Connect with us

ACTUALITATE

OPINIE/ Mircea BERTEA – Despre scenariile de funcționare a școlilor și limitele pandemiei la Cluj

Publicat


Ce spun statisticile și ”scenariile” de funcționare a școlilor

După cum este bine cunoscut, din 8 februarie a început pentru elevii din preuniversitar semestrul al II-lea al anului școlar în curs. Un început dificil, deși mult așteptat ca speranță a revenirii la școala cu prezență fizică pentru toți elevii și profesorii județului nostru. Și nu numai! O speranță materializată, însă, doar parțial și fragmentat, în baza celor trei scenarii prevăzute de ordinul comun nr. 3.235/93/04.02.2021 al ministrului educației și al ministrului sănătății pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

Așadar, în baza scenariilor prevăzute de ordinul comun menționat mai sus, în funcție de rata incidenței cumulate a Covid-19 la mia de locuitori, 96.000 de elevi și 8300 de cadre didactice din cele 81 de localități (UAT) ale județului Cluj, localități în care funcționează 395 de unități de învățământ preuniversitar, au început semestrul al II-lea după cum urmează:

– 38 de localități în scenariul verde (rata incidenței sub 1 la mia de locuitori), ceea ce a însemnat că toți elevii și profesorii merg la școală (prezență fizică);

– 32 de localități în scenariul galben (rata incidenței sub 3 la mia de locuitori), adică preșcolarii, elevii din primar, elevii claselor a VIII-a și a XII-a merg la școală, în timp ce elevii claselor a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a rămân acasă, continuând școala în online;

– 11 localități în scenariul roșu (rata incidenței peste 3 la mia de locuitori), adică preșcolarii și elevii din primar merg la școală, respectiv la grădinițe, cu prezență fizică, în timp ce toți elevii din celelalte clase au rămas acasă, continuând școala în online.

Avându-se în vedere ezitările prelungite până la limita vacanței intersemestriale ale celor doi miniștri care au semnat ordinul privind aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, numărul relativ mare al localităților care și-au trimis toți copiii la școală (38 de localități, adică 46,91%), la care s-au adăugat 32 de localități (39,5%) cu aproximativ jumătate din elevi la școală, a putut să pară încurajator. Dacă mai punem și copiii de grădiniță și cei de primar din cele 11 localități din scenariul roșu, ar cam trebui să fim chiar mulțumiți…

La zece luni de la prima închidere a tuturor școlilor din țară aveam din nou în toate localitățile de la oraș sau de la sate copii și elevi cu prezență fizică la școală . Cu siguranță, părinții, în primul rând, și apoi cadrele didactice au sesizat și au trăit pe viu semnificația și impactul acestui eveniment: revenirea fizică a elevilor la școală. Cât despre elevi, cu deosebire despre cei de la grădiniță și primar (dar nu numai), v-o spun din experiența directă a acestor zile, bucuria lor a fost și este încă nemărginiță. Și sinceră.

Dincolo de statistici și ”scenarii”

Desigur, ceea ce am prezentat mai sus, pe baza ratei de incidență cumulată a Covid-19 la 1000 de locuitori pe localități (UAT) ale județului Cluj la data de 04.02.2021 (rată de incidență în funcție de care s-au propus și aprobat scenariile de începere a școlii, respectiv semestrul II, la data de 8 februarie a.c.), sunt date și interpretări cantitative. Și acestea relative, în sensul în care publicarea ratei de incidență Covid-19 pe cele 81 de localități (UAT) ale județului, localități extrem de inegale între ele ca număr de locuitori și, prin urmare, și ca număr de elevi, poate genera interpretări și concluzii greșite, chiar cantitative. Despre cele calitative, ce să mai vorbim…!

Populația și numărul de elevi ai municipiului Cluj-Napoca figurează în statistica incidenței la DSP Cluj ca o unitate, după cum tot ca o unitate (localitate cu valoarea unei unități administrativ-teritoriale) este și Ploscos, spre exemplu. Dincolo de această încadrare comună ca unități administrativ-teritoriale ale județului nostru, deosebirile și diferențele dintre ele sunt enorme. Din toate punctele de vedere și la toți parametrii: Ploscoșul are 644 de locuitori, pe când Cluj-Napoca 336.540! Și enumerarea deosebirilor și diferențelor ar putea continua.

Ceea ce face ca, statistic vorbind, să putem discuta, spre exemplu, la nivel de județ de un procentaj de 86,5% dintre localități (UAT) cu școli în scenariile verde și galben și de un procentaj de 13,5 % dintre localități în scenariul roșu, așa cum se prezenta, de altfel, situația pe localități la începerea semestrului al II-lea. Numai că în cele 13,5% localități cu școli în scenariul roșu s-ar putea, la un moment dat, să fie 80% dintre toți elevii județului, adică 13,5% ca procentaj pe localități să reprezinte 80% ca procentaj din numărul total de elevi la nivel de județ.

Așadar, statistica incidenței pe localități/unități administrativ-teritoriale ale județului, deși corectă ca reprezentare a incidenței cazurilor de Covid-19 pe entități teritoriale, poate fi irelevantă sau chiar derutantă în cazul în care ne raportăm la numărul de real de elevi prezenți la școală și, în plan mai larg, la numărul de locuitori în general. Din fericire, situația din județul nostru nu e chiar dramatică din acest punct de vedere (deși municipiul Cluj-Napoca, localitate ce concentrează aproape jumătate din populația județului, este și rămâne în scenariul roșu), câtă vreme Câmpia Turzii era la început de semestru în scenariul verde, iar celelalte orașe și municipii ale județului în scenariul galben, adică cu aproximativ 50% dintre elevi prezenți fizic la școală.

Și totuși, ceea ce contează

Desigur, analiza comparativă pe indicatori cantitativi și calitativi a rezultatelor din statistica epidemiologică Covid-19 la nivelul județului nostru ar putea continua. Vom face o asemenea extindere într-un articol viitor, când vom beneficia de rezultatele statistice la împlinirea celor 14 zile minim necesare pentru analize și decizii ale organismelor de specialitate în cazul epidemiei cu care se confruntă o lume întreagă.

Vom remarca acum doar trei lucruri care contează enorm:

1. Faptul că autoritățile de decizie, chiar dacă au ezitat cam mult, au luat până la urmă hotărârea redeschiderii fizice a școlilor. Este de apreciat că școala s-a redeschis, în loc ca această decizie să fie iarăși amânată. Este acesta și un semn de curaj, în sensul că nu trebuie să facem din procesul educațional o anexă la procesul sanitar, dar și o posibilă dovadă de strategie corectă (Ceea ce nu ne prea caracterizează). O strategie corectă și din punct de vedere moral și psihologic, dacă luăm în considerare că după materializarea acestei decizii (în fapt, delegarea acesteia autorităților locale, pe baza unor reglementări unitare la nivel național) rezistența părinților s-a mai diminuat, numărul profesorilor deciși să se vaccineze a crescut, s-au primit teste în cabinetele școlare etc. În general, frica de pandemie a mai scăzut.

2. Este de apreciat că pare că a început un proces de descentralizare, deși în cazul de față poate fi vorba mai degrabă de pasarea responsabilității de la autoritatea centrală la cea locală. Oricum, un început. Unul bun.

3. Factorii de decizie, comunitatea educațională și, cu deosebire părinții, au început să înțeleagă că acum toți trebuie să fim mult mai responsabili ca înainte. Și că, în mod cert, cheia soluției în acest proces este, deopotrivă, în mâna școlii, a profesorilor și a lor, a părinților. Toți aceștia sprijiniți real de comunitatea educațională centrală și locală.

Dacă toate acestea se vor întâmpla cu adevărat, atunci și prevenirea și combaterea efectelor și manifestărilor pandemiei și succesul școlar se vor putea realiza într-un interval de timp recuperatoriu rezonabil.

Mircea Bertea



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Un biciclist pedalează 432 de km de la Cluj-Napoca la Iași. Strânge bani pentru ca Maria să poată DANSA din nou

Publicat

pentru maria

„432 km of DREAMs”, o aventură anuală pe bicicletă de la Cluj-Napoca la Iași se desfășoară anul acesta între 27 și 29 iulie. Acțiunea are ca scop strângerea de fonduri pentru clujeanca Maria, o fetiță de 10 ani care are nevoie de proteze la ambele picioare.

„Anul acesta, la cea de-a 5-a ediție, „432 km of DREAMs” revine cu o nouă provocare și o misiune specială: străbaterea celor 432 de kilometri de la Cluj-Napoca la Iași pentru a contribui la strângerea de fonduri necesare protezării picioarelor Mariei, o fetiță de 10 ani care visează să poată alerga și dansa.

pentru maria

„432 km of DREAMs”, o aventură anuală pe bicicletă de la Cluj-Napoca la Iași. Pentru ca Maria să poată DANSA din nou

Maria, elevă la o școală din Cluj-Napoca, s-a născut cu grave probleme locomotorii care îi îngreunează mersul. În ciuda acestor dificultăți, ea nu a încetat să zâmbească și să iubească dansul. Visul ei este să poată alerga și să se bucure de o viață activă. Singura ei șansă pentru o viață aproape normală constă în amputarea ambelor picioare și purtarea unor proteze speciale.

pentru maria

Prin această inițiativă, ne propunem să strângem fondurile necesare pentru a-i oferi Mariei o viață plină de bucurii și normalitate. Fiecare kilometru parcurs în cadrul „432 km of DREAMs” reprezintă un pas înainte către realizarea visului Mariei.

„Susțineți cauza Mariei printr-o donație”

„Între timp, 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐯𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐚𝐦𝐩𝐮𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐮𝐧𝐮𝐢𝐚 𝐝𝐢𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐩𝐢𝐜𝐢𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐝𝐞𝐜𝐮𝐫𝐬 𝐧𝐨𝐫𝐦𝐚𝐥. Medicii au fost mulțumiți de rezultat, iar Maria 𝐬𝐞 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐩𝐞𝐫𝐞𝐚𝐳𝐚̆ 𝐛𝐢𝐧𝐞. Urmează acum cea 𝐝𝐞-𝐚 𝐝𝐨𝐮𝐚 𝐚𝐦𝐩𝐮𝐭𝐚𝐫𝐞, un pas necesar înainte de a începe procesul de recuperare și protezare a ambelor picioare. Fiecare kilometru parcurs este un pas mai aproape de visul ei de a alerga și de a dansa”, a declarat unul dintre organizatori.

pentru maria

Vă invităm să ne fiți alături în această călătorie și să susțineți cauza Mariei printr-o donație, AICI.  Orice contribuție este esențială și poate face o diferență semnificativă în viața Mariei”, au transmis cei de la Dream By Dream.

pentru maria

Cel care va pedala este Andrei Gubaș, Vicepreședintele Asociației Dream By Dream și nu se află la prima acțiune de acest gen. Contactat de Cluj24, acesta ne-a spus: „Voi porni sâmbătă dimineața probabil la ora 3 și în prima zi voi merge până la Vatra Dornei. Pe 29 iulie îmi propun să ajung la Iași. Nu e prima dată când fac asta. De această dată voi încerca să strâng cât mai mulți bani pentru Maria, o fetiță de 10 ani din Cluj-Napoca. I-a fost amputat un picior și urmează și al doilea iar protezele necesare vor trebui schimbate an de an timp de 10 ani, având în vedere că ea este în creștere. Suma anuală necesară se ridică undeva la 16-18.000 de euro.”

Citește mai departe

EVENIMENT

Universitatea Olimpia Cluj are un nou ANTRENOR. Este multiplu CAMPION Național cu grupele de juniori de la FC Universitatea

Publicat

u olimpia cluj

Universitatea Olimpia Cluj are un nou antrenor. Călin Sălăgean este multiplu Campion Național cu grupele de juniori de la FC Universitatea.

„Universitatea Olimpia Cluj anunță numirea domnului Sălăgean Călin în funcția de antrenor principal al primei echipe de fotbal feminin.

calin salagean

Universitatea Olimpia Cluj are un nou ANTRENOR. Este multiplu CAMPION Național cu grupele de juniori de la FC Universitatea

Domnul Sălăgean, antrenor cu licență UEFA A, are o bogată experiență în cadrul clubului FC Universitatea, fiind jucător al clubului, coordonator al centrului de copii și juniori, dar și antrenor la grupele U19 și U17.

Multiplu Campion Național cu grupele de juniori de la FC Universitatea, dl Sălăgean a activat în ultima perioadă și ca antenor în cadrul loturilor de juniori U19 și U15 ale Naționalelor României.

Despre această numire, dl. Alin Cioban, Președintele Executiv al clubului a declarat:
„Mă bucur că domnul Sălăgean a acceptat provocarea de a lucra cu sportivele noastre și sunt convins că este exact ceea ce acest club avea nevoie. Mă refer la seriozitate, profesionalism și efort colectiv spre un singur obiectiv, acela de a reda clubului titlul de Campioană a Romaniei.

Vreau să îi mulțumesc și domnului Liviu Ivasuc care ne-a ajutat într-un moment mai dificil și care a ales să rămână alături de familie la Satu Mare.

Începând de azi, ne apucăm din nou de treabă cu un lot tânăr, un antrenor perfecționist și sper să demonstrăm în teren că am ales cea mai bună opțiune.

Bine ai venit domnule Sălăgean și mult succes îți dorim alături de Universitatea Olimpia Cluj”, scrie pe pagina de Facebook U Olimpia Cluj.

Citește mai departe

POLITICA

Marius Lulea (AUR) către guvernul PSD-PNL: Nu mai UMILIȚI fermierii

Publicat

marius lulea

Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, a criticat soluția propusă de ministrul agriculturii, Florin Barbu, prin care ministerul să intervină cu un mecanism prin care să le fie amânate ratele la bănci o anumită perioadă fermierilor.

Marius Lulea consideră că, prin această măsură, datoria fermierilor va crește, subliniind că Guvernul dovedește că ține tot cu băncile, nu cu fermierii.

Marius Lulea (AUR) către guvernul PSD-PNL: Nu mai UMILIȚI fermierii

„Incredibil, sunt revoltat. Soluția guvernului la secetă este ca băncile să amâne plata ratelor fermierilor, adică să le crească datoria, astfel încât să nu mai iasă niciodată din ea. Dar ce, la anul vor obține de două ori mai mulți bani? Eu nu cred.

Soluția este una singură: ajutor de stat care să acopere pierderile și care să acopere toate costurile, inclusiv cele de creditare și forța de muncă.

Nu mai umiliți fermierii! Voi ați distrus sistemele de irigații și acum veniți cu propuneri în bătaie de joc? Deci tot cu băncile ține guvernul, nu cu fermierii”, a declarat Marius Lulea, prim-vicepreședintele AUR.

Citește mai departe

POLITICA

George Simion (AUR): Cerem românilor pentru realizarea PLANULUI SIMION un vot la alegerile parlamentare și prezidențiale

Publicat

Președintele AUR, George Simion, candidat la alegerile prezidențiale din acest an, a inaugurat luni, 22 iulie, sediul central de campanie. Acesta a ales drept locație Magazinul București. Cu ocazia inaugurării sediului de campanie, sute de persoane interesate de propunerile lansate de liderul AUR, privind locuințele la prețuri accesibile și refinanțarea creditelor imobiliare existente, cu implicarea statului, au fost prezente pentru a semna contractele de înscriere în program.

„Generația mea nu își mai permite o locuință, trebuie să se adreseze la bănci, să își facă rate cei care sunt eligibili, 33% din populația României este sub pragul sărăciei, nu sunt eligibili la bănci.

Lucrul acesta (n.r. Planul SIMION) este fezabil atâta timp cât statul se implică, asigurând terenurile și asigurând utilitățile și infrastructura. Firmele de utilități să tragă cele necesare, de la apă și curent, și infrastructura care ține de primării – drumuri de acces și așa mai departe – ajungem la un preț pe metru pătrat desfășurat de 500 de euro metru pătrat până la 600 de euro metru pătrat. Îi invit și pe
cei care cred că acest program nu este fezabil să vorbească cu constructorii”, a spus George Simion.

Locuințe de 35.000 de euro

Liderul AUR a adăugat că, prin măsurile privind locuințele de la 35.000 de euro, „rezolvăm mai multe probleme, cum ar fi imobilele care sunt cu risc seismic, familiile cu mai mulți copii care nu au unde să se mute și nu își permit să facă copii, multe cupluri de vârsta mea și românii din diaspora care s-ar întoarce acasă dacă ar avea o proprietate aici”.

George Simion a mai declarat că, pentru implementarea măsurilor din Planul SIMION, „avem nevoie de Parlament și Guvern, avem alegerile împreună – 24 noiembrie, 1 decembrie, 8 decembrie – și cerem românilor pentru realizarea acestui plan un vot la alegerile parlamentare și prezidențiale. Avem 200 de măsuri, una dintre măsuri este cea care vizează spațiul locativ”.

Bani sunt

Întrebat de unde va avea bani statul român pentru a susține măsurile din Planul SIMION, liderul AUR a răspuns: „de unde a avut bani și pentru scutul Patriot și pentru un milion de doze de vaccin și de unde are bani să cumpere mini-reactoare nucleare.

Toți banii aceștia sunt pur și simplu trimiși în străinătate și nu se mai întorc înapoi. Noi vrem să investim în piața forței de muncă locală, vrem să investim în materiale de construcții din care marea majoritate sunt cumpărate de aici, din
România. De fapt, cel mai mare avantaj al acestui program de construcții de locuințe este faptul că banii rămân în țară și repornim economia românească”.

Persoanele interesate să se înscrie în PLANUL SIMION vor putea semna contractul de înscriere zilnic la sediul de campanie de la Magazinul București (Bld. Ion C. Brătianu, Nr. 36) între orele 09:00 – 21:00. Ordinea de înscriere în Planul SIMION va fi și ordinea de prioritizare. În zilele următoare, George Simion va fi prezent la semnarea de contracte în Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Constanța.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax