EVENIMENT
Parcul Tineretului din Cluj-Napoca este aproape gata. Imagini cu stadiul lucrărilor
Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor din zona Bulevardului Muncii este aproape de a fi finalizat. Pădurea-parc se va întinde pe o suprafață de 21,3 hectare, iar costul proiectului se ridică la aproximativ 22 milioane de lei.
GALERIE FOTO cu stadiul lucrărilor:
„Parcul Tineretului se apropie de ceea ce toată lumea își dorește să aibă Clujul. Prima Pădure-Parc pe 21 ha. Cu un management performant și o viziune corectă, dar și cu implicarea s=și colaborarea public-privată demonstrăm că la Cluj se poate”, a spus Mircea Crăciun, managerul Eco Garden Construct.
Localizată în zona Bulevardului Muncii, pe o suprafață de 21,3 hectare, Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor, noua pădure-parc va cuprinde:
- plantații pentru stabilizarea solului și masive de arbori (1505 arbori);
- perimetral zonei verzi amenajate cu vegetație înaltă se va crea o zonă de protecție cu puieți forestieri (pe o suprafață de 70.000 mp)
- zone de poiană; zone decorative cu activitate densă, alei, mobilier urban
- două clădiri cu funcțiuni publice
- două pasarele care să faciliteze trecerea din partea estică în partea vestică a sitului și viceversa
- punct de belvedere
- tiroliană
- parcare (603 mp)
- grădină urbană închisă (pe o suprafata de 4 517 mp)
- zonă pentru plimbare câini.
Alte informații:
- Număr arbuști (talie mică, medie, mare) – 4.000 bucăți
- Nr. arbuști târâtori, un mix de arbuști rășinoși și foioși – 2.000 bucăți
- Pe o suprafață de 85.200 mp se va planta un mix de semințe de gazon cu flori
- Platforme pietruite – 2155 mp
- Circulație principala pavată, dublu – 7504 mp
- Drum asfaltat (trotuar 1,50m; 1,50m, 6,00 circulație dublu sens) – 1279 mp
- Alei pietonale = 3303 mp
- Alei pietonale secundare cu pavaj dublu – 605.5 mp
- Construcții (C1, C2, C3, C4, C5)– 500 mp
- Amenajări aferente construcțiilor – 340 mp
Valoarea totală a proiectului este de 22.861.202,24 lei. Finanțarea europeană este asigurată prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Os. 4.2. Reconversia și refuncționalizarea terenurilor și suprafețelor degradate, vacante sau neutilizate din municipiile reședința de județ.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO. Pieton mort după ce a fost lovit de o mașină în Florești. Traversa drumul neregulamentar
Marți dimineață, în jurul orei 6,35, a fost înregistrat un accident de circulație pe DN1 E60, la ieșire din localitatea Florești, soldat cu decesul unei persoane, anunță polițiștii clujeni. În urma accidentului un pieton a murit.
ATENȚIE! Imagini care vă pot afecta emoțional!
”Din primele cercetări a rezultat că, un bărbat, de 56 de ani, care conducea un autoturism în direcția municipiului Orădea, ar fi accidentat un bărbat, de 36 de ani, care s-ar fi angajat în traversarea neregulamentară a părții carosabile.
Echipajul medical prezent la fața locului a procedat la efectuarea manevrelor de resuscitare, însă, în ciuda eforturilor, bărbatul a decedat.
Testarea conducătorului auto cu aparatul etilotest a indicat rezultat negativ”, arată IPJ Cluj.
În continuare sunt efectuate cercetări pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor producerii evenimentului.
EVENIMENT
Compania de Apă Someș majorează, după doar 4 luni, prețul apei potabile și tariful de canalizare de la 1 ianuarie 2025
Compania de Apă Someș S.A. anunță intenția de ajustare a prețului apei potabile, respectiv a tarifului de canalizare-epurare, începând cu 1 ianuarie 2025, după ce ultima majorare a avut loc doar în urmă cu 4 luni, la 1 septembrie.
Astfel, prețul apei potabile va fi de 6,52 lei/mc inclusiv TVA, ceea ce înseamnă o creștere cu 9% TVA, iar tariful de canalizare-epurare să ajungă la 6,92 lei/mc inclusiv TVA, tot o creștere de 9% TVA.
”Rațiunea necesității de ajustare a prețurilor/tarifelor rezidă în nevoia respectării Planului anual de evoluție a tarifelor la apă și canalizare (strategiei tarifare) în perioada 2024-2028, conform hotărârii nr. 28/09.08.2024 a Asociației Regionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Bazinul Hidrografic Someș-Tisa, precum și în nevoia de a îndeplini condiționalitățile din Contractul de Finanțare aferent Programului Dezvoltare Durabilă – PDD, încheiat între Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Compania de Apă Someș S.A.
Finanțări pentru modernizarea rețelei
Pentru modernizarea și extinderea infrastructurii de apă și canalizare-epurare, Compania de Apă Someș S.A. a atras a șasea finanțare în valoare totală de peste 625 milioane lei, lucrările în cadrul acestui program acoperă perioada
de programare 2021-2027”, au spus reprezentanți companiei.
Noile prețuri/tarife au fost aprobate de către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, prin Decizia nr. 288/26.11.2024 și se vor aplica în întreaga arie regională deservită din
județele Cluj, Sălaj și Mureș, cu începere de la 1 ianuarie 2025.
Ultima majorare, în septembrie
Compania de Apă Someș S.A. a anunțat că ultima majorare a prețurilor/ tarifelor au intrat în vigoare de la 1 septembrie, acestea fiind majorate cu 9%.
Astfel, prețul apei potabile era de 6,16 lei/mc inclusiv TVA (9%), iar tariful de canalizare-epurare de 6,53 lei/mc inclusiv TVA (9%).
După patru luni, s-a decis o nouă majorare…
EVENIMENT
Dan Petrescu, după înfrângerea CFR în fața ”U” Cluj: Îmi pare rău că i-am dezamăgit pe fani
Antrenorul CFR Cluj, Dan Petrescu, a afirmat că îi pare rău că i-a dezamăgit pe fanii echipei după înfrângerea cu 3-2 în fața rivalei ”U” Cluj în meciul disputat luni seara pe Cluj Arena.
”Nu am cum să fiu mulțumit de niciun jucător, în prima repriză am intrat moi în teren, fără agresivitate, cu puțin presing și am avut noroc să intrăm cu 1-0 la pauză. Cred că dacă arbitrul era mai atent, ori dădea roșu direct, ori la faza următoare Bic merita galben, dar l-a iertat. Nu vreau să dau vina pe arbitri, nu e vina lor.
În repriza a doua au fost fazele fixe pe care le-au bătut foarte bine, noi ne-am apărat rău, au marcat două goluri și a fost foarte greu de acolo, Pe final puteam face un egal care cred că ar fi fost mai bun decât o înfrângere.
După 10 meciuri în care nu am pierdut, nu e ușor să digerăm această înfrângere care era în derby. Știu cât înseamnă pentru club, pentru fani, îmi pare rău pentru ei că i-am dezamăgit.
Nimic nu e pierdut, suntem la două puncte, campionatul este lung”, a spus Petrescu.
EVENIMENT
Marcel Ciolacu, mandat larg de negociere din partea PSD. Cinci puncte fără de care PSD nu va intra la guvernare
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a primit din partea Consiliului Politic Naţional „un mandat larg” pentru a negocia cu celelalte formaţiuni pro-europene formarea de majorităţi în Parlament, participarea la guvernare şi obţinerea poziţiei de premier în noul Guvern, a declarat purtătorul de cuvânt al social-democraţilor, Lucian Romaşcanu, citat de Agerpres.
„A avut loc un scurt Consiliu Politic Naţional, în care s-a discutat despre mandatul ce i se va încredinţa domnului preşedinte Ciolacu şi echipei de conducere în negocierile ce vor urma, atât pentru continuarea discuţiilor privind majorităţile în Parlament şi pentru discutarea unei eventuale participări la guvernare.
Au fost foarte multe luări de cuvânt din partea colegilor privind ceea ce s-a întâmplat în alegeri, cum văd dumnealor viitorul, dar plecând de la toate cele discutate domnului Marcel Ciolacu i s-a votat acest mandat larg de negociere. Vom negocia cu absolut toate forţele pro-europene şi democratice din Parlament, sigur că mandatul include şi solicitarea prezenţei la guvernare având în vedere scorul obţinut de PSD şi obţinerea poziţiei de prim-ministru”, a precizat Lucian Romaşcanu.
Cinci puncte ale PSD
El a subliniat că PSD nu va intra la guvernare dacă nu se obţine acordul celorlalte partide pe cinci puncte, printre care industrializarea României şi reforma statului.
„Am stabilit cinci puncte fără de care PSD nu va intra la guvernare. Acestea sunt: menţinerea ritmului investiţiilor la peste 100 de miliarde de lei anual, creşterea puterii de cumpărare prin continuarea reducerii inflaţiei şi reducerea impozitării pe muncă, inclusiv plafonarea preţurilor la gaze, energie şi alimentele de bază, măsuri care se subscriu noţiunii de patriotism economic, continuarea susţinerii mediului privat românesc,
Investalim, Romaliment, Construct Plus, cele care au fost, plus menţinerea pragului la întreprinderile mici şi mijlocii, industrializarea României şi reforma statului, sigur, începând de la un guvern mai suplu şi continuând cu debirocratizarea”, a afirmat acesta