Connect with us

ACTUALITATE

OPINIE. Ioan Lumperdean: Joe BIDEN, în siajul literei B. PREŞEDINŢI ai SUA cu a doua literă a alfabetului

Publicat


De ce litera B?

Se știe foarte bine că litera „B” este a doua literă din vechiul alfabet grec, format în secolul al VIII î.Hr. prin copierea și adaptarea celui fenician și transmis mai departe în limba latină și mai târziu în limbile medievale și moderne. Printr-o simplă asociere cu această literă ne dăm seama că Joe  Biden este cel de-al șaselea președinte american, al  cărui nume începe cu această literă:  Martin Van Buren, James Buchanan Jr., George Herbert Walker Bush, George Walker Bush, Barack Hussein Obama.

Această constatare este mai puțin importantă. Rămâne însă de (re)văzut proiectul său politic expus, înainte,  în timpul campaniei electorale și în Ziua Inaugurării din 20 ianuarie 2021. Acest proiect a fost construit tot sub auspiciile literei „B”. În realitatea celor trei „B” de la Build Back Better (BBB),  sintagmă prin care se transmite mesajul: „A construi la loc mai bine”!!!

Un concept (ne)definit

O analiză a conceptului ne conduce spre simpla înțelegere a construcție de după… Și nu oricum, ci mai bine. Și pentru a fi mai bine, trebuie să renunți la ceea ce a fost, să distrugi, să  dărâmi, să înlocuiești. S-a spus că această opțiune a fost exprimată, în 2015, în cadrul ONU și a fost reafirmată de mai mulți lideri mondiali. Prințul Charles, Emmanuele Macron, Angela Merkel, la Forumul Mondial de la Davos din ianuarie 2021.

Este opțiunea Marii Resetări, afirmată și reafirmată cu tărie și în vremea pandemiei Covid: „Este o oportunitate pe care nu am mai avut-o niciodată și probabil că nu o vom mai avea vreodată”, spunea prințul Charles, moștenitorul tronului Regatului Unit. Ideea a fost pe larg argumentată de Klaus Schwab, distins economist și inginer german, președinte executiv al  Forumului Mondial, într-o carte sugestiv întitulată: Covid 19: Marea Resetare. Sunt realități sau predicții este dificil de stabilit.

Obsesia previzionării și restartării

De-a lungul timpului, oamenii au dorit și s-au preocupat să-și restarteze și/sau să-și proiecteze viața. Este suficient să revedem faptele economice, sociale și politice, a revoluțiilor și războaielor, care au fost din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre.

Sunt aproape nelipsite opțiunile demolatoare și transformatoare, violente sau pașnice, „la termen” sau „la vedere”. Cu și fără participări și revolte sociale. Prin (non)coabitarea elitelor cu cea a mulțimilor.

Trecutul și prezentul sunt certitudini, mai mult sau mai puțin cunoscute și acceptate de oameni. Viitorul este și rămâne marea incertitudine. Chiar dacă a fost gândit și regândit, startat sau restartat. Este limpede că viitorului este mai mult imaginativ decât real. Și că de multe ori oamenii ar vrea să fie cum gândesc și doresc ei.

Însă, nu totdeauna, sau poate de cele mai multe ori omenirea se află sub semnul unor mari semne de întrebare. În 1890, American Press Association a încercat să previzioneze viitorul secolului al XX-lea prin interogarea celor mai de seamă futurologi americani. Multe păreri s-au adeverit. Altele au rămas în sfera utopiei.

Predicțiile erau văzute din perspectiva societății occidentale și a progreselor tehnice, economice și culturale generate de acestea. Electricitate, telegraf și telefon, circulației economică și monetară, emanciparea femeilor. Un optimism debordant și atrăgător, fără gândul la marile războaie, tensiuni sociale și revoluții, regimuri dictatoriale, terorism,  disoluția imperiilor, amenințări locale și globale, crize naturale, foamete și  discriminări sociale, rasiale și etnice.

După cum nu au putut fi previzionate marile realizări economice, tehnice și științifice care au dus la explorarea spațiului cosmic, la progresele din medicină și sănătate și la multe altele.

În istoria gândirii economice, un mare economist austriac, cu activități didactice în Austro-Ungaria (a predat la Cernăuți și Viena), Germania și SUA, Joseph Alois Schumpeter (1883-1950) a venit cu teoria distrugerii creatoare prin competiție și reconstrucție. Opiniile sale s-au confirmat doar parțial, însă au fost și sunt de multe ori reactivate, mai mult sau mai puți declarat!!!

SUA: ideea restartării

În prezent, în SUA, ideea restartării  se află în prelungirea acestor realizări și progrese. Discursul bidenian a fost construit pe credința în tehnologie și progres uman. Pe marea forță a Americii, optimismul reconstrucției, armoniei  și unității. Pe  politica multilateralismului, prin „întoarcerea spatelui” și negarea trumpismului.

Opțiune extrem de ambițioasă și cu multe necunoscute. „Epoca trumpiană” nu poate fi negată sau ștearsă cu un Delete, din simplul motiv că nu s-a inventat, încă, așa ceva.

Toate epocile au rămas, mai mult sau mai puțin,  în istorie. Nu știm dacă în perioada care vine America va juca în „A” sau în „B”. Competițiile și provocările sunt multiple, din interior și exterior, și s-ar putea că alți actorii să dorească să aibă rolul principal pe marea scenă a Lumii.

Deocamdată, în siajul literei  „B” se pot vedea indicii Bursei de pe  Wall Street. La deschiderea Bursei, o instituție reprezenttivă a capitalismului, și marcată de aceeași literă„B”, ieri, potrivit Agenției Reuters, acțiunile firmelor americane (cât mai sunt ele americane în condițiile globalismului) au ajuns la un maxim istoric.

A fost și impulsul venit dinspre Administrația prezidenţială de nominalizarea, pentru funcția de secretar al trezoreriei, a lui Janet Yellen. Un expert în domeniul finanțelor și relansării economice.

După cum au fost și măsurile adoptate și semnate, imediat, după instalarea la Casa Albă. O viteză de acțiune și reacțiune întâlnită și la alţi democrați, precum Franklin Delano Roosvelt sau John F. Kennedy. Poate nu ar fi lipsit de interes să ne adaptăm, și noi, România, la marea (re)setare a vitezei politice!!!

Prof.univ.dr. Ioan Lumperdean


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

OMS: Pandemia a provocat mai multe „traume” decât Al Doilea Război Mondial

Publicat

Pandemia Covid-19 a provocat traume în masă la o scară mai mare decât al doilea război mondial, iar impactul va dura „mulți ani de acum încolo”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, citat de CNBC.

 

„După cel de-al doilea război mondial, lumea a suferit traume în masă, deoarece al doilea război mondial a afectat multe, multe vieți. Și acum, cu această pandemie Covid, cu o magnitudine mai mare, au fost afectate mai multe vieți”, a declarat directorul general al OMS. „Aproape întreaga lume este afectată, fiecare individ de pe suprafața lumii a fost de fapt afectat.”

 

„Și asta înseamnă traume în masă, chiar mai mari decât ceea ce a trăit lumea după cel de-al doilea război mondial”, a adăugat el, menționând efectul asupra sănătății mintale. „Și atunci când există traume în masă, acestea afectează comunitățile pentru mulți ani de acum înainte”.

 

Comentariile sale au venit ca răspuns la o întrebare privind modul în care țările ar trebui să țină cont de impactul pandemiei asupra economiei și sănătății mintale. Adjuncții lui Tedros au subliniat că ar trebui să se acorde prioritate sănătății mintale.

 

Maria Van Kerkhove, șeful unității OMS pentru boli emergente și zoonoze spune că lumea se află încă în „faza acută” a pandemiei, când virusul pătrunde în comunități, ucigând zeci de mii de persoane în fiecare săptămână. Ea a adăugat, totuși, că numărul cazurilor de persoane cu probleme de sănătate mintală al pandemiei va crește, fiind o problemă majoră pe termen lung.

 

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

ESENȚIAL CLUJ24.RO/ Principalele evenimente din ultimele 24 de ore

Publicat

Cluj24.ro prezintă principalele 5 evenimente locale din ultimele 24 de ore:

Emil Boc, către conducerea PNL, despre numirea prefectului UDMR: E o sfidare fără precedent! Au trecut peste o linie roșie!

FOTO/ A început bătălia nervilor în Parcul Central. Coadă în trafic lângă Cluj Arena și stații de autobuz mutate

Restricții de circulație în Cluj-Napoca din cauza lucrărilor de modernizare a străzilor G. Coșbuc și Cardinal I. Hossu

LIVE VIDEO/ Ceremonia de învestire a noului prefect de Cluj, Tasnadi Szilard și a celor doi subprefecți

O băbuță din Cluj a TÂLHĂRIT-O pe una din Iași. Și-au furat eșarfele și s-a lăsat cu arestări

Citește mai departe

ACTUALITATE

Zece morţi în urma prăbuşirii unui elicopter militar

Publicat

Zece persoane au murit, iar altele au fost rănite în urma prăbuşirii unui elicopter militar în estul Turciei, anunţă Ministerul Apărării de la Ankara, conform cotidianului Hurriyet.

Printre persoanele decedate se numără şi un comandant militar, general-locotenentul Osman Erbas.

Ministerul turc al Apărării a comunicat că este vorba de un accident.

Elicopterul militar, de tip Cougar, s-a prăbuşit la periferia oraşului Tatvan, în estul Turciei.

Bilanţul accidentului este de zece morţi şi trei răniţi, care sunt spitalizaţi, potrivit Ministerului turc al Apărării.

Mediafax

Citește mai departe

ACTUALITATE

Peste 200.000 doze de vaccin AstraZeneca urmează să sosească în România

Publicat

O nouă tranşă de vaccin de la compania farmaceutică AstraZeneca, care constă în 208.000 de doze, va sosi în ţară pe cale terestră.

Dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale de depozitare existente la nivel naţional.

Centrul Naţional de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat şi avizat de către Autoritatea Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România – autoritatea naţională cu competenţă în domeniul medicamentului de uz uman. Ca urmare a primirii autorizaţiei din partea ANMDMR, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” poate desfăşura, în calitate de distribuitor angro, operaţiuni de deţinere, custodie şi livrare pentru medicamente cărora li se aplică criterii suplimentare de tipul: produse în acord cu art. 806 din Legea 95/2006 republicată: medicamente imunologice, respectiv produse cu distribuţie în „lanţul rece” (care necesită manipulare la temperaturi scăzute).

Până în prezent, au fost recepţionate 486.000 de doze AstraZeneca, iar din data de 15 februarie, au fost vaccinate 158.013 de persoane

În ţara noastră, vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca este recomandată pentru grupa de vârstă 18-55 de ani, cu posibilitatea creşterii acestui interval, în funcţie de apariţia noilor date ştiinţifice. De asemenea, intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni.

În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziţie de firma producătoare, sens în care, periodic, ţara noastră primeşte tranşele de vaccin necesare imunizării populaţiei. Pe măsură ce noile tranşe ajung în România, aplicaţia de programare se actualizează şi permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaţionale aflate în etapa curentă.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 este un organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului şi coordonarea prim-ministrului.

Grupul de comunicare al CNCAV

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate