Connect with us

Editorial Opinii

OPINIE/ Petru Romoșan: „Capcana lui Tucidide” şi virusul sino-american

Publicat


Ipoteza unei posibile „capcane a lui Tucidide” aplicabilă azi relaţiilor politice, economice şi militare dintre SUA, marea putere mondială în declin, şi China, puterea în ascensiune, a fost formulată pentru prima dată de Graham T. Allison jr. în cartea sa Destined for War : can America and China escape Thucydides’s trap ? (publicată de Houghton Mifflin Harcourt în 2017).

Graham T. Allison jr. este un faimos profesor şi autor de la John F. Kennedy School of Government a Universităţii Harvard. Profesorul american este membru al CFR (Council on Foreign Relations), al Brookings Institution (studii de politică externă), al Comisiei Trilaterale. A fost mereu citat ca posibil succesor al lui David Rockefeller la preşedinţia CFR. În acelaşi timp a fost foarte mulţi ani consilier şi secretar al Pentagonului şi al Defense Policy Board (din 1985). Adică Deep State-ul cel mai adânc.

Confruntare militară

„Capcana lui Tucidide se referă la confuzia firească, inevitabilă care se iveşte atunci când o putere în ascensiune ameninţă să înlocuiască o putere hegemonică… [şi] stresul structural care rezultă face ca o ciocnire violentă să fie regula, şi nu excepţia” (Graham T. Allison jr., op. cit.). În Războiul peloponesiac, Tucidide scrisese : „Ceea ce a făcut războiul inevitabil a fost creşterea puterii ateniene şi spaima pe care aceasta a provocat-o în Sparta”.

În 2018, Xi Jinping, preşedintele Republicii Populare Chineze, a declarat: „Cu toţii trebuie să lucrăm împreună pentru a evita capcana lui Tucidide.”

Confruntarea militară, după cea politică şi economică în desfăşurare, dintre SUA şi China va fi, foarte probabil, greu de evitat.

Când vorbim de SUA, avem în vedere şi partenerii săi din Five Eyes (Marea Britanie, Canada, Australia, Noua Zeelandă), Japonia şi câţiva parteneri ai SUA din Europa de Est (Polonia, ţările baltice). Nu e deloc clar unde se vor poziţiona Germania, Coreea de Sud sau chiar România (care n-a expulzat recent decât adjunctul ataşatului militar rus…).

De partea Chinei vor sta cu certitudine Rusia (SUA încearcă din răsputeri să spargă alianţa China-Rusia), Iranul şi foarte multe ţări din lumea a treia, din Asia, Africa şi America de Sud.

Putin și imperiile

Fenomenul cel mai spectaculos aflat în evoluţie este cel al imploziei imperiului american. Mandatul lui Donald Trump (atipic, antisistem), falimentul evident al alegerilor democratice din 2020, revolta rasialistă, cancel culture, „wokism”-ul (inspirat de Barack Obama şi George Soros ?), decăderea justiţiei (incapabilă să arbitreze în vreun fel alegerile) amintesc flagrant de anii care au precedat dezmembrarea Uniunii Sovietice.

De altfel, Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse, s-a exprimat franc în acest sens la Forumul Economic ţinut de curând la Sankt Petersburg : „Ştiţi care e problema? O sa vă spun despre ce este vorba în calitate de fost cetăţean al fostei Uniuni Sovietice.

Problema cu imperiile e că ele cred că sunt atât de puternice, încât îşi pot permite mici erori şi greşeli. Dar numărul problemelor creşte. Şi vine un moment când ele nu mai pot fi rezolvate. Iar Statele Unite, cu un pas sigur, apăsat o apucă de-a dreptul pe calea Uniunii Sovietice” („Putin chafes at US, criticizes response to Capitol attack”, abcnews.go.com, 5.06.2021).

Politica agresivă la adresa Chinei

Politica extrem de agresivă a lui Donald Trump la adresa Chinei din ultimii săi doi ani de mandat (2019-2020) pare să fi fost expresia unei exasperări a SUA în faţa ascensiunii de neoprit a Imperiului de Mijloc. Aducerea lui Mike Pompeo (fost director al CIA) la Departamentul de Stat în locul lui Rex Tillerson şi a lui John Bolton (până la 10 septembrie 2019) în postul de consilier pe securitate naţională a avut acelaşi rol al potenţării agresivităţii (mai mult verbale) la adresa Chinei. China a răspuns, probabil greşind, cu contramăsuri.

„În aceste circumstanţe dificile, un atac biologic american asupra Chinei ar fi putut părea ultima carte care mai putea fi jucată în speranţa de a menţine supremaţia americană” (Ron Unz – „American Pravda : Covid-19, its impact and origins after one year”, unz.com, 15.03.2021).

Ron Unz adaugă în concluziile la articolul lui: „Elemente răuvoitoare din sânul uriaşului nostru aparat de securitate naţională, probabil afiliate neoconservatorilor din statul profund, au decis să aducă grave prejudicii imensei economii chineze, folosind războiul biologic” (idem). Demonstraţia lui Ron Unz e lungă şi complexă. Cei interesaţi îi pot citi mai multe texte pe această temă în celebra sa revistă online Unz Review.

Trump, demonizatul

Într-un articol mai recent, Ron Unz scrie: „E o ironie de proporţii în straniul şablon al tăcerii aproape universale. În maniera mea de a reconstrui evenimentele, atacul biologic semăna foarte mult cu o operaţiune secretă neautorizată de preşedintele Donald Trump dar probabil orchestrată de câţiva neoconi din Statul Profund pe care el îi însărcinase cu politica noastră de securitate naţională, persoane asociate cu secretarul de stat şi fost director al CIA Mike Pompeo şi cu consilierul pe securitate naţională John Bolton.

În ultimii câţiva ani, liberalii, stângiştii şi mulţi moderaţi i-au demonizat într-un chip nemaivăzut pe Trump şi pe cei numiţi de el, acuzându-i că ar fi, poate, cea mai proastă şi mai periculoasă Administraţie americană din toată istoria noastră modernă.

Şi totuşi, în timp ce vreun tweet grosier sau misogin al lui Trump provoca reacţii ultragiate duse la paroxism, aceiaşi critici se făceau că nu văd dovezile foarte reale ale faptului că acţiunile ilegale ale subalternilor lui ucideau acum mai mulţi americani decât toţi morţii cumulaţi rezultaţi din războaiele duse de noi în alte ţări, aducând şi imense pagube naţiunii noastre.

Tăcerea presei

În acelaşi timp, majoritatea celor de dreapta sau populiştii care l-au sprijinit pe Trump le-au fost întotdeauna ostili lui Pompeo, Bolton şi altor numeroşi neoconi pe care el i-a plasat în poziţii înalte.

Aceştia din urmă ar fi, cu siguranţă, primii suspecţi din spatele atacului biologic, iar efectul de bumerang care a urmat în SUA, inclusiv epidemia noastră şi lockdown-urile care au rezultat, a contribuit la a asigura înfrângerea lui Trump în alegeri.

Prin urmare, te-ai aştepta ca acuzaţiile mele să rezoneze puternic în cercurile pro-Trump şi antineoconi, dar, în loc de aşa ceva, subiectul a fost cu totul ignorat. Situaţia seamănă cu totala tăcere a mediei care înainte salutase uluitoarele dezvăluiri ale lui Sydney Schanberg, câştigător de premiu Pulitzer, fost reporter de vârf pentru New York Times.

Originea virusului

Expunerea lui remarcabilă pe tema prizonierilor noştri de război abandonaţi în Vietnam şi a muşamalizării ce a urmat, orchestrată de răposatul senator John McCain, a fost ignorată de-a lungul deceniilor de întreaga medie americană” („Breaking the silence on the origins of Covid-19”, unz.com, 19.05.2021).

Chiar înainte de textele lui Ron Unz au apărut, mai ales în Statele Unite, alte importante articole de investigaţie pe tema originii virusului şi a unui eventual război biologic.

Probabil, cel mai important dintre ele, publicat încă din 30 ianuarie 2020, i se datorează lui Whitney Webb, scriitoare şi jurnalistă : „Deşi majoritatea mediei de limbă engleză n-a examinat până acum o asemenea posibilitate, există numeroase probe la îndemână care merită să fie cercetate.

Proiecte DARPA

De exemplu, nu numai că armata americană, inclusiv ramura sa controversată de cercetare – Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) –, a finanţat recent studii în China şi în apropierea Chinei care au descoperit noi coronaviruşi mutanţi provenind de la lilieci, dar Pentagonul s-a arătat şi el nu demult interesat de potenţiala utilizare a liliecilor ca arme biologice.

În timp ce actuala epidemie de coronavirus centrată pe China s-a răspândit în alte ţări şi a cauzat un număr crescând de decese, s-a degajat şi un consens asupra faptului că acest virus, botezat acum „noul coronavirus”, ar proveni de la lilieci şi ar fi fost transmis la om la Wuhan, în China, prin intermediul unei pieţe de fructe de mare care comercializa şi animale exotice. Pieţele zise „umede”, precum piaţa din Wuhan, erau acuzate înainte  vreme că se află la originea epidemiilor mortale de coronavirus în China, cum a fost cazul cu epidemia SARS din 2003 […].

Cauzele virușilor

Oricare ar fi motivaţia interesului brusc şi recent al Pentagonului pentru folosirea liliecilor ca vehicul pentru armele biologice, armata americană a cheltuit milioane de dolari în ultimii ani pentru a finanţa cercetarea asupra liliecilor, a viruşilor mortali pe care aceştia îi pot găzdui – inclusiv coronaviruşi – şi a modului în care aceşti viruşi se transmit de la lilieci la oameni.

De pildă, DARPA a cheltuit 10 milioane de dolari pe un proiect din 2018 „pentru a determina cauzele complexe ale viruşilor transmişi de lilieci care au făcut recent saltul la om, un fapt ce-i îngrijorează pe responsabilii mondiali din Sănătate”.

Un alt proiect de cercetare sprijinit de DARPA şi de NIH (National Institute of Health – n.n.) a cuprins cercetători de la Colorado State University care s-au ocupat de coronavirusul care cauzează sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) la lilieci şi la cămile „pentru a înţelege rolul acestor gazde în transmiterea bolilor la oameni”. Alte studii finanţate de Statele Unite, discutate mai departe în acest raport, au descoperit câteva noi surse de coronaviruşi găzduiţi de lilieci deopotrivă în China şi în ţări vecine cu China […].

Liliecii, arme biologice

În plus, în timp ce programul PREEMPT al DARPA şi interesul afirmat al Pentagonului pentru lilieci ca arme biologice au fost anunţate în 2018, armata americană – în special programul de cooperare pentru reducerea ameninţărilor elaborat de Ministerul Apărării – începuse să finanţeze cercetările pe lilieci şi agenţi patogeni mortali, inclusiv coronaviruşii MERS şi SARS, cu un an înainte, în 2017.

Unul dintre aceste studii se ocupa de „apariţia zoonozelor transmise de lilieci în Asia occidentală” şi implica Lugar Center din Georgia (ţara europeano-asiatică – n.n.), identificat de foşti demnitari din guvernul georgian, guvernul rus şi de jurnalista de investigaţie Dilyana Gaytandzhieva drept un laborator american secret de arme biologice […]

Pentagon și Wuhan

Pentagonul la Wuhan ? […] Un studiu făcut în sudul Chinei în 2018 a dus la descoperirea a 89 de tulpini de „nou coronavirus de liliac” care folosesc acelaşi receptor precum coronavirusul cunoscut sub numele de sindrom respirator din Orientul Mijlociu (MERS).

Acest studiu a fost finanţat dimpreună de Ministerul Ştiinţei şi Tehnologiei al Chinei, de USAID – o organizaţie despre care se presupune de multă vreme că e un paravan al intelligence-ului american – şi Institutul Naţional al Sănătăţii din SUA, care a colaborat cu CIA şi cu Pentagonul în domeniul bolilor infecţioase şi al cercetării consacrate armelor biologice” (Whitney Webb – „Bats, gene editing and bioweapons : recent DARPA experiments raise concerns amid coronavirus outbreaks”, theamericanvagabond.com, 30.01.2020).

Virusul SARS-CoV-2 a apărut în timpul preşedinţiei Trump, al războiului comercial de-o extremă violenţă împotriva Chinei, declanşat de preşedintele american (promotor imobiliar, proprietar de cazinouri şi hoteluri, star TV şi politician amator).

Laborator în Wuhan

Ipotezele despre provenienţa virusului, mai întâi presupus naturală şi apoi datorată „scăpării” lui din laboratorul de la Wuhan, deşi larg susţinute de media manistream occidentală şi de Big Tech (Facebook, Twitter etc.), sunt azi grav discreditate.

De altfel, după cum comunica oficial şi ministrul Afacerilor Externe al Chinei, teoria „scăpării” virusului din laboratorul de la Wuhan (vezi Wall Street Journal, articolul preluat de toată presa lumii despre personalul îmbolnăvit al laboratorului la începutul epidemiei) a fost pusă pe piaţă, dacă nu şi inventată, de acelaşi ziarist (Michael R. Gordon) care a lansat teoria armelor de distrugere în masă din Irakul lui Saddam Hussein în New York Times în 2002.

Războaiele clasice

În schimb, ipoteza înspăimântătoare a unui război biologic, scăpat de sub control şi care a lovit mare parte din planetă, are susţineri din ce în ce mai credibile. Deşi probele directe lipsesc deocamdată – în timp ce „probele” scăpării virusului din laboratorul de la Wuhan par să ţină doar de propagandă.

Războaiele clasice nu mai sunt posibile decât prin proxies. Arma nucleară le interzice între principalii adversari. Dar tocmai de aceea războaiele biologice sau chimice, bazate pe cercetări împinse din ce în ce mai departe, rămân posibile şi sunt greu de detectat, de identificat. Şi aceste războaie pot fi purtate de entităţi non-statale, private.

Investigaţiile serioase (şi uneori periculoase) există. Trebuie doar citite şi interpretate cu seriozitate şi răspundere.

Decăderea presei de investigaţii (o tautologie, în fond) nu mai e un secret pentru nimeni, dar altermedia a preluat spectaculos ştafeta. Vedetele presei de investigaţii nu mai sunt de căutat în marile ziare sau în televiziunile dominante de ieri. Acolo sunt marii mincinoşi, ziarişti cumpăraţi sau închiriaţi. Pe modelul cumpărării politicienilor din fostele democraţii.

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Tânăr fără permis la volan, dar cu droguri în maşină. A fost reţinut de poliţiştii clujeni

Publicat

De

Un bărbat de 30 de ani a fost prins de poliţiştii clujeni în timp ce conducea o maşină, deşi nu avea permis. În schimb, poliţiştii au găsit în maşina cestuia pliculeţe cu droguri.

„La data de 25 februarie a.c., în jurul orei 00.45, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit în trafic pentru verificări, pe DJ 161, în afara localității Luna de Jos, un autoturism condus de un bărbat, de 30 de ani, din comuna Jucu.

În acest context, polițiștii au constatat că acesta nu deține permis de conducere, iar la testarea cu aparatul Drugtest au reieșit indicii cu privire la prezența acestora.

Menționăm că aceasta nu reprezintă proba în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală pentru a-i fi recoltate probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului de substanțe psihoactive.

De altfel, în cadrul verificărilor efectuate, polițiștii au descoperit și ridicat mai multe plicuri cu substanță cristalină de culoare albă, susceptibilă de a produce efecte psihoactive.

Bunurile descoperite au fost ridicate, ambalate și sigilate, urmând a fi înaintate Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj.

În baza celor constatate și a materialului probator administrat în cauză, polițiștii au dispus reținerea acestuia pentru 24 de ore.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, informează IPJCluj.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Recoltă a poliţiştilor clujeni în weekend: 375 de amenzi în valoare de 140.000 de lei

Publicat

De

În acest final de săptămână, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au derulat o serie de acțiuni la nivelul întregului județ, în vederea asigurării ordinii și liniștii publice, combaterii faptelor antisociale, verificării respectării legislației în domeniul comerțului și creșterii nivelului de siguranță rutieră, prin depistarea persoanelor care conduc fără permis de conducere, sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.

„Activitățile s-au organizat și desfășurat la nivelul fiecărei structuri teritoriale de poliție, atât în mediul urban, cât și în mediul rural.

În acest interval de timp, polițiștii au constatat și aplicat 375 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 140.000 de lei.

În ceea ce privește activitatea pe linie de circulație rutieră, polițiștii au dispus reținerea a 33 de permise de conducere, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce, dintre care 11 în cazul unor conducători auto depistați încălcând regimul legal de viteză. În cazul a 22 de conducători auto opriți în trafic pentru control, polițiștii au reținut certificatul de înmatriculare ca urmare a neregulilor constatate.

În această perioadă au fost înregistrate 389 de apeluri prin sistemul S.N.U.A.U. 112, fiind necesară intervenția polițiștilor la 115 cazuri. De altfel, au fost înregistrate 7 apeluri abuzive, motiv pentru care au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 5.700 de lei.

 

Exemple din cadrul acțiunilor:

În data 25 februarie a.c., în intervalul orar 02.00-05.00 polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca, alături de cei ai Serviciului Rutier, Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, cu sprijinul jandarmilor, pompierilor și a efectivelor de Poliție Locală au efectuat activități de control în localurile publice și în zona adiacentă acestora, situate pe strada Piezișă, Piața Gării, autogara Beta și Piața Liebknecht.

În intervalul de timp menționat au fost legitimate 178 de persoane și aplicate 60 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 30.000 de lei”, informează IPJ Cluj.

 

Citește mai departe

CULTURA

FII COOLT. Cu Ioan Bolovan despre Blaga, Costa Gavras, Tache, Ianke și Cadîr şi muzică diversă

Publicat

De

Periplul cultural al Cluj24 se opreşte de această dată la un erudit de înaltă clasă, cu un CV impresionant, prof dr Ioan Bolovan, printre altele fost prorector al Universităţii Babeș-Bolyai Cluj-Napoca şi director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române.

Ioan Bolovan a publicat peste 70 cărţi și volume, peste 250 de studii şi articole în reviste de specialitate şi volume colective din ţară şi circa 150 de recenzii. De asemenea, a participat cu comunicări la circa 100 de sesiuni ştiinţifice cu participare naţională şi internaţională.

Despre Blaga şi Hronicul și cântecul vârstelor

Ioan Bolovan scrie mult, dar şi citeşte şi mai mult. Iar cartea sa preferată…
„Lucian Blaga, Hronicul și cântecul vârstelor (prima ediție a apărut postum, în 1965). Cartea nu este doar o scriere autobiografică a copilăriei și adolescenței marelui filosof și poet român, ea reflectă într-o oarecare măsură aceleași trepte biologice și sociale din devenirea fiecăruia dintre noi.

Citind lucrarea, este aproape imposibil să nu te regăsești cumva în atmosfera mitică a propriului sat unde te-ai născut și ai copilărit, în sfera experiențelor care au marcat primele decenii din viața fiecărui individ.

Este o carte pentru toate vârstele, inclusiv pentru cei maturi sau deja seniori, fiindcă ne plasează inevitabil în ceea ce istoricii numesc „mitul vârstei de aur”, a copilăriei și adoloescenței de care ne leagă amintiri memorabile”, a declarat, pentru Cluj24, Ioan Bolovan.

Vezi şi:

FII COOLT. Recomandările culturale ale săptămânii cu Valentin Orga

Costa Gavras, Tache, Ianke și Cadîr şi muzică diversă

Dar Ioan Bolovan urmăreşte şi filme şi piese de teatru, dar ascultă şi muzică. Preferinţele sale:
„Amen, regizat de Costa Gavras în 2002. Filmul este mai mult decât actual și astăzi, din cel puțin două motive.

În primul rând NU avem voie să uităm niciodată drama prin care au trecut cei mai mulți dintre evreii europeni în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

Holocaustul conceput și instrumentat de regimul nazist patronat de Adolf Hitler în Germania dar și în teritoriile ocupate sau subordonate de cel de Al Treilea Reich, rămâne o pată neagră în istoria Europei. În al doilea rând, filmul este reprezentativ pentru ceea ce se poate întâmpla în orice țară unde o minoritate fie acaparează puterea „aparent” democratic și apoi își subordonează întreaga societate, fie își impune prin slăbiciunile sistemului, prin violență ori șantaj propria ideologie, care devine apoi obligatorie pentru majoritatea populației care a asistat pasivă la ascensiunea unui extremism sau altul.

Vezi şi:

FII COOLT. Recomandările culturale ale săptămânii cu Aurel Codoban

Un motiv suplimentar pentru care îndrăgesc acest film este și modul excepțional în care a jucat rolul Papei actorul Marcel Iureș, iar Ion Caramitru pe cel al fratelui Papei. În fapt, filmul este o coproducție internațională la care românii/România a fost parte, onorându-și prezența într-o atare echipă multinațională.

În privinţa teatrului, nu am una preferată în mod special. Oricum am rărit mult după 1989 participarea la spectacolele de teatru. Din motive obiective dar și subiective. Am în memorie însă mereu piesa Tache, Ianke și Cadîr, a lui Victor Ion Popa, în interpretarea celebrilor actori Ștefan Ciubotărașu, Octavian Cotescu ș.a.. M-a marcat încă din anii adolescenței umorul savuros al piesei, de la audierea ei la emisiunea Teatrul radiofonic, iar mai apoi și la televiziune”.

Iar despre muzică…

„Ascult în general mai multe genuri muzicale: pop, dance, jazz ș.a., în funcție de starea de spirit sau locul unde mă aflu. În egală măsură zăbovesc și asupra muzicii populare românești care este de o diversitate melodică impresionantă dar și tonifiantă. Apreciez însă și muzica clasică, mai cu seamă muzica barocă (Bach, Hendel, Vivaldi, Corelli etc.), care mă ajută să trec peste momente tensionate, de epuizare, după cum Rapsodiile lui Enescu mă încarcă cu energie pozitivă ori de câte ori o ascult. Nu doar „patriotismul” local, ci și virtuozitatea și profunzimea multor piese ale lui Dumitru Fărcaș mă face să-l ascult adeseori și să fiu mândru că am avut asemenea creatori”, mai arată Ioan Bolovan.

CV Ioan Bolovan

11 august 1962, Pîncota, jud.Arad
Locul de muncă: – Universitatea “Babeş-Bolyai” Cluj, Facultatea de Istorie-Filosofie
-Academia Română, Filiala Cluj-Napoca: Centrul de Studii Transilvane și Institutul de Istorie „George Barițiu”
Studii: A. Liceale: Liceul Pedagogic Arad, jud.Arad
B.Universitare: Universitatea “Babeş-Bolyai”, specializarea Istorie şi Filosofie, 1982-1986
C. Doctor în istorie la Universitatea “Babeş-Bolyai” cu distincţia “Magna cum laude”(1999)

Experienţa profesională:
– septembrie 1986 – septembrie 1989, profesor la Şcoala Generală Dragu, jud. Sălaj
– septembrie 1989 – aprilie 2001, cercetător ştiinţific, cercetător ştiinţific principal III şi cercetător ştiinţific
principal II la Institutul de Istorie „George Barițiu” Cluj-Napoca
– aprilie 2001 – până în martie 2008, conferenţiar universitar, iar din aprilie 2008 profesor universitar
titular la Universitatea “Babeş-Bolyai”, Facultatea de Istorie-Filosofie
– august 1992 – până în prezent, redactor la “Transylvanian Review”, Cluj-Napoca
– februarie 2003 – până în prezent, cercetător principal III şi cercetător ştiinţific principal I la Centrul de
Studii Transilvane- din 2008 conducător de doctorat

Responsabilităţi îndeplinite:
– martie 2012 – 2020 prorector al Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca
– iunie 2018 – până în prezent director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române
– octombrie 1993 – aprilie 2001, secretar ştiinţific al Institutului de Istorie„George Barițiu”
– octombrie 1990 – aprilie 2001, secretar de redacţie la “Anuarul Institutului de Istorie din Cluj”
-octombrie 1992 – iulie 2002, membru în Comitetul de redacţie al revistei Romanian Civilization,
Bucureşti-Iaşi
-iulie 2002 – 2005 secretar de redacţie la revista Caiete de antropologie istorică, Cluj-Napoca
-februarie 2003 – până în 2016 director adjunct și din 2016 director al Centrului de Studiere a Populaţiei
din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca
-mai 2003 – septembrie 2007 director interimar al Centrului de Studii Transilvane
-mai 2003 – până în 2017 expert-evaluator proiecte de cercetare ştiinţică la CNCSIS de pe lângă Ministerul
Educaţiei şi Cercetării
-noiembrie 2005 – până în prezent membru în Comisia Naţională pentru Populaţie şi Dezvoltare
-mai 2004 – până în 2008 preşedintele Comisiei Judeţene Cluj pentru atribuirea de nume de străzi şi
instituţii
– evaluator și membru în comitetul de redacție la mai multe reviste naționale și internaționale precum
Continuity and Change, Journal of Family History, Historical Life Course Studies, Historicka demografie,
Transylvanian Review, Revue Roumaine d’Histoire etc.
– director între 2003-2016 al mai multor proiecte de cercetare finanțate de CNCSIS, UEFISCDI și al unui
grant de tip SEE finanțat de guvernul Norvegiei
Aria de preocupări: istoria modernă și contemporană a României, cu precădere istoria Transilvaniei în
sec. XIX-XX, istoria populaţiei şi demografie istorică, istoria graniței militare austriece

Activitate ştiinţifică:

A. a publicat (individual sau colectiv), a editat şi coordonat peste 70 cărţi și volume

B. a publicat peste 250 de studii şi articole în reviste de specialitate şi volume colective din ţară şi
străinătate (Italia, Germania, Grecia, Ungaria, Serbia, Olanda, Argentina, Rusia etc.) şi circa 150 de
recenzii

C. a participat cu comunicări la circa 100 de sesiuni ştiinţifice cu participare naţională şi internaţională, în
ţară şi străinătate (Italia, Austria, Marea Britanie, Ungaria, Polonia, SUA etc.)
Limbi străine: engleza (bine), italiana, franceza şi maghiara (satisfăcător)

Distincţii: Premiul “Mihail Kogălniceanu” al Academiei Române în anul 2002; 2008, 2010 Premiul pentru
excelenţă ştiinţifică al Universităţii “Babeş-Bolyai”; 2010 – Premiul „Profesor Bologna” la Gala Naţională
a ANOSR; 2010 – Premiul pentru domeniul Istorie al Journal for the Study of Religions & Ideologies
Medalia Universităţii “Vasile Goldiş” Arad, 2011; 2016 – Premiul Fundației „Magazin Istoric”; Doctor
Honoris Causa al Universității „Aurel Vlaicu” Arad, 2018; Membru corespondent al Academiei Române
(din noiembrie 2018); 2019 – Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea. A fost decorat de către
președintele României, cu Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” prin Decretul prezidențial nr.
1137/2021 din 26 noiembrie 2021, ”în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării şi
promovării memoriei evenimentelor şi participanţilor la înfăptuirea unităţii naţionale şi a statului român
modern, contribuind la apărarea şi perpetuarea valorilor în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire”.
Afilieri internaţionale: – membru din 2008 al International Commission for Historical Demography
(ICHD), din septembrie 2010 este vicepreședinte al ICHD care are sediul la Geneva, din august 2015 până
în august 2022 a fost președinte al ICHD, iar din august 2022 este președinte de onoare al ICHD

– membru al ICM Gorizia, Italia (din februarie 2008)

Membru în comitete de redacție: Historical Life Course Studies (Leuven), Historicka demografie
(Praga), Istorija 20.veka (Belgrade), Revue Roumaine d’Histoire (Bucuresti), Transylvanian Review (ClujNapoca), Analele Aradului (Arad) etc.

Citește mai departe

EVENIMENT

Sepsi Sf. Gheorghe – „U” Cluj, 0-0. Remiză albă obținută de clujeni în deplasare

Publicat

De

Sepsi Sf. Gheorghe și „U” Cluj s-au întâlnit astăzi, 25 februarie, pe Stadionul Sepsi din Sfântu Gheorghe în etapa cu numărul două zeci și șapte din Superliga României. Partida s-a încheiat cu un rezultat de egalitate. 

Echipele de start

Sepsi Sf. Gheorghe: Moldovan – Oroian, Ciobotariu, Kecskes, Dumitrescu – Ninaj – Păun, Matei, Rodriguez, Ștefănescu – Safranko
REZERVE: Gedo – Aganovic, Debeljuh, Kallaku, Oteliță, Rondon, Ștefan, Varga
ANTRENOR: Bernd Storck
„U” Cluj: Gorcea – Chipciu, Thalisson Kelven, Masoero, Roger – Silaghi, Simion, Bic – Nistor – Popa, Anselmo
REZERVE: Iliev – Doukoure, Fossati, Gheorghe, Ilie, Mitrea, Oancea, Pănoiu, Pițian, Roguljic, Rus
ANTRENOR: Ioan Ovidiu Sabău
ARBITRU: Viorel Flueran

A doua remiză albă consecutivă pentru „U” Cluj

În partida disputată pe Stadionul Sepsi din Sfântu Gheorghe spectacolul s-a lăsat așteptat, ambele echipe adoptând un joc prudent fără a-și asuma riscuri.

În prima repriză jocul ambelor echipe a fost unul echilibrat, posesia fiind de 50% de fiecare parte și nu a fost trimis nici un șut pe spațiul porții. Jocul a fost desfășurat în mare parte la jumătatea terenului, ambele echipe fiind mulțumite cu scorul pauzei adică 0 la 0.

În repriza secundă ambele echipe au ieșit mai montate de la vestiare cu dorința de a obține mai mult decât un rezultat de egalitate întrucât este introdus la „U” Cluj în minutul 45 Valentin Gheorghe, în timp ce Sepsi i-a introdus pe Roland Varga, Kevin Varga și Oteliță.

În minutul 50 vine primul șut pe poartă a partidei, acesta îi aparține jucătorului celor de la Sepsi, Kevin Varga, intrat la pauza meciului trimite cu capul periculos, dar Gorcea închide bine unghiul și scorul rămâne 0 la 0.

Pe parcursul reprizei secunde Sepsi a fost echipa care a controlat partida prin posesie și câteva șuturi spre poarta apărată de Gorcea, dar nu destul de periculoase cât să îl învingă.

În minutul 90+2 Daniel Popa ratează o uriașă ocazie rămas unu la unu cu portarul celor de la Sepsi, dar Moldovan apără impecabil și scorul rămâne 0 la 0.

Partida se încheie cu o remiză albă, rezultat care îi menține pe clujeni pe locul 9 cu 35 de puncte, la doar 2 puncte de ultimul loc care duce în play-off. Pentru „șepcile roșii” urmează meciul de „acasă” cu Farul Constanța, miercuri, 28 februarie.
Cosmin Olaru

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax