Editorial Opinii
OPINIE. Ioan Lumperdean: Simbolistica întâlnirii dintre Joe Biden și Vladimir Putin

Istoria este marcată de simboluri și simbolistică. Să ne gândim la viața noastră. De la zilele de naștere, la întâlniri, sărbători și multe altele. Așa este și în diplomație și în relațiile internaționale. Întâlnirea de la Geneva, dintre Joe Biden și Vladimir Putin are simbolistica sa. Mai bine-zis simbolisticile sale, dacă se poate spune așa. Unele din ele au și fost surprinse, pasager, de numeroșii jurnaliști și analiști care și-au îndreptat privirile spre Geneva. Dincolo de ceea ce s-a spus, aceste simboluri sunt mai profunde și cu trimiteri în trecutul mai îndepărtat sau mai apropiat, dar și în istoria viitorului (Jacques Attali).
Elveția, țara vocației pașnice
Geneva este un oraș din Elveția. Cine nu a auzit de această mică țară mare. Mică prin dimensiune, dar mare prin istoria sa îndelungată, puterea ei bancară și prin filosofia politicii sale pacifiste. A avut și marea șansă istorică să-i fie acceptată și recunoscută importanța și neutralitatea statală.
Încă din antichitate și evul mediu, locuitorii din zonele alpine ale Europei au știut să traverseze timpurile, mai mult sau mai puțin faste. Au manevrat între marile puteri vecine și s-au organizat sub forma unor „cantoane”, la început forestiere, iar mai apoi agro și zoomontane.
Treptat s-au dezvoltat relații și solidarități comerciale și monetare, care au asigurat evoluțiile economice și politice de mai târziu. Este de menționat că aceste solidarități, deși marcate de Reforma religioasă a lui Ulrich Zwingli (1484-1531), au reușit să-și regăsească echilibrele religioase, politice, instituționale și economice. După războiul de Treizeci de Anii (1618-1648), Elveția a devenit independentă și neutră, statut pe care și l-a păstrat până în 1798, când a fost cucerită de francezi și transformată în Republica Helvetică.
Cantoanele au fost desființate, însă după Congresul de la Viena (1815) s-a revenit la vechiul statut. De atunci și până astăzi, războiul nu a mai fost prezent pe pământul elvețian, iar țara cantoanelor a primit recunoașterea independenței și neutralității perpetuee. Nimeni nu a mai încălcat acest statut, nici în timpul celor două războaie mondiale, nici după aceea. S-a păstrat echilibrul între elvețienii celor trei limbi: franceză, germană și italiană. Un exemplu pentru toți cei care vorbesc de asperitățile interetnice, din alte spații geografice.
Stabilitatea a asigurat prosperitatea economică și mai ales bancară. În perioada antebelică, la Geneva s-au pus bazele Mișcării Internaționale a Crucii Roșii, iar în cea interbelică, vocația pașnică a Elveției s-a dezvoltat prin găzduirea, chiar la Geneva, a Societății Națiunilor, precursoarea Organizației Națiunilor Unite (ONU). Nicolae Titulescu a fost singurul om politic român care a fost ales președintele acestei organizații.
Simbolurile și miturile Genevei
Așezat în partea vestică a Elveției, orașul Geneva este și capitala cantonului cu același nume. Situarea geografică a favorizat dezvoltarea și strălucirea urbană, dar și atracția naturală spre orașul alpin cu numeroase utilități și facilități hoteliere, magazine și ateliere de ceasuri și bijuterii.
Spiritul libertății de acțiune și mișcare a fost prezent de timpuriu pe meleagurile Genevei. Personalități celebre au trăit și și-au legat numele de orașul de pe malurile lacului Leman. În toate ghidurile turistice se poate afla că Ferdinand de Saussure, părintele lingvisticii moderne, s-a născut la Geneva. Sau că Jean Calvin (unul din părinții Protestantismului), Jean Jacques Rousseau și Voltaire au fost și trăitori în frumosul oraș elvețian. Nu sunt ocolite nici asasinarea împărătesei Elisabeta (Sisi), soția împăratului Franz Iosef sau de trecerea pasageră a lui Plenhov și Lenin și a altor revoluționari bolșevici prin Geneva.
