Connect with us

CULTURA

OPINIE. Ioan Lumperdean: 26 iulie 1941: 80 de ani de la trecerea Nistrului

Publicat


S-a scris și s-a dezbătut mult despre participarea României la Al Doilea Război  Mondial, despre cele două etape pro și contra alianței fasciste. Au fost și nu au fost lămurite multe din faptele și evenimentele din acele  vremuri sau din cele care au urmat.

Mulți au considerat și consideră că intrarea României în război și campania din Est sunt legitime și justificate până la Nistru și Marea cea Mare. E dificil de stabilit din punct de vedere militar și politic, al alianțelor interstatale și a dreptului internațional.

La 80 de ani de la trecerea Prutului și apoi a Nistrului rămân numeroase întrebări și dileme. Și cu toate acestea, preocupările pentru abordarea subiectului au fost extrem de puține și pasagere. Vorbim mult, uneori prea mult despre românii „De la Nistru pân la Tisa”, iar atunci când ar trebui să marcăm unele fapte din istoria acestui teritoriu rămânem în expectativă sau prizonierii unor șabloane prea șablonizate.

Fără a avea pretenția adevărului adevărat, o să încerc exprimarea unor gânduri prilejuite de evenimentele de acum opt decenii, mai ales că și tatăl meu, încadrat în Regimentul 1 Transmisiuni, a urmat ordinul generalului Antonescu „Ostași vă ordon treceți Prutul” și a mers mai departe până la Odessa.

De ce au trecut românii Prutul?

Dacă ne întoarcem la istoria acelor timpuri și dacă facem puțină analogie cu zilele noastre, răspunsul este simplu. Așa a fost mersul istoriei.

România a alunecat spre regimul totalitar și alianța cu Axa, în condițiile falimentării democrației interbelice, a alianțelor regionale și opțiunilor profranceze și britanice. Dilema dilemelor era cu cine și pentru cine să se opteze. Între Hitler și Stalin, generalul Ion Antonescu l-a preferat pe primul.

Argumentele sale sunt și astăzi, parțial, valabile. Nu putea opri marea cu brațele, cum a spus și mareșalul Ney la Waterloo. Deși era un proantantist convins, deși avea admirația și pregătirea în spiritul Versailles, Antonescu a subscris la Pactul Tripartit și a angajat România, din punct vedere economic, politic și militar în sistemul acestei alianțe. A și fost criticat atunci de liderii partidelor politice, dar cu „jumătate de gură”, pentru că nu s-au implicat în guvernarea de după abdicarea regelui Carol al II-lea (6 septembrie 1940).

Dar, aceiași oameni politici i-au aprobat faptele din Est, după trecerea Prutului. O spune limpede Iuliu Maniu, liderului Partidului Național Țărănesc, într-o scrisoare către conducătorul statutului (cum era numit Antonescu după septembrie 1940): „Recunoștința țării domnule general…pentru dumneavoastră va fi eternă”, în lupta împotriva bolșevismului și pentru eliberarea Basarabiei și Bucovinei de Nord. De la 22 iunie până la 26 iulie 1941 a fost eliberat întregul teritoriu dintre Prut,  Nistru și Marea Neagră.

Între entuziasm și contestare

Entuziasmul era pe buzele tuturor. Toți au acceptat și aprobat politica conducătorului statului.  În proclamația regelui Mihai se spunea: „Ostași! Împreună cu Mama mea și țara întreagă, ne închinăm cu smerenie înaintea ofițerilor, subofițerilor și trupei, români și germani, care și-au jertfit viața pentru dezrobirea pământului strămoșesc”.

Pentru faptele sale Ion Antonescu a fost înălțat la demnitatea de mareșal, prin Înaltul Decret Regal din 22 august 1941. Era și o recompensă în contrapartidă, după ce la 10 mai 1941 (de ziua regalității), generalul Antonescu îi oferise gradul de mareșal regelui Mihai. De altfel, acțiunea a și fost dezavuată de unii. Atunci sau mai târziu, cu argumentul că un general nu poate înainta la gradul de mareșal un ofițer al armatei române, dacă el nu deține acest grad. Răspunsul, pentru că totdeauna există un răspuns, generalul Ion Antonescu semnase decretul în calitate de conducător al statului.

Indiferent de situație și atitudine, în 1941 toată lumea era de acord cu acțiunile mareșalului. Mai puțin comuniștii (adepții Moscovei), care și-au exprimat dezacordul prin manifeste și declarații mai mult sa mai puțin vehemente. Nici nu prea puteau. Cei mai mulți erau în închisori și în ilegalitate.

În această atmosferă armatele române au continuat luptele dincolo de Nistru, ajung la Bug, la cotul Donului și Stalingrad. În sud până la Odessa. În 27 iulie 1941, Adolf Hitler l-a felicitat pe Ion Antonescu pentru faptele de arme ale ostașilor români și îi cerea să meargă mai departe. Știa și el că după „frontiera Nistrului” pot să apară inevitabile dezacorduri și semne de întrebare. Și au și apărut.

Același Iuliu Maniu îi atrăgea atenția generalului că trecerea Nistrului înseamnă agresiune. Dar cine se putea opri? Prea era entuziasmul mare, prea era dorința de afirmare regională a României, după umilinţele din 1940 și prea era România legată de Pactul Tripartit. Se promiteau compensații teritoriale în Est pentru Nord-Vestul Transilvaniei, deși  Antonescu nu a renunțat niciodată la ideea anularii Dictatului de la Viena.

Nici ostașii nu-și puneau problema, așa cum nici astăzi, prin apartența la NATO, nu prea ne punem întrebări în legătură cu participarea în diferite teatre de operațiuni. Am citit multă memorialistică, am vizionat filme și documentare despre zilele fierbinți din iulie 1941. Nu am găsit mărturii din care să reiasă că a existat o opoziție militară puternică la hotărârea de-a continua luptele mai departe.

Îndoielile au apărut mai târziu, după înfrângerile de la Stalingard. Până atunci, izvoarele ne destăinuie vizitele regale dincolo de Nistru, atitudinile antibolșevice și acțiunile militare din stepele rusești și Caucaz. Treptat, istoria s-a resetat și s-a ajuns la 23 August 1944 și la războiul împotriva Germaniei naziste.

Mareșalului i s-au imputat multe. Printre acestea și trecerea Nistrului!!! S-a spus și încă se spune despre neinspirata trecere a Nistrului. Despre pierderea Basarabiei și Bucovinei de Nord datorită actului de la 26-27 iulie 1941. Comunizarea României este pusă tot în seama trecerii Nistrului. Au făcut-o și o fac oameni care nu știu sau nu vor să înțeleagă istoria. Unii atașați perioadei interbelice și a partidelor istorice. Poate că au dreptate.

Dar îmi pun întrebarea: comunizarea Poloniei și intrarea în sfera de interese sovietice au la baza tot trecerea Nistrului la 26-27 iulie 1941? Să nu uităm că Al Doilea Război Mondial a început cu atacarea Poloniei!!!

Prof.univ.dr. Ioan Lumperdean



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Accident la Mănăstirea, în Cluj. Un șofer a zburat cu mașina de pe drum și a ajuns sub un pod

Publicat

De

Un accident de circulație a avut loc în această dimineață în Cluj. Un bărbat a ajuns la spital.

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit la accidentul rutier petrecut pe raza localității Mănăstirea, comuna Mica.

Accident la Mănăstirea, în Cluj. Un șofer a zburat cu mașina de pe drum și a ajuns sub un pod

Ajunși la fața locului, pompierii au găsit un autoturism ieșit în afara părții carosabile, sub un pod.

Din fericire, nu au existat victime încarcerate, iar un bărbat de aproximativ 55 de ani a primit îngrijiri medicale din partea echipajului SAJ. Ulterior, acesta a fost transportat la spital.

Forțele ISU Cluj au intervenit cu o autospecială cu modul de descarcerare.

Citește mai departe

EVENIMENT

Spațiul unde clujenii se antrenează pentru Vocea României. Spoiler: nu e cabina de duş

Publicat

Petrecerile de karaoke au devenit o atracție pentru tot mai mulți clujeni, fie că vor să se distreze cu prietenii, fie că au un talent pe care îl pregătesc pentru scene mai mari.

În mijlocul acestei efervescențe muzicale, Spațiu Music Pub s-a transformat într-un loc unde vocile celor obișnuiți să cânte sub duș se întâlnesc cu cele care au potențial de competiții mari.

Spațiul unde clujenii se antrenează pentru Vocea României

Ce face specială experiența de la Spațiu? Contrastele. De la interpretări pline de umor și energie, până la momente care te fac să te întrebi dacă n-ai nimerit la un concert al unui superstar, nu doar la o seară de karaoke. Unii dintre clienţii Spaţiu Music Pub chiar au trecut pe la Vocea României şi alte concursuri de cântat, şi aici vin mai degrabă să se relaxeze decât să se impresioneze, dar sonorizarea de calitate din bar şi publicul fain oferă cadrul ideal pentru un antrenament bun înainte de înscrierea în competiţie.

Cauţi Karaoke în Cluj? L-ai găsit la Spaţiu Music Pub

La final, indiferent dacă aplauzi prietenul care a transformat un hit clasic într-o parodie sau pe cineva care ar putea întoarce toate scaunele, atmosfera rămâne una de conexiune. Vocile ajung să fie doar un pretext pentru povești, iar serile de karaoke devin mai mult decât un simplu eveniment – o șansă de a cunoaște oameni noi şi faini.

Cauţi Karaoke în Cluj? L-ai găsit la Spaţiu Music Pub. Dacă vrei să afli când sunt următoarele petreceri, cei din Spaţiu le anunţă de fiecare dată pe paginile de Instagram şi de Facebook.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Trenuri în miniatură. O călătorie fascinantă în lumea detaliilor

Publicat

Cinema Dacia din Cluj-Napoca găzduiește o expoziţie de trenuleţe şi miniaturi în perioada 21 noiembrie – 12 decembrie. Conform organizatorilor, această expoziție ridică standardele la „următorul nivel” în comparație cu alte expoziții organizate până acum în țară.

Noutate în cadrul expoziției

Un lucru prin care această expoziție se diferențiază de restul este faptul că aduce interactivitatea printre participanți: „În sfârșit, poți testa și conduce chiar tu un trenuleț pe dioramele expuse”. Copiii și părinții vor avea misiuni de căutare pe diorama și, bineînțeles, vor fi recompensați la final.

În cadrul grupurile organizate, aceștia vor beneficia de ghidaj și informații detaliate, atât despre peisajul dioramelor, cât și despre tehnologia digitală folosită în realizarea lor și a locomotivelor.

Ce cuprinde expoziția?

Expoziția cuprinde zeci de locomotive, sute de metri de cale ferată, mii de figurine și detalii, integrate într-o dioramă de peste 150 mp, ce ilustrează cele patru anotimpuri. Există chiar și o zonă „Academy”, unde, cu ajutorul tabletelor puse la dispoziție de organizatori, vizitatorii pot controla trenulețele și garniturile.

Prețul biletului este de 25 lei/persoană, iar pentru grupuri organizate de minimum 20 de persoane, biletul costă 20 lei. Accesul la eveniment se face fie pe bază de rezervări la 0758.365.699. În zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie, locația va fi închisă, fiind zile de sărbătoare legală.

Vârsta minimă recomandată pentru vizitatori este de 4 ani, cu însoțitor adult. Proiectul Muzeul Trenuletelor Cluj este o inițiativă a Asociației Astronomice Pluto.

Andreea Ungur

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Un autobuz CTP a ajuns în șanț, în comuna Chinteni. Nu sunt victime

Publicat

Un accident cu un autobuz al Companiei de Transport Public Cluj-Napoca a avut loc vineri seară, în comuna Chinteni. Din fericire, nu au fost persoane rănite.

Un autobuz CTP a ajuns în afara părții carosabile, vineri seară, pe un rum din localitatea Chinteni. Pompierii clujeni au intervenit cu două autospeciale de descarcerare și cu un echipaj SMURD de terapie intensivă.

Nu au fost înregistrate victime

Din fericire, nu au fost victime. Șoferul autobuzului este evaluat de medicii SMURD.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe raza comunei Chinteni. În accident a fost implicat un autobuz al Companiei de Transport Public, care a ieșit în afara părții carosabile. Din fericire, pasagerii nu au necesitat îngrijiri medicale. Un singur bărbat, și anume conducătorul autobuzului, este evaluat de către echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă. La o primă evaluare, nici acesta nu a suferit răni. La fața locului au fost trimise și două autospeciale cu modul de descarcerare”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax