Editorial Opinii
OPINIE. Marius Moldovan: Apărarea țării fără voie de la Marele Reformator. Și Informator
Manelista Carmen X, ieșită din atenția opiniei publice, a făcut un gest disperat acum câțiva ani să reintre. A determinat scrierea unui articol de presă din care reieșea că ar fi avut o relație amoroasă cu Irina Loghin. Mecanismul nu a funcționat, reușind să o adâncească mai mult în penibil.
”Bombele” de presă pentru readucerea în centrul atenției s-au mai folosit uneori cu succes, alteori nu. Pe același procedeu, de a reintra în atenția mulțimii, ieșit total din centrul opiniei publice au apărut niște declarații despre Ucraina ale unui foarte important fost personaj public.
Personajul care spune despre sine însuși că este liberal, a tronat cel mai mult în fotoliul de rector al Universității ”Babeș-Bolyai”. A transformat-o în cea mai mare din țară după numărul de secții și studenți. Niciodată nu vor știi dezvoltatorii imobiliari clujeni ce datorii enorme au față de acest personaj.
Alții nici acuma nu știu ce înseamnă Facultatea de Business când ai una de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor sau de ce Facultatea de Știinte ale Mediului când ai unele de Geografie, Biologie si Geologie, darmite Facultatea de Studii Europene? Unii nu înțeleg, dar cei care pot își duc copiii la studii în străinătate.
Cei mai mari capitaliști
Dacă a rămas despre Andrei Marga un resentiment în rândul românilor aceasta nu se datorează faptului că a fost ambițios și de foarte tânăr a intrat în rândurile PCR.
Cei mai buni studenți se luptau în ultimele decenii ale comunismului pentru a intra în ASC, fiindcă aveau avantaje materiale și de repartiție. Malign și impudic este că marii lideri ASC (Asociatia Studenților Comuniști) care-i exploatau pe ceilalți si le dictau cum să fie vigilenți comuniști, sunt acum cei mai mari capitaliști!
Mult mai grav este că a fost turnător al Securității, fapt certificat juridic prin sentință definitivă, dar turnători au fost multi. Numeroși turnători au fost torționați, torționarii iau pensii foarte bune, iar turnătorii sunt șantajați tot restul vieții. Ar fi trebuit să spună dacă a fost șantajat sau terorizat să fie turnător nu să îi dea în judecată pentru calomnie pe cei care l-au demascat pentru a-i explica și Justiția că a fost turnător.
Este celebru articolul ”Informatori ai Securității: Topul celor mai cunoscute cazuri” cu o serie de notorietăți pe listă.
Articole despre turnătorul Marga
Spicuim câteva materiale de analiză din ani diferiti, din surse diferite fără a adăuga nici un comentariu (nici nu dorim să aducem în atenție vreo publicație sau autor), toate articolele sunt extrem de ușor de găsit pe internet).
- A ajuns acolo prin tăinuirea trecutului său. Ascensiunea politică a lui Andrei Marga dupa 1990 este istoria unei imense imposturi. (2012)
- Marga, turnător cu trei nume de cod ( 2012)
- Devotamentul delațiunii: Andrei Marga, informator, dar nu „colaborator” al Securității ( 2012)
- A ajuns acolo prin tăinuirea trecutului sau. Ascensiunea politică a lui Andrei Marga după 1990 este istoria unei imense imposturi. ( 2012)
- Marga are trei dosare de turnător la Securitate ( 2012)
- Marga a avut o carieră clasică de turnător ( 2012)
- Noi dezvăluiri din viața de turnător a lui Andrei Marga ( 2013)
- Andrei Marga a rămas definitiv cu eticheta de informator al Securității (2015)
- Andrei Marga, turnător cu acte-n regulă (2016)
A fost invidiat și contestat că a fost (prea) multă vreme rector al UBB, ministru al Învățământului, ministru de Externe și președinte al Institutului Cultural Român. Alții au ocupat funcții mult mai profitabile, iar domnia sa a ocupat și alte funcții despre care bizar nu se mai vorbește deloc – președinte al P.N.T.C.D.?
Deșcolarizarea României
Dacă există vreun resentiment față de domnia sa, aceasta se datorează așa zisei Reforme educaționale, în fapt, debutul ”Deșcolarizării României” (cum corect explică istoricul și scriitorul Mircea Platon de la Iași).
Interesează mai puțin că a fost informator dovedit în justiție și declarațiile despre Ucraina. Posibil să spună lucruri utile. La fel, precum în cazul manelistei, cu cuvenitul sentiment de pudoare și iertare că facem o asemenea comparație, declarațiile despre Ucraina nu l-au readus în centrul atentiei, ci l-au adâncit si mai mult în uitare.
Sigur că foarte multe dintre cele declarate au un izvor istoric, dar oare motivație istorică ar avea Basarabia să discute despre Moldova, Ungaria despre Transilvania, Serbia despre Banat, Bulgaria despre Dobrogea, iar Turcia despre Țările Române?
Înțelepciunea populară explică o asemenea rătăcire prin: ”Unde este multă minte nu-i toată bună!”
Idolul studenților
Se dezbătea în Cluj înființarea unei Universității Metropolitane cu unirea tuturor instituțiilor de învățământ superior sub aceeași cupolă. Posibil un pretext pentru unirea sub același sceptru al profesorului Andrei Marga și prelungirea astfel a calității sale de rector.
Frica sau dorința de a-l schimba era atât de mare încât se spune că legea pensiilor în domeniul universitar s-a modificat vizând un singur personaj, pe rectorul Andrei Marga.
Dar toate acestea, cu declarațiile despre Ucraina cu tot, sunt nimic față de tristețea care ne cuprinde pentru un aspect de care nici nu ne place să ne amintim, darmite să vorbim.
S-a aflat atât de târziu că a fost informator al Securității. Justiția a dat acest verdict în 2015, după 25 de ani!
În anii 90 era idolul tinerilor studenți și speranța intelectualilor care se opuneau lui Iliescu. Era atacat și hulit în unele instituții de presă. De formă, din jocuri de culise?
Mulți tineri ar fi sărit la bătaie sau poate si-ar fi dat viața în apărarea lui. Au scris și s-au bătut pentru el. Pe atât de mulți și atât de apropiați i-am cunoscut și i-am putea nominaliza. Mulți sunt acum emigranți. Întelegem de ce România a avut o evoluție cu atât de puține șanse de mai bine.
Istoria ne va certifica, poate, câte sunt mituri si câte realități dintre acestea. Poate Domnul le va da minte unor foste importante personaje publice să nu își mai întristeze foștii tineri care l-au idolatrizat cândva.
Oare mulți dintre oamenii care au fost promovați în mandatele multe și importante pe care le-a deținut au lichelismul în fibra biologică? Istoria ne va spune poate, chiar dacă va fi scoasă din manuale în urma reformelor pe care le-a inițiat și pe care alții le continuă la nesfîrșit.
Istoria se va scrie și scoasă din programele școlare. Și va scrie că în țara vecină, niște bărbați se bat cu vitejie să își apere patria de unul dintre cei mai crunți agresori pe care i-a avut omenirea. Imperiul rus.
Chiar dacă un mare reformator și informator nu este de accord.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Turul Revoluției la Cluj-Napoca. Traseul include casa conspirativă a Securităţii, Judeţeana PCR, Piaţa Mihai Viteazul şi centrul
Asociația Korzo și Cluj Guided Tours organizează, sâmbătă, 21 decembrie, în ziua când se împlinesc 35 de ani de la Revoluția din Cluj-Napoca un tur al Revoluției al cărui traseu trece prin zonele fierbinți din oraș.
Participarea gratuită
EVENIMENT
Laurențiu Rus (antrenor secund CFR Cluj), după meciul cu Rapid: Aveam nevoie de această CALIFICARE
Joi seara, CFR Cluj a învins-o, în deplasare, pe Rapid, scor 2-0, în etapa a 3-a a Cupei României și s-a calificat în sferturile competiției.
Clujenii au acumulat șapte puncte și au terminat pe primul loc al Grupei A. În sferturi, vor juca acasă împotriva Universității Craiova.
Laurențiu Rus (antrenor secund CFR Cluj), după meciul cu Rapid: Aveam nevoie de această CALIFICARE
Pentru că „Bursucul” a fost suspendat, la conferința de presă de după partidă a fost prezent antrenorul secund, Laurențiu Rus.
„Trebuie să-i felicităm pe băieți. Este o victorie importantă, aveam nevoie de această calificare. Era unul dintre obiectivele noastre. Știam că avem nevoie de victorie. S-a discutat foarte mult despre CFR în această săptămână. Normal, toată lumea a resimțit o presiune. Cu atât mai mult băieții trebuie felicitați.
Mă bucur pentru victorie și calificare. E greu fără Mister, deciziile sunt mai greu de luat. Încercăm să ne facem treaba, să-l suplinim”, a spus Rus.
ANM a prezentat prognoza pentru perioada 23 decembrie – 20 ianuarie. Va ninge și ploua mai mult decât de obicei în nordul, centrul și estul țării în prima jumătate a lui ianuarie, anunță meteorologii. Temperaturile vor rămâne normale pentru această perioadă de iarnă în toată România.
Săptămâna 23 – 30 decembrie
Valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile estice și sud-estice, dar și ușor mai coborâte în cele vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile extracarpatice, precum și în extremitatea de vest a țării, dar și local deficitar în extremitatea de nord-vest, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
VREMEA în următoarele patru săptămâni. PRECIPITAȚII mai multe, după Bobotează
Săptămâna 30 decembrie – 6 ianuarie
Temperaturile medii vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă în zonele montane și local în cele centrale, iar în rest valorile termice vor fi în general apropiate de cele normale.Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, cu posibilitatea unui ușor deficit în regiunile vestice și în cele extracarpatice.
Săptămâna 6 – 13 ianuarie
Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării. Regimul pluviometric va putea fi ușor excedentar în nordul, centrul și estul teritoriului, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.
Săptămâna 13 – 20 ianuarie
Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.
ADMINISTRAȚIE
Castelul Bánffy din Răscruci, vandalizat de vizitatori. Alin Tișe: „Scrijelesc pereții, își scriu numele”
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a atras atenția asupra unor acte de vandalism care au afectat Castelul Bánffy din Răscruci și din cauza cărora grupurile de vizitatori trebuie să anunțe în prealabil pentru a putea fi însoțiți.
Vizitatorii Castelului Banffy din Răscruci, restaurat recent și redeschis publicului, trebuie să facă o cere în prealabil dacă doresc vizitatea obiectivului turistic într-un grup mai mare de persoane. Potrivit președintelui Consiliului Județean Cluj, în lipsa unui însoțitor pe perioada vizitei, turiștii pot produce distrugeri. Unele acte de vandalism au fost observate deja, a arătat Alin Tișe, în special scrijelirea pereților cu simboluri sau nume.
„Deja sunt urme pe pereți”
Întrebat, în cadrul unei ședințe, de unul dintre consilierii județeni legat de procedura de vizitare a Castelului, Alin Tișe a explicat că grupurile organizate trebuie să depună o cerere în prealabil petru a li se asigura un însoțitor. Măsura a fost luată pentru a proteja monumentul și pentru a asigura o experiență educativă pentru vizitatori.
„Este vorba doar de a avea o situație coerentă când sunt grupuri mari, când este de exemplu o clasă întreagă să se pozeze, sau vin asociații, fundații, cu 20-30 de oameni. Scopul nostru este doar să știm și să îi ajutăm, pentru că ne dorim să intre cât mai mulți, dar dacă intră singuri, s-ar putea… deja sunt urme pe pereți, își pun numele, își pun cruciulițe, inimioare pe lemnul de pe pereți”, a spus șeful Consiliului Județean Cluj.
Accesul este liber pentru vizitatorii individuali și grupurile mici
El a subliniat că pentru vizitatorii individuali sau grupurile mici, accesul este liber, cu condiția înregistrării la intrare. Lipsa personalului suficient limitează capacitatea de a însoți fiecare vizitator, ceea ce a dus la întocmirea unor reguli mai stricte pentru grupuri mari.
„Pentru grupurile mai mari decât vizitatorii curenți, pentru a le putea asigura ghid și însoțitori care să se asigure că nu produc distrugeri, trebuie făcută o cerere în cazul grupurilor de 20-30 de persoane, pentru ca intrarea să poată fi făcută într-un program gândit în intervalul de 8 ore pe care îl avem. Acest lucru se aplică doar grupurilor mari, pentru cei care intră de pe stradă, se poate fără nicio problemă, trebuie doar să se înregistreze la intrare. Este o procedură firească, cum e la Muzeul de Artă, la Muzeul Etnografic, nimic altceva.
Toată lumea care a dorit până acum a intrat, doar că nu avem atât de mulți angajați încât să poată să îl însoțească pe fiecare care vizitator, și nu poate intra fiecare vizitator fără să fie cineva care să îi explice ce vede sau să nu distrugă. E nevoie de un angajat care să însoțească aceste grupuri. Prin organigramă, noi doar acum putem face o procedură de achiziție, pentru că sunt blocate posturile și abia avem posibilitatea să angajăm ceva oameni pentru Palatul Banffy”, a mai arătat Alin Tișe.
Castelul Bánffy din Răscruci, o bijuterie arhitecturală a Transilvaniei, este deschis publicului și continuă să atragă vizitatori. Recent, obiectivul a fost nominalizat la categoria Cultură și educație din cadrul competiției „Destinația Anului 2025”.