ACTUALITATE
O zonă turistică nouă se va dezvolta la Someșul Cald, pe o vale cu nisipuri aurifere

O nouă zonă turistică începe să se dezvolte la Someșul Cald, pe partea opusă drumului județean 107P, locul ”tradițional” de petrecere a timpului liber, deja aglomerat. Terenul pentru care s-a aprobat, la nivelul Comisiei de Urbanism a Consiliului Județean Cluj, un studiu de oportunitate, este poziționat pe Valea Agârbiciului, unde ar exista nisipuri aurifere.
În apropiere se află și o moară medievală.
Zona studiată este populată momentan doar cu șoproane pentru fân și o stână, iar din punct de vedere urbanistic este încadrată ca fâneață.
Într-o primă fază se propune amenajarea a două case de vacanță cu regim mic de înălțime.
Accesul auto și pietonal pe teren se face pe latura estică, din drumul comunal existent.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Camera Deputaților a adoptat miercuri, propunerea legislativă pentru modificarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu. ”Actul normativ, inițiat de PSD, alături de partenerii de coaliție, aduce modificări importante în cadrul angajamentelor asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), având ca scop corectarea dezechilibrelor față de sistemul public de pensii, prin reducerea diferențelor dintre pensiile de serviciu și cele din sistemul public bazat pe contributivitate”, susține deputatul PSD de Cluj, Remus Lăpușan.
Principalele măsuri adoptate includ:
• Creșterea vârstei de pensionare pentru magistrați, care va fi aplicată din anul 2026, la atingerea vârstei standard de 65 de ani.
• Magistrații şi personalul de specialitate juridică, cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare de 65 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării.
Pensia de serviciu
Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din suma netă corespunzătoare indemnizației de încadrare brute lunare avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării. Până la adoptarea acestei propuneri legislative, cuantumul net al pensiei se raporta la venitul net avut în ultima lună de activitate, și nu la indemnizația de încadrare.
• De pensia de serviciu beneficiază, la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzute de sistemul public de pensii, magistrații şi personalul de specialitate juridică cu o vechime între 20 şi 25 de ani numai în aceste funcții, în acest caz cuantumul pensiei fiind micșorat cu 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipsește din vechimea integrală de 25 de ani în aceste funcții.
”Am votat pentru adoptarea acestui proiect care reprezintă un angajament ferm pentru echitate socială și responsabilitate fiscală. Este un pas necesar în direcția unei reforme sustenabile și corecte a pensiilor de serviciu”, a spus Lăpușan.

Clubul CFR 1907 Cluj își exprimă regretul și profunda tristețe pentru trecerea la cele veșnice a lui Andi Siladi sau Austriacu’, cum îl știau membrii Peluzei Vișinii, un mare suporter al echipei care a încetat din viață mult prea repede.
”Andi, ne vei rămâne mereu în suflet pentru devotamentul tău! Chiar și din ceruri, așa cum spuneai mereu, dar și în ultimul tău mesaj, împreună suntem CFR!
Condoleanțe familiei îndurerate, prietenilor și tuturor celor care l-au cunoscut! Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, a transmis clubul din Gruia.
EDUCATIE
FOTO. Alphatronic, echipa Transylvania College din Cluj, a STRĂLUCIT la campionatul de ROBOTICĂ din SUA. Record mondial

Alphatronic, echipa de robotică a Transylvania College Cluj, a reușit să obțină un loc 2 și să bată un record mondial la Campionatul de Robotică FIRST 2025, care a avut loc chiar de Paști în Huston, Statele Unite ale Americii.
De altfel, România, reprezentată și de elevii de la Transylvania College, a scris istorie la robotică în acest an.
Echipa de robotică Alphatronic, record mondial de scor
Cei 14 elevi clujeni care formează echipa de robotică Alphatronic au reușit să se claseze pe locul 2 la divizia la care au concurat. De asemenea, alături de echipa TehnoZ Pitești, elevii clujeni au obținut un record mondial de scor într-un meci oficial.
Elevii de la Transylvania College s-au calificat la prestigiosul concurs de robotică pentru liceeni din SUA după ce au devenit primii campioni naționali din regiunea de Nord, câștigând FIRST Tech Challenge România. Ei au doborât atunci și un record mondial și, mai mult, au obținut locul 1 la Premiul INSPIRE. Clujenii nu au pierdut nicio “partidă” de la competiția regională.
Munca lor intensă, inclusiv nopțile petrecute la școală pentru a îmbunătăți robotul pe care l-au creat, a fost răsplătită. Ei au strălucit și la Campionatul de Robotică FIRST Championship 2025, care a avut loc în perioada 16-19 aprilie la Huston.
România a scris istorie în SUA
România a urcat pe podiumul mondial la Campionatul de Robotică FIRST Championship 2025. Astfel, pe lângă rezultatele obținute de TehnoZ Pitești, locul 1 la diviia la care a participat și Aplhatronic, echipele CSH Timișoara & Eastern Foxes Ploiești au obținut locul 3 la nivel global, la alianță de excepție. Heart of RoBots Buzău a obținut locul 6 în divizie și Căpitan de Alianță. Practic, 4 echipe românești au câștigat locul 1 pentru un premiu de divizie, iar CSH Timișoara a mai obținut și locul 2 pentru un alt premiu.
La acest concurs au participat 256 de echipe din peste 30 de țări. Impresionant este faptul că toate echipele din România s-au clasat în top 10 în diviziile lor și au venit acasă cu premii.

UBB Cluj a lansat o serie de dezbateri individuale cu primii cinci candidați la alegerile prezidențiale, conform sondajelor. Prima întâlnire confirmată, cu George Simion, va avea loc miercuri, 23 aprilie, în Aula Magna.
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cea mai mare comunitate academică a țării, și ReThink România, un think tank al mediului socio-economic, dedicat politicilor publice și schimbării mentalității, au lansat recent o invitație celor mai bine plasați ȋn sondaje cinci candidați la funcția de Președinte al României de a participa la o serie de dezbateri individuale.
George Simion, invitatul primei dezbateri
Prima dezbatere individuală are loc, miercuri, 23 aprilie 2025, de la ora 15, ȋn Aula Magna a UBB, cu participarea candidatului George Simion. Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a UBB.
Alte dezbateri vor fi anunțate în condițiile confirmării lor. Acest demers s-a făcut ȋn ideea de a oferi, pe de o parte, fiecărui candidat un spațiu critic pentru a-și prezenta propria viziune prezidențială și a răspunde la întrebările comunității academice și ale mediului socio-economic, iar pe de altă parte pentru a muta discuția din zona disputei între candidați spre dezbaterea aprofundată de idei și dialogul direct cu societatea civilă.
Toți cei cinci candidați și-au confirmat prezența
Toți cei cinci candidați invitați și-au exprimat intenția și disponibilitatea de a participa, în condițiile găsirii unor perioade disponibile și convenabile de comun acord. În contextul perioadei de sărbători și de vacanță academică nu am reușit să satisfacem solicitările inițiale ale unor candidați, dar pentru a flexibiliza perioadele disponibile am arătat ulterior deschidere de a organiza dezbaterile nu doar în Cluj-Napoca, ci și în București. De asemenea, explorăm și alte formate posibile de dezbatere, care vor fi anunțate în momentul stabilirii lor.