EVENIMENT
Pause & Breathe – eveniment dedicat femeilor la Cluj. Participă medici specialiști și femei cu povești inspiraționale

Într-o lume aflată într-o continuă mișcare, un eveniment inedit dedicat sănătății invită femeile – în special mamele și viitoarele mame – să ia o pauză. Pause & Breathe va avea loc luni, 31 martie 2025, la Casa TIFF din Cluj-Napoca.
Organizat de Creșa & Grădinița Hand in Hand Montessori, Pause & Breathe nu este un simplu eveniment, ci o declarație de sprijin pentru femeile care oferă în fiecare zi atât de mult celor din jur și care, tocmai din acest motiv, au nevoie de un moment doar pentru ele. Întâlnirea începe la ora 18:00, iar intrarea este gratuită, în baza înscrierii prealabile, aici.
Andreea Oprescu, reprezentant Grădinita Hand in Hand: ”Zi de zi, văd cât de mult oferă femeile din jurul meu – mai ales mamele – celor dragi. Dar prea rar își oferă și lor ceva: timp, grijă, liniște. Pause & Breathe s-a născut din această observație și din dorința sinceră de a crea un spațiu în care femeile să-și amintească de ele.
Nu e un lux să ai grijă de tine, e o nevoie esențială. Ne dorim ca această seară să fie un dar: cu informație valoroasă, inspirație și, mai ales, blândețe. Pentru că sănătatea noastră – fizică, mentală și emoțională – contează.”
Invitatele speciale – Ghid spre echilibru, sănătate și blândețe
Evenimentul va fi moderat de Sorina Noroc, jurnalist TVR cu experiență. Ea va discuta cu trei invitate speciale care vor aduce în discuție teme relevante pentru starea de bine a femeilor, discuții urmate de o sesiune de Q&A:
● Dr. Lorena Lisencu, medic specialist dermatovenerologie, va explora relația dintre îngrijirea pielii și echilibrul general, oferind sfaturi accesibile și desființând convingeri greșite despre sănătatea pielii:
– Care este ordinea corectă a produselor de skincare?SPF-ul – când, cum și de ce?
– Ce greșeli frecvente facem în îngrijirea pielii?
– Ce ar trebui să știm despre prevenția cancerului de piele?
– Este adevărat că excizia alunițelor poate crește riscul de melanom? Mituri și adevăruri despre sănătatea pielii
● Dr. ROXANA PINTICAN, medic radiolog – senolog, va vorbi despre prevenția în sănătatea sânilor, importanța controalelor regulate și miturile din jurul diagnosticării precoce:
– Prevenție și screening – Ce putem face pentru sănătatea noastră?
– Risk assessment – Cine îl face și de ce e important?
– Autopalparea – Când și cum? Un obicei simplu, dar salvator.
– Ecografie vs. mamografie – Ce investigație e potrivită pentru tine?
– Ce sunt sânii denși? – Un aspect important de știut.
– Cancerul mamar în perioada de alăptare – Ce trebuie să știe proaspetele mămici?
Creator digital
● ANDRA DEAC, fondatoarea Asociației Gabrielle, digital creator și supraviețuitoare a unei forme agresive de cancer, va povesti despre cum poate fi cultivată grija pentru sine în momente dificile, dincolo de etichetele de boal:
– Ritualuri de self-care mental și emoțional;
– Cum ne influențează gândurile starea de bine;
– Puterea comunității și de ce e important să nu ne izolăm;
– Cum e viața după un diagnostic de cancer și ce putem învăța din asta.
Despre Pause & Breathe
Într-un context în care rutina zilnică și presiunea rolului de mamă pot eclipsa ușor nevoile personale, Pause & Breathe își propune să creeze un spațiu dedicat sănătății fizice, mentale și emoționale ale femeilor.
Evenimentul va aduce în fața publicului o serie de discuții cu invitați din domeniul medical și al educației pentru sănătate, dar și un moment de reflecție activă prin exerciții ghidate și surprize pregătite special pentru participante.
Evenimentul va include o sesiune interactivă în care participantele vor putea reflecta la propriile gesturi de self-care și vor fi încurajate să plece acasă cu un mic angajament personal: o promisiune scrisă de a avea grijă de ele în următoarele zile.
De la educație la susținere emoțională
Organizatorul evenimentului, Creșa & Grădinița Hand in Hand Montessori din Cluj-Napoca, este un spațiu care valorizează educația cu sens și grija autentică pentru copii. Dar dincolo de grija față de cei mici, misiunea sa extinsă este aceea de a crea o comunitate în care și părinții sunt sprijiniți – emoțional, informațional și uman.
Evenimentul Pause & Breathe se aliniază acestei această viziuni: un cadru de întâlnire între femei care împărtășesc aceleași provocări, nevoi și dorința de a învăța să aibă grijă de ele însele cu blândețe.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EDUCATIE
FOTO. Echipa de studenți a UTCN intră în luptă în concursul de simulare a cutremurelor din SUA. Macheta prezentată, una specială

Echipa de studenți a Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) intră, luni, în competiția Seismic Design Competition 2025, una dintre cele mai prestigioase competiții de inginerie seismică din lume, găzduită în acest an de Universitatea Berkeley din California (SUA).
”Anul acesta, provocarea este proiectarea unei clădiri rezistente la cutremure pentru un sit din Kobe, Japonia, o zonă cu risc seismic ridicat. Integrarea unui gol central în structură a adus un plus de complexitate și le-a testat creativitatea la maximum.
Macheta este pregătită, echipa este motivată, iar spiritul de competiție e la cote maxime! Suntem aici să demonstrăm că munca, dedicarea și inovația noastră pot face față oricărei provocări”, au transmis reprezentanții echipei clujene.
Reprezentare ”excelentă” a României
Aceștia au mulțumit UTCN pentru sprijinul constant și pentru că le oferă cadrul ideal pentru a se dezvolta profesional și a reprezenta cu mândrie instituția la competiții de prestigiu.
”Suntem recunoscători profesorilor noștri, advisorilor și sponsorilor care au fost alături de noi în această aventură și care ne-au susținut în fiecare etapă a pregătirii. Fără voi, acest drum nu ar fi fost posibil!
Și nu în ultimul rând, mulțumim familiilor noastre pentru sprijinul necondiționat, înțelegerea și răbdarea lor. Fără încurajările lor, nu am fi ajuns până aici”, au mai spus studenții UTCN.
Prof. Ovidiu Prodan, unul dintre cei doi coordonatori ai echipei UTCN, a declarat că are încredere că studenții clujeni ”vor reprezenta excelent România la Berkeley”.
Echipa UTCN 2025
Studenți:
Cosmin Chiforescu – Team Captain
Horațiu Arion
Ștefan Barabulă
Diana Derșidan
Petra Marcu
Miruna Maxim
Stefania Oltianu
Eduard Pînzaru
Shamaiel Shamal
Andreea Șoplea
Ioana Trisciuc
Maria Trușcă
Adviseri:
Andrei Mureșan
Bianca Bologa
Paula Bosi
Robert Teodorescu
Victor Mitea
Profesori coordonatori:
Ovidiu Prodan
Paul Moldovan
La competiție participă 53 de universități din SUA, Europa sau Asia.

Luni seara de la ora 20.30, pe Cluj Arena se va desfășura marele derby clujean dintre „U” și CFR, primul din istorie în play-off.
Partidele din sezonul regulat au fost adjudecate de „studenți” cu același scor, 3-2. Presiunea e pe „feroviari”, având în vedere că orice pas greșit o poate îndepărta de titlu.
Azi, marele DERBY clujean, „U” – CFR. Ce PRONOSTIC dați
Ioan Ovidiu Sabău le-a cerut elevilor săi concentrare maximă și dăruire, în timp ce Alex Chipciu este convins că jucătorii Universității vor trata meciul cu seriozitate.
De cealaltă parte, CFR vrea revanșa în fața rivalei din oraș după rezultatele din acest sezon, o victorie urcând-o din nou pe primul loc în play-off.
Casele de pariuri îi acordă un ușor avantaj CFR-ului, 2,4 față de 3,3. Voi ce pronostic dați? Scrieți în comentarii cine credeți că va câștiga și cu ce scor.
EVENIMENT
FOTO. Pui pe sticlă, preparat de clujeanul Paul Cordea, în luptă cu cei mai buni ucenici măcelari ai lumii la WBC 2025 Paris

Echipa „Măcelari de Elită”, care reprezintă România la World Butchers’ Challenge, a debutat duminică, 30 martie, la Paris cu participarea lui Paul Cordea (25 ani) în secțiunea World Champion Butchers’ Apprentice. Tânărul măcelar, angajat al Moldovan Carmangerie din Cluj-Napoca, a intrat în competiție alături de alți 13 concurenți din 7 țări: Australia, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Marea Britanie și Noua Zeelandă. Printre adversarii săi s-au numărat și trei tinere femei măcelar, din Germania, Irlanda și Italia, care au demonstrat că excelența în acest domeniu nu are granițe de gen.
Într-o probă contracronometru de 2 ore și 30 de minute, Paul a tranșat cu precizie patru tipuri de carne – vită, porc, miel și pui – și a realizat nu mai puțin de 40 de produse, fiecare dintre ele fiind însoțit de indicații de gătire, făcând o dovadă de diversitate și creativitate în abordare.
Masa lui de prezentare pe care s-a aflat inclusiv un pui pe sticlă a fost o reflectare a ospitalității românești prin abundența de preparate ce a amintit de mesele încărcate de la sărbătorile în familie.
Lupta cu timpul
„A a fost o adevărată furtună în mine, am trecut de la extaz, la agonie, la fericire, au fost emoții peste emoții, dar în final totul a ieșit bine. Partea cea mai grea a fost lupta cu timpul, care se scurgea încontinuu și, dacă făceai ceva greșit, era foarte greu să mai remediezi.
Aș fi vrut să mă opresc la început, am fost copleșit de emoții, nici cuțitul nu mai îmi stătea bine în mână, dar după 5-10 minute mi-am revenit și pe urmă totul a fost bine”, a declarat Paul Cordea imediat după concurs.
Încurajare pentru seniori
Cu doar trei ani de experiență în această meserie, Paul privește această competiție ca pe o lecție valoroasă: „În timpul concursului aș fi putut lucra un pic mai mult la finețea produselor, dar sunt la început de drum și vreau să îmbunătățesc acest lucru pe viitor.
Voi munci din ce în ce mai mult, vreau să mă perfecționez și să devin cel mai bun. Mă bucur că la sfârșit toți m-au felicitat, s-au minunat de masa mea și de faptul că am reușit să fac atâtea produse într-un timp atât de scurt”.
Înainte de competiția seniorilor, care va avea loc luni, 31 martie, Paul a transmis un mesaj de încurajare echipei României: „Să scape cât mai repede de emoții și de gândurile negative, să fie focusați doar pe ce au de făcut și să-i dea bătaie!”.
Prin performanța sa, Paul Cordea marchează un moment istoric pentru România, demonstrând că noua generație de măcelari are pasiunea, talentul și determinarea necesare pentru a duce tradiția mai departe, la cel mai înalt nivel.
Rezultatele oficiale ale competiției vor fi anunțate în seara zile de marți, 1 aprilie, în cadrul galei de închidere a World Butchers’ Challenge 2025.

În 2025, Paștele ortodox și cel catolic cad în aceeași zi, adică pe 20 aprilie. Este un real motiv de bucurie pentru credincioși, dat fiind faptul că se vor putea bucura de Învierea Domnului împreună, în același timp.
Cu ocazia Paștelui, legislația din domeniul muncii susține că toți angajații au dreptul la o vacanță formată din câteva zile liberele, timp în care să se odihnească și să serbeze Învierea Domnului.
Paște 2025: Ce zile LIBERE vor avea angajații și elevii
Cu ocazia Paștelui, în 2025 vor fi următoarele zile libere:
– 18 aprilie (Vinerea Mare);
– 20 aprilie (prima zi de Paște);
– 21 aprilie (a doua zi de Paște).
La aceste zile se adaugă și 19 aprilie, adică Sâmbăta Mare. Astfel, angajații se vor bucura de patru zile libere de Paște în 2025. În acest interval, fiecare poate fie să plece într-o excursie, fie să petreacă timp cu familia și prietenii sau doar să se odihnească și să meargă la slujbele oficiate cu ocazia Învierii Domnului.
Nu toți angajații din toate domeniile vor avea libere cele patru zile menționate anterior. Este posibil ca cei ce lucrează în domeniul turismului, al sănătății sau unele sectoare industriale să aibă un program diferit.
În ceea ce îi privește pe elevi, aceștia se vor bucura de o perioadă și mai lungă de stat acasă. Potrivit structurii anului școlar 2024 – 2025, aprobată prin ordinul ministrului Educației, vacanța elevilor va avea loc între 18 și 27 aprilie 2025. Copiii se vor bucura de zece zile libere, urmând să se întoarcă la școală pe 28 aprilie.
Anul acesta, Paștele ortodox și cel catolic va fi serbat în aceeași zi, respectiv pe 20 aprilie. Este un lucru rar ca Învierea Domnului să pice în aceeași zi și asta pentru că cele două sărbători sunt calculare pe baza unor calendare diferite. Ne referim la cel gregorian pentru catolici și cel iulian pentru ortodocși.
Guvernul a decis: se face punte de 1 Mai
Și 1 Mai este liber de la stat, iar în 2025 această zi pică într-o joi. Ca atare, Guvernul a decis să se facă punte, iar ziua de 2 mai să fie și ea liberă. Astfel, românii care lucrează în sistemul public se vor putea bucura de alte patru zile libere. Această zi va fi recuperată până la finalul lunii mai.
Recuperarea orelor de muncă pierdute se va face prin prelungirea programului de lucru în instituțiile publice, fără acordarea de timp liber compensatoriu. Mai exact, beneficiarii zilei de 2 mai vor fi nevoiți să lucreze mai mult în zilele ce urmează pentru a recupera ziua liberă, fără a mai fi adăugate alte beneficii.