Connect with us

ACTUALITATE

OPINIE. Ioan Lumperdean: Rămâne întrebarea: Statele Unite quo vadis? O planetă stupefiată

Publicat


Cea mai respectată constituţie din lume

Funcția de președinte al Statelor Unite face parte din sistemul democratic american instituit prin Declarația de independență din 4 iulie 1776 și Constituția  din 1787. Americanii au dorit, atunci, să întoarcă spatele istoriei și să vină cu o formulă politică nouă, modernă, opusă sistemelor de guvernare europene.

Chiar dacă s-au distanțat de acestea, nu le-au ignorat în totalitate și chiar s-au inspirat din ceea ce filosofia și realitatea politică europeană le oferea la acea vreme. A existat multă, foarte multă cumpătare în dezbaterile și hotărârile de atunci. Ideea echilibrului puterilor în stat a fost vectorul care a ghidat, de peste două secole și jumătatea, societatea americană.

În secolul al XVIII-lea și într-o lume unde acest principiu era mai mult exprimat în filosofia Luminilor decât în realitatea concretă, „părinții fondatori” au căutat modele și formule politice care să asigure perenitate și putere coloniilor care au devenit Statele Unite al Americii. Nu a lipsit ideea monarhică, din simplul motiv că această formă de guvernământ era predominantă în epocă.  Nici ideea unei republici parlamentare nu a fost ocolită.

Până la urmă s-a ajuns la instituție prezidențială, reprezentată de un președinte ales prin vot universal pentru o perioadă de patru ani. Pentru controlul puterilor și egalității statelor s-a introdus votul electorilor. Prin Amendamentul al 12-lea și Amendamentul al 23-lea din Constituția federală, fiecare stat își desemnează numărul de electori în funcție de populație și de numărul voturilor exprimate pentru un candidat sau altul. Cei mai mulți americani consideră a fi un sistem democratic bun și funcțional, deși au apărut și păreri, nu puține în ultima vreme, că ar fi vetust. Dar până la modificare, constituția este constituție și ea trebuie respectată. Și până acum a fost cea mai respectată și invocată constituție din lume.

O planetă stupefiată

Și cu toate mecanismele de funcționare și control ale sistemului constituțional și electoral american au apărut contestări puternice în discursul politic și public precum și în comportamentul oamenilor politici și a electoratului. În învălmășeala aceasta de contestări, acuzații, nedumeri și neadaptări s-a ajuns la actuala situație din Statele Unite.

Toate acestea au „ieșit din pahar” într-o zi, oarecum firească din istoria electorală americană. Ziua când, mai mult formal, Congresul american trebuia să valideze alegerile prezidențiale.

Și uite că „mineriada americană” a lovit în inima sa, la Capitoliu, puternica și democratica, unii spun cea mai democratică, națiune de pe Glob. Întreg mapamondul a rămas și este stupefiat. Dacă nu erau clădirile simbol din Washington, puteam crede că suntem într-o republică bananieră, în Europa răsăriteană, pe maidanul ucranean sau în Bucureștiul lui 10 august. Chiar agențiile de presă americane dădeau aceste exemple, deși în multe din evenimentele petrecute în perimetrele amintite, vectorii de putere și influență erau dinspre SUA.

Lucrările și memoriile unor lideri politici și de securitate americani ne spun fără prea multă reținere ce s-a întâmplat într-o parte sau alta a lumii, unde era sau nu era „deficit” de democrație. Pentru a nu fi sub presiunea unor acuzații gratuite, nu o să amintesc despre astfel de evenimente din proximitatea noastră. Însă o să reiterez cazul  Salvador Guillermo Allende din Chile, răsturnat de la putere și împușcat prin presiunea SUA, la 11 septembrie 1973.

Ca o ironie a timpului, a existat un alt 11 septembrie, dar în 2001, în alte „inimi” simbolice americane!!!

Firescul în transferul puterii prezidențiale americane

În istoria americană, între 1787-1937, trecerea de la un mandat prezidențial la altul avea loc în data de 4 martie. Este și data intrării în vigoare a Constituției din 1787, elaborată, dezbătută după proclamarea și obținerea  independenței, în urma războiului dintre anii 1774-1783.

Foarte atenți cu principiile și mecanismele democratice, „părinții fondatori” au stabilit și ora când încetează și începe mandatul prezidențial, în așa fel încât să nu se creeze un vacuum de putere, care să lase America „descoperită”.

Până în 1937, mandatul președintelui care părăsea Casa Albă se încheia în data de 3 martie, ora 23,59 (după ora oficială a meridianului capitalei SUA). Iar noul președinte își prelua atribuțiile în data de 4 martie la ora 0,00. Se respecta această cutumă și în cazul reînnoirii mandatului, dar mai mult din perspectiva ceremoniei și a mesajelor către opinia publică.

Opţiunile 4 martie şi 6 ianuarie

Opțiunea pentru data de 4 martie a fost la început una strict  legată de asigurarea timpului necesar pentru noul ales de-a se deplasa (împreună cu familia și colaboratorii) spre capitală. Imensitatea spațiului american, starea de atunci a drumurilor și a mijloacelor de transport și chiar anumite pericole care trebuiau prevenite și contracarate au condus  la ecartul de 4 luni între momentul alegerii și cel al instalării.

În secolul XX aceste inconvenienţe au fost treptat depășite prin generalizarea transportului feroviar, apariția automobilului, mijloacelor rapide de comunicare, precum și a deplasării centrului de greutate a puterii politice spre Washington. Mulți din candidații la președinție erau oameni politici și locuiau în  capitală.

Opțiunea pentru validarea președintelui în data de 6 ianuarie în Congres și apoi învestirea pe data de 20 ianuarie a fost stabilită prin al 20 Amendament din 23 ianuarie 1933. Primul președinte instalat la 20 ianuarie a fost Franklin Delano Roosevelt la cel de-al doilea mandat al său, început în 1937.

Istoria s-a repetat și la mandatele sale ulterioare din anii următori, fiind primul și singurul președinte ales de patru ori în înalta funcție prezidențială (1933-1945). A fost pragmatismul unei epoci  marcată, încă, de Marea Criză Economică, politica New-Deal, pericolul și desfășurarea celui de Al Doilea Război Mondial.

Ce trebuia să se întâmpla între 14 decembrie 2020 și 20 ianuarie 2021?

Istoria  a înregistrat, atât cât s-a putut, ce se întâmplă în perioada rățoiului șchiop, cum este numit intervalul dintre votul electorilor și ziua inaugurării. Este perioada când în Satele Unite sunt doi președinți, cel în funcție și cel ales. În limbajul din spațiul public precum și din cel oficial se și utilizează două sintagme: președinte și președinte ales. Sau domnule președinte și  domnule președinte ales. La fel pentru vicepreședinte.

Serviciile speciale le asigură securitatea pentru ei și familiile lor, fiind informați și pregătiți în acest sens. Ei nu mai sunt persoane obișnuite, ci speciale, aflate în înalte demnități publice, care trebuie să fie apărate, pe toate căile, în toate ipostazele și prin toate mijloacele. Nu se face rabat de la aceste principii și norme!!!

Trump, preşedintele care a încercat să iasă din rând

La inaugurarea oficială a mandatului său, Donald Trump, cunoscut pentru comportamentul său atipic, a încercat „să iasă din rând”. Imediat, agenții de securitate i-au arătat politicos unde-i este locul. Rețelele de televiziune și cele sociale din întreaga lume au surprins și transmis mișcarea  președintelui și atitudinea fermă a celor din paza prezidențială.

Tranziția se materializează prin predarea și primirea de către apropiații președintelui și președintelui ales a dosarelor cu problemele care privesc starea și politicile Statelor Unite. Din informațiile publice, aceste activității au avut loc, cel puțin parțial, și în acestă perioadă.

Însă paralel cu aceasta, Donald Trump a continuat să afirme fraudarea votului popular. Poate că a fost așa, mai ales că votul prin corespondență utilizat pe scară largă datorită pandemiei, putea să duc la astfel de situații. Numai că afirmațiile trebuie susținute cu fapte, nu cu vorbe. Acta non verba, spune un vechi principiu de drept roman. Și de aici a apărut acum tot ceea ce s-a întâmplat în SUA. Spun că a apărut acum, pentru că înainte de tot și toate, ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni și în ziua de 6 ianuarie 2021 are cauze și resorturi profunde care  nu pot fi încă suficient de bine inventariate și cunoscute.

Creşterea şi descreşterea SUA

Au apărut foarte multe opinii și interpretări. O să vedem dacă sunt veridice și dacă se confirmă. De aceea, deocamdată sunt rezervat în am mă aventura, punctual, în susținerea sau respingerea lor.

Părerea mea este că, precum Imperiul Roman sau alte entități politice, economice și militare (și exemple sunt destule în istorie), SUA și civilizația americană au intrat pe panta descreșterii (după principiul cantemirian al creșterii și descreșterii) prin epuizarea și dispersia resurselor regenerative. Rămâne, atunci, mai mult decât firească întrebarea: Statele Unite quo vadis? O să vedem. Mai ales că vine… și 20 ianuarie!!!

Prof.univ.dr. Ioan LumperdeanDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Clujenii sunt invitați la DEZBATEREA ”Presa clujeană și Alegerile din 9 iunie”, organizată de APPC Cluj

Publicat

dezbatere

Asociatia Profesioniștilor din Presă – Cluj (APPC) invită clujenii, joi, 25 aprilie, ora 18.00, la o dezbatere cu tema ”Presa clujeană și Alegerile din 9 iunie” găzduită de Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” (BCU).

Se vor dezbate teme ca alegerile, rolul presei în alegeri, ghiduri de bune practici în mediatizarea alegerilor, dezinformare și fake news.

Clujenii sunt invitați la DEZBATEREA ”Presa clujeană și Alegerile din 9 iunie”, organizată de APPC Cluj

Invitați:
Daniel David, psiholog, Rectorul UBB Cluj
Barbu Mateescu, sociolog
Sergiu Mișcoiu, politolog, Facultatea de Studii Europene, UBB
Viorel Nistor, lector dr., Dep. Jurnalism, UBB

Intrarea este liberă.
Dezbaterea este organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Presei, care se sărbătorește în 3 mai.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Un livrator Bolt Food din Sri Lanka a intrat cu mopedul pe roșu într-o intersecție din centrul Clujului. E la spital

Publicat

Bolt

Polițiștii clujeni anunță că marți seara fost înregistrat un accident de circulație la intersecția dintre Piața Ștefan cel Mare și Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca.

”Din primele cercetări efectuate a rezultat că, un tânăr de 22 de ani, cetățean străin, care conducea un moped dinspre Piața Timotei Cipariu, ar fi pătruns în intersecția cu Bulevardul Eroilor pe culoare roșie a semaforului electric, fiind acroșat de un autoturism, condus de un bărbat de 65 de ani, iar apoi de un alt autoturism.

În urma evenimentului, conducătorul mopedului a rămas blocat sub cel de-al doilea autoturism, fiind extras de către echipajele ISU Cluj, iar apoi transportat la spital pentru investigații suplimentare.

Cei trei conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative”, arată IPJ Cluj.

Bolt

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Din informațile Cluj24 mopedistul rănit era livrator Bolt Food și era din Sri Lanka.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Ușoară apreciere a leului față de euro

Publicat

De

Leul s-a apreciat ușor față de euro

Menținerea unui nivel mai redus al aversiunii față de risc, în condițiile existenței unui status quo în conflictul dintre Israel și Iran, a permis aprecierea monedelor de la marginea zonei euro.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Ușoară apreciere a leului față de euro

Cursul euro a scăzut de la 4,9764 la 4,9758 lei. A fost a patra ședință în care tranzacțiile din piața locală se efectuau în culoarul 4,975 – 4,977 lei.

Până la jumătatea lunii viitoare, când se va desfășura ședința de politică monetară, indicii ROBOR s-au oprit deasupra pragului de 6%, care reprezintă dobânda pentru facilitatea de depozit cu care BNR remunerează banii plasați de băncile comerciale.

În acest context, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,05%, cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, la 6,07% iar cel la 12 luni la 6,08%.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 se situează până la sfârșitul lunii iunie la 5,90%/an.

Prețul dolarului a crescut

Diminuarea pariurilor pe o decizie a Rezervei Federale americane de a reduce ratele dobânzii de referință, care se află în prezent la 5,25 – 5,50%, și majorarea celor puse pe o scădere în a dobânzilor din zona euro și Marea Britanie, s-a reflectat în tranzacționarea monedei unice în culoarul 1,0644 – 1,0671 dolari, în ușoară depreciere față de vineri seară.

În piața locală, media monedei americane a crescut de la 4,6687 la 4,6712 lei.

Moneda elvețiană a pierdut teren față de cea europeană, astfel că media ei a scăzut de la 5,1404 la 5,1247 lei. Cea mai importantă depreciere a avut-o lira sterlină, cursul alunecând de la 5,8125 la 5,7677 lei.

Prețul gramului de aur a scăzut luni

Prețul gramului de aur a scăzut luni la 354,4765 lei, consecință a scăderii metalului galben la 2.336,40 – 2.372,50 dolari/uncie.

Cursul monedelor din regiune s-a apreciat la 394,83 forinți/euro, respectiv 4,3203 zloți/euro.

După operațiunea de înjumătățire a recompenselor primite de „minerii” de bitcoin, de la sfârșitul săptămânii trecute, criptomoneda a crescut la începutul acestei săptămâni la 64.545 – 66.511 dolari.

Ethereum a profitat de optimismul din piață și urcat la 3.131 – 3.236 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până luni, la ora 14:00

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Zeci de elevi liceeni, PARTICIPANȚI la „Maratonul pentru Educația Antreprenorială” de la Cluj-Napoca

Publicat

maraton antreprenorial

Zeci de elevi liceeni au participat la „Maratonul pentru Educația Antreprenorială” organizat la Cluj-Napoca. „Maratonul pentru Educație Antreprenorială” este programul inițiat în 2023 de Asociația Națională a Antreprenorilor (ANAA), în parteneriat Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

Anul acesta CONAF Sucursala Cluj, împreună cu ISJ Cluj, au organizat ore de educație antreprenorială în 4 licee din Cluj Napoca pentru aprox 700 elevi.

La etapa județeană a concursului de planuri de afaceri au participa 8 echipe formate din 4 – 6 elevi fiecare de la liceele clujene.

maraton antreprenorial

FOTO. Zeci de elevi liceeni, PARTICIPANȚI la „Maratonul pentru Educația Antreprenorială” de la Cluj-Napoca

„Noi am început de anul trecut cu organizarea maratonului de educație antreprenorială, unic la nivel național cu finală la București, cu participarea a peste 10 județe. Anul acesta avem peste 20 de județe care sunt implicate, anul viitor sperăm să avem în toată țara.

Scopul este unul destul de clar, ce aduce un plus de valoare în tot ceea ce înseamnă tinerii liceeni, a-și descoperi propria vocație și a-și găsi capacitățile antreprenoriale sau nu, în cadrul acestui concurs care se realizează împreună cu Inspectoratul Școlar Județean și un protocol semnat cu Ministerul Educației.

maraton antreprenorial

Astăzi, la Cluj, maratonul s-a desfășurat cu 8 echipe de la 4 licee din municipiu, doar anul viitor sperăm să aducem din tot județul, iar bineînțeles că suntem foarte încrezători că la finala de la București vom fi pe scena marilor câștigători. Este un concurs de tip Arena Leilor, dedicat strict liceenilor de clasa a X-a și a XI-a, unde își prezintă ideile de business în fața unui juriu bine pregătit, de oameni de afaceri de succes la nivel național.

maraton antreprenorial

Cei mai buni sunt declarați câștigători și toți cei 3 câștigători au o șansă de a participa la marea finală de la București, iar business-ul care a câștigat, de exemplu, anul trecut, al unei echipe din Brăila, a fost un business cumpărat, achiziționat chiar de către o primărie, iar mulți au reușit să scaleze la nivel național”, a declarat pentru Cluj 24 Siginia Luca, Președinta CONAF Sucursala Cluj.

maraton antreprenorial

Virgil Ianțu, despre prețul succesului

Virgil Ianțu a fost una dintre surprizele evenimentului. Pus pe glume, dar si cu o dorinta de a-i ajuta cu un sfat pe cei la început de drum, a mărturisit câteva lucruri care, spune el, l-au făcut să ajungă unde este acum. După părerea sa, perseverența și ambiția sunt cheia succesului.

„Orice idee care le oferă tinerilor posibilitatea să își exprime, în primul rând, gândurile și să-și găsească o direcție, poate să își împlinească un vis, e foarte bine venită și îi pune la treabă, le pune mintea la contribuție și le oferă credit să facă sau îi încurajează să încerce altceva.

Ideea de maraton de educație antreprenorială este una excelentă. Ii sfătuiesc, din experiența personală, să încerce și dacă e o direcție greșită o să afle la un moment dat și o să-și găsească direcția potrivită până la urmă, dar să meargă în credință și să trăiască cu emoție orice”, a declarat pentru Cluj24 Virgil Ianțu.

Elevii din Liceul de Informatică, Liceul ”Emil Racoviță”, Liceul ”Gheorghe Șincai”, Liceul ”Onisifor Ghibu” din Cluj-Napoca au avut ocazia să își prezinte în fața publicului ideile lor de afaceri. Astfel, rând pe rând, cele opt echipe au venit în fața juriului, încercând să-i convingă că investiția lor merită să fie câștigătoare.

Membrii juriului

• Hildegard Brandl, arhitect și director al firmei de arhitectură UNITH2B, este o sursă de inspirație în domeniul designului și inovației.
• Tatiana Diaconu, antreprenor pasionat și vizionar, aduce o perspectivă pragmatică și orientată către rezultate în evaluarea ideilor antreprenoriale.
• Nicoleta Munteanu, Vicepreședinta CONAF și Fondatoarea Kids in Business, este o susținătoare pasionată a antreprenoriatului în rândul copiilor și tinerilor.
• Sorin Popa, membru MRICS cu un MBA și un MSC, aduce o perspectivă profundă și holistică asupra afacerilor și inovației.
• Constantin Buznea, Director Zonal la Auchan, aduce în juriul nostru o vastă expertiză în domeniul retailului și managementului operațional

Echipa câștigătoare

– Locul 1, echipa de la Liceul de informatică; premiu in valoare de 3.000 de lei
– Locul al II-lea, echipa de la Colegiul Național Emil Racoviță; premiu în valoare de 2.000 de lei
– Locul al III-lea, de la Liceul de informatică; premiu în valoare de 1.000 de lei

Andreea Ungur

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax