ADMINISTRAȚIE
Patronii de localuri din Cluj, mesaj dur către Guvern și autorități: „Se cacă în capul nostru și noi nu zicem nimic”
Afacerile din industria ospitalității la Cluj au fost decimate de criza provocată de pandemia COVID-19, iar patronii de hoteluri, restaurante și cafenele se plâng că ajutoarele guvernamentale și cele din partea autorităților locale sunt inexistente.
Mircea Buteanu, patronul de la Diesel, Che Guevara Social Pub și Napoca 15, spune că afacerile i-au fost drastic afectate și că ajutoarele din partea Guvernului și Primăriei Cluj-Napoca au fost zero.
Mircea Buteanu.
„Noi am fost complet închiși, mai ales în perioada stării de urgență și câteva luni bune după aceea. Nu știu procentual cât am pierdut, dar scăderea pe 2020 și în primele luni din 2021 a fost foarte mare comparativ cu 2019.
„Se cacă ăștia în capul nostru și noi nu zicem nimic!”
N-am primit niciun ajutor, nici de la Guvern, nici de la primărie. Ce ajutor? Ba mai mult, în perioada în care n-am funcționat, primăria ne-a luat bani pe chirii. Asta-i țara în care trăim! Se cacă ăștia în capul nostru și noi nu zicem nimic!”, a reclamat Mircea Buteanu.
La rândul său, Boros Hanga, care administrează Indigo Restaurant de pe str. Piezișă, spune că afacerea a avut mult de suferit în perioada asta și că a trebuit să se adapteze din mers la condițiile impuse de pandemie.
Pierderi de 75%
„Clar că am avut de suferit, dar cred că toți operatorii au fost în situația asta! Să vă explic: noi făceam delivery cu propria flotă și înainte de izbucnirea pandemiei, iar aici n-am avut probleme.
Însă am avut pierderi foarte mari <la interior>, tocmai din cauza Covid-19. De exemplu, la rulaj am avut pierderi de 35%, iar profitul a scăzut în 2020 față de anul precedent cu 75%.
Apoi am mărit flota, dar au crescut și costurile. Iar prețurile la ingrediente, la dezinfectanți etc. au crescut și ele”, a declarat Boros Hanga.
Ospătarii, reprofilați în „boy-delivery”
Ea a mai spus că, din cauza pandemiei, a fost nevoită să-i reprofileze pe cei 30 de angajați de la Indigo Restaurant, ospătari, barmani etc.
„Din cei 30 de angajați, am reprofilat două treimi, adică 20 de oameni, pe care i-am trecut pe servicii delivery. N-am revenit, ca afacere, la nivelul anului 2019, dar livrările nu s-au redus, și asta e un lucru îmbucurător”, a spus patroana de la Indigo Restaurant.
Boros Hanga a mai declarat, pentru cluj24.ro, că a aplicat pentru un ajutor financiar pe care operatorii din HoReCa îl pot primi, dar că nu se bazează pe el.
Mai mult, ea a spus că nu se bazează pe vreun ajutor de la primărie și că în perioada de început a pandemiei, firma era constant vizată de controalele instituțiilor statului: DSP, DSV, Inspectoratul Teritorial de Muncă etc.
Bețe-n roate puse de inspectori
„Au fost mult prea dese controalele astea, ne-au cam pus bețe-n roate și, într-un fel, ne-au afectat și imaginea firmei pentru că inspectorii ăștia erau văzuți de clienți, care nu știau, probabil, de ce sunt acolo.
E adevărat, nu toți agenții erau la fel, au fost și unii înțelegători, dar, per total, cred că aceste controale au fost prea dese”, a mai spus Boros Hanga.
„Cum a mers? Rău 100%!”
Danish Ashraf.
Pandemia cauzată de Covid-19 l-a afectat și pe administratorul localului Danish Indian Cluj. „Cum a fost? Rău 100%! Vânzările au scăzut în ultimul an și jumătate, de când a început pandemia, cu 70-75%.
Am fost nevoit să renunț la cei șapte angajați. Chiar dacă măsurile s-au mai relaxat acum față de ce se întâmpla anul trecut pe vremea asta, afacerea nu și-a revenit.
Masca asta a distanțat omul de om. Localul meu are 70 de locuri, care erau pline vara. Acum funcționez cu până la 30% din capacitate, adică am vreo 20, cel mult 30 de clienți pe zi.
E greu, foarte greu! Și n-am primit niciun ajutor, nimic, nici de la guvern, nici de la primărie”, a explicat Danish Ashraf.
Pierderi foarte mari
Contactat de cluj24.ro, președintele HoReCa Cluj, Ștefan Gadola (foto jos), a spus că pierderile suferite în 2020 și în primele luni din acest an de operatorii din acest domeniu au fost foarte mari.
Ștefan Gadola.
„Asociația patronală HoReCa Cluj este compusă din 33 de societăți, două festivaluri și trei furnizori HoReCa. Pierderile pe 2020 față de 2019 sunt de aproximativ 52 de milioane de euro.
Iar în 2020, și-au pierdut locurile de muncă 941 de angajați din acest domeniu. Au primit ajutoare de la Guvern câteva firme care au aplicat, însă de la primărie – încă nu”, a transmis Ștefan Gadola.
Legislativul românesc a luat în discuție, în iunie 2021, o scemă de despăgubire pentru industria HoReCa, prin care firmele vor primi o despăgubire de 20% din diferenţa între cifra de afaceri din 2020 şi cea din 2019.
Urmăriți Cluj24.ro și pe Google News
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger






