Connect with us

EVENIMENT

Oamenii de ştiinţă au descifrat misterul care învăluia cele mai vechi galaxii ale Universului

Publicat


benjamin voros u kty6hxcqc unsplash
După ce a fost pus în funcţiune anul trecut, telescopul spaţial James Webb (JWST) le-a oferit oamenilor de ştiinţă o perspectivă uluitoare asupra istoriei timpurii a Universului, detectând o serie de galaxii ce datează din epoca enigmatică a „zorilor cosmosului”, informează Reuters, transmite Agerpres.
Însă existenţa unor galaxii care păreau masive şi mature în timpul „copilăriei” Universului a sfidat aşteptările – ele erau prea mari şi apăruseră prea devreme. Oamenii de ştiinţă au încercat să găsească o explicaţie în timp ce puneau sub semnul întrebării principiile de bază ale cosmologiei, ştiinţa care studiază originea şi dezvoltarea Universului. Un nou studiu poate rezolva acest mister fără să atragă automat infirmarea teoriilor din actualele cărţi de astronomie.
Oamenii de ştiinţă din Statele Unite au folosit simulări computerizate foarte sofisticate pentru a modela felul în care au evoluat primele galaxii. Acele simulări au indicat că formarea stelelor s-a desfăşurat într-un mod diferit în acele galaxii în primele câteva sute de milioane de ani de după Big Bang – un eveniment care s-a produs în urmă cu 13,8 miliarde de ani şi care a dat naştere Universului – decât se desfăşoară în galaxiile mari, precum Caleea Lactee, ce populează cosmosul din zilele noastre.
Formarea stelelor în galaxiile timpurii s-a produs mai degrabă în urma unor mari explozii ocazionale decât în urma unui ritm constant. Acest aspect este important, pentru că cercetătorii folosesc de obicei strălucirea unei galaxii pentru a determina mărimea acesteia – masa colectivă a milioanelor sau miliardelor de stele ce o compun.
Aşadar, potrivit noului studiu, acele galaxii ar putea fi relativ mici, potrivit aşteptărilor, dar ar putea străluci la fel de mult ca galaxiile masive – oferind impresia înşelătoare a unei mase mari – datorită exploziei strălucitoare din timpul formării stelelor.
„Astronomii pot măsura cu siguranţă cât de strălucitoare sunt acele galaxii timpurii deoarece fotonii (particule de lumină) pot fi detectaţi şi cuantificaţi în mod direct, deşi este mult mai greu de greu de spus dacă acele galaxii sunt cu adevărat mari sau masive. Ele par mari deoarece s-a observat că erau strălucitoare”, a declarat Guochao Sun, un cercetător aflat la studii postdoctorale la Universitatea Northwestern din statul american Illinois şi principalul autor al studiului publicat în această săptămână în Astrophysical Journal Letters.
Telescopul spaţial James Webb, lansat în 2021 şi devenit operaţional în 2022, a detectat galaxii de aproximativ 10 ori mai strălucitoare în „zorii cosmosului” decât se anticipase anterior în baza celor mai multe modele teoretice.
„Potrivit modelului standard din cosmologie, nu ar trebui să existe multe galaxii foarte masive în zorii cosmosului, întrucât galaxiile au nevoie de timp pentru a creşte după Big Bang. Imediat după Big Bang, Universul a fost umplut cu o plasmă foarte fierbinte şi aproape uniformă – o sferă de foc – şi în care nu existau stele sau galaxii”, a adăugat un alt autor al studiului, Claude-Andre Faucher-Giguere, astrofizician la Universitatea Northwestern.
„În studiul nostru, am demonstrat cantitativ, folosind simulările pe care le-am făcut, că exploziile de formare a stelelor produc flash-uri de lumină care pot explica galaxiile foarte strălucitoare observate de telescopul James Webb. Acest lucru este foarte important, pentru că el explică aceste galaxii foarte strălucitoare fără a infirma modelul cosmologic standard”, a adăugat el.
Simulările din noul studiu au fost realizate ca parte a proiectului de cercetare Feedback of Relativistic Environments (FIRE).
Cercetarea a fost centrată pe un fenomen denumit „formarea stelelor în explozie”.
„În contrast cu formarea stelelor într-un ritm aproape constant, activitatea de formare stelară în acele galaxii timpurii s-a desfăşurat cu întreruperi, cu anumite fluctuaţii mari de-a lungul timpului. Acest lucru a dus, în schimb, la mari variaţii în strălucirea lor pentru că lumina văzută de telescoape precum JWST era emisă de stele tinere formate în acele galaxii”, a adăugat Guochao Sun.
Oamenii de ştiinţă au o anumită idee despre motivul pentru care acest fenomen se produce în galaxiile mai mici. Acolo, un grup de stele foarte mari pot să formeze o explozie bruscă, apoi să explodeze în supernove după doar câteva milioane de ani din cauza mărimii lor uriaşe. Ele expulzează gaze în spaţiu care devin ingrediente pentru o altă formare de stele în explozie. În schimb, efectele gravitaţionale mai puternice din galaxiile mai mari împiedică astfel de explozii, favorizând un proces constant de formare stelară.
Guochao Sun se aşteaptă ca telescopul spaţiale James Webb să continue să aducă noi provocări pentru felul în care comunitatea ştiinţifică înţelege Universul şi să ofere totodată perspective proaspete asupra acestuia, indiferent dacă ele respectă sau infirmă aşteptările cercetătorilor.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CULTURA

Simpozionul Internațional „Esențe Românești”, la Jucu, în Cluj. Participă și ministrul Educației

Publicat

david

Ministrul Educației, Daniel David, inspectorul Școlar General Cluj, Marinela Marc, precum și reprezentanți ai Mitropoliei și invitați din Republica Moldova vor participa la Simpozionul Internațional „Esențe Românești” ce se va desfășura la Jucu, jud. Cluj, în 11 aprilie 2025.

„Comuna Jucu va găzdui, în data de 11 aprilie 2025, cea de-a IV-a ediție a Simpozionului Internațional „Esențe Românești”, eveniment dedicat memoriei lui George Barițiu, fiu al satului Jucu de Jos și figură emblematică a renașterii culturale românești. Tema ediției din acest an, „Educația ca factor de coeziune culturală și inovație socială: Perspective interdisciplinare”, deschide un dialog amplu despre rolul educației în construirea unor comunități incluzive, responsabile și ancorate în valorile naționale.

Simpozionul Internațional „Esențe Românești”, la Jucu, în Cluj. Participă și ministrul Educației

Evenimentul este organizat de Școala Gimnazială „George Barițiu” Jucu de Sus, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Jucu, și este înscris în CPEEJ Cluj 2025, domeniul multidisciplinar, poziția 68.

Personalități marcante din domeniul educației și vieții publice vor onora evenimentul cu prezența:

– Prof. univ. dr. psih. Daniel-Ovidiu David, Ministrul Educației și Cercetării;
– Inspector Școlar General Marinela Marc, ISJ Cluj;
– Inspector Școlar General Adjunct, prof. Anca Hodorogea;
– Pr. Consilier Cultural Cornel Coprean, cu mesajul ÎPS ANDREI, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Sălajului;
– Iana Morari, Șefa Direcției Educație, Tineret și Sport Edineț, Republica Moldova;
– Pr. Prof. univ. dr. Stelian Tofană, invitat special.

Participare extinsă la nivel național și internațional

La această ediție s-au înscris aproape 250 de cadre didactice, din care peste 120 de inspectori, directori și profesori au confirmat participarea fizică. Aceștia provin din județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Alba, Mureș, București ș.a., dar și din Republica Moldova.

Pe 5 aprilie 2025, s-a desfășurat concursul interdisciplinar pentru elevii claselor a III-a și a IV-a, cu participarea a 45 de elevi, din mai multe școli din județul Cluj. La celelalte secțiuni (desene, colaje, afișe, postere, poezie, eseuri și fotografii), s-au înscris aproape 500 de elevi, reflectând interesul crescut pentru tematica simpozionului și promovarea valorilor educației prin exprimare artistică și scris creativ.

Educația – în centrul comunității

Lucrările se vor desfășura în trei locații:
– Școala Gimnazială „George Barițiu” – deschiderea oficială și evocarea lui George Barițiu;
– Așezământul social al Parohiei Ortodoxe Jucu de Jos – intervenții academice și sesiuni de comunicări;

– Căminul Cultural Jucu de Mijloc – prezentări de lucrări, festivitate de premiere și seară tradițională
românească.

Simpozionul „Esențe Românești” rămâne un reper de interdisciplinaritate, dialog cultural și valorizare a identității naționale, punând educația în centrul unei comunități unite prin valori și colaborare”, se arată în comunicat.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Elevii și studenții clujeni din familii cu venituri reduse primesc ”ajutor pentru calculator”. Care sunt condițiile

Publicat

De

Bani pentru calculator pentru elevi și studenți din Cluj

Programul Euro200, care prevede acordarea unui ajutor financiar pentru achiziția de calculatoare, se derulează și în 2025, anunță reprezentanții Ministerului Educației.

Ajutorul financiar care se acordă pentru achiziția unui calculator reprezintă echivalentul în lei a 200 de euro.

Elevii și studenții clujeni beneficiază și în acest an de ajutor pentru achiziția de calculatoare

Beneficiari ai acestui program sunt elevii şi studenţii din învăţământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu un venit brut lunar de maximum 500 lei pe membru de familie. Ca noutate, venitul brut lunar pe membru de familie s-a majorat de la 250 de lei anul trecut, la 500 de lei.

Potrivit unui calendar anunțat de Ministerul Educației, depunerea cererilor și documentelor necesare se poate face până în 16 mai. De asemenea, anchetele sociale și evaluarea cererilor se va face pînă în data de 6 iunie, iar lista beneficiarilor va fi publicată în data de 20 iunie. Vor putea fi depuse și contestații între 1 și 4 iulie, iar lista finală se va afișa în data de 25 iulie.

Foto: pixabay.com

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

LOCUINȚE sociale pentru vârstnicii din Pata Rât, printr-un program al Primăriei Cluj, finanțat EXCLUSIV de la bugetul local

Publicat

romi

Primăria Cluj oferă locuințe sociale pentru vârstnicii din Pata Rât prin programul INFIELD, finanțat exclusiv de la bugetul local.

„În ședința Consiliului Local din 7 aprilie a fost supusă votului și aprobată ultima etapă din proiectul INFIELD prin care Primăria municipiului oferă locuințe pentru vârstnicii din Pata Rât.

Acest program, finanțat integral de la bugetul local, este o premieră la nivel național prin faptul că este dedicat vârstnicilor de etnie romă.

romi

LOCUINȚE sociale pentru vârstnicii din Pata Rât, printr-un program al Primăriei Cluj, finanțat EXCLUSIV de la bugetul local

Astfel, Primăria a achiziționat de pe piața liberă 5 locuințe pentru a reloca 2 cupluri de seniori și 3 persoane vârstnice singure care la acest moment locuiesc în condiții de segregare. Alături de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj a fost inițiată o selecție prin care să fie alocate aceste locuințe pe criterii precum: vârstă, vechimea în muncă, starea de sănătate, situația familială, gradul de dizabilitate și alte criterii conform practicilor europene în acest sector.

romi

romi

romi

„Până în prezent, în total, au fost achiziționate 110 locuințe”

După relocarea cetățenilor, aceste persoane vor primi în continuare suport administrativ, psiho-social, vor avea acces la întâlniri de grup și alte resurse necesare pentru integrarea lor în comunitate – prin proiectul PASSUS cu finanțare de la Primăria Cluj-Napoca.

Mai multe informații pot fi consultate în proiectul de HCL de pe site-ul Primăriei sau pe canalele de comunicare ale ADI ZMC.

romi

romi

Până în prezent, în total, au fost achiziționate 110 locuințe în scopul desegregării, prin proiecte cu fonduri norvegiene: 2 locuințe de necesitate – în caz de incendiu, violență domestică ș.a., iar 108 pentru familiile din Pata Rât. Actualmente, 502 persoane beneficiază de aceste locuințe”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Primăriei Cluj.

Foto: arhivă proiecte norvegiene desfășurate de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu ADI-ZMC

Citește mai departe

EVENIMENT

Doi candidați pentru funcția de primar în Valea Ierii. Alegeri locale parțiale, odată cu primul tur de prezidențiale

Publicat

prezidențiale

Biroul Electoral de Circumscripție al comunei Valea Ierii din județul Cluj a validat miercuri, 9 aprilie, cele două candidaturi pentru alegerile locale parțiale.

Doi candidați s-au înscris în cursa pentru funcția de primar al comunei Valea Ierii. Este vorba despre Ioan Maioș (PNL), fost consilier local și inspector de muncă în cadrul ITM Cluj și Bogdan Balea (PSD), fost consilier local, care asigură interimatul la primărie.

Alegerile locale parțiale la Valea Ierii pentru funcția de primar vor avea loc pe 4 mai, odată cu turul 1 al alegerile prezidențiale.

Ales în iunie 2024, dar și-a pierdut mandatul

Dorin Nap (PSD), ales în funcția de primar al comunei la alegerile din 9 iunie 2024, a fost condamnat definitiv anul trceut de către Curtea de Apel Cluj la doi ani și 11 luni de închisoare cu suspendare pentru furt de arbori și fals intelectual.

Primarul a fost judecat pentru săvârșirea infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier, furt de arbori din fondul forestier şi fals intelectual.

Mai mult, Curtea de Apel Cluji i-a interzis acestuia să ocupe funcții publice, pe o perioadă de trei ani.

Astfel, în urma ordinul fostului prefect Irina Munteanu, primarul Nap și-a pierdut mandatul, astfel că în 4 mai vor fi organizate alegeri locale parțiale pentru funcția de primar.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate