Connect with us

ACTUALITATE

OPINIE. Ioan Lumperdean: Rămâne întrebarea: Statele Unite quo vadis? O planetă stupefiată

Publicat


Cea mai respectată constituţie din lume

Funcția de președinte al Statelor Unite face parte din sistemul democratic american instituit prin Declarația de independență din 4 iulie 1776 și Constituția  din 1787. Americanii au dorit, atunci, să întoarcă spatele istoriei și să vină cu o formulă politică nouă, modernă, opusă sistemelor de guvernare europene.

Chiar dacă s-au distanțat de acestea, nu le-au ignorat în totalitate și chiar s-au inspirat din ceea ce filosofia și realitatea politică europeană le oferea la acea vreme. A existat multă, foarte multă cumpătare în dezbaterile și hotărârile de atunci. Ideea echilibrului puterilor în stat a fost vectorul care a ghidat, de peste două secole și jumătatea, societatea americană.

În secolul al XVIII-lea și într-o lume unde acest principiu era mai mult exprimat în filosofia Luminilor decât în realitatea concretă, „părinții fondatori” au căutat modele și formule politice care să asigure perenitate și putere coloniilor care au devenit Statele Unite al Americii. Nu a lipsit ideea monarhică, din simplul motiv că această formă de guvernământ era predominantă în epocă.  Nici ideea unei republici parlamentare nu a fost ocolită.

Până la urmă s-a ajuns la instituție prezidențială, reprezentată de un președinte ales prin vot universal pentru o perioadă de patru ani. Pentru controlul puterilor și egalității statelor s-a introdus votul electorilor. Prin Amendamentul al 12-lea și Amendamentul al 23-lea din Constituția federală, fiecare stat își desemnează numărul de electori în funcție de populație și de numărul voturilor exprimate pentru un candidat sau altul. Cei mai mulți americani consideră a fi un sistem democratic bun și funcțional, deși au apărut și păreri, nu puține în ultima vreme, că ar fi vetust. Dar până la modificare, constituția este constituție și ea trebuie respectată. Și până acum a fost cea mai respectată și invocată constituție din lume.

O planetă stupefiată

Și cu toate mecanismele de funcționare și control ale sistemului constituțional și electoral american au apărut contestări puternice în discursul politic și public precum și în comportamentul oamenilor politici și a electoratului. În învălmășeala aceasta de contestări, acuzații, nedumeri și neadaptări s-a ajuns la actuala situație din Statele Unite.

Toate acestea au „ieșit din pahar” într-o zi, oarecum firească din istoria electorală americană. Ziua când, mai mult formal, Congresul american trebuia să valideze alegerile prezidențiale.

Și uite că „mineriada americană” a lovit în inima sa, la Capitoliu, puternica și democratica, unii spun cea mai democratică, națiune de pe Glob. Întreg mapamondul a rămas și este stupefiat. Dacă nu erau clădirile simbol din Washington, puteam crede că suntem într-o republică bananieră, în Europa răsăriteană, pe maidanul ucranean sau în Bucureștiul lui 10 august. Chiar agențiile de presă americane dădeau aceste exemple, deși în multe din evenimentele petrecute în perimetrele amintite, vectorii de putere și influență erau dinspre SUA.

Lucrările și memoriile unor lideri politici și de securitate americani ne spun fără prea multă reținere ce s-a întâmplat într-o parte sau alta a lumii, unde era sau nu era „deficit” de democrație. Pentru a nu fi sub presiunea unor acuzații gratuite, nu o să amintesc despre astfel de evenimente din proximitatea noastră. Însă o să reiterez cazul  Salvador Guillermo Allende din Chile, răsturnat de la putere și împușcat prin presiunea SUA, la 11 septembrie 1973.

Ca o ironie a timpului, a existat un alt 11 septembrie, dar în 2001, în alte „inimi” simbolice americane!!!

Firescul în transferul puterii prezidențiale americane

În istoria americană, între 1787-1937, trecerea de la un mandat prezidențial la altul avea loc în data de 4 martie. Este și data intrării în vigoare a Constituției din 1787, elaborată, dezbătută după proclamarea și obținerea  independenței, în urma războiului dintre anii 1774-1783.

Foarte atenți cu principiile și mecanismele democratice, „părinții fondatori” au stabilit și ora când încetează și începe mandatul prezidențial, în așa fel încât să nu se creeze un vacuum de putere, care să lase America „descoperită”.

Până în 1937, mandatul președintelui care părăsea Casa Albă se încheia în data de 3 martie, ora 23,59 (după ora oficială a meridianului capitalei SUA). Iar noul președinte își prelua atribuțiile în data de 4 martie la ora 0,00. Se respecta această cutumă și în cazul reînnoirii mandatului, dar mai mult din perspectiva ceremoniei și a mesajelor către opinia publică.

Opţiunile 4 martie şi 6 ianuarie

Opțiunea pentru data de 4 martie a fost la început una strict  legată de asigurarea timpului necesar pentru noul ales de-a se deplasa (împreună cu familia și colaboratorii) spre capitală. Imensitatea spațiului american, starea de atunci a drumurilor și a mijloacelor de transport și chiar anumite pericole care trebuiau prevenite și contracarate au condus  la ecartul de 4 luni între momentul alegerii și cel al instalării.

În secolul XX aceste inconvenienţe au fost treptat depășite prin generalizarea transportului feroviar, apariția automobilului, mijloacelor rapide de comunicare, precum și a deplasării centrului de greutate a puterii politice spre Washington. Mulți din candidații la președinție erau oameni politici și locuiau în  capitală.

Opțiunea pentru validarea președintelui în data de 6 ianuarie în Congres și apoi învestirea pe data de 20 ianuarie a fost stabilită prin al 20 Amendament din 23 ianuarie 1933. Primul președinte instalat la 20 ianuarie a fost Franklin Delano Roosevelt la cel de-al doilea mandat al său, început în 1937.

Istoria s-a repetat și la mandatele sale ulterioare din anii următori, fiind primul și singurul președinte ales de patru ori în înalta funcție prezidențială (1933-1945). A fost pragmatismul unei epoci  marcată, încă, de Marea Criză Economică, politica New-Deal, pericolul și desfășurarea celui de Al Doilea Război Mondial.

Ce trebuia să se întâmpla între 14 decembrie 2020 și 20 ianuarie 2021?

Istoria  a înregistrat, atât cât s-a putut, ce se întâmplă în perioada rățoiului șchiop, cum este numit intervalul dintre votul electorilor și ziua inaugurării. Este perioada când în Satele Unite sunt doi președinți, cel în funcție și cel ales. În limbajul din spațiul public precum și din cel oficial se și utilizează două sintagme: președinte și președinte ales. Sau domnule președinte și  domnule președinte ales. La fel pentru vicepreședinte.

Serviciile speciale le asigură securitatea pentru ei și familiile lor, fiind informați și pregătiți în acest sens. Ei nu mai sunt persoane obișnuite, ci speciale, aflate în înalte demnități publice, care trebuie să fie apărate, pe toate căile, în toate ipostazele și prin toate mijloacele. Nu se face rabat de la aceste principii și norme!!!

Trump, preşedintele care a încercat să iasă din rând

La inaugurarea oficială a mandatului său, Donald Trump, cunoscut pentru comportamentul său atipic, a încercat „să iasă din rând”. Imediat, agenții de securitate i-au arătat politicos unde-i este locul. Rețelele de televiziune și cele sociale din întreaga lume au surprins și transmis mișcarea  președintelui și atitudinea fermă a celor din paza prezidențială.

Tranziția se materializează prin predarea și primirea de către apropiații președintelui și președintelui ales a dosarelor cu problemele care privesc starea și politicile Statelor Unite. Din informațiile publice, aceste activității au avut loc, cel puțin parțial, și în acestă perioadă.

Însă paralel cu aceasta, Donald Trump a continuat să afirme fraudarea votului popular. Poate că a fost așa, mai ales că votul prin corespondență utilizat pe scară largă datorită pandemiei, putea să duc la astfel de situații. Numai că afirmațiile trebuie susținute cu fapte, nu cu vorbe. Acta non verba, spune un vechi principiu de drept roman. Și de aici a apărut acum tot ceea ce s-a întâmplat în SUA. Spun că a apărut acum, pentru că înainte de tot și toate, ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni și în ziua de 6 ianuarie 2021 are cauze și resorturi profunde care  nu pot fi încă suficient de bine inventariate și cunoscute.

Creşterea şi descreşterea SUA

Au apărut foarte multe opinii și interpretări. O să vedem dacă sunt veridice și dacă se confirmă. De aceea, deocamdată sunt rezervat în am mă aventura, punctual, în susținerea sau respingerea lor.

Părerea mea este că, precum Imperiul Roman sau alte entități politice, economice și militare (și exemple sunt destule în istorie), SUA și civilizația americană au intrat pe panta descreșterii (după principiul cantemirian al creșterii și descreșterii) prin epuizarea și dispersia resurselor regenerative. Rămâne, atunci, mai mult decât firească întrebarea: Statele Unite quo vadis? O să vedem. Mai ales că vine… și 20 ianuarie!!!

Prof.univ.dr. Ioan Lumperdean



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Se MAJOREAZĂ vârsta persoanelor care pot să preia copii în ÎNGRIJIRE, anunță Ministrul Familiei

Publicat

parinti cu copii

Condiții noi pentru asistenții maternali. Se majorează vârsta persoanelor care pot să preia copii în îngrijire. 

Condiţiile pentru cei care doresc să fie asistenţi maternali se „înăspresc”, astfel încât tinerii care pot să preia copii în îngrijire, începând de la câteva zile, să aibă vârsta de 21 de ani şi nu 18 ani, ca până acum, scrie Alba24.ro.

Se MAJOREAZĂ vârsta persoanelor care pot să preia copii în ÎNGRIJIRE, anunță Ministrul Familiei

Declarația îi aparține ministrului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, potrivit Agerpres.

„Pe partea de legislaţie, am făcut demersurile şi săptămâna aceasta, săptămâna viitoare, va intra în şedinţa de Guvern Ordonanţa de urgenţă prin care sunt schimbate condiţiile pentru cei care doresc să fie asistenţi maternali.

„Am pus ca vârstă 21”

În urma controalelor neanunţate, efectuate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului, dar şi de noi, de conducerea ministerului, am constatat necesar înăsprirea condiţiilor pentru cei care doresc să fie asistenţi maternali, prioritatea noastră fiind copiii.

Şi din acest punct de vedere a trebuit ca această legislaţie să fie Ordonanţă de urgenţă, având în vedere că nu mai permitem ca tinerii de 18 ani să poată să preia copii în grijă, începând de la câteva zile.

Am pus ca vârstă 21”, a precizat Intotero, la o conferinţă de presă susţinută la încheierea unui an de activitate.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un biciclist pedalează 432 de km de la Cluj-Napoca la Iași. Strânge bani pentru ca Maria să poată DANSA din nou

Publicat

pentru maria

„432 km of DREAMs”, o aventură anuală pe bicicletă de la Cluj-Napoca la Iași se desfășoară anul acesta între 27 și 29 iulie. Acțiunea are ca scop strângerea de fonduri pentru clujeanca Maria, o fetiță de 10 ani care are nevoie de proteze la ambele picioare.

„Anul acesta, la cea de-a 5-a ediție, „432 km of DREAMs” revine cu o nouă provocare și o misiune specială: străbaterea celor 432 de kilometri de la Cluj-Napoca la Iași pentru a contribui la strângerea de fonduri necesare protezării picioarelor Mariei, o fetiță de 10 ani care visează să poată alerga și dansa.

pentru maria

„432 km of DREAMs”, o aventură anuală pe bicicletă de la Cluj-Napoca la Iași. Pentru ca Maria să poată DANSA din nou

Maria, elevă la o școală din Cluj-Napoca, s-a născut cu grave probleme locomotorii care îi îngreunează mersul. În ciuda acestor dificultăți, ea nu a încetat să zâmbească și să iubească dansul. Visul ei este să poată alerga și să se bucure de o viață activă. Singura ei șansă pentru o viață aproape normală constă în amputarea ambelor picioare și purtarea unor proteze speciale.

pentru maria

Prin această inițiativă, ne propunem să strângem fondurile necesare pentru a-i oferi Mariei o viață plină de bucurii și normalitate. Fiecare kilometru parcurs în cadrul „432 km of DREAMs” reprezintă un pas înainte către realizarea visului Mariei.

„Susțineți cauza Mariei printr-o donație”

„Între timp, 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐯𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐚𝐦𝐩𝐮𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐮𝐧𝐮𝐢𝐚 𝐝𝐢𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐩𝐢𝐜𝐢𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐝𝐞𝐜𝐮𝐫𝐬 𝐧𝐨𝐫𝐦𝐚𝐥. Medicii au fost mulțumiți de rezultat, iar Maria 𝐬𝐞 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐩𝐞𝐫𝐞𝐚𝐳𝐚̆ 𝐛𝐢𝐧𝐞. Urmează acum cea 𝐝𝐞-𝐚 𝐝𝐨𝐮𝐚 𝐚𝐦𝐩𝐮𝐭𝐚𝐫𝐞, un pas necesar înainte de a începe procesul de recuperare și protezare a ambelor picioare. Fiecare kilometru parcurs este un pas mai aproape de visul ei de a alerga și de a dansa”, a declarat unul dintre organizatori.

pentru maria

Vă invităm să ne fiți alături în această călătorie și să susțineți cauza Mariei printr-o donație, AICI.  Orice contribuție este esențială și poate face o diferență semnificativă în viața Mariei”, au transmis cei de la Dream By Dream.

pentru maria

Cel care va pedala este Andrei Gubaș, Vicepreședintele Asociației Dream By Dream și nu se află la prima acțiune de acest gen. Contactat de Cluj24, acesta ne-a spus: „Voi porni sâmbătă dimineața probabil la ora 3 și în prima zi voi merge până la Vatra Dornei. Pe 29 iulie îmi propun să ajung la Iași. Nu e prima dată când fac asta. De această dată voi încerca să strâng cât mai mulți bani pentru Maria, o fetiță de 10 ani din Cluj-Napoca. I-a fost amputat un picior și urmează și al doilea iar protezele necesare vor trebui schimbate an de an timp de 10 ani, având în vedere că ea este în creștere. Suma anuală necesară se ridică undeva la 16-18.000 de euro.”

Citește mai departe

EVENIMENT

Universitatea Olimpia Cluj are un nou ANTRENOR. Este multiplu CAMPION Național cu grupele de juniori de la FC Universitatea

Publicat

u olimpia cluj

Universitatea Olimpia Cluj are un nou antrenor. Călin Sălăgean este multiplu Campion Național cu grupele de juniori de la FC Universitatea.

„Universitatea Olimpia Cluj anunță numirea domnului Sălăgean Călin în funcția de antrenor principal al primei echipe de fotbal feminin.

calin salagean

Universitatea Olimpia Cluj are un nou ANTRENOR. Este multiplu CAMPION Național cu grupele de juniori de la FC Universitatea

Domnul Sălăgean, antrenor cu licență UEFA A, are o bogată experiență în cadrul clubului FC Universitatea, fiind jucător al clubului, coordonator al centrului de copii și juniori, dar și antrenor la grupele U19 și U17.

Multiplu Campion Național cu grupele de juniori de la FC Universitatea, dl Sălăgean a activat în ultima perioadă și ca antenor în cadrul loturilor de juniori U19 și U15 ale Naționalelor României.

Despre această numire, dl. Alin Cioban, Președintele Executiv al clubului a declarat:
„Mă bucur că domnul Sălăgean a acceptat provocarea de a lucra cu sportivele noastre și sunt convins că este exact ceea ce acest club avea nevoie. Mă refer la seriozitate, profesionalism și efort colectiv spre un singur obiectiv, acela de a reda clubului titlul de Campioană a Romaniei.

Vreau să îi mulțumesc și domnului Liviu Ivasuc care ne-a ajutat într-un moment mai dificil și care a ales să rămână alături de familie la Satu Mare.

Începând de azi, ne apucăm din nou de treabă cu un lot tânăr, un antrenor perfecționist și sper să demonstrăm în teren că am ales cea mai bună opțiune.

Bine ai venit domnule Sălăgean și mult succes îți dorim alături de Universitatea Olimpia Cluj”, scrie pe pagina de Facebook U Olimpia Cluj.

Citește mai departe

POLITICA

Marius Lulea (AUR) către guvernul PSD-PNL: Nu mai UMILIȚI fermierii

Publicat

marius lulea

Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, a criticat soluția propusă de ministrul agriculturii, Florin Barbu, prin care ministerul să intervină cu un mecanism prin care să le fie amânate ratele la bănci o anumită perioadă fermierilor.

Marius Lulea consideră că, prin această măsură, datoria fermierilor va crește, subliniind că Guvernul dovedește că ține tot cu băncile, nu cu fermierii.

Marius Lulea (AUR) către guvernul PSD-PNL: Nu mai UMILIȚI fermierii

„Incredibil, sunt revoltat. Soluția guvernului la secetă este ca băncile să amâne plata ratelor fermierilor, adică să le crească datoria, astfel încât să nu mai iasă niciodată din ea. Dar ce, la anul vor obține de două ori mai mulți bani? Eu nu cred.

Soluția este una singură: ajutor de stat care să acopere pierderile și care să acopere toate costurile, inclusiv cele de creditare și forța de muncă.

Nu mai umiliți fermierii! Voi ați distrus sistemele de irigații și acum veniți cu propuneri în bătaie de joc? Deci tot cu băncile ține guvernul, nu cu fermierii”, a declarat Marius Lulea, prim-vicepreședintele AUR.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax