Connect with us

ECONOMIE

Pensia nu este o invenție ROȘIE!!!

Publicat


Jocul de-a sau cu… pensia!!!

De vreo trei decenii se vorbește, se amăgește și se învrăjbește cu PENSIA. Nu cred că au existat guverne și guvernanți, paralamentari și partide politice care să nu abordeze acest subiect delicat și dificil.

Imediat după Decembrie 1989, li s-a dat oamenilor ceea ce doreau: reducerea vârstei de pensionare și pensii mai mari. În fapt, toată lumea era mulțumită. Tinerii scăpau de bătrâni, iar prin aceasta se deschidea ușa afirmării și promovării juvenile. Bătrânii doreau să-și (re)găsească liniștea după munca pe ”tarlaua” economiei socialiste.

 Vezi și Cât se plătește pentru a putea cumpăra vechimea în muncă AICI

O analiză și o fundamentare economică, care să asigure echilibrele între resurse și posibilități nu prea s-a avut în vedere. Elanul revoluționar era suportul noii politici sociale, la care s-au adăugat, în scurtă vreme, opțiunile politice învelite în mantie electorală. Dar, din istorie, știm că în toate perioadele de ”avânt revoluționar” s-a mers pe logica ”avântului” și mai puțin pe cea a raționalului. Exemplul asignatelor, din timpul revoluției franceze și a clonelor acestora din alte țări, inclusiv România, este cât se poate de elocvent.

Nu se prea putea face altfel. Încă nu s-a reușit în teoria și practica economică să se ajungă la echilibru între resurse și necesități. În anii 1990 nu prea puteai să ceri oamenilor rațiune și raționalitate economică, după ce în ultimii ani ai regimului comunist constrângerile au fost destul de virulente. Mulți oameni, după ce au ridicat fabrici, uzine, hidrocentrale, termocentrale, locuințe au lucrat pe marile șantiere de la Porțile de Fier, Canal Dunăre-Marea Negră și multe altele de care ne mai aducem și mai mult nu ne mai aducem aminte, așteptau cu”sufletul la gură” pensia. Așa a început sarabanda pensionării, cu acoperire și fără acoperire economico-financiară.

”Vinovații fără vină” (Pasărea Colibri) erau cei care dețineau puterea. Opoziția de atunci, firavă și confuză, a criticat această opțiune și politică socială. Dar democrația este democrație, iar alternanța la putere a devenit realitate și în România. Contracțiile economice, oarecum firești în urma marilor schimbări politice din spațiul ex-socialist, au generat convulsii sociale și modificări în structura ocupațională și  productivă a forței de muncă. Mulți pensionari ai defunctei economii socialist au plătit nota de plată și se uitau nostalgic după locurile lor de muncă și banii care i-au cotizat pentru liniștea bătrâneții.

Potolirea lor s-a făcut, de multe ori, cu promisiuni, măriri, ajustări și  recalculări în regimul pensiilor. De atunci și până astăzi, lege după lege au făcut ”legea în sistemul public de pensie”. De multe ori, sau poate de cele mai multe ori, oamenii politici nu au ratat ocazia de-a se juca cu pensia sau de-a pensia!!!

În buna tradiție a acestui joc, în aceste zile, a Ministrul Finanțelor ne spunea: ”Din primul moment am spus că vom crește pensiile în 2020 și astăzi putem să vă spunem că, da, în România vom crește pensiile în 2020. Valoarea punctului de pensie va avea cea mai mare creștere, cea mai mare sumă pe care o vom vedea în plus la punctul de pensie, pe care a avut-o vreodată. PSD niciodată nu a mărit pensiile cu această sumă, deși a avut perioadă de creștere economică una după alta, nu datorită lor, ci datorită contextului”.

Publicare pe site-ul ministerului a celor 14 procente care va consolida punctul de pensie a deschis calea unor acuzații și lăudăroșenii din partea partidelor politice și a ”galeriilor” acestora. Sunt, nu sunt justificate, sunt sau nu sunt oportune, este mai puțin relevant. Totul poate fi văzut în logica lui Pristanda. Caragiale, datorită genialității sale de-a esențializa, prin nume, personaje, l-a numit pe polițaiului conului Fănică, Pristanda. Era la acea vreme numele unui dans popular care se juca în Moldova ”când pe-o parte, când pe alta”.

Lungul drum al Pensiei spre oameni

În disputa pro și contra din spațiul public întâlnim idei precum necesitatea și apărarea seniorilor sau cele despre pensionarii incomozi și expirați. Nu este ceva nou, dar ce m-a nedumerit a fost ideea de pomănăgeală roșie. Gândul îi duce pe cei neavizați spre (re)activarea pornirilor bolșevice, comunisto-roșiatice în marea milostenie,  față de persoanele în vârstă.

Înainte de-a vedea cum, unde, când și de ce s-au instituit sistemele de pensie vreau să reamintesc că cel mai bolșevic dintre bolșevici, V.I. Lenin, spunea în tinerețea sa: ”Pensionarii sunt persoane a căror profesie este trândăvia”!!!

Poate că Lenin și mulți din contemporani nu înțelegeau statutul pensionarilor în lumea secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. O scriere catolică din 1911 vorbește de vârsta pensionării ca de o ”seară liberă a vieții” sau ”o retragere ”din vârtejul grijilor și afacerilor lumești”.

Ideea inutilității sociale se vede cu destulă ușurință. La unele popoare din antichitate această idee se concretiza, de multe ori, în acțiuni violente, directe și indirecte, care duceau la curmarea vieții celor bătrâni. Astfel de porniri au continuat și în epocile următoare, dar apariția creștinismului le-a restricționat și condamnat. Mai mult, sub egida bisericii au fost înființate așezăminte pentru protecția și controlul vârstnicilor. Era vorba preponderent de cei din straturile populației sărace, deoarece nobilimea și clerul aveau statutul lor social și economic protector.

Legi, impozite, taxe și instituții au fost create în scopurile unei minime protecției sociale  în Anglia, Scoția, Danemarca, Belgia, Olanda, Suedia, Franța. Resursele pecuniare și umane erau asigurate, mai mult sau mai puțin generos de stat, nobilime, biserică, negustori etc. În jurul acestor resurse se ”învârteau” oameni buni și oameni răi, ca peste tot. Nu de multe ori banii erau ”sifonați”, iar ”asistații” puși să muncească, să fure, să cerșească. Multe tragedii la care nici nu ne putem gândii astăzi s-au întâmplat atunci în acele ”îngrădiri” pentru bătrâni.

O altă cale de ”protejare” a bătrânilor era cea din mediul familial. Familiile erau din punct de vedere numeric mult mai numeroase în comparație cu cele din zilele noaste. Se ajungea la diferențe mari de vârstă între primii și ultimii născuți. Era o rațiune economică și generaţională, prin antrenarea în muncă a celor mai mari și implicarea în activitățile familiale a celor mijlocii și mici. De obicei aceștia din urmă aveau grijă și de părinții ajunși la vârstă înaintată.

Treptat s-a ajuns la depășirea acestor practici, datorită impactului societății moderne. Pensia a fost marea găselniță socială gerontocrată!!!

Un industriaș german inventatorul… pensiei!!!

În noiembrie 1811, în bazinul Ruhurlui, la Essen, un tânăr de 24 de ani, Friedrich Krupp (în imagini, stânga), pune bazele unei afaceri pentru turnarea oțelului. În scurtă vreme ”mica întreprindere” a devenit marele concern industrial al metalurgiei și armamentului. Cel care i-a dat forță a fost Alfred Krupp. Oţelul era vedeta timpului, fiind necesar tuturor maşinăriilor, uneltelor, armelor, căilor ferate. De aici și zicala ”tare ca oțelul Krupp”. De altfel, acestă imagine s-a și transmis peste timp, împreună cu cea a ”armelor lui Krupp” (William Manchester) care au fost folosite în aproape toate războaiale secolelor XIX-XX, inclusiv la cele la care au fost implicații și românii.

Dar se știe mai puțin de pioneratul Firmei Krupp în protecția socială a angajațiilor săi. Presat de ideile social-democrate ale lui Ferdinad Lassalle și de dorința stabilității forței de muncă, dar și al asigurării profitabilității, a publicat la 9 septembrie 1872 (la 12 săptămâni de la greva minerilor germani) un Regulament general, unde sunt cuprinse cele mai moderne idei ale managementului industrial. Multe din ele sunt valabile și astăzi, iar ”mari teoreticieni”, investitori și antreprenori postdecembriști ar trebui să le cunoască și să le aplice. Atât cât mi-a fost cu putință, la cursurile mele de istoria economiei le-am prezentat studenților.

Prin Regulament general, Krupp deschidea ”cutia pandorei” sistemului de protecție socială și pensii pentru salariații săi. Obligațiile acestora (seriozitate, punctualitate, solidaritate, responsabilitate, loialitate, calitatea muncii) erau însoțite de îndatoririle firmei. Pentru prima dată în istoria relațiilor de muncă erau introduse: dreptul la asistență medicală, constituirea unui fond de ajutor pentru accidente de muncă, boală, pensie. A fost înființată și Instituția de asigurare pe viață (1877) sau ceea ce am numi astăzi ”casele de asigurări sociale și de pensii”.

La acestea s-au adăugat spitalele și azilurile pentru bătrâni, cantinele și magazinele pentru salariați, școlile profesionale, casele de odihnă, mijloace de sprijin în cazul inundațiilor periodice ale râului Ruhr. Semnificativ, pentru prima dată în istoria socială, femeile erau parte la acest sistem.

Trebuie precizat că numărul acestora era relativ mic față de epocile care au urmat, iar speranța de viață redusă. Și în cazul bărbaților vârsta de pensionare era de 65 de ani, mulții nemaiajungând la aceasta sau să se bucure mult de pensie.

Chiar dacă ideea fundamentală era cea a fidelizării și implicării active a kruppianeriilor, acțiunea  a fost un mare pas înainte în sistemul protecție sociale.

Bismark: un iunker instituționalizează sistemul pensilor!!!

Istoria Germaniei, dar aș îndrăzni și a omenirii, a fost marcată de omul politic Otto Eduard Leopold von Bismarck (în imagini, dreapta). Ajuns cancelar în 1867, s-a preocupat cu o voință de fier și a realizat ”prin foc și sabie” unificarea Germaniei. Dar pentru aceasta ”cancelarul de fier” cu” voință de fier” avea nevoie de fier, mai precis de oțel și de arme din oțel, iar acestea erau produse la firma Krupp.

Prin parteneriatul dezvoltat cu firma Krupp, Bismarck cunoaște sistemele sociale implementate la Essen. Nu era un adept al social-democrației, dimpotrivă a desființat, prin lege, Partidul Social-Democrat German (1878), iar pe adepții ideilor marxiste îl priveau cu dușmănie.

Și totuși, acest iunker conservator vine cu cel mai progresist program din istoria politicilor sociale. L-a convins și Comuna din Paris (1871), când  proletariatul a pus mâna pe putere timp de 72 de zile și a negat tot ceea ce a fost capitalism, proprietate privată și diferențiere socială.

Legislația promovată de Bismark în 1880 avea ca scop, așa cum el însuși declara, ”de a pune în mintea masei mari de oameni sărmani fără o proprietate ideea de protecție socială care se naște din conștiința dreptului la pensie”. Recunoștea că era ”ideea unui stat socialist”, dar ”cine îmbrățișează aceste idei va ajunge la putere. (subl.ns.). Cinic, dar adevărat!!! Multe țări (Marea Britanie, Franța, Belgia, Italia și altele) au copiat și adaptat la nevoile și sistemele lor sociale modelul bismarckian. Chiar dacă au cunoscut mișcări și acțiuni sociale puternice nu au trecut prin experiența bolșevică, ca Rusia, care a ignorat grija pentru săracii și vârstnicii săi. Istoria nu iartă, iar dacă cei bogați și cu putere nu cedează din privilegiile lor, ajung să le piardă!!!

Dilema nouă versus dilema veche

Oare oamenii politici de astăzi cunosc ceea ce a spus Bismarck sau acționează din instinct politic? Nu putem ști, oricât ne-am zbate. Toți cei care au inițiat, dezbătut, aprobat și promulgat această lege vor spune că au făcut-o pentru oameni. Tot așa și de cei care au declarat că ”unde-i lege nu-i tocmeală”.

Sustenabilitatea a fost și este secundară. Dar, nu trebuie să fii mare specialist ca să-ți dai seama că de la începutul acestui traseu, până în proximitatea aplicării legii, indicatorii economici nu erau foarte ”plăcuți la vedere”. Și cu atât mai mult astăzi, în vremuri pandemice și contracții economice.

Și atunci ”ce-i de făcut?”, cum se întreba bolșevicul bolșevicilor. De la tentația electorală la rațiune economică nu-s decât cele 14 procente prin care se promite consolidarea punctului de pensie, sau, cum spunea Napoleon: ”De la sublim la ridicol nu-i decât un pas”!!!

Prof.univ.dr. Ioan LumperdeanDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

FOTO. Profesorii din Cluj, instruiți pentru a acorda primul ajutor. Proiectul a început la Colegiul Gheorghe Lazăr

Publicat

De

Cursuri prim ajutor profesori Cluj

Profesori din toate școlile din județul Cluj vor fi instruiți pentru a putea acorda primul ajutor calificat de bază în caz de nevoie.

Aceștia vor putea recunoaște unele situații de urgență și interveni și vor învăța cum să aplice corect manevrele de resuscitare.

Profesorii din Cluj, instruiți pentru a acorda primul ajutor. Proiectul a început la Colegiul Gheorghe Lazăr

Din nefericire, la Cluj au avut loc mai multe cazuri de copii care au ajuns la spital în urma unor incidente. Este și cazul unei fetițe care s-a înecat cu un jeleu la școală.

Pentru că pot interveni și salva vieți, cadrele didactice din unitățile de învățământ clujene vor fi instruite pentru acordarea primului ajutor calificat.

Cursurile sunt predate de instructori din cadrul Centrului de Formare al paramedicilor SMURD al ISU Cluj și voluntari din cadrul programului „Salvator din Pasiune”, cu experiență pe ambulanțele SMURD.

Primul atelier a avut loc joi, 11 aprilie 2024, la Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca primul atelier de instruire a profesorilor privind acordarea primului ajutor de bază.

Ce învață profesorii clujeni

Temele abordate la atelier au fost recunoașterea obstrucției căilor aeriene, recunoașterea stopului cardio respirator, efectuarea manevrelor de resuscitare cardio-pulmonară sau folosirea defibrilatoarelor publice din oraș.

„Facilitarea accesului la informații reprezintă primul pas pentru a-i pregăti pe profesori să acorde primul ajutor până la sosirea serviciilor specializate, respectiv ambulanță, SMURD, pompieri sau poliție, în situațiile de urgență.

Aceste tehnici sunt esențiale pentru orice cetățean, întrucât cunoașterea măsurilor de prim-ajutor poate crește semnificativ șansele de supraviețuire”, arată reprezentanții ISU Cluj.

Siguranță în școli

Atelierele de prim-ajutor se desfășoară cu implicarea personalului și voluntarilor ISU Cluj și au fost gândite pentru cadrele didactice, cu scopul de a crește gradul de siguranță în școli.

Acțiunea este parte dintr-un parteneriat încheiat cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj, fiind prima de acest fel dintr-o serie de ateliere care se vor derula pe o perioadă mai lungă de timp.

Programul vizează unitățile de învățământ din tot județul Cluj.

Foto: ISU Cluj

Citește mai departe

CULTURA

Înmormântarea umoristului Cornel Udrea va avea loc sâmbătă, în Cimitirul Central Cluj-Napoca

Publicat

Cornel Udrea

Umoristul, dramaturgul și omul de radio Cornel Udrea a decedat în noaptea de miercuri spre joi. Avea 77 de ani. Scriitorul va fi condus pe ultimul drum sâmbătă de la ora 12.00, în Cimitirul Central din Cluj-Napoca.

Cei care vor să-și ia rămas bun de la maestru o pot face vineri, 12 aprilie, de la ora 18.00, la Capela din Cimitirul Central.

Umoristul Cornel Udrea, decedat joi dimineața, va fi condus pe ultimul drum sâmbătă, 13 aprilie

Cunoscutul și apreciatul umorist, scriitor, dramaturg și om de radio Cornel Udrea, s-a stins din viață în noaptea de 10 spre 11 aprilie 2024. Avea 77 de ani.

Cornel Udrea s-a născut în anul 1947 în Gheorgheni, județul Harghita. A absolvit Liceul Mihai Eminescu din Cluj, promoția 1964. Își continuă studiile la Facultatea de Filologie, absolvind în anul 1969.

La un an de la absolvire, din anul 1970, a lucrat ca redactor la Radio Cluj. Pe lângă acest statut, Cornel Udrea a fost coordonator de programe de divertisment, teatru radiofonic și spectacole cu public, fiind, de asemenea, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT în Florești. Mașină RĂSTURNATĂ pe plafon

Publicat

Un accident rutier a avut loc, vineri dimineața, într-un sens giratoriu din Florești, jud. Cluj.

Conform ISU Cluj, o mașină s-a răsturnat pe plafon. Ocupanții acesteia erau ieșiți din mașină și au refuzat îngrijirile medicale.

FOTO. ACCIDENT în Florești. Mașină RĂSTURNATĂ pe plafon

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO FOTO. Echipa de studenți a UTCN, pregătită să câștige concursul de design seismic din SUA

Publicat

De

UTCN

Echipa de studenți a UTCN este pregătită să câștige, din nou, concursul de desing seismic care se desfășoară la Seattle, în SUA, cu machete unei structuri din lemn de balsa construită special.

La competiția de design seismic din SUA s-au înscris 40 de universtăți din întreaga lume care au construit structuri care trebuie să reziste la simularea unor cutremure.

Printre aceste universități se numără unele americane de top, precum California State University, New York University, Cornell, Berkeley sau University of California San Diego.

Coordonatorul echipei UTCN, prof. dr. ing. Ovidiu Prodan, a declarat pentru Cluj24 că studenții clujeni au prezentat miercuri macheta în fața juriului, testarea a avut loc joi seară, ora României, iar ceremonia de premiere va avea loc vineri între orele 20 – 21, ora României.

Testarea, un succes

utcn

”Testul pe platforma seismică a fost un succes! Macheta noastră a făcut față cu brio simulării cutremurului și a demonstrat rezistența și ingeniozitatea echipei noastre.

Suntem mândri de rezultatele obținute și așteptăm cu nerăbdare să vedem cum ne descurcăm în celelalte probe”, a transmis acesta.

Echipa studenților UTCN este compusă din Luca Zăhan (căpitan), Adrian Zacharievici, Robert Teodorescu, Victor Mitea, Andre Mitu, Simona Halip, Havrstiuc David, Bianca Bologa, Paula Bosi, Mădălina Rusu, Popa Nicoleta, Matei Dragos, aceasta fiind îndrumată de Razvan Muresan, Diandra Jula, Denisa Dragomir, Sabina Nițulescu și de profesorii Ovidiu Prodan şi Paul Mihai Moldovan.

Anul trecut, echipa UTCN a câștigat locul I la competiția de design seismic care a avut loc la San Francisco (SUA).

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax