Connect with us

ACTUALITATE

OPINIE/ Petru Romoșan: Mai puţin Cîţu, mai mult SIE

Publicat


Scandalul „Florin Cîţu penal” e departe de a se fi stins, închis. Vor răbufni mereu alte dosare, alte dezvăluiri, se vor cere interminabil clarificări. Clarificări care nu au cum să vină pentru că Florin Cîţu e un personaj de penumbră, fabricat în birouri ferite, întunecoase. Ale cui ? Foarte probabil, ale SIE, dar, când spui SIE, spui Securitatea, şi deci e implicat până la urmă tot Sistemul, tot statul subteran.

Klaus Iohannis şi PNL mai au de încasat destule lovituri care pot veni de oriunde, de la Ludovic Orban, chiar din PNL deci, de la USR-Plus, concurent pe partea „dreaptă”, de la PSD, AUR, SRI sau chiar de la entităţi străine.

A fost recrutat Florin Cîţu şi de CIA, de FBI sau de alt serviciu special american ? Nu există deocamdată probe, urme. Decât, poate, cei 9 (nouă !) ani (prea mulţi !) petrecuţi de Cîţu în SUA pentru doar 4-5 ani de studii. Pentru că şi doctoratul se pare că a fost o altă minciună. Şi anii de absolvire se încurcă de la un CV la altul, mai ales după răspunsurile obţinute de ziarul Libertatea de la universitatea americană. Mai are Florin Cîţu şi alte diplome „drăguţe” pe care încă nu le cunoaştem ? Are cumva şi o pregătire „de intelligence” americană ?

Cei interesaţi de scandalul „Florin Cîţu penal” ar trebui, poate, să-l treacă pe actualul prim-ministru al României pe planul doi şi să se intereseze mai mult de activitatea SIE, Serviciul de Informaţii Externe, din vremuri presupus apuse şi până astăzi. Drumul spre gloria politică a lui Florin Cîţu pare serios vegheat şi protejat de mari nume din SIE sau apropiate de serviciu : Mugur Isărescu, Minodora Ilie (Fundaţia Internaţională Omenia este într-adevăr a rezerviştilor ?), Ioan Talpeş, Daniel Dăianu, Mişu Negriţoiu, Alina Gorghiu, Lucian Isar, Klaus Iohannis etc. Dacă aprofundăm ce mai înseamnă SIE, am putea înţelege mai bine şi rolul jucat de Florin Cîţu.

Florin Cîţu nu a fost ales de popor nici pentru postul de ministru de Finanţe şi cu atât mai puţin pentru postul de prim-ministru. Modul în care a făcut şi continuă să facă împrumuturi gigantice fără să dea socoteală populaţiei în numele căreia face aceste împrumuturi e cu adevărat scandalos şi dă măsura iresponsabilităţii sale şi a patronilor săi nevăzuţi, aşa cum nici gestionarea ţării în general, economic dar şi politic (vezi deplasarea sa recentă la Kiev), nu ne poate lăsa indiferenţi. România nu e jucăria lui Cîţu şi a patronilor săi, oricare ar fi ei.

Negocierile dintre PNL şi USR-Plus prin care USR-Plus l-ar fi impus pe Florin Cîţu prim-ministru sunt mai degrabă comice şi penibile, ba chiar binişor batjocoritoare la adresa opiniei publice despre care se crede că poate să înghită orice. De fapt, Florin Cîţu i-a fost dat în plic lui Klaus Iohannis, şi nişte băieţi mai descurcaţi au rezolvat problema domnului preşedinte înainte ca acesta să plece într-un binemeritat week-end la Sibiu. Cine e la capătul firului pentru numirea lui Cîţu, un anonim venit din neant în postul de prim-ministru al României ? SIE ? Statul subteran ? CIA ? Soros ? FMI ? Nici un răspuns. Putem doar presupune că au un amestec grosolan cei care i-au făcut preşedinţi, de câte două ori, pe Traian Băsescu şi pe Klaus Iohannis. Şi sunt aceiaşi care l-au făcut preşedinte în Ucraina pe mediocrul comic Volodimir Zelenski fie şi numai pentru că suntem din zonă ?

Destui observatori sunt deja de acord că SIE are merite deosebite în cariera neverosimilă a lui Forin Cîţu. Să lăsăm deoparte deocamdată CIA, Soros, FMI etc., şi să ne ocupăm de faliţii noştri. Dacă prim-ministrul Florin Cîţu (la fel ca Ludovic Orban înaintea sa atunci când Cîţu era doar ministru de Finanţe) tot nu catadicseşte să ne explice pentru ce face în continuare împrumuturi faraonice, atunci merită să ne punem nişte întrebări în legătură cu prezumtivii săi patroni şi protectori din SIE.

Este acest serviciu secret şi o reţea de crimă organizată încă de la înfiinţarea sa de către NKVD-ul sovietic în anii ’50 (DIE, CIE, SIE) ? Câţi refugiaţi români în Occident au fost asasinaţi, răpiţi, terorizaţi, recrutaţi, urmăriţi de predecesorii, colegii şi prietenii lui Nicolae Pleşiţă (vezi cazul Paul Goma-Virgil Tănase sau cazul Matei Haiduc), Aristotel Stamatoiu, Mihai Caraman, Ioan Talpeş (a livrat sau nu „fantomele” ?), Cătălin Harnagea, Gheorghe Fulga, Claudiu Săftoiu (împins la demisie pentru că a afirmat în Parlament că SIE desfăşoară acţiuni operative pe teritoriul României, inclusiv interceptări telefonice), Silviu Predoiu, Mihai Răzvan Ungureanu, Teodor Meleşcanu, Gabriel Vlase (directori ai serviciului) ? Pentru prima perioadă poate fi citit cu folos volumul Culisele spionajului românesc. DIE 1955-1980, scris de Mihai Pelin şi publicat în 1997 la Editura Evenimentul românesc. CNSAS nu a avut acces la cele mai multe dosare CIE (1981-1989) şi SIE (după 1990). De ce ? Secrete de stat sau crime şi infracţiuni de stat ?

Ce mai spionează azi SIE ca să poată beneficia de sute de milioane de euro de la buget în fiecare an ? Şi, dacă tot ne îndatorăm colosal prin Florin Cîţu ca să plătim salarii şi pensii (inclusiv salariile enorme ale cadrelor SIE şi pensiile speciale ale rezerviştilor DIE-CIE-SIE), n-ar fi mai judicios şi mai înţelept să facem economie de un serviciu devenit, foarte probabil, inutil, atribuţiile sale constituţionale putând fi preluate de SRI şi serviciul de informaţii al armatei ? Pentru că se foloseşte de secret, SIE nu raportează niciodată nici o activitate. Dar mai are vreo activitate utilă şi pentru ţară, nu numai pentru angajaţii săi, pentru rezervişti şi pentru partenerii externi (pe banii noştri) ? Ca şi în alte ţări pe care le-am luat ca model, SIE se regăseşte din plin în MAE, Ministerul Afacerilor Externe (mai are România vreo politică externă proprie ?), şi în ICR, Institutul Cultural Român (iniţial Institutul Român pentru Relaţii Culturale cu Străinătatea, care a funcţionat între 1947 şi 1989 şi care se ocupa în primul rând de supravegherea şi controlul intelectualilor români din exil, devenit Fundaţia Culturală Română între 1990 şi 2003, condusă de Augustin Buzura). Şi aceste instituţii sunt inutil obeze tot din cauza lui SIE ? Câtă diplomaţie, cât comerţ, câte relaţii economice şi câtă cultură mai fac „baieţii” şi „fetele” Securităţii prin marile şi micile capitale ale lumii ? Câte firme acoperite are SIE pe teritoriul României şi cât ne costă acestea la buget ? Şi SIE mai desfăşoară activităţi operative pe teritoriul României, inclusiv interceptări telefonice (vezi Claudiu Săftoiu) ?

Cariera politică cu totul ieşită din comun şi din norme a lui Florin Cîţu ne dă, iată, ocazia să punem nişte întrebări oamenilor „umbrei” (şi ai întunericului ?). Uite că e bun şi Florin Cîţu totuşi la ceva !

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cupa României: Rapid-CFR Cluj, 0-0. „Vișinii” sunt în SFERTURILE competiției

Publicat

CFR Cluj a întâlnit, miercuri seara în Giulești, pe Rapid, într-un meci din grupa B a Cupei României. Ambele echipe aveau 4 puncte înaintea partidei. După un joc nu foarte spectaculos, terminat la egalitate, 0-0, în care cele două echipe au avut perioade de dominare, CFR Cluj se califică de pe locul doi în sferturi. 

Echipe de start:

Rapid: Moldovan – Braun, Săpunaru, Iacob, Borza – Kait, Oaidă, Funsho – Borja Valle, Soni, Papeau
Rezerve: Drăghia, Dr.Grigore, Onea, Albu, Ioniță, Cîrjan, Pănoiu, El Sawy, Tsoumou
Antrenor: Cristiano Bergodi

Cupa României: Rapid-CFR Cluj, 0-0. „Vișinii” sunt în SFERTURILE competiției

CFR Cluj: Sava – Mogoș, Kresic, M.Ilie, Camora – Tachisidis, Muhar, Avounou – Deac, Bîrligea, Krasniqi
Rezerve: Hindrich, Juricic, Muhar, R. Filip, L.Mihai, Guigui, Cvek, Boben, Fică
Antrenor: Andrea Mandorlini

Arbitru: Barbu Marian (Braşov), A1: Marinescu Vasile (Bucureşti), A2: Slabu Stelian (Braşov), VAR: Petrescu Radu (Bucureşti), AVAR: Artene Ovidiu (Vaslui)
Stadion: Superbet Arena – Giulești (Bucureşti)

Citește mai departe

EVENIMENT

Cupa României: FC Botoșani-„U” Cluj, 0-4. Clujenii se CALIFICĂ în sferturi de pe primul loc

Publicat

cupa 1

Universitatea Cluj a disputat, miercuri seara, meciul din grupa B a Cupei României cu FC Botoșani, în deplasare. „U” avea 4p., la egalitate cu CFR Cluj și Rapid, în timp ce Botoșani era pe ultimul loc, fără niciun punct. După un meci la discreția lor, clujenii câștigă cu 4-0 și se califică în sferturi de pe primul loc. Au marcat Stoica (min.5 și 61), Manu (min.35 – pen.) și Fossati (min.78).

Echipe de start:

FC Botoșani: Ureche – Petro, Sadiku, Șeroni, Casap – Creț, Dragu, Olinga – Tweh, Cioiu, Dragomir
Rezerve: Ciobanu, David, Jaly, Dican, Pinson, Pius, Adams, Cărăușu, Drole
Antrenor: Mihai Ciobanu

Cupa României: FC Botoșani-„U” Cluj, 0-4. Clujenii se CALIFICĂ în sferturi de pe primul loc

U Cluj: Gorcea – Peteleu, Masoero, Pițian, Vătăjelu – Simion, Fossati – V.Gheorghe, Silaghi, I.Stoica – Manu
Rezerve: Iliev, Miron, Mitrea, Doukoure, Chipciu, Ilie, Nistor, Popa, Popadiuc
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău

min. 5: GOL U Cluj! Ardelenii recuperează mingea la 20 de metri, iar Ianis Stoica marchează din 6 metri

min. 35: GOL U Cluj! Ardelenii duc scorul la 2-0, după ce Manu a transformat un penalty dictat cu ajutorul VAR

min.61: GOL U Cluj! Ianis Stoica face dubla, cu un șut din mijlocul careului. Imediat după gol, a fost schimbat cu Daniel Popa

min. 78: GOL U Cluj! Fossati își trece și el numele pe lista marcatorilor! A șutat din prima, de la 17 metri. Iar mingea s-a dus în vinclu

 

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. 8.700 lei, pentru a-l însoți pe Emil Boc la un meci de fotbal al U Cluj pe Cluj Arena. Licitație pentru ”Căsuța Bucuriei”

Publicat

O clujeancă a oferit 8.700 de lei la o licitație caritabilă organizată pentru a-l însoți pe primarul Clujului, Emil Boc, la un meci de fotbal al echipei ”U” Cluj, în loja VIP, pe stadionul Cluj Arena.

Licitația a avut loc, miercuri, la Centrul de Cultură Urbană Casino Cluj-Napoca pentru a aduna banii necesari casei de copii ”Căsuța Bucuriei”.

8.700 lei, pentru a-l însoți pe Emil Boc la un meci de fotbal al ”U” Cluj pe Cluj Arena. Licitație pentru ”Căsuța Bucuriei”

Amfitrionul serii, actorul Bogdan Bob Rădulescu, a început licitația de la 500 de lei, iar invitația de a-l însoți pe primar la un meci al ”U” a fost adjudecată cu 8.700 de lei.

”Nu sunt un fan al echipei de fotbal, dar am licitat pentru copii. Sunt încântată că voi merge cu primarul Emil Boc la un meci pe Cluj Arena, pentru prima dată. Eu am crescut de la vârsta de 6 ani până la 19 ani într-un orfelinat clujean”, a spus Lia Rusu, câștigătoarea licitației pentru Cluj24.

Aceasta a precizat că, împreună cu soțul său, conduce Asociația ”Casa David și Daniel” care ajută copiii din medii defavorizate, copii care părăsesc sistemul de plasament sau copii cu cancer.

”Noi știm că se poate și că dacă ai susținerea necesară și oamenii potriviți lângă tine, vei reuși în viață. Este foarte important și pentru copiii de la Căsuța Bucuriei, dar și pentru alți copii”, a mai spus Lia Rusu.

În cadrul evenimentului au mai fost licitate, printre altele, un tricou semnat de echipa feminină de tenis care a reprezentat România la FED CUP 2021, trei ședințe de terapie de cuplu la cabinetul individual de psihologie al Andreei Ilyas, un weekend all-inclusive, la Salt Resort Cojocna, pentru toată familia, un tricou semnat de jucătorii echipei de baschet U BT, o minge și un tricou, semnate de jucătorii echipei de fotbal CFR Cluj, o bijuterie, un tablou al pictorului Ioan De Moisa, o cină pentru doi în valoare de 5000 de lei, oferită de chef Adi Hădean, un voucher pentru 6 luni de abonament Full Access la 18 Gym Fitness & Beauty, un tricou al echipei naționale cu nr. 21 al jucătorului Moruțan semnat de o parte din coechipierii săi.

Concert de colinde

Programul a mai cuprins un concert de colinde oferit de copiii de la ”Căsuța Bucuriei”, momente muzicale interpretate de basul Adrian Sâmpetrean, Iulia Merca (voce) – Irina Indrei (pian)- Sorin Robert Indrei (bandoneon) și Arheo Vocal Group, două momente coregrafice susținute de copii, puse în scenă de Step Up Dance și Simina Poinar (Concrete Rockers).

Muzica a fost asigurată de DJ Alex Tripon.

”Căsuța Bucuriei”, înființată în decembrie 2014, are în îngrijire 10 fete cu vârste cuprinse între 7 și 17 ani. Sediul casei de copii este pe strada Dragoș Vodă nr. 8 Cluj-Napoca.

Conturi de donații

Cei care doresc, în continuare, să sprijine casa de copii ”Căsuța Bucuriei” pot dona în următoarele conturi:

  • USD – RO18BTRLUSDCRT0281201602
  • EUR – RO41BTRLEURCRT0281201601
  • RON – RO91BTRLRONCRT0281201601

BT Pay: +40722459600

Revolut: +40754620415

Paypal: https://www.paypal.com/donate…

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj: Atât jucătorii, cât și antrenorul Andrea Mandorlini, au parte de SUSȚINERE din partea conducerii clubului

Publicat

cfr cluj sigla

Conducerea clubului CFR Cluj a ținut să-și exprime susținerea față de antrenor și jucători printr-un comunicat de presă în care denunță atacurile repetate asupra clubului.

„În urma informațiilor apărute, din ce în ce mai des, în presa sportivă, menite să producă un dezechilibru în familia noastră, clubul CFR 1907 Cluj dorește să vină cu anumite precizări:

CFR Cluj: Atât jucătorii, cât și antrenorul Andrea Mandorlini, au parte de SUSȚINERE din partea conducerii clubului

Suntem complet dezamăgiți de aceste tentative îndreptate cu rea credință asupra clubului nostru, care au unica intenție de a destabiliza echipa. Urmează un program încărcat, cu patru meciuri importante până la pauza competițională, și ne dorim ca toată energia noastră să fie îndreptată exclusiv în această direcție, și nu pentru dezmințirea periodică a articolelor apărute în spațiul public.

Chiar dacă, într-adevăr, ultimele rezultate nu au fost așa cum ni le-am dorit, atât jucătorii, cât și antrenorul nostru, Andrea Mandorlini, au parte de susținere din partea conducerii clubului. Jocul prestat de echipa noastră, apreciat și de marea majoritate a specialiștilor din domeniu, ne dă încredere pentru restul meciurilor din acest sezon.

Am demonstrat în repetate rânduri că eșecurile ne dau puterea de a reveni și de a învinge, acestea făcând parte, în mod inevitabil, din realitatea sferei sportive”, se arată în comunicat.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax