Editorial Opinii
OPINIE. Marius Moldovan: Apărarea țării fără voie de la Marele Reformator. Și Informator

Manelista Carmen X, ieșită din atenția opiniei publice, a făcut un gest disperat acum câțiva ani să reintre. A determinat scrierea unui articol de presă din care reieșea că ar fi avut o relație amoroasă cu Irina Loghin. Mecanismul nu a funcționat, reușind să o adâncească mai mult în penibil.
”Bombele” de presă pentru readucerea în centrul atenției s-au mai folosit uneori cu succes, alteori nu. Pe același procedeu, de a reintra în atenția mulțimii, ieșit total din centrul opiniei publice au apărut niște declarații despre Ucraina ale unui foarte important fost personaj public.
Personajul care spune despre sine însuși că este liberal, a tronat cel mai mult în fotoliul de rector al Universității ”Babeș-Bolyai”. A transformat-o în cea mai mare din țară după numărul de secții și studenți. Niciodată nu vor știi dezvoltatorii imobiliari clujeni ce datorii enorme au față de acest personaj.
Alții nici acuma nu știu ce înseamnă Facultatea de Business când ai una de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor sau de ce Facultatea de Știinte ale Mediului când ai unele de Geografie, Biologie si Geologie, darmite Facultatea de Studii Europene? Unii nu înțeleg, dar cei care pot își duc copiii la studii în străinătate.
Cei mai mari capitaliști
Dacă a rămas despre Andrei Marga un resentiment în rândul românilor aceasta nu se datorează faptului că a fost ambițios și de foarte tânăr a intrat în rândurile PCR.
Cei mai buni studenți se luptau în ultimele decenii ale comunismului pentru a intra în ASC, fiindcă aveau avantaje materiale și de repartiție. Malign și impudic este că marii lideri ASC (Asociatia Studenților Comuniști) care-i exploatau pe ceilalți si le dictau cum să fie vigilenți comuniști, sunt acum cei mai mari capitaliști!
Mult mai grav este că a fost turnător al Securității, fapt certificat juridic prin sentință definitivă, dar turnători au fost multi. Numeroși turnători au fost torționați, torționarii iau pensii foarte bune, iar turnătorii sunt șantajați tot restul vieții. Ar fi trebuit să spună dacă a fost șantajat sau terorizat să fie turnător nu să îi dea în judecată pentru calomnie pe cei care l-au demascat pentru a-i explica și Justiția că a fost turnător.
Este celebru articolul ”Informatori ai Securității: Topul celor mai cunoscute cazuri” cu o serie de notorietăți pe listă.
Articole despre turnătorul Marga
Spicuim câteva materiale de analiză din ani diferiti, din surse diferite fără a adăuga nici un comentariu (nici nu dorim să aducem în atenție vreo publicație sau autor), toate articolele sunt extrem de ușor de găsit pe internet).
- A ajuns acolo prin tăinuirea trecutului său. Ascensiunea politică a lui Andrei Marga dupa 1990 este istoria unei imense imposturi. (2012)
- Marga, turnător cu trei nume de cod ( 2012)
- Devotamentul delațiunii: Andrei Marga, informator, dar nu „colaborator” al Securității ( 2012)
- A ajuns acolo prin tăinuirea trecutului sau. Ascensiunea politică a lui Andrei Marga după 1990 este istoria unei imense imposturi. ( 2012)
- Marga are trei dosare de turnător la Securitate ( 2012)
- Marga a avut o carieră clasică de turnător ( 2012)
- Noi dezvăluiri din viața de turnător a lui Andrei Marga ( 2013)
- Andrei Marga a rămas definitiv cu eticheta de informator al Securității (2015)
- Andrei Marga, turnător cu acte-n regulă (2016)
A fost invidiat și contestat că a fost (prea) multă vreme rector al UBB, ministru al Învățământului, ministru de Externe și președinte al Institutului Cultural Român. Alții au ocupat funcții mult mai profitabile, iar domnia sa a ocupat și alte funcții despre care bizar nu se mai vorbește deloc – președinte al P.N.T.C.D.?
Deșcolarizarea României
Dacă există vreun resentiment față de domnia sa, aceasta se datorează așa zisei Reforme educaționale, în fapt, debutul ”Deșcolarizării României” (cum corect explică istoricul și scriitorul Mircea Platon de la Iași).
Interesează mai puțin că a fost informator dovedit în justiție și declarațiile despre Ucraina. Posibil să spună lucruri utile. La fel, precum în cazul manelistei, cu cuvenitul sentiment de pudoare și iertare că facem o asemenea comparație, declarațiile despre Ucraina nu l-au readus în centrul atentiei, ci l-au adâncit si mai mult în uitare.
Sigur că foarte multe dintre cele declarate au un izvor istoric, dar oare motivație istorică ar avea Basarabia să discute despre Moldova, Ungaria despre Transilvania, Serbia despre Banat, Bulgaria despre Dobrogea, iar Turcia despre Țările Române?
Înțelepciunea populară explică o asemenea rătăcire prin: ”Unde este multă minte nu-i toată bună!”
Idolul studenților
Se dezbătea în Cluj înființarea unei Universității Metropolitane cu unirea tuturor instituțiilor de învățământ superior sub aceeași cupolă. Posibil un pretext pentru unirea sub același sceptru al profesorului Andrei Marga și prelungirea astfel a calității sale de rector.
Frica sau dorința de a-l schimba era atât de mare încât se spune că legea pensiilor în domeniul universitar s-a modificat vizând un singur personaj, pe rectorul Andrei Marga.
Dar toate acestea, cu declarațiile despre Ucraina cu tot, sunt nimic față de tristețea care ne cuprinde pentru un aspect de care nici nu ne place să ne amintim, darmite să vorbim.
S-a aflat atât de târziu că a fost informator al Securității. Justiția a dat acest verdict în 2015, după 25 de ani!
În anii 90 era idolul tinerilor studenți și speranța intelectualilor care se opuneau lui Iliescu. Era atacat și hulit în unele instituții de presă. De formă, din jocuri de culise?
Mulți tineri ar fi sărit la bătaie sau poate si-ar fi dat viața în apărarea lui. Au scris și s-au bătut pentru el. Pe atât de mulți și atât de apropiați i-am cunoscut și i-am putea nominaliza. Mulți sunt acum emigranți. Întelegem de ce România a avut o evoluție cu atât de puține șanse de mai bine.
Istoria ne va certifica, poate, câte sunt mituri si câte realități dintre acestea. Poate Domnul le va da minte unor foste importante personaje publice să nu își mai întristeze foștii tineri care l-au idolatrizat cândva.
Oare mulți dintre oamenii care au fost promovați în mandatele multe și importante pe care le-a deținut au lichelismul în fibra biologică? Istoria ne va spune poate, chiar dacă va fi scoasă din manuale în urma reformelor pe care le-a inițiat și pe care alții le continuă la nesfîrșit.
Istoria se va scrie și scoasă din programele școlare. Și va scrie că în țara vecină, niște bărbați se bat cu vitejie să își apere patria de unul dintre cei mai crunți agresori pe care i-a avut omenirea. Imperiul rus.
Chiar dacă un mare reformator și informator nu este de accord.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
FOTO. Motociclist RĂNIT într-un accident pe strada Frunzișului din Cluj-Napoca. A fost transportat la spital

Un accident de circulație, în care au fost implicate o motocicletă, o mașină și o autoutilitară, a avut loc în urmă cu puțin timp pe strada Frunzișului din Cluj-Napoca.
Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca sunt cei care au intervenit la accident.
Motociclist rănit la Cluj-Napoca
Potrivit ISU Cluj, în accident au fost implicate un autoturism, o motocicletă și o autoutilitară, care a fost avariată ușor. Motociclistul a primit îngrijiri medicale la fața locului. Acesta a fost transportat la spital, fiind conștient și cooperant.
La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SAJ.
Strada Frunzișului a fost blocată din cauza accidentului.
ADMINISTRAȚIE
Boc: Putem semna contractul centurii metropolitane. HG privind actualizați indicatorii tehnico-economici, în Monitorul Oficial

Primarul Emil Boc a anunțat, joi, că se poate trece la semnarea contractului de execuție a centurii metropolitane a municipiului Cluj-Napoca după ce Hotărârea de Guvern cu actualizarea indicatorilor tehnico-economici a fost publicată în Monitorul Oficial.
”Avem centură metropolitană. Azi noapte a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern prin care sunt actualizați indicatorii tehnico-economici la centură, deci putem semna contractul și să ne apucăm de treabă.
Avem o centură metropolitană de 42,13 km, cu 32 de km drumuri de legătură, 20 de noduri rutiere, 35 de km de piste de biciclete, o lucrare cu 5 tuneluri în valoare de peste 1,2 miliarde de euro.
Întotdeauna reușim împreună”, a spus Boc.
Centura, gata în 8 ani
În ședința de miercuri a Guvernului a fost aprobată HG pentru reaprobarea indicatorilor tehnico – economici aferenţi obiectivului de investiţii „Drum TransRegio Feleac TR 35, Etapa I Centura Metropolitană TR 35 şi Drumuri de Legătură”, judeţul Cluj.
”Finanțarea obiectivului de investiți se realizează din fonduri externe nerambursabile Programul Transport (P.T.) 2021-2027 și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, precum şi din alte surse legal constituite, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii”, se arată în HG.
Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) în prețuri la 15.01.2025/ la un curs de 1 euro – 4,9750 lei este de 9.393.663.000 lei
”Faza 1 – Valoarea totală a investiției: 6.870.109.000 lei cu TVA, din care C+M 4.753.961.000 lei cu TVA Faza II – Valoarea totală a investiţiei: 2.523.554.000 lei cu TVA, din care C+ M 1.736.485.000 lei cu TVA”, se mai arată în documentul citat.
Cine a câștigat licitația
Asocierea formată din firmele Dimex-2000 Company (lider), Hydrostroy Ad (Bulgaria), Integral Inzenjering AD Laktasi (Muntenegru) și alți 19 subcontractanți sunt cei care vor realiza lotul 2 al centurii metropolitane a Clujului.
Conform datelor disponibile pe portalul SEAP și informațiilor Asociației Pro Infrastructură, marți, 18 februarie, a fost desemnat câștigătorul pentru proiectarea și execuția tronsonului cuprins între nodurile 5 și 18 al Centurii Metropolitane Cluj-Napoca.
EVENIMENT
Primarii din Apahida și Florești vin la raport la Clujlive TV. Analistul Ion Novăcescu radiografiază scena politică

Primarii liberali din Apahida, Cristina Belce, și din Florești, Bogdan Pivariu, vor fi prezenți, joi, la emisiunea ”Transilvania la raport” de pe Clujlive TV moderată de jurnalistul Mircea Sime și avându-l ca invitat permanent pe jurnalistul Cluj24, Vasile Măgrădean.
În prima parte, începând cu ora 18, este invitată Cristina Belce, iar în partea a 2-a, de la ora 19, Bogdan Pivariu.
De la ora 20, analistul Ion Novăcescu va radiografia scena politică românească la emisiuea ”Ediția de seară” realizată de jurnalistul Cluj24, Florin Danciu.
Emisiunile poate fi urmărită pe Clujlive TV (RCS-RDS – canal 236; Orange – canal 806; Nextgen – canal 215).
ADMINISTRAȚIE
Un consilier local PNL, ales viceprimar în Cornești. Va prelua atribuțiile primarului suspendat pentru corupție

Consilierul local Sergiu Loșonți (PNL) a fost ales, joi, în funcția de viceprimar al comunei Cornești și va prelua atribuțiile de primar după ce edilul ales anul trecut, Cornel Chifor, a fost suspendat pentru fapte de corupție.
Potrivit informațiilor Cluj24, Consiliul Local Cornești a fost convocat în ședință de îndată pentru joi dimineață pentru a rezolva situația generată de suspendarea lui Chifor.
Comuna Cornești nu a avut, până acum, viceprimar ales după alegerile locale din 2024, astfel că a trebuit ales un viceprimar, agreat de toate partidele, care să preia atribuțiile de primar pentru ca activitatea administrativă a comunei să nu aibă de suferit, acesta fiind Sergiu Loșonți (foto).