Connect with us

ACTUALITATE

Ovidiu Blag: „Cazul” Sorana Cîrstea se poate clasa

Publicat


Am văzut reacții diverse în legătură cu ieșirea nervoasă a Soranei Cîrstea la meciul său cu Ann Li din sferturile turneului Grampians Trophy din Melbourne. Scena a făcut înconjurul lumii prin ineditul situației.

Site-ul tenisite.info a surprins esența, în timp ce foarte multe alte știri apărute pe subiect se legau mai mult de faptul că românca a făcut circ. Ce s-a întâmplat, pe scurt: Sorana Cîrstea i-a cerut arbitrei de scaun, Marijana Veljovic, să îi dea avertisment lui Adrian Cruciat, adică propriului său antrenor. Pentru că acesta îi acorda în permanență indicații din tribună.

Sigur că au fost trecute în revistă episoadele Simona Halep-Darren Cahill sau Simona Halep-Daniel Dobre, care semănau și nu prea cu acesta.

Esența, ca să ne întoarcem, e cea surprinsă de tenisite.info: cerându-i arbitrului sancționarea propriului antrenor, practic, regulamentar, îți atragi ție însăți (vorbim acum de Sorana) penalizarea. Asta îi și spunea de fapt Marijana Veljovic: „A warning for your coach is a warning for you”.

Comunicarea antrenor-jucător, interzisă

Federația Internațională de Tenis interzice comunicarea dintre jucător și antrenor în timpul meciului, alta decât cea oficială, la bancă. Comunicarea auditivă sau vizibilă dintre cei doi este asimilată drept „coaching” și atrage penalizarea jucătorului.

Un caz celebru este cel al Serenei Williams, care la un US Open (în 2018) a fost penalizată pentru că a primit indicații din partea lui Patrick Mouratouglu, într-un meci cu Naomi Osaka. Arbitru era Carlos Ramos.

Ei bine, la acest turneu WTA 500 de la Melbourne nu există „on court coaching”. Dar dacă tocmai Sorana a cerut explicit sancționarea propriului antrenor pentru că el ar fi exagerat, asta e clar că ar fi adus, din punct de vedere regulamentar, avertizarea jucătoarei, nu a tehnicianului. Atâta tot.

Cruciat, un antrenor inteligent

În altă ordine de idei, atunci când un antrenor primește salariul de la jucător, acesta se poate aștepta și la astfel de „tratamente”. Cum Adrian Cruciat face parte din categoria antrenorilor deja rutinați, el având colaborări importante cu Irina Begu sau Mihaela Buzărnescu, știe cu ce se…mănâncă meseria aceasta.

Fiind inteligent, fapt demonstrat atât în teren cât și în spațiul public, cu un discurs bine articulat, cu siguranță că nu a fost mai afectat decât trebuie după un asemenea moment.

Și, să fim serioși, cine a bătut o minge, chiar și la un nivel mult mai mic decât cel la care joacă Sorana Cîrstea, știe: când te enervezi te uiți înspre susținătorii tăi mai mult. Asupra lor (nu e scuzabil, dar așa se întâmplă) îți reverși nervii, frustrările, pentru că ei sunt cei care înțeleg cel mai bine prin ce treci.

Iar Sorana (după o carantină de 14 zile) avea nervii întinși la maximum pentru că dacă ar fi ieșit victorioasă din acea partidă ar fi ajuns pe locul 61 WTA, un obiectiv pe care cu siguranță și l-a propus.

Până la urmă, ceea ce s-a întâmplat la acest sfert de finală poate fi trecut mai ușor la capitolul „necunoașterea regulamentului” și mai puțin la cel al unei mari întâmplări.

 


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

ESENȚIAL CLUJ24.RO/ Principalele evenimente din ultimele 24 de ore

Publicat

Cluj24.ro prezintă principalele 5 evenimente locale din ultimele 24 de ore:

Emil Boc, către conducerea PNL, despre numirea prefectului UDMR: E o sfidare fără precedent! Au trecut peste o linie roșie!

FOTO/ A început bătălia nervilor în Parcul Central. Coadă în trafic lângă Cluj Arena și stații de autobuz mutate

Restricții de circulație în Cluj-Napoca din cauza lucrărilor de modernizare a străzilor G. Coșbuc și Cardinal I. Hossu

LIVE VIDEO/ Ceremonia de învestire a noului prefect de Cluj, Tasnadi Szilard și a celor doi subprefecți

O băbuță din Cluj a TÂLHĂRIT-O pe una din Iași. Și-au furat eșarfele și s-a lăsat cu arestări

Citește mai departe

ACTUALITATE

Zece morţi în urma prăbuşirii unui elicopter militar

Publicat

Zece persoane au murit, iar altele au fost rănite în urma prăbuşirii unui elicopter militar în estul Turciei, anunţă Ministerul Apărării de la Ankara, conform cotidianului Hurriyet.

Printre persoanele decedate se numără şi un comandant militar, general-locotenentul Osman Erbas.

Ministerul turc al Apărării a comunicat că este vorba de un accident.

Elicopterul militar, de tip Cougar, s-a prăbuşit la periferia oraşului Tatvan, în estul Turciei.

Bilanţul accidentului este de zece morţi şi trei răniţi, care sunt spitalizaţi, potrivit Ministerului turc al Apărării.

Mediafax

Citește mai departe

ACTUALITATE

Peste 200.000 doze de vaccin AstraZeneca urmează să sosească în România

Publicat

O nouă tranşă de vaccin de la compania farmaceutică AstraZeneca, care constă în 208.000 de doze, va sosi în ţară pe cale terestră.

Dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale de depozitare existente la nivel naţional.

Centrul Naţional de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat şi avizat de către Autoritatea Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România – autoritatea naţională cu competenţă în domeniul medicamentului de uz uman. Ca urmare a primirii autorizaţiei din partea ANMDMR, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” poate desfăşura, în calitate de distribuitor angro, operaţiuni de deţinere, custodie şi livrare pentru medicamente cărora li se aplică criterii suplimentare de tipul: produse în acord cu art. 806 din Legea 95/2006 republicată: medicamente imunologice, respectiv produse cu distribuţie în „lanţul rece” (care necesită manipulare la temperaturi scăzute).

Până în prezent, au fost recepţionate 486.000 de doze AstraZeneca, iar din data de 15 februarie, au fost vaccinate 158.013 de persoane

În ţara noastră, vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca este recomandată pentru grupa de vârstă 18-55 de ani, cu posibilitatea creşterii acestui interval, în funcţie de apariţia noilor date ştiinţifice. De asemenea, intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni.

În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziţie de firma producătoare, sens în care, periodic, ţara noastră primeşte tranşele de vaccin necesare imunizării populaţiei. Pe măsură ce noile tranşe ajung în România, aplicaţia de programare se actualizează şi permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaţionale aflate în etapa curentă.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 este un organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului şi coordonarea prim-ministrului.

Grupul de comunicare al CNCAV

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ministerul Sănătății: Lămpile UV nu sunt recomandate pentru dezinfecția în școli sau pentru uz casnic

Publicat

Ministerul Sănătății atrage atenția că lămpile cu ultraviolete nu sunt recomandate pentru dezinfecția în școli și nici pentru locuințe. Mai mult, radiațiile UV sunt cancerigene și pot produce și alte afecțiuni.

Potrivit specialiștilor Ministerului Sănătății nu este recomandată folosirea lămpilor UV pentru efectuarea dezinfecției în școli sau acasă.

Pe lângă cancerul de piele, radiațiile ultraviolete pot produce cataractă, conjuctivite sau alte reacții la nivelul ochilor, motiv pentru care este contraindicat să fie folosite în încăperi în care sunt persoane și este contraindicat să fie folosite pentru dezinfecția mâinilor, arată specialiștii într-o postare pe Facebook.

„De asemenea, ozonul produs de lămpile UV este dăunător pentru căile respiratorii, fiind un puternic iritant, și poate produce crize de astm la persoanele astmatice. Din aceste motive, nu se recomandă folosirea lor de utilizatori casnici, ci doar de personal calificat și instruit în acest sens”, au mai arătat aceștia.

De asemenea, și Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) a arătat că lămpile UV nu sunt recomandate a fi utilizate decât de personalul calificat și nu reprezintă o opțiune pentru sălile de clasă.

„Lămpile UV sunt, în esență, becuri speciale pline cu vapori de mercur care, odată expuși unui curent electric, produc radiație ultravioletă care distruge germenii direct, prin distrugerea ADN-ului și a ARN-ului acestora, și indirect, prin producerea de ozon”, arată specialiștii.

Astfel de lămpi sunt folosite în spitale și în laboratoarele medicale pentru a steriliza anumite încăperi sau zone, însă nu trebuie utilizate ca unică metodă de dezinfecție.

În ceea ce privește activitatea radiației UV față de virusuri, mai multe studii au demonstrat că aceasta poate distruge virusuri gripale, adenovirusuri sau coronavirusuri atât de pe suprafețe, cât și din aer, atât prin alterarea materialului lor genetic, cât și prin alterarea proteinelor de suprafață, virusurile fiind astfel inactivate.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate