EVENIMENT
Pe 15 noiembrie începe POSTUL CRĂCIUNULUI. Obiceiuri și TRADIȚII
Vineri, 15 noiembrie, începe Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului. Acesta se încheie pe 24 decembrie. Postul Crăciunului este un timp de curățire și pregătire spirituală pentru Nașterea Domnului.
Pe parcursul acestei perioade, credincioșii sunt chemați să respecte posturile alimentare, să se roage mai mult și să adopte o conduită morală exemplară.
Lăsata Secului
Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului este una dintre cele mai importante zile din calendarul creștin ortodox, fiind momentul care marchează trecerea de la perioada de desfătare alimentară la una de purificare spirituală și abstinență.
Pe 15 noiembrie începe POSTUL CRĂCIUNULUI. Obiceiuri și TRADIȚII
Postul Crăciunului durează 40 de zile, Lăsata Secului este prilejul cu care familiile se reunesc pentru a savura ultima masă „de dulce” înainte de a intra în Postul Crăciunului.
Ce nu e voie să faci în Postul Crăciunului
Pe durata Postului Crăciunului, credincioșii sunt încurajați să respecte anumite reguli care ajută la curățirea trupului și a sufletului. Printre acestea se numără:
– Abstinența de la consumul de carne, lactate și ouă.
– Evitarea petrecerilor zgomotoase și a exceselor de orice fel.
– Limitarea activităților care pot distrage de la rugăciune și introspecție.
– Evitarea certurilor, a vorbelor urâte și a comportamentelor egoiste.
– Scopul postului este de a încuraja modestia, autocontrolul și o viață spirituală mai profundă.
Zilele cu dezlegare la pește, ulei și vin
Zilele cu dezlegare la pește, ulei și vin sunt ocazii speciale pe parcursul Postului Crăciunului în care restricțiile alimentare sunt mai relaxate.
Aceste zile includ toate sâmbetele și duminicile, precum și sărbătorile importante, cum ar fi Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie), Sfântul Andrei (30 noiembrie) și Sfântul Nicolae (6 decembrie).
Credincioșii pot, de asemenea, să se bucure de aceste dezlegări în zilele de marți și joi, conform tradiției, atunci când biserica le permite.
Obiceiuri de Lăsata Secului
Lăsata Secului este, astfel, un moment de reflecție și comuniune, când mesele sunt îmbelșugate și pline de preparate tradiționale, precum fripturi, cozonaci și alte bunătăți care în mod simbolic marchează despărțirea de plăcerile culinare pentru o perioadă.
Printre tradițiile și obiceiurile specifice Lăsatei Secului se numără pregătirea mesei bogate, unde familia se strânge pentru a împărtăși mâncăruri tradiționale, cum ar fi sarmalele, fripturile și prăjiturile de casă.
În multe regiuni, se obișnuiește ca înainte de masă să se facă rugăciuni de mulțumire, iar în unele locuri se aprinde o lumânare pe masă pentru a aduce binecuvântarea casei.
După cină, unele comunități practică obiceiuri legate de împărțirea resturilor de mâncare păsărilor, simbolizând generozitatea și grija pentru creație.
Colindele și focurile ritualice. De asemenea, există obiceiul ca tinerii să colinde din casă în casă, aducând vestea Postului care începe și urând gazdelor sănătate și belșug.
În unele zone, focurile ritualice sunt aprinse în curți sau pe dealuri, fiind considerate purificatoare și menite să alunge spiritele rele înainte de post.
Sursa: crestinortodox.ro
Urmăriți Cluj24.ro și pe Google News
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger






