ECONOMIE
OPINIE. Ioan Lumperdean: Zece riscuri și vulnerabilități pentru „domnul” Bitcoin

Promisiunea trebuie respectată. De aceea vin cu încă un text despre Bitocoin. De data acesta despre riscurile și vulnerabilitățile acestuia. Apărut din inițiativa și prin opțiunea oamenilor, Bitcoinul are imperfecțiunile, instabilitățile și subiectivismele sale. Nu trebuie absolutizate, dar nici neglijate. Între pozitiv și negativ trebuie să primeze raționalul.
1.Noutatea: primul risc, prima vulnerabilitate
Domnul Bitcoin este riscant și vulnerabil pentru că se află în siajul subiectivității umane. Oamenii au fost și rămân circumspecți atunci când este vorba de orice fenomen nou sau relativ nou. Să ne aducem aminte de teama și neliniștea generate de primele mașini, locomotive, lămpi cu gaz și filament electric, de televizoare, computere și așa mai de parte. Este aproape firesc să apară teamă, neîncredere și controverse.
Și însemnele monetare tradiționale au generat astfel de reacții. Este adevărat, așa cum am mai spus, Bitcoinul nu este o apariție solitară și fără antecedente. Dematerializarea monetară este de mult o realitate. Însă de fiecare dată când s-a trecut de la obiectele premonetare la monedă, de la aceasta la banii metalici, apoi la înscrisuri speciale purtătoare de valoare (bancnote, cecuri, viramente, polițe etc.) și așa mai departe, omenirea a trecut peste praguri și incomodități psihice și mentale.
În istoria monetară, renunțarea la anumite însemne monetare sau schimbarea designului și a culorii au generat ambiguități, nesiguranțe, acceptări sau respingeri. Exemplele sunt numeroase. Să ne aducem aminte episoade din/de trecerea la euro. În unele țări a fost o adevărată tragedie psiho-comportamentală.
Mulți germani nu doreau să renunțe la faimoasa lor marcă. Pentru ei aceasta era simbolul de necontestat al unificării și identității Germaniei. Așișderea francezii cu francul. Când s-a propus pentru moneda europeană denumirea de franc, în ideea proiectului unificator european al lui Carol cel Mare, din secolul al IX-lea, reacțiile au fost multe, contradictorii și excesiv de himerice. Germanii l-au revendicat și ei pe Carol cel Mare, părintele mitologic al Europei, dar nu au renunța la ideea mărcii germane. Spaniolii au refuzat și ei ideea francului, pentru că le aducea aminte de Francisco Franco, generalul/dictator care a condus Spania cu mână de fier între 1939-1975. Grecii au venit și ei cu ideea ca moneda europeană să se numească drahmă, motivând că aceasta a fost prima și cea mai veche monedă bătută/emisă în Europa în secolul al VII-lea î.Hr.
2.Confuzia între virtual și electronic
În teoria și practica monetară nu s-a ajuns la o demarcație precisă între moneda virtuală și cea electronică. În fapt, nici nu se prea poate, dacă ne gândim la semantica termenilor/noțiunilor și la geneza sau/și funcționalitatea digitală a banilor virtuali și electronici. Este limpede că ambele sunt „creația” computerișilor. Este limpede că exprimă tendințele mai noi sau mai vechi de reprezentare monetară.
Banii electronici exprimă realitatea monetară fiduciară în variantă digitală, în baza reglementărilor internaționale, europene și românești. Scopul lor: activizarea circulației monetare și activităților economice. Banii electronici sunt precis definiți și reglementați prin lege.
În România au fost adoptate: Ordonanţa de Urgenţă nr. 113 din 2009 privind serviciile de plată, Legea 127/2011 privind emiterea de monedă electronică, precum şi Regulamentul nr. 6 din 2006 al Băncii Naţionale. Mai sunt unele precizări și corecții ale BNR atunci când piața o cere.
Banii electronici rezolvă multiple problemele din economie pentru simplul motiv că au putere circulatorie oficială, reglementată, legalizată. În spatele banilor electronici se află banii fizici, reali, materiali. Însă confuzia/suprapunerea între virtual și electronic tot mai există.
Poate ar fi mai bine să vorbim de tehnologia digitală, mai ales că mai multe concepte/sintagme încercă să esenețializeze realitatea digitală contemporană: liberschimbismul digital, liberalismul digital, confederalismul digital, paternalismul digital, protecționismul digital, republicanismul digital etc.
3.Ciocnirea monetară dintre banii fizici și criptomonede
Este un alt risc și o altă vulnerabilitate pentru domnul „Bitcoin”. Monedele tradiționale nu o să părăsească ușor și rapid jocul economic. Nici un însemn monetar nu a făcut aceasta „de bună voie”. Numai atunci când a încetat emisiunea oficială, când s-a depreciat/devalorizat monetar, când au apărut alte realități politice și teritoriale.
Oamenii, care sunt mânuitorii și deținătorii banilor, optează și hotărăsc, tacit sau declarat pentru o realitate monetară sau alta. Nu de puține ori au existat tensiuni și ciocniri monetare.
Din multitudinea de exemple, să ne aducem aminte de circulația simultană, între 1918-1920, a cel puțin șase însemne monetare pe teritoriul României, după Marea Unire din 1918: leul românesc, leul de ocupație emis de germani, rubla țaristă, rubla bolșevică, coroana austriacă și coroana maghiară bolșevică. La care s-au mai adăugat și alte înscrisuri purtătoare de valoare: acțiuni, obligațiuni, titluri de stat etc.
În același timp, deținătorii de valori pecuniare (dolari SUA, dolari canadieni, franci elvețieni, euro, lire sterline, coroane suedeze, yeni, yuani renminbi etc) și/sau de alte obiecte mai palpabile care păstrează valoarea (lingouri, bijuterii, pietre prețioase, perle, medalii, monede de colecție, timbre și multe altele) nu o să le abandoneze pentru un etalon volatil și plin de riscuri, care poate să dispară printr-un clic și enter!!!
În spatele acestor vehicule purtătoare de valori se află entități statale și bancare puternice, persoane și personalități cu interese și orgolii uriașe. Să ne gândim la presiunea decidenților politici care trebuie să propună, să opteze și să acționeze pentru o realitate criptomonetară. Poate fi reversul monedei când presiunea poate veni de la cei mulți spre decidenți. Însă, indiferent de presiune, de la cei puțini spre cei mulți sau invers tot ciocnirea monetară se numește.
4.Ciocnirea criptomonetară dintre Bitocoin și… ceilalți
Informațiile despre criptomonede sunt numeroase și se amplifică de la o zi la alta. Se spune că la ora actuală sunt în jur de 1.000 de criptomonede. Alții afirmă că ar fi mai puține. Nu știu și nu am găsit în literatura de specialitate (virtuală sau clasică) informații despre numărul și numele precis al acestora.
Pe lângă, celebrul și arhicunoscutul Bitcoin, mai sunt Ethereum, Ripple, Litecoin, Doqecoin, Anacoin. Unele au avut ca părinte și model pe Bitcoin sau au derivat din acestea. Unele se folosesc pentru tranzacții specializate, pentru exprimări și etalonări monetare. Este un fenomen monetar specific însemnelor montare clasice, când se folosesc și se acceptă sau se resping doar anumiți bani pentru tranzacții comerciale, iar pentru aceasta utilizatorii trebuie să opereze schimburi monetare prin trecerea valorii dintr-o monedă în alta, la cursul oficial și la cel oferit de piață. Doqecoin este pentru bacșiș sau recompense monetare, fiind asociat cu mottoul: „Către lună” (To the moon)!!!
Pluralismul criptomonetar este contrar opiniilor despre unificarea monetară și ideea unei monede unice mondiale, susținută de inițiatorii lui Bitcoin. Nici nu poate fi negat sau ocolit din simplul motiv că „minarea” (termen folosit pentru „confecționarea” criptomonedelor) este la îndemâna celor care se pricep la astfel de operațiuni. În același timp, pluralismul criptomonetar generează și întreține vulnerabilități specifice piețelor unde există mai multe însemne monetare: inechități monetare și fiscale, abuzuri și contrafaceri (falsuri), ierarhizări monetare, pe termen scurt, mediu și lung, corupție etc.
5.Legea lui Gresham
Am ținut să prezint printr-o abordare oarecum distinctă această problematică. Legea lui Gresham este la fel de veche precum banii. În fapt, aceștia au și generat-o, numai că a trebuit să treacă secole până când, un englez, Sir Thomas Gresham (1519-1579), să-i explice reginei Elisabeta I a Angliei (1558-1603) că moneda rea alungă din circulație moneda bună. Constatarea a venit de la dorința reginei de-a emite o monedă devalorizată cu scopul creșterii masei monetare a regatului.
Este o practică veche, prin care emitenții recurg la „fraude oficiale” pentru acoperirea cheltuielilor publice. Oamenii neîncrezători în noua monedă „ușurată” de metalul prețios prin retopire și completare cu metale comune o resping. Aceștia vor opta pentru tezaurizarea, păstrarea și exprimarea prețurilor în vechea monedă. Pe piață vor circula mai multe monede „rele” decât monede „bune”.
Cred că procriptomonetariștii o să spună că așa ceva nu se poate întâmpla pe piața criptomonetară. Dacă acceptăm că monedele criptodigitale nu sunt monopolul statului, dacă mergem pe logica dematerializării virtuale, putem să acceptăm și aceste păreri. Însă, indiferent cum privim lucrurile, un lucru este cert: piața dispune și impune și în această paradigmă monetară.
În consecință, pe lângă vulnerabilităţile amintite, o criptomonedă o va „împinge” pe alta de pe piață și în piață. Mai ales că riscurile și volatilitățile sunt și se pot accentua și accelera cu viteaza fulgerului informatic. Atunci, toată lumea va încerca să scape de „moneda rea”. Atunci se vor declanșa sau adânci alte fenomene monetare negative. Acestea depind de oameni, de atitudinea și de comportamentul lor în societate și economie.
6.Inflație, depreciere și devalorizare
În istoria monetară au fost și sunt prezente astfel de dezechilibre economice generate de bani și de prețuri. S-a scris și s-a vorbit mult despre acestea. Nu doresc o reluare a aspectelor și caracteristicilor acestora. Ele fac parte din viața economiei, chiar dacă sunt „bolile”acesteia. Unele mai vehemente, altele mai ascunse. Se împletesc, de multe ori cu crizele economice, cu șomajul, cu deficitele comerciale și monetare.
Sigur, se pune problema dacă în cazul criptomonedelor, aceste fenomene monetare negative sunt prezente. Răspunsul nu este simplu, deși unele încercări au fost făcute. Depinde de generatorii și utilizatorii acestora, de acceptarea sau respingerea lor. Până când criptomonedele rămân în cercul lor „strâmt”, până nu sunt dominante pe piață, pericolele nu sunt foarte periculoase. Pericolul este altul, transferurile valorice de la sau dinspre criptomonede spre banii fizici și/sau invers.
Masa monetară devine astfel mai fluidă și mai ușor „umflabilă”. De ce „umflabilă”? Pentru că prin venele economiei circulă mai mulți bani, „buni și răi”, iar organismul economic este mai atacabil, mai predispus spre alte alte boli. În fapt, de la realitatea medicală a presiunii sangvine a derivat și termenul/conceptul economic inflație. S-a întâmplat în timpul războiului civil de secesiune din SUA (1861-1865), când prin emisiunile monetare necontrolate s-a ajuns la puternice dezechilibre monetare și economice.
În ultima vreme, umflarea criptomonetară este evidentă și poate deveni extrem de periculoasă pentru toată lumea. Prin aceasta se ajunge extrem de ușor la depreciere și devalorizare. Rămâne încă o stavilă în fața acestor fenomene numai reținerea oamenilor. Circumspecția, neexprimarea bancară și comercială în bitcoin și frații/rivalii săi fac ca aceste fenomene să rămân, deocamdată, în stand by. Oare până când?
7.Multipolaritatea criptomonetară
Argumentele criptomonetariștilor pentru importanța și succesul proceselor și fenomenelor monetare digitale criptate sunt plasate și în sfera negării și resetării sistemelor politice și economice convenționale, în esență a organismelor statale. Nu este o idee total nouă.
Statul trebuie să dispară pe o anumită treaptă a istoriei, spuneau Marx, Engels și îndeosebi Lenin. Apoi și Stalin. Și tot ei au spus de dispariția banilor. V.I. Lenin chiar a inițiat după 1917 un astfel de demers, dar a renunțat repede la el, dându-și seama de dezastrul economic pe care l-ar fi generat.
După un secol de la revoluția bolșevică, din neantul bitcoinist se relansează ideea desființării banilor. De peste două decenii se vorbește de sfârșitul banilor și viitorul civilizației (Thomas H. Greco Jr.). Poate că nu este chiar sfârșitul banilor, ci mai degrabă transformarea banilor, a banilor cei vechi și a celor noi, care s-au adaptat și au navigat, sub diferite chipuri și înfățișări, de la scoica monedă la bitcoin.
Pericolul este și în această situația altul: delocalizarea monetară virtual-digitală prin necunoașterea centrelor emitente și odată cu aceasta instaurarea haosului monetar. Mai mulți poli de „emisiune criptomonetară” nu pot duce la fenomene foarte sănătoase din punct de vedere monetar și economic. O să fie haosul haosului, o să fie concurența concurențelor, a tensiunilor și presiunilor multiforme în plan economic, politic și militar.
O situație relativ asemănătoare a fost în SUA, până în 1913, când s-a înființat Sistemului Rezervei Federale. Până atunci se emitea monedă de aproape toate băncile publice și private din statele uniunii americane. Dolarii circulau la cursuri și cu valori fluctuante/flotante. Existau multe falsuri și multe însemne monetare nonfederale. În 1913 a apărut un sistem federal monetar solid și funcțional care a asigurat dezvoltarea și progresul economiei americane.
Se păre însă că unele inițiative criptomonetare pornesc tocmai de la americani. S-au plictisit americanii de falnicul lor dolar? Nu știu. Sunt informații care nu pot fi verificate. Deocamdată, dolarul este cea mai răspândită monedă din lumea și pârghia economică care asigură supremația economică și politică americană.
8.Exuberanța putregăioasă
Atunci când este vorba de și despre bani, oamenii „alunecă” cu ușurință spre exuberanța irațională (Allan Greenspan, Robert Shiller). În cazul criptomonedelor avem de-a face cu o exuberanța putregăioasă comparabilă cu fobia lalelelor din secolul al XVII-lea din Olanda.
Oamenii, ademeniți de himerice câștiguri și-au dirijat banii spre… o floare, mai precis spre bulbii lalelei. Uriașe sume de bani au fost pierdute în vâltoarea păguboasă și putregăioasă a unor așa-zis etaloane purtătoare de valoare. Nu gândeau sau nu știau oamenii că bulbii lalelei sunt perisabili și degradabili, că puteau, natural, să-și piardă calitățile biologice. Ceea ce a fost considerat a fi sigur a devenit nesigur, iar activele numai erau active!!!
Situația s-a repetat de mai multe ori în istorie, cu alții bani și cu alte active sezoniere și instabile, fie că erau acțiuni, titluri de stat, asignate, bonuri de tezaur, banii scripturali și chiar cu terenuri, mine, clădiri, utilaje și mașini atunci când erau deteriorate și fără valoare.
Bucuria și entuziasmul în investiții, așa zis sigure, rapid recuperabile și cu profituri uriașe nu rezistă și nu sunt pentru toți și/sau pentru toată lumea. O mână nevăzută, invizibilă, potrivit expresiei lui Adam Smith, organizează lucrurile și în acest joc economic. Numai că acest joc se joacă cu pierderi pentru unii (uneori irecuperabile) și generoase pentru alții. Depinde cine se prinde în joc și depinde cine-l conduce!!!
Până una alta, în și prin acest joc bitcoinul a avut oscilațiile sale de la cote înalte la prăbușire. Joi 25 februarie 2021, după ce timp de două săptămâni a fost „pe cai mari” , a căzut de pe cal. Destul de abrupt și puternic. După ce Elon Musk (inginer, investitor, informatician, om de afaceri din Africa de Sud cu rezidența în Canada) a anuțat achiziția de către grupul Tesla a 1,5 miliarde de dolari s-a ajuns la scăderea prețului Bitcoin cu 20%, de la 58.268$ la 46.624$. Aproximativ 400 de miliarde de dolari s-au topit în neantul criptovirtual. Rivalul lui Elon Musk, Bill Gates, a dat vina pe acesta. În istorie știm că, de multe ori, acuzatorul era și el în jocul acuzatului. Nu știm cum este acum. Vom vedea.
9.Instabilitate politică, militară și socială
Omenirea traversează o complicată și extrem de contorsionată perioadă istorică. „Un buchet” de crize și tensiuni, de presiuni, lipsuri și neîmpliniri. Analiștii nu le-au identificat și nici nu pot să le identifice pe toate. Ele vin în cascadă, unele tăcute și ascunse, altele cu „surle și trâmbițe”.
Indiferent cum vin și cum se manifestă, sunt periculoase pentru omenire. Rațiunea și predictibilitatea trebuie să prevaleze în abordările noastre, ale oamenilor. Din păcate, nu prea întâlnim astfel de comportamente. Apoi oamenii regretă. Se încercă soluționarea numeroaselor instabilități prin mișcări, presiuni și proteste sociale, intervenții militare, comportamente politice păguboase și populiste și multe altele.
Criptomonetarizarea poate să fie cauza la multe din acestea. Poate să fie acuzată și trasă la răspundere, vehement și violent, așa cum s-a întâmplat cu bursa new-yorkeză în 1929 sau cu alte și alte instituții și active financiare de-a lungul timpului. În lume există încă multă sărăcie, și tentația celor săraci de-a lua de la cei bogați este activă. Mesajele și acțiunile, teroriste, migratorii și nu numai sunt cât se poate de clare. Până la idealul criptomonetarist, egalitarist și conciliant social și economic, mai este. Și nimeni nu poate garanta că va fi vreodată!!!
10.Tehnologia și atacurile cibernetice
Multe din invențiile și descoperirile umane s-au întors împotriva oamenilor. E posibil și în acestă situație. Deocamdată, tehnologia poate deveni nefuncțională, din multe motive. Amintim unul simplu și aproape imperceptibil și cotidian: criza energiei electrice.
Prin structura sa productivă și distributivă, aceasta poate încurca foarte mult viața criptomonedelor. Exemple recente din SUA: perturbațiile climatice și întreruperile electrice. Să nu uităm de atacurile cibernetice. Un fenomen care este greu de preîntâmpinat, urmărit și contracarat.
P.S. Am încercat prin trei texte să aducem în fața cititorilor câteva din ideile, opiniile, părerile pro și contra despre criptomonede. Le-am desprins din uriașul ocean al informațiilor, știrilor și opiniilor de și despre monedele criptate. Nu doresc să-i îndemn pe oamenii să le accepte sau să le respingă. O modestă sugestie: informați-vă!!!
Prof.univ. dr. Ioan Lumperdean
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Compania aeriană low-cost Ryanair își schimbă regulile privind bagajele de mână și check-in. Călătorii care întârzie la îmbarcare vor fi amendați cu 100 de euro. Ryanair a anunțat o serie de modificări substanțiale ale politicii sale privind bagajele și procedurilor de îmbarcare care vor intra în vigoare din 5 noiembrie 2025.
Aceste modificări vor afecta toți pasagerii care zboară cu compania aeriană, stabilind noi reguli și sancțiuni mai stricte, scrie Alba24.
Noi REGULI privind bagajele de mână și check-in, la Ryanair. De când intră în vigoare
Printre cele mai semnificative modificări se numără eliminarea definitivă a biletelor de hârtie, pasagerii fiind acum obligați să prezinte un bilet electronic pentru a se urca în avion.
Dimensiunile bagajelor de mână permise la Ryanair
În plus, au fost stabilite limite mai stricte pentru bagajele de mână, cu o dimensiune maximă de 40 x 20 x 25 centimetri fără costuri suplimentare.
Compania aeriană și-a mărit sancțiunile pentru nerespectarea reglementărilor. Amenda pentru depășirea dimensiunilor admise ale bagajului de mână va crește de la 60 la 70 de euro.
Pasagerii care doresc să ia o a doua valiză, trebuie să achiziționeze serviciul Priority Boarding, al cărui tarif este stabilit în momentul rezervării.
Amendă de 100 de euro pentru călătorul care întârzie la îmbarcare
Una dintre cele mai stricte măsuri este punerea în aplicare a unei amenzi de 100 de euro pentru pasagerii care ajung la ghișeul de check-in cu mai puțin de 40 de minute înainte de ora programată a zborului.
Această regulă se va aplica și celor care încearcă să facă o rezervare pentru următorul zbor după ce l-au pierdut pe cel inițial.
”Cu excepția cazului în care aveți un bilet Plus sau Flexi Plus, dacă nu vă faceți check-in online cu mai mult de două ore înainte de ora programată de plecare, vi se va percepe taxa de check-in la aeroport stabilită în tabelul nostru de taxe.
Birourile de check-in se închid strict cu 40 de minute înainte de ora programată de plecare, cu excepția cazului în care sunteți anunțat altfel înainte de plecarea zborului.
Dacă nu vă faceți check-in până atunci vi se poate refuza îmbarcarea fără rambursare” se arată în regulamentul Ryanair.
Pentru a evita inconvenientele, pasagerii sunt sfătuiți să verifice dimensiunile bagajelor lor înainte de a ajunge la aeroport, să ia în considerare achiziționarea Priority Boarding dacă au nevoie să ia mai multe bagaje și să ajungă la aeroport cu mult timp înainte.
Compania aeriană permite pasagerilor să-și schimbe zborul până la o oră după plecarea programată, contra-cost.
EVENIMENT
FOTO. ”Bijuteriile” Carpaților pot fi admirate la Grădina Botanică din Cluj-Napoca, alături de ghiocei și brândușe

Primăvara a adus din nou spectacolul fascinant al naturii în Grădina Botanică din Cluj-Napoca.
Vizitoatorii se pot bucura de câmpuri ghiocei bogași și brândușe de primăvară din Carpați.
”Bijuteriile botanice” ale Carpaților pot fi admirate la Grădina Botanică din Cluj
Atât ghioceii bogați (Leucojum vernum), cât și brândușele de primăvară (Crocus heuffelianus) sunt două dintre speciile conservate ex situ cu mare grijă la Grădina Botanică ”Alexandru Borza” din Cluj-Napoca.

Brândușe de primăvară (Crocus heuffelianus)
În plus, vizitatorii pot explora și zonele de făgete ale grădinii, unde pot fi admirate dintre cele mai rare bijuterii botanice ale Carpaților: Cardamine glanduligera, sau breabăn, o specie endemică a Munților Carpați, și Hepatica transsilvanica, sau crucea voinicului, care crește doar în regiunile montane din România.
”Speciile endemice sunt acele plante sau animale care trăiesc doar într-o anumită regiune a globului – în cazul nostru, Carpații. Cu alte cuvinte, aceste mici simboluri ale pădurii carpatine nu pot fi găsite nicăieri altundeva în lume”, arată reprezentanții Grădinii Botanice. Sigur, pot fi admirate și alte flori de primăvară.

Isopyrum thalictroides este o specie de plantă care aparține familiei Ranunculaceae

Anemonoides ranunculoides este o specie de plantă erbacee și perenă care crește în păduri din Europa până în Asia de Vest
EVENIMENT
Nouă transporturi agabaritice pe drumurile din Cluj. Vehiculele transportă componente eoliene

Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj anunță că, în perioada 25 martie – 3 aprilie 2025, vor avea loc nouă transporturi agabaritice ce conțin componente eoliene pe traseul Nădlac 2 – Cluj-Napoca – Suceava – Iași – Albița PTF.
Vehiculele cu depășiri vor circula cu o viteză maximă de 70 km/h. Etapele desfășurării transporturilor vor fi stabilite de poliția rutieră, iar convoiul va fi însoțit de autovehicule autorizate și echipaje de poliție.
„În perioada 25.03.2025 – 03.04.2025 se vor efectua 9 transporturi agabaritice , care contin componente eoliene, pe traseul Nadlac 2- Cluj-Napoca- Suceava-Iasi-Albita PTF. Menționăm că în conformitate OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice viteza maximă de deplasare a vehiculelor cu depășiri este de 70 km/oră.
Etapele de desfășurare ale transporturilor sunt stabilite de poliția rutieră. Vehiculele vor fi însoțite de autovehicule autorizate și de echipaje ale poliției rutiere. Transporturile nu se vor desfășura în perioadele și pe sectoarele de drum pe care sunt semnalate fenomene meteorologice periculoase, prin codurile galben, portocaliu sau roșu.
Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale și autostrăzi pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 sau accesând pe prima pagina în caseta din stânga: www.cnadnr.ro – DISPECERAT – Situația Drumurilor Naţionale, dar și pagina de FB https://www.facebook.com/cnadnr/”, a transmis DRDP Cluj.
ECONOMIE
NTT Data România, amendă de 25.000 de euro, în urma unui atac cibernetic. Hackerii au accesat date personale

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a amendat NTT Data România cu suma de 25.000 euro după o investigație care a depistat că datele personale ale unui „număr semnificativ” de persoane fizice au fost accesate neautorizat în urma unui atac cibernetic.
NTT Data România a fost amendată cu suma de 25.000 de euro în urma unui atac cibernetic pe care nu l-a semnalat în termen legal Autorității de supraveghere. Hackerii au accesat copii de pe acte de identitate, certificate de căsătorie și pașapoarte ale unui „număr semnificativ de persoane fizice”.
„Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a finalizat, în luna februarie 2025, o investigație la operatorul NTT DATA ROMÂNIA S.A. și a constatat încălcarea art. 32 alin. (1) lit. b) și d), alin. (2) și art. 33 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2016/679.
Ca atare, operatorul a fost sancționat cu:
- amendă în cuantum de 124.432,50 lei, echivalentul sumei de 25.000 euro, pentru încălcarea dispozițiilor art. 32 alin. (1) lit. b) și d), alin. (2) din Regulamentul (UE) 2016/679.
- avertisment pentru încălcărea dispozițiilor art. 33 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2016/679.
Investigația a fost demarată ca urmare a transmiterii de către operatorul NTT DATA ROMÂNIA S.A. a unei notificări de încălcare a securității datelor cu caracter personal, potrivit dispozițiilor art. 33 din Regulamentul (UE) 2016/679”, a transmis marți instituția.
Datele personale ale unui „număr semnificativ” de persoane fizice, accesate neautorizat
În cadrul investigației, s-a constatat că, în urma unui atac cibernetic, a fost accesată infrastructura informatică a operatorului și astfel au fost extrase în mod neautorizat date cu caracter personal.
„În acest context, precizăm că această situație a condus la accesul neautorizat la date cu caracter personal ale unui număr semnificativ de persoane fizice vizate, precum: nume, prenume, semnătură, adresă, număr de telefon, adresă de e-mail, sexul, naționalitatea, copii de pe acte de identitate, certificate de căsătorie, pașapoarte, certificate de naștere, informații privind ocuparea forței de muncă și informații financiare: facturi, contracte, planuri de buget, informații educaționale (înregistrări ale unor cursuri de formare, participarea la cursuri de formare, CV-uri, diplome de studii), date sensibile privind sănătatea angajaților”, mai arată instituția.
Operatorul nu a notificat incidentul în termenul legal
Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal spune că furnizorul de soluții IT nu a pus în aplicare măsuri tehnice adecvate pentru protecția datelor personale și nici nu a notificat incidentul în termenul legal.
„S-a constatat că operatorul nu a pus în aplicare măsuri tehnice și organizatorice adecvate și nu a realizat testarea, evaluarea și aprecierea periodică a eficacității măsurilor tehnice și organizatorice pentru garantarea securitatății prelucrării datelor, incluzând capacitatea de a asigura confidențialitatea, integritatea, disponibilitatea și rezistența continue ale sistemelor și serviciilor de prelucrare. (…)
De asemenea, în cadrul investigației s-a constatat că operatorul nu a notificat Autoritatea de supraveghere în termen de 72 de ore de la data la care a luat cunoștință de incidentul de încălcare a securității datelor cu caracter personal, încălcând astfel dispozițiile art. 33 alin. (1) din RGPD.
Operatorul a achitat amenda contravențională stabilită, mai arată ANSPDCP.
Reacția NTT Data România
NTT Data România a precizat, într-o reacție transmisă HotNews.ro, că a întărit măsurile de securitate după atacul cibernetic care a avut loc în vara anului 2024.
„Referitor la incidentul petrecut în urmă cu 9 luni, precizăm că accesul la sistemul compromis a fost restricționat de către experții noștri în securitate cibernetică, la foarte scurt timp după detectarea intruziunii. Acțiunea rapidă a condus la o limitare majoră a cantității și calității de date afectate, raportată la totalitatea datelor disponibile în sistem.
Izolarea sistemului afectat a împiedicat extinderea amenințării în alte zone. Angajamentul NTT DATA Romania de a proteja datele gestionate este confirmat de un set de măsuri tehnice pe care departamentele responsabile le-au aplicat pentru a crește rezistența la orice eventuală acțiune ostilă”, au precizat reprezentanții NTT Data România.