De toată clujena
PAMFLET. Doctor Boc/ Ia-o din loc/ Cât mai ai 500-n pot/ Că un tsunami intră-n joc

Deputatul Emanuel Ungureanu, cunoscut de mulţi din câteva filmuleţe poliţiste de pe Facebook, pare îndrăgostit iremediabil de regie.
Acest Andrei Tarkovsky al Clujului este pe cale să mai regizeze un filmuleţ, „Doctor Boc”, probabil inspirat fiind de titlul filmulului şi al cărţii „Doctor Jivago” (Boris Pasternak).
Ca să n-o mai lăţim, Emanuel Ungureanu oferă 500 de euro celui care găseşte teza de doctorat a primarului Emil Boc. Dacă aş fi în locul lui Emil Boc (dar nu sunt), mi-aş răpi 5 minute din ştampilat autorizaţii de construire, aş lua un pămătuf din ăla de speriat praful şi aş da năvală în pod, unde ştiu că am ascuns-o încă înainte s-o scriu.
Şi, uite aşa, mi-aş găsi-o singur şi cu 500 de euro aş aştepta următoarea Black Friday, că sigur aş da la reducere de una mai ieftină.
Doctora(ta)tul
*NOTĂ: Imaginea alăturată este trucată.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Aproape 2.000 de puieți de gorun, frasin și platin de munte, plantați în zona Cheilor Turzii

Chiar dacă mai este un pic de zăpadă, o acțiune de împădurire a avut loc joi în comuna Petreștii de Jos, în zona Cheilor Turzii.
La acțiunea de împădurire au participat angajați ai Consiliului Județean Cluj, împreună cu reprezentanți ai Serviciului Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj și voluntari ai CERT Transilvania.
Aproape 2.000 de puieți de gorun, frasin și platin de munte, plantați în zona Cheilor Turzii
Acțiune de voluntariat a avut ca scop împădurirea unei zone din comuna Petrești de Jos, în zona Cheile Turzii. Astfel, au fost plantați aproape 2.000 de puieți din speciile gorun, frasin și paltin de munte.
CJ Cluj a mai inițiat activități destinate conservării mediului înconjurător și în anii precedenți, sprijinind și acțiuni de ecologizare a diferitelor zone din județ.
Foto: Consiliul Județean Cluj

Tujamo, unul dintre cei mai iubiți DJ de pe mapamond, se întoarce la Cluj. Artistul va mixa în data de 8 aprilie la un party organizat în interiorul BT Arena. La eveniment sunt așteptați peste 5.000 de petrecăreți pentru a se bucura de vibe-ul transmis direct din butoane de către îndrăgitul DJ.
În deschiderea evenimentului, la pupitru vor urca Stan Adrian și Toni Maier, iar atmosfera va fi întreținută de MC Rosso.
Prețul biletelor variază între 50 și 100 de lei, iar acestea pot fi achiziționate online de pe livetickets.ro sau în seara evenimentului de la intrarea în sala polivalentă.
Acces în backstage și pe scenă pentru fani
Cei care cumpără backstage tickets vor avea acces la masă în zona vip și în backstage. Fanii de la zona VIP vor avea acces pe scenă la doar câțiva metri în spatele artistului pentru a se bucura de story-uri cu Tujamo în prim plan.
Tujamo, mesaj pentru fani
„Abia aștept să revin la Cluj, publicul de aici este fascinant și plin de energie. De fiecare dată mă întorc în România cu drag. Ne vedem în 8 aprilie la BT Arena să petrecem împreună”, le-a transmis Tujamo fanilor de la Cluj.
„În 8 aprilie ne bucurăm să anunțăm cel mai ambițios proiect de până acum. Primul eveniment în interiorul sălii polivalente din cadrul BT Arena. Estimăm că acesta sa fie primul eveniment unde publicul va trece de numarul record de 2500 de persoane, ba chiar conform vânzărilor ne asteptăm să se dubleze, antingând peste 5000 de persoane. Cu această ocazie dorim să ducem mai departe experiența de festival care invăluie Heart Society. Momentul special al serii va fi asigurat de Tujamo, artist de renume internațional care a reușit să anime publicul de la Neversea si Untold”, a declarat organizatorul evenimentului, Toni Maier.
2 ani de evenimente marca Heart Society
Artistul vine la Cluj pentru a celebra 2 ani de Heart Society. Un concept creat inițial de către tineri pentru tineri. Având parte de o apropiere aparte față de public, conceptul a crescut și a luat formă organic. Concept într-adevăr unic de petreceri format în jurul muzicii retro/comerciale, rezonând cu un public tânăr și plin de energie.

Începând din 3 aprilie, stația Dorobanților, de pe strada Teodor Mihali, va fi relocată, anunță reprezentanții Companiei de Transport Public Cluj-Napoca.
Stația Dorobanților, de pe strada Teodor Mihali, va fi relocată cu 200 de metri spre Podul Mărăști, înainte de intersecția cu strada Dorobanților.
Stația CTP „Dorobanților” din Cluj-Napoca, relocată. Unde vor opri autobuzele 44 și 45
Liniile deservite de noua stație vor fi 24, 24B, 25, 34, 48 si 48L.
Pentru liniile 44 si 45, stația Dorobanților se desființeaza, călătorii având posibilitatea de a utiliza stația Campus Universitar Vest.
Această măsură a fost luată în vederea descongestionării traficului de pe strada Teodor Mihali, anunșp CTP Cluj-Napoca.
Noua locație va asigura siguranța călătorilor, dar și fluidizarea traficului general. Stația va fi separată fizic de traficul general, iar mijloacele de transport vor fi prioritizate prin semaforizare la ieșirea din stație.
Aberații de România
Jaf în Banca Transilvania. 1,3 milioane de lei furaţi din contul unui mort. Cum au procedat hoţii

Peste 1,3 milioane de lei au fost furaţi de doi bărbaţi din contul unui decedat, cu ajutorul unei funcţionare bancare, unul dintre suspecţi recunoscând faptele printr-un acord încheiat cu procurorii, scrie Agerpres.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, un bărbat în vârstă de 44 de ani este acuzat de acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată (13 acte materiale), efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată (27 acte materiale), spălarea banilor, uz de fals, fals în declaraţii şi participaţie improprie la fals intelectual.
El s-a folosit de o funcţionară bancară (B.F., în vârstă de 37 de ani), care este trimisă în judecată alături de suspectul principal, pentru efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată (12 acte materiale),
Conform procurorilor, inculpata B.F., în perioada noiembrie 2019 – martie 2020, „folosindu-se de calitatea sa de funcţionar bancar, angajată a S.C. BANCA TRANSILVANIA S.A., a accesat fără drept, după decesul clientului P.I., datele informatice aferente contului bancar al acestuia, client al Băncii Transilvania, utilizând aplicaţiile informatice ale băncii, aflând astfel conţinutul contului bancar precum şi datele de identitate ale clientului şi a transmis toate aceste date de identificare inculpatului P.P.G., cunoscând că acesta le va utiliza pentru a transfera în mod fraudulos sumele de bani din contul defunctului”.
Suspectul principal (P.P.G.) „l-a determinat cu intenţie pe inculpatul P.R., la data de 19.03.2020, să prezinte funcţionarei bancare din cadrul Băncii Transilvania S.A. şi să folosească o procură notarială falsă, în vederea producerii de consecinţe juridice, respectiv ca acesta să poată fi împuternicit pe contul clientului P.I.”
„Ulterior, inculpatul P.P.G. în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în intervalul 19.03.2020 – 31.03.2020, folosindu-se de cartela cu numărul de telefon primit de la inculpatul P.R., pe care acesta din urmă l-a declarat cu ocazia împuternicirii în fals pe contul bancar al defunctului P.I., respectiv de userul şi parola primite de la inculpatul P.R., pe care acesta le obţinuse fraudulos, a activat şi accesat în mod ilegal prin intermediul aplicaţiilor bancare aparţinând Băncii Transilvania ‘internet banking’ şi ‘mobile banking’, contului bancar aparţinând defunctului P.I. şi a efectuat operaţiuni financiare, în mod fraudulos, constând în răscumpărare de obligaţiuni şi mai apoi transferul sumei totale de 1.373.300 lei către mai multe conturi bancare aparţinând unor persoane fizice şi juridice controlate prin interpuşi, sume de bani care au fost ridicate ulterior în numerar”, se arată în comunicat.
Pentru disimularea originii ilicite a sumelor de bani transferate şi pentru a nu fi blocat contul bancar al decedatului, suspectul principal i-ar fi înmânat complicelui P.R. o factură proformă fictivă emisă de o firmă către decedat, în valoare de 1.249.500 lei, respectiv contractul de vânzare-cumpărare pentru un excavator hidraulic. Actele au fost duse apoi la bancă pentru a se justifica scriptic transferul sumelor din contul decedatului.
„Prin modalitatea mai sus descrisă, inculpatul P.P.G. a reuşit introducerea în circuitul licit a sumelor de bani obţinute din săvârşirea infracţiunii de efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos. Inculpatul PPG a fost reţinut 24 de ore în data de 01.07.2021 şi s-a aflat sub măsura controlului judiciar în perioada 02.07.2021 – 30.08.2021”, mai arată procurorii.
Prin ordonanţa din 05.07.2021 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asigurător pe bunurile mobile şi imobile, până la concurenţa valorii prejudiciului de 1.373.300 lei, aflate în proprietatea suspectului P.P.G., fiind identificate bunuri imobile care acoperă valoarea prejudiciului.
Cu inculpatul P.R. a fost încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei.
Dosarul a fost trimis spre competentă soluţionare Tribunalului Bihor.