Editorial Opinii
OPINIE. Mircea Sime: Umilirea și distrugerea carierelor în rândul polițiștilor: cazul Mihai Rus și denunțătorul

Pornind de la măsura reținerii șefului IPJ Cluj, Mihai Rus, aceasta nu este justificată, raportat la gravitatea faptei. Avem fapte cu recidivă la unii suspecți/inculpați care nu stau nici măcar o oră după gratii. Scopul reținerii pentru 24 de ore nu este justificat.
Nu este vorba despre o infracțiune flagrantă, iar procurorul știe că nu îi va fi admisă o eventuală propunere de arestare preventivă. Ce a urmărit, totuși, cu această reținere? Umilirea lui Mihai Rus ca om și distrugerea carierei sale. Azi, cel mai probabil, va primi control judiciar dacă vorbim doar despre fapta din trafic.
Procurorul Mihai Birtoc: un istoric de controverse
Procurorul DNA din dosar este Mihai Birtoc, același care l-a „decapitat” și pe Mircea Rus (fostul șef IPJ Cluj, achitat între timp). Pe aceeași rețetă: reținere de 24 de ore, defilare în fața camerelor ca cel mai mare infractor. Într-un final, Mircea Rus s-a ales cu viața și cariera distruse. Toate acuzațiile s-au dovedit a fi nefondate, iar fostul șef al IPJ este acum curat. Birtoc este căsătorit cu fosta iubită a lui Adrian Făgădar, nepotul interlopului Ochiul Mare. Făgădar a fost implicat în trafic de droguri.
Situația lui Țoc Sebastian și planul împotriva lui Rotaru
În 2019 sau 2020, a fost încadrat direct ca polițist pe motocicletă Țoc Sebastian. În 29 aprilie, el nu a ieșit în patrulare cu motocicleta, ci pe echipaj cu Pașca și Mureșan. Țoc a fost cel care s-a dus la mașina inspectorului-șef după ce aceasta a fost oprită. Inspectorul-șef a vorbit cu Rotaru să vadă ce e de făcut pentru a nu rămâne fără permis.
Astfel, Rotaru a vorbit cu echipajul de poliție să întocmească un proces-verbal din care să reiasă că mașina cu numerele respective nu a oprit la semnalul agenților. Ulterior, serviciul rutier urma să trimită către proprietarul mașinii o notificare prin care acesta trebuia să spună cine a fost la volan în ziua și ora respectivă.
Denunțul și consecințele sale
S-au creat povești printre polițiști referitor la acest aspect, iar informația că Rus a fost oprit în condițiile de mai sus a ajuns la unul dintre șefii lui Țoc.
Acest șefuț speră să ajungă de la biroul rutier șef la serviciul rutier. Astfel, influențat de alt coleg și prieten, au conceput planul de a-l da jos pe Rotaru.
Șefuțul de care vorbesc l-a determinat pe Țoc să meargă la DNA și să depună denunțul împotriva celor implicați. De unde știm că Țoc e denunțător? El a fost la momentul comiterii faptelor și el trebuia pus sub acuzare, dar nu a fost aşa. Dacă denunți faptele, nu ești acuzat de ele, chiar dacă ai fost părtaș.
Jocurile de culise și consecințele pentru Mihai Rus
Jocurile de culise nu se opresc aici. În Mihai Rus s-a dat pentru a putea fi acuzat, umilit, pus la dispoziție pentru a se elibera postul de inspector-șef. Cine e în cărți acum? Un fost adjunct care și-a dorit dintotdeauna conducerea inspectoratului, dar a ajuns să fie detașat într-un județ vecin.
Concluzii: O faptă minoră cu repercusiuni majore
Cert este că pentru o faptă atât de ușoară a fost distrusă viața și cariera actualului inspector-șef. Prin reținere, prin expunerea sa atât de extinsă, s-a dorit eliberarea postului de inspector-șef cât mai repede. Iar Birtoc pare că asta face, „decapitează” oameni pentru fapte extrem de minore, care nu afectează pe absolut nimeni. Marile dosare de corupție nu sunt cercetate de DNA Cluj, ci doar chestii minore.
Mai nou, DNA Cluj pare că este în slujba unor interese la „decapitări”, în timp ce de „peștii mari” nu se ocupă.
Reținerea lui Mihai Rus a stârnit indignare în toate structurile Poliției Române, de la cele care acționează la vedere, ori ba. Mihai vine dintr-o zonă unde se lucrează curat și este cunoscut ca fiind extrem de conștiincios și de bună-credință în tot ce face. A-l portretiza într-un anume fel are scopul clar de a-l elimina.
Ceea ce se va și întâmpla. Dosarul nu va avea nicio finalitate, faptele sunt banale. Cel mai probabil, va exista clasare în dosar, iar în cel mai rău caz, o renunțare la urmărirea penală. De condamnare nu poate fi vorba aici. Iar procurorul cunoaște aceste aspecte și, cu toate astea, nu s-a dat în spate din a-l executa printr-un mod de operare tras la indigo cu celălalt Rus.
Același procuror Birtoc ar fi fost cel care s-a ocupat și de cazul fostului rector al UMF Cluj-Napoca, Marius Bojiță, acuzat împreună cu mai multe cadre didactice de abuz în serviciu. Instanța a dispus, în final, achitarea tuturor celor implicați..
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
Exproprierile la Parcul Est sunt aproape de finalizare. Clujenii vor primi despăgubirile până în aprilie

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, a anunțat că exproprierile pentru Parcul Est, cel mai mare parc din oraș, vor fi încheiate până în luna aprilie.
Potrivit acestuia, mai sunt 10-12 parcele care trebuie clarificate din punct de vedere juridic, iar după finalizarea documentației, proprietarii își vor putea încasa banii.
„La Parcul Est vom finaliza exproprierile până în aprilie, vor fi gata toate exproprierile și oamenii vor putea să își încaseze banii. Mai sunt 10-12 parcele care trebuie să fie clarificate din punct de vedere juridic. Nu putem să facem plățile până când nu sunt făcute toate extrasele de carte funciară și toate planurile parcelare. Avem deja o finanțare de 10 milioane de euro pentru acel habitat pe care să îl păstrăm și vom merge mai departe cu lucrările”, a spus Dan Tarcea, la Ziua Live.
Cetățuia și Expo Transilvania mai așteaptă
În privința lucrărilor la Expo Transilvania și la Cetățuie, viceprimarul a arătat că municipalitatea nu dorește să înceapă proiectele fără a avea siguranța finanțării, pentru a evita situații în care lucrările rămân neterminate.
„La Expo Transilvania și la Cetățuia problema este una financiară, pentru că nu sunt linii de finanțare pentru aceste proiecte încă. Așteptăm să se deschidă și în momentul în care vor fi deschise call-urile, să putem aplica pentru fonduri europene. Doar în Mărăști vorbim de o investiție de 100 de milioane de euro, bani pe care nu îi avem. Nu am vrea să începem un proiect și să rămână în aer. Mai sunt și câteva probleme legislative acolo pe care urmează să le clarificăm în perioada următoare”, a mai afirmat Tarcea.
Deși bugetul municipiului Cluj-Napoca a ajuns la un miliard de euro, viceprimarul atrage atenția că suma este insuficientă pentru toate proiectele aflate în desfășurare: „Pare că bugetul municipiului Cluj-Napoca este mare, și când ne gândim la un miliard de euro, ne gândim la foarte mulți bani, și așa este, dar este în același timp mic pentru proiectele pe care le avem în desfășurare”.
EVENIMENT
FOTO. Incendiu în Jucu de Mijloc. S-au aprins deșeurile depozitate în curtea unui operator economic

Un incendiu a izbucnit vineri la un operator economic din localitatea clujeană Jucu de Mijloc.
Două echipaje din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin pentru a stinge flăcările.
Incendiu în Jucu de Mijloc
Potrivit ISU Cluj, flăcările se manifestă la deșeuri depozitate în exterior, pe o suprafață de aproximativ 50 de metri pătrați. Nu există persoane care să solicite îngrijiri medicale.

Un bărbat de 56 de ani a fost reținut pentru după ce a incendiat intenționat un autoturism parcat în curtea unui imobil de pe strada Școlii din Cluj-Napoca.
Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au reținut, pentru 24 de ore, un bărbat bănuit de comiterea infracțiunii de distrugere.
Bărbat reținut după ce a dat foc unei mașini
Bărbatul a dat foc unui autoturism parcat în curtea unui imobil de pe strada Școlii din Cluj-Napoca, cauzând un prejudiciu de 4.500 de euro.
„În fapt, la data de 13 martie, în jurul orei 20:50, polițiștii au fost sesizați prin apel 112 cu privire la incendierea unui autoturism parcat în curtea unui imobil de pe strada Școlii, din municipiul Cluj-Napoca.
Din verificările efectuate, s-a stabilit că, în aceeași seară, în jurul orei 20:30, un bărbat în vârstă de 56 de ani ar fi incendiat cu intenție autoturismul, cauzând distrugerea acestuia în totalitate.
Prejudiciul estimat de persoana vătămată se ridică la aproximativ 4.500 de euro”, a transmis IPJ Cluj.
Reținut pentru 24 de ore
Ca urmare a probatoriului administrat, față de bărbat a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore.
Cercetările sunt continuate sub supravegherea procurorului, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere, faptă prevăzută de Codul penal.
ADMINISTRAȚIE
VIDEO. Bilanțul furtunii de joi, la Cluj-Napoca: 13 arbori doborâți de vânt, în parcuri și în cartiere

Viceprimarul Dan Tarcea a evaluat astăzi situația din Parcul Feroviarilor, după ce rafalele puternice de vânt au provocat daune în urma furtunii de ieri.
Dan Tarcea a declarat că șase arbori au fost doborâți de vânt în Parcul Feroviarilor, iar constructorul este la fața locului pentru a pune tutori arborilor dărâmați.
„Sunt în Parcul Feroviarilor pentru a evalua situația în urma vântului care a fost ieri am constatat că șase arbori au fost culcați la pământ, iar în acest moment, cei de la Eco Garden sunt prezenți aici pentru a pune tutori arborilor care au fost dărâmați”, a declarat viceprimarul.
Șapte arbori doborâți în Parcul Mare și în cartiere
De asemenea, vântul a provocat pagube și în alte cartiere ale Clujului: „Am mai avut încă șapte arbori la nivelul municipiului Cluj-Napoca care au fost afectați, doi în Parcul Mare și ceilalți în cartierele Mănăștur, Gheorgheni și Grigorescu. Colegii mei, încă de ieri, au intervenit acolo”, a mai arătat Tarcea.
Cluj24 a semnalat joi că mai mulți copaci din Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca au fost doborâți de rafalele puternice de vânt.
535 de arbori, plantați în Parcul Feroviarilor
Viceprimarul Dan Tarcea a adăugat că, în cadrul procesului de revitalizare al Parcului Feroviarilor, au fost plantați 535 de arbori maturi, în plus față de cei deja existenți, și s-au depus eforturi pentru a păstra arborii sănătoși.
„Aici, în Parcul Feroviarilor am plantat 535 de arbori maturi în plus față de cei care au fost plantați și am încercat să păstrăm toți arborii care au fost sănătoși. Acest parc este un model de bune practici la nivel european și a fost nominalizat de către o prestigioasă revistă de arhitectură pentru a fi premiat ca și construcția anului 2025”, a spus viceprimarul.
andrei
iunie 18, 2024 la 5:23 pm
Felicitari pentru text !!!
valentin geambasu
iunie 19, 2024 la 6:28 am
…….acest talmes – balmes de pareri unele pe langa subiect este tipic. Intrebarea este simpla si la subiect de obiect : a circulat cu viteza nepermisa sau nu acest arestat !? O stire mai de demult intr-o alta tara ,cred,nordica,a circulat tot asa intr-o localitate,a fost depista si secunda doi si-a dat demosia !!! Ce curaj,ce tupeu pe el !! Al nostru,al vostru,barbat si ce mai barbat isi zideste mandra ca mesterul Manole !!! Sa mai spuna cineva ca nu avem cultura !!!