EVENIMENT
Parc pentru copiii cu dizabilități din Cluj, construit de Walking Month. Sunt 2.200 de copii și prea puține leagăne adaptate

2.200 de copii cu dizabilități, prea puține leagăne adaptate pentru ei și niciun spațiu în care aceștia să se poată juca împreună cu alți copii. Aceasta este situația locurilor de joacă din Cluj, în 2023.
Concursul caritabil Walking Month își propune să transforme această realitate tristă și să ofere dreptul la joacă pentru toți copiii, prin donațiile strânse de pasionații de mișcare și fapte bune.
Parc incluziv, construit cu Walking Month la Cluj-Napoca. Sunt 2.200 de copii cu dizabilități și prea puține leagăne adaptate
Cel mai important pas pentru a ajuta este înscrierea în competiție până la data de 4 septembrie a.c.
Walking Month este un concurs în care participanții încearcă să facă pași cât mai mulți, mergând pe jos timp de o lună, în timpul activităților de zi cu zi.
Pentru a se înscrie, participanții descarcă aplicația Walking Month din Google Play sau App Store, donează pentru cauza caritabilă, iar apoi intră în concurs pentru a câștiga premiile oferite.
100% din taxele de participare în concursul Walking Month sunt direcționate direct către Serviciul de Ajutor Maltez în România (SAMR), inițiatorul proiectului „Primul parc incluziv din Cluj”.
Un loc unde să se joace cu alți copii
Proiectul a pornit din necesitatea de a oferi copiilor cu dizabilități senzoriale sau motorii un spațiu în care să se poată juca liber, alături de copiii tipici.
În prezent, pentru un copil în scaun cu rotile sau unul nevăzător, parcul e doar locul în care se pot juca pe iarbă, cu minimă interacțiune cu ceilalți copii.
Primăria Cluj-Napoca a alocat SAMR un teren pe care poate fi construit un parc adaptat, dar costurile dotărilor sunt foarte mari, fiecare tobogan sau leagăn având un design special.
Echipamentele sunt alese astfel încât copiii cu dizabilități să se bucure pe deplin de parc, iar cei tipici să se joace împreună cu cei cu dizabilități.
„Un parc incluziv e mai mult decât un spațiu de joacă, e un loc care are puterea de a schimba mentalități. Copii și părinți învață că dizabilitatea nu este o limitare pentru a te bucura de viață. Pe termen lung, creștem o generație empatică, tolerantă și capabilă să înțeleagă și să accepte faptul că oamenii sunt diferiți”, spune Ioana Popa, General Manager Betfair Romania Development, compania care organizează concursul Walking Month încă din 2015.
Toate detaliile despre înscrierea în concurs sunt disponibile AICI.
Despre Walking Month
Walking Month este un concurs caritabil inițiat de Betfair Romania Development, care se află la ediția a noua. Cu ajutorul acestui proiect, din 2015 până azi mii de oameni și sute de companii au oferit peste 2 milioane de lei, ce au ajutat în susținerea mai multor cauze umanitare.
În 2015, participanții au strâns bani pentru dotarea cu aparatură medicală a unui spital de copii din Cluj-Napoca, în 2016, fondurile au fost direcționate către terapia de care aveau nevoie copiii cu dizabilități neuro-motorii, iar în 2017 Walking Month a oferit fondurile cu care Beard Brothers a dublat capacitatea primului taxi comunitar gratuit din Cluj.
Ediția 2018 a adus fondurile necesare pentru pregătirea sportivilor României în vederea Jocurilor Paralimpice, în timp ce în 2019 am „unit cele două Românii”, donațiile concurenților fiind folosite pentru crearea primei ambulanțe sociale din Transilvania.
În 2020, în plină pandemie, Walking Month a contribuit la proiectul „O masă caldă”, destinat seniorilor pentru care izolarea este o stare permanentă de fapt, iar în 2021 concurenții au donat asociației PRIMA DATĂ ACASĂ fondurile necesare pentru reabilitarea a trei dispensare medicale de la țară, pentru a crește accesul rapid și sigur la servicii medicale în comunități rurale.
Cea mai recentă ediție s-a încheiat cu 1 milion de minute de mișcare oferite copiilor în situații vulnerabile, prin tabere și activități sportive suportate din fondurile colectate.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
SCANDALOS. 11 tineri cercetați după ce au VIOLAT o fată de 13 ani în Dej. Cel puțin unul dintre ei este minor

11 tineri, între care și minori, unul de doar 15 ani, au fost reținuți după ce au violat o fată de doar 13 ani la Dej.
Șapte dintre ei sunt arestați preventiv, iar patru au fost puși sub control judiciar.
11 tineri cercetați pentru viol. Unul are doar 15 ani
Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dej – Secția 5 Poliție Rurală Dej, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Dej au documentat și instrumentat un dosar penal care vizează infracțiunea de viol săvârșit asupra unui minor, în cadrul caruia au fost dispuse măsuri preventive față de 11 persoane.
Din cercetări a reieșit faptul că, în cursul anului 2025, o minoră de 13 ani ar fi întreținut raporturi sexuale cu mai multe persoane de sex masculin, cu vârste curpinse între 15 și 30 de ani.
7 arestați și 4 sub control judiciar
În cursul lunii aprilie, în urma cercetărilor efectuate, polițiștii au dispus măsura reținerii față de toate cele 11 persoane, anunță IPJ Cluj.
Ulterior, în zilele de 10 și 14 aprilie, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Dej a dispus arestarea preventivă a 7 bănuiți, iar pe numele a 4 persoane s-a dispus măsura controlului judiciar.
Polițiștii continuă cercetările.
EDUCATIE
Admiterea în clasa a V-a cu program intensiv de studiu al unei limbi moderne. IȘJ Cluj a publicat calendarul examenului

Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Cluj a publicat graficul oficial pentru organizarea testului de competențe lingvistice destinat elevilor care doresc să urmeze, din clasa a V-a, un program intensiv de studiu al unei limbi moderne de circulație internațională începând cu anul școlar 2025-2026.
Elevii clujeni pot opta pentru a studia intensiv limbile engleză, germană, franceză și spaniolă. Înscrierile se fac în luna mai.
Admiterea în clasa a V-a cu program intensiv de limbi moderne
Calendarul examenului:
- 19–23 mai 2025: Înscrierea candidaților și depunerea documentelor pentru recunoașterea rezultatelor obținute la examene internaționale de certificare a competențelor lingvistice.
- 27–30 mai 2025: Procesul de recunoaștere și echivalare a certificatelor internaționale, valabil doar dacă numărul total al elevilor care optează pentru clasele intensive nu depășește numărul de locuri disponibile.
- 3–6 iunie 2025: Susținerea testelor de competențe lingvistice pentru limbile: germană (3 iunie), engleză (4 iunie), franceză (5 iunie) și spaniolă (6 iunie), la unitățile de învățământ la care elevii s-au înscris.
- 10 iunie 2025: Afișarea rezultatelor inițiale.
- 11 iunie 2025: Depunerea contestațiilor.
- 12 iunie 2025: Rezolvarea contestațiilor.
- 23–24 iunie 2025: Afișarea rezultatelor finale.
Pe site-ul IȘJ Cluj găsiți modelul pentru cerea de inscriere, alte informații, dar și modele de subiecte.
Foto: pixabay.com
EVENIMENT
Cornel Chifor, primarul din Cornești, SUSPENDAT din funcție. E acuzat de o serie de infracțiuni între care DELAPIDARE

Primarul comunei Cornești, Cornel Chifor, a fost suspendat din funcție și pus sub control judiciar pentru 60 de zile.
Chifor este urmărit penal pentru mai multe infracțuni, respectiv delapidare și fals, dar și după ce a făcut accident cu mașina pe care o conducea fără permis. Primarul PNL-ist este acuzat și că fura și motorină de la instituție pe care o conducea, pentru propria mașină.
Cornel Chifor, primarul din Cornești, SUSPENDAT din funcție și pus sub control judiciar
În data 16 aprilie, un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Gherla a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de primarul comunei Cornești, și luarea măsurii preventive a controlului judiciar față de acesta, prin care i s-a interzis exercitarea funcției de primar pe o durată de 60 de zile.
Potrivit reprezentanților Parchetului de pe lângă Judecătoria Gherla, Cornel Vasile Chifor, este cercetat pentru săvârșirea a trei infracțiuni de delapidare, o infracțiune de fals informatic în formă continuată, – 42 de acte materiale și două infracțiuni de conducere fără permis de conducere.
”În esență s-a reținut că în perioada 2024-2025, inculpatul, în repetate rânduri, a sustras motorină din stația de carburant aparținând Primăriei comunei Cornești, în a cărei sistem informatic a introdus date nereale, certificând în fals că alimenta vehiculele primăriei, dar în realitate își alimenta propriile vehicule.
De asemenea, în perioada susmenționată, a folosit in interes personal un buldoexcavator pentru a-și executa lucrări la un imobil proprietate personală, iar la o altă dată, a folosit in interes personal o autoutilitară a primăriei marca Iveco, în valoare de 243.236 de lei, pe care a condus-o având permisul suspendat și pe care a avariat-o într-un accident, ascunzând-o ulterior la un imobil proprietate personală”, arată procurorii.
Sechestru pe un imobil de peste 700.000 de lei
În cauză a fost instituit sechestrul asigurător asupra unui imobil, în valoare aproximativă de 767.046 de lei, aparținând inculpatului în vederea recuperării prejudiciul cauzat prin săvârșirea infracțiunilor.
Punerea sub acuzare vine după ce, în data de 9 aprilie, polițiștii Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Cluj, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Gherla, au efectuat 6 percheziții domiciliare.
Foto: Facebook
EVENIMENT
Dealer de DROGURI arestat la Cluj pentru 30 de zile. Vindea substanțe interzise consumatorilor din București. Ce sume cerea

Polițiștii brigăzilor de combatere a criminalității organizate București și Cluj-Napoca, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, de 33 de ani, cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc.
Din probatoriul administrat a reieșit că, în perioada martie – aprilie 2025, persoana cercetată ar fi procurat, deținut și vândut, în municipiul București, diferite cantități de drog de mare risc, din clasa catinonelor sintetice (2MMC), cu sume cuprinse între 500 și 1.500 de lei.
Dealer de DROGURI arestat la Cluj pentru 30 de zile
În urma a două percheziții domiciliare efectuate, în 15 aprilie, în București, au fost descoperite și ridicate peste 200 de grame de drog de mare risc 2MMC, un cântar electronic de precizie, obiecte purtând urme de substanță, plicuri autosigilante, peste 38.000 de lei și 3.400 de euro, precum și alte mijloace de probă.
La data de 16 aprilie 2025, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea persoanei de 33 de ani, care este cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc.
Ulterior, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj a admis propunerea de arestare preventivă a persoanei reținute, pentru 30 de zile.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj și al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei și ai Grupării de Jandarmi Mobile Cluj – Napoca.