Connect with us

CULTURA

OPINIE. Adrian Marian: Teambuilding și filmele românești de pe Netflix

Publicat


IOan Pavel Azap Netflix

Am fost întrebat, ca neofit ce sunt, despre filmul ”Teambuilding”. Mă bucur că autorii, despre care am înțeles că au investit toate economiile dintr-o viață pentru a realiza filmul, si-au recuperat investițiile, fiind pelicula cea mai vizionată de către români în toate timpurile.

Desigur că de acum vor avea bani să realizeze și alte filme. Și altfel. Nespecialist declarat, aș recomanda unele filme de pe Netflix care meritau văzute mai repede ca ”Teambuilding” fără a se dori niciun clasament valoric.

Doar că ar merita văzute.

  1. București Non stop – un taximetrist și un buticar pot fi mai omenoși ca niște politicieni, iar o prostituată ar putea fi și mamă tandră? Un excelent film al lui Dan Chișu pe nedrept uitat. Și autorul și filmul.
  2. Cardinalul – biserica din România a avut martiri. Să se înțeleagă că România ca stat și neam, există nu dintr-o glumă, ci datorită unor martiri.
  3. Moromeții 2 – ne aduce cu dor aminte de Moromeții 1 și marile capodopere ale literaturii române contemporane. Poate cândva vom afla mai multe despre moartea lui Marin Preda.
  4. Un pas în urma serafimilor – cu tact tratată viața seminariștilor ortodocși.
  5. Nunta mută – dacă semeni Horațiu Mălăele se naște capodoperă. S-a întâmplat în realitate. La el se zâmbește sau se lăcrimează, nu se hăhăie.
  6. Două lozuri – o comedie inspirată după piesa clasică, dar comic și imprevizibil adaptată prezentului.
  7. Între chin și amin – fiica lui Gică Hagi arată că are un uriaș talent actoricesc într-un film foarte greu, dar suportabil despre ororile Fenomenului Pitești. Regizor aromân foarte promițător.
  8. Alyah Dada – foarte intelligent și oportun documentar despre evreii români care au înființat statul Israel.
  9. De ce eu ? – corupția de acum își datorează nașterea, creșterea și dezvoltarea unor oameni ai legii. Unul (în acest film) s-a împotrivit și a murit.
  10. Balanța – o comedie care prefigurează teribil evoluția societății românești și continuarea inversării elitelor.
  11. Moartea domnului Lăzărescu – atunci când a apărut filmul s-a spus că este o exagerare această poveste despre spitalele din România. Incendiile din spitale au demonstrat de atunci încoace că a fost o poezie ușurică nu o exagerare.
  12. După dealuri – un film care tratează cu (prea) multă toleranță o crimă oribilă din intoleranță. Sinistru, împotriva unei fete crescute la orfelinat din cauza unui rudimentarism și înapoieri culturale care s-a dezbătut infinit prea puțin atunci. Acea înapoiere se reverberează până azi, de exemplu antivaccinist, chiar în mediul on-line care este împânzit de lideri de opinie imbecilizanți precum criminalii de la Tanacu care au încercat să compromită numele drag și onorant de sfântă mănăstire.
  13. La Gomera– polițist, cu cel mai în vogă actor contemporan- Vlad Ivanov.
  14. Amintiri din Epoca de Aur- drama, umilința si traumele din ceaușism în scurte povestiri, legende urbane, cu un umor casnic.
  15. A fost sau n-a fost – mai ales pentru cinefili. Revoluția și televiziunile talk-show-izante satirizate într-o scenă sumară cu personaje remarcabile.
  16. Aferim – un western românesc foarte lăudat. Sperăm că autorul, Radu Jude, născut talent, să nu moară speranță, fără să mai facă nimic semnificativ.
  17. 4 luni, 3 săptămâni și două zile – cel mai premiat film românesc în istorie. Cei care au trăit acele vremuri posibil să nu fie atât de fericiți când își revăd umilințele. Un avort și un avorton filmat prea prim plan.
  18. 6,9 pe scara Richter – toate filmele lui Nae Caranfil trebuie văzute și de cinefili și de necinefili. Cu atât mai mult o comedie.
  19. Despre oameni și melci -Tudor Giurgiu înseamnă TIFF și un mare om de film. Dacă rolurile principale au fost interpretate de actorii Andi Vasluianu, Monica Bîrlădeanu, Dorel Vișan vă mirați cu emoție să vedeți ce poate ieși!
  20. Tata mută munții – un journalist spunea că nu înțelege de ce se spune că Adrian Titieni este un excelent actor. Simplu, și doar după / pentru acest film ar pricepe.
  21. Povestea iubirii – fiecare om are preferații săi. Regizorul Radu Mihăileanu cu Trahir/ Trăiește, Trenul Vieții, Concertul, Izvorul femeilor este al nostru. Din păcate pe Netflix există se pare doar Povestea Iubirii. Un film de Radu Mihăileanu.

Specialiștii să își spună cuvântul

Vorbim doar despre cele văzute. Multe dintre filmele de pe Netflix suntem convinși că au calități și merite mai dihai decât cele pomenite de noi.

Sigur că nu am căutat și filme cu minoritari de orice fel, de gen sau culoare, care forțat sunt prezentați doar ca eroi pozitivi, cum este moda mai nou.

Nu credem că valoarea unor producții ar trebui să fie condiționată astfel și poate ne-am ferit (puțin ) de filmele care te scutură și te îngrețoșează (superîmpușcături, superacțiune, de groază etc).

Sigur că specialiștii ar merita să își spună cuvântul. Dacă îi mai ascultă și citește cineva.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Palatul Telefoanelor din Cluj-Napoca, scos la vânzare. Clădirea emblematică are un preț de pornire de peste 2 milioane de euro

Publicat

Palatul Telefoanelor, o clădire-simbol a Clujului, cu o istorie de peste jumătate de secol, a fost scoasă la vânzare. Prețul de pornire trece de 2 milioane de euro. 

Fostul sediu Telekom de pe strada Octavian Petrovici nr. 2, cunoscut drept Palatul Telefoanelor, a fost scos la vânzare prin licitație, prețul de pornire fiind de 2.163.700 de euro. Cei interesați au 31 de zile la dispoziție pentru a depune ofertele, licitația fiind în desfășurare.

Imobilul este oferit spre vânzare de Orange Romania Communications, actualul deținător, și include o clădire administrativă cu o suprafață utilă totală de 2.504 metri pătrați, pe un teren de 715 mp. Construcția are regim de înălțime S+P+5+T1, iar suprafața desfășurată este de 2.831 mp.

Clădirea, propusă pentru a fi inclusă pe Lista Monumentelor Istorice

Clădirea, realizată în anul 1968 după planurile arhitectului Vasile Mitrea, este reprezentativă pentru arhitectura românească a anilor ’60-’70 și a funcționat la început ca centrală de telefonie. În 2018, a fost propusă pentru a fi inclusă pe Lista Monumentelor Istorice din Cluj-Napoca.

În anul 2016, Telekom a demarat lucrări de modernizare a clădirii, fără a modifica arhitectura fațadelor, pentru a o aduce la standarde tehnice actuale.

Cluj24 a întrebat Primăria Cluj-Napoca dacă a fost notificată oficial cu privire la această tranzacție și dacă intenționează să își exercite dreptul de preemțiune. Vom reveni cu detalii pe acest subiect.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

UBB Cluj, parteneriat pentru viitorul fotbalului românesc de elită, alături de FRF și „U” Cluj

Publicat

UBB Cluj

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca anunță implicarea directă într-un proiect destinat formării tinerilor fotbaliști de elită, alături de Federația Română de Fotbal, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Liceul cu Program Sportiv Cluj-Napoca și Academia FC Universitatea Cluj.

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca se implică, alături de Federația Română de Fotbal (FRF), Inspectoratul Școlar al Județului (ISJ) Cluj, Liceul cu Program Sportiv (LPS) Cluj-Napoca și Academia FC Universitatea Cluj – intrată recent în noul proiect național Top Football Academies, dedicat formării de elită a tinerilor jucători de fotbal -, în creșterea noilor generații de sportivi de performanță.

UBB Cluj se implică în formarea noilor generații de sportivi de elită

În calitate de membru, încă din anul 2016 al Asociației Sportive FC Universitatea Cluj, UBB a susținut permanent performanța sportivă, iar acum trece la un alt nivel, implicându-se și în formarea noilor generații de sportivi de elită, prin proiectul derulat în parteneriat cu FRF, ISJ Cluj, LPS Cluj-Napoca și FC Universitatea Cluj vizând crearea unui program complet și coerent de dezvoltare a tinerilor fotbaliști care studiază în clasele de elită ale LPS Cluj-Napoca.

Diplome și licențe pentru cariere duale în sport și educație

Proiectul va debuta în această toamnă cu generația 2010, ai cărei jucători vor beneficia de planuri de dezvoltare individuală, antrenamente suplimentare, evaluări periodice, suport pentru integrare / orientare educațională, diplome și licențe pentru cariere duale în sport și educație, precum și de programe de pregătire teoretică și practică dedicate atât staff-ului, cât și jucătorilor, astfel încât aceștia să fie pregătiți la cele mai ridicate și actuale standarde.

UBB acontribuit constant la crearea condițiilor pentru performanță

„Universitatea noastră are, în Campusul Sportiv Universitar „Iuliu Hațieganu” al Facultății de Educație Fizică și Sport, una dintre cele mai moderne și mai complexe baze sportive din România, reabilitată din fonduri europene și folosită, în primul rând, ca bază de studiu pentru studenți, dar și ca spațiu de antrenament și recreere pentru cluburile sportive și pentru comunitatea clujeană. Ca membru fondator al Asociației Sportive FC Universitatea Cluj, am contribuit constant, încă din anul 2016 când echipa de fotbal era în Liga a 4-a, la crearea condițiilor pentru performanță. Continuăm să o facem și acum când echipa noastră este în lupta pentru primele poziții ale clasamentului național. În plus, pasul firesc e cel pe care-l asumăm prin acest proiect, în care ne orientăm spre formarea copiilor în același spirit al performanței, al excelenței nu doar în sport, ci și în educație”, afirmă rectorul interimar al UBB, prof. univ. dr. Adrian Petrușel.

UBB a fost în fiecare moment alături de echipa de fotbal Universitatea Cluj

UBB a fost mereu implicată în mișcarea sportivă clujeană și a intrat, în anul 2016, alături de celelalte universități publice din Cluj și de autoritățile locale clujene, într-un parteneriat care avea ca obiectiv final revigorarea fenomenului U Cluj și renașterea clubului Universitatea ca emblemă a orașului. Din acel moment, UBB a fost în fiecare moment alături de echipa de fotbal Universitatea Cluj, asigurând infrastructura necesară efectuării antrenamentelor și cantonamentelor și orice alt suport pe care îl poate oferi, în funcție de resursele proprii, o instituție publică.

Citește mai departe

EDUCATIE

Daniel David: Este ultimul an în care examenul de TITULARIZARE are loc în această formă. Ce spune despre salarii

Publicat

De

Daniel David despre titularizare

Veste bună pentru cadrele didactice. Daniel David, ministrul clujean al Educației și Cercetării, vrea să aducă modificări la examenul de titularizare în învățământ.

În ceea ce privește salarizarea, însă, ministrul Educației nu are vești la fel de bune.

Daniel David: Este ultimul an în care examenul de TITULARIZARE are loc în această formă

“Cred că este ultimul an în care examenul de titularizare are loc în această formă. Voi propune în luna mai o formă care să păstreze toate lucrurile bune din cea actuală, dar care să aducă și lucruri noi, mai ales să corecteze această situație în care ani de zile unii profesori sunt nevoiți să dea examenul de titularizare, care nu e simplu, e complex”, a spus Daniel David, în cadrul întâlnirilor pe care le are online cu cei interesați de problemele din învățământ.

Daniel David: Deocamdată nu vor fi schimbări în zona de salarizare

Daniel David nu crede că sunt posibile, deocamdată, schimbări în sistemul de salarizare, mai ales având în vedere actualul context economic.

“Până când nu vom începe să lucrăm la sistemul de salarizare unitară nu vom putea face schimbări în zona de salarizare. Și, vorbind cinstit, cu atât mai mult în acest context economico-financiar, atât de complicat și impredictibil”, a spus Daniel David.

Citește mai departe

EVENIMENT

Nouă AVERTIZARE de vreme rea pentru zona de munte a Clujului. Ploi torențiale și vânt puternic

Publicat

De

Vreme rea în zona de munte a Clujului

Meteorologii au emis o nouă avertizare Cod Galben de vreme rea pentru zona de munte a Clujului.

Intabilitatea atmosferică a va fi temporar accentuată, avertizarea fiind valabilă vineri, 25 aprilie, până la ora 21.00.

Nouă AVERTIZARE de vreme rea la Cluj

Potrivit meteorologilor, în nord-vestul Transilvaniei și în Munții Apuseni vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului, care va bate cu rafale de 50 – 60 de kilometri pe oră. De asemenea vor fi vijelii și căderi de grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20 -25 de litri pe metru pătrat și, izolat, de peste 40 de litri pe metru pătrat.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate