Connect with us

EVENIMENT

OFICIAL: 114 cazuri de COVID-19 în județul Cluj. Rata incidenței a ajuns la 2,34

Publicat


SITUAȚIE MĂSURI COVID-19 – JUDEȚUL CLUJ

  • Efective angrenate (polițiști, jandarmi, polițiști locali, ISU și SAJ) – 554;
  • Persoane verificate cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse – 2.055;
  • Societăți comerciale/PFA verificate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse –143;
  • Total sancțiuni contravenționale aplicate în ultimele 24 de ore, în context COVID/valoare: 188/33.250 lei;
  • Persoane verificate – 975 din care: în izolare – 520 , în carantină – 346 și în trafic zi/noapte – 111.

Situația epidemiologică în județul Cluj se prezintă astfel:

  • Rata incidenţei pe judeţul Cluj: 2,34;
  • În ultimele 24 de ore, 114 persoane au fost confirmate Covid-19 din județul Cluj;
  • Total număr de teste 1.420, din care 600 diagnostic grupe de risc, 637 teste efectuate la cerere și 183 teste rapide. Până în acest moment s-au realizat 357.980 de teste, la nivelul județului Cluj;
  • 72 persoane internate în ATI;
  • Total vindecați și externați 1.939, din care 1.538 din județul Cluj;
  • Total decedați 456, din care 323 din județul Cluj.

În acest moment sunt internați 659 de pacienți, din care 622 din județul Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

VIDEO FOTO. 25 de companii și universitățile clujene și-au prezentat oferta la Bursa locurilor de muncă a AJOFM

Publicat

De

Zeci de companii și cele mai importante universități clujene și-au prezentat oferta la Bursa Locurilor de Muncă, eveniment organizat de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Cluj vineri, 14 mai, la Cluj Arena.

Peste 25 de companii și universități din județ și-au prezentat oferta la Bursa Locurilor de Muncă, organizată de AJOFM Cluj la Cluj Arena.

Sute de elevi și clujeni în căutarea unui loc de muncă au luat parte la eveniment, unde au putut sta de vorbă cu reprezentanți ai mediului de afaceri și ai universităților clujene.

„La evenimentul de astăzi au participat 25 de mari companii din județ oferind un număr foarte mare de locuri de muncă, atât pe studii medii, cât și pe studii superioare, pe o gamă largă de ocupații. Am avut prezente marile universități clujene care și-au prezentat oferta educațională copiilor interesați de oferta de școlarizare.

Amintim că au fost în jur de 800 de elevi din liceele clujene, școli profesionale și licee de profil care au manifestat interes în ceea ce privește oferta angajatorilor, cât și oferta educațională a marilor universități pentru cei care doresc să meargă mai departe, la universități”, a declarat Ciprian Boșca, consilier AJOFM, pentru Cluj24.

Licee cu rezultate remarcabile, premiate

Ca element de noutate la ediția de anul acesta, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Cluj, alături de marii angajatori participanți au premiat liceele cu rezultate excepționale în activități curriculare și extra-curriculare. Este vorba despre Liceul Teoretic „Petru Maior” Gherla, Colegiul Tehnic Energetic Cluj-Napoca și Colegiul Economic „Iulian Pop” Cluj-Napoca.

„Ca o premieră în acest eveniment, am premiat, împreună cu marii angajatori, performanța și excelența în educație pentru activități curriculare și extra-curriculare. Au fost premiate trei licee cu rezultate deosebite în acest fel de activități. Mediul de business a decis, împreună cu noi, să premieze această implicare deosebită a copiilor și rezultatele deosebite pe care aceștia le-au obținut”, a mai arătat Ciprian Boșca.

Peste 800 de locuri de muncă vacante

Târgul a beneficiar de prezența a 25 dintre cei mai mari angajatori din județul Cluj, cu o ofertă de pest 800 de locuri de muncă vacante, dar și de prezența celor mai mari universități din Cluj, care și-au prezentat ofertele de studii pentru anul şcolar 2024-2025.

„Au participat cele mai mari universități: Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Tehnică, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Universitatea de Medicină și Farmacie și Universitatea Dimitrie Cantemir. Universitățile au fost prezente cu toate facultățile. A fost un foarte mare interes din partea copiilor pentru aceste universități.

Au mai fost prezente și marile companii din județ care au nevoie de forță de muncă în domeniul industrial, vorbim de Bosch, Eckerle, DeLonghi, companii din domeniul farmaceutic, din domeniul financiar-bancar și din alte domenii. Am observat interes din partea vizitatorilor pentru aceste oferte venite din partea marilor companii, ceea ce ne bucură foarte mult”, a mai explicat consultantul AJOFM Cluj.

Reprezentanții universităților au atras privirile participanților atât prin costumațiile neobișnuite, prin instalații și aparaturi captivante, cât și cu ajutorul necuvântătoarelor.

Târgul Locurilor de Muncă și de Orientare în Carieră ediția 2024 a reunit, pe de o parte universitățile clujene, mediul preuniversitar, împreună cu mediul de business din județul Cluj, prin participarea unor angajatori reprezentativi pentru piața forței de muncă.


Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Castelul Rákóczi-Bánffy din Gilău, o bijuterie a Transilvaniei, își redeschide porțile în weekend. Renovarea a durat 7 ani

Publicat

De

Castelul Rákóczi-Bánffy din Gilău se redeschide

Castelul din Gilău se redeschide în acest weekend pentru public, după un proces de renovare meticulos și amplu, care a durat șapte ani.

Castelul Rákóczi-Bánffy din Gilău va fi de acum un centru cultural multifuncțional și o destinație turistică de excepție.

Castelul Rákóczi-Bánffy din Gilău, o bijuterie a Transilvaniei, își redeschide porțile în weekend. Renovarea a durat 7 ani

Clujenii și turiștii sunt invitați pe 17 și 18 mai să participe la Zilele Porților Deschise și la un picnic special pentru familii.

Evenimentul include activități captivante pentru toate vârstele, aducând la viață atmosfera medievală într-un cadru autentic și plin de istorie.

Programul celor două zile de evenimente este:

Vineri, 17 mai 2024

  • 17:00-19:00
    Activități medievale pentru copii și adulți, organizate de Compania Salina, incluzând tir cu arcul și arbaleta, jocuri medievale, demonstrații de scrimă, confecționarea de bijuterii și multe altele.
  • Tururi ghidate în limbile maghiară și română, în colaborare cu Asociaţia Korzo.
  • Muzică populară din Ţara Călatei, cu participarea lui Varga István „Kiscsipás”.
  • Picnic

19:00: Concertul formației Tokos.

Sâmbătă, 18 mai 2024

12:00 – 20:00:

  • Activități medievale pentru copii și adulți, organizate de Compania Salina, incluzând tir cu arcul și arbaleta, jocuri medievale, demonstrații de scrimă, confecționarea de bijuterii și multe altele.
  • Tururi ghidate în limbile maghiară și română, în colaborare cu Asociaţia Korzo.
  • Muzică populară din Ţara Călatei,
  • Picnic

19:00: Concert și jam session cu Loose Neckties Society. Invitat special: Novák Péter.

Intrarea în incinta castelului este gratuită și se face pe jos, pe la intrarea principală prin intrarea principală de pe strada 1 decembrie 1918 nr. 243.

Pentru evitarea aglomerației, se recomandă ca mașinile să fie lăsate în parcarea din zona centrală a Gilăului.

Proiect de 7,12 milioane de euro. Va fi renovat și parcul

Renovarea Castelul Rákóczi-Bánffy din Gilău a fost inițiată de omul de afaceri Elek Nagy și a fost realizată cu ajutorul biroului de proiectare arhitecturală Tektum Architectura & Arta și a biroului de consultanță pentru proiecte RegioConsult.

În 2017, proiectul a câștigat finanțare europeană, iar lucrările au început în 2018, cu cooperarea ADD Concept și Kvadrum Axis.

Valoarea totală a proiectului a fost de 7,12 milioane de euro (peste 30 de milioane de lei), finanțarea fiind asigurată de Uniunea Europeană, guvernul Ungariei și Fundația „Tradiții Transilvane” prezidată de Elek Nagy, care a contribuit cu peste 3 milioane de euro.

Renovarea va continua anul viitor cu restaurarea parcului castelului și a castrului roman, într-un proiect de 2,15 milioane de euro.

Cea mai veche parte a castelului din Gilău, construită la începutul secolului al XV-lea

Castelul din Gilău își are începuturile în secolul al XIII-lea, când surse scrise menționează deja o curte nobiliară aici, ca unul dintre centrele întinsei moșii a episcopilor Transilvaniei, situată la vest de Cluj.

Prima mențiune documentară a centrului domeniului episcopal (curia) din Gilău datează din 1373.

Cea mai veche parte a castelului din Gilău, reședința episcopului, a fost construită la începutul secolului al XV-lea.

Planul actual al castelului, cu formă pătrată și întărit cu turnuri cilindrice la colțuri, a fost realizat în anii 1540, când, din cauza înaintării turcilor, Statileo János, unul dintre ultimii episcopi catolici medievali din Transilvania, a construit o cetate modernă.

Principii Rákóczi, dar și membri ai familiei Bánffy au locuit la castel

În Evul Mediu, cetatea și moșia care aparțineau episcopiei Transilvaniei și-au schimbat frecvent proprietarii.

În perioada domniei celor doi principi Rákóczi, castelul a fost transformat într-una dintre cele mai spectaculoase reședințe princiare din Transilvania, un palat confortabil cu modificări semnificative la clădirile interioare și fortificații.

Castelul a funcționat ca una dintre cele mai importante reședințe ale principilor Rákóczi până în anii 1660, apoi a fost preluată de Dénes Bánffy pentru familia sa.

În anii 1830-1840, castelul a căpătat forma actuală, însă a fost distrus parțial de un incendiu în 1861 și reconstruit după 1871.

Școala pentru copii cu dizabilități

Naționalizat în perioada comunistă, castelul a funcționat ca școală pentru copii cu dizabilități între 1972 și 2002.

În 2012, castelul a fost restituit fiului ultimului proprietar, Tamás Barcsay, profesor de istorie stabilit în Canada.

Doi ani mai târziu, Elek Nagy, un om de afaceri cu multiple legături clujene, a cumpărat castelul monument istoric, pe care mai apoi l-a donat Fundației „Tradiții Transilvane”.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj caută ÎNLOCUITOR pentru Otele. Pe cine ar vrea „Bursucul”

Publicat

adrian mazilu

Având în vedere că CFR Cluj și-ar putea vinde omul de gol, pe Philip Otele, în această vară, Dan Petrescu caută variante de înlocuire.

Una dintre acestea ar putea fi Adrian Mazilu, 18 ani, fostul jucător al Farului, vândut la Brighton în iarnă pe 3 milioane de euro și de acolo împrumutat la Vitesse Arnhem.

CFR Cluj caută ÎNLOCUITOR pentru Otele. Pe cine ar vrea „Bursucul”

„Bursucul” l-ar fi cerut pe acesta pentru noul sezon, iar oficialii ardelenilor ar negocia deja cu cei de la Brighton pentru un nou împrumut.

Mazilu evoluează deja pentru naționala sub 21 de ani a României, unde a jucat nu mai puțin de 7 meciuri și este o variantă bună pentru atacul CFR-ului, care l-ar putea pierde în această vară pe Philip Otele.

2.5 milioane de euro este cota de piață a lui Mazilu, conform Transfermarkt.

Foto: AntenaSport

Citește mai departe

EVENIMENT

Spitalul Militar Cluj: Florin Piersic a fost infectat cu stafilococ auriu, înainte de internare

Publicat

De

Florin Piersica început recuperarea medicală

Conducerea Spitalului Militar din Cluj-Napoca a transmis noi informații în legătură cu actorul Florin Piersic care a fost internat în aprilie în această unitate sanitară.

Asta după ce au apărut informații potrivit cărora actorul s-ar fi infectat în spital.

Spitalul Militar Cluj: Florin Piersic a fost infectat cu stafilococ auriu, înainte de internare

„Pacientul Florin Piersic s-a prezentat în data de 17 aprilie cu o stare generală alterată în contextul unei septicemii. Simptomele au debutat cu trei zile anterior prezentării la spital, conform declarațiilor membrilor familiei.

Pacientul fost evaluat rapid în serviciul de urgență al spitalului, unde s-a constatat existența unui proces inflamator la nivelul genunchiului protezat și analizele de laborator au confirmat existența unui proces septic”, au arătat reprezentanții Spitalului Militar Cluj, care au arătat că fac aceste precizări cu acordul actorului și al familiei acestuia.

Procesul septic, identificat și la nivelul valvelor cardiace

În Spitalul Milirat din Cluj s-au recoltat încă de la prezentare hemoculturi și urocultură care s-au pozitivat cu stafilococ auriu.

„Același germen a fost evidențiat și la nivelul protezei articulare. S-a inițiat tratament antibiotic, iar după stabilizare clinică și pregătirea intervenției chirurgicale, s-a efectuat procedura ortopedică pentru asanarea procesului septic de la nivelul protezei implantate în alt serviciu în urmă cu 5 ani.

Încă de la internare a existat suspiciunea identificării unui proces septic la nivelul valvelor cardiace, fapt confirmat prin ecocardiografie, care a evidențiat însămânțare bacteriană și la nivelul stimulatorului cardiac implantat în urmă cu aproximativ 10 ani la Institutul Inimii din Cluj-Napoca.

Ulterior, s-a solicitat consult de specialitate la Institutul Inimii din Cluj-Napoca și conform recomandărilor comisiei multidisciplinare care a evaluat pacientul, s-a decis transferul acestuia pentru tratament de specialitate în serviciul respectiv, la data de 30 aprilie.

Apoi, medicii din Institutul Inimii din Cluj-Napoca, de comun acord cu familia, au decis transferul pacientului la București”, au mai arătat reprezentanții spitalului.

Florin Piersic a început recuperarea

Florin Piersic a fost supus la două intervenții chirurgicale. Prima operație a avut loc în prima zi de Paști la Institutul Inimii din Cluj-Napoca și a constat în  extragerea sondelor de stimulare și îndepărtarea stimulatorului cardiac.

Cea de a două operație, cea de îndepărtare a protezei de la genunchi, de unde a pornit infecția generlizată, a avut loc joi, 9 mai, la Spitalul de Ortopedie „Foișor” din București,

La 88 de ani, Florin Piersic a trecut cu bine de cele două operații și a început recuperarea medicală.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax