Connect with us

ECONOMIE

OPINIE. Ioan Lumperdean: DATORIA publică în vremurile de altădată

Publicat


Ce este datoria publică am încercat o explicație într-un text anterior. Este limpede că aceasta are o vechime îndelungată. Putem afirma că s-a născut odată cu statele. Sau cel puțin cu ceea ce înțelegem prin noțiunea de stat ca formă instituționalizată a puterii. Misterele istoriei sunt încă misterioase și greu de penetrat și în acest univers. După cum la fel de greu de înțeles și penetrat sunt și bolile economiei. În acestă ordine de idei apar întrebări firești, de și despre datoria publică și bolile economiei în alte vremuri

Datoria publică – realitate sau boală economică?

Oamenii nu au ajuns încă să cunoască și să ofere soluții pentru numeroasele boli naturale. Exemplul cel mai la îndemână – pandemia coronavirusului. În privința bolilor economice răspunsurile sunt și mai greu de formulat. În primul rând că sunt mai tăcute și mai greu de identificat și diagnosticat.

În al doilea rând, „doctorii” economiei acționează, uneori, dispersat și disparat și nu întotdeauna concertat și concertat. În al treilea rând,  „medicamentele” pe care economiștii le sugerează trec prin filtrul deciziei instituționale, politice. În al patrulea rând, o boală din economie se vindecă, sau nu, după ani și ani. Se potolește, dar nu dispare, și reapare atunci când nici nu te mai gândești. De ce? Pentru că economia este rezultatul activității umane și ca orice lucru omenesc are sensibilitățile, neîmplinirile și subiectivismele sale. „Fără de greșală” este doar Dumnezeu. Oamenii sunt supuși greșelilor.

Ne punem atunci întrebarea: este datoria publică o boală a economie? Dacă mergem pe logica inevitabilelor greșeli omenești și dacă acceptăm că fără oameni nu ar fi fost  ceea ce numim datorie publică, atunci putem să spunem (nu și să afirmăm) că este o boală. Dacă facem o introspecție mai cuprinzătoare putem să ajungem la concluzia că NU este o boală a economiei. Atunci ce este? Cred că răspunsul îl găsim, prin analogie cu situația pandemică din zilele noastre.

Datoria publică reprezintă totalitatea împrumuturilor contractate de un stat, pe termen scurt, mediu și lung, pentru satisfacerea unor necesități productive, investiționale și/sau consumeriste. Nu este o boală, dar poate fi „bacteria” sau „virusul” care  declanșează bolile specifice economiei:  crize economice, depresiune/recesiune, dezechilibre micro și macroeconomice, inflație, șomaj, stagflație etc.

Indubitabil, după cele trecute și știute, prin politici economice chibzuite pot să se atenueze astfel de situații. Pot fi amânate și lăsate în grija altora. A generațiilor prezente și viitoare. Nu pot fi în totalitate contracarate. Uneori devin explozive și neiertătoare!!! Să vedem, punctual, ce s-a întâmplat în îndelungata istorie a omenirii atunci când statele s-au îndatorat.

Statele din antichitate funcționau și pe datorie

Cuvântul stat vine din latinescu status și înseamnă a sta. Dar și a acționa, a decide. Încă din antichitate, cei care decideau și cei pentru care se decidea și-au pus întrebarea, atât cât au putut și au priceput, dacă pot oamenii să trăiască în afara unor comunități organizate. Pot să se apere și să răspundă, cu și fără stat la multiple pericole și provocări naturale și umane?

Nu știm foarte exact ce au gândit și comunicat oamenii antichității, deși cunoaștem ideile exprimate de unii autori celebri ca Heralclit, Herodot, Plutarh, Cicero, Caesar  și alții. Ideea responsabilității și responsabilizării statului în politicile economice, sociale, de apărare și cucerire și de consolidare instituțional-teritorială este prezentă. Unele din acestea deziderate sunt valabile și astăzi, iar pentru împlinirea lor  statele au nevoie de bani. Aceștia puteau fi obținuți prin taxe și impozite,  prin confiscări, cuceriri și anexări teritoriale. Erau și sunt practici la îndemâna decidenților statali.

Atunci când nu au mai fost și nu mai sunt bani, statele se împrumută de pe piețele interne sau externe. Știm astăzi, din informațiile care ni s-au păstrat, că statele antice (orașe-cetăți, regate sau imperii) s-au împrumutat de multe ori. În Grecia, înainte, în timpul și după războiul peloponesiac (431-404 î.Hr.) orașele state Atena și Sparta, principalii adversari, au apelat pentru dotări și operațiuni militare, pentru construirea linilor de apărare și de atac, la ajutorul cămătarilor. Orașul-stat Oropos, din proximitatea  Atenei, s-a împrumutat cu o dobândă preferențială de numai 10% pe an.

Statul antic care a „lucrat” cel mai mult cu cămătarii a fost Imperiul Roman. Expansiunea treptată, de la o suprafață de aproximativ 180 km pătrați până la uriașa dimensiune de 6 mil. de km pătrați a mobilizat însemnate resurse naturale, materiale, umane și pecuniare. Multă vreme cuceririle și măreția Romei s-au autoîntreţinut. Când banii nu au mai ajuns, mânuitorii de bani, numularii și argintarii au venit cu soluția banilor cu împrumut și consultanța financiară, pentru autoritățiile imperiale și provinciale. Adeseori se încheiau înțelegeri, mai mult sau mai puțin oneroase, între părți.

În vârtejul acestora îi găsim și pe celebrul Cicero, cu toată faima sa de om integru sau pe Caius Iulius Caesar, cu aureola sa de mare conducător politic și militar. Toate au funcționat până când toate drumurile duceau la Roma. Apoi au pierdut toți, dar a rămas spiritul Romei din care s-au adăpat societățile și statele următoare. Obiceiul împrumuturilor și al datoriei publice s-a transmis mai departe și pe mai  departe!!!

Epoca medievală între anatema creștină și tentația creditelor

Antichitatea a intrat în disoluție, treptat, într-o lungă perioadă de timp. Organizările statele antice s-au autoexclus de la masa istorie și datorită nesăbuinței pentru bani. O civilizație fără bani, cu schimburi locale și interlocale pe bază de troc sau cu repere de schimb naturale a bântuit mai bine de o mie de ani Europa.

Creștinismul, prin uriașul său mesaj egalitarist, a condamnat creditul cu dobândă și schimbul cu adaus comercial. „Prețul just” (fără profit și câștig) trebuia să asigure echilibrele sociale. Cei care încălcau acest principiu erau aspru anatemizați. Foamea pentru bani nu a putut fi însă potolită.

Au intrat în scenă cămătarii evrei, iar după introducerea purgatoriului în doctrina bisericii catolice, cămătarii creștini s-au avântat cu voinicie în activitățile monetare. Datoria publică a redevenit actuală, mai ales că statele s-au angajat în războaie și cruciade, în organizări interne senioriale, în domolirea presiunilor sociale și răscoalelor devastatoare. De unde bani? De la cei care-i aveau și îi ofereau cu generozitate și… dobândă!!! Uneori aceste practici au reconfigurat istoria.

Când banii sunt mai presus decât regina

Anglia în secolul al XIV. Doi monarhi, Eduard al II-lea (1307-1327) și fiul său Eduard al III-lea (1327-1377), se împrumută masiv de casele de comerț și cămătărie italiene, Bardi și Peruzzi. Li se acordă facilității și privilegii și garanții multiple. Economia și resursele tezaurului regatului  sunt cvasitotal controlate de italieni. În disperare de cauză, Eduard al III-lea oferă drept garanție, în Flandra, la Gant, soția și cei doi fii.

Datoria publică crește și regele se vede nevoit să suspende plățile. Casele Bardi și Peruzzi au intrat în faliment. Izvoarele sunt imprecise despre ce s-a întâmplat cu regina și fiii săi. Știm însă că regele și-a păstrat domnia. Și mai știm că la mijlocul secolului XX s-a calculat că datoria ar fi ajuns la 900.000 de lire sterline. Împreună cu dobânda capitalizată s-ar fi ajuns la întreaga avere a Marii Britanii, împreună cu cea a Commonwelth-ului. Ar fi însemnat falimentul Regatului Unit și Brexitul ar fi fost mai timpuriu!!!

Datoria publică care a călugărit un împărat

Carol Quintul (1519-1556) stăpânește teritorii întinse din Europa și dincolo de mări, după marile descoperiri geografice. Se spunea că în imperiul său „sorele nu apune niciodată”. Sintagmă atribuită și altor suverani, îndeosebi celor britanici. Are mai puțină importanță. Oricum, puterea și stăpânirea sa erau mari, excesiv de mari pentru acele timpuri. Și cu toate acestea, Carol Quintul abdică și se retrage la mănăstire, unde moare la 21 septembrie 1558. Explicația: datoria publică uriașă contractată de la mai multe casele de comerț și cămătărie germane în frunte cu celebrii Fuggeri.

Datoria publică care a generat o revoluție

Franța lui Ludovic al XIV-lea (1643-1715). O monarhie autoritară sub semnul devizei „Statul sunt eu”!!! Un rege cheltuitor și orbit de măreția soarelui. Nu degeaba i se spunea „regele Soare”.

Și pentru a dovedi acest lucru s-a angajat în războaie costisitoare, în construcții mărețe precum palatele de la Versailles, în donații pentru nobilime. Banii, din nou banii și tot mai mulți bani. Datoria publică ajuns la zenit!!!

Încercările de reformă au eșuat, iar urmașul său Ludovic al XV-lea (1715-1774) a continuat sub o altă deviză: „După noi potopul”. În fapt, cuvintele i-au aparținut marchizei de Pompadour, metresa regelui. Și a venit potopul:  marea revoluție franceză. Nu întâmplător s-a spus că Ludovic al XV-lea i-a lăsat moștenire urmașului său Ludovic al XVI-lea… o revoluție!!!

P.S. În secolele care au urmat, statele moderne nu s-au mai dezlipit de datoria publică. Au păstrat-o ca pe copilul bun și rău. Bun când veneau banii și rău când veneau scadențele. Cum a fost acest balet într-un text viitor. Am spus!!!

Prof.univ. dr. Ioan Lumperdean



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Admitere la liceu Cluj. 3.670 de absolvenţi ai claselor a VIII-a au fost admiși. Ce școli au ales elevii de 10

Publicat

De

Admitere liceu Cluj

3.670 de absolvenţi ai claselor a VIII-a au fost admiși în învăţământul liceal de stat, în anul școlar 2024–2025, ca urmare a primei etape de repartizare computerizată, desfășurată miercuri, 24 iulie.

67 de elevi, dintre care 61 din județul Cluj, nu au putut fi admiși în prima etapă din cauza faptului că nu au completat suficiente opțiuni.

Admitere liceu Cluj. 3.670 de absolvenţi ai claselor a VIII-a au fost admiși

În prima etapă a repartizării computerizate în învăţământul liceal de stat au fost repartizați 3.670 de elevi din totalul celor 3.737 de elevi cu opțiuni completate, potrivit Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Repartizarea computerizată a absolvenților claselor a VIII-a, în învățământul liceal de stat, s-a desfășurat miercuri, 24 iulie 2024, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, cu respectarea ordinii opțiunilor elevilor, așa cum sunt acestea consemnate în fișa individuală a fiecărui elev.

Cei mai mulți elevi sunt la filiera teoretică

Pe filiere educaționale, 2.387 de candidați au fost repartizați la filiera teoretică, iar 1.283 de candidați la filiera tehnologică.

La nivelul județului Cluj, distribuția candidaților din județul Cluj repartizați, în județ, pe tranșe de medii, pentru Admiterea 2024, se prezintă astfel:

Ce școli au ales elevii de 10

Cei 7 candidați cu media 10 de admitere au optat pentru următoarele unități de învățământ preuniversitar:

  • COLEGIUL NAȚIONAL ,,EMIL RACOVIȚĂ” CLUJ-NAPOCA (4),
  • LICEUL TEORETIC ,,LUCIAN BLAGA” CLUJ-NAPOCA (1),
  • LICEUL TEORETIC ,,NICOLAE BĂLCESCU” CLUJ-NAPOCA (1),
  • LICEUL TEORETIC ,,AVRAM IANCU” CLUJ-NAPOCA (1).

Citiți AICI mai multe despre elevii de 10 ai Clujului la Evaluarea Națională

De asemenea, au precizat reprezentanții IȘJ Cluj, au fost admiși în etape anterioare repartizării computerizate din data de 24 iulie 2024:

  • 646 de elevi la specializări în cadrul filierei vocaţionale;
  • 17 elevi în învăţământul militar;
  • 74 de elevi pe locurile speciale, rezervate candidaţilor cu CES;
  • 59 de elevi pe locurile speciale, rezervate candidaţilor de etnie rromă.

67 de elevi nu au putut fi repartizați în această etapă

67 de elevi, dintre care 61 din județul Cluj, nu au putut fi admiși în prima etapă, întrucât nu au completat suficiente opţiuni.

Aceștia vor intra în a doua etapă de repartizare, în perioada 12-20 august 2024, alături de candidații care au fost repartizați computerizat în prima etapă de admitere, dar nu și-au depus dosarele de înscriere în termen (25-30 iulie 2024), precum și de candidații care nu au participat în prima etapă de admitere.

81 de locuri disponibile în a doua etapă

La nivelul județului Cluj, în a doua etapă de repartizare, din cadrul Admiterii 2024, sunt disponibile 81 de locuri la liceu.

Repartizarea elevilor, în cadrul celei de a doua etape, va avea loc în perioada 19-20 august 2024, iar comunicarea rezultatelor candidaților repartizați în a doua etapă a Admiterii 2024, în învățământul liceal de stat, se va realiza conform procedurii stabilite la nivelul Comisiei județene de admitere, din cadrul I.Ș.J. Cluj.

Cum se pot înscrie la liceu elevii reveniți în țară, repatriați sau refugiați

Elevii reveniți în țară, repatriați, refugiați se pot înscrie în clasa a IX-a, independent de termenele din calendarele metodologiei de admitere în învățământul liceal de stat, profesioal, dual.

Aceștia vor urma procedura referitoare la echivalarea studiilor.

Toate informațiile și detaliile cu privire la admiterea în învățământul liceal de stat, învățământul vocațional și învățământul profesional, dual, precum și Broșura ADMITERE 2024, sunt disponibile și pot fi consultate pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Violența domestică e în floare la Cluj. Peste 900 de apeluri la poliție în doar 6 luni

Publicat

De

Poliția Cluj

În primele șase luni ale acestui an, în județul Cluj au fost sesizate cele mai multe acte de violență domestică de până acum.

Tot în primele 6 luni ale anului au fost emise peste 400 de ordine de protecție ale victimelor violențelor în familie.

Violența domestică e în floare la Cluj. Peste 900 de apeluri la poliție în doar 6 luni

909 cazuri de violență domestică au fost sesizate în primele șase luni din anul 2024, cele mai multe, potrivit unui raport al Inspectoratului de Poliție Cluj.

Dintre acestea 537 au fost infracţiuni de lovirea sau alte violenţe.

De asemenea, în 57 de cazuri a fost vorbade abandon de familie şi au fost înregistrate și 83 de infracţiuni de ameninţare.

Peste 400 de ordine de protecție emise la Cluj

În șase luni, au fost emise peste 400 de ordine de protecție ale victimelor violenței domestice, conform IPJ Cluj.

Este vorba de 215 ordine de protecție provizorii și de 187 de ordine de protecţie.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. REVOLTĂTOR. Zeci de turiști blocați pe Aeroportul Cluj au primit sandvișuri EXPIRATE

Publicat

De

Sandvișuri expirate

Zeci de pasageri, care sunt blocați pentru mai bine de 10 ore pe Aeroportul Cluj au primit sandvișuri expirate.

Oamenii veniți de peste tot din țară trebuiau să fie deja în Cipru, dar zborul a fost amânat de două ori.

REVOLTĂTOR. Zeci de turiști blocați pe Aeroportul Cluj au primit sandvișuri EXPIRATE

Oamenii, care trebuia să fie acum pe plajă sunt revoltați, dar nu atât de mult pentru faptul că avionul spre Larnaca întâziere, cât pentru acela că au primit câte o sticlă de apă și sandvișuri expirate de câteva zile.

“Trebuia să plecăm la ora 11.35. Eu nu sunt din Cluj, am venit la aeroport la ora 8.35 așa cum ni s-a spus. Am făcut check-in-ul, dar apoi am fost informați că avionul are întârziere până la ora 16.35”, a declarat pentru Cluj.24.ro unul dintre pasageri.

După ce au sunat la agenția de turism, au aflat că zborul a fost întârziat a doua oară, iar ora de plecare spre Larnaca este 21.40.

Pentru că trebuie să stea în aeroport atâtea ore, oamenii au primit apă și sandvișuri, însă mâncarea e expirată.

“Pe eticheta sanvișului pe care l-am primit eu scrie că expiră în data de 20 iulie. La alți pasageri era lipit peste o altă etichetă pe care scria 26 iulie.

E incredibil. Este aici o doamnă cu 4 copii mici. Sunt și alți oameni cu copii”, a mai spus pasagerul.

Au sesizat protecția consumatorilor

Oamenii s-au revoltat, dar tot ce au putut afla de la personalul aroportului este că responsabilă pentru mâncare e firma de catering.

Pasagerii au sunat la Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și li s-a trransmis să facă o sesizare online, și să atașeze și poze.

Turiștii, care plecă în vacanțe prin mai multe agenții de turism speră acum ca avionul companiei High Sky să plece măcar la ora 21.40.

Din informațiile turiștilor care așteptă în aeroport, sunt două aeronave care zboară pe această rută, iar una ar fi defectă.

 

 

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj revine în Europa. Primul MECI în Conference League e cu Neman Grodno (Belarus)

Publicat

cfrr

CFR Cluj revine în Europa. Primul meci în turul 2 preliminar al Conference League e cu Neman Grodno din Belarus, joi, de la 20.30, în Gruia.

„EUROPA, NE-AM ÎNTORS!

CFRiști, ne revedem în Gruia pentru meciul din Turul 2 preliminar al UEFA Conference League! Vă așteptăm în număr cât mai mare să îi susțineți pe băieții noștri în duelul cu Neman Grodno de joi, 25 iulie, de la ora 20:30”, scrie pe pagina de Facebook a clubului.

CFR Cluj revine în Europa. Primul MECI în Conference League e cu Neman Grodno (Belarus)

În cazul în care va trece de Neman, CFR va da piept cu pierzătoarea din „dubla” de Europa League dintre Braga și Maccabi Petach Tikva.

La fel ca și în cazul Craiovei, „feroviarii” speră să evite un „blockbuster” cu lusitanii, cei care au un lot cotat la aproximativ 130 milioane de euro, stabilindu-se a fi de ani buni, a patra cea mai bună echipă a Portugaliei, după triumviratul Benfica-Porto-Sporting. Cu toate acestea, nici israelienii nu sunt de neglijat. Aceștia au pierdut Supercupa chiar în fața adversarilor celor de la FCSB din turul doi preliminar de Champions League, Maccabi Tel Aviv, scor 0-2.

Au un lot cotat la 8 milioane de euro, însă au câștigat Cupa în sezonul trecut, deci pot pune probleme, ținând cont că respectivul parcurs, au eliminat Maccabi Tel Aviv sau Hapoel Beer Sheva.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax