Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Patinoarul acoperit de la Cluj ar putea costa între 1 și 100 milioane de euro

Publicat


Acesta este proiectul de suflet al tânărului consilier local Racz Levente (UDMR). Militează încă din 2017 pentru amenajarea unui patinoar acoperit al clujenilor, iar la ultima ședință a Consiliului Local Cluj-Napoca primarul Emil Boc a anunțat că s-a făcut istorie prin începerea primelor discuții pentru acest proiect.

Emil Boc a răspuns la provocarea unei eleve din Cluj-Napoca însoțită de profesorul ei de la Asociația Județeană de Patinaj, care a făcut apel la construirea acestei facilități pentru iubitorii sporturilor de iarnă.

”Este un proiect esențial pentru cetățeni. Eu m-am desplasat în mai multe zone ale țării unde sunt astfel de amplasamente, de genul balon, care se pot foarte repede și ieftin ridica, față de o clădire imensă. Eu m-aș mulțumi de început și cu unul deschis. Doar să fie de nivel internațional, de mărime omologată. Am prezentat Primăriei proiectul, l-am discutat în coaliție, nu a fost prea multă deschidere la început, dar eu tot încercam să ridic problema.

După ședința de luni am simțit că nu a fost totul în zadar, direct sau indirect sămânța a început să capete formă. M-am bucurat că a venit și altcineva cu această problemă și foarte mulți colegi au fost deschiși. Și în mandatul trecut am discutat despre acest proiect și toți îmi ziceau: sperăm că vei duce la bun sfârșit proiectul”, a declarat Racz Levente pentru Cluj24.

Consilierul local a inițiat și în anul 2017 o petiție publică pentru ca Primăria Cluj-Napoca să realizeze acest obiectiv. Atunci a adunat 3000 de semnături din partea clujenilor.

Reprezentantul UDMR nu crede însă că într-un an se va construi patinoarul acoperit, dar este bine că a fost asumat și de către primar.

Dacă s-ar face, lumea ar veni

”Și o dezbatere publică nu strică niciodată. Trebuie identificată o zonă pe care s-ar putea amplasa, dacă e fezabil. Bine ar fi să vină niște experți, eu am discutat cu niște experți și pot deja să le fac legătura cu administrația locală. Din punctul acesta de vedere am discutat cu anumite persoane care s-au ocupat de astfel de proiecte”, mai spune Racz Levente.

Racz Levente (UDMR)

În Secuime este un sport de mult practicat, chiar și în afara sezonului rece. Și Clujul are o tradiție veche, dar aici sporturile de iarnă se pot practica doar iarna.

”Acolo cererea mare pentru aceste sporturi este normală, ei folosesc regulat asemenea amplasamente. Cu siguranță dacă s-ar face, lumea ar veni la Cluj. Cerere este. Am fost o dată în timpul zilei la un patinoar deschis temporar din Cluj și am văzut copii din clasele primare duși acolo în locul orei de educație fizică. Erau foarte fericiți, era extraordinar. Este și un sport accesibil ca preț. Și Clujul ar putea duce chiar două patinoare, la câtă cerere ar fi”, afirmă consilierul local UDMR.

Costul pentru un asemenea proiect ar putea începe de la 1 milion de euro, dar se poate merge până la 100 de milioane de euro, dacă se dorește o arenă acoperită de ultimă generație.

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ADMINISTRAȚIE

Restricții de circulație în Făget. Anunțul Primăriei Cluj-Napoca

Publicat

De

Primăria Cluj-Napoca anunță restricții de circulație cu ocazia desfășurării unei  manifestări publice sportive sub egida Făget Tour Fortech 2021” și ,,Mountain Bike Făget Ride” duminică, 17 octombrie 2021.

Acestea au loc în imediata vecinătate a Restaurantului Roata Făget din Valea Gârbăului.

Circulația rutieră va fi închisă secvențial și parţial pe drumul spre vechiul Poligon din Valea Gârbăului între orele 08.30 – 10.40, cu accesul riveranilor.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Șeful echipei de proiect a METROULUI de Cluj: se face în 8 ani, costă 1,7 miliarde euro. Nu vor mai circula 29.000 de mașini/zi

Publicat

De

statie metrou Cluj

Ionel Oprea, șeful de proiect al metroului din Cluj, a declarat, vineri, că în total investiția va costa 1,7 miliarde de euro. Acesta a dezvăluit că ieri a fost aprobată și la nivel de Guvern posibilitatea finanțării inclusiv din fonduri europene, nu doar prin PNRR. Întregul traseu nu va fi gata până în 2026, cum anunța primarul Emil Boc, ci în 8 ani. 

Astăzi are loc dezbaterea privitoare la obținerea avizului de mediu, necesar pentru aprobarea Studiului de Fezabilitate și a Planului Urbanistic Zonal. Emil Boc a lipsit de la discuții.

Citește și Metrou la Cluj: 19 stații, trenuri fără mecanic, 30.000 de mașini trase pe dreapta. SONDAJ: Va fi gata în 10 ani?

Ionel Oprea a subliniat și că metroul de la Cluj va costa mai puțin per kilometru față de metroul din Capitală, 82 mil. de euro/km.

Echipa de proiectare a precizat și că metroul este cu atât mai necesar cu cât la Florești se înregistrează trendul de creștere al populației cel mai mare din România.

Se estimează că vor folosi metroul 164.000 de pasageri pe zi, încă de la darea în funcțiune, iar zilnic 29.000 de mașini nu vor mai circula.

În total au fost propuse 19 stații, între care vor rula 26 de trenuri complet automatizate, fără mecanic la bord.

Pentru realizarea metroului vor fi necesare și demolări, în 13 locații, cele mai multe pe strada Moților din Cluj-Napoca.

La cererea Comisiei Județene de Monumente vor fi realizate consolidări speciale ale terenului în zona centrală.

În zonele pța Mărăști, IRA, Teodor Mihaly s-a identificat sare în subteran și sunt necesare consolidări suplimentare și proceduri speciale de excavare, va fi evitată utilizarea apei și se vor folosi betoane speciale. Măsurile au dus la costuri suplimentare pe aceasta zonă.

Vor fi asigurate 7000 de parcaje automatizate pentru biciclete la gurile de metrou.

Proiectanții au prevăzut ca pe toată durata desfășurării lucrărilor să nu fie întrerupt transportul public pe axa Vest-Est.

Urmează aprobarea proiectului în Consiliile locale Cluj-Napoca și Florești, apoi aprobarea indicatorilor tehnico economici la Guvern.

500 de angajați se vor ocupa de buna funcționare a metroului din Cluj.

Per total, în Florești și Cluj-Napoca, spațiul verde reglementat va fi dublat în urma aprobării acestui Plan Urbanistic Zonal.

Prin PNRR a fost alocată finanțare doar pentru 9 stații de metrou, pe raza municipiului Cluj-Napoca.

screenshot 20211015 164351

METROU Cluj-Napoca

Citește și:

FOTO/ Metroul de la Cluj, pas cu pas. Unde vor fi localizate stațiile

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO Avarie la o conductă de apă pe Bulevardul Nicolae Titulescu. S-a sistat furnizarea APEI

Publicat

De

titu

O avarie la o conductă de apă de pe Bulevardul Nicolae Titulescu din Cluj-Napoca a dus vineri la întreruperea furnizării apei pe artera respectivă unde sunt numerele pare între strada Arieșului și strada Septimiu Albini.

Reprezentanții Companiei de Apă Someș au declarat pentru Cluj24 că se va schimba o bucată de circa 6 metri din conducta avariată, reluarea furnizării apei urmând să aibă loc în jurul orei 16.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Clujul ajunge cu greu la 20% colectare selectivă a deșeurilor. Sunt și mașini unde se amestecă deșeurile separate pe fracții

Publicat

De

La Cluj-Napoca se ajunge cu greu la 20% grad de colectare selectivă a deșeurilor, anunță city-managerul Gheorghe Șurubaru. Este drept că sunt și mașini unde se amestecă ceea ce au colectat selectiv clujenii, însă asta s-ar întâmpla cu un motiv, spune acesta.

Municipaliatea continuă eforturile pentru a asigura infrastructura necesară acestei operațiuni și instalează tot mai multe puncte îngropate. Se fac inclusiv acțiuni de conștientizare a populației privind colectarea separată, la Cinema Mărăști și Mănăștur. Aici sunt invitați reprezentanți ai asociațiilor de proprietari, cărora li se prezintă avantajele colectării selective.

”Până acum prezența este destul de slabă, dar acum dorim și să tipărim afișe la blocuri pentru a explica necesitatea colectării selective”, precizează city managerul.

Populația este pasibilă de amenzi destul de costisitoare dacă se constată că nu colectează selectiv, însă asta nu pare să deranjeze pe nimeni momentan.

Din raportările de la operatorii de salubritate și RADP, care gestionează rampa de deșeuri, suntem la 20% din procentul stabilit la nivel național pentur colectarea selectivă.

Este drept și că sunt situații în care într-o singură mașină sunt aruncate amestecat toate fracțiile colectate ca la carte de către cetățeni. Însă din verificările autorităților rezultă că firmele au mașini dedicate pe fiecare fracție, inscripționate corespunzător.

În toate cazurile în care s-a indentificat că s-a colectat separat, iar operatorii au amestecat totul, s-au aplicat sancțiuni de către Poliția locală, anunță Gheorghe Șurubaru.

Explicația pentru această operațiune ar fi faptul că în foarte multe cazuri deșeurile nu erau colectate așa cum trebuie de către clujeni, fracțiile erau amestecate, așa că operatorii pot să le ridice cu o singură mașină.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate