Connect with us

EVENIMENT

Patru fotbaliști de la Universitatea Cluj, convocați la naționala de fotbal U16 a României

Publicat


Pantru fotbaliști de la FC Universitatea Cluj au fost convocați la naționala de fotbal U16 a României pentru un stagiu de pregătire la Centrul Național de Fotbal Buftea.

Juniorii Patrik Kis, Andrei Vînău, Alexandru Fărăgău și Matei Morar urmează să se alăture lotului „tricolorilor mici” pentru un stagiu care constă în antrenamente și jocuri de pregătire.

Cantonamentul se va desfășura la Centrul Național de Fotbal Buftea în perioada 29 ianuarie – 7 februarie.

 


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

 Vaccinul Oxford-AstraZeneca atinge potenţialul maxim cu a doua doză după 12 săptămâni

Publicat

Vaccinul anticoronavirus produs de Oxford-AstraZeneca atinge potenţialul maxim prin administrarea celei de-a doua doze după 12 săptămâni, conform noilor rezultate ale unor studii clinice, prezentate sâmbătă în revista The Lancet.

Vaccinurile pentru prevenirea infecţiilor Covid-19 sunt cruciale pentru o reacţie eficientă la pandemie. În revista The Lancet, Merryn Voysey şi colegii prezintă rezultatele unor noi studii referitoare la vaccinul Oxford-AstraZeneca. Sunt studii clinice efectuate pe grupuri selectate aleatoriu, în Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud.

Vaccinul Oxford-AstraZeneca (ChAdOx1 nCoV-19) a primit autorizaţie pentru utilizarea de urgenţă în Marea Britanie în decembrie 2020. Un raport ulterior, bazat pe o analiză interimară a unor teste efectuate în Brazilia, Africa de Sud şi Marea Britanie, sugera o eficacitate generală de 70,4%, cu o eficacitate mai mare, de 90%, în cazul persoanelor care au primit o doză redusă, urmată de o doză standard, şi o eficacitate de 62,1% în cazul celor care au primit două doze standard (la distanţă de patru săptămâni).

Ca reacţie la acele date interimare, pentru a obţine cel mai mare beneficiu medical în mod rapid, Guvernul britanic a decis administrarea primei doze la cât mai multe persoane şi amânarea celei de-a doua doze până la 12 săptămâni. Deşi această politică a fost criticată, cele mai noi rezultate raportate de Merryn Voysey şi de colegi furnizează o justificare bazată pe dovezi în sprijinul acestei decizii.

Studiul se bazează pe o analiză actualizată a datelor primite de la 17.178 de participanţi la patru teste clinice (9.696 de femei [56,4%], 12.975 din rasa albă [75,5%], 14.413 [83,9%] persoane cu vârste între 18 şi 55 de ani, 1.792 [10,4%] cu vârste între 56 şi 69 de ani, 973 [5,7%] cu vârste de 70 de ani sau peste această vârstă).

„Rezultatele colectate de la aceste teste (inclusiv de la participanţii care au primit două doze standard şi de la cei care au primit o doză redusă urmată de o doză standard) au arătat o eficacitate a vaccinului în cazul persoanelor simptomatice la Covid-19, la 14 zile după a doua doză, de 66,7%”, conform revistei The Lancet.

„Eficacitatea vaccinului a fost de 63,1% la cei care au primit două doze standard şi de 80,7% la cei care au primit două doze reduse plus o doză standard. În analizele exploratorii, eficacitatea vaccinului după o singură doză standard era de 76,0% din ziua 22 până în ziua 90, iar nivelul anticorpilor s-a menţinut în această perioadă, fiind doar mici scăderi”, precizează autorii.

„În sprijinul unei strategii de imunizare cu interval mai lung, eficacitatea vaccinului a fost semnificativ mai mare, de 81,3%, după administrarea a două doze standard la un interval de 12 săptămâni sau mai mare, comparativ cu eficacitatea de 55,1%, în cazul administrării la un interval mai mic de şase săptămâni. Aceste concluzii au fost susţinute de studii privind imunogenicitatea făcute pe participanţi cu vârste sub 55 de ani, care arată reacţii ale anticorpilor IgG SARS-CoV-2 de peste două ori mai mari la cei cărora le-au fost administrate dozele la un interval de cel puţin 12 săptămâni, comparativ cu cei care au avut un interval de administrare sub şase săptămâni”, explică autorii.

„Analizele asupra modelului de vaccinare relevă o creştere a eficacităţii după două doze standard de la 55,1%, la intervalul sub şase săptămâni, până la 81,3%, cu intervalul de administrare de cel puţin 12 săptămâni”, subiniază autorii.

Administrarea unei singure doze standard are, conform testelor, o eficacitate de 76,0% în primele 90 de zile.

În privinţa limitelor studiilor, autorii precizează că acestea nu au fost concepute special pentru a stabili dacă eficacitatea ar fi diferită în funcţie de intervalul administrării dozelor. În acest context, concluziile ar putea fi viciate. Alte limitări se referă la faptul că participanţii nu au fost selectaţi aleatoriu în funcţie de intervalul dozelor.

„La nivel general, valoarea studiului este că oferă dovezi că o singură doză a vaccinului ChAdOx1 nCoV-19 are o eficacitate puternică 90 de zile după vaccinare; un interval mai lung de administrare a celei de a doua doze are o eficacitate mai mare; protecţia este menţinută în pofida unui interval mai lung de administrare a celei de-a doua doze. Oferă dovezile necesare pentru politica Marii Britanii de extindere a intervalului efectuării celei de-a doua doze la 12 săptămâni şi în sprijinul campaniilor de imunizare masivă din întreaga lume”, concluzionează autorii.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

Directorul executiv al Pfizer şi-a anulat vizita în Israel, după ce s-a dovedit că nu a fost vaccinat

Publicat

Directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, şi-a anulat vizita în Israel, după ce s-a dovedit că nu a fost complet vaccinat împotriva coronavirusului.

Bourla a declarat, în decembrie, că nu a primit încă vaccinul, deoarece aşteaptă până când va fi vaccinată categoria sa de vârstă. Ca atare, i-a venit rândul și s-a vaccinat cu prima doză, dar nu cu rapelul.

„Continuăm să fim interesaţi să vizităm Israelul şi să ne întâlnim cu factorii de decizie”, a declarat un purtător de cuvânt al Pfizer: „Vizita în Israel va fi probabil programată spre sfârşitul primăverii”.

Bourla a apărut în prim-plan săptămâna trecută, când într-un interviu acordat NBC News numea Israelul „laboratorul mondial” în ceea ce priveşte lansarea vaccinului împotriva coronavirusului, potrivit Jerusalem Post.

Când a fost întrebat dacă o persoană i-ar putea infecta pe alţii după ce a primit două doze de vaccin, el a spus: „Este ceva ce trebuie confirmat, iar datele din lumea reală pe care le obţinem din Israel şi din alte studii ne vor ajuta să înţelegem mai bine acest lucru”.

sursa: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE/ VIDEO/ Arde pădurea la Băișoara. Pompierii intervin la mai multe focare

Publicat

Pompierii clujeni intervin la mai multe focare de incendiu aflate pe raza localității Băișoara.

Două autospeciale ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj au acționat acolo.

Între cele două focare era o distanță de un kilometru.

Echipajele au reușit să lichideze focarele întinse pe o suprafață de circa 5 ha de litieră și să evite propagarea acestora la o gospodărie aflată în apropiere.

Primarul din Băișoara: Totul e sub control

Primarul localității, Ghib Liviu, a declarat pentru Cluj24 că situația e sub control și că incendiul, chiar dacă a părut impresionant, nu a fost grav.

Focul era stins în jurul orei 20:00.

sursa video: Voluntarii CERT Transilvania

Citește mai departe

EVENIMENT

78% dintre cei vaccinați într-o localitate din Maramureș sunt din Cluj. Doctori: ”Nu ne așteptam!”

Publicat

Târgu Lăpuș este un oraș din Maramureș situat în apropiere de județele Cluj, Bistrița-Năsăud și Sălaj, cu o populație de puțin peste 11.000 de locuitori.

Aici, la Spitalul Orășănesc de pe str. Tineretului nr. 9-11, este amenajat unul dintre cele 12 centre de vaccinare din județul Maramureș.

Doctorii de aici au fost luați prin surprindere de numărul mare de clujeni care se vaccinează la ei în localitate. 78% dintre cei care s-au vaccinat pentru a se proteja de COVID-19 provin din Cluj.

Potrivit dr. Dan Cupșa, aici se vaccinează 140-180 de persoane pe zi.

”E o suprrinză că sunt atâția de la Cluj. Poate că acolo sunt prea puține centre în județ. Iarăși, foarte mulți oameni care vin la vaccinare sunt din Bistrița. Noi lucrăm de la 8 dimineața la 8 seara, în fiecare zi, și facem față de această cerere. Au fost și sincope, dar ne-am descurcat și nu au rămas pacienți nevaccinați”, a declarat dr. Dan Cupșa pentru Cluj24.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate