Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

OFICIAL/ Vaccinarea profesorilor ar putea începe săptămâna viitoare

Publicat


Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, anunță că vaccinarea profesorilor ar putea începe în a doua parte a săptămânii viitoare. El a spus că decizia finală va fi luată luni și că vaccinarea tuturor profesorilor va ține o săptămână.

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat vineri seara, la Digi 24, că vaccinarea ar putea începe mai repede decât s-a estimat inițial. Campania s-ar putea termina într-o săptămână deoarece mai sunt de vaccinat doar 60.000 de cadre didactice în afara celor care sunt programate sau vaccinate.

„Am creat un scenariu astfel încât să putem face vaccinarea începând probabil chiar de săptămâna viitoare. Deși am anunțat de la 1 martie, am făcut o reevaluare, din a doua parte a săptămânii viitoare ar putea începe (…) Noi vrem ca într-o săptămână să finalizăm operațiunea. Luni avem ultima evaluare, finalizăm procedurile”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Pentru vaccinare, profesorii nu sunt nevoiți să se programeze pe platformă.

„Nu mai avem nevoie de programare tocmai pentru a nu aștepta eliberarea unui loc în platformă, datele sunt centralizate de fiecare instituție de învățământ și trimise către inspectoratele școlare”, a precizat Gheorghiță.

Profesorii vor fi vaccinați în centre organizate în sediile Casei Corpului Didactic și în universități. Vor fi folosite vaccinurile AstraZeneca și Pfizer astfel încât să poată fi acoperite toate categoriile de vârstă. Gheorghiță a mai spus că, probabil, persoanele sub 55 de ani vor fi vaccinate cu AstraZeneca.

(sursa: Mediafax)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ATENȚIE. Se schimbă locul probei de traseu pentru permisul de conducere la Cluj-Napoca

Publicat

traseu

Prefectura Cluj anunță că începând de miercuri, 8 mai, examinarea la proba practică pentru obținerea permisului de conducere (traseu), în municipiul Cluj-Napoca are ca loc de plecare Str. Bobâlnei, nr. 26 (Piața Oser).

Potrivit anunțului, în ziua de sâmbătă, 11 mai, plecarea se va face tot de la vechea locație, str. Plevnei.

Tot începând cu luna mai 2024 se reia examinarea la proba practică și în municipiul Gherla.

 

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO. Trailerul „Waste Side Story”, spectacolul care spune povestea celor peste 2.000 de locuitori de la Pata Rât

Publicat

De

Mai sunt 4 zile până la premiera pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca a „Waste Side Story”. Organizatorii au lansat trailerul spectacolului.

Viața oamenilor de la Pata Rât a fost transpusă într-un spectacol inedit, care va avea premiera pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca vineri, 10 mai.

„Waste Side Story” aduce în atenția publicului atât problemele, cât și visele celor peste 2.000 de suflete izolate în cea mai mediatizată comunitate de romi din România, folosind ca surse documentare chiar mărturiile locuitorilor.

Astfel, libretul operei, semnat de actrița și scenarista Mara Căruțașu, a luat naștere prin organizarea unor ateliere în cadrul comunității, în vederea desfășurării cărora a fost cumpărat un container de 36 de metri pătrați, unde au avut loc discuții cu locuitorii din Pata-Rât.

Muzica spectacolului a fost compusă de doi tineri compozitori germani, Dominik Schuster și Tobias Gröninger, deja cu o experiență semnificativă în muzica de film și operă.

Locuitori din Pata Rât vor urca pe scenă

Anunțat ca proiect în cadrul unui eveniment public organizat la Cluj-Napoca în toamna anului trecut, spectacolul se află acum în pregătiri intense, fiind un bun exemplu de colaborare dintre societatea civilă, mediul cultural și mediul public.

„Vizibilitatea și asimilarea informațiilor din cadrul comunităților de romi sunt esențiale pentru implementarea politicilor și inițiativelor care promovează incluziunea și oferă oportunități egale pentru toți membrii comunității.

Opera are capacitatea de a explora teme universale prin implicarea creatorilor din comunitățile marginalizate și poate contribui la schimbarea percepției despre romi, evidențiind bogăția lor culturală și artistică și contracarând stereotipurile negative.

Prin intermediul operei, se pot crea conexiuni emoționale puternice și se poate promova înțelegerea și empatia între diferitele grupuri sociale”, a declarat Alexandru „Pepe” Fechete, activist rom, facilitator comunitar.

„Waste Side Story e despre povești pe care le aruncăm la gunoi”

Regizorul spectacolului este Dan Vasile, cel care a semnat, de-a lungul anilor, montarea a peste treizeci de spectacole de teatru, atât clasice, cât și contemporane. Printre interpreți se vor numără soliști și instrumentiști ai Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, precum și reprezentanți ai comunității rome locale.

„La Pata Rât, groapa de gunoi a Clujului, vorbim de o necropolă a istoriei înscrisă pe dealuri de deșeuri de peste 17 hectare. Vorbim de peste 2.000 de cetățeni clujeni aruncați, la rândul lor, la gunoi. Vorbim de poveștile care se zbat să continue pe acest sit.

Una este ceea ce rămâne la finalul zilei dintr-unul din cele mai scumpe orașe din România, Clujul, alta este despre comunitatea de romi care trăiește acolo și care e, într-un fel, ceea ce rămâne după ce se îndepărtează machiajul social.

Pentru această comunitate, societatea manifestă uneori puseuri reciclative, dar niciodată nu elaborează o strategie pe termen lung. Waste Side Story e despre povești pe care le aruncăm la gunoi pentru că e mai comod așa. Iar în spatele fiecărei povești e, de fapt, o viață. Și fiecare viață contează”, a mărturisit regizorul Dan Vasile.

Spectacolul face parte din cadrul din proiectul Grand Opera Pata Rât, o inițiativă din zona artei angajate social care mizează pe auto-împuternicirea comunităților marginalizate de la Pata Rât și pe abordarea relațiilor Pata-Cluj prin capacitatea proceselor culturale de a conecta și apropia oameni, de a genera reflecție și dialog, de a crea spații de întâlnire, de a mobiliza energii sociale emancipatoare.

Citește mai departe

EVENIMENT

O mașină a intrat într-un cap de pod, între Bobâlna și Răzbuneni. Șoferul a ajuns la spital

Publicat

De

Un șofer a ajuns la spital, după ce a intrat cu mașina într-un cap de pod, între localitățile Bobâlna și Răzbuneni. 

Un accident cu un singur autoturism a avut loc marți dimineață, pe DJ108B, între localitățile Răzbuneni și Bobâlna. Mașina a intrat în coliziune cu un cap de pod.

Șoferul mașinii a fost rănit în accident, fiind transportat la spital pentru investigații medicale.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut între Bobâlna și Răzbuneni. În accident a fost implicat un singur autoturism, însă din fericire nu au existat victime încarcerate. Un bărbat, conștient și cooperant, primește îngrijiri medicale. La misiune iau parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD. Bărbatul a fost transportat la spital pentru investigații suplimentare”, a transmis ISU Cluj.

„Din primele cercetări s-a stabilit că un conducător auto de 59 de ani, din municipiul Gherla, care se deplasa cu un autoturism din direcția municipiului Dej spre Jibou, ar fi intrat în coliziune cu un cap de pod. În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea acestuia, ulterior fiind transportat la spital pentru îngrijiri medicale. Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ”, a arătat IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce este EDR? Cutia neagră la mașini va fi OBLIGATORIE începând cu 6 iulie 2024. Ce date colectează

Publicat

sofer

EDR este prescurtarea pentru Event Data Recorder, cunoscut și drept cutia neagră. Acest dispozitiv va deveni obligatoriu pe orice autovehicul înmatriculat începând cu data de 6 iulie 2024.

Utilizat inițial în aviație, acest dispozitiv a ajuns după câteva zeci de ani să fie obligatoriu și pe mașini, scrie G4Media.

Cunoscute sub numele de ”cutii negre”, aparatele de înregistrare a zborurilor au fost impuse în domeniul aviației la sfârșitul anilor 1960.

În ciuda numelui lor, acestea nu sunt de fapt negre; aceste dispozitive sunt de obicei de culoare portocalie pentru a fi mai ușor de găsit după un accident, conform Alba24.ro.

În cursul acestui an, un dispozitiv similar va deveni obligatoriu pe toate mașinile noi vândute în Uniunea Europeană.

Cutia neagră la mașini va înregistra o multitudine de date care au relevanță în cazul unui accident de circulație.

Ce date va înregistra EDR

Cutia neagră va înregistra o serie de date specifice utilizării automobilului și va putea ofer informații în cazul unor incidente:

– viteza de deplasare,
– poziția pedalelor de accelerație și frâna (cât de tare a fost apăsată pedala),
– turația motorului, unghiul de virare,
– activitatea sistemelelor de siguranță precum ABS-ul și sistemul de control al stabilității,
– momentul declanșării airbag-urilor,
– purtarea centurilor de siguranță
– multe alte date.

Dispozitivul va înregistra în buclă toți acești parametri, dar salvarea lor se va face doar în cazul unui accident.

Dispozitivul va înregistra și salva doar datele înregistrate cu 5 secunde înainte de momentul impactului și 3 secunde după impact.

Comisia Europeană a precizat că sistemul nu va permite identificarea proprietarului autovehiculului sau a șoferului și nu va putea înregistra audio sau video, iar Parlamentul European va defini clar și precis durata păstrării datelor, precum și persoanele sau entitățile care le vor putea consulta.

Ce autovehicule sunt vizate

Începând din iulie 2024, toate mașinile nou înmatriculate în Uniunea Europeană trebuie să fie echipate în mod standard cu un „Event Data Recorder” (EDR).

Această cerință se aplică autoturismelor care se încadrează în clasa M1, care pot găzdui până la opt locuri pentru pasageri, în plus față de scaunul șoferului.

În plus, vehiculele comerciale încadrate în clasa N1, inclusiv camionetele și furgonetele care nu depășesc 3.500 de kilograme, vor fi, de asemenea, echipate cu echivalentul auto al unei cutii negre.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax