Connect with us

EVENIMENT

Omul de afaceri clujean Sergiu Biriș, mărturie despre COVID: Dacă vă infectați, acest virus o să vă demoleze psihic, picătură cu picătură

Publicat


Omul de afaceri clujean Sergiu Biriș, co-fondator al platformelor Trilulilu și LiveRail, a postat propria sa mărturie după trei săptămâni traumatizante de îmbolnăvire cu COVID. Acum este acasă, vindecat, și a recomandat tuturor să se protejeze, pentru că noul coronavirus nu este predictibil.  

A luat varianta agresivă a virusului

”Daca mi-ati simtit lipsa in ultimele saptamani, am vrut sa va zic ca n-am fost prin vacanta sau concediu (I wish!). Din pacate am avut parte in ultimele 3 saptamani de o experienta traumatizanta cu nenorocitul asta de virus, din care doua am stat internat la Spitalul Clinic Municipal din Cluj-Napoca.

Desi vreau sa uit cat mai rapid aceasta experienta… m-am gandit ca poate daca scriu cateva randuri va va ajuta sa va faceti si voi o idee despre ce inseamna acest virus si sa va puna putin lucrurile in perspectiva”, a spus Biriș.

Spre deosebire de multi dintre cunoscutii sai care au trecut peste COVID ca peste “o raceala mai nasoala”, clujeanul a avut, din pacate am avut “norocul” sa se infecteze cu o varianta agresiva a virusului.

”Cum m-am infectat? Nu stiu. Am avut grija, am respectat regulile, chiar si cu mai mare strictete decat cei din jurul meu. Chiar am fost insistent cu oamenii din jur sa aiba grija, sa poarte masca, sa se dezinfecteze. Am postat inclusiv pe social media despre cat de important e sa te protejezi. Dar, din pacate l-am luat si n-am nici in ziua de azi cea mai mica idee cum”, a explicat Sergiu Biriș.

Acesta susține că partea cu infectarea l-a luat complet prin surprindere si ca a fost singurul din familie confirmat pozitiv. Singura sa teorie legata de infectare este ca nu a avut suficienta grija la sanatate in general, pentru că muncea prea mult, avea imunitatea scazuta iar boala l-a prins pe picior mai gresit decat pe altii.

Boala a debutat cu toate simptomele

”Pentru mine boala a debutat cu toate simptomele: febra, frisoane, pierderea gustului/mirosului, tuse, oboseala, dureri musculare, dureri de cap, tot. In mintea mea speram la “ceva ca o gripa” si ca vor merge lucrurile inspre mai bine dupa cateva zile… ca va fi ca in cazul unei gripe obisnuite: dupa cateva zile incepi sa iti mai revii, mai zaci in pat, mai faci una alta, dar pana la urma te refaci.

Ma gandeam: sunt tanar, n-are cum sa fie mai grav de atat. Sigur o sa imi revin. Problema e ca la o saptamana dupa infectare, desi eram pe tratament, lucrurile s-au agravat si am inceput sa am probleme serioase de respiratie. Aveam dureri de cap incontinuu, eram deshidratat, continua febra… si deja eram in punctul in care fiecare respiratie era un efort.

Nu mai puteam zice o propozitie intreaga fara sa ma inec de la tuse. Era tot mai evident ca ramaneam incet-incet fara aer in plamani. O senzatie groaznica sa nu iti dea plamanii aerul cu care te-au obisnuit”, a explicat acesta.

La recomandarea medicului, și-a verificat constant saturatia oxigenului in sange cu un pulsoximetru, dar cifrele mergeau din ce in ce mai rau asa ca, in momentul in care a ajuns la sub 90% saturatie, duminica noaptea, s-a decis sa sune la 112.

”N-aveam aer”

”Era clar ca nu mai era de joaca. Era clar ca asta nu mai era ca <<gripa obisnuita>> si ca ceea ce simteam nu avea sa treaca de la sine. A fost cea mai desteapta decizie sa sun la 112. Din fericire, am avut noroc. Salvarea a venit repede si din momentul in care m-au vazut m-au conectat imediat la oxigen. In momentul conectarii la oxigen mi s-a oprit durerea de cap si tusea. Era clar unde era problema. N-aveam aer”, a mai spus omul de afaceri.

Sergiu Biriș a precizat că la spital i s-a facut un CT la plamani si a aflat ca “a castigat” varianta COVID cu suprainfectie la plamani și i s-a spus ca pe o scara de la 1 la 20, plamanii erau afectati pe la 12-13. ”Aveam o varianta severa de COVID, una care va trebui tratata agresiv, motiv pentru care ma vor interna. Atunci a fost un moment in care am simtit efectiv ca am noroc.

Era 1 noaptea si tocmai se elibereze un pat in spital. Nu pot sa subliniez suficient de mult ce a insemnat pt. mine sa aflu in noaptea aia ca aveam un pat in spital. Intr-o secunda s-a redus totul la importanta vitala de a avea parte de un pat in spital, de tratament si de oameni care te pot tine in viata si sa te faca bine. Atat. La asta mi s-a redus orice dorinta. Sa am un pat in spital si implicit sansa sa ma fac bine”, a menționat clujeanul.

Acesta a mărturisit că a fost din prima secunda extrem de impresionat de doctori si de asistente, care l-au tratat cu un profesionalism incredibil, avand in vedere circumstantele, incarcarea, stresul prin care mi-am dat seama ca trec fiecare.

Jos pălăria pentru cadrele medicale

Cadrele medicale au facut tot posibilul sa îl faca sa se simtă cat mai confortabil, i-au raspuns oricaror intrebari, au fost incontinuu cu atitudine pozitiva si s-au ingrijit de el cu un zambet pe buze, care stia ca e acolo, desi nu li se vedeau decat ochii din spatele vizierei si toate straturile protectoare pe care le purtau.

”Nu stiu cum reusesc acesti oameni sa se mentina atat de dedicati in fata unui astfel de tsunami de infectari, dar ii consider supra-oameni. Mi se pare un miracol sa poti sa fii atat de dedicat in asemenea conditii si sa mai si zambesti. N-o sa intru in mai multe detalii legate de tratament, pentru ca nu cred ca e relevant. Dupa 2 saptamani m-am facut bine, am revenit acasa”, a mai spus Sergiu Biriș.

Nimic nu e predictibil

”Cel mai important de luat in seama, apropo de protejarea voastra si a familiilor voastre, este ca, daca va infectati, acest virus o sa va demoleze psihic, picatura cu picatura. Acest virus te traumatizeaza prin nepredictibilitatea lui, pentru ca in mintea ta nu stii exact ce va urma. Nimic nu e predictibil.

Nu poti fi sigur ca mergi inspre mai bine sau mai rau. Nu poti fi sigur ca vei reactiona la tratament. Vei avea tratament? Incepi sa ramai incet-incet fara aer… Nu mai exista locuri in spitale. Ce faci? Aici e problema reala a acestui nenorocit de virus.

Asta e de fapt punctul in care nu vrei sa te regasesti: in punctul in care variantele tale de a supravietui, pana la urma, se ingusteaza atat de tare, incat ajungi la <<voia sortii>>. Cum ai noroc… Ai un pat. Noroc. N-ai. Ghinion. Si, din pacate, dragilor, acolo suntem acum”, a mai afirmat Biriș.

Nu mai sunt locuri în spitale

Potrivit acestuia, tot ce se vede in presa legat de suprasolicitarea spitalelor este viata reala, nu mai exista locuri in spitale iar oamenii sunt in triaje in corturi afara si pe liste de asteptare.

”Nici nu vreau sa ma gandesc ce inseamna sa fii pus pe o lista de asteptare cand tu n-ai oxigen nici sa zici doua cuvinte … sau sa nu ai sansa sa ajungi macar sa ai parte de tratament cat de cat. Pentru foarte multi cateva ore/zile inseamna deja <<prea tarziu>>.

Ce vreau sa spun e ca tu tebuie sa faci tot posibilul sa nu te infectezi, pentru ca, din pacate, poti deveni victima colaterala a unui sistem, care chiar daca isi doreste sa te faca bine, e dedicat, e profesionist… nu poate. E pe butuci. E intins la maximum, n-are nici el oxigen… si trage de el cat poate de mult. Nu-l pune in situatia in care sa fie fortat sa te puna pe o lista de asteptare… Asta trebuie sa fie in mintea ta, apropo de protectie. Nu te pune in situatia sa ajungi acolo”, a mai explicat Biriș.

Concluzia trasă de Sergiu Biriș este ca oamenii să aibă mare grija de ei.

”Exagerati cu grija de voi. Puneti-va sanatatea personala pe primul loc. Mentineti-va sanatosi in general si cu imunitatea ridicata, incat sa aveti macar o sansa de lupta cinstita in cazul in care va atinge virusul. Protejati-va cat mai bine si nu va expuneti inutil, ca nu merita <<sa-l faci si macar ai scapat>>. Asa cum ziceam, nu stii cat de scurt e paiul pe care o sa il tragi.

Cred ca vaccinul de anul viitor va fi solutia, dar va dura suficient timp pana sa scapam cu totii din nebunia asta. Pana atunci, protejati-va cat puteti, atat cat puteti si cat depinde de voi. In rest, asa cum ati vazut, se poate intampla orice, chiar daca ai cele mai bune intentii”, a conchis Sergiu Biriș.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Manci CACAT

    noiembrie 27, 2020 la 4:04 pm

    mars ba baiatule de aici . De covid au murit pana acum numa saraci , toate vedetele care l-au luat au scapat . asta e virusu saracului ….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

EXCLUSIV. Premieră la Cluj. Concurs de Counter – Strike 2 în BT Arena, cu premii totale de 1,25 milioane de dolari

Publicat

De

Counter

Liga Jucătorilor Profesioniști (PGL) a jocurilor pe calculator organizează, în perioada 14-23 februarie 2025, în premieră la Cluj-Napoca, un concurs de Counter-Strike 2 care se va desfășura în BT Arena.

Organizatorii au anunțat că la competiție vor participa 16 echipe formate din câte 8 jucători.

Premiile totale oferite sunt de 1,25 milioane de dolari, din care 400.000 de dolari revin ocupantului primului loc.

La concurs este așteptat să participe și Mihai ”iM” Ivan, primul jucător român de Counter-Strike care a câștigat în luna martie a acestui an un Major, la Copenhaga, alături de colegii săi de la echipa Navi.

Major este una dintre cele mai importante competiții din lumea esports, a jocurilor electronice pe calculator practicate la un nivel competițional și profesionist.

În anul 2008 la Jocurile Olimpice de la Beijing, Counter-Strike-ul a fost propus comisiei olimpice pentru introducerea acestuia ca sport olimpic, unde a fost și acceptat, iar Counter-Strike-ul a fost sport olimpic și la JO  din 2012 desfășurate în Londra (Marea Britanie).

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Cinci copii talentați din Cluj-Napoca primesc gratuit câte o pianină prin proiectul caritabil „Floare Albastră”

Publicat

De

Pianină

Cinci copii talentați din Cluj-Napoca primesc gratuit câte o pianină prin proiectul caritabil „Floare Albastră”, aceștia fiind elevi Școala Gimnazială de Muzică ”Augustin Bena” și Colegiul de Muzică ”Sigismund Toduță”.

Proiectul este susținut de un grup de oameni de bine care doresc să își păstreze anonimatul, contribuind prin gestul lor la pregătirea artistică a unor tineri, viitori muzicieni.

pianină

„Ne-am bucura tare mult să aflăm peste ani că măcar unul dintre cei 5 copii va străluci pe mari scene ale lumii, iar asta și datorită implicării noastre”, ne-a declarat unul din inițiatorii Proiectului.
Cele 5 pianine (Schiedmayer, Ackermann, Glaser, Pfeiffer Stuttgart și Sauter) au fost aduse din Germania și vor fi oferite prin tragere la sorți în cadrul unui eveniment programat, miercuri, la ora 19 la Sala Radio Cluj.

Aici va avea loc concertul anual de colinde „La toată casa-i lumină”, producător și prezentator fiind redactorul Alin Pop.

Intrarea este liberă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Vom avea noul guvern până la finalul anului? Emil Boc: E cam strâns calendarul, dar nu este imposibil

Publicat

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, este de părere că nu e exclus să avem un guvern până la 1 ianuarie, însă totul depinde de negocieri.

Primarul Clujului, Emil Boc, a oferit detalii despre procesul de formare a noului guvern, subliniind că, deși termenul de 1 ianuarie pentru instalarea unui guvern funcțional este strâns, nu este imposibil să fie atins.

Întrebat dacă România va avea un guvern până la sfârșitul anului, primarul Emil Boc a răspuns: „Zilele acestea se va știi. Parlamentul a fost convocat pentru data de 20 decembrie, dacă am înțeles bine, pentru că înainte de a avea un guvern trebuie să ai un parlament validat. După aceea se face comisia de validare, știu pentru că am făcut și eu parte din comisia de validare a parlamentului, și care va valida fiecare mandat de parlamentar, după care fiecare parlamentar depune jurământul. Procedura aceasta durează câteva zile”, a declarat Emil Boc, la Ziua Live.

Totul depinde de negocierile dintre partide

Edilul a subliniat că negocierea între partidele politice va juca un rol esențial în accelerarea acestui proces.

„După aceea, președintele României invită partidele la consultări și desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru. Prim-ministrul desemnat are la dispoziție maxim 10 zile să propună o echipă de guvernare, cu care se va prezenta pentru dezbatere și vot în parlament, după care merge la Cotroceni, depune jurământul și intră în funcție. E cam strâns acest calendar de sfârșit de an, nu este imposibil, dar depinde de cum progresează negocierile”, a mai arătat edilul.

„Opțiunea este un guvern pro-european”

Primarul Clujului a subliniat că un guvern pro-european ar trebui să fie soluția de moment pentru România, accentuând importanța unui guvern care să ofere eficiență și priorități clare.

„Opțiunea este un guvern pro-european, care cred eu că reprezintă soluția momentului. Astăzi, România are nevoie ca aceste forțe politice să meargă împreună și să arate eficiență. Fiecare partid din aria pro-europeană trebuie să vină cu un set de priorități care să poată fi făcute, nu să promiți luna de pe cer într-un program de guvernare după care să nu faci nimic din el. Să vii cu un set de măsuri care sunt acceptate de către toți membrii coaliției”, a mai afirmat Emil Boc.

Citește mai departe

EVENIMENT

O turmă de mistreți terorizează locuitorii din zona Becaș: „Mi-au stricat gardurile și mi-au săpat pământul!”

Publicat

Locuitorii din zona Becaș din Cluj-Napoca reclamă problema mistreților care apar tot mai des în cartier și produc pagube în gospodării.

Un clujean a tras un semnal de alarmă pe platforma MyCluj legat de prezența mistreților în zona Becaș, semnalând că situația devine din ce în ce mai greu de gestionat.

„Vă rog să ne ajutați!”

„De câteva luni, în zona Becaș apare o turmă de mistreți. În ultimele zile vin mereu. Cam 6. Câinii mei au reușit să-i îndepărteze până acum, dar nu știu până unde se va ajunge. Mi-au stricat gardurile și mi-au săpat pământul. Vin și ziua, și noaptea. Vă rog să ne ajutați”, a scris clujeanul exasperat.

Sesizarea, făcută pe 16 decembrie, a fost preluată de Primăria Cluj-Napoca și figurează momentan „în lucru”. Deși prezența mistreților a devenit obișnuită în zonele de lângă pădure, incursiunile lor devin tot mai agresive, iar localnicii se tem că situația ar putea scăpa de sub control.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax