Connect with us

CULTURA

Pentru TINERII clujeni. Pot să își înscrie ideile creative pentru un oraș mai bun. Minimum 35 vor fi susținute financiar

Publicat


cmoncluj2021 mentaid casute cu ganduri

Procesul participativ pentru tineret Com’ON Cluj-Napoca ’22 a luat în 25 mai și așteaptă tinerii să-și înscrie ideile creative pentru un oraș mai bun.

Grupurile de tineri clujeni sunt invitate să își înscrie inițiativele pe www.comoncluj.ro până luni, 27 iunie 2022, pe teme precum sănătate, învățare, participare ori activarea mediului. Odată înscrise inițiativele, comunitatea clujeană va vota online ideile preferate, iar primele minimum 35 de idei în ordinea voturilor vor fi susținute financiar de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și de către BCR cu câte 4.500 de lei și vor putea fi puse în practică până la sfârșitul lunii noiembrie 2022.

La Com’ON Cluj-Napoca ’21 s-au pus în practică 36 de idei ale 90 de tineri clujeni. Ideile implementate au fost dintre cele mai diverse: ateliere de pantomimă și teatru de păpuși, de limbajul semnelor, de dans aerial, căsuțe cu gânduri bune în Parcul Central, sesiuni de aerobic la Baza Sportivă Gheorgheni, scrisori cu mesaje de încurajare scrise și citite pe Cetățuie, teatru la școală, proiecții de filme și ateliere de educație de sănătate pentru copii, campanii de donat sânge, acțiuni de ecologizare, sesiuni online de terapie prin artă.

Program pentru tineri

”It’s ON again! Suntem super curioși care sunt ideile tinerilor pentru Cluj-Napoca în acest an și suntem pregătiți să-i susținem! Com’ON este un program pentru tineri, dar tinerii nu uită pe nimeni: inițiative în oraș sau în cartiere; inițiative pentru bunici, tineri sau pentru copii; inițiative online sau onsite; inițiative filosofice, eco, de comunitate sau de carieră  – ai zice că we do well together.

Dacă sunteți sau știți tineri faini ai Clujului, trimiteți-i la noi – suntem aici pentru ei ca ei să fie aproape de Cluj-Napoca, adică de noi toți. Com’ON!”, spune Larisa Dumitroaea, project manager Com’ON Cluj-Napoca ’22.

Anul acesta, procesul participativ va continua să aibă în centru motto-ul Let’s do well together!, și se va concentra pe starea de bine, pe calitatea vieții comunității care poate fi îmbunătățită împreună.

Cine poate participa

Cine și cu ce poate participa? Sunt invitate să participe grupuri de tineri cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani, care locuiesc, muncesc sau studiază în Cluj, care nu sunt parte a unor organizații legal stabilite, sau chiar dacă sunt, cred în primul rând în potențialul lor de a genera ceva pozitiv pentru comunitatea clujeană.

Un grup poate propune oricâte inițiative consideră – implementate online sau offline, însă vor fi premiate maximum 3 inițiative – dacă acestea se califică din punct de vedere al numărului de voturi. Lista completă a condițiilor de participare se găsește în regulamentul de aici.

Cum se face înscrierea? Înscrierile se realizează intrând pe www.comoncluj.ro, completând acest formular. Termenul limită al înscrierilor este luni, 27 iunie, ora 12 la prânz.

Câți bani se dau

Cum se desfășoară procesul? Odată înscrise inițiativele, comunitatea clujeană va vota online ideile preferate, iar primele minimum 35 de idei în ordinea voturilor vor fi susținute financiar de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și de către BCR cu până la 4.500 de lei fiecare și vor putea fi puse în practică până la sfârșitul lunii noiembrie 2022.

Faptul că membrii comunității vor decide asupra alocării resurselor financiare către cele mai bune idei reprezintă esența bugetării participative pentru tineret, “motorul” Com’ON.

Temele prioritare

Temele prioritare relevante pentru realitatea urbană clujeană pe care Com’ON Cluj-Napoca pune accent la această ediție:

  • Sănătate/Health – Cum se simt tinerii acum și ce pot face ca să ne simțim noi toți mai bine, atât fizic cât și emoțional?

Doritorii sunt încurajați să înscrie idei care țin de îmbunătățirea sănătății, fie că e fizică sau mintală, emoțională, spirituală, dar și care au legătură cu stilul de viață sănătos – ce mâncăm, cum dormim, cum și cât sport facem.

  • Învățare/Learning – Cum se pot echipa tinerii mai bine pentru a se descurca în viață? Ce doresc să însușească pentru asta?

Comunitatea ar beneficia mult de pe urma unor idei cu potențial educativ, care au ca scop dezvoltarea de competențe generale ori specifice. Educația se referă și la cea non-formală – inclusiv tool-uri digitale – care pot contribui la dezvoltarea creativității, a capacității de colaborare ori de rezolvare de probleme. Aici intră și teme care abordează relația professor-elev/student, care țin de egalitatea de gen sau cea pe criterii de etnie.

  • Participare/ Engagement – Ce pot face tinerii pentru comunitate, cum se pot implica în viața orașului?

Se așteaptă în această categorie idei care încurajează spiritul de inițiativă, colaborarea, participarea civică-socială-culturală la viața comunității: propuneri ce țin de cultură, activități sportive, voluntariat, timp liber și adresarea aspectelor și provocărilor ce țin de egalitatea de șanse în ceea ce privește participarea la viața comunității.

  • Activarea Mediului/ Enabling Environment – De ce fel de oraș au nevoie tinerii pentru a-și trăi potențialul la maxim și a se implica în rezolvarea nevoilor membrilor comunității și în dezvoltarea orașului?

Tinerii sunt încurajați să identifice și să activeze spații din Cluj ori să regândească spații existente prin care acestea pot primi o altă funcțiune, chiar și temporară. De asemenea, sunt așteptate idei pe tema unor servicii de susținere pentru tineri, centre de tineret, mobilitate, transport, dar și politici publice de susținere a tinerilor.

Tipurile de idei descrise mai sus au rolul de a-i inspira pe tineri să-și formuleze inițiative proprii, dar cele patru priorități pot însemna și alte idei creative venite din partea celor interesați.

În filmul de prezentare de mai jos puteți vedea cele mai interesante momente ale ediției și să-i cunoașteți pe unii dintre participanții Com’ON Cluj-Napoca ‘21: https://www.youtube.com/watch?v=V66bi-GGcWI&t=7s

Mai multe informații despre proces se găsesc pe website-ul Com’ON Cluj-Napoca, respectiv pe pagina de Facebook sau Instagram.

Parteneri strategici

Partenerii strategici ai Com’ON Cluj-Napoca ’22 sunt Centrul Cultural Clujean, ClujHub, Federația Tinerilor din Cluj, Centrul de Resurse Citizen Y, Consiliul Județean al Elevilor Cluj, Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj/Kolozs Megyei Magyar Diáktanács, Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca.

Com’ON Cluj-Napoca ‘22 este derulat de Grupul PONT, organizație înființată în 2009 care își propune inovarea socială prin participare, antreprenoriat și cultură, cu accent special pe tineri și digitalizare. Bazele acestui demers participativ au fost puse în contextul programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului.

În cadrul Com’ON Cluj-Napoca ’21, peste 90 de tineri, ale căror inițiative au fost votate de comunitatea clujeană, au colaborat în cadrul grupurilor formate și, alături de alți prieteni-voluntari, și-au pus în aplicare ideile. Ideile au fost puse în aplicare în diverse spații din oraș, de la parcuri la școli ori cinema, dar și online.

Cele 36 de propuneri câștigătoare au fost desemnate în urma unui proces de înscriere și de vot online din partea comunității clujene. Peste 1.000 de clujeni au acordat peste 2.000 de voturi pentru 36 de idei înscrise de grupurile formate de tineri.

Proiectul Com’ON Cluj-Napoca ‘22 este realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca și cu sprijinul BCR.

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Băiatul de 15 ani, care s-a răsturnat cu mașina la Săndulești, conducea un autoturism FURAT din Turda

Publicat

De

Băiat de 15 ani, a furat mașina cu care s-a răsturnat

Băiatul de 15 ani, care a ajuns în spital cu multiple traumatisme, după ce s-a răsturnat cu mașina la Săndulești, în județul Cluj are mari probleme.

Copilul a furat mașina cu care a făcut accidentul, ceea ce a dus la extinderea urmăririi penale pe numele său.

A furat mașina cu care a făcut accident

Potrivit reprezentaților IPJ Cluj, în cursul zilei de 5 aprilie, în contextul cercetărilor desfășurate cu privire la accidentul rutier produs în aceeași zi, în localitatea Săndulești, pe numele tânărului vizat pentru săvârșirea infracțiunilor de conducere a unui vehicul fără permis de conducere și vătămare corporală din culpă, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Turda au dispus extinderea urmăririi penale și pentru infracțiunea de furt calificat.

Polițiștii au constatat faptul că în cursul nopții de 4 spre 5 aprilie, băiatul a sustras autoturismul de pe o stradă din municipiul Turda, acesta fiind lăsat neasigurat de către proprietar.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Emil Boc și ministrul Tánczos Barna au alergat alături de mii de iubitori de mișcare la maratonul Clujului

Publicat

De

Emil Boc și Tanczos Barna au alergat la maratonul Clujului

Primarul Clujului, Emil Boc, a alergat și în acest an la maratonul Wizz Air și a făcut o pledoarie pentru mișcare.

Peste 7.800 de alegători au luat starul la diferitele probe ale maratonului găzduit de Cluj-Arena, printre ei fiind și ministrul Finanțelor, Tánczos Barna.

Emil Boc a alergat alături de mii de iubitori de mișcare la maratonul Clujului

L-a zero grade, în timp ce fulguia, Emil Boc a alergat duminică dimineața la crosul de 4 kilometri din cardrul maratonului, alături de aproape 8.000 de oamei din țară și străinătate, înscriși la diferite curse.

“Mișcarea este cea mai bună investiție în sănătate. Nu este altă investiție mai ieftină într-un stil de viață sănătos”, a spus Emil Boc înainte de a pleca în cursă.

Acesta le-a transmis un mesaj și clujenilor sub 50 de ani, respectiv să nu aștepte să ajungă la această vârstă pentru a avea o viață de calitate. “O viață de calitate se pregătește mai din timp”, le-a transmis primarul Clujului.

Și ministrul de Finanțe, Tánczos Barna, a alergat tot la proba de 4 kilometri, alături de Boc.

La finalul cursei de 4 kilometri, Emil Boc a spus că, deși a fost frig și a fulguit, atmosfera a fost una foarte bună, cu mulți oameni foarte faini.

“Nu contează cât alergi, câte minute faci pe kilometru, contează să faci mișcare”, a fost concluzia lui Emil Boc, care a alergat cei 4 kilometri în 23 de minute.

Peste 7.800 de iubitori din sport au alergat la maratonul de la Cluj

„Wizz Air Cluj-Napoca Marathon”, una dintre cele mai mari competiții de alergare din România, ajunsă la a 14-a ediție, are loc în acest weekend.

Potrivit organizatorilor, peste 7.800 de participanți din țară și străinătate au alergat pe traseele care traversează cele mai frumoase zone din centrul orașului

Evenimentul se adresează tuturor iubitorilor de sport, indiferent de vârstă sau pregătire fizică, oferind probe și pentru amatori.

Probele:

  • Maratonul Wizz Air (42,2 km)
  • Semimaratonul Parapet (21,1 km)
  • Ștafeta Staystrong (4×10,5 km)
  • Cross Garmin (10 km)
  • Crosul Mindera (4 km)
  • curse speciale pentru familii (Family Race Mega) și persoane în scaun rulant.

 

Foto: Tánczos Barna/ Facebook șo Ovidiu Cîmpean/Facebook

Citește mai departe

CULTURA

Peste 10.000 de titluri îi așteaptă pe iubitorii de lectură la Târgul de Carte Gaudeamus din Piața Unirii din Cluj-Napoca

Publicat

Târgul de Carte Gaudeamus Cluj

Târgul de Carte Gaudeamus de la Cluj-Napoca revine în Piața Unirii între 9 și 13 aprilie.

Programul de evenimente al ediției va prilejui întâlnirea cu numeroși scriitori clujeni, dar cei care vor trece pragul târgului vor avea parte și de surprize.

Peste 10.000 de titluri la Târgul de Carte Gaudeamus

Târgului de Carte Gaudeamus Cluj-Napoca, organizat de Radio România, se va desfășura în incinta a 16 pavilioane expoziționale amenajate în Piața Unirii. 56 de standuri vor reuni oferta a peste 70 de edituri prestigioase, din țară și de peste hotare – însumând peste 10.000 de titluri – muzică și jocuri educative, arată organizatorii.

Ca de fiecare dată, programul de evenimente al ediției va prilejui întâlnirea cu numeroși scriitori clujeni, figuri reprezentative ale vieții culturale a urbei și ale literaturii române contemporane. Peste 30 de sesiuni de lansări și prezentări de carte sunt pregătite și vor debuta încă din prima zi, pentru publicul clujean.

Program de vizitare va fi zilnic, între orele 10.00 și 20.00.

Citește mai departe

EVENIMENT

„Vocea necuvântătoarelor”. Donează pentru aninalele din adăposturi și câștigă premii în cadrul campaniei Fundației UBB

Publicat

De

Campanie pentru animale a Fundației UBB

Fundația Universității Babeș-Bolyai organizează cea de-a IV-a ediție a campaniei de strângere de fonduri „Vocea necuvântătoarelor”.

Cei care vor dona 25 de lei pentru animalele din adăposturi, intră automat în tragerea la sorți pentru diverse premii.

Donează pentru aninalele. Campanie a Fundației UBB

Fundația Universității Babeș-Bolyai, Alma Mater Napocensis, implementează acțiuni de activism social de interes public, de implicare comunitară.

Iar pentru că situația animalelor fără stăpân din adăposturile din România este, în cele mai multe cazuri, tragică, cei de la Fundația UBB sprijină și ajutorarea lor. În multe adăposturi, animalele trăiesc în condiții improprii, nu au hrană sau medicamente, lipsesc controalele veterinare, iar multe cad pradă violenței și cruzimii.

„Universitatea Babeș-Bolyai și-a propus să facă auzită Vocea necuvântătoarelor. Astfel, după trei acțiuni desfășurate în beneficiul cățeilor aflați în grija Ray Animal Rescue, în Adăpostul Arca lui Noe și al asociației de protecția animalelor Nuca din Cluj-Napoca, vă invităm să participați la campania de strângere de fonduri cu premii organizată până în 23 mai 2025.

Suma strânsă va fi redirecționată către Asociația Pawsitive în vederea achiziției de hrană, obiecte și medicamente necesare, precum și în vederea achitării serviciilor esențiale pentru acele adăposturi (construcție țarcuri, refacere garduri, etc.)”, transmit organizatorii campaniei.

Donații de 25 de lei

Astfel, fiecare donație de 25 de lei reprezintă o înscriere la tombola care va fi organizată în 26 mai 2025. Cei care vor să ajute animalele pot primi premii în cărți, bilete la film, produse cosmetice, obieccte decorative, bijuterii,ședințe de pensat, sau chiar posibilitatea de a beneficia de ecografie generală.

Ce trebuie să faceți

Pentru a participa la tragerea la sorți este necesar să trimiteți dovada donației la adresa de email anamaria.lupan@ubbcluj.ro. În email menționați numele și un număr de telefon.
Se poate dona în lei, euro și dolari, cu mențiunea vocea necuvântătoarelor, în conturile FUNDAȚIEI ALMA MATER NAPOCENSIS.

  • IBAN: RO57BTRLRONCRT0PB6492401 (RON)
  • IBAN: RO74BTRLEURCRT0PB6492402 (EUR)
  • IBAN: RO16BTRLUSDCRT0PB6492401 (USD)

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate