ACTUALITATE
Ordinea partidelor pe buletinele de vot de la Cluj pentru alegerile parlamentare. Cine e pe primul loc



Biroul Electoral Județean (BEJ) Cluj a procedat miercuri la trageri succesive la sorți a ordinii în care se tipăresc numele candidaților pe buletinele de vot pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie.
Astfel, s-a stabilit următoarea ordine a partidelor parlamentare și neparlamentare, a alianțelor politice electorale, organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale:
Uniunea Democrată Maghiară din România – poziția nr. 1
Partidul Social Democrat — poziția nr. 2
Partidul Pro România- poziția nr. 3
USR PLUS – poziția nr. 4
Partidul Național Liberal — poziția nr. 5
Partidul Mișcarea Populară – poziția nr. 6
Partidul Alternativa Dreaptă — poziția nr. 7
Partidul Puterii Umaniste (Social Liberal) – poziția nr. 8 Partidul Noua Românie – poziția nr. 9
Alianța Renașterea Națională – poziția nr. 10
Alianța pentru Unirea Românilor – poziția nr.11
Partidul România Mare — poziția nr. 12
Partidul Socialist Român — poziția nr. 13 Partidul Ecologist Român — poziția nr. 14
Uniunea Elenă din România— poziția nr.15
Uniunea Bulgară din Banat — România -poziția nr.16
Asociația Macedonenilor din România – poziția nr. 17
Uniunea Sârbilor din România— poziția nr. 18
Uniunea Armenilor din România- poziția nr. 19
Asociația Liga Albanezilor din România – poziția nr. 20
Comunitatea Rușilor Lipoveni din România – poziția nr. 21
Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România- poziția nr. 22
Asociația Partida Romilor “Pro Europa” – poziția nr. 23
Asociația Italienilor din România RO.AS.IT — poziția nr. 24
Uniunea Polonezilor din România- poziția nr. 25
Forumul Democrat al Germanilor din România— poziția nr. 26
Federația Comunităților Evreiești din România— poziția nr. 27
Uniunea Culturală a Rutenilor din România– poziția nr.28
Uniunea Ucrainenilor din România – poziția nr. 29
Uniunea Democrată Turcă din România – poziția nr. 30
Uniunea Croaților din România – poziția nr. 31
Candidatul independent Sorin Naș – poziția nr. 32
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Veteranii de la CFR Cluj, Mario Camora și Ciprian Deac, ar putea primi o nouă șansă, după ce, acum câteva luni, patronul Nelu Varga spunea că vor părăsi echipa în vară. Cristi Balaj a oferit ultimele detalii despre situația celor doi jucători.
Mario Camora și Ciprian Deac sunt cei mai longevivi jucători din lotul clujean, iar de numele lor se leagă performanțele echipei din ultimii ani, atât în campionat cât și în cupele europene.
Ce se întâmplă cu VETERANII de la CFR Cluj? Balaj: Vom sta împreună și vom DISCUTA
„Înțelegerea în ceea ce îi privește pe Cipri și pe Camora a fost că după ultima etapă vom trage linie. Vom sta împreună și vom discuta în funcție de ce își doresc ei, de situația lor medicală, de cum se simt, vom decide împreună!”, a explicat Balaj la Fanatik.
„Înțelegerea este foarte clară. La final ne punem la masă și stabilim împreună. Sunt doi jucători care merită respect din partea clubului și unul din motivele pentru care le-a fost prelungit contractul este pentru că se leagă multe trofee câștigate, meciuri, bucurii trăite împreună față de acești doi jucători.
„Ne-am dori să rămână în cadrul clubului”
Adică s-au întâmplat mult prea multe în trecut ca să nu avem respect pe tot ce înseamnă. Nu știu când se va întâmpla să se retragă, nu știu când va fi acest moment, dar ne-am dori să rămână în cadrul clubului”, a concluzionat Cristi Balaj.
Mario Camora are 38 de ani și a bifat la CFR Cluj 541 de meciuri, în timp ce Ciprian Deac are 39 și a jucat pentru CFR Cluj 492 de meciuri.

Cotele din pariuri nu-s doar niște cifre puse la întâmplare. Mulți se aruncă la primul pariu care le sare-n ochi, văd o cotă mare și se gândesc că gata, s-a rezolvat cu banii de vacanță. Dar lucrurile stau puțin mai complicat de atât. Te întorci mereu la ideea că, dacă o cotă e mare, îți umflă buzunarele și gata, scapi de toate problemele. Nu funcționează chiar așa, fiindcă în lumea asta a pariurilor, cotele se schimbă și se mișcă precum valurile pe mare: sus-jos, stânga-dreapta.
Știu că poate sună complicat, dar stai liniștit, că suntem aici să despicăm firu’-n patru și să vorbim deschis. Treaba asta cu cotele dinamice e chiar interesantă, mai ales când cauți ponturi bune și vrei să dibuiești momentul perfect ca să-ți pui banul pe un meci. În rândurile următoare, o să-ți explic de ce fluctuează cotele, ce înseamnă asta pentru tine și cum să fii pe fază atunci când vezi că un pariu începe să devină interesant.
De ce cotele fluctuează și cum să le interpretezi?
Hai să începem cu începutul: ce-s alea cote dinamice? Te-ai prins deja că, odată ce intri în lumea pariurilor, vezi cum cotele se modifică în funcție de tot felul de factori. Și nu mă refer doar la meciuri de fotbal. E la fel la tenis, baschet, hochei și tot tacâmul. Practic, casele de pariuri iau în considerare o grămadă de elemente atunci când stabilesc cotele inițiale: forma echipelor, accidentările jucătorilor, istoricul întâlnirilor directe și cine știe ce statistici au mai făcut ei pe-acolo. Chestia e că, în timp, datele se schimbă. Dacă, de exemplu, un jucător-cheie de la echipa favorită se accidentează înainte de meci, normal că și cota suferă modificări. E logic, nu?
Acum, să-ți dau un exemplu mai concret. Să zicem că joci pe un meci de fotbal între două echipe de top din campionatul României. La început, cota e așa și așa: favorită e o echipă care tocmai a defilat în ultimele cinci meciuri. Dar fix cu două zile înainte de joc, antrenorul echipei favorite anunță că jucătorul lor de bază s-a rupt la antrenament. Și nu orice jucător, ci ăla care te ținea cu sufletul la gură când avea mingea. Pariul devine instant mai complicat, iar casa de pariuri va ajusta cota: echipa favorită scade, cealaltă echipă crește, sau invers, depinde de context. E un fel de joc de echilibru, iar tu trebuie să fii pe fază.
Dacă te întrebi “de ce se tot schimbă cotele?”, răspunsul e simplu: pentru că realitatea din teren și din afara lui nu e statică. Mereu se întâmplă ceva: un fotbalist e indisponibil, vremea e proastă, managerul schimbă tactica, se retrage un jucător legendar, se iscă un scandal înainte de meci, sau poate casele de pariuri văd cum majoritatea pariorilor își pun banii pe aceeași opțiune și atunci decid să echilibreze puțin lucrurile. Așa că, dacă vezi că o cotă se duce în jos într-un ritm suspect, să știi că nu-i doar un moft al bookmakerului. E un semn clar că ceva se întâmplă acolo.
Aceste fluctuații, însă, pot fi folosite în avantajul tău dacă știi să citești semnele și să recunoști un pariu deștept dintr-o mare de pariuri mediocre. Practic, ideea e să te uiți atent la cotele care au tendința să sară brusc. Când o cotă urcă, poate fi un semnal că echipa nu mai e la fel de cotată de casă, ceea ce, culmea, poate însemna o valoare mai mare pentru pariu dacă tu crezi că echipa respectivă e în continuare bună. E ca un fel de târg pe ultima sută de metri: “Prețul” echipei pe piața pariurilor scade ori crește, iar tu ești acolo să prinzi momentul.
Să nu te sperii dacă vezi că cota echipei tale favorite crește de la 1.80 la 2.10. S-ar putea să fie un semn bun (poate joacă adversarii ceva mai bine sau s-a întâmplat un amănunt care nu-i chiar așa de important, dar i-a speriat pe ceilalți pariori). Sau, din contră, poate fi un semnal să te retragi, dacă tu crezi că echipa ta începe să scârțâie. E o decizie personală, trebuie să-ți asumi ce crezi că urmează să se întâmple. Dar vezi tu, cotele astea dinamice îți pot arăta, indirect, cum gândește toată lumea din jurul meciului și cum reacționează piața.
Momentele optime pentru a plasa un pariu avantajos
Mulți se intreabă: “ dar când e cel mai bun moment să pui un pariu, că văd că aseară cota era mai mare, iar azi a scăzut cu 0.20?”. Păi uite, e ca la piață: dacă ajungi prea devreme, poate nu sunt toate tarabele deschise și nu știi încă ce ofertă mai bună poți găsi. Dacă ajungi prea târziu, riști să prinzi prețuri umflate. Așa și la pariuri: câteodată, cotele inițiale sunt bune, alteori e mai bine să aștepți evoluția evenimentelor.
Există meciuri la care cotele au obiceiul să scadă dramatic pe măsură ce se apropie fluierul de start. De ce? Pentru că mulți pariori așteaptă ultima clipă ca să afle echipele de start și să vadă ultimele noutăți. Se uită la un site de sport, află că un antrenor a făcut o schimbare de ultim moment, și gata, toată lumea fuge să parieze pe echipa care pare mai avantajoasă. În momentul ăla, cota scade, fiindcă se pariază masiv pe același rezultat. Dacă erai deja acolo, mai devreme, puteai să prinzi cota la nivelul ei maxim.
Pe de altă parte, sunt și momente când e bine să stai geană până în ultima clipă, mai ales dacă aștepți o surpriză. Dacă ți se pare că echipa teoretic mai slabă are un as în mânecă, poate o recuperare miraculoasă a unui jucător sau un stil de joc care prinde echipa adversă pe picior greșit, cota pentru outsider poate crește chiar înainte de meci. Și-atunci, dacă ți se pare că ai un feeling bun, poți să riști, știind că și câștigul merită.
Cel mai important e să ai ceva răbdare și să nu pariezi la întâmplare. Dacă te bagi la mișto, punând un pariu doar pentru că ai văzut că toată lumea s-a aruncat pe el, n-ai cum să prinzi un moment optim. Uneori, cota aia “verde” de dimineață e cea mai bună; alteori, o cotă “roșie” de dinainte de meci îți umple buzunarele. Încearcă să nu te lași dus de val și să nu tragi concluzii grăbite. Mai întreabă un prieten, mai citește un pic, uite-te la echipa de start, fii pe fază la ceva știri de ultimă oră.
Concluzie
În final, să ții minte că pariurile nu-s doar despre cine e mai bun și cine e mai slab, ci și despre cum se mișcă cotele alea înainte de meci. Cotele dinamice pot fi prietenele tale dacă le înțelegi logica și știi să le folosești ca să prinzi niște oportunități.
CULTURA
Președintele Societății ”Avram Iancu”, Tiberiu Groza, a demisionat din funcție. A invocat motive de sănătate

Președintele Societății Cultural – Patriotice ”Avram Iancu”, Tiberiu Groza, și-a anunțat demisia din funcție în cadrul Adunării Generale desfășurată sâmbătă la Mănăstirea Florești, după peste 6 ani de mandat.
Groza a declarat pentru Cluj24 că a luat această decizie din cauza problemelor de sănătate.
”Mi-am dat demisia din funcție din cauza problemelor de sănătate. Am condus Societatea Avram Iancu în ultimii șase ani și nu mai puteam continua activitatea în același ritm.
Anul trecut a fost anul Avram Iancu, am avut foarte multe evenimente, proiecte și activități, a fost o perioadă foarte intensă. Am decis să renunț pentru a nu-mi periclita sănătatea”, a spus Groza.
Potrivit acestuia, în cel mult lună vor avea loc alegeri pentru funcția de președinte al Societății ”Avram Iancu”, activitatea curentă de conducere fiind asigurată de secretarul general Fănica Moldovan.
Groza a precizat că nu părăsește organizația și că dorește să activeze în continuare, dar în linia a 2-a.
Societatea ”Avram Iancu” a fost înființată în aprilie 1992 la Cluj-Napoca, având în prezent 60 de filiale la nivel național.
EVENIMENT
SFATURI de la Protecţia Consumatorului pentru vacanța de 1 Mai. ATENȚIE la cumpărarea cărnii de mici

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a făcut sâmbătă o serie de recomandări, în contextul zilei de 1 Mai, astfel încât această sărbătoare să fie prilej de bucurie, nu de neplăceri.
„Ca în fiecare an, românii marchează ziua de 1 Mai cu tradiționalii mici și bere. Pentru ca această sărbătoare să fie prilej de bucurie, nu de neplăceri, vă recomand să țineți cont de următoarele sfaturi”, scrie pe Facebook Paul Anghel, director general la Direcţia Generală Control şi Supraveghere Piaţă al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), citat de Mediafax.
ATENȚIE la cumpărarea cărnii de mici
Astfel, la achiziționarea produselor alimentare verificați cu atenție aspectul cărnii tocate, nu cumpărați produse neetichetate! Eticheta trebuie să conțină informații despre ingredientele alergene și termenul de valabilitate. Refuzați produsele cu etichete lipsă, modificate sau expirate. Evitați achiziția de carne tocată din locuri neautorizate – riscați să cumpărați produse nesigure! La bere, verificați integritatea ambalajului, limpiditatea și data durabilității minimale.
Dacă petreceți ziua de 1 Mai în zone de agrement asigurați-vă că produsele sunt expuse în vitrine frigorifice funcționale. Ambalajele trebuie să fie intacte, iar etichetele să conțină toate informațiile necesare. Vânzătorii trebuie să fie echipați corespunzător și să respecte regulile de igienă. Verificați concordanța între prețurile afișate și cele de pe bonul de casă. Solicitați și păstrați bonul fiscal – este singura dovadă în cazul unei reclamații justificate!
În urma controalelor din anii anteriori, ANPC – Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a constatat nereguli grave, printre care utilizarea produselor expirate sau fără etichetă, comercializarea alimentelor cu urme de mucegai, folosirea de ulei ars și ustensile neigienizate, nerespectarea temperaturilor de depozitare și a condițiilor igienico-sanitare și lipsa informării privind alergenii sau proveniența produselor (proaspete vs. decongelate).
„Protejați-vă sănătatea și bucurați-vă de 1 Mai în siguranță”, încheie oficialul ANPC.