Connect with us
"

CULTURA

Pentru tine pui iubit/ Nici azi noapte n’am durnit. Un mare folclorist clujean. O sală din BCU Cluj îi poartă numele

Publicat


„Pentru tine pui iubit/ Nici azi noapte n’am durnit/ Făr’ tot la tin’ m’am gândit/ Nici la noapte n’oi durni/ Că tot la tin’ oi gândi”. Sunt versuri populare adunate de marele folclorist Ion Muşlea, în cartea sa „Şcheii de la Cergău şi folklorul lor”). Iar în semn de omagiu, o sală a Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) din Cluj-Napoca îi poartă numele. Se împlinesc 54 de ani de la moartea sa.

 

În imagine e cartea „Şcheii de la Cergău şi folklorul lor”, 1928 (arhiva www.cluj24.ro), cu dedicaţia lui Ion Muşlea pentru Adrian Fochi şi cu ex-librisul celui din urmă.

 

„Pe Valea Secaşului, la 16 kilometri Sud de Blaj, se găseşte un sat, deosebit de cele din ţinut prin faptul că locuitorilor lui nu li se spune nici Români, nici Saşi, nici Unguri ori Săcui, ci Şchei; deosebit şi prin faptul că ei, vorbind româneşte, aparţin bisericii lutherane.

Satul se numeşte Cergăul Mic, ori „Şcheiesc”, şi e astăzi cea mai interesantă aşezare de Bulgari românizaţi din Ardeal”, mai spunea Ion Muşlea în cartea sa „Şcheii de la Cergău şi folklorul lor.

*Ion Mușlea (29 septembrie 1899, 27 iulie 1966), folclorist, licențiat al Facultății de litere a Universității din Cluj, se specializează în folclor la Paris la „École roumaine en France” şi „L’École des langues orientales vivantes”.

Printre altele, lucrează la Biblioteca Universității Cluj, la Muzeul Etnografic al Ardealului şi la Muzeul limbii române, în jurul lui Sextil Pușcariu. În cadrul Societății etnografice române, prezintă comunicarea „Șcheii de la Cergău și folclorul lor”. A publicat numeroase cărţi şi studii despre folclor.

*Adrian Fochi (26 octombrie 1920, 5 octombrie 1985), folclorist, etnolog și cercetător.

(Ma.Av)

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


CULTURA

FOTO/ Opera Română din Cluj-Napoca a anunțat programul următoarelor evenimente din Microstagiunea estivală „Opera Summer Hub”

Publicat

Opera Română din Cluj-Napoca a anunțat programul următoarelor evenimente din Microstagiunea estivală „Opera Summer Hub”. Astfel, spectacolele „Opera à la Carte” și „Opera Picnic”, găzduite de Centrul Regional pentru Industrii Creative (CREIC), din cadrul Cluj Innovation Park, vor continua de-a lungul lunii august și a primei jumătăți a lunii septembrie. Biletele se pot achiziționa online pe platforma https://www.bilete.ro/.

„Opera à la Carte” propune seri tematice atât din punct de vedere muzical cât și culinar, desfășurate pe terasa CREIC, unde soliștii operei vor prezenta recitaluri tematice. Programul artistic va fi completat de cine à la Carte în același specific, pregătite de bucătarii Londoner. Maxim 100 de persoane pot participa la acest eveniment.

Fotografie din timpul evenimentului Opera à la Carte

„Opera Picnic” va avea loc în amfiteatrul verde al CREIC, iar pe scenă se vor regăsi soliști, balerini și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Spectatorii vor avea oportunitatea de a se bucura și de un coș de picnic special pregătit de echipa Londoner, servit pe paturile de picnic aranjate pe terasele amfiteatrului. 500 de persoane pot participa la acest proiect.

Fotografie din timpul evenimentului Opera Picnic

Calendarul evenimentelor organizate în cadrul Microstagiunii estivale Opera Summer Hub

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Nuvela scriitoarei Ana Blandiana, „Povești din trecut”, sursa de inspirație pentru cel mai popular film românesc de la TIFF 19

Publicat

Producția cinematografică „Și atunci… Ce e libertatea?”, regizat de Andrei Zincă, a fost desemnat, în seara zilei de 8 august, câștigătorul premiului pentru cel mai popular film din secțiunea Zilele Filmului Românesc, eveniment care a avut loc în Gala de Premiere a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Povestea filmului este inspirată din volumul „Povești din trecut” al scriitoarei clujene, Ana Blandiana.

Subiectul filmului

În 1951, 40.000 de oameni din Banat au fost încărcați în trenuri marfare și aruncați în Bărăgan, pentru a supraviețui fără nimic. După moartea lui Stalin, unii dintre ei s-au întors la casele lor. Punctul de pornire a fost nuvela Anei Blandiana – Povești din trecut. „Am creat o deportare valabilă pentru toate timpurile. Filmul e dedicat lui Romulus Rusan, consilierul nostru în materie de istorie”, explică Andrei Zincă, regizorul filmului.

Detaliile de culise ale filmului

„Am intrat în producție pe neașteptate, în 2012. Producătorul Călin Păpură a rupt legăturile cu regizorul său. M-a sunat să mă întrebe dacă vreau să regizez filmul. Scenariul, casting-ul și locațiile au fost alese deja. Astfel, am vorbit cu oamenii pe care îi cunoșteam și am creat un grup ca un workshop. Filmul a fost realizat pe anotimpuri și a durat un an de zile”, a explicat regizorul.

Regizorul Andrei Zincă alături de actrița Iulia Lumânare

Experiențele actorilor

Iulia Lumânare, o actriță obișnuită cu filmele de epocă, a devăluit: „A fost printre cele mai complexe experiențe cinematografice. Filmam iarna, muream de frig, iar toamna filmam în câmp, la 40 de grade. Nu aveam rulote, a fost destul de dificilă filmarea. Condiția filmării nu te lasă să minți!”.

Cristian Popa, actorul care a jucat în filmul „Liceeni în 53 de ore și ceva”, a afirmat: „Nu știam nimic despre proiect când am acceptat. M-am bucurat că am primit un rol. După aceea, am început să mă documentez despre eveniment. Scenariul ne-a dus pe toți să exprimăm sentimentele de pe ecran!”.

Actrița Tünde Skovrán, absolventa catedrei de Teatru din cadrul Facultății de Litere a Universității Babeș-Bolyai, a declarat că personajul său, Matzoasa, nu exista în scenariu, fiind adăugat de regizorul Andrei Zincă. Ea joacă rolul unei mame care își pierde copilul în Bărăgan, adăugând că bunicul său a fost în Siberia, de unde s-a întors pe jos. „Am luat-o ca pe, o chestie personală”, a concluzionat actrița. Începând din septembrie 2005, ea este membru al companiei Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.

Actorul Cristian Popa alături de actrița Tünde Skovrán

„A fost o călătorie în timp. Smulgerea din Banat a fost pe nepusă masă, suiți în camioane, fără sapă, lopată sau alte obiecte de zi cu zi. Oamenii au făcut cu propriile mâini bordeie, au ajuns să traiască în pământ. În anii 50 nu ar mai fi trebuit să existe așa ceva.

Peste 30 de ani, li se spune să se întoarcă acasă, dar locuințele lor au fost ocupate de miliție, jandarmerie sau alte instituții ale statului, astfel încât nu au mai avut nimic. Era un mecanism care a zdrobit suflete omenești și a dezrădăcinat niște comunități.”, a declarat actrița Magda Catone.

Actrița Magda Catone

Citește mai departe

ACTUALITATE

Calendarul zilei, altfel: 9 august (pamflet)

Publicat

În 48 î.Hr. Iulius Cezar, în fruntea Populares, l-a învins pe Pompei și pe Optimates în bătălia de la Pharsalus, întărindu-și controlul asupra Republicii Romane. Din cauză că totul a ”ars” acolo, a rămas doar Phalus, ceea ce explică întărirea controlului…

 

În 378 are loc bătălia de la Adrianopol. Armata romană a fost înfrântă de vizigoți. Împăratul Valens a murit în luptă. Prima afirmare a cavaleriei pe câmpul de luptă. Vizigoții, cunoscuți și ca ”goții de apă” erau o ramură a goților de ostropel, ostrogoții…

 

În 1173 a început construcția unei clopotnițe care avea să devină Turnul înclinat din Pisa. Asta pentru c-au bătut clopotul mai mult în dungă…

 

În 1483 are loc deschiderea Capelei Sixtine din Roma, cu celebrarea unei Liturghii. Că doar nu era s-o inaugureze cu-n concert rock intitulat ”Route Sixtine Six”…

 

În 1974 în urma scandalului Watergate, Richard Nixon a demisionat din funcția de președinte al Statelor Unite. Vicepreședintele Gerald Ford devine președinte. Când v-am spus că apa nu face bine nu m-ați crezut. Uite, măcar Băsescu se respecta și scandalurile lui aveau nume de restaurante…

 

În 1968 s-a născut Gillian Anderson, actriță americană. A vrut să joace în filme XXX dar până la urmă s-a mulțumit cu un singur X… Files…

 

În 117 a murit Traian, împărat roman (n. 53), bărbatul din cauza căruia și-a pierdut Decebal capul, cei doi fiind personajele principale într-un fel de ”Brokeback Mountain” antic care a dus în cele din urmă la formarea poporului român…

 

În 1601 a murit Mihai Viteazul, domnitor (n. 1558). Asta pentru că i-a stat capul la Turda…

Citește mai departe

CULTURA

Comori ale Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei: Idol de aur din Epoca Cuprului, dintr-un tezaur unic descoperit în 1912

Publicat

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) deține în colecțiile sale piese unice de patrimoniu care sunt prezentate în urma unui parteneriat cu Cluj24.ro.

O astfel de piesă este și un idol de aur, un pandantiv sub formă de pasăre stilizată, care face parte dintr-un tezaur unic, descoperit în anul 1912 într-un sat din județul Sălaj.

Tezaurul de aur este cel mai vechi descoperit în România, având o vechime de aproximativ 6000 de ani.

”Un țăran din satul Moigrad, comuna Mirșid, a mers să își are pământul și a scos la iveală mai multe piese întregi lucitoare.

Nu și-a dat seama ce erau și a vrut să le vândă la târg din Zalău, dar nu reușește, astfel că le aduce la Muzeul Ardelean din Cluj care i le cumpără. Nici muzeograful de atunci  nu a înţeles, în primă fază, ce reprezentau piesele din faţa sa, motiv pentru care l-a refuzat pe vânzător.

Din fericire, a doua zi s-a răzgândit şi a cumpărat piesele de la ţăran, însă numai pe cele întregi.

Din cele câteva piese, una a rămas la Cluj, iar restul fac parte din colecțiile Muzeului Național de Istorie a României din București”, a spus muzeograful Monica Bodea.

Când era purtat pandantivul?

Piesa din colecția MNIT este un idol – pandantiv sub formă de pasăre stilizată, care cântărește 25,40 grame și conține aur (84,2%), argint (14,7%), cupru (0,1%), Fier (0,4 %).

”Idolul este realizat din foițe de aur, executat în tehnica prin ciocănire la rece. Datează din Epoca Cuprului, perioada eneolitică, cultura Bodrogkeresztur, din mileniul al IV-lea î.H. Idolul – pandantiv era purtat cu ocazia unor ceremonialuri legate de Marea Trecere: Moarte – Renaștere”, a explicat Monica Bodea.

În partea superioară, piesa este prevăzută cu două orificii în care era ”nituit” un dispozitiv de agăţat.

Ornamentica este alcătuită din trei registre, realizate prin batere din partea dorsală, astfel că decorul pare ”în relief”.

Primul registru este chiar sub orificiile dispozitivului de atârnare şi constă dintr-un cerc cu centrul marcat, iar registrul principal este format din două cercuri tangente „îmbrăcate” cu două semicercuri concentrice, dând impresia unor „ochelari”.

Sub acest decor se află simbolul unui ”sceptru” cu capul triunghiular, asemănător cu o nicovală.

Partea inferioară a sceptrului pare să fie coada unui şarpe.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate