Connect with us

EVENIMENT

Oamenii de ştiinţă au descifrat misterul care învăluia cele mai vechi galaxii ale Universului

Publicat


benjamin voros u kty6hxcqc unsplash
După ce a fost pus în funcţiune anul trecut, telescopul spaţial James Webb (JWST) le-a oferit oamenilor de ştiinţă o perspectivă uluitoare asupra istoriei timpurii a Universului, detectând o serie de galaxii ce datează din epoca enigmatică a „zorilor cosmosului”, informează Reuters, transmite Agerpres.
Însă existenţa unor galaxii care păreau masive şi mature în timpul „copilăriei” Universului a sfidat aşteptările – ele erau prea mari şi apăruseră prea devreme. Oamenii de ştiinţă au încercat să găsească o explicaţie în timp ce puneau sub semnul întrebării principiile de bază ale cosmologiei, ştiinţa care studiază originea şi dezvoltarea Universului. Un nou studiu poate rezolva acest mister fără să atragă automat infirmarea teoriilor din actualele cărţi de astronomie.
Oamenii de ştiinţă din Statele Unite au folosit simulări computerizate foarte sofisticate pentru a modela felul în care au evoluat primele galaxii. Acele simulări au indicat că formarea stelelor s-a desfăşurat într-un mod diferit în acele galaxii în primele câteva sute de milioane de ani de după Big Bang – un eveniment care s-a produs în urmă cu 13,8 miliarde de ani şi care a dat naştere Universului – decât se desfăşoară în galaxiile mari, precum Caleea Lactee, ce populează cosmosul din zilele noastre.
Formarea stelelor în galaxiile timpurii s-a produs mai degrabă în urma unor mari explozii ocazionale decât în urma unui ritm constant. Acest aspect este important, pentru că cercetătorii folosesc de obicei strălucirea unei galaxii pentru a determina mărimea acesteia – masa colectivă a milioanelor sau miliardelor de stele ce o compun.
Aşadar, potrivit noului studiu, acele galaxii ar putea fi relativ mici, potrivit aşteptărilor, dar ar putea străluci la fel de mult ca galaxiile masive – oferind impresia înşelătoare a unei mase mari – datorită exploziei strălucitoare din timpul formării stelelor.
„Astronomii pot măsura cu siguranţă cât de strălucitoare sunt acele galaxii timpurii deoarece fotonii (particule de lumină) pot fi detectaţi şi cuantificaţi în mod direct, deşi este mult mai greu de greu de spus dacă acele galaxii sunt cu adevărat mari sau masive. Ele par mari deoarece s-a observat că erau strălucitoare”, a declarat Guochao Sun, un cercetător aflat la studii postdoctorale la Universitatea Northwestern din statul american Illinois şi principalul autor al studiului publicat în această săptămână în Astrophysical Journal Letters.
Telescopul spaţial James Webb, lansat în 2021 şi devenit operaţional în 2022, a detectat galaxii de aproximativ 10 ori mai strălucitoare în „zorii cosmosului” decât se anticipase anterior în baza celor mai multe modele teoretice.
„Potrivit modelului standard din cosmologie, nu ar trebui să existe multe galaxii foarte masive în zorii cosmosului, întrucât galaxiile au nevoie de timp pentru a creşte după Big Bang. Imediat după Big Bang, Universul a fost umplut cu o plasmă foarte fierbinte şi aproape uniformă – o sferă de foc – şi în care nu existau stele sau galaxii”, a adăugat un alt autor al studiului, Claude-Andre Faucher-Giguere, astrofizician la Universitatea Northwestern.
„În studiul nostru, am demonstrat cantitativ, folosind simulările pe care le-am făcut, că exploziile de formare a stelelor produc flash-uri de lumină care pot explica galaxiile foarte strălucitoare observate de telescopul James Webb. Acest lucru este foarte important, pentru că el explică aceste galaxii foarte strălucitoare fără a infirma modelul cosmologic standard”, a adăugat el.
Simulările din noul studiu au fost realizate ca parte a proiectului de cercetare Feedback of Relativistic Environments (FIRE).
Cercetarea a fost centrată pe un fenomen denumit „formarea stelelor în explozie”.
„În contrast cu formarea stelelor într-un ritm aproape constant, activitatea de formare stelară în acele galaxii timpurii s-a desfăşurat cu întreruperi, cu anumite fluctuaţii mari de-a lungul timpului. Acest lucru a dus, în schimb, la mari variaţii în strălucirea lor pentru că lumina văzută de telescoape precum JWST era emisă de stele tinere formate în acele galaxii”, a adăugat Guochao Sun.
Oamenii de ştiinţă au o anumită idee despre motivul pentru care acest fenomen se produce în galaxiile mai mici. Acolo, un grup de stele foarte mari pot să formeze o explozie bruscă, apoi să explodeze în supernove după doar câteva milioane de ani din cauza mărimii lor uriaşe. Ele expulzează gaze în spaţiu care devin ingrediente pentru o altă formare de stele în explozie. În schimb, efectele gravitaţionale mai puternice din galaxiile mai mari împiedică astfel de explozii, favorizând un proces constant de formare stelară.
Guochao Sun se aşteaptă ca telescopul spaţiale James Webb să continue să aducă noi provocări pentru felul în care comunitatea ştiinţifică înţelege Universul şi să ofere totodată perspective proaspete asupra acestuia, indiferent dacă ele respectă sau infirmă aşteptările cercetătorilor.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Marius Lulea, AUR: România fără Guvern, vid total de conducere! Țara e blocată, iar românii vor plăti prețul haosului politic

Publicat

Marius Lulea, AUR

România a intrat oficial într-un vid instituțional periculos. Astăzi se încheie perioada legală de 45 de zile în care Guvernul putea funcționa în regim de interimat. De azi, țara nu mai are nici Guvern, nici premier, nici vreo autoritate legitimă care să ia decizii pentru români.

În timp ce România se scufundă în incertitudine, PNL, PSD, USR și UDMR își negociază în continuare funcțiile și beneficiile, în spatele ușilor închise. Niciunul dintre aceste partide așa-zis „pro-europene” nu este interesat de stabilitatea națională sau de viața de zi cu zi a românilor.

Mai grav, Nicușor Dan REFUZĂ să desemneze un nou premier, deși suntem în plină criză administrativă, socială și economică. Preferă să tragă de timp pentru a-și păstra influența asupra negocierilor și a împărțelii de putere, spune Marius Lulea, prim-vicepreședintele AUR.

Ce înseamnă asta pentru români?

  • Nu mai există Guvern valid, nici interimar, nici plin. România este condusă de… nimeni.
  • ⁠Facturile la energie vor exploda, iar nimeni nu poate interveni.
  • ⁠ ⁠Prețurile la alimente vor crește.
  • ⁠ ⁠Orice decizie strategică este blocată, nu pot fi emise ordonanțe, nu pot fi luate măsuri economice sau sociale urgente.
  • ⁠ ⁠România este paralizată administrativ, într-un moment în care populația are nevoie de sprijin și protecție.

Această stare de abandon instituțional reprezintă un pericol direct pentru securitatea economică și socială a țării. Riscăm să vedem haos în instituțiile publice, blocaj în plata salariilor sau pensiilor, pierderi de încredere pe plan internațional, tensiuni sociale și proteste spontane.

Trebuie să revenim la votul cetățenilor! Alegerile anticipate sunt singura soluție acum.

Continuarea acestei mascarade ne aruncă în haos și instabilitate. Intrăm în criză cu fiecare zi de blocaj politic, iar singura cale de ieșire este revenirea la cetățeni pentru a debloca situația.

România nu mai poate fi guvernată din culise. Românii au nevoie de decizii, nu de bâlci politic. Cine tace acum devine complice.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Directorul Aeroportului ”Avram Iancu” Cluj, David Ciceo, reales în conducerea Airports Council International – regiunea Europa

Publicat

David Ciceo

David Ciceo, director general al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj și președinte al Asociației Aeroporturilor din România, a fost reales pentru un nou mandat de 3 ani în Board-ul Airports Council International (ACI) Europe.

Alegerile au avut loc în cadrul Congresului Anual și Adunării Generale ACI Europe, desfășurate la Atena, Grecia, în perioada 18-20 iunie.

David Ciceo, reales în conducerea ACI Europa

Pentru poziția din Board-ul ACI Europe, David Ciceo a concurat cu Gediminas Almantas, președintele Lithuanian Airports, și Adam Sanocki, membru al Board-ului pentru Strategii și Marketing al Polish Airports.

Realegerea lui David Ciceo în conducerea principalei asociații a aeroporturilor din Europa reprezintă o realizare importantă pentru aviația civilă din România. Aceasta recunoaște eforturile depuse la nivel național și internațional, împreună cu întreaga echipă, pentru dezvoltarea Aeroportului Internațional Cluj.

La sfârșitul anului 2021, Aeroportul Internațional Cluj a fost desemnat, în premieră pentru România, cel mai bun aeroport din Europa la categoria sub 5 milioane de pasageri anual, devenind un reper internațional.

Un aeroport regional de referință

Aeroportul Internațional Cluj este cel mai mare aeroport regional din România și a atins în 2024 un trafic de 3,3 milioane de pasageri. Acesta reprezintă un exemplu de bune practici pe plan internațional pentru aeroporturile regionale.

„Sunt onorat să fiu reales în Consiliul de administrație al ACI EUROPE. Competiția a fost puternică în acest an și doresc să mulțumesc comunității aeroporturilor europene pentru încrederea și sprijinul lor. Aștept cu nerăbdare să colaborăm pentru realizarea obiectivelor ACI Europe și pentru a promova interesele aeroporturilor europene”, a declarat David Ciceo, director general Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj.

Despre ACI Europe

ACI Europe este una dintre cele mai importante organizații din industria aviației civile, reprezentând peste 600 de aeroporturi din 55 de țări europene, cu un trafic cumulat de aproximativ 2,5 miliarde de pasageri. Consiliul de conducere al ACI Europe reunește reprezentanții celor mai importante aeroporturi din Europa și se ocupă de elaborarea politicilor pentru dezvoltarea industriei aviatice la nivel continental.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Start festiv în Raliul Clujului, dat cu un tricolor de primarul Emil Boc. Peste 70 de echipaje înscrise

Publicat

De

raliul

Primarul Emil Boc a dat, vineri seara, startul festiv în Raliul Clujului pe esplanada de lângă Cluj Arena, cu un steag tricolor în mână, competiția fiind una aniversară, în condițiile în care se împlinesc 50 de ani de la primul raliu organizat în orașul de pe Someș în anul 1975.

Boc a primit și un cadou din partea organiatorilor, o cască de pilot semnată de mai mulți piloți înscriși în cursă, dar și de către veterani.

”Dragi clujeni, vă felicit că ați venit să vedeți un raliu de calitate, să vedeți profesioniștii din automobilism, care ne vor încânta timp ce două zile. La mulți ani Raliul Clujului încă 50 de ani de aici înainte”, a spus Boc.

După primar, startul a continuat să fie dat de vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Radu Rațiu.

La start a luat parte și campionul național la raliuri Simone Tempestini de la echipa clujeană Napoca Rally Academy.

Raliu Clujului Star Lubricants are loc sâmbătă și duminică în județul Cluj, fiind înscrise în competiție 73 de echipaje. Traseul și probele pot fi găsite AICI.

Premierea va avea loc duminică la ora 13,30 tot pe esplanada de la Cluj Arena.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Adolescentă de 18 ani dintr-o comună clujeană, dispărută de acasă. Dacă o vedeți, sunați la 112 sau la Poliție

Publicat

disparuta

Poliția municipiului Dej – Secția 5 Poliție Rurală a fost sesizată, vineri, despre faptul că tânăra Alexandra Lingurar, în vârstă de 18 de ani, a plecat voluntar din localitatea Panticeu la data de 19 iunie a.c., iar până în prezent nu a revenit.

Semnalmentele fetei suntt înălțime aproximativă 1.50 m, aproximativ 60 de kg, păr negru, ochi căprui. Semne particulare: tatuaj pe încheietura de la mâna stângă reprezentând semnul ,,infinit”

Îmbrăcăminte: tricou de culoare neagră, fustă albastră și cercei aurii.

”Persoanele care pot furniza orice informaţii despre tânără sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!”, arată IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate