Connect with us

Editorial Opinii

OPINIE. Marius Călin Cherecheş: Comunicarea este over-rated?

Publicat


În anii ‘90 am învățat despre “sinergia faptelor” și acum discutăm foarte mult despre „comunicare”, după ce am discutat despre „implementare”, „anvelopă bugetară” etc. Nu sunt convins că avem o înțelegere corectă a termenului. Aproape orice politician sau decident public este judecat în funcție de capacitatea de a fi bun comunicator. Fără îndoială, capacitatea de a fi un bun comunicator este extrem de importantă pentru cineva care are o agendă publică și dorește să promoveze proiecte de legi sau programe politice. Cu cât acestea sunt mai bine înțelese și eventual acceptate de public, cu atât mai ușor vor fi implementate, urmate și respectate.

Ce te faci când publicul nu este capabil să te înțeleagă sau nu dorește să te înțeleagă?

De la începutul pandemiei avem o falie în societate – specialiștii care încearcă să găsească soluții medicale pentru controlul pandemiei și, la extrema cealaltă, grupări care caută și găsesc tot felul de argumente împotriva soluțiilor medicale propuse. Grupul “contra” este mai vocal și folosește orice pseudo-argument pentru ca să câștige puncte. Evident, mai există și marea masă a populației aflată la mijloc, dar afectată profund de rezultatul disputei dintre cele două grupuri vocale. Așa este și în alte țări- nu este o problemă specifică României.

Deoarece grupul “contra” este mai vocal, politicienii tind să-și dorească să-i mulțumească și să adreseze problemele acestora în mod prioritar. Grupul specialiștilor este mai discret și detaliile pe care le-ar comunica sunt oricum foarte complicate, așa că sunt băgați în seamă doar atunci când trebuie să explice vreo catastrofă. Chiar și atunci, lumea se plictisește după 2-3 minute de ascultat detalii tehnice. Suntem în valul 3 al pandemiei.

De la 1 ianuarie 2021 au murit 10.033 oameni din cauza Covid19,

cu o medie de 95.6 morți zilnic, în cele 105 zile scurse din acest an (sursa: Our world in data https://ourworldindata.org/covid-vaccinations) . Cifra este foarte mare și cumva a trecut în planul 6-7 al discuției publice. Marea temă a politicienilor este să mulțumească grupul “contra” restricțiilor si să evite cu orice preț cuvântul “carantină”. Se discută intens despre nevoia de a ține economia deschisă și funcțională, whatever that means.

Mi-a atras atenția și o știre recentă conform căreia Comisia Europeană ar fi aprobat pachetul de ajutor pentru sectorul HORECA în valoare de 500 milioane Euro (sursa Ziarul Financiar https://www.zf.ro/imm/ajutor-european-pentru-afacerile-romanesti-ce-a-aprobat-o-schema-de-20042778). Drept este că nu am înțeles de ce a fost nevoie de aproape 5 luni pentru această mișcare după ce OUG 224 prin care se făcea această alocare a fost aprobată în 4 decembrie 2020 și publicată în 31 decembrie 2020 (surse TrendsHRB: https://www.trendshrb.ro/actual/500-milioane-euro-pentru-industria-ospitalitatii-guvernul-a-aprobat-schema-de-ajutor-de-stat/ si ANAF: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/OUG_224_2020.pdf) . Între timp au murit peste 10.000 oameni de Covid19, HORECA este tot în faliment și populația este tot nemulțumită de măsurile restrictive “dure”.

Îmi pun întrebarea următoare: dacă 10% din cei care au murit ar fi putut fi în viață în cazul unor măsuri restrictive mai dure, ar fi meritat? Și vin și cu a doua întrebare: dacă am fi putut aloca cei 500 milioane Euro mai devreme cu 3 luni și am fi putut aplica măsuri de restricționare mai dure, am fi putut salva măcar 1.000 de vieți?

Comunicarea este foarte importantă și este esențială

pentru o guvernare eficientă. Dar guvernarea în sine trebuie să fie eficientă ca să avem ce comunica, în primul rând. Altfel se cheamă demagogie. Nu cumva diferența de 1.000 de vieți ar fi fost un obiectiv mai corect? Nu cumva era mai bine să ascultam de gruparea de medici și specialiști care ne spun de atâta vreme că suntem prea relaxați în felul în care tratăm riscurile de transmitere a infecției? Și, abia apoi, să ne concentrăm pe comunicare! Sau, cu alte cuvinte, în loc să comunicăm ce vrea publicul să audă, am putea să vedem care sunt măsurile cu adevărat valoroase și să găsim soluții să le comunicăm, cu riscul ca publicul să nu le placă?

Un eveniment tragic de felul Colectiv a atras extraordinar de multă emoție și solidaritate. Noi am avut 105 x Colectiv în 105 zile de la începutul acestui an judecând prin prisma numărului celor decedați și am sentimentul că aceste cifre au trecut pe lângă noi și nu ne-au mișcat deloc.

*Marius Călin Cherecheş este farmacist, cu peste 25 ani experiență în industria farmaceutică. A absolvit Facultatea de Farmacie din cadrul UMF Tg. Mureș în 1996 și de atunci a lucrat în industria farmaceutică pe aproape toate palierele – producție, distribuție de medicamente, farmacii sau dezvoltare internațională. A lucrat pentru firme prestigioase cum ar fi Pharmatech (Sandoz), Terapia, Pharmafarm sau Ozone Laboratories. În 2010 a fondat o rețea regională de farmacii (Ecofarmacia) care a fost cumpărată de Help Net (Phoenix Group) în 2020. În 2019 a obținut titlul de doctor în farmacie la UMF Iuliu Hațieganu Cluj Napoca.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Oamenii de la Cluj ai Dianei Șoșoacă, gata de alegerile parlamentare. Cine e pe liste

Publicat

De

Șoșoacă

Candidații Partidului SOS România condus de Diana Șoșoacă s-au înregistrat, miercuri, la Biroul Electoral Județean (BEJ) Cluj, listele pentru Senat și Camera Deputaților cuprinzând juriști, medici, economiști, antreprenori, fiind vorba atât de tineri cât și de persoane cu experiență.

Președintele SOS Cluj, Sorin Naș, a declarat pentru Cluj24 că speră ca alegerile parlamentare din 1 decembrie să aducă filialei un senator și doi deputați.

”Avem singurul program real de guvernare care poate scoate țara din criza economică, morală și instituțională. Acest program începe cu reduceri de taxe și impozite și prevede creșterea salariilor prin această soluție pentru toți angajații.

Prin reducerea impozitării cu 50% vom crește veniturile nete ale cetățenilor”, a spus Naș.

Liderul SOS Cluj, Sorin Naș, ocupă primul loc la Camera Deputaților, urmat de Bogdan Aron, fost director la Agenția Regională pentru IMM-uri, iar medicul oncolog Florian Nicula deschide lista la Senat.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Candidații AUR Cluj, înscriși la Biroul Electoral Județean, pentru alegerile parlamentare. Câte mandate speră să obțină

Publicat

De

AUR

Candidații AUR Cluj și-au depus, miercuri, dosarele la Biroul Electoral Județean (BEJ) pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie.

La Camera Deputaților lista este deschisă de Ramona Ioana Bruynseels, urmată de actualul deputat Alin Coleșa și Mircea Irimie, iar la Senat pe primul este coordonatorul județean Cristian Sipoș, urmat de Adrian Nap și Liliana Mesaroș.

Ramona Ioana Bruynseels a declarat că așteptările sunt ridicate, iar filiala speră să trimită în Parlament un senator și trei deputați.

”Cerem sprijinul clujenilor pentru că, cu cât vom fi mai mulți în Parlament, cu atât vom putea fi o opoziție serioasă. În momentul de față, democrație în România pare șubrezită, fiind important să avem cât mai mulți parlamentari AUR care să fie anti-sistem.

Pornim în cursă cu gândul la George Simion, care trebuie să ajungă în turul 2 la prezidențiale. Cu el și cu Marius Lulea vom realiza și o guvernare AUR de succes și vom pune în practică reforma administrativ-teritorială. Vrem reducerea taxării muncii și reindustrializarea României”, a spus Bruynseels.

Cristian Șipoș, locul 1 la Senat, a spus la rândul său că garniture AUR Cluj este de nota 10, iar campania electorală care va începe va fi una pozitivă, cu scopul de a-l valoriza pe liderul partidului, George Simion.

”Vom arăta românilor cele 200 de măsuri pe care George Simion le are”, a spus Șipoș.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Echipa de candidați ai USR Cluj intră oficial în cursa ELECTORALĂ pentru alegerile parlamentare

Publicat

usr

Reprezentanții USR Cluj au înregistrat azi oficial la Biroul Electoral Județean nr. 13 Cluj, echipa de candidați pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie. USR Cluj a strâns peste 16.000 de semnături de susținere în întreg județul Cluj pentru lista partidului la alegerile parlamentare.

„Le mulțumim tuturor clujenilor care au semnat pentru lista USR la alegerile parlamentare. Venim în fața lor cu o echipă puternică, de oameni onești, bine pregătiți și profesioniști în domenii cheie, de la digitalizare, la justiție, energie, sănătate, antreprenoriat și educație. Fiecare dintre ei va aduce cu siguranță plus valoare pentru reprezentarea cu succes a clujenilor în parlamentul României” a declarat Oana Murariu, președinta organizației USR Cluj și prima pe lista partidului pentru Camera Deputaților.

Echipa de candidați ai USR Cluj intră oficial în cursa ELECTORALĂ pentru alegerile parlamentare

Alocarea de fonduri pentru proiectele locale rămâne o prioritate cheie pentru USR Cluj. Numai anul trecut parlamentarii USR au depus peste 100 de amendamente de alocare de fonduri pentru proiecte majore de la nivel județean, care însă nu au fost susținute de parlamentarii din celelalte formațiuni. De aceea, votul pentru candidații USR e singurul care poate face trecerea de la vorbe la fapte, de la promisiuni la realizări concrete.

,,Venim puși pe treabă, cu planuri și proiecte de lege concrete. Avem un angajament clar față de Cluj și clujeni, față de care vrem să reușim ca echipă impulsionarea dezvoltării și progresului la nivel județean prin atragerea de fonduri și prin adoptarea de legi care să susțină la nivel național sprijinirea mediului de afaceri și a antreprenoriatului și reformarea sistemului public care să conducă la creșterea calității serviciilor publice în toate domeniile de la educație la sănătate” adaugă Ciprian Rus, vicepreședinte al Biroului Județean USR Cluj și primul pe lista USR Cluj pentru Senatul României.

Lista de candidați ai USR Cluj:

Camera Deputaților
1) Murariu Oana, 36 de ani, avocat, Cluj-Napoca
2) Rigman Ciprian-Doru, 48 de ani, profesor, Turda
3) Băltărețu Viorel, 49 de ani, deputat, antreprenor, Cluj-Napoca
4) Pop George-Dorin, 46 de ani, medic primar, Cluj-Napoca
5) Kudor Csaba, 43 de ani, tehnician/electronist AMEF, Huedin
6) Lascu George-Victor, 31 de ani, medic specialist, Cluj-Napoca
7) Ardelean Iustina-Ioana, 23 de ani, consilier parlamentar, Cluj-Napoca
8) Cserei Paul-Tiberiu, 31 de ani, administrator firmă, Apahida
9) Timiș Ionela-Lucia, 38 de ani, manager IT, Cluj-Napoca
10) Udrea Flaviu-Dacian, 36 de ani, manager vânzări IT&C, Florești
11) Corlea Mădălina, 28 de ani, programator, Cluj-Napoca
12) Bakos Ioan, 50 de ani, reprezentant comercial, Câmpia Turzii
13) Oaida Corina-Liliana, 36 de ani, contabilă, Turda

Senat
1) Rus Ciprian-Vasile, 43 de ani, manager proiecte informatice, Cluj-Napoca
2) Bordei Cristian, 57 de ani, senator, Cluj-Napoca
3) Riter Marius, 43 de ani, director comercial, Turda
4) Muscă Elena, 46 de ani, manager de proiect, Cluj-Napoca
5) Blăniță Gabriela, 55 de ani, cercetător științific, Turda
6) Pițu Adrian-Nicolae, 43 de ani, programator, Jucu

Citește mai departe

EVENIMENT

PSD Cluj depune în ultima zi dosarele candidaților la Parlament. Ordinea pe liste, încă ”la secret”

Publicat

PSD

PSD Cluj a anunțat că depune, joi, la Biroul Electoral Județean (BEJ), în ultima zi, dosarele candidaților la Senat și Camera Deputaților pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie. 

Ordinea pe liste nu este cunoscută cu o zi înainte, acestea fiind avizate personal de președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu.

Printre cei care se vor regăsi pe listele de candidați se numără prim-vicepreședinții PSD Cluj, Remus Lăpușan și Răzvan Ciortea, secretarul executiv Alexandru Cordoș, fosta deputată Aurelia Cristea sau vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu.

Filiala județeană Cluj a PSD mizează pe obținerea a cel puțin un senator și a doi deputați la alegerile parlamentare, în condițiile în care a obținut la alegerile din 2020 un senator și un deputat.

Tot joi ar urma să depună listele de candidați și SOS România.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax