ACTUALITATE
OPINIE/ Promovarea homosexualității prin film

”Emigrez!, mi-a spus un prieten foarte bun. Cum, de ce vrei să pleci din țară?, l-am întrebat. Din cauza homosexualității, a răspuns. Cum adică? Să îți explic: Acum 500 de ani dacă erai homosexual, te ardeau pe rug, te supuneau la cele mai înfiorătoare cazne. Acum 100 de ani, dacă erai homosexual te împușcau sau te executau sumar, dar fără să te mai chinuie. Acum 50 de ani pentru homosexualitate, te băgau în pușcărie unde te supuneau la practici perverse. Acum 30 de ani, homosexualitatea era pedepsită cu o amendă, iar de vreo 20 de ani scapi doar cu un avertisment, ba mai nou, ești și consiliat psihologic dacă nu ai fost discriminat. Dacă lucrurile au evoluat atât de bine, de ce mai emigrezi? Mă văd nevoit să emigrez pentru că mi-e teamă ca homosexualitatea să nu devină obligatorie!”
Este transcrierea unei glume dintr-o emisiune BBC din anii ‘70. Continuând gluma, este destul de greu să emigrezi în spațiul occidental unde să afli că homosexualitatea nu-i propagată cu agresivitate.
Western cu lesbiene pe Netflix
NETFLIX. Regret că pe Netflix se promovează cu atât de mare succes filme de calitate îndoielnică. La regretabilul lor succes am participat vizionând în ultima vreme, e drept mai pe sărite, un western în care să vezi comedie, protagoniste erau două lesbiene. Pentru că subiectul nu mă interesa am accesat un serial istoric, Străina. Spre stupoarea mea, la al nu știu câtelea episod ofițerul englez își manifestă pornirile „pe nedrept” ascunse, homosexuale, îl șantajează pe eroul muntean scoțian și face sex cu el.
Cei doi bărbați fac sex între ei de mai multe ori, și se mai prezintă și în alte variante să fie foarte clar că sexul se poate face între persoane de același gen. În Istoria Scoției și în zona muntenilor!
Promovare făcută în acel serial și în multe, multe alte filme, îndeobște slabe calitativ, de pe Netflix, un canal care promovează cu succes, extrem de ieftin, foarte multe filme.
Gândește liber, cum este un slogan tv? Să fim serioși!
Despre TIFF și filmele gay
TIFF. Nu mă interesează homosexualitatea? Nu vreau să folosesc nici un fel de termen sau aluzie de miștocăreală, condamnare sau repulsie față de fenomenul gay. Am trăit în medii în care acest fenomen nu era condamnat, nu era discriminat, pur și simplu nu se vorbea despre aceasta. Am crezut că vom putea trăi în continuare sub aceste auspicii, că nu mă interesează acest fenomen, nu doresc să vorbesc despre el. Am fost convins că oamenii afectați (sau care îl practică) trebuie lăsați în pace, nu agresați, nu executați, nu discriminați și nici încurajați.
Trebuie lăsați în pace! Dar nu este așa simplu! Nu te mai lasă ei pe tine!
Cinefil înseamnă că iubești cinematograful și filmul (scuze, precizare utilă pentru unii tineri), iar tiffar este un cinefil care vede multe, foarte multe filme la TIFF (Festivalul Internațional de Film Transilvania).
De cele mai multe ori, împreună cu prieteni din adolescență sau colegi de facultate ne luăm concedii să putem vedea TIFF-ul. Aflasem că unul dintre organizatori este gay și aceasta nu ne deranja, nu era problema noastră. A devenit, dar nu datorită nouă, a sărmanilor cinefili. Într-o singură zi de concediu, intrând la al patrulea film, din locații diferite, am constatat că și acela avea principală problematică homosexualitatea. Ca să parafrazăm alt banc din „domeniu”, parcă începea să ne doară fundul de atâta TIFF!
”Cel mai iubit dintre pământeni”, o producție expirată
CEL MAI IUBIT DINTRE PĂMÂNTENI. Se spune că actorii noștri (de atunci…) erau atât de mari și talentați că dacă erau puși împreună și filmați, indiferent ce ar fi făcut, tot ar fi ieșit un film bun.
Este valabil la filmul „Operațiunea Monstrul” și multe altele, dar se poate să îi aduci împreună să faci și un film prost. Exemplul este ”Cel mai iubit dintre pământeni”, un film care se pretinde inspirat din romanul cu același titlu, însă cum spunea un critic de film clujean, este o producție total expirată.
Dar care, în speranța creșterii audienței și a stârnirii senzaționalului pe modelul „găinii care a născut pui vii”, a introdus o temă care nu avea nici un miros în carte – homosexualitatea, chiar violul între bărbați. Miros nu este un cuvânt nimerit, probabil că duhoare ar reprezenta mai bine calitatea finală.
Duhoare stârnește nu fenomenul în sine, ci efortul acesta, uneori fanatic, de a-l promova. O duhoare a lipsei de măsură, a inculturii, a grotescului arivist în lipsa unor realizări reale.
Noi criterii pentru premiile Oscar
Cei mai exagerați dintre pământeni în industria filmului nu sunt bineînțeles în România, sunt tocmai la „mama lor”, a filmului, la Hollywood (se observă că nu s-a spus cei mai tâmpiți dintre pământeni, mostră de imparțialitate și decență în exprimare).
Academia americană de film impune noi reguli pentru a fi premiat la Oscar! Prima condiție este ca povestea principală, tema sau narațiunea filmului să fie centrată pe un grup sau grupuri subreprezentate; LGBTQ, femei, grup rasial sau etnic, persoane cu dizabilități cognitive sau fizice, sau care sunt surzi sau cu deficiențe de auz.
Poate că Baudelaire ar trebui citit, studiat, premiat pentru iubita lui pitică, nu pentru poezie. La Hollywood, cel puțin unul dintre actorii principali sau actorii secundari semnificativi trebuie să provină dintr-un grup rasial sau etnic subreprezentat si de asemenea cel putin 30% din toti actorii secundari.
Repetăm, se detaliază precis aceste comunități: LGBTQ, grup rasial sau etnic, persoane cu dizabilități cognitive sau fizice, sau care sunt surzi sau cu deficiențe de auz. Pentru detalii și veridicitate se poate consulta: „Academy Creates Inclusion Standards for Best Picture Oscars”.
Homosexualitatea nu este o problemă a specificului nostru național
Se mai spune că această problematică a homosexualilor ține și de climă și de națiuni și de tradiții culturale. Dascălii noștri ne-au iubit și totuși nu ne-au vorbit despre aceste lucruri. Sau poate tocmai de aceea? Dacă nu au vorbit, noi nu le-am căutat, nu le-am citit.
Știam dintotdeauna că există, dar credem că așa se cade, să nu vorbim despre ele. Școala românească s-a schimbat, iar elevii sunt îndoctrinați cu aceste elemente de educație, deși credem cu tărie, dar nu cu ostentativă mândrie, nici mâhnire, că homosexualitatea nu este o problemă a specificului nostru național. Știm că există, dar nu credem/credeam că este o problemă, o avarie, o alarmă sau un risc. Nu te poți însă ascunde nici de problema care nu există, când un președinte al țării tale spune că 20% din români sunt homosexuali!
Nici în cazul acestei declarații, nebune, problema nu este homosexualitatea! Problema este disprețul cumplit al unor oameni politici față de adevăr, de documentare și cercetare în aflarea realității, față de promovarea calității umane, a valorilor creștinești, a cinstei, a corectitudinii, a educației.
Este disprețul și tupeul fără limite al personalităților care au făcut din flota românească ce este acum, au făcut ca trenurile să meargă mai încet ca în perioada interbelică, la drumuri să fim rușinea Europei, iar anumite servicii de spionaj să înregistreze povești cu caltaboși.
Un film totuși, se mai poate vedea?
Cât despre homosexuali și lesbiene, transexuali, transgenii/transgenderi și toate, cum să le spunem să fim decenți, să nu fim acuzați de părtinire – orientări sexuale.
O glorie a rugbylui clujean, ajuns la vârsta deplinei înțelepciuni, spune că nici a fi heterosexual nepracticant nu este de dorit. Noi le dorim tuturor multă sănătate! Dacă este permis, le dorim să se protejeze, iar dacă vor considera că problema lor nu i-a făcut mai fericiți să nu facă o obsesie din promovarea ei!
În România deja este greu aceasta! Știm o familie din Cluj unde acest subiect nu se prea discută acasă, dar unde, la sesizarea unuia din părinți că nu mai poți vedea un film fără homosexuali, cei doi copii, unul de liceu, altul de școala generală, au declarant la unison: Din cauza unora ca voi, săracii homosexuali suferă!
Halal școală românească! Nu înțelegem de ce suferă, cum și prin ce părți suferă, cum sunt și dacă sunt discriminați.
Le dorim încă o dată sănătate! Dar un film totuși, se mai poate vedea? Mai ales că imoral în artă e doar lipsa de talent, cum spunea un clasic în școala tradițională, actualmente exmatriculat din manual.
Adrian Marian
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Casa de Pensii Cluj va fi închisă joi, 17 aprilie, anunță conducerea instituției.
Pensionarii sau clujenii care au probleme de rezolvat sunt rugați să nu meargă joi la Casa de Pensii. Instituția nu va fi activitate cu publicul, din cauza unor lucrări.
Casa de Pensii Cluj va fi închisă joi, 17 aprilie
Conform reprezentanților instituției, în clădirea în care și Casa de Pensii Cluj își desfășoară activitatea se vor efectua lucrări privind suplimentarea puterii electrice.
„Din acest motiv se va întrerupe furnizarea energiei electrice pe tot parcursul zilei.
Prin urmare, în data de 17 aprilie 2025, Casa Județeană de Pensii Cluj este în imposibilitatea de a-și desfășura activitatea și de a asigura programul cu publicul”, au precizat reprezentanții instituției.

CFR Cluj a făcut doar egal cu Rapid, 1-1, luni seara în Gruia, lucru ce l-a nemulțumit pe Dan Petrescu, tehnicianul clujenilor.
„A fost cel mai slab joc al nostru în 2025, în general, nu numai acasă. În prima repriză am controlat meciul până în minutul 42, nu au ajuns la poartă. În repriza a doua am intrat moi, cum facem de obicei, nu știu de ce.
Dan Petrescu (CFR Cluj), după egalul cu Rapid: A fost cel mai SLAB joc al nostru în 2025
Puteam chiar să pierdem, dacă ne uităm la ocazii – Rapidul a avut șansele mai mari. Otto ne-a salvat, am luat acest punct. Antrenorii mari zic că e bine, uneori, să te mulțumești și cu un punct după astfel de meciuri.
Poate mă înșel, dar încă de la conferință am zis că echipa nu a fost bine toată săptămâna. Când te antrenezi 100% toată săptămâna, e bine. Nu pot spune că nu ne-am antrenat, dar ceva n-a fost în regulă.
VAR-ul nu a influențat rezultatul, nu știu dacă a fost sau nu penalty. Au fost prea puțini jucători care au dat 100%, toți puteau mai mult. Otto cred că a fost cel mai bun azi.
Mergem să jucăm cu FCSB un meci important. Cu două puncte în plus ar fi fost altceva, alte posibilități. Dacă pierdem, va fi greu să-i mai prindem.
Vreau și eu să văd o fază de arbitraj pro CFR – toți țipă și urlă, dar noi am fost cei dezavantajați. Nu am fost niciodată avantajați sezonul ăsta.
Sper să avem spirit de echipă, să ne revenim fizic și să arătăm mai bine. Azi nu am fost bine, în afară de 2-3 jucători. Trebuie să analizez și eu, și jucătorii, ce nu a funcționat.
Va fi un play-off în continuare strâns. E clar că, dacă noi pierdem meciul următor cu FCSB, va fi foarte greu să mai avem pretenții la campionat.
Vor fi 5 puncte cu 5 meciuri rămase. Meciul următor, pentru noi, este un meci decisiv dacă vrem să ne mai luptăm la campionat sau nu. Sper să avem o săptămână mai bună de antrenamente și jucătorii să înțeleagă că au greșit ceva, dar și că eu am greșit”, a spus Dan Petrescu, după meci.
EVENIMENT
FOTO. Locuitori de pe strada Sub Cetate din Florești au reușit să ÎNFUNDE o pompă de canalizare. Aruncă la toaletă orice

Angajații Companiei de Apă „Someș” au intervenit pentru curățarea unei pompe de canalizare înfundată.
Aceștia spun că pompa s-a înfundat din cauza faptului că sunt oameni care folosesc toaleta pe post de coș de gunoi.
Locuitori de pe strada Sub Cetate din Florești au reușit să ÎNFUNDE o pompă de canalizare
Intervenția a avut loc în weekend pe strada Sub Cetate, nr. 12, din comuna Florești, unde echipele de intervenție au fost chemate să rezolve o problemă apărută din cauza folosirii inadecvate a sistemului de canalizare. „Toaleta nu este tomberon” – este mesajul transmis de reprezentanții Companiei de Apă „Someș”.
În vasul de toaletă trebuie aruncate doar resturi biologice și hârtie igienică. Orice alt tip de deșeu, cum ar fi șervețele umede, produse de igienă, resturi textile sau plastice, poate duce la blocaje și avarii costisitoare.
EVENIMENT
Praf SAHARIAN deasupra României. Depunerile pot fi observate în intervalele în care va ploua

O masă de aer încărcată cu particule de praf saharian va traversa din nou România, anunță meteorologii.
Praful saharian este un amestec de particule minerale foarte fine, respectiv nisip fin, praf, argilă și silt provenite din Deșertul Sahara din Africa de Nord
Praf SAHARIAN deasupra României. Depunerile pot fi observate în intervalele în care va ploua
“Până în18 aprilie, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană către sud-estul Europei si implicit deasupra României. Depunerile de praf vor putea fi observate în intervalele în care va ploua”, au anunțat reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie.
Expunerea la praful saharian poate irita căile respiratorii și ochii, în special la persoanele care suferă de astm, bronșită sau alergii. De aceea se recomandă purtarea măștilor de protecție și evitarea activităților intense în aer liber, în special în zilele cu concentrații mari de praf în atmosferă.
Foto: Arhivă
G. A. Manea
septembrie 23, 2023 la 1:25 am
Respect pentru acest articol!