Românca Ecaterina Arbore (1873-1937) a avut și ea partea sa de istorie, ca medic (preocupată de combaterea tuberculozei) și militantă socialistă, cu Geneva.
Geneva războiului rece
În perioada postbelică, Geneva a rămas în simbolistica universală prin așezarea sa geografică, prin dezvoltarea economică, instituțională și universitară. Concurat de New York, Strasbourg și Bruxelles, orașul a fost mai puțin în vizorul diplomației, chiar dacă în clădirile fostei Societății a Națiunilor au funcționat unele instituții și organizații internaționale ale ONU și Crucea Roșie și-a consolidat statutul mondial de promovarea a respectului pentru viața și sănătatea oamenilor.
Însă la 11 martie 1985, ajunge la Kremlin Mihail Gorbaciov. Format în ambianța politicii sovietice, el și-a dat seama de imobilismul URSS-ului și a dorit depășirea acestei situații. Nu și căderea URSS, cum s-a întâmplat până la urmă. Gorbaciov a deschis calea unui program reformist și a abordat relațiile cu SUA prin echilibrul dintre cele două superputeri. Astfel s-a întâlnit, la 19 noiembrie 1985, la Geneva, cu președintele de atunci a SUA, Ronald Reagen. Era prima întâlnire dintre cei doi, și a fost mai mult una informală. S-a discutat atunci despre cursa înarmărilor, despre pace și securitate internațională. Era prima întâlnire postbelică care a deschis calea unor noi abordări în relațiile internaționale și care a condus, în final, la sfârșitul războiului rece.
Geneva: 16 iunie 2021
Din ceea ce am putut vedea și din ceea ce ni s-a livrat înainte, în timpul și în scurtul timp de după 16 iunie 2021 ne putem da seama de unele similitudini cu întâlnirea din 1985, deși unii jurnaliști prezenți la Geneva au conchis că aceasta se aseamănă mai mult cu „marea îmbulzeală” din noiembrie 1985.
Însă, dincolo de aceasta, imaginile ne-au arătat doi președinți, mai puțin zâmbitori ca predecesorii lor și mult mai preocupații de și pentru țintele lor. Care au fost acestea este dificil de aflat. O să vedem, într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat, dacă declarațiile și opiniile exprimate vor fi consonante cu faptele ulterioare.
Putem să constatăm, însă, că totul a fost compartimentat. Fiecare președinte cu mijloacele sale de transport, avioane și mașini. Cu staff-urile lor, cu jurnaliștii lor, preponderenți, într-o tabără sau alta. Cu întrebări mai mult prestabilite decât spontane. Comune au fost bulevardul Woodrow Wilson pe care au venit cele două delegații, biblioteca și sala de discuții de la Villa La Grange.
Ideea consistenței livrești apare indirect, deși nu cred că cei doi președinți au aruncat vreo privire pe vreo carte din uriașa bibliotecă în care au pozat, mai mult sau mai puțin zâmbitori. Și nu știm dacă Globul pământesc face parte, permanent, din spațiul ambiental sau a fost așezat de PR-ști cu scopul mesajului planetar al celor doi.
Apar însă alte elemente care arată atitudinea, opțiunea și comportamentul celor doi lideri. S-a putut vedea că ceasul lui Putin, de pe mâna sa dreaptă, arăta ora Moscovei. Probabil că al lui Biden era setat la ora Europei occidentale datorită opțiunilor și solidarităților proactive pentru aliații săi, dar și a timpului petrecut cu aceștia la întâlnirile lor recente.
Compartimentarea s-a văzut și din maniera de transmitere a mesajelor la așa-zisele conferințe de presă. Putin, primul și într-un spațiu închis, precum face și la Moscova. Biden, într-un spațiu deschis de parcă era pe peluza de la Casa Albă. Unul mai îngândurat, altul mai degajat și nonconformist până la abandonarea lejeră a hainei. Fiecare a avut jurnaliștii lor, care le-au ridicat întrebările la fileu și atunci când au venit întrebări mai stânjenitoare, reacția a fost mai mult de-a războiul rece și a linilor de forță pe care le-au formulat.
Și modul de organizare este în logica aceasta. Distanța orară dintre cele două conferințe i-a permis lui Biden să urmărească spusele lui Putin și, desigur, să se consulte cu apropiații săi. Nici nu a ascuns acest lucru și nici nu a trebuit, precum Stalin, la Ialta, să-și spioneze interlocutorii. Știa oricum dinainte ce și cum gândea interlocutorul său.
Dar nici Putin nu a putut să facă gesturi de forță prin care să arate câte divizii are sau să-i ofere un arbore de lămâi pentru băutura preferată. Se știe că la Ialta, atunci când a venit vorba de statul papal, Stalin a pus întrebarea, prin care a periferizat rolul Vaticanului: „Câte divizii are papa?”, iar atunci când Roosvelt a cerut o lămâie pentru paharul său, la un semn al lui Stalin s-a adus nu un fruct, ci un arbore cu fructe!!!
Cu și fără simbolistică verbală și comportamentală, întâlnirea are mesajele sale principale. SUA este preocupată mai mult de China, iar Rusia de zona arctică. Interesant e că nici unul din cei doi nu au accentuat pe aceste teme. Cel puțin declarativ, dar se știe din mesajele și acțiunile lor anterioare.
Deocamdată, cred că mai îngrijorați sunt americanii pentru că știu că marea țară de la Răsărit este Atelierul Lumii, iar produsele manufacturate din China ajung în Europa și pe drumul mătăsii, care trece și prin Rusia sau fostele republici sovietice. Este o temă la care merită să reflectăm cu toții. Am spus!!!
Prof.univ.dr. Ioan Lumperdean
foto: https://www.edinburghnews.scotsman.com/
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO FOTO. Parcare nesimțită în centrul Clujului! BMW parcat de-a curmezișul pe banda de autobuze și biciclete

Un șofer de BMW a blocat complet banda dedicată de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 din Cluj-Napoca. A parcat mașina de-a curmezișul, cu avariile pornite, și a plecat să își rezolve treburile.
Un șofer de BMW cu numere de București și-a abandonat mașina de-a curmezișul pe banda dedicată de pe Bulevardul 21 Decembrie, creând haos în plină oră de vârf. Potrivit martorilor de la fața locului, șoferul a coborât nestingherit din mașină și a plecat să își rezolve treburile în zonă, lăsând avariile pornite.
Într-o filmare surprinsă la fața locului, se poate observa cum bicicliștii și autobuzele sunt nevoiți să îl ocolească.
IPJ Cluj a declarat că nu a primit sesizări în acest caz, menționând că astfel de reclamații ar fi trebuit adresate Poliției Locale.
EVENIMENT
Două persoane, arestate preventiv pentru trafic de persoane la Cluj-Napoca. Două victime, forțate să lucreze la un aprozar

Polițiștii BCCO Cluj-Napoca, împreună cu procurorii DIICOT, au destructurat o rețea de trafic de persoane care exploata victime vulnerabile prin muncă forțată. Două persoane au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, fiind suspectate că au obligat victimele să muncească în condiții abuzive.
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Cluj-Napoca, cu sprijinul polițiștilor Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj și procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activitatea infracțională a două persoane – un bărbat și o femeie, membri ai aceleași familii – de 48 și 51 de ani, cercetate pentru trafic de persoane.
Persoane neajutorate, forțate să lucreze la un aprozar
Cei doi au obligat o persoană neajutorată, inclusiv prin acte de violență fizică și psihică, să lucreze la un aprozar din Cluj-Napoca.
„Din actele de urmărire penală efectuate în cauză a reieșit că, în anul 2022, persoanele cercetate, profitând de starea de vulnerabilitate a unei persoane vătămate (situație materială precară și lipsa unor aparținători), ar fi recrutat-o și adăpostit-o după care, în perioada 2022 – 2024, ar fi exploatat-o prin muncă, în scopul obținerii de beneficii materiale.
Cele două persoane ar fi obligat victima având 61 de ani (decedată la acest moment), inclusiv prin acte repetate de violență fizică și psihică, la prestarea unor munci, în mod forțat, în special la un magazin (aprozar), situat în municipiul Cluj-Napoca”, a transmis IPJ Cluj.
De asemenea, în baza aceleași rezoluții infracționale și în aceeași modalitate, acestea ar fi recrutat în anul 2023 și adăpostit în locuința lor o altă persoană vătămată, pe care ar fi supus-o executării unor munci în mod forțat până în luna martie 2025.
Cei doi au fost arestați preventiv
În urma perchezițiilor efectuate au fost descoperite și ridicate mai multe mijloace de probă.
Ieri, 19 martie, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea celor două persoane, pentru 24 de ore.
Astăzi, 20 martie, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj a dispus arestarea preventivă a acestora, pentru 30 de zile.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul specialiștilor criminaliști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj și jandarmilor Grupării de Jandarmi Mobile „Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca.
Precizăm că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
EVENIMENT
”Ediție de seară”, pe Clujlive TV, în parteneriat cu Cluj24. Invitați Radu Moisin, Viorel Băltărețu, dar și Dan Tarcea

Postul Clujlive TV prezintă, joi, de la ora 18, emisiunea ”Ediția de seară”, realizată în parteneriat cu Cluj24, și care va avea 2 părți.
Jurnaliștii Florin Danciu și Vasile Măgrădean îi vor avea ca invitați, în prima parte, pe deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin, și pe fostul deputat USR Viorel Băltărețu, care vor discuta despre alegerile prezidențiale.
În partea a doua, de la ora 19, va fi prezent viceprimarul Dan Tarcea, care va răspunde acuzațiile imobiliarului Dorin Bob despre proiectul de metrou, ale constructorului Cristian Erbași despre centura metropolitană, făcute în cadrul Construction & Infrastructure Summit, eveniment Intelglobalis Consulting prin platform X Party & Networking (XPN).
Emisiunea poate fi urmărită pe Clujlive TV (RCS-RDS – canal 236; Orange – canal 806; Nextgen – canal 215)
ADMINISTRAȚIE
Bugetele unor regii și societăți ale CJ Cluj, amânate pentru absența directorilor în ședința plenului. ”Lipsă de respect”

Consiliul Județean Cluj a aprobat, joi, amânarea bugetelor unor regii și societăți din subordinea forului deliberativ pe motiv că la ședința ordinară nu au fost prezenți directorii, ceea ce a fost interpretat ca ”lipsă de respect”.
Prima regie care s-a trezit cu bugetul amânat din cauza absenței directorului general David Ciceo a fost Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj.
Discuțiile s-au încins după ce consilierul județean Dorel Secară (PMP) a dezvăluit că aeroportul alocă 120.000 de euro pe an pentru cosirea ierbii din zona de protecție de 100 de ha, sumă stabilită în urma unei licitații și considerată exagerat de mare.
”Terenul a fost întreținut prin cosire de trei ori pe an de fermieri, care plăteau o redevență aeroportului, dar începând cu anul trecut acest lucru nu s-a mai întâmplat, fiindcă s-a luat inițiativa organizării unei licitații, iar prin caietul de sarcini fermierii au fost eliminați. S-a decis plata a 120.000 de euro/ an pentru acest serviciu, contract pe 5 ani, ceea ce înseamnă 600.000 de euro. Nu înțeleg cum să renunți la un serviciu care se făcea gratuit de fermieri și să plătești 600.000 de euro în 5 ani.
Cel care a câștigat licitația a cumpărat un tractor și lucrează. Cheltuiala pe an este de circa 6000 de euro an și noi plătim 120.000 de euro”, a precizat Secară.
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, și mai mulți consilieri județeni au vrut să afle detalii de la directorul David Ciceo, dar acesta a lipsit de la ședința ordinară a CJ.
Ședință convocată pentru joia viitoare
Tișe a reclamat faptul că sunt directori de regii subordonate care nu dau dovadă de minim de respect și să fie prezenți, măcar o dată pe an în plenul Consiliului Județean Cluj când se aprobă bugetul.
Acesta a propus grupurilor politice din CJ Cluj amânarea, până joia viitoare, a bugetelor regiilor ale căror directori au absentat, iar reprezentanții PSD, PNL, AUR, ADU (USR-PMP-Forța Dreptei) și UDMR au votat ”pentru”.
La viitoarea ședință extraordinară, directorii regiilor și societăților trebuie să fie prezenți fizic și să ofere toate explicațiile solicitate.
Pe lângă bugetul aeroportului au fost amânate cele ale Univers T, Tetarom, și au fost aprobate cele ale Agrotransilvania și Companiei de Apă Someș, ai căror directori au fost prezenți în ședință.