Connect with us

CULTURA

Pentru TINERII clujeni. Pot să își înscrie ideile creative pentru un oraș mai bun. Minimum 35 vor fi susținute financiar

Publicat


cmoncluj2021 mentaid casute cu ganduri

Procesul participativ pentru tineret Com’ON Cluj-Napoca ’22 a luat în 25 mai și așteaptă tinerii să-și înscrie ideile creative pentru un oraș mai bun.

Grupurile de tineri clujeni sunt invitate să își înscrie inițiativele pe www.comoncluj.ro până luni, 27 iunie 2022, pe teme precum sănătate, învățare, participare ori activarea mediului. Odată înscrise inițiativele, comunitatea clujeană va vota online ideile preferate, iar primele minimum 35 de idei în ordinea voturilor vor fi susținute financiar de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și de către BCR cu câte 4.500 de lei și vor putea fi puse în practică până la sfârșitul lunii noiembrie 2022.

La Com’ON Cluj-Napoca ’21 s-au pus în practică 36 de idei ale 90 de tineri clujeni. Ideile implementate au fost dintre cele mai diverse: ateliere de pantomimă și teatru de păpuși, de limbajul semnelor, de dans aerial, căsuțe cu gânduri bune în Parcul Central, sesiuni de aerobic la Baza Sportivă Gheorgheni, scrisori cu mesaje de încurajare scrise și citite pe Cetățuie, teatru la școală, proiecții de filme și ateliere de educație de sănătate pentru copii, campanii de donat sânge, acțiuni de ecologizare, sesiuni online de terapie prin artă.

Program pentru tineri

”It’s ON again! Suntem super curioși care sunt ideile tinerilor pentru Cluj-Napoca în acest an și suntem pregătiți să-i susținem! Com’ON este un program pentru tineri, dar tinerii nu uită pe nimeni: inițiative în oraș sau în cartiere; inițiative pentru bunici, tineri sau pentru copii; inițiative online sau onsite; inițiative filosofice, eco, de comunitate sau de carieră  – ai zice că we do well together.

Dacă sunteți sau știți tineri faini ai Clujului, trimiteți-i la noi – suntem aici pentru ei ca ei să fie aproape de Cluj-Napoca, adică de noi toți. Com’ON!”, spune Larisa Dumitroaea, project manager Com’ON Cluj-Napoca ’22.

Anul acesta, procesul participativ va continua să aibă în centru motto-ul Let’s do well together!, și se va concentra pe starea de bine, pe calitatea vieții comunității care poate fi îmbunătățită împreună.

Cine poate participa

Cine și cu ce poate participa? Sunt invitate să participe grupuri de tineri cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani, care locuiesc, muncesc sau studiază în Cluj, care nu sunt parte a unor organizații legal stabilite, sau chiar dacă sunt, cred în primul rând în potențialul lor de a genera ceva pozitiv pentru comunitatea clujeană.

Un grup poate propune oricâte inițiative consideră – implementate online sau offline, însă vor fi premiate maximum 3 inițiative – dacă acestea se califică din punct de vedere al numărului de voturi. Lista completă a condițiilor de participare se găsește în regulamentul de aici.

Cum se face înscrierea? Înscrierile se realizează intrând pe www.comoncluj.ro, completând acest formular. Termenul limită al înscrierilor este luni, 27 iunie, ora 12 la prânz.

Câți bani se dau

Cum se desfășoară procesul? Odată înscrise inițiativele, comunitatea clujeană va vota online ideile preferate, iar primele minimum 35 de idei în ordinea voturilor vor fi susținute financiar de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și de către BCR cu până la 4.500 de lei fiecare și vor putea fi puse în practică până la sfârșitul lunii noiembrie 2022.

Faptul că membrii comunității vor decide asupra alocării resurselor financiare către cele mai bune idei reprezintă esența bugetării participative pentru tineret, “motorul” Com’ON.

Temele prioritare

Temele prioritare relevante pentru realitatea urbană clujeană pe care Com’ON Cluj-Napoca pune accent la această ediție:

  • Sănătate/Health – Cum se simt tinerii acum și ce pot face ca să ne simțim noi toți mai bine, atât fizic cât și emoțional?

Doritorii sunt încurajați să înscrie idei care țin de îmbunătățirea sănătății, fie că e fizică sau mintală, emoțională, spirituală, dar și care au legătură cu stilul de viață sănătos – ce mâncăm, cum dormim, cum și cât sport facem.

  • Învățare/Learning – Cum se pot echipa tinerii mai bine pentru a se descurca în viață? Ce doresc să însușească pentru asta?

Comunitatea ar beneficia mult de pe urma unor idei cu potențial educativ, care au ca scop dezvoltarea de competențe generale ori specifice. Educația se referă și la cea non-formală – inclusiv tool-uri digitale – care pot contribui la dezvoltarea creativității, a capacității de colaborare ori de rezolvare de probleme. Aici intră și teme care abordează relația professor-elev/student, care țin de egalitatea de gen sau cea pe criterii de etnie.

  • Participare/ Engagement – Ce pot face tinerii pentru comunitate, cum se pot implica în viața orașului?

Se așteaptă în această categorie idei care încurajează spiritul de inițiativă, colaborarea, participarea civică-socială-culturală la viața comunității: propuneri ce țin de cultură, activități sportive, voluntariat, timp liber și adresarea aspectelor și provocărilor ce țin de egalitatea de șanse în ceea ce privește participarea la viața comunității.

  • Activarea Mediului/ Enabling Environment – De ce fel de oraș au nevoie tinerii pentru a-și trăi potențialul la maxim și a se implica în rezolvarea nevoilor membrilor comunității și în dezvoltarea orașului?

Tinerii sunt încurajați să identifice și să activeze spații din Cluj ori să regândească spații existente prin care acestea pot primi o altă funcțiune, chiar și temporară. De asemenea, sunt așteptate idei pe tema unor servicii de susținere pentru tineri, centre de tineret, mobilitate, transport, dar și politici publice de susținere a tinerilor.

Tipurile de idei descrise mai sus au rolul de a-i inspira pe tineri să-și formuleze inițiative proprii, dar cele patru priorități pot însemna și alte idei creative venite din partea celor interesați.

În filmul de prezentare de mai jos puteți vedea cele mai interesante momente ale ediției și să-i cunoașteți pe unii dintre participanții Com’ON Cluj-Napoca ‘21: https://www.youtube.com/watch?v=V66bi-GGcWI&t=7s

Mai multe informații despre proces se găsesc pe website-ul Com’ON Cluj-Napoca, respectiv pe pagina de Facebook sau Instagram.

Parteneri strategici

Partenerii strategici ai Com’ON Cluj-Napoca ’22 sunt Centrul Cultural Clujean, ClujHub, Federația Tinerilor din Cluj, Centrul de Resurse Citizen Y, Consiliul Județean al Elevilor Cluj, Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj/Kolozs Megyei Magyar Diáktanács, Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca.

Com’ON Cluj-Napoca ‘22 este derulat de Grupul PONT, organizație înființată în 2009 care își propune inovarea socială prin participare, antreprenoriat și cultură, cu accent special pe tineri și digitalizare. Bazele acestui demers participativ au fost puse în contextul programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului.

În cadrul Com’ON Cluj-Napoca ’21, peste 90 de tineri, ale căror inițiative au fost votate de comunitatea clujeană, au colaborat în cadrul grupurilor formate și, alături de alți prieteni-voluntari, și-au pus în aplicare ideile. Ideile au fost puse în aplicare în diverse spații din oraș, de la parcuri la școli ori cinema, dar și online.

Cele 36 de propuneri câștigătoare au fost desemnate în urma unui proces de înscriere și de vot online din partea comunității clujene. Peste 1.000 de clujeni au acordat peste 2.000 de voturi pentru 36 de idei înscrise de grupurile formate de tineri.

Proiectul Com’ON Cluj-Napoca ‘22 este realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca și cu sprijinul BCR.

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

VIDEO. George Simion (AUR): Vor să ne ELIMINE din cursa electorală

Publicat

george simion

George Simion, președintele AUR, acuză USR și PSD că încearcă să scoată AUR de pe buletinele de vot.

„Bună seara, dragi prieteni! În mai multe județe, USR-ul împreună cu PSD-ul au făcut contestații la candidaturile noastre la alegerile parlamentare. La felul în care arată lucrurile acum, cu dușmani din interior care vor doar funcții și satisfacerea propriilor interese, AUR nu va fi pe buletinele de vot, ori în toată țara, ori în mai multe județe. Este pasul despre care tot vă anunțam. Astăzi toată ziua am avut atacuri repetate împotriva noastră, unul după altul, unul după altul, unul după altul.

VIDEO. George Simion (AUR): Vor să ne ELIMINE din cursa electorală

Rezistăm, nu cedăm! În primul și în primul rând va trebui să ieșim în stradă, în județul Bistrița-Năsăud, la Bistrița, probabil sâmbătă, va trebui să facem un miting de amploare. Acolo, mafia PSD este în floare. Au încercat să îmi impună PSD-ști pe listele AUR. Am refuzat. O tipă, care a fost la PNL, Diana Moraru, împreună cu oameni de afaceri apropiați PSD-ului. Și în Bistrița Năsăud și în alte locuri, cei care aveam măcar o suspiciune că vor trăda și că vor lua partea PSD-ului în viitorul Parlament, au fost scoși de pe liste.

Motiv pentru care, aproape unanim, Biroul Electoral Județean a hotărât ca AUR să nu participe la alegeri pe modelul eliminării Dianei Șoșoacă la Curtea Constituțională. În acel județ, toate partidele sunt arondate PSD-ului. În acel județ nu are voie nimeni să candideze dacă nu este de acord baronul local. În acel județ am invalidat consilieri locali și județeni care bătuseră deja palma cu primarul Lazany și ieșeau în emisiuni, așa nonșalant, spunând că ei vor avea o alianță cu PSD-ul. Judecătorii nu vor să țină cont de eliminarea lor de pe listele AUR.

„Nu mai avem o Românie democratică”

Asta este realitatea electorală în care trăim în anul 2024. Pregătiți-vă să ieșim în stradă, pregătiți-vă să fim scoși din cursa electorală de această mafie.

Așa cum v-am spus, sistemul PSD-PNL caută să se autosalveze, să se perpetueze la putere pentru încă 10 ani de acum înainte, iar pe noi să ne scoată din această bătălie.

În 2024 nu mai avem o Românie democratică, ei controlează judecătorii, ei controlează procurori, ei controlează trusturi media și astăzi, mâine și poimâine vor fi zilele decisive în care AUR fie va intra pe buletinele de vot, fie, sabotat din interior și din exterior, va dispărea.

Fiți alături de noi, mergem până la capăt”, a spus Simion.

Citește mai departe

EVENIMENT

Lansarea Fundației Vertical Freedom la Cluj – Eveniment caritabil pentru susținerea pacienților oncologici

Publicat

vertical

Fundația Vertical Freedom are onoarea de a anunța Gala de Lansare, un eveniment caritabil de mare amploare, ce va avea loc pe 18 octombrie 2024, la Hotelul Courtyard by Marriott din Cluj-Napoca. Evenimentul va reuni personalități de renume, artiști și susținători ai cauzelor nobile, și va fi moderat de binecunoscuta Andreea Marin.

„Ca învingătoare a luptei cu cancerul, am învățat cât de important este echilibrul dintre minte, corp și suflet în procesul de vindecare. Prin acest eveniment, ne propunem să extindem această misiune, oferind resurse vitale și sprijin celor care au nevoie”, a declarat Bianca Baroti, fondatoarea Fundației Vertical Freedom.

Fonduri pentru pacienți

Această gală are scopul de a strânge fonduri pentru pacienții oncologici susținuți de Fundația Vertical Freedom, dar și pentru a promova importanța prevenției în menținerea sănătății. La eveniment vor participa invitați speciali precum Mihaela Tatu, alături de alte personalități publice. Programul serii va include momente artistice și o licitație caritabilă cu lucrări de artă ale unor artiști locali.

Fundația Vertical Freedom își propune să transforme viețile celor afectați de cancer printr-o abordare holistică și prin accent pe prevenție. Oferim sprijin terapeutic și emoțional prin consiliere psihologică, nutriție personalizată, terapii complementare și sprijin spiritual, adaptat fiecărui pacient. Totodată, punem un accent deosebit pe prevenirea somatizării afecțiunilor și pe susținerea echilibrului fizic și emoțional.

Misiunea noastră este de a oferi pacienților resurse și sprijin complet, promovând o vindecare integrată și prevenție activă. Prin programele noastre, pacienții își recapătă echilibrul fizic, emoțional și spiritual.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cristi Balaj (CFR Cluj), despre Louis Munteanu: A demonstrat că e un jucător COMPLET. Prestația la națională ne dă speranțe

Publicat

louis munteanu

Cristi Balaj, președintele CFR Cluj, l-a lăudat pe Louis Munteanu, după ce atacantul „feroviar” a fost unul dintre cei mai importanți jucători în calificarea României U21 la Campionatul European de tineret.

Munteanu a marcat primul său hat-trick din carieră în poarta Muntenegrului, iar Balaj crede că este un jucător complet și că are toate calitățile necesare pentru a avea o carieră strălucitoare.

cristi balaj

Cristi Balaj (CFR Cluj), despre Louis Munteanu: A demonstrat că e un jucător COMPLET. Prestația la națională ne dă speranțe

„A avut o prestație la națională care ne dă speranțe. Nouă și celor care iubim naționala sau ambele naționale pentru că sunt convins că e în vizorul echipei mari. E un jucător de calitate, a avut un hattrick în primul meci jucat și în meciul cu Elveția a fost coautor sau prezent la toate cele trei goluri înscrise.

Și execuția de la primul gol, când a trimis acel assist, o pasă la întâlnire, s-a informat prima dată și a vrut să ajungă mingea la Stoica, care a venit foarte bine, iar golul 2 a fost magistral. O combinație între Tavi Popescu, Munteanu, Grameni și Stoica. A fost un gol care ne dă speranțe și privim cu încredere. Fotbalul românesc are și viitor nu doar prezent.

Ne bucurăm că e jucătorul nostru. Nu ne-a surprins. Mi-a plăcut sacrificiul. A avut alunecări, deposedări. A demonstrat că e un jucător complet și avem speranțe din acest punct de vedere”, a spus Cristi Balaj, potrivit Fanatik.

Cotat la 1,8 milioane de euro de site-urile de specialitate, Louis Munteanu a marcat cinci goluri pentru CFR în acest sezon.

Citește mai departe

EVENIMENT

Prorectorul UMFIH Cluj-Napoca, urologul Nicolae Crișan, PREMIAT în Italia

Publicat

nicolae crisan

În perioada 11-13 octombrie s-a desfășurat la Bari cel de-al 97-lea congres al Societății Italiene de Urologie (SIU), care a reunit peste 1.500 de specialiști în domeniu. Prorectorul UMFIH Cluj-Napoca, urologul Nicolae Crișan, a fost premiat.

„În cadrul ceremoniei de inaugurare, desfășurată în prestigiosul Teatru Petruzzelli, în prezența secretarului de stat din Ministerul italian al Sănătății, Marcello Gemmato, a primarului Vito Leccese și a altor reprezentanți ai autorităților locale, consulul general Ioana Gheorghiaş a avut deosebita plăcere de a participa la conferirea premiului #SIU Prof. Univ. Dr. Nicolae Crișan, medic primar urolog, chirurg de excelență în urologia robotică și laparoscopică și profesor în cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

nicolae crisan

nicolae crisan

Prorectorul UMFIH Cluj-Napoca, urologul Nicolae Crișan, PREMIAT în Italia

Specialistul român, ce se bucură de vastă apreciere atât în comunitatea profesională autohtonă, cât și la nivel internațional, promotor al chirurgiei robotice în România, dar și al înaltelor standarde de etică și grijă pentru pacienți, reprezintă un punct de referință în domeniu.

nicolae crisan

nicolae crisan

nicolae crisan

Congresul a reprezentat o oportunitate importantă de a reuni experți din sector și de a încuraja un dialog constructiv pe probleme fundamentale pentru sănătatea cetățenilor, dar și de a consolida colaborează în domeniu cu state precum România, Albania, Croația și Grecia: reprezentate la Congres de medicii lor specialiști de vârf, precum și prin consulii acreditați în regiune, creând astfel o „punte științifică” peste Marea Adriatică cu schimburi de know-how, tehnologii medicale și experți între respectivele țări”, scrie pe pagina de Facebook a Consulatului General al României la Bari.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax