Connect with us

ACTUALITATE

OPINIE/ Adrian Marian: O samă de cuvinte, Trump, Erdogan, Augustus!

Publicat


Ce am văzut este adevărat fiindcă am văzut la televizor, exact ca și la mineriadă. Ana Blandiana scria despre surprinderea ei când, într-o clasă contemporană de elevi, nimeni nu mai știa ce este o mineriadă. Despre cine este Ana Blandiana, altă dată. Pentru cei foarte tineri care nu știu, și nu au timp nici să caute, o mineriadă, să zicem,  este o demonstrație extrem de violent în care grupuri de oameni, nu dintre cei cu bogat CV științific, apparent haotic, atacă în intenția de a lichida o anume parte politică.  Pare asemănător cu demonstrațiile recente de la clădirea Congresului SUA.

La plimbare cu ghioaga prin curriculum școlar și pe internet

Deloc nu vom da verdict și nu exprimăm opinii politice sau partizane de o parte sau alta, dar credem că este voie să ne punem niște întrebări. Încă.

Am fost elevii școlii românești pe când încă nu se studia numerologia. Poate și de aceea trebuie scoasă istoria din curriculum școlar, să nu ne mai punem atâtea întrebări.

Problema fundamentală, ca și la mineriadă, este cine a organizat acțiunea, cine i-a condus, cine a avut de câștigat și cine a pierdut? Cariera politică a lui Trump s-a încheiat definitiv este de acord toată lumea, iar numele lui a fost implacabil legat de o stare de haos și slăbiciune care a demolat mitul american, ori l-a compromis, într-un hal nesperat nici de Hrușciov.

Imaginea polițistului american care, înarmat cu un băț de hartă (rugăm părinții să explice ce este acel instrument școlar), apăra Capitoliul, mai mult fugea decât lupta, ne amintește de aceea a unor ofițeri și soldați turci care, înarmați cu mitraliera, se lăsau bătuți cu mătura și cureaua la fund de contrademonstranți, adepții foarte drept credincioși ai lui Erodgan.

Putere absolută în Turcia lui Erdogan

În Turcia, recent, acum câțiva ani, după o așa zisă lovitură de stat, puterea lui Erdogan a devenit absolută, opozanții au fost lichidați definitiv, structura socială, clasele de elită au fost schimbate.

Zeci de mii de ofițeri, dascăli, polițiști, judecători, funcționari publici au fost, dacă nu arestați, cel puțin dați afară din servicii și lăsați pe drumuri. Altă imagine, aceea a polițistului american care trage gardul de o parte, și îi invită pe demonstranți, amenință cu alte întrebări. Interogație care nici nu ar implica un anume grad de școlarizare.

Ca și naivitatea cu care ne-am întreba cum de a fost împușcată la Capitoliu, o doamnă veteran de război care îndemna demonstranții la ordine și nu personajele sinistre cu coarne și supertatuate din mulțime ?

La ”Domeniul gloanțe bine rătăcite” am avea și noi motivele noastre de mândrie. În Revoluția Română, anumiți vechi cunoscuți dizidenți au fost loviți de asemenea gloanțe, exact între sprâncene.

Cunoaștem direct două cazuri de asemenea vechi dizidenți, profesorul de matematică Ion Pedestru de la Cluj și realizatorul TV, profesor de geografie, șef de promoție, Ioan Simion Pop (din Bonțida) la București. Numele unei străzi la Cluj, prof Ion Pedestru, încă nu s-a dat, deși unii pot fi miliardari acum, și datorită acelui martiriu.

Replica maestrului Dorel Vișan dată unui profitor președinte de Eroi ai Revoluției este colosală: ”Domnule, să știi că eroii sunt împușcați în piept nu în fund!”

Acel domn fusese rănit de un glonte ricoșat în partea de care amintise marele actor. Pare că Iliescu, Roman și alții nu au fost atinși nici acolo.

Putere absolută în Germania lui Hitler

Modus operandi? Este incorectă explicația că alegătorii pot vota aberații, fiindcă și germanii ar fi făcut-o, iar Hitler ar fi câștigat alegerile. Hitler a fost votat, dar nu a câștigat alegerile sau majoritatea.

În 1933 pentru ”a apăra democrația și a restabili ordinea publică” în Germania sunt arestați și, ulterior, asasinați peste 4000 de oameni politici de stânga. Pretextul a fost incendierea și distrugerea Reichstagului (clădirea Parlamentului German).

După aceea a avut puterea totalitară, nimeni nu a mai îndrăznit să i se mai împotrivească în Germania. Șansa și recunoștința Europei s-au numit Statele Unite ale Americii, de aceea ce s-a întâmplat acum este de natură să emoționeze cu atât mai mult. Merită recunoștință pentru că au salvat lumea.

Poate că prea multe libertăți, acum, în era dictaturii TV, a Internetului și-n perspectivă a globalismului le cauzează și negativ?

De la Cezar citire

Rețeta cu liniștea și democrația este veche, de la începuturile omenirii.

Ne amintim că Cezar a fost asasinat. Înjunghiat pe la spate, inclusiv de cel mai bun prieten,  Brutus. ”Și tu Brutus?” Dar ne amintim de ce a fost asasinat Cezar. Pentru că…era un pericol pentru democrație și era bănuit că ar vrea să ajungă împărat să schimbe Republica…În urma războiului civil rezultat după asasinat la conducerea Romei a ajuns un împărat, Octavian Augustus.

Istoria este enervantă. Și, oarecum repetitivă. Oferă o sumedenie de exemple care dau ghes la întrebări.

Alți dictatori, aceeași rețetă

În Portugalia a venit un om politic să facă ”liniște” în țară și a uitat după acele trei luni să mai plece. A ”uitat” ca dictator peste 30 de ani. În vecini, Franco a câștigat un cumplit război to tpentru a face ordine și liniște și a fost și el dictator câtevadecenii.

Mulți dintre noi își amintesc strigătele viitorului președinte Iliescu: ”Liniște, faceți liniște, să putem lucra!” Și a lucrat atât de bine încât a fost Iliescu Reales, dacă tot am vorbit despre iberici. Elena Ceausescu a strigat și ea: ”Liniște, tovarăși!” Dar a fost târziu, nu a mai putut lucre și au fost printre ultimele ei cuvinte.

Controlarea și gestionarea ”Liniștii” este foarte sensibilă arată istoria. Unii au gestionat-o atât de bine încât au câștigat puterea total. Cine nu-și cunoaște istoria este condamnat să o repete, spune Iorga.

Umberto Eco zice că Internetul face din prostul satului lider de opinie. Se poate aplica oricui, poate și mie, dar îmi asum riscul pentru că recent asistăm la discuții pe tema reducerii numărului de ore de istorie, chiar a scoate istoria și geografia din școală și a le comasa cu alte materii.

De ce Istorie

Eu fiind un om îndoctrinat din alte zări și timpuri, cum spunea unul care se plimbă cu ghioaga pe Internet, susțin că Istoria este materia care contribuie cel mai mult la modelarea frumoasă și umanistă a unui copil.

Să fii mai bun, mai drept, onest, să vrei să fii viteaz, erou, să ai spirit de sacrificiu, să iubești oamenii, să fii martir pentru credința ta precum Brâncovenii, să fii solidar cu cei buni, combative împotriva nemerniciei, să fii patriot, să intri în luptă ca Stroe Buzescu să salvezi mii de tineri.

Nu sunt eu atât de talentat să pot explica importanța și frumusețea studiului Istoriei și Geografiei. Cu litere mari. Nu sunt nici profesor de istorie, nu am terminat Facultatea de Istorie, nu am în familie vreun profesor de istorie.

Istoria și Geografia, pietre de temelie

Distrugerea școlii românești tradiționale este o mare lovitură care se dă neamului românesc. Istoria și Geografia au fost pietre de temelie în valoarea și excelența acestei școli.

Mai ales prin ele se face Educația, nu prin multe ore de ”opționale” care încarcă programa, sufocă elevii și continuă procesul de mărunțire a ceea ce a mai rămas din școala și corpul profesoral.

Câtă istorie se face în America și ce se face în școlile lor e  discutabil. Dar trebuie să înțelegem că a scoate istoria din școală poate avea și ”efecte benefice”. Ar ajuta generațiile tinere să nu își mai pună atâtea întrebări.

Să nu se mai dea atâtea exemple și referințe din trecut. Va fi mult mai LINIȘTE în viitor! Psst!

 

 

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Investiţie de 128 de milioane de lei în Cluj. Sediul Academiei de Muzică este gata de proiectare

Publicat

Una dintre cele mai mari investiţii din judeţul Cluj, în valoare de 128 de milioane de lei, este nou sediu al Academiei de Muzică. Acesta a intrat în faza de proiectare,  după ce amplasamentul a fost predat către constructor.

„Începând din această săptămână, vor fi demarate serviciile de proiectare pentru Academia de Muzică din municipiul Cluj-Napoca, ca urmare a predării, săptămâna trecută, a amplasamentului acestui obiectiv către constructor (asocierea CONSTRUCŢII ERBAŞU S.A. & CONCELEX ENGINEERING S.R.L & TERRA GAZ CONSTRUCT S.R.L.).

Suprafață de peste 23.000 de mp

Contractul pentru realizarea extinderii şi etajării Corpului C1 în vederea conversiei funcţionale în Academia de Muzică, extinderea Corpului C2 şi conversia funcţională în ateliere de întreţinere pentru clădirea principală, extinderea şi amenajarea sălii de sport în corp C4, din strada Bucium, municipiul Cluj-Napoca (judeţul Cluj) a fost semnat la sfârşitul lunii noiembrie 2020 şi are o valoare de 127.883.042 lei, cu o durată totală de 24 de luni (dintre care 5 luni dedicate activităţii de proiectare)”, se arată într-o informare a Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Cămin studențesc cu 180 de locuri

Proiectul est finanţat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Şi urmăreşte conversia funcţională pentru trei corpuri de clădire. Acestea vor fi reabilitate şi extinse şi vor avea o suprafaţă desfăşurată de 23.098 mp.

Printre altele, vor fi amenajate o sală de spectacole cu o capacitate de 835 de persoane. Şi o sală de orgă cu peste 110 locuri. De asemenea, amfiteatrul cu 224 de locuri. În plus, rectoratele, decanatele, biblioteca, săli de curs,  laboratoare, vestiare pentru artişti, cabinet medical. Dar şi cămin studenţesc cu 56 de camere pentru 180 de studenţi, atelier de întreţinere, sală de sport.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Adolescent de 16 ani din Huedin, acuzat că a violat o tânără pe care a cunoscut-o pe internet

Publicat

Un tânăr de 16 ani din Huedin, județul Cluj este cercetat după ce ar fi violat o tânără de aceeași vârstă, cu care s-ar fi cunoscut pe internet. Fapta s-a petrecut de Revelion, în acest moment, tânărul aflându-se în arest la domiciliu, fiind deschis un dosar penal pe numele acestuia.

„Polițiștii din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Huedin au reținut miercuri, 13 ianuarie a.c., un tânăr de 16 ani, din comuna Ip, județul Sălaj, pentru săvârșirea infracțiunii de viol, faptă prevăzută și pedepsită de Codul penal.

Cei doi s-au cunoscut în martie 2020

Acesta este bănuit că la data de 31 decembrie 2020, prin întrebuințarea de violențe, ar fi întreținut relații sexuale cu o minoră de 16 ani, din comuna Poieni”, transmite Inspectoratul de Poliție Județean Cluj.

Conform polițiștilor, din cercetările efectuate a reieșit faptul că cei doi tineri s-au cunoscut prin intermeiul unei platforme online de socializare în luna martie a anului 2020, iar ulterior au decis să își dea întâlnire.

Tânărul, arestat la domiciliu

„La data de 14 ianuarie a.c., tânărul a fost prezentat magistraților din cadrul Judecătoriei Huedin, fiind dispusă măsura arestului la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile.

Cercetările se efectuează în continuare pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin”, a mai transmis IPJ Cluj.

Recomandări de prevenire a faptelor de acest gen

Polițiștii fac și câteva recomandări petru a preveni asemenea fapte.

Astfel, dacă ați fost victima unei astfel de infracțiuni, nu ezitați să vă adresați celei mai apropiate unități de poliție sau să apelați de îndată numărul unic de urgenţă 112.

De asemenea, pentru a nu fi victima unor infracțiuni ca urmare a interacțiunii în mediul online cu alte persoane, polițiștii recomandă:

Atenție la pozele postate pe internet!

-evitarea întâlnirilor cu persoane cunoscute pe internet sau anunţarea părinţilor despre intenţia unor astfel de întâlniri;

– selectarea atentă a imaginilor pe care le postează pe internet – este vorba de conştientizarea faptului că odată postate aceste fotografii pot fi văzute sau folosite de oricine, oricând. Totodată, fotografiile postate „pot spune ceva” despre profilul tău în cadrul reţelei;

– respingerea unor contacte „agresive” venite din partea altor persoane şi anunţarea acestor incidente;

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO/ Aquapark-ul de 25 milioane de euro din Chinteni stă blocat într-o ștampilă la București

Publicat

De mai bine de un an, proiectul de construire a unui Aquapark de 25 milioane de euro în comuna Chinteni stă blocat în birocrația de la București. Viitoarea perlă a turismului din România are bugetul asigurat și documentația completă, dar nu există voință pentru punerea în execuție a proiectului.

Primăria Chinteni încă așteaptă ca o comisie tehnică de la nivelul Ministerului Economiei să se întrunească. Culmea este că după ce au fost amânați atâta timp, clujenilor li s-a pus în vedere că le expiră documentațiile și că trebuie retrimis întreg dosarul de proiectare.

”Toată documentația e la Ministerul Economiei, la București, pentru comisia CTE, în așteptarea avizului final. De un an de zile așteptăm. Fie nu sunt interesați, fie e din cauza pandemiei… Ministerul Turismului a fost absorbit de Ministerul Economiei, a fost o problemă cu ștampilele, iar de atunci nu se întâmplă nimic. După 2 ani de corespondență consistentă, mi se spunea în decembrie 2020 că dacă nu depunem toată documentația iarăși, ni se taie finanțarea. A trebuit să ne prezentăm din nou cu o valiză plină de documente”, a declarat primarul Lucia Suciu pentru Cluj24.

Administrația locală este în continuare optimistă cu privire la realizarea proiectului care va aduce venituri substanțiale la buget – sunt preconizate încasări de cel puțin 1 milion de euro anual pentru investiția care se va întinde pe o suprafață de 10 hectare.

Aquapark-ul va fi deschis indiferent de anotimp și va beneficia de 600 locuri de parcare.

Termenul de execuție a lucrării a fost stabilit la 2 ani.

Proiect spectaculos pentru lacul din Chinteni

Localitatea este renumită și pentru cele 18 hectare de luciu de apă, întindere care intrat în proprietatea Primăriei, după 10 ani de lupte în instanță.

Lacul e un proiect turistic distinct, finanțat însă prin aceeași ordonanță.

Referitor la această investiție au fost propuse punți noi, un restaurant și inclusiv case pentru pescari. Doar pentru lac a fost asigurată o finanțare de 4,5 milioane de euro.

M. M.

Plan case pentru pescari

Planul lacului

Citește mai departe

ACTUALITATE

Voluntar în slujba necuvântătoarelor. Cum ajutăm animalele de pe stradă? Adriana Silaghi, voluntar: Orice ajutor contează

Publicat

Ultimele zile au fost cuprinse de ger în toată țara, iar asta a dus la semnalarea mai multor cazuri în care câini ori alte animale fără adăpost au fost răpuse de frig și nu au mai putut fi salvate. Adriana Silaghi este voluntar și ajută animalele din Cluj aflate în suferință de peste 10 ani. Ea ne învață cum putem și noi ajuta, pentru a contribui la alinarea suferinței necuvântătoarelor surprinse de frigul extrem, fără a avea un adăpost unde să se încălzească.

Adriana Silaghi se dedică voluntariatului de mai bine de 10 ani, salvând animalele abandonate și rănite din Cluj, chiar dacă se află la o vârstă mai înaintată, și anume cea de 65 de ani.

Voluntarii, implicați zilnic în lupta salvării necuvântătoarelor

„M-am hotărât să voluntariez deoarece îmi place să ajut acele ființe care nu se pot ajuta singure, depinzând în totalitate de noi. Orice ajutor contează, orice implicare cât de măruntă, chiar dacă doar anunțăm atunci când vedem un animal rătăcit, pierdut sau abandonat”, explică Adriana.

Citește și Câine înghețat de viu pe o stradă din Cluj-Napoca

Voluntarii care salvează animale se confruntă nu doar în cele mai friguroase zile cu astfel de cazuri, numărul necuvântătoarelor neajutorate fiind chiar prea mare pentru a putea fi salvate în totalitate.

Cum putem ajuta?

Prin urmare, voluntarii știu exact cum trebuie să acționeze în astfel de cazuri. Dar cum trebuie să procedăm noi, ca oameni obișnuiți, atunci când întâlnim pe stradă un animal abandonat, pierdut ori pur și simplu aflat în suferință?

Adriana Silaghi a povestit pentru Cluj24.ro ce pași trebuie să urmăm atunci când zărim un animal de companie care pare rătăcit, fiind poate pierdut de stăpân, accidentat sau pur și simplu având nevoie de un adăpost cald pentru a trece peste nopțile geroase din această perioadă.

Semnalarea cazului, un pas important

Astfel, conform voluntarei, atunci când întâlnim un animal fără stăpân se recomandă să îi facem câteva poze, acesta fiind minimul pe care îl putem face, mai ales în cazul în care nu avem posibilitatea de a-l duce direct la un cabinet veterinar. Apoi, e important ca situația să fie semnalată pe grupurile de voluntariat, pe Facebook existând numeroase grupuri de acest gen.

Procedând în acest fel, în cazul unui animal pierdut, stăpânii vor putea să vadă anunțul, reușind să își recupereze patrupedul rătăcit, iar în cazul în care se dovedește că acesta nu are un stăpân, va avea mai multe șanse de a-și găsi un adoptator ori de a fi măcar cazat temporar.

Grupurile online ale iubitorilor de animale, un real sprijin

Însă înainte de această etapă, voluntarii recomandă ca animalul să ajungă la veterinar, în special dacă este accidentat de o mașină sau chiar dacă aparent este sănătos, deoarece trăind pe stradă, animalele sunt predispuse pericolelor de tot felul.

Făcând parte dintr-o comunitate mare, cum sunt de exemplu, grupurile în care se discută despre animalele din zona Clujului, animalul poate fi ajutat prin mobilizarea mai multor persoane, în cele mai multe cazuri fiind strânse donații care să acopere cheltuielile necesare tratării acestuia.

Adoptatorul, verificat de către voluntari

„Activitatea de voluntariat presupune să te implici total în salvarea animalelor, iar munca noastră ca voluntari implică acțiuni precum luarea lor de pe stradă, tratarea lor la cabinetul veterinar sau promovarea pentru adopție.

În momentul în care găsim un adoptator, obișnuim să facem și o verificare a persoanei care dorește să ia animalul acasă. E important să știm dacă adoptatorul este unul serios, dar și de ce condiții dispune, pentru că nu putem lăsa un animal să meargă într-o familie sau într-un loc în care nu are condițiile necesare, deoarece astfel, luarea lui de pe stradă ar fi în zadar”, a explicat Adriana Silaghi.

„E nevoie să convingem animalul că îi vrem binele”

De asemenea, este important de știut că în unele cazuri, a lua un animal de pe stradă poate să implice intervenția unor persoane autorizate care dețin dreptul de a folosi pușcă cu tranchilizant, metodă necesară atunci când este vorba despre un animal speriat ori rănit grav.

„Animalele nu înțeleg din primul moment buna noastră intenție. Unele sunt prietenoase, însă altele pot reacționa diferit, fiind atât de speriate încât devin chiar și agresive. În ambele situații este totuși nevoie să găsim o cale de a convinge animalul că nu îi dorim răul, ci vrem să îl salvăm, iar după salvare, majoritatea își schimbă complet atitudinea.

Înmulțirea necontrolată, cauză a abandonului

Lipsa unui cămin este foarte evidentă și resimțită mai ales la căței, pisicile adaptându-se mai ușor la această situație. În schimb, câinii sunt foarte loiali, fără a generaliza, desigur”, povestește voluntara.

Este cunoscutul faptul că înmulțirea necontrolată a animalelor reprezintă principala cauză a abandonului, iar măsura considerată cea mai eficientă pentru stoparea acestui fenomen este sterilizarea în masă a animalelor care trăiesc pe stradă.

Campanii de sterilizare gratuite

Mai trebuie să știm că a ajuta la sterilizarea animalelor abandonate poate sta la îndemâna oricui, întrucât există deja numeroase programe gratuite de sterilizare a pisicilor și câinilor, realizate de asociațiile care se ocupă cu salvarea animalelor, în colaborare cu diferite cabinete veterinare. Este nevoie doar de înscrierea pentru sterilizare și programarea intervenției la medicul veterinar colaborator.

Cum mai putem ajuta?! În această perioadă friguroasă, voluntarii recomandă să construim mici „cuiburi” călduroase, care pot fi un real ajutor pentru animalele aflate pe stradă.

Sursă foto: Facebook/ Protecția animalelor Cluj

Adăposturile de acest gen pot fi amplasate în jurul blocului sau al casei noastre, unde observăm frecvent pisici sau câini fără stăpân, sub balcoane sau în beciuri, după cum sfătuiesc voluntarii.

Sursă foto: Facebook/ Protecția animalelor Cluj

„Activitatea de voluntariat presupune să dăruiești toate resursele: emoționale, fizice, financiare, înseamnă pur și simplu să dăruiești!

Pot să spun cu mâna pe inimă că sunt un om mai bun și categoric mai răbdător de peste 10 ani, de când fac voluntariat”, a mai spus Adriana.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate