Connect with us

Aberații de România

OPULENȚĂ PE BANI PUBLICI. În plină pandemie, rectorul unei universități și-a cumpărat mobilier de lux de aproape 300.000 de euro

Publicat


* Birouri de 2.000 de euro, uși de 1.000 de euro, stative de 500 de euro, piele Burgundy, nuc Tanganika, mobilier tip British
* O măsuță de imprimantă e 5.500 de lei
* O bibliotecă de perete e 4.000 de euro
* Toate achizițiile au fost făcute din fondurile Universității de Agronomie (care acum se numește Universitatea de Științele Vieții) din Iași, anul trecut, în plină pandemie, când România avea deficit de 7%
* 300.000 de euro dintr-un foc pentru că rectorul universității, Gerard Jităreanu, a vrut să-și schimbe mobilierul la începutul celui de-al treilea mandat de rector.

Citești mai multe despre acest subiect dacă accesezi acest link.

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


Aberații de România

Clujul „cultural”. Goga îl CĂLĂREŞTE pe Blaga în Parcul Central. Istoric: „INDOLENŢĂ crasă a autorităţilor”. Primăria MINTE

Publicat

goga 2 horz

Încă o dovadă de „respect” pentru înaintaşi în Clujul „cultural”, „istoric”, în oraşul de „5 stele” o întâlnim chiar în inima oraşului, Parcul Central „Simion Bărnuţiu” din Cluj-Napoca. Bustul lui Octavian Goga este aşezat pe un soclu care îi era destinat lui Lucian Blaga! În imagini şi la faţa locului se poate vedea cum numele şi datele de naştere ale lui Octavian Goga au fost înscrise peste numele şi datele de naştere ale lui Lucian Blaga.

Indolenţă crasă a autorităţilor

goga 2

Cunoscutul istoric clujean, profesorul Vladimir Alexandru Bogosavlievici, este revoltat de situaţie.

„În felul ăsta nu cred că ne respectăm înaintaşii, valorile, dar nu e un lucru care nu se ştie. Se fac numai treburi festiviste, când sunt date de naştere, comemorări, celebrări. Din păcate, nu ne respectăm, pentru că şi Goga, şi Blaga, cu toate lipsurile lor -că fiecare le avem-, sunt personalităţi ale culturii române.

goga 1

Cum să faci o treabă aşa, fuşăreală, să pui pe vechiul postament -unde este extrem de vizibil numele lui Blaga şi datele naşterii şi ale morţii sale- numele lui Goga şi bustul său?

Mi se pare o greşeală elementară, crasă în ceea ce priveşte ataşementul faţă de înaintaşii noştri şi faţă de cultura din Cluj şi din ţară. E o indolenţă din partea autorităţilor. Avem pretenţii de oraş cultural, dar mai avem mult de lucrat la asta. Nu aşa îţi pui în prim plan oraşul, nu aşa îl valorifici şi îl respecţi, prin gafe din astea. Nici nu ştii cum să le zici. Că nu cred că e gafă, e indolenţă crasă”, spune, pentru Cluj24, profesorul clujean.

Altă aberaţie: Simion Bărnuţiu fără Simon Bărnuţiu

Profesorul remarcă şi o altă aberaţie în Clujul „cultural”.

„Nu e în regulă. Cum nu e în regulă ca Parcul Central să se numească oficial „Simion Bărnuţiu”, iar marele revoluţionar şi cărturar român să nu aibă nici măcar un bust”, mai spune Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

Istoria bustului lui Octavian Goga

Bustul lui Octavian Goga din Parcul Central a fost realizat în anii 60, de Romulus Ladea.

„Bustul lui Goga din Parcul Central. Iniţial, postamentul era pentru busul lui Lucian Blaga, realizat de Eugen Gocan. Din motive greu de înţeles acum, dar atunci mai uşor de înţeles -Blaga fiind atunci o personalitate foarte contestată, acum e Goga foarte contestat-, pe postamentul unde încă e lizibil numele lui Blaga apare scris numele lui Goga. Este un bust realizat de Romulus Ladea, în deceniul 7”, precizează istoricul clujean.

Mă mir că Goga e încă acolo, poate îl schimbă

Vladimir Alexandru Bogoslavievici se întreabă, ironic, dat fiind valul de contestare a lui Goga, cum de nu i-a fost deja demolat sau mutat bustul.

„Mă şi miră cum bustul lui Goga e încă acolo, fiind o personalitate teribil de contestată, mai ales că în scurta perioadă de timp cât a fost prim ministru s-au luat măsuri antisemite, dar nu ştiu dacă numai el a fost de vină. Să nu ne mirăm dacă pun pe altul în locul său. Să fie şi numele lui Blaga, şi al lui Goga şi al celui de al treilea, pe care l-ar pune acolo.

În felul acesta, demolăm Castelul lui Goga de la Ciucea, demolăm prietenia sa cu Ady Endre, că aşa vor unii. Aşa punem noi statuile, ascultând de alţii, nu de propria noastră conştiinţă”, mai spune istoricul.

Primăria nu s-a ţinut de promisiune

Încă din 2017, Primăria Cluj-Napoca, probabil la sesizarea specialiştilor, s-a angajat să restaureze bustul lui Goga. Dar şi alte monumente clujene. Însă, deşi au trecut mai mult de patru ani de atunci, Primăria n-a făcut nimic, la fel ca în cazul altor proiecte anunţate şi nerealizate.

„Bustul lui Octavian Goga este unul din piesele marcante ale Parcului Central din Cluj-Napoca, fiind identificat în Lista monumentelor istorice.
Ca urmare a evaluării stării actuale a monumentului s-a constatat că plasamentul și soclul prezintă stări de degradare, în unele zone se observă fisuri în piatră, bustul este degradat, necesită refacere bărbii. Suprafața întregului ansamblul este afectată de factorii de poluare, dând astfel un aspect general inestetic.

Starea de degradare și aspectul general inestetic al monumentului Bustul-Octavian Goga este inacceptabil și neadecvat, având în vedere amplasamentul în Parcul Central al orașului.

Având în vedere valoarea culturală și spirituală a poetului Octavian Goga, monumentul necesită intervenții și lucrări de reparații curente (restaurare și conservare), întrucât odată cu trecerea timpului se va accentua starea de degradare”, se angaja Primăria Cluj-Napoca în 2017…
(MaAv)

Citește mai departe

Aberații de România

BĂTAIE de joc. DSP Cluj ÎNCALCĂ legea. BANI din buzunarele ELEVILOR pentru testele COVID-19

Publicat

Elevi clujeni trebuie să scoată din buzunarele lor -ale părinţilor, de fapt- bani pentru a se testa în privinţa COVID-19, dacă vor să meargă la cursuri fizic. Deşi există prevederi legale, potrivit cărora şcolile, prin direcţiile de sănătate publică sau prin medicii proprii, TREBUIE să facă testarea elevilor, gratuit, prevederea legală nu este respectată.

VEZI ŞI:

Părinții clujeni, BULVERSAȚI. Li se transmite că la 1 octombrie se ÎNCHID școlile. Prefect: Sub NICIO formă. Doar la 6 la mie

Legea e una, respectarea e altă poveste

 

 

 

ghibu 2

Prevederile legale

Un exemplu este Liceul „Onisifor Ghibu” din Cluj-Napoca, liceu care are numeroase cazuri de elevi cu COVID-19. Dar respectiva unitate şcolară a primit din partea DSP Cluj doar 100 de teste, de zeci sau sute de ori mai puţine decât ar fi necesar. În această situaţie, dacă elevii vor să meargă la cursuri fizic, trebuie să se testeze pe banii lor. Fiindcă şcoala nu are suficiente teste.

„Dragi părinți, dat fiind faptul ca una se vorbește „pe sticla” și alta se întâmplă în realitate, ca să păstrăm aceeași nota, copiii nu pot fi testați la școală. De ce? Deoarece, evident că nu sunt teste. DSP-ul a trimis sub 100 de teste, solicitările și nevoile fiind mult mai mari.

Ca urmare, copiii pot fi testați în orice unitate abilitată (medici de familie, farmacii). În urma testării trebuie să primiți un document scris din care reiese că este negativ copilul.

Copiii vaccinați, fără simptome nu trebuie sa se testeze. Îmi pare rău, dar probabil știți deja că legea e una și respectarea ei e o altă poveste”, anunţă un diriginte de la Liceul Onisifor Ghibu.

Unde-i lege, nu-i tocmeală

Aşa ar trebui să fie. Dar la noi, legile sunt făcute ca să nu fie respectate. Potrivit normelor legale, elevii din clasele unde există cazuri de COVID-19 se pot întoarce la cursuri în şcoală din a 8-a zi după ce a fost confirmat vreun caz de COVID-19. Se pot întoarce cu condiţia să fie testaţi de medicul şcolii sau de echipe mobile ale DSP.

Dar medicul şcolii nu are teste, şi nici DSP nu vine. În acest caz, elevii trebuie să se testeze în unităţi autorizate, pe banii lor, şi să vină la şcoală cu dovada scrisă. Altfel, n-au ce căuta la cursuri.

Prefectul: În curând…

Prefectul Clujului, Tasnadi Szilard, spunea iniţial că nu cunoaşte asemenea cazuri de şcoli în judeţ.

„Nu cunosc asemenea situații. DSP asigură testele și nu știu ca o școală să fi avut nevoie de teste și să nu fi avut. Aștept numele școlii și verific”, spunea prefectul.

Ulterior, prefectul a completat: „Domnul Moisescu (directorul DSP Cluj-nr) spune că toate testele au fost distribuite din stoc la școli, în momentul de față fiind solicitate alte loturi de teste de la Ministerul Sănătăţii. Ministerul Sănătăţii face achiziția și trimite în teritoriu la DSP-uri. Probabil la începutul săptămânii viitoare vor fi testele la Cluj”.

Rămâne cum am stabilit…

(MaAv)

Citește mai departe

Aberații de România

Boc, când MUMĂ, când CIUMĂ. Ţine cu BUCUREŞTENII. Audienţă în 60 de secunde sau în nici 30 de zile. Bucureştean vs clujean

Publicat

Unii clujeni sunt nemulţumiţi de primarul Emil Boc. Clujeni! În timp ce alţii, bucureşteni, dar oameni de afaceri, sunt încântaţi. Aşa e, nu poţi să mulţumeşti pe toată lumea…

 

Încălcarea legii

„În timp ce unii postaci de meserie se laudau ca au obținut audienta direct la Boc în 60 de secunde, cetățenii de rand, plătitori de taxe și impozite în urbea de 5 stele , nu reușesc sa se programeze în audienta nici măcar la viceprimar,deși a trecut termenul legal de 30 de zile, după ce,în prealabil au fost în audienta la comisia de specialitate!”, scrie un clujean, Raul Dan, pe grupul Clujul Civic.

În antiteză, el prezintă cazul unui bucureştean, om de afaceri, foarte încântat de primarul Emil Boc pentru că a reuşit să obţină audienţa în 60 de secunde. No, aşe viteză în Ardeal, mai rar…

Citește mai departe

Aberații de România

Primăria Cluj-Napoca, acuzată că a lăsat două firme fără numerele poștale. Proprietarul nu a mai primit facturile la utilități

Publicat

De

Primăria Cluj-Napoca este acuzată de un clujean că a schimbat  numerele poștale ale celor două firme ale sale de pe Calea Baciului fără să îl anunțe, astfel că nu a mai primit facturile de utilități și a înregistrat datorii de zeci de mii de lei.

Vasile Nicula, administrator al SC Transporturi Grele și Agabaritice SRL și SC Șoimul Transimpex SRL, avea sediile firmelor pe Calea Baciului nr. 81-83 de aproape 30 de ani.

Acesta s-a trezit în urmă cu trei ani că nu mai primește corespondența și nici facturile la utilități în poștă, astfel că a înregistrat datorii de zeci de mii de lei.

A întrebat în stânga și-n dreapta și a tras concluzia că cineva de la Primăria Cluj-Napoca a scos numerele poștale de la stradă aferente sediului firmei sale și le-a alocat altei firme din apropiere, și anume SC Cina Carmanegerie.

”Eu am trecut pe certificatul de înmatriculare al firmelor de la Registrul Comerțului adresa Calea Baciului nr. 81-83 din anul 1992, adică suntem vechi pe piață. De atunci aveam adresa aici, nu se poate spune că suntem la adresa asta de câteva zile. Am ajuns acum să îmi schimbe Primăria numerele de la stradă fără să mă anunțe. Am făcut demersuri la Primărie să îmi rezolve situația dar deocamdată nu s-a rezolvat nimic. Vreau să aflu cine a fost angajatul primăriei care a luat numerele mele poștale și le-a dat vecinului”, a spus Nicula.

Rezolvare cu celeritate, în sensul că nici vorbă

Acesta a primit în luna iunie de la Direcția de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca un răspuns la o solicitare de a fi primit în audiență în care se arată că ”s-au făcut demersurile în vederea atribuirii unui număr poștal distinct de al parcelei dumneavoastră parcelei învecinate cu a dvs în vederea eliminării dublurii numărului poștal la care faceți referire”.

”Situația se va reglementa cu celeritate de îndată ce proprietarul imobilului învecinat va depune cerere către Primăria Cluj-Napoca în acest sens. Se vor atribui cu titlu gratuit plăcuțe cu numărul poștal atât dvs cât și vecinului dvs pentru a le poziționa la loc vizibil cât mai aproape de circulația publică pentru facila orientare a factorului poștal și a altor societăți prestatoare de servicii”, se arată în document.

Dar, de două luni, nu s-a întâmplat nimic…

Primăria a cerut extrase CF

Primăria Cluj-Napocamai arată că, din evidentele Direcției de Urbanism, societatea Cina Carmangerie figureaza în municipiul Cluj – Napoca pe Calea Baciului la numărul poștal (administrativ) 81 – 83.

”In ceea ce priveste imobilul apartinand lui Vasile Nicula nu detinem date suficiente pentru a confirma sau infirma daca imobilul apelantului se situeaza la aceeasi adresa postala (administrativa) precum cea mentionata anterior”, arată Primăria care i-a cerut lui Nicula, încă din 2019, să transmită in completare un Extras de Carte Funciara al imobilului, lucru pe care acesta susține că l-a făcut.

De asemenea, funcționarii Primăriei clujene au precizat că potrivit hartilor topografice redactate in anii 1970, detinute de catre serviciul Urbanism numarul postal (administrativ) 81 – 83 din Calea Baciului a fost atribuit initial unei incinte de productie acoperind o suprafata vasta.

”Urmare a operatiunilor cadastastrale ce au ca obiect dezmembrarea se preia acelasi numar postal (administrativ) de catre toate imobilele noi creeate rezultate in urma operatiunilor cadastrale receptionate de catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Aceasta poate fi una din cauzele dublarii numarului postal la care faceti referire prin prezenta.

Aceasta situatie se reglementeaza ulterior receptionarii documentatiilor de OCPI prin depunerea unei/unor cereri catre Primaria Municipiului Cluj – Napoca, de catre proprietarul de drept sau a personaelor imputernicite/interesate, pentru eliberarea unui Certificat de Nomenclatura Stradala si Adresa Postala pentru imobilele nou creeate si inscrierea in Cartea Funciare a certificatelor eliberate de catre Serviciul Urbanism din cadrul Primariei in baza cererii formulate”, au menționat reprezentanții Primăriei.

De asemenea, aceștia au explicat că Serviciul de Urbanism din cadrul Primăriei Cluj – Napoca nu atribuie din oficiu numere postale imobilelor de pe raza municipiului.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate