Connect with us

Editorial Opinii

OPINIE/ A fost odată America

Publicat


După încheierea zilei de 3 noiembrie, cu diferenţele de fus orar corespunzătoare pentru noi, realitatea alegerilor din America a devenit una curat suprarealistă, cu fraude masive, documentate, care continuă până azi, 6 noiembrie. A început să fie pus în aplicare programul pregătit de ceva vreme şi asupra căruia Donald Trump a atras atenţia, program care are un singur scop : fabricarea lui Joe Biden ca nou preşedinte al SUA (şi al imperiului global).

Suntem foarte aproape, o zi sau două, şi Joe Biden va fi declarat preşedinte de toată media înregimentată (CNN, New York Times etc. în SUA, dar şi media mainstream din alte ţări occidentale) şi de Big Tech, care îl cenzurează deja grosolan pe Donald Trump, preşedintele încă în exerciţiu.

„Sesizările către Curţi ale avocaţilor lui Trump (…) nu duc neapărat la succese sigure”

Echipele de avocaţi ale lui Donald Trump, conduse de Rudy Giuliani, fostul primar al New York-ului, au depus deja contestaţii în justiţie, dintre care unele au fost admise şi altele respinse. Trebuie ştiut că în SUA magistraţii sunt la rândul lor democraţi sau republicani, adică sunt aleşi şi ei prin vot direct.

Miliardarul George Soros a investit în ultimii ani sume mari în campanile procurorilor – la noi, ne amintim de susţinerile acordate unor Monica Macovei, Laura Codruţa Kövesi şi alte figuri din aparatul de justiţie. Dar sesizările către Curţi ale avocaţilor lui Trump pentru fraude de diferite feluri nu duc neapărat la succese sigure.

Trump şi republicanii au, în mare, de partea lor poporul – oameni înstăriţi, vechi familii, clasa medie şi o foarte întinsă clasă muncitoare sărăcită de mondializare. Adică America adevărată, în concret, partea centrală a SUA, de la Nord la Sud, lume mult mai interesată de viaţa cotidiană internă decât de marile fantezii globaliste şi militariste.

„În urmă cu patru ani, Donald Trump a beneficiat de efectul de surpriză”

Biden şi democraţii au de partea lor tot Sistemul, birocraţia de vârf, oligarhii, Wall Street-ul, Big Tech, Big Pharma, media centrală, organizaţiile feministe, Antifa, Black Lives Matter, multe universităţi, intelectuali publici şi, în general, locuitorii din marile oraşe de pe cele două Coaste, de Est şi de Vest. Lupta aceasta – cu conotaţii de 1821 la noi, între “popor” şi “tagma jefuitorilor” – este, evident, inegală.

În urmă cu patru ani, Donald Trump a beneficiat de efectul de surpriză, resimţit de adversari, care erau foarte siguri de victoria lor, încât au fost prinşi nepregătiţi să fraudeze, să întoarcă rezultatele, să falsifice şi să disimuleze. Se spune că alegerile în America se fraudează de multă vreme, de pe vremea lui George W. Bush şi Barack Obama. De altfel, Joe Biden a fost surprins spunând, fie şi din greşeală, cum adesea i se întâmplă, că democraţii, încă de pe timpul lui Barack Obama, ar fi “implementat organizaţia de fraudă electorală cea mai largă şi mai cuprinzătoare din istorie”.

„Donald Trump a anunţat în 6 noiembrie că nu recunoaşte victoria lui Joe Biden”

America pare să se găsească, după alegerile din 3 noiembrie, între o lovitură de stat aplicată prin alegeri presupus democratice şi un posibil război civil, cu dictatură militară la ieşire şi poate chiar destrămarea SUA. Asta mai ales dacă Donald Trump va reuşi să ducă plângerile penale în faţa Curţii Supreme. Care ar trebui să-i acorde victoria în alegeri. Atunci ar putea începe ce e mai rău. Cele vreo 400 de milioane de arme aflate în posesia populaţiei ar putea fi folosite. Situaţia e, oricum, explozivă din cauza crizei Covidului şi a crizei economice.

De altfel, Donald Trump a anunţat în 6 noiembrie, că nu recunoaşte victoria lui Joe Biden. De câteva luni, democraţii au promovat în media “scenariul” acestui refuz de recunoaştere a înfrângerii – o înfrângere neconfirmată de realitatea votului legal. Dimpotrivă chiar, Trump a beneficiat de un vot mult mai substanţial din partea populaţiei de culoare şi a celei hispanice.

„Cât de şifonată va fi democraţia americană după asemenea acuze de fraudare a alegerilor”

Cum se vor acomoda America şi lumea cu un preşedinte Joe Biden, impus de Sistemul global, cu dosarele lui de corupţie prezentate pe larg deja în toată presa lumii ? Iar Kamala Harris, care l-ar putea înlocui, e senatorul situat cel mai la stânga, mai la stânga decât socialistul Bernie Sanders. Ce autoritate ar putea avea un preşedinte american ales în condiţii atât de discutabile ? Trump şi trumpiştii oricum nu vor dispărea – mai grav, s-ar putea să aibă un cuvânt greu de spus în Senat şi în Camera Reprezentanţilor în urma votului recent, în care aşteptata performanţă democrată nu s-a confirmat.

Prima reacţie a pieţelor la eventualitatea « Joe Biden preşedinte » s-a constituit într-o cădere bruscă a dolarului. Rămâne de văzut cât de şifonată va fi democraţia americană după asemenea acuze de fraudare a alegerilor. Poţi să te gândeşti că aşa arată o lume condusă de oameni foarte în vârstă, cu foarte mulţi bani, preocupaţi numai de planurile lor infernale, indiferenţi la opinia publică americană şi la cea internaţională. (Petru Romoşan)

Cine este Petru Romoșan

Poet, editor, negustor și expert de artă. S-a născut la 30 martie 1957 în comuna Orăştioara de Sus (Hunedoara). A absolvit în 1976 Liceul “George Coșbuc” din Cluj-Napoca, după trei ani la Liceul “Ady Şincai”.

Activează pentru început în cenaclul literar “Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. Din 1972 devine membru al grupului de scriitori format în jurul revistei culturale “Tribuna” (seria Dumitru Radu Popescu). În anii ’80 se stabileşte în București și lucrează în comerțul de artă ca galerist al Fondului Plastic. Urmează Şcoala de Comerţ de artă a UAP.

Între 1988 și 1998 trăiește la Paris, unde își deschide o galerie şi activează pe piaţa de artă pariziană. Revine în țară în 1998, tot la București. Debutează publicistic în 1972 cu poezie în revista “Tribuna” (Cluj-Napoca). Debutul editorial are loc în 1977 cu volumul de versuri “Ochii lui Homer”, publicat la Editura Dacia din Cluj-Napoca. Au urmat alte două volume de poezie.

A alcătuit cinci antologii de poezie românească, printre care şi cea intitulată “Cele mai frumoase 100 de poezii ale limbii române” (Ed. Compania, 2001). Este deținătorul premiului pentru poezie acordat de revista “Tribuna” din Cluj-Napoca (1976) și al premiului pentru debut în poezie acordat de Uniunea Scriitorilor din România (1977).

Este administrator și editor al Editurii Compania din București, împreună cu soţia sa, Adina Kenereş, scriitoare şi editoare la rândul său.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

FOTO. Mircea Miclea: Cultura pupatului inelului, a supunerii, nu va produce un viitor mai bun pentru universitățile tehnice

Publicat

De

Mircea Miclea

O conferință despre viitorul universităților tehnice, organizată de fostul ministru al Educației, Mircea Miclea, a avut loc, vineri, la Cluj-Napoca,  la eveniment fiind prezenți doi profesori, unul de la UTCN – Dan Micu și unul de la Universitatea Politehnica Timișoara – Attila Simó.

Miclea a vorbit despre cum vede el viitorul acestor instituții de învățământ superior, dar s-a referit și la presiunile făcute ca un profesor de la București să nu participe la conferință.

Acesta a arătat că viitorul este o construcție și depinde de oameni cum va arăta.

Trebuie schimbări

”Viitorul universităților tehnice poate fi mai bun prin ideile pe care noi le avem. (…) Sunt multe lucruri care trebuie schimbate în cultura universităților tehnice, prima fiind trecerea de la indiferentism academic la o cultură a asumării responsabilității, a implicării.

Acest indiferentism înseamnă retragerea în nișa propriei discipline, astfel încât devenim indiferenți față de ceea ce întâmplă în alte discipline, cu calitatea și procesele din altă parte.

Efectul este că excelența, în loc să fie un mecanism care să scaleze excelența, aceasta rămâne doar rezultatul unor întreprinderi individuale.

Dacă nu am fi indiferenți, am crea la nivel de instituție un mecanism care să replice excelența”, a spus Miclea.

Nevoia de colaborare

Potrivit acestuia, un astfel de mecanism nu există, iar o schimbare la nivel universitar ar trebui să vizeze și acest aspect.

De asemenea, ar trebui să se facă trecerea la o cultură a colaborării în loc de o tribalizare universitară, dar și la colaborarea cu mediul economic, care este extrem de redusă.

Cultura pupatului inelului

La eveniment a mai fost invitat prof. Radu Porumb, de la Universitatea Națională de Științe și Tehnologie Politehnica București, care, însă, nu a mai ajuns la Cluj, se pare că din cauza unor presiuni făcute de actuala conducere a UTCN.

Referindu-se la aceste presiuni asupra profesorului din București să nu participe la eveniment, Mircea Miclea a spus că ar trebui ca în universități să se treacă de la cultura supunerii, la una a curajului.

”Din păcate, competența profesională nu corelează cu verticalitatea etică. Sunt multe situații în care oameni competenți, inteligenți din punct de vedere etic sunt lamentabili.

Cultura curajului

Le e teamă, se supun la tot felul de indicații, oportunisme. Știu și ce s-a întâmplat în legătură cu acest eveniment, apropo de presiunile făcute. Aceasta este o cultură a complianței? De unde această complianță în mediul academic, a supunerii? (…)

Această cultură a pupatului inelului, a supunerii, a oportunismului nu va produce un viitor mai bun pentru universitățile tehnice, dimpotrivă.

Trebuie să trecem la cultura curajului, în care un grup își asumă responsabilitatea de a spune ce e de spus și de a lua deciziile care trebuie luate și care vor produce schimbarea.

(…) Trebuie să apară un grup care să înțeleagă că va fi purtătorul de schimbare și va face schimbarea”, a conchis Mircea Miclea.

Dimensiunea internațională a universității

Mircea Miclea

Prof. dr. ing. Dan Micu de la UTCN, cu o carieră didactică și de cercetare de 25 de ani și care a predat la universități din Europa, SUA și China, a declarat la rândul său că a realizat un document de zeci de pagini despre cum vede el viitorul universităților tehnice.

Acesta a vorbit despre calitatea educației și cercetării, dar și despre diversificarea ofertei educaționale și globalizare, precizând că universitățile nu mai pot rămâne la dimensiunea locală sau regională, ci să treacă la cea internațională.

”Să ne axăm pe calitate nu pe cantitate, pe esență.

Curricula trebuie actualizată și să o facem flexibilă și accesibilă, să existe centrarea pe student, iar mediul economic să fie cu noi, să existe atractivitate”, a spus Micu.

Schimbarea stilului de predare

Acesta a susținut și necesitatea schimbării stilului de predare a profesorilor către studenți, ținând cont de auditoriu și de generația actuală.

”Într-un singur an am predat un semestru în SUA, o jumătate de semestru în China și am venit în România.

Mi-am schimbat cursul de 3 ori pentru că nu era același auditoriu, deși predam aceeași materie”, a precizat Dan Micu.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT în Turda. Un bărbat a fost LOVIT de o mașină. Este în stare gravă. A intervenit ISU Cluj

Publicat

ambulanta

Un bărbat a fost lovit de o mașină, vineri, în Turda, pe str. Victoriei. A intervenit ISU Cluj, care îi acordă primele îngrijiri.

Din informațiile primite, bărbatul ar fi în stare gravă.

ACCIDENT în Turda. Un bărbat a fost LOVIT de o mașină. Este în stare gravă. A intervenit ISU Cluj

Update:

„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit de puține momente pentru a acorda primul ajutor calificat unui tânăr implicat într-un accident rutier, petrecut pe strada Victoriei din municipiul Turda.

La fața locului s-au deplasat o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD, unde au găsit două autoturisme și o trotinetă avariată, precum și un tânăr care prezenta mai multe traumatisme, în stare de conștiență.

Echipajele operative i-au acordat primul ajutor calificat, ulterior fiind transportat la spital pentru îngrijiri medicale”, a transmis ISU Cluj.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Viorel Băltărețu: Clujul e întârziat în dezvoltare. Cu 15 până la 20 de ani

Publicat

Viorel Băltaretu

“Un Cluj sănătos economic înseamnă că toți locuitorii lui au, datorită locului de muncă sau afacerii proprii, o viață tihnită: o locuință, un salariu decent, economii. Apoi, mai înseamnă ca au parte de servicii publice de calitate, de la infrastructură, salubritate, sănătate și educație, până la mediu și funcționari care îi tratează cu respect. Asta e departe de a fi realitatea Clujului de azi. Orașul nostru a fost lăsat să se dezvolte inegal, fără o direcție clară. Unii o duc bine, alții sunt sufocați de costul vieții”, spune Viorel Băltărețu, deputat de Cluj și candidat în alegerile pentru Primăria Cluj-Napoca din partea Alianței Dreapata Unită.

Prezent la dezbaterea recentă pe tema ”Economia Clujului”, Băltărețu și-a prezentat planul pentru dezvoltarea economică a Clujului: “Creșterea bazei de impozitare, cu păstrarea nivelului de taxare curent și a gradului de colectare a taxelor, prin digitalizarea administrației, pentru a simplifica procesul de plată a taxelor și impozitelor locale – sunt cele două direcții prin care voi aduce mai mulți bani la Primărie.

Vă dau câteva exemple: colectarea automatizată a impozitului pe proprietăți, eficientizarea și transparentizarea sistemului de închiriere și plată a locurilor de parcare și implementarea unui sistem GIS, care să ne arate și dacă toate proprietățile sunt impozitate corect.

Investiții sub 35%

Antreprenor de meserie, deputatul clujean a tras un nou semnal de alarmă în ce privește procentul investițiilor în bugetul orașului, care nu a depășit 35% în ultimii ani.

“Avem nevoie atât de investiții publice, cât și private. Pe de o parte, e nevoie de marile proiecte de infrastructură amânate cu deceniile – centura ocolitoare cu drumurile de legătură, trenul metropolitan și terminalul cargo -, dar și de construcția de noi parcuri industriale și a unui centru de expoziții – conferințe, care vor aduce noi investitori privați”.

Infrastructura rutieră

“În economie, lucrurile trebuie făcute eficient, dar mai ales la timpul lor. Azi, orașul nostru încă se căznește să își facă infrastructură rutieră, infrastructură al cărei timp era acum 15 – 20 de ani, ca să putem profita din plin de avantajele ei economice.

În timp ce orașele europene dezvoltate se concentrează pe aspecte climatice, neutralitate în emisiile gazelor de seră, smart city și inteligență artificială, Clujul bate pasul pe loc în dezvoltarea urbană.

Dacă Primăria continuă strategia “randări și licitații anulate” și nu trece la fapte, vom rămâne în trecut”, a concluzionat Viorel Băltărețu în finalul dezbaterii.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Un căprior s-a întors în sălbăticie cu ajutorul jandarmilor clujeni, după ce a ajuns în curtea unei firme din Mărăști

Publicat

De

Căprior salvat de jandarmii din Cluj

Jandarmii clujeni au eliberat în sălbăticie un căprior găsit în curtea unei societăți comerciale din cartierul Mărăști. Animalul nu a fost rănit.

Prezența căpriorului în curtea unei societăți comerciale din cartierul clujean Mărăști a fost sesizată, vineri, printr-un apel la 112.

Un echipaj de jandarmerie din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj a intervenit la fața locului și a imobilizat animalul pentru a nu-i provoca leziuni.

Ulterior, căpriorul a fost eliberat în mediul natural, în afara zonei locuite, arată reprezentanții IJJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax