Connect with us

Editorial Opinii

OPINIE. Dragoș Damian: O soluție pentru anticipata criză a pensiilor Decrețeilor

Publicat


O soluție pentru anticipata criză a pensiilor Decrețeilor: reducerea graduală, în fiecare an începând cu 2027, cu două puncte procentuale a contribuției la pensie și cu un punct la sănătate pentru angajații care au trecut de 60 de ani.
Este un premiu pentru angajatii seniori care duce la cresterea venitului net (cash) cu sumele din tabelul atasat, premiaza decenii de munca si este predictibila pentru buget (calculul este facut luand ca baza salariul minim si mediu din 2022)
Desigur, mecanismul se poate implementa din 2023, nu trebuie sa asteptam pana in 2027.
El este insa fundamentat pentru Decretei pentru ca, incet-incet, analistii economici, presa de specialitate si desigur, politicienii-hipsteri de 30-40 de ani realizeaza cu angoasa ca sistemul de pensii va deveni nesustenabil incepand cu 2032, cand trece in repaus contingentul celor nascuti incepand cu 1967.
Decreteii, pentru cei care inca nu stiu, sunt Generatia X a Romaniei, copiii nascuti dupa Decretul 770 din 1966, astazi cu varste cuprinse intre 45-55 ani si, foarte important, cea mai larga patura demografica a Romaniei, circa 4,5 milioane de oameni.

pensii 1

Statul va creste varsta de pensionare la 70 de ani pentru ca nu va putea sustine pensiile a 4,5 milioane de Decretei. Nu va avea incotro, pentru ca asteptata prabusire demografica va reduce numarul de contribuabili iar datoriile accumulate de Romania incepand cu 2019 vor trebui platite de undeva, nu va mai fi loc de pensii.
Iar pretextul va fi ca toate tarile din UE o vor face, insa acolo speranta de viata si speranta de viata sanatoasa sunt cu pana la 10 ani mai mari decat la noi.
In Romania, speranța de viață la naștere a fost în anul 2019 de 72,5 de ani pentru bărbați și de 79,6 de ani pentru femei, potrivit INS (atentie, speranta de viata la nastere fiind cea a unui copil nascut acum, nu a unuia nascut acum 55 de ani).
Speranta de viaţă sănătoasă la naştere pentru femei a fost de 60,6 ani (în anul 2019), faţă de 61,9 ani (în anul 2009), iar pentru bărbaţi de 59,9 ani (în anul 2019), faţă de 59,6 ani (în anul 2009) – la femei a scazut!, la barbati nu s-a modificat in 10 ani. Datele sunt din 2019, ca sa evitam depresia uitandu-ne la cele din 2021.
Acum, sigur ca nimeni nu se gandeste inca la pensionarii de peste 10 ani, pentru ca sunt dezbateri aprinse in ceea ce-i priveste pe cei din prezent. Si, sa fim onesti cu totul, statisticile de mai sus scot din pacate la iveala un adevar crunt, foarte multi Decretei ne vor parasi inainte de a incasa prima pensie, fie ea la 65 sau la 70 de ani.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CCR: Procedura de judecare a contestării amenzilor contravenționale de până la 3000 de lei, imposibil de aplicat

Publicat

Curtea Constituţională a României (CCR) a concluzionat, miercuri, că procedura de judecată a plângerii contravenţionale împotriva sancţiunii avertismentului sau a amenzii de până la 3.000 lei „este imposibil de aplicat”, scrie Alba24.ro.

Potrivit unui comunicat al CCR transmis, miercuri, AGERPRES, judecătorii constituţionali au admis obiecţia formulată de Avocatul Poporului şi a constatat că este neconstituţională Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.

„În esenţă, Curtea a reţinut că, din cauza modului în care este redactată legea criticată, procedura de judecată a plângerii contravenţionale împotriva sancţiunii avertismentului sau a amenzii de până la 3.000 lei este imposibil de aplicat, astfel că legea contravine prevederilor art.1 alin.(5) din Constituţie, în componentele referitoare la claritatea şi previzibilitatea legii”, se precizează în comunicat.

De asemenea, Curtea a reţinut că lipsa căii de atac a apelului împotriva hotărârii judecătoreşti prin care s-a soluţionat plângerea contravenţională, în ipoteza în care sancţiunea contestată este avertismentul sau amenda care nu depăşeşte suma de 3.000 lei, contravine dispoziţiilor constituţionale ale art.21 alin.(3) din Constituţie privind dreptul la un proces echitabil.

Sursa: Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Bloc tăiat de la apă. Casierul firmei de administrare a blocului s-a spânzurat. Cititor Cluj24: „Oare de ce?”

Publicat

spanzurat

Un bărbat spânzurat de un copac a fost găsit de către Poliția municipiului Turda. Acesta se afla pe malul râului Arieș, în zona bazinului de înot din oraș. Un cititor Cluj24 susține că bărbatul a fost casierul unei asociații de administrare la blocuri.

„Ieri am fost tăiați de la apă, blocul B1 de pe strada Lotus din cauza restanțelor. Șeful lui, președintele, dă din umeri și casierul s-a spânzurat. Oare de ce?”, a spus cititorul.

Potrivit acestuia, persoanele din bloc au rămas fără apă de ieri dimineață.

Citește și Bărbat spânzurat la Turda. Clujeanul şi-a pus capăt zilelor pe malul Arieşului.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Peste 150 de paturi electrice oferite de o fundație pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca

Publicat

martha dominguez de gouveia k nnvz z26w unsplash

Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca anunță că Fundatia Metropolis vine motive de bucurie în perioada aceasta.

„Cu sprijinul fundației, peste 150 de paturi electrice au intrat în administrarea spitalului, fiind direcționate cu prioritate către secțiile în care patologia impune o mobilizare progresivă, pe secțiuni a pacienților”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a instituției.

Paturile electrice oferă pacienților confort optim și o independență sporită, asigurând o stare care contribuie la o recuperare rapidă. Totodată, ele sunt ușor de folosit pentru personalul de îngrijire.

Fundația Metropolis, prin inițiativa #SpitalePubliceDinBaniPrivați a demarat recent o campanie de strângere de fonduri necesare continuării proiectului de reabilitare a Clinicii de Ortopedie din cadrul spitalului.

„Mulțumim fundației, oamenilor de bine din jurul ei și, mai ales, celor care sprijină financiar inițiativele lor”, au mai spus cei de la Spitalul Clinic Județean de Urgență.

sursa foto: unsplash

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat spânzurat la Turda. Clujeanul şi-a pus capăt zilelor pe malul Arieşului

Publicat

De

În după-amiaza zilei de joi, în jurul orei 15.00, Poliția municipiului Turda a fost sesizată, prin apel 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că pe malul râului Arieș, în zona bazinului de înot din municipiu, a găsit o persoană spânzurată de un copac.

„O echipă operativă s-a deplasat la fața locului, constatând că aspectele semnalate se confirmă, fiind vorba despre un bărbat în vârstă de 42 de ani, din Turda, pentru care medicii au pronunțat decesul.

Trupul acestuia a fost transportat la Institutul de Medicină Legală Cluj-Napoca, în vederea efectuării autopsiei și stabilirii cauzei decesului”, informează polițiștii.

Aceștia continuă cercetările în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.

Prevenirea suicidului

La nivel global, se înregistrează aproximativ un milion de decese prin suicid anual, ceea ce înseamnă un deces la fiecare 40 de secunde. Sinuciderea ocupă locul doi în rândul cauzelor morţii la adolescenţi şi tineri. În România, în fiecare an, se înregistrează aproximativ 13 decese prin sinucidere la 100 000 locuitori, situându-se pe locul trei în ierarhia circumstanţelor de moarte violentă.

„Pentru consiliere în situaţii de criză suicidară ne puteţi contacta în zilele de Vineri, Sâmbătă și Duminică, între 19:00 – 07:00 la numărul de telefon 0800 801 200 (apelabil gratuit la nivel naţional din orice reţea) sau prin email în formatul 24/7 la sos@antisuicid.ro”, informează organizația non-profit „Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului” (ARPS), înființată cu scopul menţinerii şi promovării calităţii vieţii prin prevenirea actului suicidar.

TelVerde Antisuicid este o resursă oferită comunității de către ONG-ul Alianța Română de Prevenție a Suicidului și funcționează exclusiv pe bază de voluntariat. Voluntarii anonimi care preiau apelurile au o pregătire specifică legată de dialogul cu persoane aflate în criză psihologică, persoane cu gânduri și comportamente suicidare.

TelVerde Antisuicid nu furnizează și nu solicită informații cu caracter personal. De asemenea, TelVerde Antisuicid nu contactează prieteni, rude, servicii de sănătate mintală sau serviciile de intervenție mobilă, nu preia apeluri de pe numere ascunse și nu sună înapoi persoane care au apelat TelVerde Antisuicid. În situații în care tentativa de sinucidere este iminentă, se încurajează apelarea numărului 112 pentru a chema serviciile de urgență, abilitate să intervină.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax