ACTUALITATE
OPINIE. Ioan Lumperdean: Rămâne întrebarea: Statele Unite quo vadis? O planetă stupefiată

Cea mai respectată constituţie din lume
Funcția de președinte al Statelor Unite face parte din sistemul democratic american instituit prin Declarația de independență din 4 iulie 1776 și Constituția din 1787. Americanii au dorit, atunci, să întoarcă spatele istoriei și să vină cu o formulă politică nouă, modernă, opusă sistemelor de guvernare europene.
Chiar dacă s-au distanțat de acestea, nu le-au ignorat în totalitate și chiar s-au inspirat din ceea ce filosofia și realitatea politică europeană le oferea la acea vreme. A existat multă, foarte multă cumpătare în dezbaterile și hotărârile de atunci. Ideea echilibrului puterilor în stat a fost vectorul care a ghidat, de peste două secole și jumătatea, societatea americană.
În secolul al XVIII-lea și într-o lume unde acest principiu era mai mult exprimat în filosofia Luminilor decât în realitatea concretă, „părinții fondatori” au căutat modele și formule politice care să asigure perenitate și putere coloniilor care au devenit Statele Unite al Americii. Nu a lipsit ideea monarhică, din simplul motiv că această formă de guvernământ era predominantă în epocă. Nici ideea unei republici parlamentare nu a fost ocolită.
Până la urmă s-a ajuns la instituție prezidențială, reprezentată de un președinte ales prin vot universal pentru o perioadă de patru ani. Pentru controlul puterilor și egalității statelor s-a introdus votul electorilor. Prin Amendamentul al 12-lea și Amendamentul al 23-lea din Constituția federală, fiecare stat își desemnează numărul de electori în funcție de populație și de numărul voturilor exprimate pentru un candidat sau altul. Cei mai mulți americani consideră a fi un sistem democratic bun și funcțional, deși au apărut și păreri, nu puține în ultima vreme, că ar fi vetust. Dar până la modificare, constituția este constituție și ea trebuie respectată. Și până acum a fost cea mai respectată și invocată constituție din lume.
O planetă stupefiată
Și cu toate mecanismele de funcționare și control ale sistemului constituțional și electoral american au apărut contestări puternice în discursul politic și public precum și în comportamentul oamenilor politici și a electoratului. În învălmășeala aceasta de contestări, acuzații, nedumeri și neadaptări s-a ajuns la actuala situație din Statele Unite.
Toate acestea au „ieșit din pahar” într-o zi, oarecum firească din istoria electorală americană. Ziua când, mai mult formal, Congresul american trebuia să valideze alegerile prezidențiale.
Și uite că „mineriada americană” a lovit în inima sa, la Capitoliu, puternica și democratica, unii spun cea mai democratică, națiune de pe Glob. Întreg mapamondul a rămas și este stupefiat. Dacă nu erau clădirile simbol din Washington, puteam crede că suntem într-o republică bananieră, în Europa răsăriteană, pe maidanul ucranean sau în Bucureștiul lui 10 august. Chiar agențiile de presă americane dădeau aceste exemple, deși în multe din evenimentele petrecute în perimetrele amintite, vectorii de putere și influență erau dinspre SUA.
Lucrările și memoriile unor lideri politici și de securitate americani ne spun fără prea multă reținere ce s-a întâmplat într-o parte sau alta a lumii, unde era sau nu era „deficit” de democrație. Pentru a nu fi sub presiunea unor acuzații gratuite, nu o să amintesc despre astfel de evenimente din proximitatea noastră. Însă o să reiterez cazul Salvador Guillermo Allende din Chile, răsturnat de la putere și împușcat prin presiunea SUA, la 11 septembrie 1973.
Ca o ironie a timpului, a existat un alt 11 septembrie, dar în 2001, în alte „inimi” simbolice americane!!!
Firescul în transferul puterii prezidențiale americane
În istoria americană, între 1787-1937, trecerea de la un mandat prezidențial la altul avea loc în data de 4 martie. Este și data intrării în vigoare a Constituției din 1787, elaborată, dezbătută după proclamarea și obținerea independenței, în urma războiului dintre anii 1774-1783.
Foarte atenți cu principiile și mecanismele democratice, „părinții fondatori” au stabilit și ora când încetează și începe mandatul prezidențial, în așa fel încât să nu se creeze un vacuum de putere, care să lase America „descoperită”.
Până în 1937, mandatul președintelui care părăsea Casa Albă se încheia în data de 3 martie, ora 23,59 (după ora oficială a meridianului capitalei SUA). Iar noul președinte își prelua atribuțiile în data de 4 martie la ora 0,00. Se respecta această cutumă și în cazul reînnoirii mandatului, dar mai mult din perspectiva ceremoniei și a mesajelor către opinia publică.
Opţiunile 4 martie şi 6 ianuarie
Opțiunea pentru data de 4 martie a fost la început una strict legată de asigurarea timpului necesar pentru noul ales de-a se deplasa (împreună cu familia și colaboratorii) spre capitală. Imensitatea spațiului american, starea de atunci a drumurilor și a mijloacelor de transport și chiar anumite pericole care trebuiau prevenite și contracarate au condus la ecartul de 4 luni între momentul alegerii și cel al instalării.
În secolul XX aceste inconvenienţe au fost treptat depășite prin generalizarea transportului feroviar, apariția automobilului, mijloacelor rapide de comunicare, precum și a deplasării centrului de greutate a puterii politice spre Washington. Mulți din candidații la președinție erau oameni politici și locuiau în capitală.
Opțiunea pentru validarea președintelui în data de 6 ianuarie în Congres și apoi învestirea pe data de 20 ianuarie a fost stabilită prin al 20 Amendament din 23 ianuarie 1933. Primul președinte instalat la 20 ianuarie a fost Franklin Delano Roosevelt la cel de-al doilea mandat al său, început în 1937.
Istoria s-a repetat și la mandatele sale ulterioare din anii următori, fiind primul și singurul președinte ales de patru ori în înalta funcție prezidențială (1933-1945). A fost pragmatismul unei epoci marcată, încă, de Marea Criză Economică, politica New-Deal, pericolul și desfășurarea celui de Al Doilea Război Mondial.
Ce trebuia să se întâmpla între 14 decembrie 2020 și 20 ianuarie 2021?
Istoria a înregistrat, atât cât s-a putut, ce se întâmplă în perioada rățoiului șchiop, cum este numit intervalul dintre votul electorilor și ziua inaugurării. Este perioada când în Satele Unite sunt doi președinți, cel în funcție și cel ales. În limbajul din spațiul public precum și din cel oficial se și utilizează două sintagme: președinte și președinte ales. Sau domnule președinte și domnule președinte ales. La fel pentru vicepreședinte.
Serviciile speciale le asigură securitatea pentru ei și familiile lor, fiind informați și pregătiți în acest sens. Ei nu mai sunt persoane obișnuite, ci speciale, aflate în înalte demnități publice, care trebuie să fie apărate, pe toate căile, în toate ipostazele și prin toate mijloacele. Nu se face rabat de la aceste principii și norme!!!
Trump, preşedintele care a încercat să iasă din rând
La inaugurarea oficială a mandatului său, Donald Trump, cunoscut pentru comportamentul său atipic, a încercat „să iasă din rând”. Imediat, agenții de securitate i-au arătat politicos unde-i este locul. Rețelele de televiziune și cele sociale din întreaga lume au surprins și transmis mișcarea președintelui și atitudinea fermă a celor din paza prezidențială.
Tranziția se materializează prin predarea și primirea de către apropiații președintelui și președintelui ales a dosarelor cu problemele care privesc starea și politicile Statelor Unite. Din informațiile publice, aceste activității au avut loc, cel puțin parțial, și în acestă perioadă.
Însă paralel cu aceasta, Donald Trump a continuat să afirme fraudarea votului popular. Poate că a fost așa, mai ales că votul prin corespondență utilizat pe scară largă datorită pandemiei, putea să duc la astfel de situații. Numai că afirmațiile trebuie susținute cu fapte, nu cu vorbe. Acta non verba, spune un vechi principiu de drept roman. Și de aici a apărut acum tot ceea ce s-a întâmplat în SUA. Spun că a apărut acum, pentru că înainte de tot și toate, ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni și în ziua de 6 ianuarie 2021 are cauze și resorturi profunde care nu pot fi încă suficient de bine inventariate și cunoscute.
Creşterea şi descreşterea SUA
Au apărut foarte multe opinii și interpretări. O să vedem dacă sunt veridice și dacă se confirmă. De aceea, deocamdată sunt rezervat în am mă aventura, punctual, în susținerea sau respingerea lor.
Părerea mea este că, precum Imperiul Roman sau alte entități politice, economice și militare (și exemple sunt destule în istorie), SUA și civilizația americană au intrat pe panta descreșterii (după principiul cantemirian al creșterii și descreșterii) prin epuizarea și dispersia resurselor regenerative. Rămâne, atunci, mai mult decât firească întrebarea: Statele Unite quo vadis? O să vedem. Mai ales că vine… și 20 ianuarie!!!
Prof.univ.dr. Ioan Lumperdean
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EDUCATIE
A doua dezbatere prezidențială organizată de UBB Cluj se ține la București. Invitată este Elena Lasconi

Rethink România şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) organizează sâmbătă, 26 aprilie, a doua dezbatere pentru alegerile prezidențiale, de data această invitată fiind Elena Lasconi.
UBB Cluj anunță organizarea celei de-a doua dezbateri cu candidații la alegerile prezidențiale din luna mai, la care participă reprezentanți ai studenților, mediului academic, mediului de business și societății civile. Întâlnirea a cărei invitată este Elena Lasconi va avea loc sâmbătă, 26 aprilie 2025, de la ora 17:00, la Impact Hub București, (str. Tudor Arghezi 8-10).
Prima dezbatere a avut loc miercuri, 23 aprilie, la Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai, cu George Simion, candidatul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).
Dezbaterea va dura o oră
În calitate de instituții orientate spre cercetare, respectiv spre elaborarea şi dezbaterea politicilor publice bazate pe dovezi, discuţia pe care o propunem va fi axată pe conținutul propunerilor elaborate de doamna Elena Lasconi. Aceasta va avea la dispoziție o oră pentru a-și prezenta programul şi pentru a răspunde întrebărilor publicului.
Printre temele propuse se află politica externă și securitatea națională, colaborare interinstituțională și relația cu Guvernul și Parlamentul, provocări strategice interne (demografie, coeziune socială, evoluții economice), educația și cercetarea, accesul la locuințe pentru tineri, costul vieţii în marile oraşe, digitalizare și siguranță online.
Fiecare participant va putea pune o întrebare
Fiecare participant va avea dreptul de a pune o întrebare, care va putea fi selectată în ziua dezbaterii. Pentru a vă rezerva un loc, participanții trebuie să completeze formularul de înscriere folosind acest link, până la finalul zilei de vineri, 25 aprilie.
Menţionăm că dezbaterea este un rezultat al invitației transmise primilor cinci candidați la alegerile prezidențiale, în ordinea scorurilor medii din sondajele de opinie relevante și va putea fi urmărită live pe pagina de Facebook a UBB.
EVENIMENT
VIDEO. Rupere de nori în cartierul Grigorescu. Ploi de vară la Cluj-Napoca și încă nu e luna mai

Vremea își face de cap la Cluj. O ploaie torențială s-a abătut în această după-amiază la Cluj-Napoca, provocând disconfort în trafic și acumulări de apă în cartierul Grigorescu.
Clujul este sub avertizări meteo de vreme rea. Vremea instabilă aduce ploi de vară aproape zilnic la Cluj-Napoca, cu descărcări electrice.
Clujenii sunt sfătuiți să urmărească alertele meteo și să se adăpostească în locuri sigure până la încetarea fenomenelor periculoase. Acest lucru este valabil și pentru zonele montane unde sunt frecvente vijelii.
EVENIMENT
FOTO. Polițiștii din Cluj au amendat peste 60 de bicicliști și pietoni pentru abateri în trafic. Au fost vizați și livratori

Polițiștii rutieri din Cluj au organizat o acțiune pentru “disciplinarea” pietonilor și bicicliștilor care nu respectă regulile de circulație.
În total, polițiștii au dat amenzi de 13.600 de lei.
Polițiștii clujeni au amendat peste 60 de pietoni și 9 bicicliști
Acțiunea a avut loc în perioada 22 – 24 aprilie și a avut ca scop prevenirea accidentelor de circulație produse pe fondul abaterilor comise de către pietoni și bicicliști.
Acțiunile, au precizat reprezentanții IPJ Cluj, au vizat creșterea gradului de siguranță rutieră și de a conștientiza participanții la trafic cu privire la importanța respectării normelor rutiere.
100 de amenzi, în valoare de 13.600 de lei
Polițiștii rutieri au 100 de amenzi, în valoare totală de peste 13.600 de lei. 63 dintre acestea au fost aplicate pietonilor, pentru diverse abateri.
De asemenea, 9 bicicliști care nu au respectat normele rutiere au fost amendați. Au fost date și 15 amenzi pentru depășirea regimului legal de viteză.
În timpul acțiunii, polițiștii clujeni au legitimat 240 de persoane și au fost controlate și 138 de autovehicule.
ACTUALITATE
Palatul Telefoanelor din Cluj-Napoca, scos la vânzare. Clădirea emblematică are un preț de pornire de peste 2 milioane de euro

Palatul Telefoanelor, o clădire-simbol a Clujului, cu o istorie de peste jumătate de secol, a fost scoasă la vânzare. Prețul de pornire trece de 2 milioane de euro.
Fostul sediu Telekom de pe strada Octavian Petrovici nr. 2, cunoscut drept Palatul Telefoanelor, a fost scos la vânzare prin licitație, prețul de pornire fiind de 2.163.700 de euro. Cei interesați au 31 de zile la dispoziție pentru a depune ofertele, licitația fiind în desfășurare.
Imobilul este oferit spre vânzare de Orange Romania Communications, actualul deținător, și include o clădire administrativă cu o suprafață utilă totală de 2.504 metri pătrați, pe un teren de 715 mp. Construcția are regim de înălțime S+P+5+T1, iar suprafața desfășurată este de 2.831 mp.
Clădirea, propusă pentru a fi inclusă pe Lista Monumentelor Istorice
Clădirea, realizată în anul 1968 după planurile arhitectului Vasile Mitrea, este reprezentativă pentru arhitectura românească a anilor ’60-’70 și a funcționat la început ca centrală de telefonie. În 2018, a fost propusă pentru a fi inclusă pe Lista Monumentelor Istorice din Cluj-Napoca.
În anul 2016, Telekom a demarat lucrări de modernizare a clădirii, fără a modifica arhitectura fațadelor, pentru a o aduce la standarde tehnice actuale.
Cluj24 a întrebat Primăria Cluj-Napoca dacă a fost notificată oficial cu privire la această tranzacție și dacă intenționează să își exercite dreptul de preemțiune. Vom reveni cu detalii pe acest subiect.