Connect with us

Editorial Opinii

OPINIE. Tudor Chirilă: Platformele sociale au ajuns o scenă a violenței. Nu ne-am gândit să smulgem pavele, să facem Molotoave

Publicat


chirilă

Artistul Tudor Chirilă, cunoscut și pentru activismul său civic, a postat, marți, un text despre actuala situație din România legată de protestele violente cauzate de respingerea candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale.

Redăm integral textul:

În 2012 am ieșit în stradă pentru Roșia Montană, pentru ca exploatarea cu cianuri să nu se facă. Cu zeci de mitinguri pașnice oamenii au reușit să atragă atenția asupra cauzei.

În 2015 am ieșit după Colectiv și am mărșăluit pașnic împotriva statului eșuat care mințea că are de toate și a ratat să salveze niște vieți care ar fi putut fi salvate în străinătate. Atunci Ponta și-a dat demisia și a venit un guvern tehnocrat. Acum regretă și candidează din nou.
În 2017 am militat pașnic împotriva ordonanței 13 și într-un final a fost retrasă. Am ieșit apoi în stradă împotriva modificărilor la legile justiției și am pierdut.
În 10 august 2018 am ieșit în stradă zeci de mii de români din țară și din diaspora pentru stat de drept și împotriva regimului Dragnea (acum mare izolaționist și patriot. Atunci jandarmeria a atacat cu gaze lacrimogene participanții la miting care au fost loviți, agresați și în cele din urmă dispersați. Un miting pașnic cu zeci de mii de oameni.
Niciodată în zecile de mitinguri de mai sus nu s-a recurs la violență. Ba mai mult, incidentele violente, au fost izolate chiar de mulțime.

A fost o seară cu galerii prin ianuarie 2017 când s-a dat foc la mobilier stradal pe modelul de acum două zile, dar cam atât. Iar alea erau mișcări care să justifice dispersarea întregului miting.

Nu voiam violența

Niciodată nu ne-am gândit să pichetăm instituțiile publice să ne adunăm acolo înainte de marile decizii care ne afectau pe toți. Nu ne-am gândit să smulgem pavele, să facem Molotoave și să ocupăm niște instituții. Pentru că era simplu: violența s-ar fi întors împotriva noastră. Oricum eram linșați zi de zi la televiziunile penalilor. „Soroșist” e un cuvânt vechi deja. E din anii nouăzeci și se activează mereu la nevoie, cum e și acum. Se pare că România are milioane de sorosiști.
Nu voiam violență pentru că o dată apucată calea aia mișcarea noastră era pierdută. Ce făceam după ce am fi intrat în instituțiile alea? Ne înscăunam în funcții publice? Monarhie? Sau cum? Pe noi nu ne organiza nimeni oricât s-a bătut monedă pe asta, a fost un singur organizator, indignarea. Și atunci ni s-a sugerat că numai cu violență se rezolvă, dar am reușit să nu mușcăm.

Platformele sociale au ajuns o scenă a violenței

Cum înlocuiește violența un sistem întreg? Te duci peste mii de primari de la PSD și PNL? Peste ăia care au fost votați de majoritatea românilor? Păi cine i-a votat dacă ne dorim alt sistem? Io știu că nu i-am votat. Ce faci, închizi toate instituțiile publice din România? Intri cu mitralierele peste toți?
Platformele sociale au ajuns o scenă a violenței. Să iei morții cuiva în organ a ajuns ceva normal. Să ameninți familia cuiva, copiii, soția, a devenit ceva normal. Anormal ar fi să ai un dialog. Oamenii văd asta peste tot în jurul lor și scuipă cuvinte ca pe semințe. Au și modele. În parlament, în politică, la televiziuni, în social media. Scriu despre societatea noastră și despre clasa politică din 2012 și chiar mai devreme. Primul blog l-am avut în 2006.
Și observ că în ultimele luni zeci, sute de „influenceri” au devenit comentatori politici. Nu e rău, e chiar foarte bine să faci asta, e un drept și e superbine să fii implicat, mai grav e când o faci fără absolut nicio responsabilitate, fără să-ți bați capul să te uiți un pic înapoi, fără să-ți fie prea clar despre ce vorbești, grav e când n-ai nicio problemă să operezi cu sferturi de adevăr, cu informații neverificate, cu distribuiri ciudate, când singura ta preocupare e să-ți decredibilizezi adversarul cu orice preț. Să-l calomniezi fără argumente.

„Ești plătit” e noul refren

Dar oamenii au modele. Și modelele lor instigă la violență. Se fac liste. Liste cu oameni despre care se spune că au luat bani ca să mintă, ca să manipuleze. Acuzații grave, fără probe. E de ajuns afirmația și e adevărat. Adică se minte despre alți oameni cu nonșalanță. Și mint chiar ăia care au fost finanțați de cei despre care spun că i-au finanțat pe alții ca să mintă.
„Ești plătit” e noul refren. Dacă nu sunt de acord cu tine sunt plătit. Dacă nu vreau să accept să mă conducă unul care vrea să mă scoată din Europa, care amenință că desființează partidele, care cere bani de la cel care voia pe nimic aurul de la Roșia Montană și îi promite minele României, sunt plătit. Dacă nu vreau PSD-PNL, dacă nu vreau Ciolacu și șlehtele lor de mafioți cu Vicol, Nordis și portul Constanța și toți câți mai sunt, trebuie să vreau musai ce vor alții? Trebuie să cred în ce cred ei? Logica asta duce la violență.
George Simion, liderul partidului AUR, spune că ar „trebui jupuiți oameni de vii în piață publică”. Sunt zeci de episoade în Parlamentul României pline de violență verbală, de agresivitate. El luptă împotriva sistemului ticăloșit îndemnând la violență din fotoliul de parlamentar, cheltuind salariul și indemnizațiile de acolo, partidul lui este finanțat din banii noștri, are consilier juridic la Parlament, dar fix cu mijloacele cu care ar putea să lupte, nu o face. Adică să facă legi care să schimbe țara. PSD a măcelărit legile justiției. Ați văzut vreun partid extremist care să propună modificarea lor în forma dinaintea lui Toader, Nicolicea și compania? I-ați văzut chemându-i pe ăștia de la USR să facă majoritate și să schimbe legile justiției? Nu, nu i-ați văzut, cum n-ați văzut nici casele alea de 35 de mii bucata.

Fă tu mitingul de la BEC din față la Moscova să vezi ce pățești

„În România e dictatură, în Europa e dictatură”, zice domnul Călin Georgescu pe X. Păi dacă în 1985 în vremea lu’ Ceaușescu te adunai mai mult de trei persoane pe stradă te lua miliția pe loc, aia e dictatură. Când l-au omorât securiștii în bătaie pe Gheorghe Ursu că ținea jurnal despre mizeriile lui Ceaușescu aia era dictatură. Nu scoteai tu pietre din pavaj și dădeai foc la mașini de presă. Pentru așa ceva riscai cam totul. Dar e important să alimenteze cineva tensiunea din societate. Fă tu mitingul de la BEC din față la Moscova să vezi ce pățești.
Dacă partidele extremiste vor, pot să schimbe împreună cu USR felul în care se fac numirile la CCR. Pot să desemneze experți independenți care să avizeze judecătorii în comisiile juridice din Parlament și care să facă recomandări pe bază de competență, nu pe criterii politice cum e acum, iar parlamentul să dea după aia un vot la recomandarea experților independenți care analizează dosare. Dar noi avem altă treabă, vrem să servim pe tavă România rușilor.
Lumea prin stradă striga „jur să-mi apăr țara chiar cu prețul vieții”, dar aceeași oameni probabil că îi disprețuiesc pe ucrainenii care chiar își apără țara cu prețul vieții. Există români care acceptă vrăjeala rusească cu Ucraina nu e țară. Rușii ne-u omorât poporul și în numele istoriei oricine vrea să ne predea unui dictator vechi de 26 de ani trădează suferința acestui popor. Nu, nu noi ce vrem în Europa suntem trădătorii.

Nu Europa ne-a adus problemele

Sunt convins că la protestul de la BEC care a degenerat în violențe nu au fost doar oameni violenți. Sunt convins că sunt oameni care cred sincer că domnul Georgescu sau domnul Simion sunt soluții pentru țară. E treaba lor. Eu zic că domnii de mai sus sunt oameni ai sistemului. Bine, nu o zic eu, o zice evidența.
Alți oameni au dreptul să zică și să creadă altfel. Dar violența nu poate impune nicio credință. Nu mă deranjează convingerile tale. Dar lasă-mă să le am pe ale mele. Dacă eu nu vreau să mă las convins de discurs fascist, legionar (pedepsite prin lege), de mercenari membri PSD, de dragoste pentru Putin, de fals patriotism, de naționalizare (revenire la comunism), de desființarea partidelor politice (anti-constituțional), lasă-mă-n durerea mea să nu convins de asta, iar dacă vrei să-mi schimbi părerea vino cu argumente, nu cu amenințări și înjurături. Iar dacă credința mea, nu e a ta, nu înseamnă că automat știi ce cred eu. Sunt chestiuni de logică, e trist că trebuie să ne explicăm așa.
Așteptam ca cel/cei în numele căror se comit violențe să dea un mesaj de delimitare de aceste violențe. Nu s-a întâmplat. Ce să înțelegem? Că așa se unește un popor? Validând prin tăcere violența unora împotriva altora? Asta e unirea? Sunt mort în conștință dacă nu mi se pare normal?
Avem o țară coruptă. Avem instituții slabe. Avem mafie transpartinică. Avem traseiști. Avem muncă la negru. O bună parte din populație muncește afară. Nu avem spitale, sistem de educație performant, suntem din ce în ce mai needucați (statistic) și ușor de manipulat.
Nu Europa ne-a adus toate astea. Nu NATO. Noi, noi am tolerat asta și tragem încă după comunismul care ne-a schilodit țara că așa am fost tranzacționați la Yalta. Europa ne-a dat bani nerambursabili (am primit mai mult decât sumele cu care am contribuit) care au mai scos țara asta la lumină. Europa le-a dat milioanelor de români drept de muncă. Unora le-a devenit casă pentru totdeauna. Europa asta e singura care mai luptă cu giganții tech pe care îi doare-n cur de individ. Peste capul nostru se fac alegeri care vor influența viața copiilor noștri.
Cine ne vrea afară din Europa trădează visul tuturor celor care au așteptat cu ochii spre cer o salvare începând cu 1946. În timp ce românii erau deportați în penitenciarele de muncă. Putin își omoară oponenții. Asta își doresc românii? Eliminarea celor care nu gândesc ca ei? Nu cred, România e mult mai mult de atât. Se va demonstra.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Proclamarea locală a CANONIZĂRII Sfântului Preot Mucenic Liviu-Galaction de la Cluj și hramul Mitropoliei Clujului

Publicat

catedrala

Anul acesta, Biserica Ortodoxă Română aniversează 140 de ani de la dobândirea autocefaliei și 100 de ani de la ridicarea la rangul de Patriarhie, fapt pentru care anul 2025 a fost declarat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. În acest context, au fost canonizați 16 sfinți români, care au trăit în secolul al XX-lea, incluzând preoți, monahi și mărturisitori din diverse regiuni istorice ale României și din Basarabia.

„Ceremonia de proclamare generală a canonizării celor 16 sfinți români a avut loc marți, 4 februarie, la Catedrala Patriarhală, și a coincis cu aniversarea propriu-zisă a 100 de ani de la adoptarea deciziei Sfântului Sinod de ridicare a Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie.

Proclamarea locală a CANONIZĂRII Sfântului Preot Mucenic Liviu-Galaction de la Cluj și hramul Mitropoliei Clujului

Proclamarea locală a canonizării Sfântului Preot Mucenic Liviu-Galaction de la Cluj va avea loc marți, 25 martie 2025, de Praznicul Bunei Vestiri, când se împlinesc 19 ani de existență a Mitropoliei Clujului.

liviu-galaction

Astfel, începând cu ora 9.30, un sobor de 10 ierarhi, format din: IPS ANDREI, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, IPS IOSIF, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, PS IGNATIE, Episcopul Hușilor, PS IUSTIN, Episcopul Ortodox Român al Maramureșului și Sătmarului, PS NICODIM, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS TIMOTEI, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, PS MACARIE, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, PS BENEDICT BISTRIȚEANUL, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, PS TIMOTEI SĂTMĂREANUL, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, și PS TEOFIL DE IBERIA, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, va săvârşi Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în prezenţa credincioşilor, a personalităţilor din lumea culturală şi academică, dar şi a reprezentanţilor autorităţilor civile şi militare din întreaga mitropolie.

*

La data de 25 martie 2006, la praznicul Bunei Vestiri, avea loc proclamarea solemnă a Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, devenită ulterior Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului. Evenimentul nașterii noii mitropolii transilvănene este ancorat în viziunea și voința istorică exprimată de Sfântul Andrei Șaguna, de Octavian Goga sau de Patriarhul Miron Cristea. De asemenea, ziua de 25 martie a devenit, prin actul providențial al reînfiinţării Mitropoliei Clujului, o sărbătoare pentru întreaga Transilvanie, ea marcând momentul întronizării primului Mitropolit, Bartolomeu Anania, iar după 5 ani a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei”, se arată în comunicatul Arhiepiscopiei Clujului.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Profesor din Huedin, reținut pentru hărțuire SEXUALĂ a elevelor

Publicat

hoț

Un profesor de biologie de la Liceul Teoretic „Octavian Goga” din Huedin a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore. Sorin Brăileanu, în vârstă de 50 de ani, e acuzat de hărțuire sexuală a elevelor.

Acesta a fost ridicat din școală joi și dus la audieri, la Poliția Huedin. După prezentarea probelor de la dosar, a fost emisă pe numele lui o ordonanță de reținere pentru 24 de ore.

Profesor din Huedin, reținut pentru hărțuire SEXUALĂ a elevelor

Brăileanu este profesor la „Octavian Goga” din toamna anului 2024.

Ce spune Inspectoratul Școlar Județean Cluj

„La nivelul conducerii unității de învățământ preuniversitar au fost demarate procedurile specifice, în contextul sesizărilor pe care le-a primit directorul Liceului Teoretic ,,Octavian Goga” Huedin, cu privire la abaterile comportamentale ale cadrului didactic, în relația cu elevii clasei, fiind anterior atenționat asupra consecințelor unui comportament nepotrivit în relația cu elevii.

Reținerea profesorului s-a produs în baza rechizitoriului întocmit de instituțiile abilitate.

Conform prevederilor art. 50 lit. g) din Codul muncii, în situația în care salariatul unei unități școlare este arestat preventiv, contractul individual de muncă se suspendă de drept.

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj a fost înștiințată asupra acestui demers al directorului, în aceeași zi în care s-a adresat Poliției orașului Huedin.

Inspectoratul Școlar Județean Cluj dezaprobă astfel de conduite în rândul angajaților din sistemul de educație și încurajează directorii unităților de învățământ preuniversitar să aplice cu fermitate măsurile care se impun, potrivit legii”, a transmis IȘJ Cluj.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Doliu la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca. O elevă de clasa a XI-a murit de gripă

Publicat

lumanare morti pixabay

O elevă din clasa a XI-a D de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca a fost răpusă de gripă. Vestea sfâșietoare a îndoliat întreaga comunitate a liceului.

Tristețe fără margini la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca. O elevă din clasa a XI-a D și-a pierdut viața în urma unor complicații cauzate de gripă.

Tânăra ar fi ajuns la Terapie Intensivă, însă starea ei s-ar fi agravat și ar fi intrat în stop cardio-respirator. Medicii nu au putut să o salveze.

Secretara liceului a confirmat pentru Cluj24 tragica veste care a zguduit întreaga comunitate școlară.

Colegiul Național „Gheorghe Șincai” este în doliu. O lumină s-a stins prea devreme, lăsând în urmă doar amintiri și un gol imens în sufletele celor care au cunoscut-o. Dumnezeu să o odihnească!

Citește mai departe

EVENIMENT

Rinichii unei fetițe de 5 ani care a decedat au salvat doi copii cu probleme renale, la Institutul de Transplant Renal Cluj

Publicat

transplant icutr facebook

Rinichii unei fetițe de 5 ani care a decedat au oferit o nouă șansă la viață pentru doi copii de 9 și de 10 ani. Transplanturile renale au fost realizate joi, 20 martie, la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca.

Două intervenții de transplant renal pediatric realizate la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca au schimbat destine. Doi copii, o fetiță de 10 ani și un băiețel de 9 ani, au primit o nouă șansă la viață datorită unui gest profund de altruism.

Donatorul, o fetiță de 5 ani

Donatorul, un suflet de doar 5 ani din Bihor, a oferit, prin decizia emoționantă a părinților săi, o rază de speranță în mijlocul unei dureri de neimaginat.

„Două inimi mici, două noi începuturi. Ieri, la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj Napoca, două transplanturi renale pediatrice au adus speranță în viețile a doi copii: o fetiță de 10 ani, aflată de 2 ani în dializă, și un băiețel de 9 ani, care a petrecut 8 ani în dializă, cu probleme grave de acces vascular. Salvarea a venit de la un suflet de doar 5 ani – o fetiță devenită înger donator, printr-un gest de neimaginat al părinților săi, care au ales să dăruiască viață în mijlocul durerii. Le mulțumim celor care au făcut posibil acest miracol: echipelor medicale dedicate și familiei donatoarei – pentru curaj, altruism și o inimă uriașă. Efortul echipelor medicale din ICUTR a fost impresionant, dar adevăratul eroism aparține familiei care, în momente de neimaginat, a ales viața”, a transmis colectivul ICUTR.

„Construcția unui nou spital pentru ICUTR, o necesitate reală”

ICUTR joacă un rol esențial în sistemul medical din România, fiind un centru de excelență în urologie și transplant renal. Pentru ca astfel de intervenții salvatoare să continue, este nevoie de investiții urgente într-o infrastructură modernă, care să susțină viitorul medicinei românești, arată reprezentanții spitalului.

„Aceste momente de speranță reflectă nu doar dedicarea și profesionalismul echipelor medicale, ci și rolul strategic al ICUTR în sistemul de sănătate din România cu necesitatea consolidării lui ca institut de excelență în urologie și transplant renal.

Pentru ca astfel de povești de speranță să poată continua, este nevoie de mai mult decât dedicare medicală. Este nevoie de viziune, sprijin concret și investiție. Construcția unui nou spital pentru ICUTR nu este un moft, ci o necesitate reală – un angajament față de viață, față de pacienți și față de viitorul medicinei românești. E timpul ca cei care pot decide, să audă și să acționeze”, au mai transmis reprezentanții ICUTR Cluj-Napoca.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate