Connect with us

EVENIMENT

Ovidiu Blag (manager general „U” Cluj): Vreau să formez o ECHIPĂ în care membrii ei să respire la unison

Publicat


Jurnalist, eseist, blogger, comentator sportiv, acum și manager general, Ovidiu Blag este un reper în peisajul presei și sportului clujean. De curând numit ca manager general la Universitatea Cluj, Ovidiu Blag se anunță mai mult decât hotărât să readucă echipa de fotbal acolo unde îi e locul. Cât de dificil va fi acest obiectiv, rămâne să vedem peste un an. Până atunci, Ovidiu Blag și-a suflecat mânecile în dulcele stil proletar și-a trecut la treabă.

Special am lăsat să treacă ceva timp de la „înscăunare” până să avem discuția asta, ca să se scurgă toate „apele” interviurilor la cald și ca s-apuce omul să vadă în ce s-a băgat.

Ovidiu Blag, ești proaspăt „uns” în funcția de manager general al Universității Cluj. Cum îți vine această „haină”, te-ai obișnuit cu ea sau încă îi mai faci ajustări?

-N-am avut timp să mă obișnuiesc, am avut mult de lucru. Dar cel mai important mi se pare să nu fiu eu nici un fel de personaj, pentru că importantă e munca pe care o fac, nu persoana mea.

În calitate de jurnalist care privea fenomenul din afară, cum este acum ca insider. Se văd altfel lucrurile?

-Mă simt responsabil. În prima fază trebuia să ascult pe toată lumea, ceea ce am făcut. Acum am trecut la a doua fază, în care îmi impun temele proprii. Încerc o construcție alături de o echipă în care să cred și cu care să pot merge mai departe fără teama că unul sau altul dintre ei nu dau totul „pe teren”.

Din câte știu eu, erai mai apropiat de tenis decât de fotbal. Ce te-a convins, totuși, să accepți această provocare?

-Simțeam că pot fi un factor de echilibru. Respectiv cel ce poate coagula energiile înspre spiritul lui U. Simțeam că pot găsi lucrurile care îi unesc pe cei care iubesc U.

Simultan cu ratarea obiectivului din acest an, au survenit și schimbări la nivelul conducerii echipei (tu fiind una dintre ele). Au plecat jucători, a plecat antrenorul. Ai reușit, în timpul scurt petrecut pe această funcție, să identifici cauzele acestui insucces? Dacă da, care ar fi acestea?

-Nu sunt preocupat de asta ci mai degrabă de ceea ce am eu de făcut. E contraproductiv să pornești așa la drum. Vreau să formez o echipă în care membrii ei să respire la unison, să țină unul la altul și să lase orgoliile și luptele intestine la o parte. Dacă asta se va întâmpla, restul va veni ușor. Dacă nu voi reuși, se va vedea la fel de ușor.

A fost pandemia unul dintre motive? Mă refer la absența publicului din tribune, care știm că împingea echipa de la spate…

-Da. Asta s-a repercutat acut. U fără suporteri în tribune e mult mai sărac. Și bineînțeles că asta a afectat și partea de business. Dar nu cred că e singura echipă care a avut de suferit, așa că nici acest subiect nu poate fi tratat ca fiind unul particular…

Au plecat mulți jucători de la echipă. Li s-au terminat contractele sau s-au reziliat unilateral?

-Majoritatea au contract pînă la 30 iunie 2021. Nu s-a reziliat nici un contract încă.

Ce i-a lipsit lui Enache în sezonul abia încheiat? Ce aduce în plus Lincar? Mai erau și alte nume pe lista potențialilor antrenori?

-Enache nu s-a plâns de nimic, nici eu nu am nimic de spus, mai ales că ne-am intersectat doar trei etape, pe final de play-off. La noul drum al lui U l-am ales pe Lincar pentru că acesta mi-a spus că provocarea vieții lui este să promoveze în Liga 1 și că la U se simte de două ori mai motivat pentru a o face.

Ce jucători sunt în vederile clubului pentru sezonul viitor? S-au făcut deja achiziții?

-Suntem în plin proces cu asta. Avem un manager sportiv excelent, pe Gabi Giurgiu, el și antrenorul Eric Lincar hotărăsc în povestea asta, mă bucur că avem un asemenea corp tehnic care își asumă alegerile. Nu de alta, dar ei vor răspunde și la bine și la rău de aceste alegeri.

Are Universitatea Cluj banii necesari atacării unicului obiectiv important și anume promovarea? De unde intenționați să atrageți fonduri?

-Universitatea Cluj este un brand. Cu adevărat un brand. Dacă facem lucrurile așa cum trebuie atunci veți vedea că sprijinul actual va fi multiplicat. Acum sunt sponsori generoși, aportul substanțial al Primăriei și al Consiliului Local, sprijinul Universităților care se va materializa în servicii importante, consistente, care vor micșora din cheltuieli. Va fi un efort de voință, eu așa cred. Dacă se va crea emulație, dacă vom fi acoperiți de rezultatele din teren, dar mai ales dacă se va simți că nimeni nu joacă la jumătate de capacitate, ci la maximum, comunitatea se va raporta la U ca la un adevărat reper.

Cooptarea fostelor glorii ale Universității în conducerea echipei face parte din strategia pe care ai apucat s-o implementezi în scurtul timp de când ești pe funcție? Mai ai și alte nume în vedere?

-Cu siguranță că da, asta am vrut, asta am făcut. Nu se poate U fără U-iști. Și mă voi lupta să aibă condiții la înălțimea lucrurilor pe care le-au făcut pentru U.

Că tot vorbeam de o strategie și cum tu ești adeptul perceptului „fapte, nu vorbe”, așa cum ai declarat, ce mai ai în plan pentru redresarea echipe, concret?

-Rezultatele din teren salvează pe toată lumea, în fotbal, în sport în general. Dar dacă acestea sunt acompaniate de încredere, atunci cu siguranță că lumea va înțelege și partea de suferință. Să suferim împreună ca să putem să ne bucurăm împreună. Nu unii să sufere și alții să se bucure. Că așa nu mai suntem familie…

Care este poziția ta în relația cu suporterii? Vei adopta o anumită transparență în ceea ce privește deciziile pe care le vei lua vis-a-vis de echipă?

-E cea mai importantă parte. Că U există se datorează suporterilor. Celor prezenți, celor… plecați și cu siguranță că U va exista pentru că alții se vor naște cu dragoste pentru U. Bine, conducătorii, antrenorii, au de dat socoteală pentru rezultatele muncii lor. Suporterii sunt însă factorii de continuitate. Nu trebuie să fie o concordie mereu între părțile acestea, dar trebuie să fie respect unii pentru ceilalți, asta dacă ambele sunt conștiente că trag la aceeași căruță.

Ai în plan și o modificare a strategiei de marketing? Cum a funcționat acesta în campionatul tocmai încheiat? A generat venituri la visteria clubului?

-Să promovezi marca U Cluj e o provocare. Și va fi mereu. S-au scris istorii întregi despre acest club, au vibrat o mulțime de oameni în jurul Vocalei, misiunea poate fi ușurată, pentru că nu e ca și cum nu știe o țară întreagă de U. Încrederea. Revin la încredere. Dacă lumea va avea încredere atunci oamenii de afaceri vor avea siguranță că banii lor ajung unde trebuie. Aici nu e vorba de a schimba ceva ci mai degrabă din a nu schimba nimic din ceea ce a impus respect pentru U și de a ne aminti că unitatea a adus acest respect, munca împreună, nu interesele unora sau ale altora.

Cine va răspunde de politica de achiziții a clubului? Te vei implica în relația cu scouterii?

-Niciodată. Primesc telefoane dar nu mă bag în asta. De aceea avem director sportiv și antrenor ca să își aleagă jucătorii.

Ai fost și ești în continuare „a man of his word”. Ești o persoană respectată în lumea presei sportive, nu doar pe plan local. Cât de mult te ajută acest background în funcția pe care o ocupi? Care va fi relația ta cu presa clujeană?

-Nu m-am gândit la asta și nici nu mă gândesc. Criticile sunt mai bune decât laudele, asta așa, ca idee. Uite, tu mă suni, eu îți răspund, deci asta e relația.

Ești conștient că funcția asta îți va aduce și zile mai puțin senine, probabil și mulți nervi și bătaie de cap. Cum stai cu sănătatea?

-Da. Mă simt mai obosit. Dar nici să mori sănătos nu e cea mai bună idee.

Marius Aciu



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Un institut ”fantomă” l-a scos pe primul loc pe Bogdan Pivariu candidat la Primăria Florești. Cine este CIRA

Publicat

bogdan pivariu facebook

Actualul primar din Florești, Bogdan Pivariu, apare într-un sondaj de opinie realizat în luna martie ca având 71% din preferințele de vot ale locuitorilor celei mai mari comune din România.

Sondajul respectiv are, însă, niște ciudățenii.

Astfel, în clasament apare și Daniel Meze, care însă a anunțat că nu vrea să fie primar, ci viceprimar în cazul în care alegerile locale din 9 iunie vor fi castigate de candidatul USR, Flaviu Udrea, Dinu Criste, care a candidat la alegerile din 2020, dar nu intenționează să candideze în acest an, dar lipsește fostul edil, Horia Șulea, care și-a anunțat luna trecută candidatura din partea PSD.

În plus, apare și un anume Horațiu Muntean Roșca, despre care nu se știe candidatul cui este.

Sondajul este unul laudativ la adresa PNL Florești și a lui Bogdan Pivariu, în condițiile 64% dintre respondenti au spus că au o părere foarte bună sau bună despre actualul primar.

Sondaj door-to-door

Sondajul ar fi fost realizat în perioada 2 – 19 martie de The Center for International Research and Analyses (CIRA) un institute de sondare a opiniei publice din București la comanda PNL Florești, răspunsurile fiind culese prin metoda door-to-door, adică din ușă în ușă.

Realizatorii sondajului susțin că au fost chestionate 808 persoane de 18 ani și peste din Florești, marja de eroare fiind de +/-3,2%.

La CIRA nu răspunde nimeni

Problema este că CIRA pare a fi un institut ”fantomă” de sondare a opiniei publice, în condițiile în care la contact are un număr de telefon: 0213104845 la care nu răspunde nimeni, adresa de email este de gmail, nu apare nicăieri un nume al vreunui reprezentant al firmei, iar domeniul cira.ro fiind cumpărat pe persoană fizică.

În portofoliul CIRA apar trecute doar două sondaje de simple, cu câte 12 slideuri, despre ”Percepții publice asupra politicilor de mediu” (martie 2021) și ”Percepții publice asupra mediului bancar” (aprilie 2021).

Reporterii Cluj24 au sunat de mai multe ori mai multe zile pe numărul de telefon de pe site-ul cira.ro, fără ca vreodată să răspundă cineva.

De asemenea, au trimis mail și întrebări pe modul de contact desscris de pe același site, la fel fără să primească vreun răspuns.

Citește mai departe

EVENIMENT

Semifinală de cupă: Oțelul Galați – „U” Cluj. „Șepcile roșii” LUPTĂ pentru un loc în FINALA Cupei României

Publicat

u cluj

„U” Cluj și Oțelul Galați se vor întâlni joi, 18 aprilie, de la ora 20:30 pe Stadionul Oțelul din Galați în semifinala Cupei României. „Șepcile roșii” trebuie să obțină victoria pentru a se califica în finala Cupei României pentru a doua oară la rând.

„Studenții” lui Ioan Ovidiu Sabău au trecut în sferturile Cupei României de FC Hermannstadt pe Cluj Arena. Cele două echipe au jucat 90 de minute de la egal la egal, ambele adoptând un joc defensiv, dar în minutele de prelungire ale timpului regulamentar, FC Universitatea Cluj a marcat golul de 1-0 prin atacantul Daniel Popa și astfel echipa clujeană a obținut calificarea în semifinalele Cupei României.

Semifinală de cupă: Oțelul Galați – „U” Cluj. „Șepcile roșii” LUPTĂ pentru un loc în FINALA Cupei României

Oțelul Galați a întâlnit în sferturile Cupei echipa Universitatea Craiova cu care s-a luptat de la egal la egal și a menținut scorul de 0-0 până în a doua repriză de prelungiri. Chiar dacă echipa lui Dorinel Munteanu a plecat cu șansa a doua în această partidă, Oțelul Galați a făcut o surpriză și a marcat prin Joao Lameira în minutul 114, astfel marcând golul victoriei.

În cazul în care FC Universitatea Cluj se va impune în partida de la Galați și se va califica în finala Cupei României, pentru șepcile roșii ar fi a doua finală la rând în Cupa României, asta după ce în urmă cu un sezon clujenii au fost învinși pe teren propriu de Sepsi Sf. Gheorghe la loviturile de departajare.

FC Universitatea Cluj vrea să obțină prima victorie din acest sezon în fața echipei Oțelul Galați

Prima întâlnire dintre U Cluj și Oțelul Galați din acest sezon a avut loc la 12 august 2023 pe Stadionul Oțelul din Galați și s-a încheiat cu un rezultat de egalitate. Primul reușită a fost a celor de la Oțelul care au deschis scorul în minutul 59 prin Pop, iar apoi, pe finalul partidei, „U” Cluj a beneficiat de un penalty care a fost finalizat de Dan Nistor, astfel partida s-a încheiat 1-1.

Partida din returul campionatului s-a desfășurat la 17 decembrie pe Stadionul Cluj Arena și de această dată, gălățenii s-au impus cu scorul de 1-0, singurul gol al partidei a fost marcat de Alexandru Pop.

Sabău: „Joi este un meci foarte important, ne va fi foarte greu”

Antrenorul „șepcilor roșii”, Ioan Ovidiu Sabău a declarat la o conferință premergătoare meciului din Cupa României că pe „studenți” îi va aștepta un meci foarte important, dar în același timp foarte greu.

„Joi este un meci foarte important, ne va fi foarte greu, Oțelul joacă meci de meci în acea manieră agresivă, chiar dacă în unele momente acasă nu s-au descurcat atât de bine, rămâne totuși o echipă care are agresivitate, are ritm și în momentul de față arată foarte bine și ca noi să putem câștiga trebuie să fim cel puțin la nivelul lor ca ritm, jucătorii mei au experiență, dar trebuie să înțelegem cum trebuie susținută această valoare și trebuie să muncim măcar la fel de mult ca adversarii noștri pentru a putea câștiga” a declarat de asemenea antrenorul „șepcilor roșii”.

Cosmin Olaru

Citește mai departe

EVENIMENT

Președintele Tribunalului Cluj, judecătorul Ioan Gaga, desemnat președintele Biroului Electoral Județean (BEJ)

Publicat

De

BEJ Gaga

Președintele Tribunalului Cluj, judecătorul Ioan Gaga, a fost desemnat prin tragere la sorți președintele Biroului Electoral Județean (BEJ) Cluj pentru alegerile europarlamentare și locale din 9 iunie.

De asemenea, ca locțiilor a fost desemnată judecătorul Anca Rad, care este purtătorul de cuvânt al Tribunalului Cluj.

Din BEJ, alături de Gaga și Rad, mai face parte și Loredana Rusu, reprezentant al Autorității Electorale Permanente (AEP).

BEJ Cluj funcționează în sala mică a Prefecturii Cluj de luni până vineri între orele 9-17.

De asemenea, s-au tras la sorți și președintele și locțiitorul Biroului Electoral Municipal (BEM) Cluj-Napoca. Astfel, președinte este judecătorul Ioana Pășculeț, iar locțiilor judecătorul George Barbura-Turcu.

Potrivit unei note a BEJ Cluj, partidele trebuie să își desemneze membri în birourile electorale municipale, orășenești și comunale până joi, 18 aprilie.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Trei pacienți, gata de primele operații de transplant de FICAT la Cluj-Napoca. Moment istoric

Publicat

De

ficat

Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie ”Prof. Dr. Octavian Fodor” din Cluj-Napoca este pregătit să efectueze primele transplanturi hepatice.

Trei pacienți cu afecțiuni hepatice grave se află deja în așteptarea unei grefe. Operațiile de transplant de ficat se vor face la Cluj-Napoca imediat ce institutul va primi „verde” de la Ministerul Sănătății.

FOTO. Trei pacienți, gata de primele operații de transplant de FICAT la Cluj-Napoca. Moment istoric

Clujul a intrat în Programul Național de Transplant Hepatic, iar primele operații ar putea avea loc în luna mai a acestui an.

Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie (IRGH) ”Prof. Dr. Octavian Fodor” din Cluj-Napoca a primit recent acreditarea pentru a efectua acest tip de transplant și este așteptat în aceste zile și Ordinul Ministerului Sănătății.

„Este un vis devenit realitate pentru noi.

Este un pas important pentru pacienți, pentru comunitatea locală și regională, dar este un pas firesc”, a declarat, miercuri, dr. Mihai Mleșnițe, managerului IRGH, la lansarea Programului Național de Transplant Hepatic la Cluj.

Investiție din resursele proprii ale Institutului

Pentru a face acest pas, institutul a realizat lucrări de reamenajare a unor spații și a achiziționat echipamentele necesare.

Operațiile de transplant de ficat se vor face în blocul operator care are 4 săli, iar lângă este secția pentru pacienții transplantați. Aici sunt două paturi de Terapie Intensivă și alte două în saloane pentru pacienții transplantați, imunosupresați.

Potrivit managerului institutului, investiția pentru partea de infrastructură a costat 1,5 milioane de lei, iar echipamentele au fost în valoare de 2 milioane de lei. Toată investiția a fost făcută din resursele proprii ale institutului.

Transplantul se va face cu grefă de la donator cadaveric

Coordonatorul programului este prof. dr. Nadim Al Hajjar, care este și prorector al UMF Cluj.

Institutul clujean a ajuns la acest moment, în urma colaborării de durată cu Institutul Clini Fundeni din București, care a fost primul centru din țară care a realizat transplant hepatic.

La Cluj-Napoca se va face, deocamdată, doar transplant de ficat de la donator cadaveric, nu și de la donator viu.

„Așteptăm acum Ordinul de ministru, ceea ce înseamnă că vom avea acces la baza de date a Agenției Naționale de Transplant. Sper ca în cursul lunii mai să realizăm primul transplant hepatic”, a declarat prof. dr. Nadim Al Hajjar.

Cei trei pacienți care primesc acum îngrijiri la Cluj și care ar putea primi o grefă hepatică sunt tineri. Cel mai în vârstă are sub 60 de ani, iar cel mai tânăr are 35 de ani. Au boli hepactice grave, iar singura lor șansă este transplantul.

O operația de transplant hepatic costă aproximativ 320.000 de lei

Potrivit profesorului Al Hajjar, un transplant hepatic presupune costuri de 320.000 de lei.

„Nu este o procedura simplă. Implică mai multe echipe, mai multe specialități, tratament post transplant, dar este un început la Cluj.

Am elaborat protocoalele aici în istutut și am colaborat aici în țară cu Institutul Fundeni. Dar am convins echipe tinere să plece și în străinătate să învețe pe cont propriu, pe banii lor. Toate aceste lucruri cer sacrificii, dar când vrei, poți”, a mai spun prof. dr. Nadim Al Hajjar.

Medicii de la institutut au avut, astfel, stagii de pregătire în Franța, Spania, Italia, Germania și Olanda.

Primele transplanturi de la Cluj-Napoca se vor face sub supravegherea colegilor lor de la Institutul Fundeni.

„Vedeți că o să vă ia toți ficați”

La lansarea Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj au fost prezenți medici de la Institutul Clinic Fundeni, peședintele Agenției Naționale de Transplant, academician prof. dr. Irinel Popescu, „părintele transplantului hepatic din România”, dar și rectorul UMFIH Cluj, medici ai institutului și mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț.

„Este într-adevăr un moment istoric. Astăzi sunt trei pacienți pe lista de așteptare la Cluj, care își vor putea recăpăta sănătatea”, a spus prof. dr. Irinel Popescu.

Prof. dr. Vlad Brașoveanu de la Institutul Clinic Fundeni a spus că, la ora acuală, majoritatea donatorilor sunt din Ardeal.

„Mulți m-au avertizat: <<Vedeți că (cei de la Cluj, n.red.) o să vă ia toți ficații”, a spus acesta în glumă, precizând că în cele trei centre din țară, respectiv București, Iași și acum Cluj, s-ar putea realiza acum 100 de transplanturi hepatice pe an.

„Pas istoric” pentru Clujul medical

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie (UMFIH) ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, prof. dr. Anca Buzoianu, a spus că este vorba de un pas istoric, având în vedere că după transplantul renal se va face și transplant hepatic.

„Nu am crezut, când prof. Nadim Al Hajjar ne-a spus despre faptul că a demarat demersurile pentru realizarea de transplant hepatic, că se va întâmpla așa de repede.

O să investim în continuare în cercetare și în tehnici chirurgicale noi”, a spus rectorul UMFIH Cluj.

Primarul Clujului, Emil Boc, nu a putut fi prezent, dar a transmis un mesaj video, prin care a felicitat colectivul Institutului.

„Este un moment de referință pentru ceea ce înseamnă activitatea de transplant în România. Cu fiecare transplant salvați vieți, salvați familii.

Felicitări și vă asigur de toată susținerea noastră”, a transmis Emil Boc.

Ficat

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax