ACTUALITATE
OFICIAL. Preşedintele Agenţiei Anti-Doping, PREŞEDINTE la CFR Cluj. Cristian Balaj a făcut anunţul
Preşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping (ANAD), fostul arbitru internaţional Cristian Balaj, a anunţat, marţi, pe contul său de Facebook că va deveni noul preşedinte al clubului de fotbal CFR Cluj după ce noua lege antidoping va fi adoptată.
Confirm înţelegerea
”Confirm înţelegerea cu CFR Cluj, aceasta urmează să fie parafată în perioada următoare. În urma discuţiilor cu acţionarii, am rămas plăcut impresionat de proiectele serioase pe care mi le-au prezentat, în mod special de cel al înfiinţării unei academii de juniori care va aduce un plus valoare nu doar pentru viitorul clubului, cât şi pentru echipa naţională.
Discuţiile abordate au vizat atribuţiile funcţiei de preşedinte, iar singurul subiect legat de arbitraj a fost nevoia implementării sistemului VAR în România pentru a elimina greşelile majore”, a afirmat Balaj.
Am decis
Preşedintele ANAD a precizat că va prelua funcţia la CFR imediat după ce proiectul noii legi antidoping va intra pe făgaş normal în Parlament: ”Am decis ca preluarea funcţiei de preşedinte al CFR Cluj să fie făcută imediat după ce proiectul de lege în derulare intră pe făgaş normal în Parlament şi este asigurată procedura de urgenţă propusă în urma şedinţei de Guvern”.
Balaj subliniază că acum atenţia sa se îndreaptă ”către decizia WADA de a declara Agenţia Naţională Anti-Doping ca fiind neconformă până la adoptarea noii legi antidoping”.
Şef la ANAD din 2019
ANAD a fost declarată, marţi, neconformă de către Agenţia Mondială Antidoping (AMA-WADA), alături de alte şapte organizaţii, pentru neimplementarea Codului Antidoping Mondial, versiunea 2021.
Cristian Balaj a fost numit la conducerea ANAD pe 18 ianuarie 2019. Cristian Balaj a ocupat anterior funcţia de consilier în cadrul MTS în mandatele miniştrilor Marius Dunca, Ioana Bran şi Bogdan Matei. De asemenea, el a acumulat experienţă managerială în calitate de preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Fotbal Maramureş, unde a fost ales în funcţie în 2010 şi reales în unanimitate în 2014.
Un mare arbitru
Cariera sa de arbitru a debutat în 1994, iar în Liga I a condus pentru prima oară în anul 2000 meciul dintre Steaua Bucureşti – FC Braşov. Până la finele carierei, a condus peste 340 de meciuri în Liga I şi deţine recordul celor mai multe finale de Cupa României arbitrate – patru. El a devenit arbitru FIFA în 2003. Doi ani mai târziu a arbitrat în Cupa UEFA (actualmente Europa League), iar în 2010 a debutat în UEFA Champions League.
A arbitrat echipe precum AC Milan, FC Barcelona, AS Monaco, Borussia Dortmund, în meciuri de Champions League şi Europa League. A oficiat jocuri de calificare atât pentru Cupe Mondiale, cât şi pentru Campionate Europene, fluierând reprezentative precum Germania, Polonia şi Cehia. A oficiat la turnee finale de EURO pentru categoriile de vârstă Under-17 şi Under-19.
În 2001, Balaj a cucerit pentru prima dată premiul de cel mai bun arbitru din România, atât din partea Federaţiei Române de Fotbal (prin intermediul Comisiei Centrale a Arbitrilor), cât şi într-o gală organizată de Clubul Sportiv al Jurnaliştilor. De atunci a fost nominalizat la acest titlu de diverse foruri (inclusiv de Comisia Centrală a Arbitrilor) în fiecare an, fiind arbitrul român cu cele mai multe astfel de titluri în palmares.
A arbitrat ultima oară în decembrie 2016, la un meci din Liga I dintre echipele Gaz Metan Mediaş şi Astra Giurgiu. La Gala Fotbalului Românesc din 2018, lui Cristian Balaj i-a fost decernat Premiul de Excelenţă pentru întreaga activitate în arbitraj. AGERPRES
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Uncategorized
Marcel Ciolacu nu se pronunță cu privire la sprijinul pentru candidații la Președinție: Românii trebuie să hotărască singuri
Marcel Ciolacu, președintele PSD, nu s-a pronunțat, luni, cu privire la sprijinul pe care partidul său îl va acorda sau nu unuia dintre candidații la Președinția României, respectiv Călin Georgescu și Elena Lasconi.
El a declarat că a înțeles decizia românilor și îi respectă, asta după ce CCR a decis să valideze primul tur al alegerilor prezidențiale.
Marcel Ciolacu nu se pronunță cu privire la sprijinul pentru un candidat la Președinție: Românii trebuie să hotărască singuri
“Indiferent ce voi spune eu, oamenii vor decide singuri ce vor alege”, a declarat Marcel Ciolacu, care a spus că acum, după ce PSD a obținut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare, partidul își va asuma “rolul de liant”.
Marcel Ciolacu a mai spus că primul cu care va avea o discuție este noul lider PNL, Ilie Bolojan.
“Consider că este cât se poate de corect ca primul om cu care să port o discuție să fie Ilie Bolojan”, a spus Macerl Ciolacu.
Universitatea Cluj a întâlnit-o, luni seara pe Cluj Arena, pe UTA, într-un meci din etapa a 18-a a Superligii de fotbal. Deși a controlat în mare măsură partida, „U” n-a reușit să iasă din pasa neagră în care se află, pierzând cu 0-1, gol marcat de Kadiri (min.28). Astfel, cel puțin pentru o săptămână, rivala din oraș rămâne lider.
Echipele de start:
„U” Cluj (4-3-1-2): Gertmonas – Boboc, Masoero, Van Der Werff, Chipciu – Bic – Popescu – Silaghi, Nistor, Thiam – Miranyan
Rezerve: Gorcea, Oancea, Simon, Codrea, Oaidă, Tchassem, Bettaieb, Mitrea, Lasure, Rață, Sfait, Blănuță.
Antrenor Ioan Ovidiu Sabău;
UTA (4-2-3-1): R. Popa – Râpă, Poulolo, Conte, Mabea – Tsouka, Mihai, Fabry – Ghezali, Kadiri, Omondi
Rezerve: Hrezdac, Mitrovic, Taroi, Trif, Vuletich, Zsori, Cîmpanu, Cristea, Dragoș
Antrenor: Mircea Rednic;
Stadion: Cluj Arena (Cluj-Napoca);
Arbitru: Marian Barbu
Asistenți: A1: Ovidiu Artene, A2: Imre-Laszlo Bucsi
Arbitru VAR: Istvan Kovacs
Asistent VAR: Alexandru Vodă
Clujenii s-au instalat de la început în jumătatea arădenilor însă, treptat, UTA echilibrează ostilitățile. Van der Werff lovește balonul cu capul în min.8 însă îl trimite peste poartă. După doar câteva minute, Omondi șutează periculos pe lângă poartă.
În min.28, Kadiri îl execută pe Gertmonas cu o foarfecă din careu, pentru 0-1.
Clujenii se aruncă în atac dar greșes la ultima pasă. Pe final de repriză, lovitura de cap a lui Miranyan lovește bara și urmează un carambol ca la flipper în care mingea ricoșează de la un jucător la altul până părăsește zona periculoasă.
Bic luftează din 6m, însă balonul părăsise terenul la centrarea lui Silaghi.
Repriza a doua a fost dominată total de clujeni, însă fără nicio modificare pe tabelă. Atacurile haotice, pasele decisive eșuate și ghinionul, pe alocuri, au făcut ca „U” să cedeze primul loc rivalei din oraș. Se pare că Universitatea trece printr-o perioadă dificilă, nereușind să deblocheze atacul care a dus-o pe prima poziție a Superligii.
Notele Cluj24:
Gertmonas 7 – Boboc 5, Masoero 5, Van Der Werff 5, Chipciu 6 – Bic 5 – Popescu 5 – Silaghi 6, Nistor 6, Thiam 6 – Miranyan 6, Oancea 5, Tchassem 6, Mitrea, Rață 5, Blănuță 6
EVENIMENT
FOTO. UPDATE. ACCIDENT la Fundătura în Cluj, între o mașină și un autocamion. Doi bărbați au murit
Un grav accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp pe raza localității clujene Fundatura.
Două persoane sunt încarcerate, iar traficul este blocat pe ambele sensuri.
ACCIDENT la Fundătura în Cluj, între o mașină și un autocamion. Două persoane în stare gravă
Pompierii din cadrul Detașamentelor Dej și 1 Cluj-Napoca intervin la accidentul rutier. Din primele date, în accident au fost implicate un autoturism și un autocamion.
În autocamion se află două persoane încarcerate, ambele în stare gravă.
Echipajele lucrează pentru extragerea acestora. La misiune au fost mobilizate, din partea ISU Cluj, două autospeciale cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD.
UPDATE
Potrivit ISU Cluj, cele două persoane încarcerate, doi bărbați, se aflau în autoturism.
Unul dintre aceștia a fost extras de către pompieri și se lucrează pentru extragerea celui de-al doilea.
Din păcate, niciunul nu prezintă semne vitale.
UPDATE 1
Salvatorii au extras din mașină și cea de a doua persoană încarcerată, dar aceasta prezintă leziuni incompatibile cu viața. De asemenea, a fost declarat și decesul celuilalt bărbat, care a fost descarcerat anterior de către pompieri.
UPDATE 2
Potrivit IPJ Cluj, conducătorul autocamionului a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
În continuare traficul este blocat pentru intervenția echipajelor.
Foto: ISU Cluj, IPJ Cluj
EVENIMENT
CCR a VALIDAT primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Turul II are loc duminică, 8 decembrie
Curtea Constituțională a României a anunțat luni că a validat primul tur al alegerilor prezidențiale.
Astfel, Călin Georgescu și Elena Lasconi se vor confrunta în turul II, care se va desfășura la termen.
CCR a VALIDAT primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Turul II are loc duminică, 8 decembrie
Astfel, judecătorii CCR au decis, în unanimitate, respingerea ca neîntemeiată a contestației candidatului Cristian Terheș.
Tot în unanimitate au decis confirmarea și validarea primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din data de 24 noiembrie șo organizarea celui de al doilea tur de scrutin în data de 8 decembrie.
S-a renunțat la numărarea voturilor din străinătate
Președintele CCR a precizat că, având în vedere că voturile din diaspora nu au fost contestate, judecătorii au aprecizat că nu se mai impune numărarea acestora.