Connect with us

ECONOMIE

Pensia nu este o invenție ROȘIE!!!

Publicat


Jocul de-a sau cu… pensia!!!

De vreo trei decenii se vorbește, se amăgește și se învrăjbește cu PENSIA. Nu cred că au existat guverne și guvernanți, paralamentari și partide politice care să nu abordeze acest subiect delicat și dificil.

Imediat după Decembrie 1989, li s-a dat oamenilor ceea ce doreau: reducerea vârstei de pensionare și pensii mai mari. În fapt, toată lumea era mulțumită. Tinerii scăpau de bătrâni, iar prin aceasta se deschidea ușa afirmării și promovării juvenile. Bătrânii doreau să-și (re)găsească liniștea după munca pe ”tarlaua” economiei socialiste.

 Vezi și Cât se plătește pentru a putea cumpăra vechimea în muncă AICI

O analiză și o fundamentare economică, care să asigure echilibrele între resurse și posibilități nu prea s-a avut în vedere. Elanul revoluționar era suportul noii politici sociale, la care s-au adăugat, în scurtă vreme, opțiunile politice învelite în mantie electorală. Dar, din istorie, știm că în toate perioadele de ”avânt revoluționar” s-a mers pe logica ”avântului” și mai puțin pe cea a raționalului. Exemplul asignatelor, din timpul revoluției franceze și a clonelor acestora din alte țări, inclusiv România, este cât se poate de elocvent.

Nu se prea putea face altfel. Încă nu s-a reușit în teoria și practica economică să se ajungă la echilibru între resurse și necesități. În anii 1990 nu prea puteai să ceri oamenilor rațiune și raționalitate economică, după ce în ultimii ani ai regimului comunist constrângerile au fost destul de virulente. Mulți oameni, după ce au ridicat fabrici, uzine, hidrocentrale, termocentrale, locuințe au lucrat pe marile șantiere de la Porțile de Fier, Canal Dunăre-Marea Negră și multe altele de care ne mai aducem și mai mult nu ne mai aducem aminte, așteptau cu”sufletul la gură” pensia. Așa a început sarabanda pensionării, cu acoperire și fără acoperire economico-financiară.

”Vinovații fără vină” (Pasărea Colibri) erau cei care dețineau puterea. Opoziția de atunci, firavă și confuză, a criticat această opțiune și politică socială. Dar democrația este democrație, iar alternanța la putere a devenit realitate și în România. Contracțiile economice, oarecum firești în urma marilor schimbări politice din spațiul ex-socialist, au generat convulsii sociale și modificări în structura ocupațională și  productivă a forței de muncă. Mulți pensionari ai defunctei economii socialist au plătit nota de plată și se uitau nostalgic după locurile lor de muncă și banii care i-au cotizat pentru liniștea bătrâneții.

Potolirea lor s-a făcut, de multe ori, cu promisiuni, măriri, ajustări și  recalculări în regimul pensiilor. De atunci și până astăzi, lege după lege au făcut ”legea în sistemul public de pensie”. De multe ori, sau poate de cele mai multe ori, oamenii politici nu au ratat ocazia de-a se juca cu pensia sau de-a pensia!!!

În buna tradiție a acestui joc, în aceste zile, a Ministrul Finanțelor ne spunea: ”Din primul moment am spus că vom crește pensiile în 2020 și astăzi putem să vă spunem că, da, în România vom crește pensiile în 2020. Valoarea punctului de pensie va avea cea mai mare creștere, cea mai mare sumă pe care o vom vedea în plus la punctul de pensie, pe care a avut-o vreodată. PSD niciodată nu a mărit pensiile cu această sumă, deși a avut perioadă de creștere economică una după alta, nu datorită lor, ci datorită contextului”.

Publicare pe site-ul ministerului a celor 14 procente care va consolida punctul de pensie a deschis calea unor acuzații și lăudăroșenii din partea partidelor politice și a ”galeriilor” acestora. Sunt, nu sunt justificate, sunt sau nu sunt oportune, este mai puțin relevant. Totul poate fi văzut în logica lui Pristanda. Caragiale, datorită genialității sale de-a esențializa, prin nume, personaje, l-a numit pe polițaiului conului Fănică, Pristanda. Era la acea vreme numele unui dans popular care se juca în Moldova ”când pe-o parte, când pe alta”.

Lungul drum al Pensiei spre oameni

În disputa pro și contra din spațiul public întâlnim idei precum necesitatea și apărarea seniorilor sau cele despre pensionarii incomozi și expirați. Nu este ceva nou, dar ce m-a nedumerit a fost ideea de pomănăgeală roșie. Gândul îi duce pe cei neavizați spre (re)activarea pornirilor bolșevice, comunisto-roșiatice în marea milostenie,  față de persoanele în vârstă.

Înainte de-a vedea cum, unde, când și de ce s-au instituit sistemele de pensie vreau să reamintesc că cel mai bolșevic dintre bolșevici, V.I. Lenin, spunea în tinerețea sa: ”Pensionarii sunt persoane a căror profesie este trândăvia”!!!

Poate că Lenin și mulți din contemporani nu înțelegeau statutul pensionarilor în lumea secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. O scriere catolică din 1911 vorbește de vârsta pensionării ca de o ”seară liberă a vieții” sau ”o retragere ”din vârtejul grijilor și afacerilor lumești”.

Ideea inutilității sociale se vede cu destulă ușurință. La unele popoare din antichitate această idee se concretiza, de multe ori, în acțiuni violente, directe și indirecte, care duceau la curmarea vieții celor bătrâni. Astfel de porniri au continuat și în epocile următoare, dar apariția creștinismului le-a restricționat și condamnat. Mai mult, sub egida bisericii au fost înființate așezăminte pentru protecția și controlul vârstnicilor. Era vorba preponderent de cei din straturile populației sărace, deoarece nobilimea și clerul aveau statutul lor social și economic protector.

Legi, impozite, taxe și instituții au fost create în scopurile unei minime protecției sociale  în Anglia, Scoția, Danemarca, Belgia, Olanda, Suedia, Franța. Resursele pecuniare și umane erau asigurate, mai mult sau mai puțin generos de stat, nobilime, biserică, negustori etc. În jurul acestor resurse se ”învârteau” oameni buni și oameni răi, ca peste tot. Nu de multe ori banii erau ”sifonați”, iar ”asistații” puși să muncească, să fure, să cerșească. Multe tragedii la care nici nu ne putem gândii astăzi s-au întâmplat atunci în acele ”îngrădiri” pentru bătrâni.

O altă cale de ”protejare” a bătrânilor era cea din mediul familial. Familiile erau din punct de vedere numeric mult mai numeroase în comparație cu cele din zilele noaste. Se ajungea la diferențe mari de vârstă între primii și ultimii născuți. Era o rațiune economică și generaţională, prin antrenarea în muncă a celor mai mari și implicarea în activitățile familiale a celor mijlocii și mici. De obicei aceștia din urmă aveau grijă și de părinții ajunși la vârstă înaintată.

Treptat s-a ajuns la depășirea acestor practici, datorită impactului societății moderne. Pensia a fost marea găselniță socială gerontocrată!!!

Un industriaș german inventatorul… pensiei!!!

În noiembrie 1811, în bazinul Ruhurlui, la Essen, un tânăr de 24 de ani, Friedrich Krupp (în imagini, stânga), pune bazele unei afaceri pentru turnarea oțelului. În scurtă vreme ”mica întreprindere” a devenit marele concern industrial al metalurgiei și armamentului. Cel care i-a dat forță a fost Alfred Krupp. Oţelul era vedeta timpului, fiind necesar tuturor maşinăriilor, uneltelor, armelor, căilor ferate. De aici și zicala ”tare ca oțelul Krupp”. De altfel, acestă imagine s-a și transmis peste timp, împreună cu cea a ”armelor lui Krupp” (William Manchester) care au fost folosite în aproape toate războaiale secolelor XIX-XX, inclusiv la cele la care au fost implicații și românii.

Dar se știe mai puțin de pioneratul Firmei Krupp în protecția socială a angajațiilor săi. Presat de ideile social-democrate ale lui Ferdinad Lassalle și de dorința stabilității forței de muncă, dar și al asigurării profitabilității, a publicat la 9 septembrie 1872 (la 12 săptămâni de la greva minerilor germani) un Regulament general, unde sunt cuprinse cele mai moderne idei ale managementului industrial. Multe din ele sunt valabile și astăzi, iar ”mari teoreticieni”, investitori și antreprenori postdecembriști ar trebui să le cunoască și să le aplice. Atât cât mi-a fost cu putință, la cursurile mele de istoria economiei le-am prezentat studenților.

Prin Regulament general, Krupp deschidea ”cutia pandorei” sistemului de protecție socială și pensii pentru salariații săi. Obligațiile acestora (seriozitate, punctualitate, solidaritate, responsabilitate, loialitate, calitatea muncii) erau însoțite de îndatoririle firmei. Pentru prima dată în istoria relațiilor de muncă erau introduse: dreptul la asistență medicală, constituirea unui fond de ajutor pentru accidente de muncă, boală, pensie. A fost înființată și Instituția de asigurare pe viață (1877) sau ceea ce am numi astăzi ”casele de asigurări sociale și de pensii”.

La acestea s-au adăugat spitalele și azilurile pentru bătrâni, cantinele și magazinele pentru salariați, școlile profesionale, casele de odihnă, mijloace de sprijin în cazul inundațiilor periodice ale râului Ruhr. Semnificativ, pentru prima dată în istoria socială, femeile erau parte la acest sistem.

Trebuie precizat că numărul acestora era relativ mic față de epocile care au urmat, iar speranța de viață redusă. Și în cazul bărbaților vârsta de pensionare era de 65 de ani, mulții nemaiajungând la aceasta sau să se bucure mult de pensie.

Chiar dacă ideea fundamentală era cea a fidelizării și implicării active a kruppianeriilor, acțiunea  a fost un mare pas înainte în sistemul protecție sociale.

Bismark: un iunker instituționalizează sistemul pensilor!!!

Istoria Germaniei, dar aș îndrăzni și a omenirii, a fost marcată de omul politic Otto Eduard Leopold von Bismarck (în imagini, dreapta). Ajuns cancelar în 1867, s-a preocupat cu o voință de fier și a realizat ”prin foc și sabie” unificarea Germaniei. Dar pentru aceasta ”cancelarul de fier” cu” voință de fier” avea nevoie de fier, mai precis de oțel și de arme din oțel, iar acestea erau produse la firma Krupp.

Prin parteneriatul dezvoltat cu firma Krupp, Bismarck cunoaște sistemele sociale implementate la Essen. Nu era un adept al social-democrației, dimpotrivă a desființat, prin lege, Partidul Social-Democrat German (1878), iar pe adepții ideilor marxiste îl priveau cu dușmănie.

Și totuși, acest iunker conservator vine cu cel mai progresist program din istoria politicilor sociale. L-a convins și Comuna din Paris (1871), când  proletariatul a pus mâna pe putere timp de 72 de zile și a negat tot ceea ce a fost capitalism, proprietate privată și diferențiere socială.

Legislația promovată de Bismark în 1880 avea ca scop, așa cum el însuși declara, ”de a pune în mintea masei mari de oameni sărmani fără o proprietate ideea de protecție socială care se naște din conștiința dreptului la pensie”. Recunoștea că era ”ideea unui stat socialist”, dar ”cine îmbrățișează aceste idei va ajunge la putere. (subl.ns.). Cinic, dar adevărat!!! Multe țări (Marea Britanie, Franța, Belgia, Italia și altele) au copiat și adaptat la nevoile și sistemele lor sociale modelul bismarckian. Chiar dacă au cunoscut mișcări și acțiuni sociale puternice nu au trecut prin experiența bolșevică, ca Rusia, care a ignorat grija pentru săracii și vârstnicii săi. Istoria nu iartă, iar dacă cei bogați și cu putere nu cedează din privilegiile lor, ajung să le piardă!!!

Dilema nouă versus dilema veche

Oare oamenii politici de astăzi cunosc ceea ce a spus Bismarck sau acționează din instinct politic? Nu putem ști, oricât ne-am zbate. Toți cei care au inițiat, dezbătut, aprobat și promulgat această lege vor spune că au făcut-o pentru oameni. Tot așa și de cei care au declarat că ”unde-i lege nu-i tocmeală”.

Sustenabilitatea a fost și este secundară. Dar, nu trebuie să fii mare specialist ca să-ți dai seama că de la începutul acestui traseu, până în proximitatea aplicării legii, indicatorii economici nu erau foarte ”plăcuți la vedere”. Și cu atât mai mult astăzi, în vremuri pandemice și contracții economice.

Și atunci ”ce-i de făcut?”, cum se întreba bolșevicul bolșevicilor. De la tentația electorală la rațiune economică nu-s decât cele 14 procente prin care se promite consolidarea punctului de pensie, sau, cum spunea Napoleon: ”De la sublim la ridicol nu-i decât un pas”!!!

Prof.univ.dr. Ioan Lumperdean



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Cel mai mare Adrenaline Tower din lume și primul din România se deschide în august la Cluj!

Publicat

Primul Adrenaline Tower din România, cu o înălțime impresionantă de 24 de metri, va fi inaugurat în 2 august, dată la care începe prima ediție a Wonder Family Fest, cel mai mare festival pentru familii din România.

Turnul a fost construit în interiorul Wonderland, un resort aflat într-un cadru natural feeric, amenajat pe o suprafață de 357.000 metri pătrați, lângă Cluj-Napoca. Adrenaline Tower este un ansamblu hexagonal care conține 120 de jocuri de aventură pe 5 niveluri de traseu.

Adventure Land și Adrenaline Tower, inaugurate la Wonder Family Fest

„Am adus în România cel mai mare Adrenaline Tower din lume! Avem 24 de jocuri pe fiecare din cele cinci niveluri ale turnului. Ne vom aventura pe el prima dată la Wonder Family Fest, în 2-4 august, iar după festival va rămâne deschis pentru toți amatorii de aventură, alături de alte activități conexe pregătite în jurul acestui «rege» al zonei de adrenalină. Astfel de ansambluri, dar mai mici și mai «scunde» – cel mai înalt e de 4 niveluri – sunt câteva în lume și se găsesc în Japonia, China, Elveția, Danemarca. Sunt niște construcții extrem de impresionante. Ne-am dorit foarte mult să avem așa ceva și la noi în țară iar de acum, Wonderland devine punctul zero al circuitelor de acest tip în România”, a arătat Darius Mârza, CEO Wonderland Resort.

Cinci circuite disponibile

În turn pot să intre simultan cel mult 250 de persoane. Cele 5 circuite disponibile au fost stabilite în funcție de dificultate, dar și de distanța de la sol:

  • CIRUITUL MOV – aflat la 70 cm deasupra solului / grad de dificultate scăzut / limita de vârstă: 3-5 ani / jocuri ușoare / limita de înălțime: min. 70 cm – max. 100 cm;
  • CIRCUITUL GALBEN – aflat la 3 m deasupra solului / grad de dificultate ușor-mediu / jocuri ușoare / limită înălțime: min. 100 cm;
  • CIRCUITUL VERDE – aflat la 9 m deasupra solului / grad de dificultate mediu / jocuri de dificultate medie (condiție fizică minimă) / limita de înălțime: min. 140 cm;
  • CIRCUITUL ALBASTRU – aflat la 15 m deasupra solului / grad de dificultate mediu spre greu / parcurgerea traseului verde este obligatorie înainte / jocuri dificultate medie / limita de înălțime: min. 140 cm;
  • CIRCUITUL ROȘU – aflat la 21 m deasupra solului / grad de dificultate mare, recomandat adulților și copiilor cu înălțimea de peste 150 cm și persoanelor cu o condiție fizică bună / jocuri solicitante din punct de vedere fizic și psihologic / parcurgerea traseelor verde și albastru este obligatorie.

Prețurile sunt de 80 de lei pentru copii și 100 de lei pentru adulți, pentru 3 ore de distracție la înălțime.

Adventure (Wonder)Land, cel mai nou parc de distracții din România

Adrenaline Tower este punctul central al unei întregi zone de aventură construite la Wonderland Resort, care va fi inaugurată cu ocazia Wonder Family Fest: ADVENTURE LAND. Aceasta va rămâne funcțională și după eveniment și conține:

  • Tiroliană – un traseu de 600 de metri care începe de la liziera pădurii și îi duce pe aventurieri până la Adrenaline Tower;
  • Boburi gravitaționale (luge) – o pistă de bob de 250 de metri lungime, care include obstacole, cotituri și tuneluri; atracție gândită pentru amatorii de viteză;
  • Tubing – distracție pe colace săltărețe;
  • Telescaun de 2 persoane – 300 de metri lungime;
  • Tir cu arcul;
  • Paintball;
  • Tobogane gonflabile pentru toate vârstele – tobogane de diferite forme și dimensiuni disponibile atât pentru pentru copii, cât și pentru părinți și bunici;
  • Echitație indoor sau outdoor – plimbări pe cal în interior sau în natură;

Unele dintre atracții sunt cu acces pe baza brățării de festival, altele sunt cu taxă; prețurile se încadrează între 25 și 45 de lei/tură/persoană.

MAGIC IN THE AIR – Adrenalină la mare înălțime

Distracția și aventura continuă la Wonder Family Fest și mai sus de cei 25 de metri pe care îi are Adrenaline Tower. Pe perioada festivalului vor fi organizate o serie întreagă de activități și spectacole în aer, iar multe dintre acestea sunt disponibile la Wonderland și în cursul anului:

Salt în tandem cu parașuta, alături de SkyDive Transilvania – o experiență dedicată tinerilor care au împlinit vârsta de 14 ani (cu acordul scris al părinților) și adulților care vin la festival. Doritorii vor putea să sară, alături de un instructor, de la 3.000 de metri altitudine. Participanții vor fi duși cu elicopterul din festival în Dezmir, de unde se vor urca în avion și aduși înapoi în zona Wonderland unde va avea loc saltul, cu preluare în locație. Experiența, gândită special pentru festival, este Premium și include poze din toate unghiurile și o filmare cu toate momentele saltului, astfel încât să poți retrăi această experiență ori de câte ori dorești. Preț pachet: 2.500 lei/persoană, duratã 60 min.

REZERVĂRILE se fac pe site-ul Wonderland

Zbor cu elicopterul – Wonder Family Fest, dar și zonele superbe din jurul resortului Wonderland vor putea fi admirate de la înălțime de cei care optează pentru o plimbare cu elicopterul. Variantele sunt de: plimbare medie, de 30 de minute, pentru 3 persoane, sau plimbare scurtă, de 15 minute, pentru 3 persoane. Prețul este pentru un zbor, a cărui capacitate maximă este de 3 persoane și trebuie plătit integral, indiferent dacă în elicopter urcă o persoană sau trei.

REZERVĂRILE pentru zboruri se fac pe site-ul Wonderland:

  • zbor 15 minute
  • zbor 30 minute
  • Zbor cu balon cu aer cald – o experiență unică de zbor, potrivită pentru toată familia. Balonul cu aer cald se înalță între 60 – 300 metri, iar într-un balon pot zbura patru pasageri și pilotul. Se poate opta și pentru o ridicare de la sol cu balonul (zbor ancorat). Detalii pe site-ul Wonderland. Foarte IMPORTANT: zborurile cu balonul sunt condiționate de condiții meteo speciale, de aceea ridicarea balonului va fi decisă în dimineața fiecărei zile. Drept urmare, rezervările nu se pot face decat la fața locului, zilnic, în festival, la Info Points.
  • Show-uri aviatice – Acrobații pe cer coordonate de SkyDive Transilvania. Vor fi organizate cinci show-uri aviatice: 2 august, orele 17:30 – 18:30, 3 și 4 august, orele 11:30 – 12:30 și 17:30 – 18:30.

WONDER FAMILY FEST – cel mai mare festival pentru familii din România

Prima ediție a Wonder Family Fest va avea loc între 2 și 4 august 2024, la Wonderland Resort din comuna Feleacu, județul Cluj. În cele trei zile ale evenimentului vor avea loc sute de activități pentru întreaga familie, dar și concerte live pe cele patru scene amenajate. Activitățile se vor desfășura pe o suprafață de 357.000 m2,  în mijlocul naturii, dar și în interiorul clădirilor parte a Wonderland Resort, și sunt concepute astfel încât să implice întreaga familie.

Wonderland Resort este un complex de lux situat în comuna Feleacu, județul Cluj, care oferă un cadru natural feeric și activități pentru toate vârstele. Resortul dispune de facilități premium, inclusiv hoteluri de 5 stele, SPA, bază de echitație, terenuri de tenis și paintball și este dedicat transformării fiecărui eveniment într-o experiență memorabilă.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. CFR Cluj – Neman Grodno, 0-0. Atât s-a putut

Publicat

cfrr

CFR Cluj și-a început astăzi parcursul european în compania echipei din Belarus, Neman Grodno, într-un meci din turul 2 preliminar al Conference League. Meciul, de slabă factură tehnică, se încheie cu scor alb, 0-0. Atât s-a putut, ar spune Dan Petrescu. Poate se va putea puțin mai mult în returul de săptămâna viitoare, ce se va disputa în Ungaria.

Echipe de start:

CFR Cluj: Sava – Mogoș, Boben, Ilie, Camora – Muhar, Keita, Tachtsidis – Deac, Bîrligea, Kamara
Antrenor: Dan Petrescu

cfr

VIDEO FOTO. CFR Cluj – Neman Grodno, 0-0. Atât s-a putut

Neman: Bialov – An. Vasliyev, Sadaunichy, Parkhomenko, Pantia – Yakimov, Kozlov – Karpovich, Zubovich, Alykulov – Gweth
Antrenor: Igor Kovalevich

Stadion: Dr. Constantin Rădulescu (Cluj-Napoca)
Arbitru: Milos Gigovic

cfr

Puțină lume prezentă în Gruia joi seara. Prima repriză s-a jucat cu motoarele la relanti, clujenii cedând intenționat inițiativa și bielorușii neprofitând de acest lucru.

Singurele mari ocazii au avut loc în min.20, când Sava scoate un șut bun al lui Alykulov, respectiv min.21 când Tachtsidis are o execuție din voleu pe lângă poartă, după o centrare excelentă a lui Kamara.

Același grec mai oferă, în min.45, o centrare perfectă lui Bîrligea care alege o execuție pretențioasă cu piciorul în loc să-și pună capul la lucru.

cfr

Repriza a doua s-a desfășurat în aceeași notă, cu un joc fără incisivitate al clujenilor și un joc fără orizont al bielorușilor. În min.47, Bîrligea încearcă un șut din unghi, asemenea celui din partida cu Rapid, însă pe lângă poartă.

Multe pase greșite, joc mai mult de-a latul. În min.71, lipsa VAR-ului își spune cuvântul. Korenica pleacă din poziție corectă și este faultat de portarul Bialov, însă tușierul semnalizează o poziție de offside inexistentă.

În minutele de prelungiri, Păun și apoi Mogoș dau cu piciorul, respectiv cu capul unei victorii care ar fi liniștit apele la CFR.

Notele Cluj24:

Sava 7 – Mogoș 6, Boben 6, Ilie 6, Camora 6 – Muhar 6, Keita 6, Tachtsidis 7 – Deac 5, Bîrligea 5, Kamara 6, Korenica 6, Nkololo 4, Michael 6, Păun 5 (pentru ratarea din min.93)

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj transferă un atacant crescut la celebra academie PSG

Publicat

CFR Cluj a anunțat astăzi transferul atacantului Virgiliu Postolachi de la Grenoble. Cele două cluburi au ajuns la un acord pentru transferul jucătorului moldovean.

CFR Cluj urează bun venit celui mai nou atacant al formației, transferat de la Grenoble. În vârstă de 24 de ani, Virgiliu Postolachi a fost format la renumita academie a PSG din Franța.

„Bine ai venit, Virgiliu Postolachi!

Cluburile CFR 1907 Cluj și Grenoble au ajuns la un acord privind transferul jucătorului Virgiliu Postolachi.

Atacant crescut la PSG

Crescut în Franța la celebra academie a celor de la PSG, tânărul atacant vine în Gruia după un sezon petrecut la Grenoble, formație pentru care a bifat 33 de partide, 4 goluri și 2 pase decisive.

Vârful de 24 de ani a mai evoluat în Belgia, la Mouscron, în Danemarca la Vendsyssel, la echipele secunde ale celor de la PSG și Lille, dar și în România, la UTA Arad, echipă pentru care a marcat de 14 ori în 46 de partide.

Jucător în naționala Moldovei

Un obișnuit al naționalei Moldovei, noul nostru atacant a bifat 21 de selecții pentru prima reprezentativă a țării sale în doar trei ani.

Îi urăm bun venit în Gruia și cât mai multe reușite în tricoul echipei noastre!”, a transmis CFR Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE. Udinese, interesată de portarul CFR Cluj Răzvan Sava. Neluțu Varga: „Sava rămâne până vara viitoare”

Publicat

CFR Cluj realizează încă un transfer notabil, urmând să încaseze 2,5 milioane de euro pentru portarul Răzvan Sava (22 de ani). Tânărul jucător urmează să se alăture echipei Udinese.

CFR Cluj obține o tranzacție financiară importantă în această perioadă de transferuri, urmând să primească 2,5 milioane de euro pentru portarul Răzvan Sava (22 de ani), scrie GSP. Răzvan Sava va fi transferat la Udinese, echipă din Serie A.

Răzvan Sava pleacă la Udinese pentru 2,5 milioane de euro

Patronul CFR Cluj, Nelu Varga, a confirmat recent că pentru Sava existau mai multe oferte, dintre care cea de la Udinese s-a concretizat într-un transfer oficial. Suma inițială de 2,5 milioane de euro poate crește datorită unor bonusuri de performanță incluse în contract.

Ultimul meci al lui Răzvan Sava pentru CFR Cluj va fi în prima manșă din turul 3 preliminar al Conference League împotriva echipei Neman Grodno. Meciul este programat pentru ora 20:30, iar Sava, care a avut un sezon remarcabil în echipa clujeană, va îmbrăca pentru ultima dată tricoul ardelenilor în această partidă.

Sezonul trecut, Sava a fost un jucător-cheie pentru CFR Cluj, evoluând în toate cele 40 de meciuri din Superliga, precum și în alte competiții interne și europene. Performanțele sale l-au propulsat în lotul preliminar al naționalei pentru EURO 2024.

Acesta este al doilea transfer major pentru CFR Cluj în această perioadă de mercato, după ce Philip Otele a fost vândut la Al Wahda pentru 3,5 milioane de euro. În total, clubul încasează 6 milioane de euro din cele două transferuri, consolidându-și astfel bugetul pentru următoarele investiții și campanii de transferuri.

Update

Neluțu Varga a reacționat privind zvonurile vehiculate în spațiul public, arătând că nu este dispus să renunțe la portarul său decât din sezonul viitor, scrie Fanatik.

Udinese și-a exprimat interesul pentru achiziționarea portarului Răzvan Sava de la CFR Cluj, dar Neluțu Varga nu este dispus să renunțe la jucător în această vară.

El a declarat că transferul va fi luat în considerare doar dacă Sava va rămâne să joace la CFR Cluj și în acest sezon: „Răzvan Sava rămâne la CFR Cluj până vara viitoare”, a spus acționarul majoritar al clubului, pentru sursa citată.

Transferul către echipa din Serie A ar urma să se concretizeze doar în anumite condiții, principala fiind ca Răzvan Sava să continue să evolueze pentru echipa lui Dan Petrescu până vara viitoare.

În plus, Neluțu Varga a stabilit că suma de transfer trebuie să fie de 3,5 milioane de euro și, pe lângă această sumă, CFR Cluj dorește să păstreze un procent de 20% dintr-un viitor transfer al portarului.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax