ACTUALITATE
OPINIE/ Adrian Marian: O samă de cuvinte, Trump, Erdogan, Augustus!

Ce am văzut este adevărat fiindcă am văzut la televizor, exact ca și la mineriadă. Ana Blandiana scria despre surprinderea ei când, într-o clasă contemporană de elevi, nimeni nu mai știa ce este o mineriadă. Despre cine este Ana Blandiana, altă dată. Pentru cei foarte tineri care nu știu, și nu au timp nici să caute, o mineriadă, să zicem, este o demonstrație extrem de violent în care grupuri de oameni, nu dintre cei cu bogat CV științific, apparent haotic, atacă în intenția de a lichida o anume parte politică. Pare asemănător cu demonstrațiile recente de la clădirea Congresului SUA.
La plimbare cu ghioaga prin curriculum școlar și pe internet
Deloc nu vom da verdict și nu exprimăm opinii politice sau partizane de o parte sau alta, dar credem că este voie să ne punem niște întrebări. Încă.
Am fost elevii școlii românești pe când încă nu se studia numerologia. Poate și de aceea trebuie scoasă istoria din curriculum școlar, să nu ne mai punem atâtea întrebări.
Problema fundamentală, ca și la mineriadă, este cine a organizat acțiunea, cine i-a condus, cine a avut de câștigat și cine a pierdut? Cariera politică a lui Trump s-a încheiat definitiv este de acord toată lumea, iar numele lui a fost implacabil legat de o stare de haos și slăbiciune care a demolat mitul american, ori l-a compromis, într-un hal nesperat nici de Hrușciov.
Imaginea polițistului american care, înarmat cu un băț de hartă (rugăm părinții să explice ce este acel instrument școlar), apăra Capitoliul, mai mult fugea decât lupta, ne amintește de aceea a unor ofițeri și soldați turci care, înarmați cu mitraliera, se lăsau bătuți cu mătura și cureaua la fund de contrademonstranți, adepții foarte drept credincioși ai lui Erodgan.
Putere absolută în Turcia lui Erdogan
În Turcia, recent, acum câțiva ani, după o așa zisă lovitură de stat, puterea lui Erdogan a devenit absolută, opozanții au fost lichidați definitiv, structura socială, clasele de elită au fost schimbate.
Zeci de mii de ofițeri, dascăli, polițiști, judecători, funcționari publici au fost, dacă nu arestați, cel puțin dați afară din servicii și lăsați pe drumuri. Altă imagine, aceea a polițistului american care trage gardul de o parte, și îi invită pe demonstranți, amenință cu alte întrebări. Interogație care nici nu ar implica un anume grad de școlarizare.
Ca și naivitatea cu care ne-am întreba cum de a fost împușcată la Capitoliu, o doamnă veteran de război care îndemna demonstranții la ordine și nu personajele sinistre cu coarne și supertatuate din mulțime ?
La ”Domeniul gloanțe bine rătăcite” am avea și noi motivele noastre de mândrie. În Revoluția Română, anumiți vechi cunoscuți dizidenți au fost loviți de asemenea gloanțe, exact între sprâncene.
Cunoaștem direct două cazuri de asemenea vechi dizidenți, profesorul de matematică Ion Pedestru de la Cluj și realizatorul TV, profesor de geografie, șef de promoție, Ioan Simion Pop (din Bonțida) la București. Numele unei străzi la Cluj, prof Ion Pedestru, încă nu s-a dat, deși unii pot fi miliardari acum, și datorită acelui martiriu.
Replica maestrului Dorel Vișan dată unui profitor președinte de Eroi ai Revoluției este colosală: ”Domnule, să știi că eroii sunt împușcați în piept nu în fund!”
Acel domn fusese rănit de un glonte ricoșat în partea de care amintise marele actor. Pare că Iliescu, Roman și alții nu au fost atinși nici acolo.
Putere absolută în Germania lui Hitler
Modus operandi? Este incorectă explicația că alegătorii pot vota aberații, fiindcă și germanii ar fi făcut-o, iar Hitler ar fi câștigat alegerile. Hitler a fost votat, dar nu a câștigat alegerile sau majoritatea.
În 1933 pentru ”a apăra democrația și a restabili ordinea publică” în Germania sunt arestați și, ulterior, asasinați peste 4000 de oameni politici de stânga. Pretextul a fost incendierea și distrugerea Reichstagului (clădirea Parlamentului German).
După aceea a avut puterea totalitară, nimeni nu a mai îndrăznit să i se mai împotrivească în Germania. Șansa și recunoștința Europei s-au numit Statele Unite ale Americii, de aceea ce s-a întâmplat acum este de natură să emoționeze cu atât mai mult. Merită recunoștință pentru că au salvat lumea.
Poate că prea multe libertăți, acum, în era dictaturii TV, a Internetului și-n perspectivă a globalismului le cauzează și negativ?
De la Cezar citire
Rețeta cu liniștea și democrația este veche, de la începuturile omenirii.
Ne amintim că Cezar a fost asasinat. Înjunghiat pe la spate, inclusiv de cel mai bun prieten, Brutus. ”Și tu Brutus?” Dar ne amintim de ce a fost asasinat Cezar. Pentru că…era un pericol pentru democrație și era bănuit că ar vrea să ajungă împărat să schimbe Republica…În urma războiului civil rezultat după asasinat la conducerea Romei a ajuns un împărat, Octavian Augustus.
Istoria este enervantă. Și, oarecum repetitivă. Oferă o sumedenie de exemple care dau ghes la întrebări.
Alți dictatori, aceeași rețetă
În Portugalia a venit un om politic să facă ”liniște” în țară și a uitat după acele trei luni să mai plece. A ”uitat” ca dictator peste 30 de ani. În vecini, Franco a câștigat un cumplit război to tpentru a face ordine și liniște și a fost și el dictator câtevadecenii.
Mulți dintre noi își amintesc strigătele viitorului președinte Iliescu: ”Liniște, faceți liniște, să putem lucra!” Și a lucrat atât de bine încât a fost Iliescu Reales, dacă tot am vorbit despre iberici. Elena Ceausescu a strigat și ea: ”Liniște, tovarăși!” Dar a fost târziu, nu a mai putut lucre și au fost printre ultimele ei cuvinte.
Controlarea și gestionarea ”Liniștii” este foarte sensibilă arată istoria. Unii au gestionat-o atât de bine încât au câștigat puterea total. Cine nu-și cunoaște istoria este condamnat să o repete, spune Iorga.
Umberto Eco zice că Internetul face din prostul satului lider de opinie. Se poate aplica oricui, poate și mie, dar îmi asum riscul pentru că recent asistăm la discuții pe tema reducerii numărului de ore de istorie, chiar a scoate istoria și geografia din școală și a le comasa cu alte materii.
De ce Istorie
Eu fiind un om îndoctrinat din alte zări și timpuri, cum spunea unul care se plimbă cu ghioaga pe Internet, susțin că Istoria este materia care contribuie cel mai mult la modelarea frumoasă și umanistă a unui copil.
Să fii mai bun, mai drept, onest, să vrei să fii viteaz, erou, să ai spirit de sacrificiu, să iubești oamenii, să fii martir pentru credința ta precum Brâncovenii, să fii solidar cu cei buni, combative împotriva nemerniciei, să fii patriot, să intri în luptă ca Stroe Buzescu să salvezi mii de tineri.
Nu sunt eu atât de talentat să pot explica importanța și frumusețea studiului Istoriei și Geografiei. Cu litere mari. Nu sunt nici profesor de istorie, nu am terminat Facultatea de Istorie, nu am în familie vreun profesor de istorie.
Istoria și Geografia, pietre de temelie
Distrugerea școlii românești tradiționale este o mare lovitură care se dă neamului românesc. Istoria și Geografia au fost pietre de temelie în valoarea și excelența acestei școli.
Mai ales prin ele se face Educația, nu prin multe ore de ”opționale” care încarcă programa, sufocă elevii și continuă procesul de mărunțire a ceea ce a mai rămas din școala și corpul profesoral.
Câtă istorie se face în America și ce se face în școlile lor e discutabil. Dar trebuie să înțelegem că a scoate istoria din școală poate avea și ”efecte benefice”. Ar ajuta generațiile tinere să nu își mai pună atâtea întrebări.
Să nu se mai dea atâtea exemple și referințe din trecut. Va fi mult mai LINIȘTE în viitor! Psst!
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CULTURA
FOTO. Spectacol inedit. ”Liliacul”, în seara de Revelion pe scena Operei Naționale Române Cluj-Napoca

Opera Națională Română Cluj-Napoca anunță că spectacolul ”Liliacul”, cu ale sale momente comice și arii memorabile, este alegerea perfectă pentru a sărbători Revelionul într-un mod inedit și de neuitat, pe scenă.
”Aventurile lui Gabriel von Eisenstein și ale soției sale, Rosalinde, te vor captiva într-o poveste plină de veselie și surprize. Personajele amuzante, atmosfera vibrantă și muzica fermecătoare îți promit o seară memorabilă în compania soliștilor, corului și a orchestrei Operei române clujene!
Spectacol inedit. ”Liliacul”, în seara de Revelion pe scena Operei Naționale Române Cluj-Napoca
Pășind în povestea operetei, somptuosul bal mascat prinde viață, luminând curtea prințului Orlofsky și reprezentând cadrul perfect pentru intersecția picantă a personajelor, fiecare în propria deghizare: bogatul cuplu burghez cu probleme în căsnicie, servitoarea soției și sora ei pretențioasă, un temnicer sfătos și vertical.
Cu toții pornesc într-o călătorie plină de umor – începută în salonul de dans și încheiată la închisoare –, care prilejuiește felurite oportunități pentru farse și umor, dar și pentru emoții sincere și o perspectivă surprinzător de realistă asupra vieții, presărată cu râsete și șampanie din abundență.
Voci extraordinare
Ne vom bucura de invitați de seamă, artiști îndrăgiți și cu voci extraordinare!
Soprana Lorena Puican va interpreta rolul Rosalindei, soția lui Eisenstein.
Contratenorul Alexandru Costea – o voce deosebită, unică în România – va da glas prințului Orlofsky. Surpriza serii este tocmai gardianul închisorii, Frosch, personaj interpretat de îndrăgitul actor Bogdan Bob Rădulescu!”, arată conducerea Operei clujene.
Clujenii sunt invitați, astfel, să întâmpine Noul An 2024, într-o atmosferă plină de eleganță și bucurie, sub acordurile fermecătoare ale muzicii lui Johann Strauss II, în cele trei reprezentații ale spectacolului ”Liliacul”: 30 și 31 decembrie, ora 18:00 și 7 ianuarie, ora 18:30.
Prețul biletelor pornește de la 40 de lei pentru cele două spectacole din decembrie și de la 30 de lei pentru cel din ianuarie.
EVENIMENT
Polițiștii se pregătesc de proteste. Nu vor mai asigura paza secțiilor de votare la alegerile de anul viitor

Polițiștii din Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual anunță că, începând de săptămâna viitoare, vor protesta, în București, la sediile Guvernului, MAI, Ministerului Finanțelor și Ministerului Muncii, ”împotriva politicilor fiscal-bugetare discriminatorii și ineficiente, prin care actuala coaliție de guvernare amână acordarea unor drepturi restante și ignoră revendicările pentru 2024”.
Printre revendicările oamenilor legii se numără aplicarea, în integralitate, a Legii-cadru a salarizării 153/2017, respectiv acordarea sporurilor și idemnizațiilor la valorile salariale din iunie 2023, și nu la cele aflate acum în plată, care sunt mult mai mici; în fapt, familia ocupațională bugetară Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională a fost discriminată, în ultimii ani, din punct de vedere salarial, prin tot felul de OUG, care au impus prorogări, respectiv neaplicarea, la termenele prevăzute, a Legii-cadru 153/2017, care privesc polițiștii, militarii și personalul contractual din SAOPSN.
”Cerem includerea în bugetul public aferent anului 2024 a sumelor pentru plata personalului MAI care va fi implicat în cele două scrutine de alegeri de anul viitor, similar membrilor birourilor electorale de circumscripție.
Se impune actualizarea salariilor, de la 1 ianuarie 2024, în raport cu indicele de inflație stabilit oficial de către INS, dar și cu prețurile principalelor produse de consum și ale utilităților (minim 13,8%);
Incriminarea drastică a ultrajului
Vrem actualizarea salariului de grad în raport cu salariul minim pe economie, stabilit prin HG, nu cu valorile de referință actuale, diminuate și discriminatorii față de alte categorii bugetare;
Cerem asigurarea protecției juridice a polițistului, prin modificarea legislației, în sensul incriminării mai drastice a faptelor de ultraj (arest preventiv și închisoare cu executare pentru făptuitori, fără alternative sancționatorii”, arată sindicatul.
Polițiștii susțin că se impune modernizarea Statutului polițistului (actualul datează din 2002) și adoptarea unui Ghid al carierei în profesia de polițist, în concordanță cu realitățile actuale, dar și actualizarea normei de hrană (pentru polițiști și PC) și a normei de echipare, în raport cu statisticile oficiale ale INS și cu prevederile legale în domeniu.
Actualizarea sportului de suprasolicitare neuropsihică
”Se impune actualizarea sporului pentru suprasolicitare neuropsihică acordat polițistilor judiciariști / beneficiarilor din MAI, la nivelul maxim prevăzut de Lg. 153/2017, și nu la valoarea minimă, aflată în plată. Cerem actualizarea, la prețul pieței, a compensației pentru chirie, care se plătește și în prezent la cuantumul stabilit în urmă cu 14 ani (2009), cerem indexarea pensiilor militare de stat conform celor din sistemul de pensii publice.
Vrem obținerea dreptului constituțional la grevă pentru polițiști, deoarece actualele pârghii de luptă sindicală sunt insuficiente pentru categoria noastră profesională, avantajând forul legislativ, MAI și Guvernul”, au precizat polițiștii.
Acțiuni de protest
În situația în care revendicările lor nu vor fi luate în seamă, polițiștii își rezervă dreptul de a organiza acțiuni de protest, respectând litera legii, cu strictețe, fără efectuarea de ore suplimentare din partea funcționarilor publici cu statut special – polițiști din MAI/Poliția Română/Poliția de Frontieră/Imigrări, Pașapoarte ș.a. -, care vor soluționa prioritar doar urgențele și apelurile la 112, inclusiv în perioada apropiată, a Sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou, când concetățenii din diaspora urmează să revină în țară sau să se deplaseze peste graniță, în scop turistic.
”În cazul în care nu se vor găsi soluții, pentru solicitările noastre legitime, având în vedere faptul că Poliția este entitatea care poate asigura echidistant, imparțial, obiectiv și eficient paza secțiilor de votare, vă informăm că vom boicota cele 4 sesiuni de alegeri din 2024, adică în anul viitor nu vom asigura paza și ordinea la alegerile europarlamentare, locale, parlametare și prezidențiale.
Domnilor guvernanți, domnilor parlamentari, nu uitați: dacă strada nu va fi ocupată de polițiști, va fi ocupată de infractori!”, au afirmat polițiștii.

ANM anunță că urmează câteva zile în care temperaturile vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru data din calendar, apoi va urma o răcire. Se anunță deasemenea multe precipitații, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.
Crăciunul va fi mai friguros iar de Revelion sunt prognozate temperaturi normale pentru această perioadă, dar multe precipitații. În special în nord-vestul țării, dar și la munte, sunt așteptate precipitații în special sub formă de ninsoare.
Cum va fi VREMEA în următoarele 4 săptămâni. Se anunță un Crăciun FRIGUROS
Administrația Națională de Meteorologie a publicat estimarea valorilor termice și a precipitațiilor pentru următoarele patru săptămâni, până în 8 ianuarie 2024.
VREMEA: Săptămâna 11– 18 decembrie 2023
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile vestice, nord-vestice și centrale.
VREMEA: Săptămâna 18 – 25 decembrie 2023
Temperatura aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în zonele montane.
Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, în toate regiunile, cu posibilitatea unui ușor deficit în regiunile vestice și nord-vestice.
VREMEA: Săptămâna 25 decembrie 2023 – 1 ianuarie 2024
Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.
Cantitățile de precipitații vor avea o tendință ușor excedentară în cea mai mare parte a țării.
VREMEA: Săptămâna 1 – 8 ianuarie 2024
Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
Regimul pluviometric va fi ușor excedentar în toate regiunile, dar mai ales în cele nordice.

Dacă zăpadă nu prea e, ce alternative de distracție și relaxare mai are clujeanul într-un weekend de iarnă? Păi ia să vedem!
Weekendul care începe vineri, 8 decembrie și se termină duminică, 10 decembrie, vine cu o ofertă interesantă.
Ce puteți face în acest WEEKEND la Cluj-Napoca
În primul rând, la Muzeul de Artă are loc, în cadrul Târgului de Crăciun, Galeria de Stil – ediție specială. Vino și alege cele mai frumoase cadouri pentru cei dragi intr-o ediție specială de Sărbători! Colecții noi de haine, accesorii, decorațiuni florale sau accesorii pentru casă, toate realizate de oameni talentați, vor putea fi admirate și cumpărate aici. Galeria e deschisă de vineri de la ora 14 până duminică la 18.
Sâmbătă, 9 decembrie, la Teatrul Național va avea loc cea de-a XI-a ediție a Nopții Porților Deschise.
Strângere de jucării pentru copiii din spitalele clujene
Începând cu ora 18:00 și până după miezul nopții, sunteți invitați să dansați tango pe scena mare, să participați la ateliere de teatru de umbre sau de improvizație, să luați la întrebări actorii și actrițele și să asistați la concerte și stand-up comedy.
Ca în fiecare an, veți avea posibilitatea să descoperiți multe potențiale cadouri la Târgul de Crăciun, unde prietenii noștri vă vor tenta cu bijuterii, plante, dulciuri și tot felul de accesorii. În tot acest timp, puteți savura un suc, un ceai sau un vin fiert la Cafeneau Sisters, poate în timp ce vă bucurați cu prietenii de un joc de societate sau îi lăsați pe cei mici să se distreze creând felicitări de Crăciun.
Campania de donații din acest an este realizată în parteneriat cu Organizația Studenților Mediciniști Cluj – o strângere de jucării pentru copiii din spitalele clujene.
„Moby Dick” își așteaptă fanii la Hardward Pub
Amatorii de stand-up comedy sunt așteptați, sâmbătă 9 decembrie de la 20.00, la Flying Circus, la spectacolul „Swing the Joke”, un format în care fiecare comediant spune glumele proprii iar apoi încearcă să imite glumele colegilor.
Cei care iubesc muzica au de unde alege în acest weekend. În primul rând, trupa maghiară de rock „Moby Dick” își așteaptă fanii la Hardward Pub, de la ora 20. Experiența concertelor Moby Dick devine amintiri de neuitat și de neînlocuit pentru toată lumea, iar muzica trupei este o legătură între generații.
Duminică, 10 decembrie, de la ora 20, v-așteaptă un „Concert ‘n 4” cu Ada Milea, Bobo Burlăcianu, Anca Hanu și Cristi Rigman, adică, mai pe scurt, folk, teatru, energie și umor.
Tot duminică, dar de la ora 18:15, va fi vernisajul expoziției temporare „Vibrații Klezmer în Transilvania”, care va avea loc la Muzeon, str. Virgil Fulicea, nr. 3. Expoziția va fi una interactivă și include muzică live interpretată de Beth Silver, violoncelistă, pe baza unor piese evreiești culese din Maramureș de Max Eisikovits.