EVENIMENT
OFICIAL: 12.567 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID–19

Până astăzi, 1 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 12.567 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 4.328 au fost declarate vindecate și externate.
Totodată, până acum, 726 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj, Prahova, Vâlcea și Călărași, au decedat.
De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 327 de noi cazuri de îmbolnăvire.
La ATI, în acest moment, sunt internați 249 de pacienți.
De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până în prezent, au fost plasate în carantină instituționalizată 2.244 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 180 de persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentru acestea fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 12.060 de persoane. Alte 20.886 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 183.688 teste.
În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 585 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.543 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.
Prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite, până în prezent, 511 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.
Polițiștii și jandarmii au depistat, în ultimele de 24 de ore, 3.957 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestor persoane le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 7.066.342 de lei.
În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, 2.348 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.387 în Italia, 560 în Spania, 29 în Franța, 271 în Germania, 71 în Marea Britanie, 2 în Namibia, 3 în SUA, 4 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 91 de cetățeni români aflați în străinătate, 29 în Italia, 19 în Franța, 26 în Marea Britanie, 8 în Spania, 4 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția și unul în SUA, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 21 au fost declarați vindecați: 9 în Germania, 8 în Franța, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.
SITUAȚIE MĂSURI COVID-19 – JUDEȚUL CLUJ
– Efective angrenate (polițiști, jandarmi, polițiști locali, militari, ISU, SAJ și operatori privați de asistență medicală de urgență) – 932
– Persoane verificate cu privire la respectarea măsurii și interdicțiilor impuse: 921
– Societăți comerciale/ Persoane fizice autorizate verificate cu privire la respectarea interdicțiilor pe timpul stării de urgență – 23
– Sancțiuni contravenționale aplicate – 166; valoare –239.230 lei (majoritatea fiind aplicate pentru nerespectarea măsurii privind restricționarea circulației)
– Situația epidemiologică în județul Cluj se prezintă astfel:
– 236 persoane se află în carantină
– 347 persoane aflate în autoizolare la domiciliu
– 187 persoane depistate pozitiv cu Covid-19 din județul Cluj sunt internate în spitalele dedicate din municipiul Cluj-Napoca
– 13 persoane internate în ATI, din care 8 din județ
– Total vindecați și externați 168, din care 115 din județul Cluj
– Total decedați 13, din care 8 din județul Cluj.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Clujul, sufocat de un miros pestilențial puternic: „Se simte un miros insuportabil de gunoi!”. Garda de Mediu face verificări

Un val de sesizări privind un miros insuportabil în mai multe cartiere din Cluj-Napoca a apărut marți dimineața, 22 aprilie, pe platforma MyCluj.
Locuitorii din Borhanci, Someșeni și Sopor reclamă un aer irespirabil în oraș, marți dimineață, suspectând că sursa ar fi groapa de gunoi de lângă oraș. Deși autoritățile spun că nu au primit reclamații oficiale, oamenii reclamă că se confruntă cu această problemă de câteva zile.
Miros puternic de gunoi, semnalat în oraș
Mai mulți clujeni au semnalat, prin aplicația MyCluj și către redacția Cluj24, un miros extrem de puternic și neplăcut de gunoi, resimțit în special în cartierele Borhanci, Sopor și Someșeni. Situația a apărut de câteva zile, spun locuitorii, însă marți disconfortul a fost deosebit de acut.
Clujenii suspectează că mirosul provine de la groapa de gunoi din apropierea orașului. De asemenea, unii atrag atenția că situația poate afecta sănătatea celor care locuiesc în zonă:
- „În zona din apropierea rampei ecologice se simte frecvent un miros puternic de gunoi. Ieri, de exemplu, ne plimbam prin pădurea din apropiere și a trebuit să ne întoarcem de la jumătatea drumului din cauza mirosului foarte puternic – aerul era aproape irespirabil. Situația afectează confortul și sănătatea locuitorilor și vă rog să luați măsurile necesare pentru remedierea problemei. Mulțumesc!”, a transmis un locuitor din Someșeni.
- „Se simte in aer un miros insuportabil de gunoi. Nu este pentru prima dată când acest lucru se întâmplă, mai ales în urma unor zile de libere”, mai arată altă sesizare.
- „De azi dimineață, în aer se simte un miros insuportabil de gunoi. Nu este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru. Vă rog să luați măsurile necesare pentru stoparea poluării mediului. Mulțumesc!”, mai arată alt clujean.
- „Locuiesc în Borhanci, pe Aleea Nicolae Edroiu. Începând de la prima oră a dimineții miroase a gunoi, intens. Vă rog să verificați groapa de gunoi a orașului sau alte puncte care ar putea influența. Mulțumesc”, a mai transmis alt locuitor.
- „Se simte miros groaznic de gunoaie, acest miros vine de la rampa de colectare / procesare a deșeurilor. Vă rugăm luați măsurile necesare pentru a remedia situația. Mulțumesc!”, se arată în altă sesizare.
- „Doresc să sesizez problema mirosului neplăcut din zona Colonia Sopor (Aleea Ardealului) Cluj-Napoca, provocat de groapa de gunoi situată în apropierea orașului. Vă rog să întreprindeți demersurile legale necesare pentru a remedia această situație în contextul încălzirii vremii și în peroiada următoare”, a arătat o clujeancă.
- „Se simte din nou miros de gunoaie in zona Colonia Borhanci, pe Aleea Ardealului unde locuiesc. Au mai fost sesizari legate de acest aspect. Va rugam o solutie definitiva”, a arătat alt clujean.
- „Mirosul groaznic de la groapa de gunoi este insuportabil și se simte în fiecare zi. Acest miros îl vor simți și copiii care vor merge la hubul educational atunci când va fi functional. Vă rog să luați măsurile necesare pentru remedierea situatiei. Mulțumesc!”, reclamă un părinte.
Garda de Mediu promite verificări
Cluj24 a contactat Garda de Mediu Cluj pentru un punct de vedere. Viorel Pleșa, comisar-șef, a declarat că până în prezent nu au fost primite reclamații oficiale și că nu sunt autorizate acțiuni de fertilizare a solului în această perioadă. El a dat asigurări că instituția va întreprinde verificări cu privire la cele sesizate. Vom reveni cu detalii.
Situația nu este fără precedent. Anul trecut, în lunile martie-aprilie, mirosul a fost atribuit unor acțiuni de fertilizare a solului efectuate de o fermă aflată la circa 15 kilometri de oraș. Deși activitatea era legală și notificată autorităților, a generat un val de nemulțumiri printre locuitori. Garda de Mediu a confirmat atunci sursa, dar nu a aplicat sancțiuni.
UPDATE
Viorel Pleșa, comisar-șef al Gărzii de Mediu Cluj, a afirmat că singura acțiune agricolă autorizată în zona municipiul Cluj-Napoca este un tratament fito-sanitar care are loc la Aiton, însă nu poate confirma la acest moment dacă aceasta este sursa mirosului.
El a confirmat că instituția pe care o conduce a primit o sesizare privind mirosul pestilențial în zona gropii de gunoi, drept urmare a trimis echipe de verificare în teren.

Frica se naște din neîncredere, din uitarea de sine și din pierderea legăturii cu lumina interioară. Frica se naște atunci când noi, oamenii, pierdem contactul cu noi înșine și conectarea cu credința. Când frica pune stăpânire pe suflet, omul uită cine este cu adevărat, se îndoiește de darurile sale și se simte rupt de sursa iubirii divine. Dar, în tăcerea adâncă a inimii, acolo unde liniștea și credința se împletesc, răsare curajul. Și, în acele momente, omul își regăsește esența, și totul devine posibil din nou.
Frica dispare nu când o respingi, ci când o înfrunți cu iubire și acceptare. Ea se destramă atunci când înveți să o privești în față, să o înțelegi și să îți aduci aminte că nu ești singur în această lume.
Dumnezeu nu a creat frica, ci darul libertății de a alege. Alegerea de a merge înainte, chiar și cu pași tremurători, de a crede că lumina din tine este mai puternică decât orice întuneric. În fiecare suflare, în fiecare clipă, există o posibilitate de renaștere.
Așa cum noaptea cedează dimineții, așa și frica, atunci când este înfruntată cu iubire, se transformă în putere. Astfel, omul învață că adevărata tărie nu se măsoară în lipsa fricii, ci în curajul de a merge mai departe, chiar și atunci când inima tremură.
Fiecare pas făcut în lumina credinței este o eliberare, un act de iubire față de sine și față de lumea din jur. Nu este ușor, dar este adevărat – frica nu are putere asupra celui care știe cine este cu adevărat.
Prin această cunoaștere descoperim că tot ce am căutat în frământările lumii, am purtat dintotdeauna înăuntrul nostru: pacea, iubirea, și, mai ales, speranța.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) avertizează, marți, că în zonele montane și submontane, în nordul Olteniei și al Munteniei, în sudul și estul Transilvaniei și în sudul Banatului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Sub incidență intră și zona montană a Clujului.
„În zonele montane și submontane, în nordul Olteniei și al Munteniei, în sudul și estul Transilvaniei și în sudul Banatului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat căderi de grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp”, transmite sursa citată.
Cod GALBEN de instabilitate atmosferică în zona montană a Clujului și în alte județe
Astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse și în restul teritoriului.
Meteorologii au emis avertizare de tip Cod galben de instabilitate atmosferică, care va rămâne în vigoare până marți, ora 23:00.
Miercuri, vremea va fi instabilă îndeosebi în vestul, sud-vestul și centrul țării, precum și în zonele montane și submontane.
EVENIMENT
VIDEO. Începe devierea traficului pe direcția Florești – Cluj-Napoca, pe o distanță de 200 de m. Restricții de viteză

Instituirea restricțiilor de circulație reprezintă o necesitate pentru desfășurarea lucrărilor de fundații speciale, în prima etapă, care presupun executarea de piloți forați în amplasamentul actual al DN1.