Connect with us

Editorial Opinii

OPINIE/ Petru Romoșan: Vaccinare obligatorie, paşaport sanitar, război biologic (şi economic)

Publicat


Deşi trecem la o nouă fază majoră în cursul aşa-zisei pandemii după discursul foarte agresiv al preşedintelui francez, Emmanuel Macron (perceput ca o formă de răzbunare împotriva francezilor care par să nu-l mai vrea deloc !), de acum câteva zile (12.07.2021) – vaccinarea copiilor, vaccinarea obligatorie şi paşaportul sanitar –, încă nimeni nu ştie cu adevărat de unde a apărut noul coronavirus. Are o provenienţă naturală, a fost scăpat dintr-un laborator chinez (Wuhan) şi, mai nou, nu e vorba cumva de un atac biologic premeditat ?

O revistă online din SUA (The Unz Review) a publicat în ultimul an, începând cu aprilie 2020, o lungă serie de articole care încearcă să răspundă la întrebarea fundamentală despre originea virusului. Cele mai multe articole şi cele mai neortodoxe sunt scrise chiar de Ron Unz, directorul publicaţiei.

Ultimul său articol, foarte lung şi cuprinzător, recapitulează toate ipotezele mai importante apărute în toată media din ultimul an şi jumătate („American Pravda : the Covid Epidemic as lab-leak or biowarfare ?”, www.unz.com, 12.07.2021). Acest articol a fost tradus şi adaptat în româneşte de site-ul Ziuanews (condus de Bogdan Comaroni) sub titlul „Dovezile că epidemia de Covid e un război biologic nu mai contenesc. Care e scopul final ?!” (ziuanews.ro, 13.07.2021). Iar concluziile cercetării aproape exhaustive a lui Ron Unz sunt, într-adevăr, înspăimântătoare.

SUA vs China

Americanul Ron Unz demonstrează prin raţionamente greu de combătut, deşi probele directe sunt puţine (un raport al DIA din noiembrie 2019 către parteneri NATO şi Israel, comentat de ABCNews şi de televiziunea israeliană, înainte ca guvernul chinez să înţeleagă ce se întâmplă la Wuhan), că am avea un război biologic (şi economic) al SUA împotriva Chinei (şi Iranului) început în timpul preşedinţiei Donald Trump şi, evident, scăpat de sub control.

Iar SARS-CoV-2 nu ar fi decât ultima etapă a acestui război biologic (şi economic) după gripa aviară din 2018 şi gripa porcină din 2019 (care a dus la pierderea a 40 % din producţia de carne de porc, aliment foarte important pentru chinezi).

Eventual, ar trebui luate în considerare şi SARS, şi MERS, apărute şi circumscrise tot Chinei.

Despre preşedintele Donald Trump s-a spus frecvent, ca o laudă, că nu a iniţiat nici un nou război, doar le-a continuat pe cele începute de alţi preşedinţi (George W. Bush şi Barack Obama).

Aşa este, Trump nu a declanşat nici un nou război clasic. Dar cum rămâne cu războiul economic sever cu China şi, eventual, cu acest straniu război biologic extins ? Ron Unz susţine că Trump ar fi inocent (probele sunt măsurile incompetente luate de preşedintele american în lupta cu coronavirusul) şi că vinovaţii ar trebui căutaţi printre elementele neoconservatoare (foarte numeroase !) din Administraţia Trump (Mike Pompeo, John Bolton şi destui alţii, printre care mulţi militari).

Dar aceştia nu reprezentau tot preşedinţia Donald Trump ?

Vaccinarea obligatorie?

Discursul lui Macron din 12.07.2021 a fost lung, patetic şi năprasnic. Site-ul elysee.fr al preşedinţiei franceze prezintă pe scurt măsurile sanitare anunţate în discursul preşedintelui pentru următoarele luni, după ce o lege va fi trecută pe repede înainte prin Parlamentul francez : „Trebuie să mergem spre vaccinarea tuturor francezilor, căci este singurul drum spre întoarcerea la viaţa normală. Vaccinarea va deveni astfel obligatorie pentru personalul sanitar şi non-sanitar din spitale, clinici, aziluri de bătrâni, instituţii consacrate persoanelor cu handicap, pentru toţi profesioniştii sau benevolii care vin în contact cu persoane vârstnice sau fragile, inclusiv la domiciliu.

Începând cu 15 septembrie se vor institui controale şi se vor da sancţiuni. Ca un complement al vaccinării se vor lua noi măsuri pentru a împiedica răspândirea virusului :

  • începând din această săptămână vor fi întărite controalele la frontiere
  • începând din 21 iulie, utilizarea paşaportului sanitar va fi extinsă la spaţiile culturale şi de distracţii
  • începând cu luna august, paşaportul sanitar va fi cerut în cafenele, restaurante, centre comerciale, precum şi în spitale, aziluri de bătrâni, instituţii medico-sociale şi în mijloacele de transport pe distanţe lungi
  • în toamnă, testele PCR vor trebui plătite, cu excepţia cazurilor în care sunt recomandate de medic, şi aceasta pentru a încuraja vaccinarea mai degrabă decât înmulţirea numărului de teste”.

A treia doză

Merită să adăugăm aici un fragment din discursul propriu-zis al lui Emmanuel Macron care aduce alte informaţii importante : „Pentru elevii din colegiu (începând cu vârsta de 12 ani – n.n.), liceeni şi studenţi: campanii de vaccinare specifice se vor desfăşura în instituţiile de învăţământ de la reluarea cursurilor în toamnă.

Vreau să mă adresez, în sfârşit, şi celor care, după ce s-au vaccinat primii în ianuarie-februarie, vor constata curând că le scad anticorpii, că le slăbeşte imunitatea. Vreau să-i liniştesc.

Începând din toamnă se va organiza o campanie de rapeluri pentru a vă permite să beneficiaţi de o nouă injecţie după acelaşi sistem şi în aceleaşi condiţii ca în cazul primei sau primelor doze. Veţi putea să vă programaţi chiar din primele zile ale lunii septembrie.”

Unde se duc banii de la vaccin?

Măsurile cele mai severe în direcţia vaccinării obligatorii sau a consemnării la domiciliu au fost luate în Marea Britanie, Israel, Grecia şi Franţa. Pe lângă China, desigur, la începutul anului 2020.

Ne putem întreba dacă vaccinarea obligatorie, deci consumul maxim de vaccinuri, nu era planificată încă din 2019 sau chiar mai înainte, când ar fi fost lansată această vastă operaţiune, acest eventual război biologic.

Poate trebuie să vedem cine deţine producătorii de vaccinuri şi unde se duc banii pentru vaccinuri cumpărate la nivelul statelor (Big Pharma). Am putea descoperi că e de preferat un preşedinte american „uituc”, cum e caracterizat adesea Joe Biden, unui preşedinte „clovn”, „bufon”, în timpul căruia ar fi început un devastator război biologic (cu scopuri economice).

Dezvăluirile în legătură cu războiul biologic (şi economic) sunt doar la început. Vastul aparat de propagandă american a acoperit cu totul vocea chinezilor şi a iranienilor (cum arată Ron Unz).

Timp de un an şi jumătate au fost discutate atât de media mainstream, cât şi de majoritatea altermedia doar originea naturală a coronavirusului (azi teorie total abandonată) sau scăparea vinovată a SARS-CoV-2 din laboratorul de la Wuhan (azi contestată cu probe solide – vezi articolul citat al lui Ron Unz).

Fort Detrick şi zecile de laboratoare americane de cercetări biologice au fost uitate cu grijă în toată media occidentală.

Război biologic

Care ar fi miza războiului biologic (şi economic) din timpul preşedinţiei Donald Trump contra Chinei (şi Iranului), război scăpat de sub control din prostie şi incompetenţă, şi care a lovit foarte puternic şi SUA prin cele câteva milioane de chinezi care locuiesc în America, în SUA şi în Canada ?

Ne amintim că Trump nu a închis frontierele aeriene pentru China la începutul pandemiei. Miza războiului biologic ar fi menţinerea hegemoniei americane şi eliminarea din competiţie a celui mai improtant concurent, China (aliată cu Iranul).

E oare posibil să trăim în aceşti ani al treilea război mondial (război biologic şi, implicit, economic) şi nici măcar să nu avem habar ?

Ron Unz, citând mai mulţi experţi, ne arată ce este războiul biologic :

„O armă biologică este singura armă de distrugere în masă care îşi găseşte utilitatea pe întreg spectrul conflictului. Folosirea armelor biologice sub acoperirea unei boli apărute în mod natural sau endemic îi furnizează atacatorului potenţialul pentru a nega faptul în chip plauzibil.

În acest context, armele biologice oferă mai multe posibilităţi de a fi folosite decât armele nucleare… Armele biologice pot fi folosite în circumstanţe non-războinice sub aparenţa unor evenimente naturale, în cursul unor operaţiuni altele decât războiul, sau pot fi folosite în scenarii de luptă directă împotriva oricăror organisme vii – om, animal sau plantă.

Răspândirea deliberată de agenţi biologici poate fi negată în chip plauzibil invocând boli sau evenimente care se ivesc în mod natural… Potenţialul războiului biologic de a produce pierderi economice semnificative şi, în consecinţă, instabilitate politică, totul putând fi negat plauzibil, îl depăşeşte pe cel al oricărei arme cunoscute.”

Pierderi pentru economia chineză

Aceste cuvinte au fost scrise în 1998 de Robert P. Kadlec, care a devenit apoi consilierul specializat în război biologic al Administraţiei George W. Bush, iar foarte recent, în 2017, s-a întors la guvernare ca secretar adjunct sub Trump.

Analiza sa limpede a readus în memorie câteva fapte tulburătoare pe care le-am semnalat în primul meu articol din aprilie 2020 : „În anteriorii doi ani, economia chineză suferise deja pierderi grave din pricina altor noi boli misterioase, deşi acestea aveau ca ţintă mai degrabă animale de fermă decât oameni.

În 2018, un nou virus de gripă aviară a măturat ţara, eliminând mare parte din industria avicolă a Chinei, iar în 2019 epidemia de gripă porcină a devastat fermele de porci ale Chinei, distrugând 40 % din sursa internă primară de carne, cu care ocazie s-a vorbit despre faptul că boala ar fi fost răspândită de nişte misterioase minidrone…

Deci, trei ani în şir, China a fost impactată de noi boli virale ciudate, dar numai cea mai recentă a fost letală pentru oameni. O asemenea dovadă e doar circumstanţială dar „modelul” apărea ca foarte dubios”. Mai mult, trăsătuile specifice ale Covidului par să intre în aceeaşi categorie.

Atac biologic

La începutul anului trecut, noi am publicat punctul de vedere al unui specialist în rezervă care lucrase 40 de ani în domeniul apărării împotriva atacurilor biologice şi care sublinia caracteristicile epidemiologice neobişnuite ale virusului, care era extrem de contagios dar avea o rată de mortalitate de 1 % sau mai puţin.

I-am rezumat astfel analiza: […] Cu cuvintele sale, „o boală cu transmisibilitate mare şi rată a mortalităţii mică e perfectă pentru a distruge o economie”, ceea ce sugera că trăsăturile aparente ale coronavirusului se apropiau de un optim în această privinţă.

”Decenii de-a rîndul, America a întreţinut cel mai extins program de arme biologice, absorbind, după căderea URSS, mult din fostele capacităţi sovietice. În acest moment, SUA posedă o reţea globală de laboratoare de cercetări biologice în 25 de ţări, multe dintre ele aflate la graniţa cu China sau cu Rusia” .(din art. cit., Ron Unz, 12.07.2021).

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO/FOTO. Acţiune a mascaţilor clujeni. Infracţiuni în stil mafiot: camătă, şantaj, răzbunare, violare de domiciliu, furt

Publicat

De

turda politisti 1 horz

O acţiune ca-n filme a mascaţilor clujeni în Turda. Infracţiuni în stil mafiot: amătă, şantaj, răzbunare, violare de domiciliu, furt, înșelăciune.

 

„La data de 25 noiembrie a.c., polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției municipiului Turda, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Cluj și al jandarmilor Detașamentului 4 de Jandarmi Turda, au pus în aplicare 3 percheziții domiciliare pentru documentarea activității infracționale a 2 persoane.

turda politisti 2

În dosarul penal sunt vizați un bărbat în vârstă de 47 de ani, bănuit de săvârșirea infracțiunilor de camătă, furt, șantaj, înșelăciune, răzbunarea pentru ajutorul dat justiției și violare de domiciliu și o femeie în vârstă de 29 de ani, bănuită de comiterea infracțiunii de camătă, ambii din municipiul Turda.

Din activitățile investigativ-operative derulate de polițiști, reiese faptul că, de la începutul anului 2021 și până în cursul lunii iulie 2022, bărbatul ar fi oferit diverse sume de bani mai multor persoane, cu titlu de împrumut, uneori prin intermediul femeii de 29 de ani, pentru care, la restituire, ar fi perceput sume chiar și de 8 ori mai mari, împrumuturile fiind cuprinse între 100 de lei și 4.000 de lei.

turda politisti 1

Pentru a se asigura că sumele de bani vor fi remise de persoanele vătămate, bărbatul le-ar fi constrâns cu amenințări și agresiuni fizice. De altfel, în unele cazuri acesta le vindea diferite bunuri pe care le estima la valori mai mari decât cele reale, pentru a primi de la aceștia sume mai mari de bani.

În lunile ianuarie a.c. și februarie a.c., acesta s-a întâlnit cu un bărbat căruia i-ar fi împrumutat de mai multe ori sume de bani, ocazie cu care i-ar fi sustras, din mână, suma totală de 2.200 de lei.

În luna octombrie a.c., aflând că un martor a fost audiat de organele de poliție în privința activității sale infracționale, bărbatul s-ar fi deplasat la locuința de domiciliu a martorului, unde l-ar fi amenințat și agresat fizic.

În urma perchezițiilor efectuate, polițiștii au descoperit mai multe înscrisuri cu valoare probatorie, suma de 800 de lei, precum și 59 de bucăți de articole pirotehnice din categoria P1.

În baza probatoriului administrat, cei în cauză au fost reținuți pentru 24 de ore, iar la data de 25 noiembrie a.c. au fost prezentați magistraților Judecătoriei Turda, care au dispus măsura arestului preventiv pentru 30 de zile față de bărbat și măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile față de femeie”, informează IPJ Cluj.

Citește mai departe

CULTURA

Timeea, artistă și mamă din Cluj, pune Universul pe căni, agende, tablouri și accesorii. Arta mandalei: E terapie, nu meserie

Publicat

befunky collage1

Timeea este o artistă handmade din Cluj-Napoca, totodată mamă a 3 copii, care pictează Universul pe produse de tot felul, de la căni, ceasuri și agende, la accesorii și chiar pereți. A început să facă mandale folosind tehnica string art și dot art (cu ață și cuie, respectiv cu puncte din acrilice) în urmă cu aproximativ 2 ani, ca o formă de terapie atât pentru ea, cât și pentru băiatul ei cu autism. Pagina sa de Facebook, Art Passion by Timeea de Candia și participarea la Art & Handmade Fair sunt rezultatul încurajărilor prietenilor și familiei, care au susținut-o de la bun început. Drept recunoștință, organizează giveaway-uri, face donații către Asociația Autism Transilvania și alte inițiative umanitare, desfășoară ateliere gratuite pentru copii, pacienți de la oncologie și nu numai, fiind un om care pune preț pe bunăstarea familiei, interacțiunea dintre oameni și pe lucrul liber, astfel că pictează doar când are inspirație și nu caută să își transforme pasiunea în afacere.

„M-am apucat de handmade în primul rând pentru mine și pentru băiatul meu, ca o terapie. Mă tenta să încerc asta de mai mult timp, 1 an doar am vizionat tutoriale de string art și dot art pentru că nu aveam curajul să mă apuc și eu de asta, dar cu timpul, mi-am achiziționat unelte și alte materii prime, am făcut și pagina de Facebook, iar acum mă bucur produse și de comunitatea pe care am strâns-o prin intermediul lor.

Mandala e ca un fel de univers. Dacă te uiți la ea, punctul central îți atrage întotdeauna privirea, e ca un vortex care te duce într-o altă lume. De aceea am ales să fac mandale. Gândirea nu mai e logică, pentru că induce o stare de transă. De altfel, mandala e folosită în meditație, sunt persoane care se simt atrase de anumite mandale. O am și eu pe a mea, care nu e de vânzare, mi-am pus nebunia și haosul gândurilor în ea. M-a ajutat să-mi golesc mintea în procesul de creație, dar continuă să mă ajute și doar când o privesc”, precizează Timeea, pentru Cluj24.

whatsapp image 2022 11 25 at 8.58.06 pm

mandala Timeei

Un artist fără studii, care lasă totul să vină de la sine

Face mandale de 2 ani și jumătate, dar domeniul a pasionat-o dintotdeauna, chiar dacă nu a studiat arta. O profesoară de desen din copilărie a trimis-o de-a lungul timpului la mai multe concursuri și, alături de ea, a pictat vitralii și pereți, urmând ca la maturitate să-și redescopere pasiunea odată cu nevoia de terapie și de sprijin pentru băiatul ei.

„Un artist își expune o parte din sufletul lui, căci arta lui provine de undeva, dintr-un colț al sufletului lui. Eu rămân surprinsă pentru că de multe ori nu îmi fac un plan înainte, las totul să vină de la sine, privesc tabloul de aproape când lucrez, iar la final îl ridic, mă uit la el și îmi dau seama cât de fain a ieșit. Satisfacția e și mai mare când găsești oameni care să rezoneze cu arta ta și care să se bucure la fel de mult de produsul final”, notează ea.

305835667 424788723053574 1415691045330945527 n

Produse simetrice, măsurători ochiometrice

Pe cât de simetric e acesta, pe atât de ochiometric e procesul.

„Totul pornește de la punctul central, apoi măsor câte 12 puncte – îmi place să lucrez cu numărul acesta – trasez o linie imaginară și toate se așează de la sine.

Mai vin mama și soțul și se întreabă cum înțeleg ce e acolo. Ei văd multe linii și cercuri, eu văd forme, petale și deja știu cum o să se contureze ideea”, descrie Timeea.

Înainte, stătea o zi întreagă pentru a face o mandala prin string art care, în mod normal, se lucrează mai rapid decât cea prin tehnica punctului.

„Durează mai mult până înveți să bați drept cuiele, apoi devine din ce în ce mai ușor, iar timpul de lucru se scurtează. Ca grad de dificultate, pe globuri e cel mai greu de pictat, din cauza suprafeței curbate”, adaugă artista.

Ca materiale folosite, vopseaua e aceeași. Folosește acrilice profesionale pe bază de apă pentru multisuprafețe. Dar are alte vopseluri speciale pentru materiale textile și ceramică, pe care le folosește mai rar.

whatsapp image 2022 11 25 at 8.58.07 pm

string art mandala

whatsapp image 2022 11 25 at 8.58.08 pm (3)

whatsapp image 2022 11 25 at 8.58.07 pm (1)

O sufragerie transformată în atelier de lucru. Cum se fac cerceii și cănile

În atelierul său de acasă, pe lângă produsele la care lucrează în prezent și cele care urmează să fie trimise clienților, are unelte de toate tipurile, cutii întregi cu căni, blancuri de lemn și pentru cercei.

„Cerceii necesită măsurători milimetrice. În plus, trebuie vopsiți, lăcuiți, montați, pictați și așa mai departe. Din exterior, poate ar părea că e doar o pereche de cercei, dar fiind mai mici, e nevoie de atenție la detalii.

La o mandala mare, dacă greșești jumătate de milimetru, nu se vede, dar la o mandala pe maxim 5 centimetri, adică la cercei, se observă imediat, de aceea la ei petrec cel mai mult timp. Și globurile mai necesită mult de lucru, întrucât suprafața curbată încetinește procesul, spre deosebire de un ceas sau un tablou care se termină mai repede, ca urmare a poziției de lucru confortabile, căci se lucrează pe o suprafață orizontală”, explică Timeea.

hdrpl

whatsapp image 2022 11 25 at 8.58.08 pm (2)

whatsapp image 2022 11 25 at 8.58.08 pm (1)

Și procesul de realizare a cănilor este complex.

„La început, mă chinuiam să pictez pe anumite suprafețe, până am descoperit că există lacuri. Acum am mai multe tipuri pe care le folosesc inclusiv la căni, ca să fixez culoarea.

După ce le pictez, le las la uscat, apoi dau o mână de lac, le las la uscat 24 de ore, apoi le pun în cuptor pentru fixare. Fiind acrilice pe bază de apă, cu timpul s-ar duce culoarea. Bineînțeles că necesită o îngrijire specială. În general, recomand clătirea lejeră a cănii, pentru a proteja modelul”, notează clujeanca.

În principiu, poate picta pe orice suprafață. La vară va face o mandala pe pereți, la cererea unui client. Un altul i-a trimis două ceainice, cu rugămintea să le picteze când are timp, fiind deschisă spre orice proiect care implică mandalele.

whatsapp image 2022 11 25 at 8.58.07 pm (2)

whatsapp image 2022 11 25 at 8.58.08 pm (4)

Perioade pe culori: „Nu mă forțez să pictez dacă nu vine natural”

În ceea ce privește stilul de lucru, acesta este unul foarte versatil. Nu își alocă un anumit timp pentru handmade, cum nu are nici un standard când vine vorba de preluarea comenzilor.

„Am perioade pe culori și produse preferate, în funcție de inspirație. Uneori folosesc mai mult o culoare, alteori sunt fixată pe un anumit tip de produs.

Acum, de exemplu, am o problemă cu agendele. Zilnic am simțit să pictez una, au fost perioade când făceam multe ceasuri, astfel că și comenzile pe care le preiau sunt diferite de la o perioadă la alta.

Au fost situații când am dat mesaj clientului pentru a-i spune că nu am reușit să mă ocup de comandă fiindcă nu am avut inspirație, iar eu nu mă forțez să pictez dacă nu vine natural”, explică Timeea.

whatsapp image 2022 11 25 at 8.58.08 pm

hdrpl

Manoperă freestyle. Lumea fantastică și natura o inspiră

Pentru ca o comandă să fie reușită, clientul trebuie să îi comunice doar culorile dorite. Preferă lucrul liber în locul celui tehnic.

„Ceream multe detalii înainte și mă chinuiam foarte mult, din dorința de a face un produs cât mai personalizat. Acum îi spun clientului să îmi arate un produs care i-a plăcut de pe pagină, întreb ce culori dorește și fac un design asemănător. Am culorile pe masă și fac ce îmi vine. Dacă cineva îmi dă prea multe detalii, nu îmi iese”, completează artista.

Când nu are comenzi dar are inspirație, face produse din proprie inițiativă pe care le postează apoi pe pagină și toate ajung să prindă la public.

whatsapp image 2022 11 25 at 8.58.09 pm (1)

whatsapp image 2022 11 25 at 8.58.09 pm

„Orice am făcut cu verde, în mod special, a fost foarte apreciat. Eu, la rândul meu, apreciez când clientul este deschis. Când îmi spune <<Fă-mi o cană cu ce vrei tu>> mă simt cel mai bine, fiindcă altfel, dacă sunt prea multe cerințe, simt multă presiune și asta mă limitează. Prin urmare, la comenzi, cât timp am culorile dorite de client, produsul va fi dus la capăt cu succes”, explică ea.

În ceea ce privește sursele de inspirație, îi plac miturile, creaturile fantastice, lumea nevăzută și natura, în general.

„Am un mare respect față de natură. Dacă merg prin parc, adun gunoaiele de pe jos. Dacă stau în hamac, mi se poate spune orice în ziua aia, că eu o să fiu zen, natura mă încarcă pozitiv”, completează artista.

whatsapp image 2022 11 25 at 8.58.09 pm (3)

whatsapp image 2022 11 25 at 8.58.09 pm (2)

Susținerea familiei: „Soțul și mama se ocupă uneori de copii pentru ca eu să lucrez cu calm, sunt foarte încântați de ce fac”

Au fost nopți în care s-a trezit din somn simțind că trebuie să picteze ceva, fiindcă avea inspirație, dar nu lucrează regulat. Uneori lucrează 3-4 zile la rând, când sunt copiii la școală, alteori lucrează seara.

„Sunt și zile în care eu și copiii ne punem să vorbim și să facem jocuri de cuvinte în atelier, în timp ce eu pictez. Sunt asistentul personal al băiețelului meu, stau cu el 24 din 24, uneori stă și mama, dar ideea e că nu pot să îl las singur.

Am multă susținere acasă. Sunt zile în care, dacă am de lucru și sunt stresată, soțul și mama se ocupă de copii pentru ca eu să lucrez cu calm. Ei sunt foarte încântați de ce fac și mă sprijină mereu. Uneori se ocupă soțul de curățenie și merge el după copii la școală, îmi zice să stau eu liniștită, în așa fel încât să lucrez, căci după ce vin copiii nu pot”, povestește Timeea.

whatsapp image 2022 11 25 at 8.58.08 pm (5)

whatsapp image 2022 11 25 at 8.58.09 pm (4)

Ateliere pentru copii, bolnavi și români din străinătate: „Mă întrebau dacă nu îmi e teamă că îmi fură meseria. Nu sunt în concurență”

În rest, se implică mult în viața copiilor. E non stop la școală. Dacă se fac ieșiri cu clasele, se duce cu ei, dacă se fac alte activități, e mereu prezentă. Urmează să desfășoare câteva ateliere de pictat globuri pentru cei mici. A derulat unul și la o clinică de oncologie cu pacienții, unde au făcut frunze prin tehnica string art.

„Cred că a fost prima mea experiență în care învățam pe cineva. Nu am fost plătită, ei s-au oferit, dar am vrut să fiu doar voluntar, că era pentru o cauză nobilă și prefer să fac lucrurile așa. Am făcut și ateliere online cu români din străinătate și a fost foarte frumos, păstrăm legătura.

Mă întrebau dacă nu îmi e teamă că îmi fură meseria. În primul rând, nu e o meserie, în al doilea rând, arta fiecăruia e diferită. Eu îi învăț ce știu, dar fiecare are tehnica și stilul lui. Am colege de breaslă cu care mai schimb idei și am constatat că fiecare are amprenta personală în arta sa. Unii artiști lucrează cu puncte mari, de exemplu, alții cu puncte mici. Nu sunt în concurență.

La mine e o terapie, totul s-a dezvoltat treptat. Nu mi-am plătit like-uri, toate recenziile sunt lăsate în mod spontan. Feedback-urile nu le postez, rămân pentru mine. Știu că sunt artiști care postează conversațiile, ceea ce e frumos, dar în cazul meu, prefer să rămână pentru mine, să meargă încet, natural”, descrie ea.

whatsapp image 2022 11 25 at 8.58.06 pm (1)

Scopul e familia, nu câștigul financiar: „Pagina am deschis-o cu multe rețineri”

Ei nu îi rămâne aproape nimic.

„De foarte puține ori mai iau eu ca să acopăr o parte din materiale, care sunt foarte scumpe. Pagina am deschis-o cu multe rețineri, la sugestiile soțului și ale prietenilor, pentru care mai făcusem produse. Pe parcurs am primit sfaturi, am fost ajutată din foarte multe puncte de vedere. Eram seacă în postări, deși aveam multe de spus, dar fiind introvertită, mă gândeam că nu stă nimeni să citească toate gândurile mele.

O doamnă care mă urmărea mi-a spus să împărtășesc mai mult, să spun de ce am folosit culorile respective și am ascultat-o, până la urmă. Am fost șocată să văd că oamenii arată interes față de asta și că îmi răspund la ideile împărtășite”, susține Timeea.

Face donații către Asociația Autism Transilvania pentru băiatul ei, dar păstrează legătura și cu alte grupuri umanitare pentru a susține mai multe cauze când are posibilitatea.

„Îmi doresc ca oamenii să mă cunoască pentru asta, că eu asta sunt, de fapt. Tot ce fac nu e pentru a deveni faimoasă că nici nu am timp de așa ceva. Vreau să fie ceva mai soft. Am prietene care vin aici și cu care lucrez la diferite produse, ca într-o terapie de grup.

Am impulsuri uneori, că parcă mi-ar plăcea să deschid un spațiu special pentru asta, ca un mic magazin, dar e doar un gând, îmi e teamă că nu voi putea să mă ocup de toate. Eu mă simt bine aici, asta e zona mea de confort și nu vreau să o transform într-o afacere. Interesul meu e să continui terapiile pentru băiețel, căci sunt foarte costisitoare. Timpul în care lucrez e terapie și pentru mine.

Fac ceva ce îmi place, dar în același timp îl ajut și pe el. Dacă ar deveni comercial, s-ar pierde, scopul nu ar mai fi același, ar trebui să mă organizez diferit, pe când scopul e să fie familia bine, nu să fac lucruri pe bandă rulantă”, mai spune artista.

hdrpl

Giveaway-uri și donații, în semn de recunoștință: „Nu e doar o pagină, a devenit o comunitate”

A făcut giveaway-uri pentru a-și exprima recunoștința față de oamenii care îi urmăresc activitatea, rugându-i să nu distribuie mai departe.

„Îmi doream să fie pentru cei care deja mă știu, să fie modul meu de a le mulțumi pentru susținerea de până acum, nu pentru a aduce urmăritori noi.

În martie am făcut unul doar pentru cei care urmăreau deja pagina. Trebuia să scrie o mulțumire în comentarii pentru cea mai importantă femeie din viața lor. Le-am citit pe toate, îi cunosc pe fiecare în parte, știu cine îmi scrie la anumite postări, deși nu toți au luat ceva de la mine. Sunt oameni care mă urmăresc de la început dar care nu au cumpărat ceva, îi știu și îmi sunt dragi toți.

La un giveaway recent am cerut să îmi spună de ce mă urmăresc și la fel, am citit toate comentariile. Nu am putut alege unul preferat, așa că folosit un program de extrageri. Mi-am dat seama că pagina mea nu e doar o pagină, că a devenit și o comunitate, iar asta îmi plătește toate eforturile, căci așteptări nu am avut.

Îmi era frică să mă expun, dar acum îmi dau seama că expunerea îmi aduce multe lucruri bune înapoi. E fain să vezi un om care se minunează de aceeași cană de care te-ai minunat și tu”, povestește clujeanca.

315391750 470043788528067 2819491556752001732 n

rhdr

Familia artiștilor clujeni de la Art & Handmade Fair: „Mă gândeam că nu am loc printre ei”

A trăit astfel de emoții și la târgul artiștilor locali, organizat de Să Fiți Cuminți.

„Nu mă interesează dacă lumea nu cumpără, ba chiar mă bucură și când doar se opresc la stand, căci, practic, ei se opresc să admire ceva ce am creat”, menționează ea.

La Art & Handmade se simte ca într-o familie.

„Nu am întâlnit senzația de invidie între participanți, din contră. Toată lumea vorbește cu toată lumea și toți se apreciază reciproc, de altfel organizatorii, cei de la Să Fiți Cuminți, sunt oameni extraordinari care au reușit să creeze o familie. Cu unii artiști mă văd și în afara târgurilor. Am făcut grătare cu ei la mine acasă. Sunt oameni deschiși, cu intenții bune și cu care am legat prietenii sincere”, adaugă Timeea.

A mai fost la un alt târg înainte de Art & Handmade Fair, dar care a dezamăgit-o și din cauza căruia evita să mai meargă la evenimente similare.

„Nu vorbea nimeni, atitudinile erau de genul <<eu sunt cel mai bun>> sau <<am venit aici să vând produsele>> și am rămas mult timp cu un gust amar. Soțul a fost cel care m-a încurajat să mai încerc, eu nu voiam inițial. El a găsit Art & Handmade Fair și datorită lui am scris un mail celor de la Să Fiți Cuminți.

Am fost șocată când mi-au răspuns, cred că mă subestimam, că mă gândeam la critici și la cum eu nu am loc printre artiști”, precizează clujeanca.

Pe lângă partea socială, experiența târgurilor a învățat-o cum să își așeze produsele la stand și cum să le fotografieze în așa fel încât să fie clare și plăcute pentru urmăritorii de pe pagină.

În prezent, are peste 3000 de susținători, iar numărul acestora continuă să crească. A făcut livrări în toată țara, dar și în străinătate, în țări precum Italia, Grecia și Anglia.

Dacă vrei să te alături comunității colorate și zen și să o susții pe Timeea în continuare, sau dacă doar vrei să iei un cadou special pentru cineva drag, dă un like paginii sale de Facebook, unde postează des produse noi, cu un click aici. Iar dacă vrei să faci cunoștință cu ea, cel mai probabil o vei găsi la următoarele târguri Art & Handmade, organizate de Să Fiți Cuminți.

280616974 379145854270820 9005757650822572747 n

283974286 389094783275927 4476574587585373568 n

Citește mai departe

EVENIMENT

Biciclist lovit de maşină pe o stradă din Cluj-Napoca. Intervin lucrătorii ISU

Publicat

De

biciclist foto

UPDATE 2:

„Intervenție la un accident rutier petrecut pe strada Teodor Mihali.

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în această seară la un accident rutier petrecut pe strada Teodor Mihali din municipiul Cluj-Napoca.
Apelul de urgență a venit în jurul orei 19.00, iar la fața locului s-au deplasat o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD de terapie intensivă mobilă. Astfel, la locul accidentului au găsit un autoturism și o bicicletă avariate, precum și un bărbat, în vârstă de aproximativ 70 de ani, care prezenta mai multe traumatisme. Acesta a primit asistență medicală de urgență de la echipajul SMURD, fiind transportat apoi la spital pentru investigații și îngrijiri de specialitate. La prima evaluare bărbatul era în stare de conștiență și era cooperant.

biciclist foto

Pompierii au sprijinit acordarea primului ajutor calificat și au asigurat măsuri pentru siguranța persoanelor implicate în accident”, transmiste ISU Cluj.

UPDATE 1:

„La data de 26 noiembrie a.c., în jurul orei 18.50, polițiștii ai fost sesizați pentru a interveni la un accident rutier produs pe strada Teodor Mihali din municipiul Cluj-Napoca.

Din primele date, un bărbat în vârstă de 76 de ani, ar fi circulat cu bicicleta pe sensul opus de mers, iar în momentul în care a intenționat sa schimbe direcția de deplasare spre dreapta ar fi fost acroșat de un autoturism, condus de de un tânăr în vârstă de 21 de ani.

În urma evenimentului a rezultat rănirea biciclistului, fiind transportat la o unitate medicală.

Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative”, informează IPJ Cluj.

 

ŞTIREA INIŢIALĂ:

 

Un biciclist a fost lovit, sâmbătă seară, de o maşină pe o stradă din Cluj-Napoca.

„Biciclist lovit de un autoturism pe str. Al.V.Voevod din mun. Cluj-Napoca”, a transmis ISU Cluj pe Twitter.

Ştire în curs de actualizare.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Apel public, sunaţi la 112. Mătuşică de 92 de ani, dispărută de acasă. Familia şi IPJ Cluj o caută. Aţi văzut-o?

Publicat

De

batrana bun

O femeie de 92 de ani a dispărut de acasă şi nu s-a mai întors. Familia şi poliţia o caută.

„AȚI VĂZUT-O??

La data de 26 noiembrie Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată cu privire la faptul că numita DUȘA MARIA, în vârstă de 92 ani, la data de 25 noiembrie a.c., în jurul orei 10.00, a plecat voluntar de la locuința sa situată în municipiul Cluj-Napoca, iar până în prezent nu a mai revenit.

SEMNALMENTE – înălțime aproximativă 1.50, 40-45 kg, ochi căprui, păr cărunt.

La momentul plecării aceasta era îmbrăcată cu un halat albastru cu dungi albe, vestă de culoare închisă, pantaloni negri și batic de culoare închisă.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre femeie sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!”, solicită IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax