Connect with us

ECONOMIE

OPINIE. Criptomonedele: promovare, comunicare și publicitate

Publicat


cryptocurrency bitcoin and ethereum (ether) token coins on a computer keyboard

În vârtejul marilor provocării generate de criza pandemiă, de restricționarea unor activități sociale și îndeosebi de războiul ruso-ucrainean, oamenii încercă să-și protejeze banii și valorile dobândite. Alături de formele tradiționale de conservare valorică și tranzacționare comercială și monetară se află de un deceniu și jumătate criptomonedele.

14 ani de criptomonede

După apariția în 2008 a primei criptomonede, Bitcoin, sub semnătura, invizibiului, Satoshi Nakamoto, ideea unei monede cripto-virtuale a câștigat, ușor ușor teren în spațiul privat și public. Astăzi fenomenul este în desfășurare, cu plusuri și minusuri, cu argumente pro și contra. Un aspect este cert: noul însemn monetar există și trebuie privit și utilizat cu multă atenție!!! Nu e de mirare că în urmă cu o săptămână, un comunicat al unor prestigioase instituți bancare europene, publicat pe IMPACT. RO (re)amintește utilizatorilor pericolele care pot să apară prin achiziționaerea și gestionarea criptomonedelor.

Fiind un produs monetar relativ nou, criptomonedele au fost promovate prin ativități punctule și multiforme. Generatorii (minerii) însemnelor monetare criptate erau conștienți de impactul și atitudinile subiecțiilor sociali: nedumerire, circumspecție, respingere, acceptare, promovare și publicitate. Campaniile în comunicare, publicitate și marketingpentru dezvoltarea interseului oamenilor față de noul produs monetar și, implicit, cucerirea treptată a pieței îmbină tradiția cu noutatea. Astăzi, după un deceniu și jumătate de la „nașterea” Bitcoinlui, pot fi identificate activitățile inițiate și desfășuarte de criptomoneariști.

Prima, și cea mai importantă problemă a fost și este acceptarea noului produs monetar. Oameni au fost și rămân circumspecți atunci când este vorba de orice fenomen nou sau relativ nou. Să ne aducem aminte de teama și neliniștea generate de primele mașini, locomotive, lămpi cu gaz și filament electric, de televizoare, computere și așa mai de parte. Este aproape firsc să apară teamă, neîncredere și controverse și în arealul criptomonetar. Și însemnele monetare tradiționale au generat astfel de reacții. Dematerializărea monetară este de mult o realitate. Însă de fiecare dată când s-a trecut de la obiectele premonetare la monedă, de la aceasta la banii metalici, apoi la înscrisuri speciale purtătoare de valoare (bacnote, cecuri, viramente, polițe, carduri etc.) și așa mai departe, omenirea a trecut peste praguri și incomodități psihce, mentale și comportamentale.

Ambiguităţi, nesiguranţă, respingeri, acceptări

În istoria monetară renunțarea la anumite însemene monetare sau schimbarea desingului și a culorii au generat ambiguități, nesiguranțe, acceptări sau respingeri. Exemple sunt numeroase. Să ne aducem aminte de episoadele din/de trecererea de la monedele naționale la euro. În unele țări a fost o adevărată tragedie psiho-comportamentală.

Mulți germani nu doreau să renunțe la faimoasa lor marcă. Pentru ei aceasta era simbolul de necontestat al unificării și identității Germaniei. Așișderea francezii cu francul. Când s-a propus pentru moneda europenă denumirea de franc, în ideea proiectului unificator european al lui Carol cel Mare, din seolul al IX-lea, reacțiile au fost multe, contradictorii și excesiv de himerice. Germanii l-au revendicat și ei pe Carol cel Mare, părintele mitologic al Europei dar nu au renunța la ideea mărci germane. Spanioli au refuzat ideea francului, pentru că le aducea aminte de Francisco Franco, generalul/dictator care a condus Spania cu mână de fier între 1939-1975. Grecii au venit și ei cu ideea ca moneda europeană să se numească drahmă, motivând că aceasta a fost prima și cea mai veche monedă bătută/emisă în Europa în secolul al VII-lea î.Hr. Chiar dacă propunera a fost respinsă, Grecia, nu putea să lipsească de la ambițiosul proiect monetar european. În aprilie 1997, Yannos Papantoniou, la acea vreme ministru de finante, își implora colegii din UE să tipareasca o parte din viitoarele bancnote euro și în/cu litere grecești (kirilice). În cele din umă țara a aderat la zona Euro, iar ministrul socialist a declarat cu vanitate: „Am luptat, am facut un pariu pe loc si am caștigat”.

Problema utilităţii economice

O altă procupare a fost cea legată de utilitatea economică a criptomonedelor. Argumentele au fost concentrate pe rapiditatea transmiterii informațiilor, tendințele și experiențele acumulate în funcționalitatea digitală a banilor virtuali și electronici. Simultan cu aceste activități au fost promovate campanii identitare pentru depistarea cu rapiditate și în condiții de maximă siguranță, a cripotomonedelor, mai ales că piața este în expansiune și diversificare. Exemple și modele au fost găsite în însemnele monetare tradiționale. Se știe că acestea exprimă prin desingul lor evoluțiile și realitățiile istorice, economice, sociale și naționale ale emitenților.

Pentru criptomonede au fost promovate imagini care tansmit/promovează noile opțiuni monetare, precum delocalizarea și multipolaritatea monetară, societatea și economia globală, utilitatea largă și multiformă a noilor însemne monetare descentralizate. Se știe că pe piața criptomonetară există numeroase astfel de însemne monetare. Ele pot fi idetificate prin formele și exprimările imagistice geometrice, cubiuiste, sferice, cilindrice, conice, paralepipedice, dreptunghiulare etc. cu trimitere la spațiul virtual. Sunt reprezentări care trebuie să transmită mesaje sub forma întregului, dar și a diviziunilor și subdiviziunilor valorice. Uneori, identitățiile monetare sunt susținute prin linii, drepte, circulare, paralele, curbe, sau unduiate, prin puncte la distanță egală sau aleatorie, prin colțuri netede sau rotunjite și multe alte forme de redare sugestivă, expresivă și plastică a enuțului monetar. De cele mai multe ori simbolistica criptomonetară este susținută/argumentată cu precizări esențializate de 10-15 rânduri. Uneori, se specifică că însemnul criptomonetar este „legat” de aur sau de o monedă fiduciară dolar, euro, liră sterlină pentru sporirea interesului și diminuarea neîncrederii din partea utilizatorilor. Una dintre cele mai populare criptomonede TETHER este prezentată prin legătura stabilă și solidă cu dolarul american și cu depozitele bancare grantate de Ministerul Justiției din SUA . Aceiași motivație și pentru USDC, adică USD COIN, criptomonedă stabilă.

Astfel de reprezentări există pe multe însemne monetare și înscrisuri purtătoarere de valoare din cele mai vechi timpuri până astăzi. Diferența între monedele și bacnotele tradiționale și cele criptate este realizată din perspectivă comunicativă prin obiectivele, utilitățile și interesle preconizate.

Pentru însemnenele monetare fiduciare scopurile urmărite erau îndeplinirea triplului rol de măsură a valorii, mijloc de circulație și plată conjugat cu cele de identitatea etnică și teritorială, cu rolul și puterea politică, militară și economică a emitentului. Imaginile cu și despre trecut și prezent sunt relevante în acestă ordine de idei. La toate acestea emitentul a urmărit prin grafică și culoare, facilitarea recunoașteri cu rapiditate de către subiecții sociali a utilității valorice concomitent cu protejarea în față falsificatorilor. În concepția criptomonenariștilor astfel de elemente exterioare de comunicare și protecție monetară nu sunt necesare, deoarece activul monetar criptat se autoprotejează prin geneză, funcții și comportamente pe și în piață. Se argumentează și prin folosirea tehnologii blockchain care fac dificilă trasabilitatea tranzacţiilor. Opțiune pe deplin justificată în consonanță cu deschidere spre o lume monetară, digitală și multipolară. De aceea acestea au fost numite criptomonede cu anonimitate sporită. Această opinie a fost tot mai mult agreată, datrită creșterii intersului oamenilor pentru criptomonede și deschiderilor autorităților spre și pentru reglementarea acestora.

Mesaje care însoţesc criptomonedele

În activitățille de promovarea și poziționare criptomonentară sunt vehiculate idei privind fluidizarea și rapiditatea schimburilor comerciale și monetare. Un adevăr care nu poate fi negat dacă avem în vedre încercările operatorilor monetari (publici și privați) în adaptarea la noilor provocări venite dinspre tehnoligiile digitale și virtuale. Spirala dematerializării monetare este văzută prin prisma evoluțiilor monetare, dar și prin cea a noiilor economii care resping sau limitează existența banilor tradiționali pe piață. Se știe că transferul fizic prin cash, de la un agent economic la altul, de la un utilizator la altul (public sau privat) presupune măsuri sporite de protecție și control, iar greutatea în kilograme a banilor primari le amplifică. Un milion de dolari, în bacnote de 20 $ cântărește 52 de kilograme, iar în baconte de 100 $ ajunge la 10 kilograme, în timp ce un milion de euro reprezintă 1,6 kilograme.

Mesaje directe, indirecte supra și subliminale sunt transmise pe cale vizuală, și prin intermediul rețeleor sociale, a emisunilor radio și TV, a site-urilor și altor mijloace audio-vizuale, tradiționale sau moderne. Multe sunt concepute pe și pentru ideea de profitabilitate începând cu mijloacele de dobândrie și ansamblare a aparatelor de sau pentru minare criptomonetară și continuând cu tehnicile de folosire, utilitate și beneficii. Un accent deosebit se pune pe pașii investiționali și pe comunitățile criptomonetariste care asigură, în concepția acestora, funcționarea sistemului și obținera profitului.

De reținut că mesajele, deși sunt preponderent procriptomonetariste apar și cele prudențiale prin vehicularea unor idei și opinii contrare sau a unor analize aplicate care trebuie să satisfacă dilemele și curiozitățile mânuitorilor de bani, pe traseul BANI FIDUCIARI – BANI CRIPTAȚI și/sau RETUR. Cel puțin, decomdată, până când monedele primare sau tradiționle își vor restrânge, treptat, puterea circulatorie și cea de conservare și transmitere a valorii. Până atunci, mesajele transmise sunt asemănătoare cu cele din perioada tranziție la Euro sau cele de impunere a dolarului pe alte piețe. Se argumentează, într-o manieră atractiv-persuasivă coabitarea sistemele monetare, vechi cu cele noi, avantajele în și din perspectiva dinamicii și provocării pieței. Acestea sunt esențializate prin mesaje precum LĂSAȚI BANII SĂ LUCREZE, FONDURILE TALE SUNT ÎN SIGURANȚĂ, DATELE DVS. SUNT PROTEJATE, SCHEME SUGESTIVE DESPRE CIRCULAȚIA BANILOR, PREȚURILE, DE UNDE CUMPERI CRIPTOMONEDE, TOT CE TREBUIE SĂ ȘTI DESPRE CRIPTOMONEDE, BITCOINUL LA MINARE, VÂNZARE etc.

O publicitate echilibrată se face și pentru bancomate sau CRIPTO-ATM-uri începând cu locația acestor și continând cu pași pentru exploatare/operare, la vânzare și cumpărare. Sunt prezentate însemenele cripomonetare care sunt în baza de date a ATM-ului și în rețelele sale. Precum banilor tradiționali sunt specificate limbile în care pot fi efectuate tranzacțiile, limitele minime și maxime, convertibilitatea între criptomonede și între acestea și banii fiduciari. elementele securizante pentru însemnele monetare și utilizatori. Imagini prin satelit întregesc informațiile despre spațiile, traseele, distanțele și clădirile unde sunt amplasate acestea.

De cel puțin un deceniu edituri prestigioase din întreaga lume au publicat lucrări monografice și de sinteză despre criptomonede, în general, sau despre cele mai căutate. În limba română sunt de reținut cele referitoarea la Revoluția Blockchain sau Bitcoin. Libertate, finanțe, viitor. Textele de escortă care au fost publicte pe (supra)coperte, în prefețe sau pe linkrile care promovează produsul editorial sunt sugestive: „Fiind vorba de prima carte despre Bitcoin publicată de o editură importantă din România, am ales un text care pune accentul pe libertate individuală, pe drepturile omului și pe efectele devastatoare pe care banii guvernamentali fiat le au asupra vieților noastre. Cartea reușește și performanța de a explica pe înțelesul tuturor concepte din economie, drept sau informatică”.

Veronica Ilieș, Ioan Lumperdean

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Femeie din Dej căutată de familie. A dispărut fără urmă. Sunați la 112 dacă o vedeți

Publicat

De

Poliția municipiului Dej a fost sesizată despre faptul o femeie în vârstă de 38 de ani a dispărut de acasă.

Membrii familiei Mihaelei Mihuț, care este din Dej, au spus poliției că nu au mai putut să o contacteze din data de 18 februarie, în jurul orei 16.30. Acesta nu a mai revenit la domiciliu.

Femeie din Dej căutată de familie. A dispărut de acasă. Sunați la 112 dacă o vedeți

Femeia dispărută are înălțime aproximativă de 1.65 metri, greutate aproximativă de 85-90 de kilograme, păr vopsit blond și poartă ochelari de vedere.

La momentul plecării aceasta era îmbrăcată cu o geacă de culoare neagră cu glugă, o pereche de blugi de culoare albastră și pantofi sport negri.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre femeie sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Primul val de artiști confirmați la Jazz in the Park. Cymande, Avishai Cohen Trio și Tigran Hamasyan vor concerta la Cluj

Publicat

De

Organizatorii Jazz in the Park au anunțat primul val de artiști care vor concerta la Cluj la finalul verii.

Abonamentele pentru ediția 2024 a Jazz in the Park au fost puse în vânzare la preț special.

Primul val de artiști confirmați la Jazz in the Park. Cymande, Avishai Cohen Trio și Tigran Hamasyan vor concerta la Cluj

„Ne-ați scris, am încercat, s-a întâmplat! Am adus unele dintre cele mai cerute trupe. Artiști care vin pentru prima dată în România și pe care nici nu ne gândeam că îi vom putea aduce vreodată, dar și trupe tinere cu mult potențial care merită să fie ascultate de noi toți în Parcul Etnografic din Cluj, între 30 august și 1 septembrie”, au anunțat organizatorii.

Astfel, primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

4 scene în festival și una de noapte

Ediția a XII-a a Jazz in the Park va avea loc în 30 august – 1 septembrie, în Parcul Etnografic ”Romulus Vuia” din Cluj-Napoca. 4 scene în festival și una de noapte, multe activități special curatoriate și peste 40 de concerte au pregătit organizatorii pentru această ediție, care se anunță cea mai specială de până acum.

Publicul poate să cumpere până în 15 martie abonamente la cel mai mic preț disponibil, anume 300 lei, făcând din Jazz in the Park poate cel mai accesibil festival de muzică din România!

Aleșii publicului: Avishai Cohen Trio, Tigran Hamasyan Trio și Jazzanova

În urma chestionarelor de feedback aplicate în 2023, de către echipa Jazz in the Park, în rândul publicului participant la festival a reieșit că cele trei nume menționate au mulți fani în România. De asemenea, niciuna din cele trei formații nu a mai concertat vreodată în Cluj.

„Ne sunt foarte dragi oamenii din comunitatea Jazz in the Park și le suntem recunoscători pentru că-i simțim alături de noi și implicați în toate eforturile noastre. Tocmai de aceea, cred că bucuria e și mai mare pentru noi atunci când reușim să confirmăm artiști ceruți de ei.

Anul acesta s-a întâmplat nu doar cu unul, ci cu trei nume. Nu putem spune că a fost ușor, dat fiind că perioada Jazz in the Park este una atipică pentru turnee, dar iată că am reușit. Atunci când motivația ta e o comunitate în plină creștere, lucrurile se așează frumos. Dovada e chiar în anunțul de azi”, spune Denisa Dan, manager festival.

Cymande: funk încărcat cu istorie și o poveste de viață nemaiîntâlnită!

Poate cea mai mare lovitură din acest an dată de Jazz in the Park este aducerea formației britanice Cymande, una din cele mai importante trupe funk în viață.

Numiți de cotidianul The Guardian drept „clasica trupă funk pe care nu știai că o știi”, Cymande este printre cele mai samplate trupe din istorie, muzica lor influențând explozia mondială a curentului hip-hop.

De-a lungul timpului, acordurile Cymande au fost folosite de Fugees, Wu-tang Clan, De la Soul, Gang Starr și se regăsește frecvent pe coloanele sonore ale filmelor lui Guy Ritchie.

„A fost un risc calculat să aducem Cymande la festival. Cumva, ne așteptam să nu fie atât de cunoscuți în Estul Europei, însă în decizia finală a cântărit responsabilitatea pe care o avem să facem educație muzicală.

Cymande este o lecție de istorie și de viață, este o trupă care a pionierat genul funk în Europa și a influențat nașterea și expansiunea hip-hop, la nivel mondial. Probabil, va fi singura dată când vor veni în România, deci acest concert e foarte important pentru noi, iar încărcătura emoțională va fi foarte mare”, a declarat Alin Vaida, fondator și curator Jazz in the Park.

Din 2024 va rula în cinematografe filmul „Getting it back: the story of Cymande”, un documentar despre viața și influența acestei trupe.

Focus și pe artiști tineri

Este asumat public faptul că echipa Jazz in the Park își dorește să promoveze nu doar numele mari ale genului, ci și să descopere și să sprijine tinerele trupe care aleg o carieră în jazz. Îi regăsim aici pe Kinga Glyk – o artistă poloneză considerată urmașa lui Marcus Miller la bass, pe Wasted Generation – un proiect nou sprijinit de Institutul Cultural „Puglia Sounds”, din Italia, pe Oreglo: viitorul jazzului în UK, respectiv pe KRiSPER și pe Amphitrio: două proiecte românești de jazz, ambele de perspectivă.

Activitățile din festival, la fel de importante ca și muzica

Jazz in the Park și-a creat în timp reputația de a face content de festival calitativ și foarte atent curatoriat, efort menit să contribuie la experiența participanților. Este singurul festival din România care încurajează practicarea muzicii ca hobby și promovează echipamente audio pentru cei care vor să o asculte mai bine. Pentru ca experiența de festival să fie completă, punem accent atât pe momente culinare speciale, cât și pe activități complementare, gândite pentru publicul de toate vârstele.

default

„Una dintre cele mai mari puteri Jazz in the Park este felul în care te face să te simți. Pentru asta punem cap la cap fiecare piesă, contribuind la această stare de bine. Chiar dacă componenta muzicală este highlightul festivalului, activitățile noastre sunt elementul care completează experiența publicului la Jazz in the Park”, a mai spus Denisa Dan.

Abonamente disponibile la un preț special, în număr limitat

Când vine vorba de experiența publicului, Jazz in the Park nu a considerat niciun sacrificiu ca fiind prea mare. Tocmai de aceea, festivalul are o capacitate limitată la 7.000 de persoane pe zi, incluzând echipa de organizare și voluntarii.

Spre vânzare sunt puse doar 5.000 de abonamente, care acum sunt disponibile AICI la cel mai mic preț posibil: 300 lei! Din 15 martie, ele se vor putea achiziționa la 399 de lei, iar din 23 iulie prețul final al acestora va ajunge la 475 de lei.

Jazz in the Park este un festival boutique, intim, prietenos cu copiii, dar și cu animalele de companie.

Copiii sub 14 ani (inclusiv) au acces gratuit la festival, însoțiți de un părinte cu abonament sau bilet Jazz in the Park 12.

 

Citește mai departe

ECONOMIE

e-Factura: Formular mai SIMPLIFICAT pentru micii contribuabili. Precizări ANAF

Publicat

e-Factura suportă unele modificări: micii contribuabili vor avea un formular mai simplificat. Sistemul e-Factura a ajuns la peste 300.000 de utilizatori și un milion de facturi pe zi, la o lună și jumătate de la implementare. Totuși, mulți antreprenori se plâng că încă se confruntă cu probleme.

De luna viitoare ANAF va pune la dispoziția celor care administrează afaceri mici, cu un volum mic de facturi, o aplicație simplificată e-Factura. Asta pentru a le ușura munca, scrie Alba24.ro.

e-Factura: Formular mai SIMPLIFICAT pentru micii contribuabili. Precizări ANAF

„Aplicația a suferit o mare transformare tocmai datorită nevoilor arătate de mediul privat. Conform codului fiscal sunt foarte puține elemente obligatorii.

Însă pentru a facilita transferul de date de la vânzător la cumpărător integral, așa cum și-l dorește vânzătorul să-i transmită cumpărătorului, a fost extinsă aplicația.

Se pare că, desigur, micii contribuabili, cei care nu au nevoie de atâtea elemente operaționale, sunt copleșiți de multitudinea de opțiuni pe care o au într-o factură.

„Această aplicație ar urma să fie disponibilă din martie”

Micii contribuabili vor avea un formular mai simplificat, mai simplu de utilizat, care va cuprinde strict elementele obligatorii, dar care nu va oferi ceea ce oferă standardul extins”, a spus Albert Fruth, șef birou în cadrul ANAF.

Potrivit lui Fruth, această aplicație ar urma să fie disponibilă din martie sau chiar la finalul lunii februarie.

Pe de altă parte, erorile cu care se confruntă utilizatorii sunt și din cauza lipsei de obișnuință cu acest nou sistem digital, a mai spus Albert Fruth.

„Erorile, în principal, sunt generate de modul în care își doresc să treacă elementele în factură. Desigur că sunt elementele obligatorii de pe codul fiscal care trebuiesc completate, ca să spun așa, într-o factură și în general, dacă ținem cont de ele, ar trebui să avem o factură în mod corect întocmită”, mai spune Albert Fruth.

Citește mai departe

EVENIMENT

Sabău („U” Cluj), după egalul cu FCSB: Am arătat LIPSĂ de încredere. Vreau mai multă IMPLICARE

Publicat

Universitatea Cluj a terminat la egalitate, 0-0, meciul disputat luni seara în compania FCSB. Ioan Ovidiu Sabău, tehnicianul clujenilor, spune că este mulțumit de punctul obținut pe teren propriu, dar spune că vrea mai mult de la jucătorii săi, criticând anumite decizii pe care le-au luat.

„Vreau să le mulțumesc fanilor, care au venit într-un număr foarte mare. Vreau să-mi felicit jucătorii că s-au dăruit, au alergat și s-au bătut pentru fiecare minge. Suferim încă la capitolul calitate, facem greșeli neforțate, suferim și la unele decizii în apropierea careului, avem lipsă de curaj.

Sabău („U” Cluj), după egalul cu FCSB: Am arătat LIPSĂ de încredere. Vreau mai multă IMPLICARE

E un punct important, dar mă preocupă jocul și starea jucătorilor. Și vreau ca jucătorii să-și dorească mai mult. Vreau mai multă implicare. Pentru că pot mai mult. Iar în momentul de față nu e ceea ce trebuie să fie.

Am arătat lipsă de încredere. Venim după o perioadă în care am acumulat foarte puține puncte. E clar că există o presiune și îngrijorare. Azi am întâlnit un adversar cu care puteam câștiga dacă aveam mai mult curaj, cu tot respectul pentru FCSB. Dacă vom arăta altfel, putem să ne batem cu oricine de la egal. Dar avem multe de reglat. Sunt multe lucruri care mă mulțumesc, dar și lucruri care nu mă mulțumesc. Mai ales în ceea ce privește implicarea unor jucători și a devotamentului.

Trebuie să rezolvăm problemele cu ritmul și cu încrederea în noi. Avem jucători de valoare, de play-off, dar trebuie să și demonstrezi când intri pe teren. Nu trebuie să joci cu teamă, trebuie să-ți asumi ceva în momentele importante. Dar aici duce lipsa de rezultate”, a spus Ioan Ovidiu Sabău la PrimaSport.

Foto: Sergiu Răzvan

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax