ADMINISTRAȚIE
Patronii de localuri din Cluj, mesaj dur către Guvern și autorități: „Se cacă în capul nostru și noi nu zicem nimic”

Afacerile din industria ospitalității la Cluj au fost decimate de criza provocată de pandemia COVID-19, iar patronii de hoteluri, restaurante și cafenele se plâng că ajutoarele guvernamentale și cele din partea autorităților locale sunt inexistente.
Mircea Buteanu, patronul de la Diesel, Che Guevara Social Pub și Napoca 15, spune că afacerile i-au fost drastic afectate și că ajutoarele din partea Guvernului și Primăriei Cluj-Napoca au fost zero.
Mircea Buteanu.
„Noi am fost complet închiși, mai ales în perioada stării de urgență și câteva luni bune după aceea. Nu știu procentual cât am pierdut, dar scăderea pe 2020 și în primele luni din 2021 a fost foarte mare comparativ cu 2019.
„Se cacă ăștia în capul nostru și noi nu zicem nimic!”
N-am primit niciun ajutor, nici de la Guvern, nici de la primărie. Ce ajutor? Ba mai mult, în perioada în care n-am funcționat, primăria ne-a luat bani pe chirii. Asta-i țara în care trăim! Se cacă ăștia în capul nostru și noi nu zicem nimic!”, a reclamat Mircea Buteanu.
La rândul său, Boros Hanga, care administrează Indigo Restaurant de pe str. Piezișă, spune că afacerea a avut mult de suferit în perioada asta și că a trebuit să se adapteze din mers la condițiile impuse de pandemie.
Pierderi de 75%
„Clar că am avut de suferit, dar cred că toți operatorii au fost în situația asta! Să vă explic: noi făceam delivery cu propria flotă și înainte de izbucnirea pandemiei, iar aici n-am avut probleme.
Însă am avut pierderi foarte mari <la interior>, tocmai din cauza Covid-19. De exemplu, la rulaj am avut pierderi de 35%, iar profitul a scăzut în 2020 față de anul precedent cu 75%.
Apoi am mărit flota, dar au crescut și costurile. Iar prețurile la ingrediente, la dezinfectanți etc. au crescut și ele”, a declarat Boros Hanga.
Ospătarii, reprofilați în „boy-delivery”
Ea a mai spus că, din cauza pandemiei, a fost nevoită să-i reprofileze pe cei 30 de angajați de la Indigo Restaurant, ospătari, barmani etc.
„Din cei 30 de angajați, am reprofilat două treimi, adică 20 de oameni, pe care i-am trecut pe servicii delivery. N-am revenit, ca afacere, la nivelul anului 2019, dar livrările nu s-au redus, și asta e un lucru îmbucurător”, a spus patroana de la Indigo Restaurant.
Boros Hanga a mai declarat, pentru cluj24.ro, că a aplicat pentru un ajutor financiar pe care operatorii din HoReCa îl pot primi, dar că nu se bazează pe el.
Mai mult, ea a spus că nu se bazează pe vreun ajutor de la primărie și că în perioada de început a pandemiei, firma era constant vizată de controalele instituțiilor statului: DSP, DSV, Inspectoratul Teritorial de Muncă etc.
Bețe-n roate puse de inspectori
„Au fost mult prea dese controalele astea, ne-au cam pus bețe-n roate și, într-un fel, ne-au afectat și imaginea firmei pentru că inspectorii ăștia erau văzuți de clienți, care nu știau, probabil, de ce sunt acolo.
E adevărat, nu toți agenții erau la fel, au fost și unii înțelegători, dar, per total, cred că aceste controale au fost prea dese”, a mai spus Boros Hanga.
„Cum a mers? Rău 100%!”
Danish Ashraf.
Pandemia cauzată de Covid-19 l-a afectat și pe administratorul localului Danish Indian Cluj. „Cum a fost? Rău 100%! Vânzările au scăzut în ultimul an și jumătate, de când a început pandemia, cu 70-75%.
Am fost nevoit să renunț la cei șapte angajați. Chiar dacă măsurile s-au mai relaxat acum față de ce se întâmpla anul trecut pe vremea asta, afacerea nu și-a revenit.
Masca asta a distanțat omul de om. Localul meu are 70 de locuri, care erau pline vara. Acum funcționez cu până la 30% din capacitate, adică am vreo 20, cel mult 30 de clienți pe zi.
E greu, foarte greu! Și n-am primit niciun ajutor, nimic, nici de la guvern, nici de la primărie”, a explicat Danish Ashraf.
Pierderi foarte mari
Contactat de cluj24.ro, președintele HoReCa Cluj, Ștefan Gadola (foto jos), a spus că pierderile suferite în 2020 și în primele luni din acest an de operatorii din acest domeniu au fost foarte mari.
Ștefan Gadola.
„Asociația patronală HoReCa Cluj este compusă din 33 de societăți, două festivaluri și trei furnizori HoReCa. Pierderile pe 2020 față de 2019 sunt de aproximativ 52 de milioane de euro.
Iar în 2020, și-au pierdut locurile de muncă 941 de angajați din acest domeniu. Au primit ajutoare de la Guvern câteva firme care au aplicat, însă de la primărie – încă nu”, a transmis Ștefan Gadola.
Legislativul românesc a luat în discuție, în iunie 2021, o scemă de despăgubire pentru industria HoReCa, prin care firmele vor primi o despăgubire de 20% din diferenţa între cifra de afaceri din 2020 şi cea din 2019.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Un accident rutier a avut loc, vineri, pe Bdul Muncii din Cluj-Napoca. O femeie de 59 de ani a fost lovită de o mașină condusă de un tânăr de 19 ani. Victima a traversat prin loc nepermis.
„În data de 14 martie a.c., în jurul orei 13.55, polițiștii au fost sesizați despre un accident rutier produs pe B-dul Muncii din municipiul Cluj-Napoca.
Din primele cercetări a reieșit că, un tânăr de 19 de ani, din municipiu, în timp ce conducea un autoturism ar fi accidentat un pieton aflat în traversarea drumului public prin loc nepermis.
ACCIDENT pe Bdul Muncii din Cluj-Napoca. Femeie LOVITĂ de mașină
Pietonul a fost identificat ulterior ca fiind o femeie de 59 de ani, din municipiul Cluj-Napoca.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
În continuare sunt efectuate cercetări pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor în care s-a produs evenimentul”, a transmis IPJ Cluj.
ADMINISTRAȚIE
Exproprierile la Parcul Est sunt aproape de finalizare. Clujenii vor primi despăgubirile până în aprilie

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, a anunțat că exproprierile pentru Parcul Est, cel mai mare parc din oraș, vor fi încheiate până în luna aprilie.
Potrivit acestuia, mai sunt 10-12 parcele care trebuie clarificate din punct de vedere juridic, iar după finalizarea documentației, proprietarii își vor putea încasa banii.
„La Parcul Est vom finaliza exproprierile până în aprilie, vor fi gata toate exproprierile și oamenii vor putea să își încaseze banii. Mai sunt 10-12 parcele care trebuie să fie clarificate din punct de vedere juridic. Nu putem să facem plățile până când nu sunt făcute toate extrasele de carte funciară și toate planurile parcelare. Avem deja o finanțare de 10 milioane de euro pentru acel habitat pe care să îl păstrăm și vom merge mai departe cu lucrările”, a spus Dan Tarcea, la Ziua Live.
Cetățuia și Expo Transilvania mai așteaptă
În privința lucrărilor la Expo Transilvania și la Cetățuie, viceprimarul a arătat că municipalitatea nu dorește să înceapă proiectele fără a avea siguranța finanțării, pentru a evita situații în care lucrările rămân neterminate.
„La Expo Transilvania și la Cetățuia problema este una financiară, pentru că nu sunt linii de finanțare pentru aceste proiecte încă. Așteptăm să se deschidă și în momentul în care vor fi deschise call-urile, să putem aplica pentru fonduri europene. Doar în Mărăști vorbim de o investiție de 100 de milioane de euro, bani pe care nu îi avem. Nu am vrea să începem un proiect și să rămână în aer. Mai sunt și câteva probleme legislative acolo pe care urmează să le clarificăm în perioada următoare”, a mai afirmat Tarcea.
Deși bugetul municipiului Cluj-Napoca a ajuns la un miliard de euro, viceprimarul atrage atenția că suma este insuficientă pentru toate proiectele aflate în desfășurare: „Pare că bugetul municipiului Cluj-Napoca este mare, și când ne gândim la un miliard de euro, ne gândim la foarte mulți bani, și așa este, dar este în același timp mic pentru proiectele pe care le avem în desfășurare”.
EVENIMENT
FOTO. Incendiu în Jucu de Mijloc. S-au aprins deșeurile depozitate în curtea unui operator economic

Un incendiu a izbucnit vineri la un operator economic din localitatea clujeană Jucu de Mijloc.
Două echipaje din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin pentru a stinge flăcările.
Incendiu în Jucu de Mijloc
Potrivit ISU Cluj, flăcările se manifestă la deșeuri depozitate în exterior, pe o suprafață de aproximativ 50 de metri pătrați. Nu există persoane care să solicite îngrijiri medicale.

Un bărbat de 56 de ani a fost reținut pentru după ce a incendiat intenționat un autoturism parcat în curtea unui imobil de pe strada Școlii din Cluj-Napoca.
Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au reținut, pentru 24 de ore, un bărbat bănuit de comiterea infracțiunii de distrugere.
Bărbat reținut după ce a dat foc unei mașini
Bărbatul a dat foc unui autoturism parcat în curtea unui imobil de pe strada Școlii din Cluj-Napoca, cauzând un prejudiciu de 4.500 de euro.
„În fapt, la data de 13 martie, în jurul orei 20:50, polițiștii au fost sesizați prin apel 112 cu privire la incendierea unui autoturism parcat în curtea unui imobil de pe strada Școlii, din municipiul Cluj-Napoca.
Din verificările efectuate, s-a stabilit că, în aceeași seară, în jurul orei 20:30, un bărbat în vârstă de 56 de ani ar fi incendiat cu intenție autoturismul, cauzând distrugerea acestuia în totalitate.
Prejudiciul estimat de persoana vătămată se ridică la aproximativ 4.500 de euro”, a transmis IPJ Cluj.
Reținut pentru 24 de ore
Ca urmare a probatoriului administrat, față de bărbat a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore.
Cercetările sunt continuate sub supravegherea procurorului, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere, faptă prevăzută de Codul penal.