Connect with us

ACTUALITATE

O variantă a Omicron, BA.2 se răspândește și pare să provoace forme mai grave de COVID

Publicat


covid

Virusul BA.2 – o subvariantă a Omicron – nu doar că se răspândește mai repede decât vărul său, ci poate provoca și o boală mai gravă și pare capabil să zădărnicească unele dintre armele cheie împotriva Covid-19, relatează CNN.

Studii de laborator din Japonia arată că BA.2 ar putea avea caracteristici care îl fac la fel de capabil să provoace boli grave ca și variantele mai vechi ale Covid-19, inclusiv Delta.

Și, la fel ca Omicron, pare să scape în mare măsură imunității create de vaccinuri. O injecție de rapel restabilește protecția, ceea ce face ca îmbolnăvirea după infecție să fie cu aproximativ 74% mai puțin probabilă.

BA.2 este, de asemenea, rezistent la unele tratamente, inclusiv la sotrovimab, anticorpul monoclonal care este utilizat în prezent împotriva Omicron.

Descoperirile au fost postate miercuri online. În mod normal, înainte ca un studiu să fie publicat într-o revistă medicală, acesta este analizat de experți independenți, iar postările permit ca cercetările să fie comunicate mai rapid, dar sunt postate înainte de acest nivel suplimentar de revizuire.

„Ar putea fi, din perspectiva omului, un virus mai rău decât BA.1 și ar putea fi capabil să se transmită mai ușor și să provoace boli mai grave”, spune Dr. Daniel Rhoads, șeful secției de microbiologie de la Clinica Cleveland din Ohio. Rhoads a analizat studiul, dar nu a fost implicat în cercetare.

BA.2 estemult schimbat în comparație cu virusul original care cauzează Covid și care a apărut în Wuhan, China. De asemenea, are zeci de modificări genetice diferite de tulpina originală Omicron. Kei Sato, un cercetător de la Universitatea din Tokyo care a realizat studiul, susține că aceste descoperiri dovedesc că BA.2 nu ar trebui să fie considerat un tip de Omicron și că trebuie monitorizat mai atent.

„Stabilirea unei metode pentru a detecta BA.2 în mod specific ar fi primul lucru” pe care multe țări trebuie să îl facă, a declarat Sato pentru CNN.

„Se pare că s-ar putea să avem de-a face cu o nouă literă grecească aici”, a fost de acord Deborah Fuller, virusolog la Facultatea de Medicină a Universității din Washington, care a analizat studiul, dar nu a luat parte la cercetare.

BA.2 este cu aproximativ 30% până la 50% mai contagios decât Omicron. A fost detectat în 74 de țări și în 47 de state americane.

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA estimează că aproximativ 4% dintre americanii cu Covid-19 au acum infecții cauzate de BA.2, dar varianta a devenit dominantă în cel puțin alte 10 țări: Bangladesh, Brunei, China, Danemarca, Guam, India, Muntenegru, Nepal, Pakistan și Filipine, potrivit raportului epidemiologic săptămânal al Organizației Mondiale a Sănătății.

Există dovezi mixte cu privire la gravitatea BA.2 în lumea reală. Spitalizările continuă să scadă în țările în care BA.2 a luat amploare, precum Africa de Sud și Marea Britanie. Dar în Danemarca, unde BA.2 a devenit principala cauză de infecții, spitalizările și decesele sunt în creștere, potrivit OMS.

(sursa: Mediafax)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Ce animale de COMPANIE mai au clujenii?

Publicat

alpaca

Căței, pisici, pești, hamsteri, râme, păianjeni și mai nou, alpaca. Cu alte cuvinte, gama animalelor de companie se diversifică. Clujenii se simt bine alături de partenerii necuvântători, ca atare, aceștia devin nelipsiți din viața de zi cu zi a stăpânilor.

Acasă, pe stradă ori în mijloacele de transport, animalele își însoțesc prietenii umani, devenind parte integrantă a stilului de viață a acestora.

VIDEO. Ce animale de COMPANIE mai au clujenii?

Deunăzi, pe o stradă din centrul Clujului, un internaut a fimat un cuplu de alpaca, ieșite la plimbare alături de o familie, în lesă, ca niște cățeluși cuminți. Nu ne mai surprinde nimic. Așteptăm cu emoție o zebră, un hipopotam sau o girafă… Că melcii sunt prea neastâmpărați pentru noi.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT la Dej, în Cluj. Un autoturism și un microbuz, implicate

Publicat

Accident Feleacu

Un accident rutier a avut loc, vineri, în Dej, jud. Cluj. În eveniment au fost implicate un autoturism și un microbuz. Doi bărbați au fost evaluați medical.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut în apropierea străzii Vâlcele din municipiul Dej.

ACCIDENT la Dej, în Cluj. Un autoturism și un microbuz, implicate

Din primele date, în accident au fost implicate un autoturism și un microbuz, însă din fericire nu există victime încarcerate. Doi bărbați sunt evaluați din punct de vedere medical”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Două femei, în conducerea Fundației Române de Aikido Aikikai cu sediul în Cluj-Napoca

Publicat

De

Aikido

Fundația Română de Aikido Aikikai are o nouă structură de conducere începând cu luna aceasta, organizația fiind, încă de la înființare, dedicată promovării și dezvoltării acestei arte marțiale japoneze, aikido, atât în România, cât și în afara țării.

”Activitatea Fundației, precum și notorietatea sa au crescut, iar interacțiunile la nivel internațional s-au intensificat.
Pentru a consolida și mai mult organizația, pentru a o întări și o face și mai vizibilă, se implementează o structură nouă de conducere (structura de copreședinție). Astfel, Dorin Marchiș shihan și Iulian Perpelici sensei reprezintă de acum amândoi Fundația Română de Aikido Aikikai din postura de președinte.
Funcțiile de vicepreședinte și secretar general sunt ocupate de două dintre cele mai active femei aikidoka din organizație. Astfel, vicepreședinte al Fundației este acum Irina Gașpar, iar Oana Stan preia funcția de secretar general”, arată Fundația.

Înființată în 1997 la Cluj-Napoca

Fundaţia Română de Aikido Aikikai a fost înfiinţată în anul 1997 avand initial denumirea de Fundaţia Musubi. Ulterior, în 2002, denumirea a fost schimbată în Fundaţia Română de Aikido, ca apoi, in anul 2006, la cererea maestrului Masatake Fujita, denumirea oficiala a organizatiei sa devina Fundația Română de Aikido Aikikai.

Scopul principal al Fundatiei  este promovarea, dezvoltarea şi sprijinirea practicii şi studiului Aikikai Aikido-ului în România, precum şi înlesnirea contactelor directe dintre practicanţii de aikido români şi a celor din străinătate.

Technical Supervisor al Fundaţiei Române de Aikido Aikikai din partea Hombu Dojo este Shihan Yukimitsu Kobayashi.
Cartierul General al Fundatiei Romane de Aikido Aikikai este în Cluj-Napoca.

aikido

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Cu picioarele pe scaune. Autobuzul M11 Cluj-Napoca – Feleacu, canapea pentru unii mai prost educați

Publicat

autobuzul

O clujeancă a reclamat modul necivilizat în care circulă unii călători în mijloacele de transport în comun ale CTP Cluj-Napoca, în autobuzul M11.

Aceasta a surprins un cetățean în autobuzul M11 care face legătura dintre Cluj-Napoca și Feleacu stând cu picioarele pe scaune.

”M11 a ajuns canapea pentru unii mai prost educați”, a scris clujeanca pe o rețea socială.

Postarea a fost comentată de internauți: ”Rușine, pretenția de cetățean european…”.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate