Connect with us

EVENIMENT

OFICIAL: Avem confirmate 762 de cazuri de infectare cu Coronavirus

Publicat


Până astăzi, 24 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 762 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 762 de persoane confirmate pozitiv, 79 au fost declarate vindecate și externate (53 la Timișoara, 19 la București, 3 la Craiova, 2 la Constanța, una la Cluj și una la Iași). 

Deasemenea, sunt 8 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 și cu boli cronice preexistente, internate în spitale din București, Suceava, Craiova și Iași, care au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 186 de noi cazuri de îmbolnăvire.

Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 4 ani și 85 de ani.

La ATI, în acest moment, sunt internați 16 pacienți, din care 6 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți este bună, staționară.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 5.515 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 83.970 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 12.624 de teste, din care 461 în unități medicale private.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.473 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 8.171 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI au fost întocmite 154 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal. Totodată, Poliția și Jandarmeria au aplicat 903 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.

De asemenea, cu ocazia formalităților de intrare în țară, Poliția de Frontieră a întocmit 4 dosare penale, în care sunt cercetate 18 persoane, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în declarații, faptă prevăzută și pedepsită de art. 326 Cod Penal.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 48 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 36 în Italia, 4 în Spania, 2 în Namibia, 2 în Indonezia și câte unul în Tunisia, Irlanda, Luxemburg și Franța. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 8 cetățeni români aflați în străinătate, 7 în Italia și unul în Franța, au decedat.

Până la data de 23 martie 2020, au fost raportate 160.233 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost  înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

ŢARA CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI VINDECAŢI*
Italia 59.138 (+5.560) 5.476 (+649) 7.432   (+408)
Spania 28.572 (+3.646) 1.720   (+394) 3.355   (+780)
Franţa 16.018 (+1.559) 674    (+112) 2.207   (+6)
Germania 24.774 (+3.311)   94      (+27) 453     (+187)
Regatul Unit 5.683   (+665) 281     (+48) 140      (+3)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Meci de senzație. U-BT Cluj câștigă confruntarea cu Turk Telekom Ankara cu 94 la 81, în BKT EuroCup

Publicat

De

u-BT Cluj-Napoca în Eurocup

U-Banca Transilvania a jucat, marți, ultima partidă acasă din sezonul regulat al BKT EuroCup.

Clujenii i-au învins pe cei de la Turk Telekom Ankara, în lupta pentru play-off-ul competiției, cu scorul de 94-81.

U-BT Cluj câștigă confruntarea cu Turk Telekom Ankara

La pauză, scorul era 49 la 46 pentru U-BT, asta după ce turcii au condus în prima parte. Cei mai buni

Seeley, cu 31 puncte, Simpson, cu 21, respectiv Stephens și Mokoka, cu câte 10 au fost principalii marcatori ai U-BT Cluj-Napoca. Cei mai buni jucători de la echipa adversă au fost Brown, cu 17 puncre și Makoundou, cu 13.

Biletele au fost sold-out, la meciul de pe BTarena din Cluj-Napoca, iar pentru fani a fost deschis și etajul 3. De asemenea, la pauză, spectactorii au avut parte de un show susținut de Deliric.

Înaintea acestui meci, U-Banca Transilvania avea același bilanț cu JL Bourg și Reyer Veneția, respectiv 8 victorii și 6 înfrângeri.

Foto: U-BT Cluj-Napoca/ Facebook

Citește mai departe

EVENIMENT

Probleme financiare la Olimpia Cluj, cel mai TITRAT club de fotbal feminin din țară

Publicat

u olimpia cluj

Olimpia Cluj este cea mai titrată echipă din fotbalul feminin românesc și este principala sursă de proveniență a jucătoarelor din echipa națională. Din păcate, problemele financiare și-au pus amprenta și asupra acestui club. De la tatăl unei jucătoare, Cluj24 a aflat că fetele n-ar fi fost plătite aproximativ trei luni în anul care a trecut.

Fondat în anul 2010, Olimpia Cluj-Napoca a început direct în prima ligă, fiindcă la acea vreme exista un singur eșalon fotbalistic feminin. În primul său sezon de existență clubul a reușit să câștige atât campionatul, cât și Cupa României. Chiar mai mult, începând cu acel sezon a fost instaurată o supremație a acestui club în campionatul intern, Olimpia a reușit eventul timp de doisprezece ani consecutiv (2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2021, 2022, 2023).

 

Cel mai TITRAT club de fotbal feminin din țară, Olimpia Cluj, are probleme FINANCIARE

Călin Sălăgean, care a fost antrenorul echipei până la finalul anului 2024, a declarat în exclusivitate pentru Cluj24: „Din 1 ianuarie anul acesta, nu mai sunt antrenorul echipei. Am reziliat contractul pe cale amiabilă. Problemele financiare au fost doar unul din motivele renunțării la a mai antrena echipa. Din păcate, nu se mai putea continua așa. Cum din cupele europene nu au venit bani anul trecut iar de la bugetul local la fel, clubul s-a văzut în imposibilitatea de a mai putea plăti contractele fetelor.

salagean

Domnul Ciobanu (Alin Ciobanu, președintele clubului – n.red.) a făcut tot posibilul să rezolve această problemă însă, din păcate, nu a reușit decât parțial. Ni s-a promis că până în aprilie cel târziu se vor achita restanțele. Ne-am despărțit în condiții bune, oricând aș reveni la echipă. Sunt câteva junioare talentate care promit, sunt convins că Olimpia Cluj poate să se întoarcă acolo unde îi e locul.”

Contactat de Cluj24, Alin Ciobanu, președintele clubului Olimpia, a spus: „Sunt, într-adevăr ceva restanțe dar nu de ordinul lunilor. Luna decembrie a fost achitată în proporție de 50%. Până în aprilie anul acesta sperăm să se rezolve cu restanțele. Sunt și persoane răuvoitoare care lansează astfel de zvonuri pentru a destabiliza, avem fete „vânate” de alte cluburi. Depindem de bani de la bugetul local, care, din păcate, n-au venit deloc anul trecut. Din cupele europene, nimic, așa că a trebuit să ne descurcăm cum am putut. Cât privește legătura cu Universitatea Cluj, a fost strict una de asociere cu numele. Ei nu au implicare decizională și nici financiară la Olimpia.”

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujean pus sub control judiciar după o bătaie în trafic cu un alt șofer pe Calea Dorobanților

Publicat

De

bătaie trafic Cluj

Un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a dispus marți, 21 ianuarie, plasarea sub control judiciar a unui șofer care a lovit un alt bărbat în trafic.

Conflicul a avut loc la intersecția străzii Pitești și Calea Dorobanților din Cluj-Napoca.

Pus sub control judiciar după o bătaie în trafic cu un alt șofer

Potrivit polițiștilor, la data de 9 ianuarie, în jurul orei 13.20, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca – Secția 2 Poliție au fost sesizați, prin intermediul unui apel 112, despre producerea unui conflict spontan pe Calea Dorobanților, din municipiul Cluj-Napoca.

Din primele cercetări efectuate a rezultat că ar fi avut loc o altercație între două persoane.

L-a bătut și a fugit

În timpul stării conflictuale, o persoană necunoscută, care conducea un autotursim pe strada Pitești, din municipiu, ajuns la intersecția cu strada Calea Dorobanților, ar fi agresat fizic un bărbat de 56 de ani, din Cluj-Napoca, ulterior părăsind locul faptei.

În urma investigațiilor, la data de 14 ianuarie a fost identificat un băbat de 50 ani, din Cluj-Napoca, bănuit de comiterea faptei.

În urma probatoriului administrat, acesta a fost prezentat procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca care a dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. Actorul Dan Chiorean, la Clujăreală: Cât face 6×8? Vezi, eu nu știu. Asta m-a determinat să mă fac ACTOR

Publicat

cicicu

Îndrăgitul actor clujean Dan Chiorean, zis și „Cicicu”, a fost invitatul lui Marius Aciu la podcastul „Clujăreala” de la Cluj24. Dan Chiorean s-a născut la Cluj pe 12 februarie 1970. A absolvit Institutul de Teatru „Szentgyörgyi István“ din  Târgu-Mureş, promoţia 1994, clasa prof. Cornel Popescu. În întreaga sa carieră a activat la Teatrul de Stat din Turda, Teatrul Naţional din Târgu-Mureş, Trupa pe butoaie – proiect UNITER iar din 1995 esta angajat al Teatrului Naţional din Cluj-Napoca. A fost nominalizat la categoria „Cel mai bun actor în rol principal” oferit în cadrul Premiilor Gopo, pentru rolul din filmul Rocker, în regia lui Marian Crişan în 2014 și a fost premiat cu Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul Internaţional de Film de la Vilnius, pentru același rol, în 2013.

„Am fost la Liceul 15 din Grigorescu. Din clasa a I-a până într-a XII-a am fost la același liceu. Și asta pentru mine a fost extraordinar. Pentru profesori, deloc, pentru că ei au trebuit să mă suporte. Și chiar au avut ce să suporte. Dacă nu era diriginta mea, doamna Gheran, o femeie extraordinară, eu cred că și acum dădeam BAC-ul … A doua mamă a mea. Am avut multe mame. Deci mama mea naturală, și după aceea doamna Gheran și doamna Melania Ursu. Ele sunt cele trei mame ale mele.

După 90, au apărut radio-urile astea particulare, Uniplusul, Contactul, Sonicul și după aceea CD Radio. Și toți eram tineri acolo la teatru și veneau niște gagici foarte faine care îmi puneau aceeași întrebare. Erau total lipsite de inspirație. No ofence, dar asta era situația. Veneau cu microfonul și foarte… așa, șmecheruțe: „Stăm de vorbă cu actorul Dan Chiorean. Ce v-a determinat să vă faceți actor?” și îmi băga microfonul în gură. De trei, patru ori am încercat niște răspunsuri de alea mega-inteligente cu chemarea în care eu am simțit că sunt motivat să fac chestia asta.

cicicu

VIDEO. Actorul Dan Chiorean, la Clujăreală: Cât face 6×8? Vezi, eu nu știu. Asta m-a determinat să mă fac ACTOR

La un moment dat, neuronul meu evident că s-a blocat. Că de unde atâta inspirație? Și vine una, nu știu a câta oară era și zic, dacă așa mă întreabă ce m-a determinat să mă fac actor, eu o să-i spun adevărul. Și fetița a insistat și m-a întrebat. Ce v-a determinat să vă faceți actor?

Și zic, ia întreabă-mă cât face 6×8. Poftim? Cât face 6×8, întreabă-mă cât face 6×8. Cât face 6×8? Zic, vezi, nu știu. Asta m-a determinat să mă fac actor. That’s it. Asta e adevărul. Și mai am încă unul.

După ce mi-am luat carnetul de conducere, pe vremea aia nu era traficul care e azi. Erau aproape șapte mașini. Și zic, unde mă duc eu să învăț să conduc? Zic, fac un drum Cluj-București și la București învăț.

Și la un moment dat, la ieșirea din Brașov, aveam vreo șase luni de când eram angajat la Naționalul din Cluj. Și îmi face un nenea milițianul, de ăla cu burtă regulamentară, așa frumos, îmi face semn să trag pe dreapta. Vreau să spun că am început să tremur tot. Prima întâlnire. Prima oprire. Primul contact cu organul.

Eu tremuram tot, transpiram, eram înnebunit. Și mi-am adus aminte că mi-a spus unul, zice, pune, mă, legitimația, când te oprește poliția, pune legitimația de teatru, pune-o deasupra actelor și poate îl impresionezi pe nenea organul.

„Bine, bine… Actor, actor… Dar cu ce te ocupi?”

Ăștia aveau așa o slăbiciune față de legitimații pe vremea aia. Și la un moment dat, o pun deasupra actelor și, într-adevăr, a avut un efect fantastic. Nu s-a uitat la celelalte acte, la, mă rog, carnet, și s-a uitat la… a luat legitimația, era de aia de carton din două, știi? O deschide, se uită la poză, să vadă dacă corespunde realitatea cu… Se uită peste burtă la mine. Așa, măi, că se uită așa, cu autoritatea aia, perfectă, așa, se uită și, în dreapta, jos, scria funcția. Și acolo, pe linia punctată, scria actor.

cicicu

Și se uită așa la mine, iară se uită acolo, iară se uită la mine și zice… Bine, bine… Actor, actor… Dar cu ce te ocupi?

Vreau să spun că întrebarea asta și în ziua de azi mă urmărește. Chiar. Că omul a avut dreptate. Că dacă ziceam că sunt tâmplar, după mine rămâne ceva. Nu? Un scaun, un dulap, rămâne ceva… După actorul de teatru ce rămâne?

Trebuie să mă crezi pe cuvânt că sunt actor de teatru. Nu vorbesc de actorul de film, de actor de teatru, pentru că trebuie să vii la teatru ca să mă vezi. Și cum organul nu cred că frecventa… Poate doar obligat.

Aveam de ales între facultățile de teatru de la București și Târgu Mureș. Doar acolo erau. Și m-am dus, evident, la București, la niște ore de pregătire înainte de examenul de admitere. Și vreau să-ți spun că, ajuns acolo, atmosfera aia…

„Toți candidații la președinție și la parlament să treacă prin control. Control medical psihiatric”

Eu sunt pe jumătate bucureștean. Maică mea e din Siliștea Snagov, de lângă București. Toată copilăria mea și adolescența, acolo mi-am făcut-o, la București. Și tot Ardeleanu din mine a fost mai puternic și am zis că nu-i pentru mine viteza aia de acolo. Așa că m-am retras la Târgu Mureș, unde am dat la facultate. Doamna Melania Ursu m-a pregătit și-a avut mare răbdare cu mine…

Am dat la Târgu Mureș. Prima dată am picat cu brio. În primul an am fost 86 de candidați. Și erau două locuri. Două locuri pentru băieți și două locuri pentru fete. Iar locul de băieți se știa. Neoficial. Se știa că era cu pile. Adică Partidul Comunist întotdeauna avea un actor mai bun, un candidat mai bun decât noi. Și ăla se știa că avea rezervat un loc.

Noi ne băteam pe un loc. Și pe vremea aia era o chestie faină că pe lângă examenele de practică mai era și examenul medical. Pe care eu nu înțeleg de ce nu-l facem și nu se inițiază o lege de exemplu acum ca toți candidații la președinție și la parlament să treacă prin control. Control medical psihiatric. Nu psihologic, psihiatric… Adică eu care îmi iau carnetul trebuie să dau tot felul de examene și trebuie să conduc o mașină și ei care sunt la nivelul ăla, ei nu fac niciun control? Absolut niciunul? Medical vorbesc… Cred eu că ar fi benefic pentru sănătatea societății.

Să revin… Și ne-am dus la examenul psihologic. Era o doamnă acolo, medic, un psiholog și se uită așa, se uită la mine și zice, măi, tu ești normal? Nu cred că sunt foarte normal, i-am răspuns. Bă, dacă ziceai că ești normal, te picam. Și să spun și de ce. Cum, mă, să fiți 80 de candidați și să dați pe un loc? Și să și crezi că intri. Deja-i semn de nebunie… E clar că ceva-ți lipsește”, a spus Dan Chiorean.

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate