Connect with us

CULTURA

Opinie. Mirel Borodi: 150 de ani de colaborare. Prima asociere a clujenilor în afaceri. Expoziţia de pe Eroilor

Publicat


Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand ma gandesc la anii copilariei mele antreprenoriale, parca si acum imi salta inima de emotie. Aparitia capitalismului dupa o lunga perioada de  timp  de comunism a generat in randul romanilor o euforie generala in cautarea căilor de producere  rapida a banilor . Nu multi intelegeau notiunile de companie, actiuni, obligatiuni sau unitati de fond, dar cu toate astea, majoritatea era gata in orice moment sa devina achizitori ai titlurilor de capital si parteneri in diverse afaceri .  Colegii de intreprindere se asociau in cate un SRL-u si porneau cu entuziasm in aventura antreprenoriala. Dupa un aşa zbucium, dupa atata energie pozitiva pusa in slujba colaborarii, te asteptai la o explozie a fenomenului colaborativ.  Din pacate, lucrurile n-au stat chiar asa.

Cei care au bani pleacă cu cunoştinţe, cei care au cunoştinţe, pleacă cu banii

Este o descriere a bursei de valori ca locul in care se intalnesc cei care au bani cu cei care au cunostinte si cei care au bani pleaca cu cunostinte, iar cei cu cunostinte pleaca cu banii. A urmat o lunga perioada de falimente rasunatoare de la mari companii si pana la fonduri de investitii. Era o lectie pe care fiecare nou capitalist român o primea si, asemenea unui duş rece, ar fi trebuit să aibă rolul de a-l căli.

Poate pentru generatia care era pe final de mandat era prea tarziu, dar noile generatii de investitori, antreprenori aveau la dispozitie un curs interesant de studiat. Ca efect imediat, scaderea apetitului de asociere al oamenilor de afaceri pe fondul diminuării încrederii pe care o aveau unii in altii.

Timp de doua decenii am asistat, desigur cu mici exceptii,  la o continua destructurare a colaborarii. Miile de companii, cu o multitudine de actionari in spate, au urmat fie calea dizolvarii, fie pe cea a concentrarii intr-o singura mână a capitalului. SRL-urile cu unic asociat deveneau cea mai reprezentativa forma de societate in ecosistemul antreprenorial romanesc.

E greu dacă sunt mai mulţi, dar e rău dacă eşti singur

Suntem in acest punct. Avem majoritatea afacerilor detinute de asociat unic si prima generatie de antreprenori se afla la sfarsitul mandatului lor. Sunt de 30 de ani in afaceri si au depasit de ceva vreme varsta de pensionare. S-au concentrat pana in acest moment pe cresterea afacerii si in marea majoritate a cazurilor sunt cei care controleaza totul in afacerea lor. Ei trebuie sa plece si altcineva ar trebui sa le ia locul.

Sub 15% din afaceri se transferă in cadrul familiei, in timp ce restul ar trebui sa-si identifice un succesor din afara. Vor reusi cei peste 100.000 de antreprenori români sa-si vanda afacerea in timp util sau vor trebui sa o lichideze? Cui sa le propuna sa o cumpere? Si acum apare cea de-a doua lectie a capitalismului pe care o primim. Daca din prima s-a invatat ca nu-i bine sa te arunci cu ochii inchisi in tot felul de asocieri si sa faci investitii fara sa le intelegi, ce-a de a doua lectie ne invata ca nici sa fii singurul asociat al afacerilor tale nu-i bine .

Sa cultivi forme colaborative implicand prin planurile de fidelizare si pe cei mai buni angajati in structura de proprietari sau sa realizezi structuri de societati de capitaluri pot fi solutii bune, atat pentru cresterea companiei, cat si pentru transferul ei. E greu daca sunt mai multi, dar e rau daca esti singur.

Orice colaborare se bazează pe reguli

Cele doua lectii vor introduce cu siguranta in manualul antreprenorului si investitorului român reguli. Va trebui sa invatam ca orice colaborare se bazeaza pe reguli. Setul de reguli care descrie ce se intampla in fiecare situatie si care se afla in actul constitutiv al asocierii va fi fundamentul noilor colaborari.

Eu cred ca suntem la un nou început. Un nou curent colaborativ va cuprinde detinatorii de afaceri . Digitalizare si verde am vazut ca sunt directiile impuse de la nivel european. Poate, va pare un alt ideal care sa anime colaborările viitoare.

Prima asociere a clujenilor

Daca privim in istorie, prima asociere a mestesugarilor romani din Cluj,  se forma avand la baza idealul national. Reprezentanti de seama ai bisericii pun bazele, acum 150 de ani, unei asociatii a mestesugarilor.

In februarie 1871, la Casina Romana din Cluj are loc adunarea de constituire a “ Reuniunii Sodalilor Romani din Cluj “, prima asociatie de meseriasi cu atestat din Europa. Stim cu totii ca la final de secol IX, breslele isi pierdeau monopolul si apar clasele de meseriasi care constituie mai tarziu cele doua blocuri sociale : patronatul si sindicatul. Primul constituindu-se din randul meseriasilor care au ajuns sa detina ateliere si mai tarziu fabrici, iar ce-l de-al doilea adunand  meseriasii lucratori din ateliere si fabrici.

Deci, acum un secol si jumatate, intelectualitatea romaneasca clujeana punea bazele unei asocieri care se adresa meseriasilor , sodali inseamna calfa, cu scopul de-a crea o clasa de mijloc. Prin activitati de formare a tinerilor romani se dorea ridicarea nivelului statului lor.

Scopuri ale reuniunii

Prin invatarea unei meserii, cultivarea unor traditii, ridicarea nivelului intelectual se intentiona ca pe de-o parte sa se creeze o clasa de meseriasi romani educată, iar pe de alta parte prin întoarcerea unora dintre acestia in mediul rural sa contribuie la dezvoltarea societatii romanesti de la sate.

Reuniunea se straduia ca pe langa formarea ca mestesugari a tinerilor romani sa-i ajute sa-si dezvolte si celelate cunostinte  si sa devina persoane implicate social.  S-a constituit in acest scop o biblioteca,  se organizau festivaluri de datini, serate literare unde se recitau poezii de Coşbuc , Alecsandri si alti poeţi ai vremii. Se jucau la festivaluri pese scrise de Iacob Mureşianu, interpretate uneori de tineri amatori . S-au creat fonduri de bani  ( fondul Grigore Silaşi ) pentru a se putea sprijini diverse actiuni.

Expoziţia din centrul Clujului

O parte  din povestea reuniunii precum si a succesorilor sai o puteti vedea la pavilionul expozitional de pe B-dul Eroilor , din spatele monumentului Memorandiştilor.

Daca privim succesiunea colaborare/ individualism eu consider ca suntem din nou la inceputul unor noi forme de colaborare. Viitorul ne va demonstra cum .

Mirel Ioan Borodi, membru al biroului executiv al Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor Cluj, autoarea expoziţiei



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Leul mai are o săptămână de liniște. Scenarii sumbre în cazul în care vom avea un președinte izolaționist

Publicat

Leul în contextul alegerilor

Leul mai are cel puțin încă o săptămână liniștită, până în momentul în care vom afla care este noul președinte, unul pro-european sau un altul izolaționist, pro-Rusia, spune analistul finaniar Radu Georgescu.

BNR va continua să monitorizeze cu atenție piața valutară și va lăsa euro să se tranzacționeze în culoarul 4,976 – 4,977 lei.

Cursul euro a scăzut marginal

La începutul acestei săptămâni, cursul monedei unice a scăzut marginal de la 4,9771 la 4,9769 lei.

Alegerea unui președinte extremist, antisistem, arată Radu Georgescu, ar putea oferi guvernarea partidelor care fac parte din același spectru politic, va provoca o explozie a piețelor valutară și monetară, o depreciere rapidă a euro.

Pentru a apăra moneda națională, BNR are la dispoziție o rezervă valutară consistentă. Ea era la sfârșitul lui noiembrie de 61,174 miliarde euro, față de 62,841 miliarde euro, la finalul lui octombrie.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) erau la sfârșitul lunii trecute de 69,573 miliarde euro, faţă de 71,361 miliarde euro în 31 octombrie.

Indicii ROBOR au crescut după anunțarea rezultatului la primul tur al alegerilor prezidențială

Creșterea puternică a indicilor ROBOR, provocată de rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale, s-a temperat la începutul acestei săptămâni, după ce a fost anunțată componența noului Parlament, arată analistul Radu Georgescu.

Astfel, indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a revenit de la 5,93 la 5,92%, față de 5,55%, la începutul lui septembrie.

Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a scăzut de la 5,97 la 5,96%, comparativ cu 5,59% în urmă cu aproape trei luni, iar cel la 12 luni s-a oprit la 5,99%, față de 5,64% în prima parte a lunii septembrie.

Trezoreria vrea să împrumute 5 miliarde de lei

Trezoreria și-a propus să se împrumute luna aceasta cu 5 miliarde de lei, la care poate adăuga alte 600 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, față de 6,495 miliarde de lei, în noiembrie.

Dolarul a crescut

Euro s-a depreciat la 1,0496 – 1,0574 dolari, evoluție la care contribuie situația politică încordată din Franța, unde extrema stângă și dreaptă sunt pregătite să voteze o moțiune de cenzură împotriva guvernul condus de Michel Barnier, pe tema bugetului Securităţii Sociale.

În piața locală, cursul dolarului a crescut de la 4,7129 la 4,7307 lei.
Media lirei sterline a crescut de la 5,9807 la 6,0111 lei, la doar 0,01 bani de maximul istoric atins în 7 martie 2022. În schimb, cursul francului elvețian a scăzut de la 5,3526 la 5,3412 lei.

Prețul gramului de aur a scăzut la început de decembrie la 400,8676 lei, după ce metalul galben s-a depreciat la 2.621,20 – 2.650,60 dolari/uncie.

În regiune, media monedei poloneze s-a întărit la 4,2923 zloți/euro. În schimb, cursul celei maghiare s-a depreciat la 414,10 forinți/euro.

Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale americane, a ridicat prețul bitcoin în noiembrie cu circa 40%. La începutul acestei săptămâni, principala monedă digitală a scăzut până la 94.853 dolari. Ethereum se tranzacționa între 3.572 și 3.760 dolari, arată analistul Radu Georgescu.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Vremea la Cluj până în 15 decembrie. Când să ne așteptăm la precipitații

Publicat

De

Vremea la Cluj

Administrația Națională de Meteorologie a făcut o estimare a valorilor termice și a precipitațiilor până la jumătatea lunii decembrie.

La Cluj, arată meteorologii, temperaturile vor fi normale pentru această perioadă.

Vremea la Cluj până în 15 decembrie. Când să ne așteptăm la precipitații

Potrivit meteorologilor, valorile termice diurne vor fi apropiate de cele caracteristice pe aproape tot parcursul intervalului de prognoză.

Varorile medii ale maximelor vor fi cuprinse între 4 și 6 grade, ușor mai ridicate de atât urmțnd să fie fi doar în zilele de 7, 8 și 9 decembrie, când vor urca spre 8 grade.

Minime cuprinse între -6 și 2 grade

Conform ANM, temperaturile minimele vor fi preponderent negative, cu cele mai scăzute valori în prima parte a intervalului și
din nou spre sfârșitul acestuia, astfel încât media mnimelor se va situa între -6 și 2 grade.

Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată după data de 7 decembrie.

Citește mai departe

EVENIMENT

Surpriză la repartizarea mandatelor parlamentare la Cluj? Simulare: UDMR prinde un senator, în dauna PSD. POT ia un deputat

Publicat

De

senator Cluj

Biroul Electoral Județean (BEJ) Cluj de la alegerile parlamentare se va întruni, marți dimineață, pentru a întocmi centralizatorul cu voturile pe județ, urmând să fie atribuite mandatele de senatori și deputați, după ce se va comunica și coeficientului național de la Biroul Electoral Central (BEC) pentru a se face și redistribuirea. 

Potrivit unei simulări a distribuirii mandatelor făcută la București, la Camera Deputaților vor primi mandate Radu Moisin și Ovidiu Cîmpean de la PNL, Oana Murariu și Ciprian Rigman de la USR,  Ioana Bruynseels și Alin Coleșa de la AUR, Răzvan Ciortea și Remus Lăpușan de la PSD, Csoma Botond de la UDMR și Voicu Simu de la POT.

Surpriză la repartizarea mandatelor parlamentare la Cluj?

La Senat, simularea a adus o surpriză, urmând să vedem dacă aceasta va fi confirmată sau nu de BEJ Cluj. Astfel, viitorii senatori de Cluj ar fi Mircea Abrudean de la PNL, Ciprian Rus de la USR, Cristian Șipoș de la AUR și Tasnadi Szilard Istvan de la UDMR, în dauna lui Alexandru Cordoș de la PSD. Aceasta deși UDMR s-a clasat pe județ după PSD ca număr de voturi la Senat, la o diferență de 833 de voturi.

Vom reveni marți cu detalii despre împărțirea mandatelor celor 4 senatori și 10 deputați.

Citește mai departe

EVENIMENT

Felicia Pianoschi, asistent șef la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj, decorată de președinte de Ziua Națională a României

Publicat

De

Felicia Pianoschi, Spitalul de Boli Infecțioase Cluj

Felicia Pianoschi, asistent șef unitate la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca a fost distinsă cu Ordinul “Meritul Sanitar” în grad de Cavaler.

Titlul i-a fost conferit de președintele Klaus Iohannis, cu prilejul Zilei Naționale a României.

Felicia Pianoschi, asistent șef la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj, decorată de președinte de Ziua Națională a României

Dana Pianoschi a fost felicitată și de președintele Consiliului Județean Cluj, instituție care are în subordine Spitalul de Boli Infecțioase.

“Îi adresez doamnei Pianoschi Felicia Dana cele mai sincere felicitări pentru distincția obținută, o încununare a rezultatelor excepționale avute în activitatea profesională, a expertizei și profesionalismului de care a dat și dă dovadă.

Am convingerea că că astfel de reușite duc mai departe reputația sistemului medical clujean, iar Spitalul nostru de Boli Infecțioase va rămâne un etalon în ceea ce privește activitatea spitalicească și cea ambulatorie”, a transmis Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Peste 20.000 de pacienți sunt tratați annual la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase este structurat pe două activități principale ale sistemului de sănătate, și anume: activitate spitalicească și activitate ambulatorie.

Activitatea spitalicească este asigurată în unitatea principală situată pe str. Iuliu Moldovan, nr. 23, unde anual se realizează aproximatov 7.000 de cazuri de spitalizare continuă și aproximativ 15.000 de cazuri de spitalizări de zi specifice patologiei bolilor infecțioase.

De asemenea, Ambulatoriul Integrat al unității sanitare, situat pe str. Moților, nr. 19, este cea mai mare și complexă unitate ambulatorie din țară, având o structură organizatorică ce cuprinde 24 de specialități clinice medicale pentru adulți, 11 specialități clinice medicale pentru copii și cinci laboratoare medicale.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax