ACTUALITATE
Oserul se deschide duminică. Oserul din Brăzeşti, Alba. “Târg de toate alea” în Apuseni, organizat de o clujeancă

Un târg de vechituri. Dar vechituri făcute de înaintaşi, cu mâna lor. Unicate. Târgul va avea loc duminică, la circa 80 de kilometri de Cluj-Napoca. La Brăzeşti, în Apuseni, pe Valea Arieşului. Organizatorul este o clujeancă, Geta Sârbu, mutată de curând în zonă.
Lucruri din sufletul Apusenilor
„TÂRG DE TOATE ALEA – Oser de Brăzeşti.
“Opreşte-te! Atâta tre’ să faci, să te opreşti. Să te opreşti şi să priveşti iară firul de iarbă, să vezi floarea, să-i simţi parfumul, să te închini la sfântul Soare şi să-i mulţumeşti că ţi-a mai dat o nouă zi. Să asculţi foşnetul frunzelor, ciripitul păsărilor şi acolo, acolo, în liniştea aceea, în liniştea aceea multă, acolo să te găseşti tu pe tine din nou. Şi vei deveni ce-ai fost cândva iară” (Părintele Arsenie Boca).
Invităm prieteni, cunoștințe actuale și din viitor, invităm Oameni care vor să descopere sufletul Apusenilor în oamenii locului. În obiectele pe care înaintași de-ai lor le-au făurit. În ceea ce localnicii actuali făuresc sau cultivă.
Unde: Școala din Satul Brăzești, oraș Baia de Arieș – pe Valea Arieșului județul Alba.
Când: Duminică 16 august 2020, de la 12h la 18h.
Aducem spre vânzare obiecte din șură, din pod, din grădină, care sunt în plus la noi și care vor face plăcere altor
Oameni dragi să le aibă în preajma lor – sau să le deguste!
Aducem căni și oale, lepedee și perini, obiecte din lemn de-ale casei și veselă, icoane și rame. Și altele, mai multe.
Dăm spre vânzare roade de-ale pământului în forma lor naturală sau pregătite în borcane.
Iar ca sa fie ziua și mai frumoasă, am pregătit ceva muzică de-aici de la noi.
Și-am pregătit și surprize care, dacă sunt surprize, vă lăsăm să le descoperiți singuri. Alea nu se vând, alea se trăiesc aci, în îmbrățișare de suflete!
Iar dacă vreți să vă faceți ziua de duminică una cât se poate de plină, Valea Arieșului vă oferă multe locuri de vizitat, poieni și izvoare și cascade de zăbovit. Chiar aici, la ieșire din Brăzești spre Baia de Arieș, cascada din pădure vă oferă răcoarea și drăgălășenia apei de munte și-un spatiu de pick-nick și de plimbare de neuitat !
Evenimentul este organizat cu sprijinul și colaborarea Primăriei Baia de Arieș”, anunţă organizatorii evenimentului.
Vechituri din gospodăriile moţilor
Geta Sârbu, organizatoarea târgului şi pasionată de tot ceea ce ţine de vechi şi de tradiţie, spune că toţi ar trebui să-şi lase acasă laptop-urile şi celelalte conexiuni cu modernitatea, şi să facă o călătorie în trecutul înaintaşilor.
“M-am mutat din Cluj tocma’ în Valea Arieşului, într-un sat bucolic, numit BRĂZEŞTI. Mă fac moaţă! Şi aici am hotărât să organizez un târg, ca cel de la Cluj, un mic Oser cu „vechiturile” brăzăştenilor, dar şi cu „noiturile” lor, adică cu ce au ei prin grădini, prin pivniţi, prin şuri, prin dulapuri pierdute etc.
Şi ne vom îmbrăca tradiţional şi vom povesti legendele locului şi vom cânta din Ţara Moţilor şi ne vom simţi în armonie cu natura încă atât de autentică! Vom avea şi surprize, vorba clujenilor : „kicsi, kicsi, da’ hî”! Nu vom mânca mici, nu vom bea bere, dar vom găsi ceva să ne stâmpăram setea şi foamea şi dorul de bun, de gustos, de drag!
Îi aştept pe toţi cei care îşi lasă acasă laptop-ul, ATV-ul, pretenţiile de orăşan şi vin cu inima deschisă către aceşti moţi care, pentru prima dată în viaţa lor, vând din obiectele făcute de înaintaşii lor … şi-ai noştri!”, spune, pentru www.cluj24.ro, Geta Sârbu.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO FOTO. Câine la proțap, mâncat de un cercetător clujean în Vietnam. Plus păianjeni prăjiți și ouă de crocodil în Cambodgia

Cercetătorul clujean dr. Hantz Peter, care predă în această perioadă cursuri de gastronomie moleculară, chimia alimentelor și bioinformatică la universități din Vietnam și Cambodgia, a continuat experiența culinară din zonă și, după ce a mâncat șobolani prăjiți, a continuat cu câine la proțap, păianjeni prăjiți, larve și ouă de crocodil.
Degustările de preparate locale sunt parte componentă a cursurilor de gastronomie moleculară și chimia alimentelor pe care le predă studenților săi din Asia.
”Carnea de câine este foarte gustoasă. Este fragedă, mult mai bună decât carnea de vită sau chiar de porc, dar nu este la fel de „neteda” ca și carnea de pui.
Gustul său este, de asemenea, foarte bun, dar nu aș încuraja pe nimeni să experimenteze consumul de carne de câine în Europa. Mie, în Vietnam, mi-au oferit coapsă și o bucată din pielea prăjită.
Păianjenii și insectele sunt foarte gustoși și nutritivi, bogați în proteine.
Din cauza prăjirii pot conține și ulei. În greiere este prea multă chitină; favoritul meu a fost o larvă.
Gustul abdomenului păianjenului uriaș pe care îl consum în mod regulat pentru cina seamănă cu cel al ficatului.
Ouă de crocodil
Împreună cu studenții mei din Cambodgia, am făcut o vizită la o fermă de crocodili. Acolo, numeroși crocodili dormeau cu gurile deschise.
Gazda noastră ne-a oferit ouă ochiuri preparate din ouă de crocodil, al căror gust era foarte asemănător cu celor preparate din ouă de găină”, a spus cercetătorul pentru Cluj24.
Dr. Hantz Peter a avut ocazia să viziteze și piețele din zona Indochinei și a remarcat că acestea sunt foarte interesante și bogate.
”Există atâtea legume, fructe, pește și animale nevertebrate încât o piață europeană pălește în comparație cu ele”, a precizat clujeanul.
EVENIMENT
De la ce a izbucnit bătaia de pe strada Câmpului din Cluj-Napoca. Polițiștii, cercetări din oficiu pentru lovire

Poliția Cluj a reacționat după imaginile surprinse pe strada Câmpului, unde un bărbat a fost lovit cu pumnii și picioarele în mijlocul drumului.
Potrivit IPJ Cluj, incidentul a fost semnalat printr-un apel la 112, sâmbătă, 22 martie, în jurul orei 18:15. Echipajele ajunse la fața locului au identificat un bărbat de 39 de ani, care a declarat că, în timp ce se afla la volan, un tânăr de 24 de ani i-ar fi lovit capota cu pumnul.
De la ce a pornit bătaia de pe strada Câmpului?
Din primele verificări, între cei doi ar fi izbucnit un conflict, iar aceștia s-au îmbrâncit reciproc.
„În data de 22 martie, în jurul orei 18:15, polițiștii au fost sesizați prin apel 112 cu privire la o posibilă stare conflictuală pe strada Câmpului din municipiul Cluj-Napoca.
Echipajul de poliție ajuns la fața locului a identificat un bărbat de 39 de ani, implicat într-un conflict. Acesta a relatat că, în timp ce se afla la volanul unui autoturism, o persoană de sex masculin i-ar fi lovit capota cu pumnul.
În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că persoana în cauză este un tânăr de 24 de ani. În acest context, cei doi s-ar fi îmbrâncit reciproc”, a transis IPJ Cluj.
Poliția s-a sesizat din oficiu
Cu toate că nu au fost depuse plângeri, polițiștii au deschis o anchetă din oficiu sub aspectul infracțiunii de lovire sau alte violențe.
„Pentru stabilirea cadrului legal necesar verificărilor, polițiștii au demarat cercetări din oficiu sub aspectul infracțiunii de lovire sau alte violențe.
Totodată, menționăm că, până la acest moment, nu au fost depuse plângeri prealabile”, a mai arătat IPJ Cluj.

Un accident a avut loc în Lunca Vișagului, comuna Poieni, duminică dimineață, unde un autoturism s-a răsturnat pe drum. Incidentul s-a soldat doar cu pagube materiale.
Un autoturism s-a răsturnat pe un drum din localitatea Lunca Vișagului, comuna Poieni. Incidentul a avut loc duminică dimineață, iar în urma acestuia au rezultat pagube materiale, potrivit ISU Cluj.
La fața locului, echipele de intervenție au evaluat un bărbat în vârstă de 60 de ani, însă nu a fost necesar transportul acestuia la spital.
Update
Potrivit unui comunicat al IPJ Cluj, bărbatul care se afla la volan era băut.
„Azi, 23 martie, în jurul orei 10.30, a fost înregistrat un eveniment rutier pe DJ 764B, în localitatea Lunca Vișagului.
Din primele cercetări a rezultat că un bărbat de 68 de ani, din comuna Poieni, care conducea un autoturism în direcția Valea Drăganului, ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare într-o curbă la stânga, părăsind partea carosabilă pe partea dreaptă, ulterior răsturnându-se.
Bărbatul se afla singur în autoturism și a fost evaluat de echipajul medical la fața locului, fără a necesita transport la spital.
Fiind testat cu aparatul etilotest, a rezultat o alcoolemie de 1,02 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice.
Cercetările sunt continuate pentru stabilirea tuturor împrejurărilor producerii evenimentului”, a transmis IPJ Cluj.
CULTURA
Ziua Porților Deschise, la Teatrul Național Cluj-Napoca. Vizite în culise, ateliere pentru adolescenți și spectacole

Pe 27 martie, de Ziua Internațională a Teatrului, Teatrul Național Cluj-Napoca își deschide larg porțile pentru a 15-a ediție a unui eveniment special dedicat iubitorilor de teatru. Vizitatorii pot să exploreze culisele, să participe la ateliere interactive, spectacole captivante și discuții inspiraționale.
Teatrul Național Cluj-Napoca îi invită pe clujeni la cea de-a 15-a ediție a Zilei Porților Deschise, joi, 27 martie, de Ziua Internațională a Teatrului. Începând cu ora 11, clădirea Teatrului își deschide porțile cu evenimente și activități pentru cei mari și pentru cei mici.
Vizite în culise și ateliere pentru copii
Popularele Vizite în culise revin la această ediție o surpriză interactivă, în timp ce actrițele Diana Buluga și Elena Ivanca vor ține atelierele de teatru pentru adolescenți. De asemenea, va avea loc un atelier de pictură cu actrița Sânziana Tarța, iar cei mici se vor putea reîntâlni cu prietenii de la Tărâmul Fericirii și Magic Puppet, înarmați, ca de obicei, cu activități distractive.
Printre evenimentele speciale ale Zilei Porților Deschise se numără instalația audio AUZIT. Teatru radiofonic, o experiență captivantă pentru iubitorii de teatru sonor. Publicul va putea asista la spectacolul-lectură Multe nu s-au spus de Alexandru Ceban, o piesă ce explorează confruntarea individului cu istoria.
În program se regăsește și spectacolul educațional Extinct, urmat de o discuție despre sustenabilitate. Cei mici vor avea parte de momente speciale cu Tigrișori de Poveste, o producție AnimaArt dedicată copiilor de peste trei ani.
Atelier de improvizație și repetiție cu pulicul
În plus, Dragoș Muscalu va susține un atelier de improvizație pentru copii, urmat de o repetiție cu public a spectacolului Show IMPROgress, pe care îl semnează.
Nu ratați La Famiglia, spectacolul de commedia dell’arte al studenților din anul II Actorie, care se va juca la Sala Radu Stanca de la Facultatea de Litere. Nu în ultimul rând, Editura Presa Universitară Clujeană va aduce o selecție de cărți pentru pasionații de teatru.
Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile. Accesul la evenimente (inclusiv la vizitele în culise) se va face pe principiul „primul venit, primul servit”.
Programul complet
Evenimente pentru copii și adolescenți:
- 11:00 -11:45, Sala mare: Spectacol de teatru de păpuși TIGRIȘORI DE POVESTE, adaptare și regie: Dana Bonțidean (o producție AnimaArt) (3+)
- 11:00 – 19:30, Foaier rang II, bar: ZONA DE CREAȚIE PENTRU COPII (3+)
- 11:30 – 14:00, Rotondă: FACE PAINTING ȘI BALOANE MODELABILE (Tărâmul Fericirii) (3+)
- 12:00 – 13:00, Foaier Rang II, dreapta: ATELIER DE MĂȘTI ȘI ARMURI DE SUPEREROI (Magic Puppet) (5+)
- 12:00 – 13:00, Foaier rang II, stânga: MULTE NU S-AU SPUS de Alexandru Ceban; Coordonator: Răzvan Mureșan; Cu actorii: Petre Băcioiu, Miriam Cuibus, Cristian Grosu, Diana-Ioana Licu, Miron Maxim, Angelica Nicoară; Lectură în prezența autorului, sesiune de întrebări și autografe (12+)
- 14:00 – 15:00, Foaier Rang II, dreapta: SCENA E A TA! – TEATRU, EMOȚIE ȘI ÎNCREDERE – Atelier de teatru pentru adolescenți cu actrița Diana Buluga; Participare pe bază de înscriere, în limita a 18 locuri, completând formularul disponibil pe site (14+)
- 14:00 – 16:00, Sala Caragiale: TEATRU ȘI POEZIE: EMOȚIA DIN SPATELE CUVINTELOR – Atelier de interpretare cu actrița Elena Ivanca; Participare pe bază de înscriere, în limita a 15 locuri, completând un formular disponibil pe site (14+)
- 11:00 – 19:30, Foaier rang II: AUZIT. TEATRU RADIOFONIC; Instalație audio (12+)
- 15:00 – 16:30, Esplanadă: ANIMAȚII STRADALE (Magic Puppet)
Evenimente speciale
- 11:00 – 19:30, Foaier parter: Stand de carte Editura Presa Universitară Clujeană
- 12:15 – 17:15, Scena mare: VIZITE ÎN CULISE, ghidate de actori ai Teatrului Național Cluj-Napoca; Vizitele includ și instalația artistică participativă ECOURI DIN CULISE, concept: Mădălina Mânzat;Execuție producție, realizare artistică: Digital Interactive Arts Master, anul I, Facultatea de Teatru și Film, UBB și Mădălina Mânzat (AG)
- 14:00 – 16:00, Rotondă: MĂȘTI ȘI FLORI – Atelier de pictură colaborativă, cu actrița Sânziana Tarța (12+)
- 15:30-17:30, Studio Euphorion: EXTINCT după April de Angelis – Teatru educațional; Coordonator: Mihai-Florian Nițu; Proiect realizat de Școala de teatru Artify Academy; Spectacol urmat de discuții cu realizatorii și Diana Călin, strateg de sustenabilitate (14+)
- 18:00-18:45, Scena mare: JOCURI DE TEATRU DE IMPROVIZAȚIE PENTRU COPII cu Dragoș Muscalu (5+)
- 18:45-19:30, Scena mare: REPETIȚIE CU PUBLIC Show IMPROgress, concept de Dragoș Muscalu (12+)
- 19:00- 20:40, Facultatea de Litere, UBB, Sala Radu Stanca: LA FAMIGLIA, Spectacol de Commedia dell’arte, anul II Actorie, Facultatea de Teatru și Film, UBB; Clasa profesorilor: Irina Wintze, Camelia Curuțiu-Zoicaș, Ciprian Scurtea (16+)
Emilia Morar
august 30, 2020 la 12:32 pm
buna ziua,
OSERUL este deschis in fiecare duminica ?