Connect with us

ACTUALITATE

OPINIE/ Promovarea homosexualității prin film

Publicat


”Emigrez!, mi-a spus un prieten foarte bun. Cum, de ce vrei să pleci din țară?, l-am întrebat. Din cauza homosexualității, a răspuns. Cum adică? Să îți explic: Acum 500 de ani dacă erai homosexual, te ardeau pe rug, te supuneau la cele mai înfiorătoare cazne. Acum 100 de ani, dacă erai homosexual te împușcau sau te executau sumar, dar fără să te mai chinuie. Acum 50 de ani pentru homosexualitate, te băgau în pușcărie unde te supuneau la practici perverse. Acum 30 de ani, homosexualitatea era pedepsită cu o amendă, iar de vreo 20 de ani scapi doar cu un avertisment, ba mai nou, ești și consiliat psihologic dacă nu ai fost discriminat. Dacă lucrurile au evoluat atât de bine, de ce mai emigrezi? Mă văd nevoit să emigrez pentru că mi-e teamă ca homosexualitatea să nu devină obligatorie!”

Este transcrierea unei glume dintr-o emisiune BBC din anii ‘70. Continuând gluma, este destul de greu să emigrezi în spațiul occidental unde să afli că homosexualitatea nu-i propagată cu agresivitate.

Western cu lesbiene pe Netflix

NETFLIX. Regret că pe Netflix se promovează cu atât de mare succes filme de calitate îndoielnică. La regretabilul lor succes am participat vizionând în ultima vreme, e drept mai pe sărite, un western în care să vezi comedie, protagoniste erau două lesbiene. Pentru că subiectul nu mă interesa am accesat un serial istoric, Străina. Spre stupoarea mea, la al nu știu câtelea episod ofițerul englez își manifestă pornirile „pe nedrept” ascunse, homosexuale, îl șantajează pe eroul muntean scoțian și face sex cu el.

Cei doi bărbați fac sex între ei de mai multe ori, și se mai prezintă și în alte variante să fie foarte clar că sexul se poate face între persoane de același gen. În Istoria Scoției și în zona muntenilor!

Promovare făcută în acel serial și în multe, multe alte filme, îndeobște slabe calitativ, de pe Netflix, un canal care promovează cu succes, extrem de ieftin, foarte multe filme.

Gândește liber, cum este un slogan tv? Să fim serioși!

Despre TIFF și filmele gay

TIFF. Nu mă interesează homosexualitatea? Nu vreau să folosesc nici un fel de termen sau aluzie de miștocăreală, condamnare sau repulsie față de fenomenul gay. Am trăit în medii în care acest fenomen nu era condamnat, nu era discriminat, pur și simplu nu se vorbea despre aceasta. Am crezut că vom putea trăi în continuare sub aceste auspicii, că nu mă interesează acest fenomen, nu doresc să vorbesc despre el. Am fost convins că oamenii afectați (sau care îl practică) trebuie lăsați în pace, nu agresați, nu executați, nu discriminați și nici încurajați.

Trebuie lăsați în pace! Dar nu este așa simplu! Nu te mai lasă ei pe tine!

Cinefil înseamnă că iubești cinematograful și filmul (scuze, precizare utilă pentru unii tineri), iar tiffar este un cinefil care vede multe, foarte multe filme la TIFF (Festivalul Internațional de Film Transilvania).

De cele mai multe ori, împreună cu prieteni din adolescență sau colegi de facultate ne luăm concedii să putem vedea TIFF-ul. Aflasem că unul dintre organizatori este gay și aceasta nu ne deranja, nu era problema noastră. A devenit, dar nu datorită nouă, a sărmanilor cinefili. Într-o singură zi de concediu, intrând la al patrulea film, din locații diferite, am constatat că și acela avea principală problematică homosexualitatea. Ca să parafrazăm alt banc din „domeniu”, parcă începea să ne doară fundul de atâta TIFF!

”Cel mai iubit dintre pământeni”, o producție expirată

CEL MAI IUBIT DINTRE PĂMÂNTENI. Se spune că actorii noștri (de atunci…) erau atât de mari și talentați că dacă erau puși împreună și filmați, indiferent ce ar fi făcut, tot ar fi ieșit un film bun.

Este valabil la filmul „Operațiunea Monstrul” și multe altele, dar se poate să îi aduci împreună să faci și un film prost. Exemplul este ”Cel mai iubit dintre pământeni”, un film care se pretinde inspirat din romanul cu același titlu, însă cum spunea un critic de film clujean, este o producție total expirată.

Dar care, în speranța creșterii audienței și a stârnirii senzaționalului pe modelul „găinii care a născut pui vii”, a introdus o temă care nu avea nici un miros în carte – homosexualitatea, chiar violul între bărbați. Miros nu este un cuvânt nimerit, probabil că duhoare ar reprezenta mai bine calitatea finală.

Duhoare stârnește nu fenomenul în sine, ci efortul acesta, uneori fanatic, de a-l promova. O duhoare a lipsei de măsură, a inculturii, a grotescului arivist în lipsa unor realizări reale.

Noi criterii pentru premiile Oscar

Cei mai exagerați dintre pământeni în industria filmului nu sunt bineînțeles în România, sunt tocmai la „mama lor”, a filmului, la Hollywood (se observă că nu s-a spus cei mai tâmpiți dintre pământeni, mostră de imparțialitate și decență în exprimare).

Academia americană de film impune noi reguli pentru a fi premiat la Oscar! Prima condiție este ca povestea principală, tema sau narațiunea filmului să fie centrată pe un grup sau grupuri subreprezentate; LGBTQ, femei, grup rasial sau etnic, persoane cu dizabilități cognitive sau fizice, sau care sunt surzi sau cu deficiențe de auz.

Poate că Baudelaire ar trebui citit, studiat, premiat pentru iubita lui pitică, nu pentru poezie. La Hollywood, cel puțin unul dintre actorii principali sau actorii secundari semnificativi trebuie să provină dintr-un grup rasial sau etnic subreprezentat si de asemenea cel putin 30% din toti actorii secundari.

Repetăm, se detaliază precis aceste comunități: LGBTQ, grup rasial sau etnic, persoane cu dizabilități cognitive sau fizice, sau care sunt surzi sau cu deficiențe de auz. Pentru detalii și veridicitate se poate consulta: „Academy Creates Inclusion Standards for Best Picture Oscars”.

Homosexualitatea nu este o problemă a specificului nostru național

Se mai spune că această problematică a homosexualilor ține și de climă și de națiuni și de tradiții culturale. Dascălii noștri ne-au iubit și totuși nu ne-au vorbit despre aceste lucruri. Sau poate tocmai de aceea? Dacă nu au vorbit, noi nu le-am căutat, nu le-am citit.

Știam dintotdeauna că există, dar credem că așa se cade, să nu vorbim despre ele. Școala românească s-a schimbat, iar elevii sunt îndoctrinați cu aceste elemente de educație, deși credem cu tărie, dar nu cu ostentativă mândrie, nici mâhnire, că homosexualitatea nu este o problemă a specificului nostru național. Știm că există, dar nu credem/credeam că este o problemă, o avarie, o alarmă sau un risc. Nu te poți însă ascunde nici de problema care nu există, când un președinte al țării tale spune că 20% din români sunt homosexuali!

Nici în cazul acestei declarații, nebune, problema nu este homosexualitatea! Problema este disprețul cumplit al unor oameni politici față de adevăr, de documentare și cercetare în aflarea realității, față de promovarea calității umane, a valorilor creștinești, a cinstei, a corectitudinii, a educației.

Este disprețul și tupeul fără limite al personalităților care au făcut din flota românească ce este acum, au făcut ca trenurile să meargă mai încet ca în perioada interbelică, la drumuri să fim rușinea Europei, iar anumite servicii de spionaj să înregistreze povești cu caltaboși.

Un film totuși, se mai poate vedea?

Cât despre homosexuali și lesbiene, transexuali, transgenii/transgenderi și toate, cum să le spunem să fim decenți, să nu fim acuzați de părtinire – orientări sexuale.

O glorie a rugbylui clujean, ajuns la vârsta deplinei înțelepciuni, spune că nici a fi heterosexual nepracticant nu este de dorit. Noi le dorim tuturor multă sănătate! Dacă este permis, le dorim să se protejeze, iar dacă vor considera că problema lor nu i-a făcut mai fericiți să nu facă o obsesie din promovarea ei!

În România deja este greu aceasta! Știm o familie din Cluj unde acest subiect nu se prea discută acasă, dar unde, la sesizarea unuia din părinți că nu mai poți vedea un film fără homosexuali, cei doi copii, unul de liceu, altul de școala generală, au declarant la unison: Din cauza unora ca voi, săracii homosexuali suferă!

Halal școală românească! Nu înțelegem de ce suferă, cum și prin ce părți suferă, cum sunt și dacă sunt discriminați.

Le dorim încă o dată sănătate! Dar un film totuși, se mai poate vedea? Mai ales că imoral în artă e doar lipsa de talent, cum spunea un clasic în școala tradițională, actualmente exmatriculat din manual.

Adrian Marian

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. G. A. Manea

    septembrie 23, 2023 la 1:25 am

    Respect pentru acest articol!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

La sfârșitul lunii noiembrie va fi lansat Patronatul Societăților din Construcții, Filiala Transilvania

Publicat

constructii

Evenimentul va avea loc în data de 28 noiembrie și va marca o etapă importantă în creșterea reprezentativității asociației în zona de centru și nord.

Patronatul Societăților din Construcții – Filiala Transilvania este o subdiviziune care se ocupă de specificul pieței și al regiunii Transilvania, care include județele din centrul și nordul țării și reprezintă interesele angajatorilor din domeniul construcțiilor din zona Transilvaniei, unii dintre cei mai importanți actori din industria construcțiilor la nivel regional.

”Împreună pentru protejarea valorilor breslei”

PSC a luat ființă din necesitatea de asociere a companiilor care activează în domeniul construcțiilor și din dorința de a colabora mai bine pentru a asigura un mediu de afaceri sănătos. Patronatul se dorește a fi reprezentativ în domeniu, atât în interiorul României cât și în afara granițelor țării, fiind promotor activ pentru protejarea valorilor acestui domeniu.

alexandra stoica

La sfârșitul lunii noiembrie va fi lansat Patronatul Societăților din Construcții, Filiala Transilvania

Motto-ul PSC este “Împreună pentru protejarea valorilor breslei” și reprezintă direcția în care ne dorim să mergem în continuare, a declarat președintele Alexandra Stoica. De asemenea, exprimă spiritul organizației și felul în care interacționăm cu membrii, autoritățile, media sau alte organizații”, a mai adăugat Stoica.

Patronatul Societăților din Construcții – PSC este membru fondator al Federației Patronatelor Societăților din Construcții – FPSC, singura federație reprezentativă la nivel de Sector de activitate, în domeniul Construcțiilor civile și industriale.

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident pe strada Aurel Vlaicu. Femeie lovită de o mașină

Publicat

De

Accident pe strada Aurel Vlaicu

Un accident de circulație a avut loc, în jurul orel 21.00, pe strada Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca.

O femeie care a vrut să treacă strada pe culoarea roșie a semaforului a fost lovită de o mașină.

Accident pe strada Aurel Vlaicu. Femeie lovită de o mașină

Din primele verificări ale polițiștilor a reieșit că o femeie, de 64 de ani, din Cluj-Napoca, s-ar fi angajat în traversarea părții carosabile pe culoarea roșie a semaforului destinat pietonilor.

În aceste condiții, aceasta ar fi fost accidentată de un autoturism care se punea în mișcare de pe loc, condus de un bărbat, de 32 de ani, din Cluj-Napoca.

Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative.

Cercetările continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor producerii accidentului.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

Descoperire importantă în lupta împotriva TUBERCULOZEI. Câte cazuri au fost depistate în Cluj de la începutul anului

Publicat

tuberculoza

Tuberculoza a devenit în 2024 cea mai răspândită boală infecțioasă din lume, depășind COVID-19. Cercetătorii Universității din Otago au făcut o descoperire importantă în lupta împotriva tuberculozei. Aceștia au identificat vulnerabilitatea ascunsă a bacteriei care provoacă această boală.

Oamenii de știință au dezvoltat o nouă tehnologie care le-a permis să găsească „călcâiul lui Ahile” al bacteriei Mycobacterium tuberculosis, chiar și în cazul tulpinilor care au devenit rezistente la tratamentele obișnuite. Mai mult, ei au reușit să identifice medicamente care pot ataca exact acest punct slab.

Descoperire importantă în lupta împotriva TUBERCULOZEI. Câte cazuri au fost depistate în Cluj de la începutul anului

„Este o descoperire crucială în contextul în care infecțiile rezistente la medicamente reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea publică”, explică dr. Matthew McNeil, coordonatorul studiului.

„În prezent, opțiunile de tratament sunt foarte limitate pentru pacienții infectați cu astfel de bacterii rezistente”.

Cercetătorii sunt optimiști că noua metodă ar putea fi folosită nu doar pentru tuberculoză, ci și pentru alte boli infecțioase care au devenit rezistente la antibiotice.

„Dacă gândim diferit când vine vorba de dezvoltarea noilor medicamente, putem găsi soluții viabile pentru a opri această problemă”, subliniază dr. McNeil.

Studiul a fost publicat în revista Nature Communications.

Care e situația la Cluj

„Până în trimestrul 3 din 2024 inclusiv, numărul cazurilor noi și recidive de tuberculoză înregistrate în jud. Cluj a fost de 109, comparativ cu anul 2023 când numărul cazurilor a fost 170, această cifră cuprinzând și trimestrul 4 din 2023”, a precizat pentru Cluj24 Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Austria se dă pe BRAZDĂ. Se pregătește să aprobe ca România și Bulgaria să obțină acces DEPLIN la Spațiul Schengen

Publicat

schengen

Austria se pregătește să aprobe ca România și Bulgaria să obțină acces deplin la Spațiul Schengen. Autoritățile de la Viena vor să renunțe la dreptul de veto în ceea ce privește controalele la frontierele terestre ale celor două țări, potrivit Financial Times.

România și Bulgaria au aderat parțial la Schengen la sfârșitul lunii martie. De asemenea, guvernele din București și Sofia au sporit securitatea la granițele lor, iar cererile de azil și numărul de migranți ilegali au scăzut, potrivit FT care citează surse. De aceea, Austria vrea să renunțe la dreptul de veto asupra aderării depline a României și Bulgariei la zona de călătorie fără granițe Schengen, deschizând calea pentru ca ambele țări să devină membre cu drepturi depline.

Austria se dă pe BRAZDĂ. Se pregătește să aprobe ca România și Bulgaria să obțină acces DEPLIN la Spațiul Schengen

România și Bulgaria au aderat parțial la Schengen la sfârșitul lunii martie ceea ce a dus la suspendarea controalelor la frontierele aeriene și maritime. Controalele la frontierele terestre au rămas din cauza poziției Austriei. Între timp poziția s-a modificat, iar Viena pare să fie pregătită să ridice interdicția. Anunțul ar putea fi făcut vineri, la Budapesta, la o întâlnire a miniștrilor de interne din Austria, România, Bulgaria și Ungaria.

Aderarea la Schengen trebuie să fie oficializată la următoarea reuniune a miniștrilor de interne din UE, programată pentru 12 decembrie. Acest lucru ar permite ridicarea tuturor restricțiilor începând de anul viitor.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax