Connect with us

Editorial Opinii

OPINIE. Ioan Lumperdean: Simbolistica întâlnirii dintre Joe Biden și Vladimir Putin

Publicat


Istoria este marcată de simboluri și simbolistică. Să ne gândim la viața noastră. De la zilele de naștere, la întâlniri, sărbători și multe altele. Așa este și în diplomație și în relațiile internaționale. Întâlnirea de la Geneva, dintre Joe Biden și Vladimir Putin are simbolistica sa. Mai bine-zis simbolisticile sale, dacă se poate spune așa. Unele din ele au și fost surprinse, pasager, de numeroșii jurnaliști și analiști care și-au îndreptat privirile spre Geneva. Dincolo de ceea ce s-a spus, aceste simboluri sunt mai profunde și cu trimiteri în trecutul mai îndepărtat sau mai apropiat, dar și în istoria viitorului (Jacques Attali).

Elveția, țara vocației pașnice

Geneva este un oraș din Elveția. Cine nu a auzit de această mică țară mare. Mică prin dimensiune, dar mare prin istoria sa îndelungată, puterea ei bancară și prin filosofia politicii sale pacifiste. A avut și  marea șansă istorică să-i fie acceptată și recunoscută importanța și neutralitatea statală.

Încă din antichitate și evul mediu, locuitorii din zonele alpine ale Europei au știut să traverseze timpurile, mai mult sau mai puțin faste. Au manevrat între marile puteri vecine  și s-au organizat sub forma unor „cantoane”, la început forestiere, iar mai apoi agro și zoomontane.

Treptat s-au dezvoltat relații și solidarități comerciale și monetare, care au asigurat evoluțiile economice și politice de mai târziu. Este de menționat că aceste solidarități, deși  marcate de Reforma religioasă a lui  Ulrich Zwingli (1484-1531), au reușit să-și regăsească echilibrele religioase, politice, instituționale și economice. După războiul de Treizeci de Anii (1618-1648), Elveția a devenit independentă și neutră, statut pe care și l-a păstrat până în 1798, când a fost cucerită de francezi și transformată în Republica Helvetică.

Cantoanele au fost desființate, însă după Congresul de la Viena (1815) s-a revenit la vechiul statut. De atunci și până astăzi, războiul nu a mai fost prezent pe pământul elvețian, iar țara cantoanelor a primit recunoașterea independenței și neutralității perpetuee. Nimeni nu a mai încălcat acest statut, nici în timpul celor două războaie mondiale, nici după aceea. S-a păstrat echilibrul între elvețienii celor trei limbi: franceză, germană și italiană. Un exemplu pentru toți cei care vorbesc de asperitățile interetnice, din alte spații geografice.

Stabilitatea a asigurat prosperitatea economică și mai ales bancară. În perioada antebelică, la Geneva s-au pus bazele Mișcării Internaționale a Crucii Roșii, iar în cea  interbelică, vocația pașnică a Elveției s-a dezvoltat prin găzduirea, chiar la Geneva, a Societății Națiunilor, precursoarea Organizației Națiunilor Unite (ONU).  Nicolae Titulescu a fost singurul om politic român care a fost ales președintele acestei organizații.

Simbolurile și miturile Genevei

Așezat în partea vestică a Elveției, orașul  Geneva este și capitala cantonului cu același nume. Situarea geografică a favorizat dezvoltarea și strălucirea urbană, dar și atracția naturală spre orașul alpin cu numeroase utilități și facilități hoteliere, magazine și ateliere de ceasuri și bijuterii.

Spiritul libertății de acțiune și mișcare a fost prezent de timpuriu pe meleagurile Genevei. Personalități celebre au trăit și și-au legat numele de orașul de pe malurile lacului Leman.  În toate ghidurile turistice se poate afla că Ferdinand de Saussure, părintele lingvisticii moderne, s-a născut la Geneva. Sau că Jean Calvin (unul din părinții Protestantismului), Jean Jacques Rousseau și Voltaire au fost și trăitori în frumosul oraș elvețian. Nu sunt ocolite nici asasinarea împărătesei Elisabeta (Sisi), soția împăratului Franz Iosef sau de trecerea pasageră a lui Plenhov și  Lenin și a altor revoluționari bolșevici prin Geneva.

Românca Ecaterina Arbore (1873-1937) a avut și ea partea sa de istorie, ca medic (preocupată de combaterea tuberculozei) și  militantă socialistă, cu Geneva.

 Geneva războiului rece

În perioada postbelică, Geneva a rămas în simbolistica universală prin așezarea sa geografică, prin dezvoltarea economică, instituțională și universitară. Concurat de New York, Strasbourg și Bruxelles, orașul a fost mai puțin în vizorul diplomației, chiar dacă în clădirile fostei Societății a Națiunilor au funcționat unele instituții și organizații internaționale ale ONU și Crucea Roșie și-a consolidat statutul mondial de promovarea a respectului pentru viața și sănătatea oamenilor.

Însă la 11 martie 1985,  ajunge la Kremlin Mihail Gorbaciov. Format în ambianța politicii sovietice, el și-a dat seama de imobilismul URSS-ului și a dorit depășirea acestei situații. Nu și căderea URSS, cum s-a întâmplat până la urmă.  Gorbaciov a deschis calea unui program reformist și a abordat relațiile cu SUA prin echilibrul dintre cele două superputeri. Astfel s-a întâlnit, la 19 noiembrie 1985, la Geneva, cu președintele de atunci a SUA, Ronald Reagen. Era prima întâlnire dintre cei doi, și a fost mai mult una informală. S-a discutat atunci despre cursa înarmărilor, despre pace  și securitate internațională. Era prima întâlnire postbelică care  a deschis calea unor noi abordări în relațiile internaționale și care a condus, în final, la sfârșitul războiului rece.

Geneva: 16 iunie 2021

Din ceea ce am putut vedea și din ceea ce ni s-a livrat înainte, în timpul și în scurtul timp de după 16 iunie 2021 ne putem da seama de unele similitudini cu întâlnirea din 1985, deși unii jurnaliști prezenți la Geneva au conchis că aceasta se aseamănă mai mult cu „marea îmbulzeală” din noiembrie 1985.

Însă, dincolo de aceasta, imaginile ne-au arătat doi președinți, mai puțin zâmbitori ca predecesorii lor și mult mai preocupații de și pentru  țintele lor. Care au fost acestea este dificil de aflat. O să vedem, într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat, dacă declarațiile și opiniile exprimate vor fi consonante cu faptele ulterioare.

Putem să constatăm, însă, că totul a fost compartimentat. Fiecare președinte cu mijloacele sale de transport, avioane și mașini. Cu staff-urile lor, cu jurnaliștii lor, preponderenți, într-o tabără sau alta. Cu întrebări mai mult prestabilite decât spontane. Comune au fost bulevardul Woodrow Wilson pe care au venit cele două delegații, biblioteca și sala de discuții de la  Villa La Grange.

Ideea consistenței livrești apare indirect, deși nu cred că cei doi președinți au aruncat vreo privire pe vreo carte din uriașa bibliotecă în care au pozat, mai mult sau mai puțin zâmbitori. Și nu știm dacă Globul pământesc face parte, permanent,  din spațiul ambiental sau a fost așezat de PR-ști cu scopul mesajului planetar al celor doi.

Apar însă alte elemente care arată atitudinea, opțiunea și comportamentul celor doi lideri. S-a putut vedea că ceasul lui Putin, de pe mâna sa dreaptă, arăta ora Moscovei. Probabil că al lui Biden era setat la ora Europei occidentale datorită opțiunilor și solidarităților proactive pentru aliații săi, dar și a timpului petrecut cu aceștia la întâlnirile lor recente.

Compartimentarea s-a văzut și din maniera de transmitere a mesajelor la așa-zisele conferințe de presă. Putin, primul și într-un spațiu închis, precum face și la Moscova. Biden, într-un spațiu deschis de parcă era pe peluza de la Casa Albă. Unul mai îngândurat, altul mai degajat și nonconformist până la abandonarea lejeră a hainei. Fiecare a avut jurnaliștii lor, care le-au ridicat întrebările la fileu și atunci când au venit întrebări mai stânjenitoare, reacția a fost mai mult de-a războiul rece și a linilor de forță pe care le-au formulat.

Și modul de organizare este în logica aceasta. Distanța orară dintre cele două conferințe i-a permis lui Biden să urmărească spusele lui Putin și, desigur, să se consulte cu apropiații săi. Nici nu a ascuns acest lucru și nici nu a trebuit, precum Stalin, la Ialta, să-și spioneze interlocutorii. Știa oricum dinainte ce și cum gândea interlocutorul său.

Dar nici Putin nu a putut să facă gesturi de forță prin care să arate câte divizii are sau să-i ofere un arbore de lămâi pentru băutura preferată. Se știe că la Ialta, atunci când a venit vorba de statul papal, Stalin a pus întrebarea, prin care a periferizat rolul Vaticanului: „Câte divizii are papa?”, iar atunci când Roosvelt a cerut o lămâie pentru paharul său, la un semn al lui Stalin s-a adus nu un fruct, ci un arbore cu fructe!!!

Cu și fără simbolistică verbală și comportamentală, întâlnirea are mesajele sale principale. SUA este preocupată mai mult de China, iar Rusia de zona arctică. Interesant e că nici unul din cei doi nu au accentuat pe aceste teme. Cel puțin declarativ, dar se știe din mesajele și acțiunile lor anterioare.

Deocamdată, cred că mai îngrijorați sunt americanii pentru că știu că marea țară de la Răsărit este Atelierul Lumii, iar produsele manufacturate din China ajung în Europa și pe drumul mătăsii, care trece și prin Rusia sau fostele republici sovietice. Este o temă la care merită să reflectăm cu toții. Am spus!!!

Prof.univ.dr. Ioan Lumperdean

foto: https://www.edinburghnews.scotsman.com/



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Clujul, sub Cod Galben de FURTUNI și ploi torențiale până joi dimineața

Publicat

Mesaj Ro=Alert pentru Cluj-Napoca

ANM a emis, miercuri, o avertizare Cod Galben de furtuni, valabilă în Cluj și în alte județe din țară până joi dimineața.

Interval de valabilitate: 24 iulie, ora 10:00 – 25 iulie, ora 10:00

La munte, în sudul Banatului, în Oltenia, Maramureș, Moldova, Muntenia, în Dobrogea continentală și în cea mai mare parte a Transilvaniei vremea va fi instabilă. Instabilitatea se va manifesta la început în zonele montane, iar spre seară și noaptea și în celelalte regiuni.

Clujul, sub Cod Galben de FURTUNI și ploi torențiale până joi dimineața

Vor fi averse torențiale, intensificări ale vântului și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

cod galben

Pe alocuri vor fi vijelii (rafale în general de 50…70 km/h) și căderi de grindină.

Instabilitatea atmosferică se va menține accentuată și în următoarele două zile, în cea mare parte a țării.

Citește mai departe

EVENIMENT

Se MAJOREAZĂ vârsta persoanelor care pot să preia copii în ÎNGRIJIRE, anunță Ministrul Familiei

Publicat

parinti cu copii

Condiții noi pentru asistenții maternali. Se majorează vârsta persoanelor care pot să preia copii în îngrijire. 

Condiţiile pentru cei care doresc să fie asistenţi maternali se „înăspresc”, astfel încât tinerii care pot să preia copii în îngrijire, începând de la câteva zile, să aibă vârsta de 21 de ani şi nu 18 ani, ca până acum, scrie Alba24.ro.

Se MAJOREAZĂ vârsta persoanelor care pot să preia copii în ÎNGRIJIRE, anunță Ministrul Familiei

Declarația îi aparține ministrului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, potrivit Agerpres.

„Pe partea de legislaţie, am făcut demersurile şi săptămâna aceasta, săptămâna viitoare, va intra în şedinţa de Guvern Ordonanţa de urgenţă prin care sunt schimbate condiţiile pentru cei care doresc să fie asistenţi maternali.

„Am pus ca vârstă 21”

În urma controalelor neanunţate, efectuate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului, dar şi de noi, de conducerea ministerului, am constatat necesar înăsprirea condiţiilor pentru cei care doresc să fie asistenţi maternali, prioritatea noastră fiind copiii.

Şi din acest punct de vedere a trebuit ca această legislaţie să fie Ordonanţă de urgenţă, având în vedere că nu mai permitem ca tinerii de 18 ani să poată să preia copii în grijă, începând de la câteva zile.

Am pus ca vârstă 21”, a precizat Intotero, la o conferinţă de presă susţinută la încheierea unui an de activitate.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un biciclist pedalează 432 de km de la Cluj-Napoca la Iași. Strânge bani pentru ca Maria să poată DANSA din nou

Publicat

pentru maria

„432 km of DREAMs”, o aventură anuală pe bicicletă de la Cluj-Napoca la Iași se desfășoară anul acesta între 27 și 29 iulie. Acțiunea are ca scop strângerea de fonduri pentru clujeanca Maria, o fetiță de 10 ani care are nevoie de proteze la ambele picioare.

„Anul acesta, la cea de-a 5-a ediție, „432 km of DREAMs” revine cu o nouă provocare și o misiune specială: străbaterea celor 432 de kilometri de la Cluj-Napoca la Iași pentru a contribui la strângerea de fonduri necesare protezării picioarelor Mariei, o fetiță de 10 ani care visează să poată alerga și dansa.

pentru maria

„432 km of DREAMs”, o aventură anuală pe bicicletă de la Cluj-Napoca la Iași. Pentru ca Maria să poată DANSA din nou

Maria, elevă la o școală din Cluj-Napoca, s-a născut cu grave probleme locomotorii care îi îngreunează mersul. În ciuda acestor dificultăți, ea nu a încetat să zâmbească și să iubească dansul. Visul ei este să poată alerga și să se bucure de o viață activă. Singura ei șansă pentru o viață aproape normală constă în amputarea ambelor picioare și purtarea unor proteze speciale.

pentru maria

Prin această inițiativă, ne propunem să strângem fondurile necesare pentru a-i oferi Mariei o viață plină de bucurii și normalitate. Fiecare kilometru parcurs în cadrul „432 km of DREAMs” reprezintă un pas înainte către realizarea visului Mariei.

„Susțineți cauza Mariei printr-o donație”

„Între timp, 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐯𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐚𝐦𝐩𝐮𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐮𝐧𝐮𝐢𝐚 𝐝𝐢𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐩𝐢𝐜𝐢𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐝𝐞𝐜𝐮𝐫𝐬 𝐧𝐨𝐫𝐦𝐚𝐥. Medicii au fost mulțumiți de rezultat, iar Maria 𝐬𝐞 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐩𝐞𝐫𝐞𝐚𝐳𝐚̆ 𝐛𝐢𝐧𝐞. Urmează acum cea 𝐝𝐞-𝐚 𝐝𝐨𝐮𝐚 𝐚𝐦𝐩𝐮𝐭𝐚𝐫𝐞, un pas necesar înainte de a începe procesul de recuperare și protezare a ambelor picioare. Fiecare kilometru parcurs este un pas mai aproape de visul ei de a alerga și de a dansa”, a declarat unul dintre organizatori.

pentru maria

Vă invităm să ne fiți alături în această călătorie și să susțineți cauza Mariei printr-o donație, AICI.  Orice contribuție este esențială și poate face o diferență semnificativă în viața Mariei”, au transmis cei de la Dream By Dream.

pentru maria

Cel care va pedala este Andrei Gubaș, Vicepreședintele Asociației Dream By Dream și nu se află la prima acțiune de acest gen. Contactat de Cluj24, acesta ne-a spus: „Voi porni sâmbătă dimineața probabil la ora 3 și în prima zi voi merge până la Vatra Dornei. Pe 29 iulie îmi propun să ajung la Iași. Nu e prima dată când fac asta. De această dată voi încerca să strâng cât mai mulți bani pentru Maria, o fetiță de 10 ani din Cluj-Napoca. I-a fost amputat un picior și urmează și al doilea iar protezele necesare vor trebui schimbate an de an timp de 10 ani, având în vedere că ea este în creștere. Suma anuală necesară se ridică undeva la 16-18.000 de euro.”

Citește mai departe

EVENIMENT

Universitatea Olimpia Cluj are un nou ANTRENOR. Este multiplu CAMPION Național cu grupele de juniori de la FC Universitatea

Publicat

u olimpia cluj

Universitatea Olimpia Cluj are un nou antrenor. Călin Sălăgean este multiplu Campion Național cu grupele de juniori de la FC Universitatea.

„Universitatea Olimpia Cluj anunță numirea domnului Sălăgean Călin în funcția de antrenor principal al primei echipe de fotbal feminin.

calin salagean

Universitatea Olimpia Cluj are un nou ANTRENOR. Este multiplu CAMPION Național cu grupele de juniori de la FC Universitatea

Domnul Sălăgean, antrenor cu licență UEFA A, are o bogată experiență în cadrul clubului FC Universitatea, fiind jucător al clubului, coordonator al centrului de copii și juniori, dar și antrenor la grupele U19 și U17.

Multiplu Campion Național cu grupele de juniori de la FC Universitatea, dl Sălăgean a activat în ultima perioadă și ca antenor în cadrul loturilor de juniori U19 și U15 ale Naționalelor României.

Despre această numire, dl. Alin Cioban, Președintele Executiv al clubului a declarat:
„Mă bucur că domnul Sălăgean a acceptat provocarea de a lucra cu sportivele noastre și sunt convins că este exact ceea ce acest club avea nevoie. Mă refer la seriozitate, profesionalism și efort colectiv spre un singur obiectiv, acela de a reda clubului titlul de Campioană a Romaniei.

Vreau să îi mulțumesc și domnului Liviu Ivasuc care ne-a ajutat într-un moment mai dificil și care a ales să rămână alături de familie la Satu Mare.

Începând de azi, ne apucăm din nou de treabă cu un lot tânăr, un antrenor perfecționist și sper să demonstrăm în teren că am ales cea mai bună opțiune.

Bine ai venit domnule Sălăgean și mult succes îți dorim alături de Universitatea Olimpia Cluj”, scrie pe pagina de Facebook U Olimpia Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax