Connect with us

Editorial Opinii

OPINIE. Petru Romoşan: Aforismele lui Talleyrand şi o scurtă privire în istorie

Publicat


Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord (1754-1838, născut şi mort la Paris), pe scurt, Talleyrand a fost unul dintre cei mai mari (şi longevivi) politicieni ai Franţei din toată istoria sa bogată în mari oameni de stat : Ludovic al XIV-lea, Richelieu, Napoleon I, Charles de Gaulle etc. De-a lungul a opt ani, Talleyrand a fost al doilea om al imperiului napoleonian şi, de departe, principalul său diplomat. Fusese deja o mare figură în două regimuri anterioare, l-a sprijinit pe Napoleon în ascensiunea sa şi tot el a fost cel care l-a scos din istorie.

Despre Talleyrand s-au scris sute de cărţi. Omul rămâne un subiect aparte în toate studiile de politologie, administraţie şi, mai ales, diplomaţie. Vorbele lui de spirit despre secolul al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, femei, Napoleon, conversaţie, revoluţie, morală, guvernare etc. au făcut deliciul contemporanilor şi continuă să încânte şi astăzi prin luciditate, realism, inteligenţă, umor, paradox şi pur cinism uneori. Talleyrand e şi azi un fel de „tată” sau „bunic” al diplomaţilor de pretutindeni.

Am mai tradus câteva aforisme ale lui Talleyrand despre America de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, unde a fost refugiat (1794-1796). Dar opera sa „de spirit”, orală (colportată) şi scrisă, este imensă. Iată acele aforisme :

„Nu-mi mai vorbiţi despre o ţară (SUA – n.n.) în care fiecare om pe care l-am întâlnit era dispus să-mi vândă câinele lui.”
„Faţă de America, Europa trebuie să fie mereu foarte atentă şi să nu furnizeze nici un pretext de acuze sau de represalii. America creşte în fiecare zi. Ea va deveni o putere colosală şi va veni un moment în care, având cu Europa comunicaţii mai uşoare graţie unor noi descoperiri, ea va dori să-şi spună cuvântul în treburile noastre şi să se amestece în ele.”
„Există aici mai multe mijloace de a face avere decât oriunde altundeva.”
„Statele Americii fac o ţară în care, dacă există 32 de religii, găseşti doar un singur fel de mâncare, şi acela prost” (Talleyrand en verve – mots, propos, aphorismes, Horay, Paris, 2002).

Francezii au avut mari regi, împăraţi, comandanţi de oşti : Clovis I (domnie 481-511), care cucereşte cea mai mare parte a Galiei şi se converteşte la creştinism ; Carol cel Mare (Charlemagne – domnie 768-814), fiu al lui Pepin cel Scurt, măreşte considerabil regatul francilor şi este încoronat de Papa Leon al III-lea la Roma, la 25 decembrie 800, împărat al Occidentului ; Ludovic al IX-lea, zis Ludovic cel Sfânt (Saint Louis – domnie 1226-1270), canonizat în 1297 ; Francisc I, „părintele şi restauratorul literelor” (domnie 1515-1547), îi aduce în Franţa pe Andrea del Sarto, Benvenuto Cellini şi Leonardo da Vinci, pe care-l numeşte „tatăl meu”, şi este considerat regele emblematic al Renaşterii franceze ; Henric al IV-lea (domnie 1589-1610), primul rege al Franţei din casa capeţiană de Bourbon, pune capăt Războaielor Religioase de 30 de ani prin Edictul de Pacificare de la Nantes, care autorizează cultul protestant ; Ludovic al XIV-lea („Regele Soare”, domnie 1643-1715) ridică Franţa la rangul de mare putere ; Napoleon I (primul împărat al francezilor, domnie 1804-1814, după ce fusese prim consul 1799-1804, „Micul caporal”, „Marele general”) ; Napoleon III (preşedinte şi împărat 1848-1870 – primul preşedinte al Republicii ales prin vot universal masculin şi ultimul împărat al francezilor 1852-1970) ; Charles de Gaulle („Salvatorul Franţei” în timpul celui de-al doilea război mondial) conduce Franţa între 1944 şi 1946, între 1985 şi 1959, şi este preşedinte între 1959 şi 1969 – ultimul mare om de stat francez. În secolul XX, Franţa i-a mai avut pe Georges Clemenceau, Léon Blum, François Mitterrand şi Philippe Séguin.

Francezii au avut şi mari prim-miniştri, miniştri de Finanţe, mari diplomaţi. Talleyrand, de mai multe ori prim-ministru şi ministru de Externe, este, alături de Richelieu, Mazarin sau Colbert, unul dintre cei mai mari şi mai cunoscuţi. Cardinalul Richelieu (Armand Jean du Plessis de Richelieu, 1585-1642) a fost principalul ministru (nu se inventase încă titulatura de prim-ministru) al regelui Ludovic al XIII-lea între 1624 şi 1642 şi este considerat fondatorul statului francez modern.

Cardinalul Richelieu a fost urmat direct de cardinalul Mazarin (Jules Raymond Mazarin – Giulio Raimondo Mazzarino 1602-1661), care a fost principalul ministru (1643-1651) al Anei de Austria, mama şi regenta regelui Ludovic al XIV-lea şi, în continuare, până la moartea sa, principalul ministru al lui Ludovic al XIV-lea. Jean-Baptiste Colbert (1619-1683), secretar de stat al Casei Regale, controlor general de Finanţe şi al treilea ministru principal al lui Ludovic al XIV-lea între 1661 şi 1683, a fost creatorul „intervenţionismului” şi al „mercantilismului” în politica economică a statului, transformând Franţa într-o mare putere politică, economică şi militară.

Dar să revenim la opera „aforistică” a lui Talleyrand din care cităm în continuare :

„Există trei feluri de a şti : a şti propriu-zis, a şti să trăieşti şi a şti să faci. Ultimele două te dispensează, în general, de primul.”
„Cuvintele Republică, Libertate, Egalitate, Fraternitate erau scrise pe toate zidurile, dar lucrurile pe care le exprimă ele nu erau nicăieri.”
„Toată tinereţea mea a fost orientată către o profesiune (clericală – n.n.) pentru care nu aveam nici o chemare.”

„L-am iubit pe Napoleon. M-am ataşat chiar de persoana lui, în ciuda defectelor pe care le avea. La început, m-am apropiat de el graţie acelei atracţii irezistibile pe care o exercită orice adevărat geniu. Faptele lui bune au născut în mine o sinceră recunoştinţă. De ce m-aş teme s-o spun ? M-am bucurat de gloria lui şi de reflexele pe care le aruncă ea asupra celor care îl ajutau în nobila sa minsiune. Pot şi să mărturisesc că l-am slujit cu devotament şi, atât cât a depins de mine, cu un devotament luminat. Pe vremea în care putea să audă adevărul, i-l spuneam cu toată loialitatea mea. I l-am spus şi mai târziu, atunci când trebuia să te foloseşti de menajamente pentru a-l face să-i parvină. Dizgraţia pe care mi-a cauzat-o francheţea justifică, în faţa conştiinţei mele, faptul că m-am despărţit de politica lui mai întâi şi apoi de persoana lui, atunci când ajunsese în punctul în care punea în pericol destinul patriei mele.”

„O spun şi o repet cu fruntea sus : n-a existat niciodată vreun conspirator primejdios împotriva lui (Napoleon – n.n.) altul decât el însuşi. Cu toate astea, a făcut să se exercite asupra mea cea mai odioasă supraveghere în ultimii ani ai domniei sale. Aproape că aş putea aduce această supraveghere ca probă a imposibilităţii în care m-aş fi găsit de a conspira chiar dacă mi-aş fi dorit s-o fac.”

„Sunt întotdeauna vorbit ori prea de bine, ori prea de rău : mă bucur de onoarea exagerării.”
„N-am conspirat în viaţă decât în epocile în care aveam complice majoritatea Franţei şi în care încercam, dimpreună cu ea, să-mi salvez patria.”
„Am ieşit din treburile statului numai atunci când ele nu mai existau.”
„O bibliotecă bună e de ajutor la toate stările sufleteşti.”

„Fericirea unui bărbat îndrăgostit e extremă pentru că se bazează pe o realitate aflată în domeniul imaginaţiei.”
„Am în mine ceva inexplicabil care poartă ghinion guvernelor care mă neglijează.”
„O monarhie trebuie să fie guvernată cu democraţi, iar o republică, cu aristocraţi.”
„Oamenii merituoşi au adesea nenorocul de a nu găsi ocazia de a se face cunoscuţi. Dar proştii sunt mult mai nefericiţi, căci ocazia nu le lipseşte niciodată.”
„Mijlocul cel mai onest de a-ţi repara greşelile este să ai curajul de a le recunoaşte.”
„Fără libertatea presei nu există regim reprezentativ.”

„Financiarii nu-şi fac bine afacerile decât atunci când statul le face prost pe ale lui.”
„E mai rău decât o crimă, e o greşeală.” (În legătură cu asasinarea ducelui d’Enghien)
„Politicii îi va fi foarte greu să devină o ştiinţă.”

„Domnilor, sunt poate singurul care nu cere nimic. Un mare respect, iată tot ce vreau eu pentru Franţa. Ea e destul de puternică prin resursele ei, prin întinderea ei, prin numărul şi mintea locuitorilor ei, prin provinciile ei care se continuă, prin administraţia ei unitară, prin mijloacele de apărare cu care natura şi meşteşugul i-au garantat frontierele. Eu nu vreau nimic, vă repet. Şi vă aduc imens.” (Cuvântul de deschidere la Congresul de la Viena din 1815)(op. cit.)

Cândva, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi în prima jumătate a secolului XX, România a fost francofonă şi francofilă. Marea dinastie românească a Brătienilor şi prietenul ei, celebrul Eugeniu Carada, au avut neîntrerupt sprijinul Franţei. În a doua jumătate a secolului XX am fost vrând-nevrând aliaţii sovieticilor. Astăzi, românii au devenit anglofoni şi americanofili, şi nu jură decât pe economia germană. Convieţuirea cu Imperiul Otoman ne-a învăţat să fim mereu cu cei mai puternici. Tabloul politic planetar e în aşteptarea unui mare cutremur, cu războaie şi catastrofe de tot felul. Pe cine se vor sprijini mâine oamenii politici români şi România ?

Petru Romoşan

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Clujenii de pe str. Miko Imre, strigăt de ajutor către Primărie. ”Între numerele 10-13 e plină de gropi și un pericol”

Publicat

De

Str. Miko Imre plină de gropi

Locuitorii străzii Miko Imre din Cluj-Napoca reclamă starea deplorabilă a arterei și spun că această situație afectează zilnic sute de familii. Clujenii cer ajutorul Primăriei, iar instituția le-a răspuns prin intermediul Cluj24.

Strada, parțial asfaltată de locuitori

”Strada Miko Imre este cale de acces și pentru unele străzi private din zonă, cum sunt Ștefan Augustin Doinaș, Aurel Gurghianu și Iuliu Merca și a fost, până la un moment dat, într-o situație juridică incertă in cauza blocurilor construite de un țepar, astfel că nu a fost asfaltată de către Primărie.

Astăzi, strada este parțial asfaltată de către locatari, iar între numerele 10-13 nu este asfaltată, ci plină de gropi și un pericol pentru toată lumea, totuși foarte tranzitată.

Locuitorii din zonă au făcut în ultimii 3-4 ani sesizări recurente pe platforma MyCluj, în urma cărora s-a reușit totuși clarificarea situației juridice, iar în final strada a fost marcată ca aparținând domeniului public în totalitate”, arată locuitorii străzii.

Petiție cu peste 120 de semnături

Strada Miko Imre

Aceștia au arătat că în perioada mai-iunie 2023, unul dintre vecini a făcut o listă cu peste 120 de persoane care locuiesc pe toate străzile din zonă și a trimis o petiție către Primăria Cluj-Napoca.

”În răspuns ni se aduc motive scoase din burtă astfel încât să nu fie posibilă introducerea străzii în programul de asfaltare și modernizare. Se tot insistă că e în programul de întreținere, ultima întreținere fiind făcută în octombrie 2022 la insistențele noastre.

În același timp, strada Wolfgang Amadeus Mozart nu are 2 trotuare pe toată lungimea ei, totuși modernizarea a fost realizată în ultimii ani.

Miko Imre, stradă publică 100 la sută

strada Miko Imre

Soluții se pot găsi cu siguranță, dacă se și vrea.

În ultimul an, am auzit și de posibilitatea ca pe terenurile libere dintre Aurel Gurghianu și Grigore Moisil să se construiască imobile noi, astfel că dezvoltatorul să fie obligat să asfalteze căile de acces către aceste terenuri.

Dacă primăria se bazează pe acest lucru și ne duce cu zăhărelul, punând problema asfaltării pe altcineva, totuși de ce nu ni se spune concret asta?

Practic, strada este 100% publică din noiembrie 2022, când a devenit teren integral al municipalității, însă după mai bine de 1 an nu s-a făcut niciun demers pentru realizarea documentației și obținerea autorizației de construire.

În octombrie 2022 asociația de locatari a cerut audiență și nu a fost acceptată, ci am primit doar un răspuns scris”, au precizat locuitorii străzii.

Clujenii ajutor Primăriei pentru asfaltarea străzii.

Ce soluții are Primăria

strada Miko Imre

Primăria Cuj-Napoca informează că de la preluarea străzii Miko Imre în domeniul public în ampriza existentă au fost executate doar reparații locale (plombe ale carosabilului), precum și lucrări de întreținere curentă specifice străzilor nemodernizate pentru sectorul de drum cuprins între imobilul situat administrativ pe str. Miko Imre nr. 11 și intersecția cu str. Aurel Gurghianu.

”Lucrările de asfaltare pot fi realizate doar ținând cont de restricțiile impuse de relief și de regimul juridic al terenurilor din zonă, în unele zone fiind imposibilă realizarea a două benzi de circulație și trotuarului pe ambele sensuri de mers.

În acest sens, pentru modernizarea străzii Miko Imre vor fi necesare exproprieri pentru cauză de utilitate publică. Totodată, oportunitatea acestor demersuri va fi analizată și supusă aprobării odată cu programele de modernizare ce se vor desfășura la nivelul municipalității.

Nu în ultimul rând, în temeiul respectării obligațiilor legale și a implementării programului de urmărire a comportării în timp a construcțiilor, strada Miko Imre rămâne inclusă în programele de întreținere desfășurate la nivelul municipalității”, au precizat reprezentanții Primăriei clujene.

strada Miko Imre

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Miercurea SIRENELOR! Pe 28 februarie va avea loc un nou EXERCIȚIU de alarmare publică la Cluj-Napoca

Publicat

sirena

Pe 28 februarie se reia „Miercurea sirenelor”, când va avea loc un nou exercițiu de alarmare publică. Tot atunci se împlinesc 91 de ani de Protecție Civilă în România. 

„Pentru marcarea acestui moment, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al Județului Cluj, cu sprijinul Instituției Prefectului – Județul Cluj, precum și alături de Inspectoratul Școlar Județean Cluj, a organizat o conferință de presă. Au participat doamna Irina Munteanu – prefectul județului Cluj, doamna Marinela Marc – inspector școlar general și domnul colonel Gabriel Drînda, împuternicit inspector șef al ISU Cluj.

aniversare 91 de ani isu cluj

Miercurea SIRENELOR! Pe 28 februarie va avea loc un nou EXERCIȚIU de alarmare publică la Cluj-Napoca

Cu această ocazie, s-a anunțat faptul că va avea loc un nou exercițiu de alarmare publică „Miercurea Sirenelor”. Exercițiul este programat miercuri, 28 februarie 2024, începând cu ora 10.00, în tot județul Cluj.

Precizăm faptul că acest demers presupune doar verificarea sistemelor de alarmare, iar populația nu trebuie să intre în panică la auzul sirenelor. Totodată, exercițiul se va desfășura la nivel național și nu presupune luarea vreunei măsuri suplimentare de către cetățeni.

Pe de altă parte, unitatea noastră, alături de partenerii săi, va organiza o serie de activități menite să dezvolte comportamentul preventiv. Cei interesați se pot familiariza cu măsurile și regulile de comportare ce trebuie adoptate în cazul producerii unor situații de urgență.

Exercițiu de alarmare publică: măsurile și regulile de comportare

Este foarte important să transmitem mesaje preventive și către tânăra generație. Drept urmare, pompierii clujeni vor fi prezenți în unitățile de învățământ din Cluj-Napoca, Turda, Dej sau Gherla.

În paralel au fost reluate Campaniile Naționale de Informare Preventivă. Sunt distribuite materiale informative prin intermediul inspectorilor ISU Cluj și a ecranelor din mijloacele de transport în comun, precum și cu ajutorul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență.

Nu în ultimul rând, vă anunțăm faptul că porțile subunităților ISU Cluj sunt deschise în această săptămână pentru cei care vor să vadă tehnica noastră de intervenție”, a comunicat ISU Cluj.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Uniforme de jandarmerie, expuse la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Cea mai veche, din 1850

Publicat

De

uniforme jandarmeri

Expoziția „Uniforme de onoare. Uniforme de jandarmerie din perioada 1850-2024 și lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca” are loc în perioada 27 februarie – 10 martie, reprezentând o colaborare între Inspectoratul de Jandarmi Județean „Alexandru Vaida Voevod” Cluj, Muzeul Jandarmeriei Române și Muzeul de Artă Cluj-Napoca.

Expoziția reunește 15 uniforme de jandarmerie, printre care și cea mai veche, datând din anul 1850, din anul înființării acestei arme.

Uniforma de culoare neagră are epoleți și este de căpitan de dorobanți de județ din Țara Românească, fiind purtată zilnic de către ofițeri.

Înființați în anul 1832, dorobanții au fost militarizați și primesc grade militare, ocupându-se de escorta arestaților, păstrarea ordinii în localități sau de paza granițelor.

Marchează trei momente din istoria Jandarmeriei

Șeful Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj, col. Claudiu Fechete, a declarat că evenimentul cu prezentarea de uniforme de jandarmerie marchează 174 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române din timpul domnitorului Grigore Alexandru Ghica, 152 de ani de la nașterea lui Alexandru Vaida Voevod, fost prim-ministru al României, care a dat și numele Inspectoratului de Jandarmi din judeţul Cluj și care este născut în 27 februarie, și 105 ani de la înființarea Jandarmeriei Române în Transilvania în 29 ianuarie 1919.

”Am vrut ca această expoziție să facă o legătură între cele trei momente”, a spus Fechete.

La deschiderea expoziției au fost prezente oficialități județene, fețe bisericești, artiști și jandarmi.

Expoziția are loc la Muzeul de Artă Cluj-Napoca și poate fi vizitată gratuit până în data de 10 martie 2024, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10 -17.

Citește mai departe

EVENIMENT

Boc își anunță voalat candidatura la Primărie: „Nu sunt interesat să plec de la Cluj”

Publicat

De

emil boc facebook

Emil Boc va candida din nou pentru un mandat de primar al municipiului Cluj-Napoca. Cel puțin așa a lăsat să se înțeleagă când a reafirmat că nu este interesat să candideze la alegerile europarlamentare din data de 9 iunie.

Primarul Clujului spune că pentru el subiectul europarlamentare este închis demult.

Boc își anunță voalat candidatura la Primărie: „Nu sunt interesat să plec de la Cluj”

Emil Boc a declarat marți că nu este interesat de alagerile europarlamentare.

El a precizat, din nou, la Ziua Live că apreciază eleganța lui Nicolae Ciucă, președintele PNL, care a spus recent că Emil Boc ar putea deschide listele la europarlamentare.

Oricum, după de PSD și PNL au „comasat” și lista de candidați la alegerile europarlamentare, numele primarului Clujului nu mai apare pe aceasta.

„Am spus-o clar ca lumina zilei << nu plec de la Cluj>>”, a declarat Boc care, însă, nu a vrut să vorbească acum despre candidatura sa la Primărie.

Boc a mai spus că „iubește prea mult acest oraș ca să plece”.

„Sunt trup și suflet alături de PNL, dar nu sunt interesat să plec de la Cluj. Clujul are deja un europarlamentar consacrat”, a mai precizat Emil Boc, care s-a referit la europarlamentarul Daniel Buda.

Emil Boc despre alianța „atipică” la europarmanetare

În ceea ce privește alianța făcută de PSD și PNL pentru alegerile europarlamentare, Boc a lăsat să se înțeleagă că este una necesară

„Această alianță atipică trebuie judecată din perspectiva obiectivului primordial de a trimite în Parlamentul de la Bruxelles o majoritate proeuropeană. Cu un razboi la graniță, pacea, securitatea și prosperitatea depinde mai mult ca niciodată de Europa.

Nu putem trimite la Bruxelles oameni care să nu creadă în viitorul european al României sau Republicii Moldova”, a mai spus Emil Boc.

 

.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax