ACTUALITATE
Cinci ani de la declararea pandemiei de COVID. Efectele de durată ale virusului



Au trecut cinci ani, cu sute de milioane de cazuri, după ce Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemia de Covid-19. Oamenii de știință obțin o imagine mai clară a modului în care virusul poate afecta organismul mult timp după ce infecția pare să fi trecut.
Unele dintre efectele Covid au devenit evidente la scurt timp după ce virusul a început să se răspândească. Am înțeles rapid cât de mortală poate fi o infecție, în special pentru cei cu afecțiuni preexistente, precum diabetul și bolile de inimă. Dar a fost nevoie de ani de cercetare pentru a începe să înțelegem cum o criză de Covid poate duce la schimbări de durată, uneori invizibile, în diferite părți ale corpului.
Cinci ani de la declararea pandemiei de COVID. Efectele de durată ale virusului
Unele dintre aceste efecte, cum ar fi oboseala cronică și ceața cerebrală, sunt considerate Covid de lungă durată, definite ca simptome ale unei infecții care persistă timp de cel puțin trei luni. Conform unor estimări, 400 de milioane de persoane din întreaga lume au fost diagnosticate cu o formă sau alta de long-Covid. Dar o infecție poate duce și la alte probleme, inclusiv la afectarea plămânilor și a inimii și la modificări ale microbiomului intestinal, care nu sunt întotdeauna recunoscute precum Covid de lungă durată, dar care pot avea totuși un efect de durată asupra sănătății noastre.
Acum avem o idee mai bună despre ceea ce ar putea fi în spatele acestor schimbări, inclusiv rolul inflamației răspândite pe care Covid o poate provoca. Pentru majoritatea oamenilor, inflamația va dispărea odată ce virusul dispare. Dar pentru unii, dacă „face ravagii” prea intense sau persistă ca o „ardere lentă” pentru prea mult timp, poate face ravagii în organism, a declarat Dr. Braden Kuo, neurogastroenterolog la Massachusetts General Hospital, potrivit New York Times.
Plămânii
Covid irită plămânii și poate cauza probleme pe termen lung, cum ar fi dificultăți persistente de respirație și tuse. În cazuri rare, Covid poate determina pacienții să dezvolte pneumonie și să lase cicatrici și mase mici de țesut, numite noduli, în plămâni. Aceste cicatrici pot îngreuna respirația. Studiile mici au sugerat că peste 10 la sută dintre persoanele spitalizate cu o infecție cu Covid aveau cicatrici pulmonare și alte probleme doi ani mai târziu.
Cauza: Virusul invadează celulele de-a lungul căilor respiratorii, provocând inflamații care pot ataca și uneori distruge țesutul pulmonar sănătos. Acest lucru poate afecta capacitatea plămânilor de a furniza oxigen în întregul organism, a declarat Dr. Ziyad Al-Aly, epidemiolog clinic principal la Universitatea Washington din St. Louis. Pe măsură ce plămânii încearcă să se recupereze și să se repare, ei formează cicatrici. Dar țesutul cicatricial în sine poate rigidiza plămânii și reduce capacitatea pulmonară, ducând la simptome de durată, cum ar fi tusea și dificultăți de respirație.
Intestinul
Covid poate provoca simptome pe termen scurt, cum ar fi greață, vărsături și diaree. Dar la unele persoane, Covid poate duce la probleme gastrointestinale cronice, precum reflux, constipație, diaree și dureri abdominale. Aceste probleme pot dura luni sau chiar ani. Într-un studiu din 2024, cercetătorii au estimat că atacurile cu Covid au lăsat până la 10% dintre persoane cu dureri abdominale de durată și 13% cu probleme gastrointestinale un an mai târziu.
Cauza: Oamenii de știință nu știu exact de ce Covid poate afecta atât de mult funcționarea normală a intestinului, dar înțeleg mai bine care ar putea fi cauza. De exemplu, acum este clar că virusul poate perturba microbiomul intestinal, reducând microbii benefici și crescând numărul celor dăunători. Microbii „buni” pot ajuta la reducerea inflamației, în timp ce microbii „răi” o pot crește.
Inflamația provocată de infecția în sine, precum și de microbii intestinali modificați, ar putea afecta mucoasa intestinului. Acest lucru poate permite toxinelor și componentelor descompuse ale alimentelor să scape din intestin în alte țesuturi ale corpului. Celulele imunitare ar putea apoi declanșa un răspuns de tip alergic la anumite alimente, ducând la intoleranțe alimentare.
Inflamația poate, de asemenea, să „mestece” nervii care semnalizează durerea în intestin sau care controlează contracțiile intestinale care mențin alimentele în mișcare, a declarat Dr. Kuo. Acest lucru poate provoca dureri de stomac sau intestinale sau poate face ca alimentele să se deplaseze prea repede sau prea încet prin tractul digestiv, rezultând simptome precum diareea sau constipația.
Creierul
În perioada de vârf a unei infecții, pacienții dezvoltă adesea dureri de cap și se pot simți amețiți și confuzi. Uneori se luptă să găsească cuvintele potrivite, au dificultăți de concentrare sau de urmărire a unei conversații sau constată că au lacune în memorie.
Aceste simptome pot persista: Studiile au constatat că aproximativ 20 până la 30 % dintre persoanele infectate cu Covid au prezentat ceață cerebrală cel puțin trei luni după infecția inițială. Cercetările arată, de asemenea, că Covid poate duce la afecțiuni precum anxietatea sau depresia, sau poate exacerba problemele de sănătate mintală existente.
Cauza: Oamenii de știință încă lucrează pentru a identifica toți factorii care contribuie la problemele neurologice de durată după Covid. Dar un vinovat pare clar: inflamația persistentă, care deteriorează neuronii și inhibă crearea de conexiuni cheie între sinapse. Toate acestea pot provoca simptome precum cele descrise mai sus. Unii cercetători cred, de asemenea, că zonele creierului implicate în cogniție și emoții sunt deosebit de vulnerabile la inflamație, ceea ce ajută la explicarea de ce o infecție poate induce sau agrava problemele de sănătate mintală.
O altă teorie este că virusul perturbă bariera hemato-encefalică, care protejează țesutul cerebral și este vitală pentru funcția cognitivă.
Fragmente ale virusului pot, de asemenea, să rămână în creier pe termen lung, ceea ce ar putea explica de ce unele simptome cognitive durează și după infecția inițială.
Inima
O infecție cu Covid-19 crește riscul de probleme cardiace, inclusiv atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, leziuni ale mușchiului cardiac și bătăi neregulate ale inimii, cunoscute sub numele de aritmie. Un studiu amplu a constatat că având Covid a dublat riscul unui eveniment cardiovascular major timp de până la trei ani.
Cauza: Atunci când aveți o infecție acută cu Covid, stresul provocat de febră și inflamație poate solicita excesiv inima. În cazul unei persoane care are deja plăci acumulate în artere sau mușchiul inimii care a început să devină rigid, această solicitare poate duce la o bătaie neregulată a inimii sau la un atac de cord.
Dar oamenii de știință cred că, mai frecvent, virusul provoacă inflamații care lezează mușchiul inimii. Virusul poate, de asemenea, să afecteze celulele care căptușesc vasele de sânge, ducând la inflamarea acestora. Aceasta ar putea provoca formarea unui nou cheag sau ar putea face ca placa existentă să se desprindă și să blocheze un vas de sânge. Acest tip de blocaj poate provoca moartea subită în urma unui atac de cord sau poate duce la deteriorarea în aval a mușchilor inimii și a altor țesuturi, ceea ce poate duce la insuficiență cardiacă sau aritmie.
Persoanele care au fost spitalizate pentru Covid au cel mai mare risc pe termen scurt și lung de complicații cardiace. Unele cercetări sugerează că persoanele cu o grupă de sânge non-O – A, B sau AB – au un risc deosebit de crescut, poate pentru că grupa de sânge poate fi legată de modul în care sângele se coagulează.
Sistemul circulator
Studiile efectuate pe pacienții cu long-Covid arată că organismul lor are probleme în a transfera sângele din picioare și abdomen către inimă. Acest lucru poate reduce cantitatea de sânge pe care inima o pompează, cauzând oboseală, dificultăți de respirație și o senzație de rău după efort.
Cauza: Nu este clar de ce apar aceste probleme circulatorii, dar oamenii de știință presupun că, la unii pacienți, inflamația afectează anumite fibre nervoase din afara creierului și a măduvei spinării care reglează capacitatea de strângere a vaselor de sânge. Acest lucru ar putea duce la afectarea fluxului sanguin, a declarat Dr. David Systrom, medic pneumolog și de îngrijire critică la Brigham and Women’s Hospital din Boston.
La unii pacienți cu long-Covid, se pare, de asemenea, că mușchii sunt mai puțin capabili să extragă oxigen din sânge decât în mod normal, împiedicându-le capacitatea de a ține pasul cu exercițiile fizice, a spus Dr. Systrom. În plus, este posibil ca mitocondriile – centralele de producere a energiei din celule – să nu funcționeze corespunzător sau la capacitate maximă, oferind o altă lovitură țesutului muscular.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Legendele Kevin Kurányi și Cristian Zaccardo, se alătură spectacolului „Ronaldinho & Friends”, la Sports Festival 2025

Două noi legende ale fotbalului se alătură echipei internaționale din cadrul meciului demonstrativ „Ronaldinho & Friends”, programat pe 14 iunie 2025, în BT Arena din Cluj-Napoca. Kevin Kurányi și Cristian Zaccardo intră pe lista marilor nume care vor transforma această seară într-un spectacol fotbalistic de neratat pentru fanii fotbalului din România. Organizatorii promit noi surprize, urmând să anunțe încă două nume mari ale fotbalului care vor întregi echipa internațională.
Kevin Kurányi, fost atacant al naționalei Germaniei, s-a remarcat prin eficiență în fața porții și prezență fizică impunătoare. A jucat pentru Schalke 04 și VfB Stuttgart în Bundesliga și este unul dintre golgheterii constanți ai generației sale.
Cristian Zaccardo, fundaș italian care a făcut parte din lotul Squadrei Azzurra campioană mondială în 2006. Are în spate o carieră solidă la cluburi precum Palermo, Wolfsburg și AC Milan.
Eveniment SOLD OUT. Toate cele 9.000 de bilete au fost epuizate
Cei doi se alătură echipei internaționale din cadrul meciului demonstrativ ”Ronaldinho & Friends”. Celelalte cinci nume deja anunțate sunt: Ronaldinho, Marco Materazzi, Wesley Sneijder, Júlio César și Ricardinho, urmând ca alte două nume importante să fie dezvăluite în perioada următoare. Toți acești jucători vor evolua într-un format care pune accent pe spectacol, tehnică și conexiunea cu fanii. Evenimentul va reuni două echipe – români versus internaționali – care vor juca într-un format 5+1, în două reprize de câte 30 de minute, cu o pauză de 20 de minute.
Meciul „Ronaldinho & Friends” este cel mai așteptat moment al Sports Festival 2025, și un eveniment unic în România. Locurile la meciul demonstrativ au fost vândute integral, în două etape de vânzare care au generat un interes record.
Cel mai mare eveniment multi-sportiv din România
Cea de-a șasea ediție SPORTS FESTIVAL, cel mai mare eveniment multi-sportiv din România dedicat sportului de masă, va avea loc în 12-15 iunie 2025, la Cluj-Napoca. După o ediție de succes organizată în 2024, cu titani ai tenisului mondial, organizatorii pregătesc noi surprize și provocări iubitorilor de sport. Evenimentul se va desfășura, ca de obicei, în zona platoului Cluj Arena, Aleea Stadionului, Radisson Garden, Parcul Central, părculețul de copii din proximitatea stadionului și Parcul Iuliu Hațieganu.
Patru zile de sport, la Cluj-Napoca
Conceptul festivalului este unul generos: timp de patru zile, sportul coboară în stradă și provoacă participanții să regăsească bucuria de a face mișcare. La Sports Festival, competiția cea mai mare este cu propria persoană. Ediția din 2024 (13-16 iunie) a însemnat un spectacol total al sportului în care publicul a putut atât să practice și să încerce sporturi noi, să se distreze făcând mișcare, să concureze la competiții, cât și să întâlnească legende mondiale ale tenisului. Andre Agassi și soția sa, Stefanie Graf, au venit de peste ocean pentru a întâlni publicul din România. Cei doi au jucat, la Cluj-Napoca, în cadrul unui demonstrativ de tenis, în premieră, alături de Simona Halep, Andrei Pavel, Justin Gimelstob și Horia Tecău, în BTarena și au oferit o seară magică celor aproape 10.000 de fani prezenți la eveniment.
EVENIMENT
Replica suporterilor „U” Cluj la decizia CFR-ului de a limita accesul pe stadion, la derby: A decis să amputeze meciul orașului

Derby-ul Clujului, programat în acest weekend, dominat de un nou val de tensiuni între cluburi. Suporterii Universității Cluj au acuzat public conducerea CFR Cluj pentru restricționarea drastică a accesului fanilor în Gruia.
CFR a anunțat, marți că pune la dispoziția suporterilor „U” doar 1.158 de bilete, limitând drastic accesul acestora la sectoarele dedicate oaspeților. Potrivit unui comunicat al galeriei „Șepcilor Roșii”, și achiziționarea de bilete în alte zone ale stadionului a fost blocată prin „toate pârghiile posibile”.
Fanii alb-negrilor acuză conducerea CFR de „mișelie și parșivitate”, susținând că astfel de practici încalcă spiritul fair-play-ului și transformă derby-ul într-un eveniment „amputat” de clubul gazdă.
„Clubul CFR a decis să amputeze meciul orașului. Conducerea clubului CFR a decis emiterea a doar 1158 de bilete către suporterii Universității Cluj, în sectorul destinat galeriei oaspete și a blocat prin toate pârghiile, achiziționarea de bilete la liber pe stadion de către alți suporteri sau microbiști clujeni.
Încă o dată clubul Cfr își dovedește mișelia și parșivitatea, cunoscute de altfel și încearcă să își acopere limitele și lipsa de interes pe care o resimt, prin interzicerea accesului altor suporteri pe stadion, sub diferite pretexte inventate și alimentate tot de ei”, se arată în mesajul transmis de suporterii Universității Cluj.
„Calcă în picioare acea reciprocitate pe care tot ei au invocat-o”
Mai mult, aceștia consideră că promisiunile anterioare privind reciprocitatea în alocarea biletelor la meciurile directe nu au fost respectate. Stadionul „Dr. Constantin Rădulescu” din Gruia este, spun fanii Universității, „singurul din țară unde se condiționează achiziționarea biletelor în tribune neutre și se interzic însemnele echipei adverse.”
„Mai mult de atât, calcă în picioare acea reciprocitate pe care tot ei au invocat-o în mod repetat la meciurile cu „U” Cluj gazdă..
Stadionul din Gruia este singurul stadion din țară, unde se condiționează achiziționarea de bilete în tribune sau in sectoarele neutre, precum și accesul (ex. fără însemnele Universității Cluj).
Revenim cu informații. Clujul doar in Alb și Negru!”, mai arată aceștia, dându-și întâlnire în Piața Unirii de la ora 16, înaintea meciului programat la ora 21.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Clujeancă de 19 ani, locul 1 la Campionatul mondial de calisthenics de la Sofia

Clujul se mândrește cu o nouă campioană mondială. Alisia Perșa, în vârstă de 19 ani, a cucerit locul 1 la Campionatul Mondial de Calisthenics 2025 desfășurat la Sofia, în Bulgaria.
Sportiva clujeană, deja cunoscută în comunitatea internațională pentru performanțele sale, a fost singura reprezentantă a României care a urcat pe podium, câștigând aurul în categoria Freestyle Feminin – Heavyweight.
„Locul 1 la Campionatul Mondial 2025 – categoria grea. Dacă EȘTI DOBORÂT, ridică-te! Sunt atât de recunoscătoare pentru fiecare dintre voi care m-ați susținut – sunteți o motivație incredibilă! A fost extraordinar să petrec timp alături de minunata comunitate de calisthenics – ne revedem curând!”, a transmis Alisia într-un mesaj plin pe rețelele sociale.
Delegația României, formată din 11 sportivi
Campionatul Mondial, desfășurat între 24 și 27 aprilie la Asics Arena, a reunit peste 50 de țări și cei mai buni practicanți ai disciplinelor Freestyle, Power și Endurance. Delegația României a fost formată din 11 sportivi, dar doar Alisia Perșa a reușit să obțină o clasare pe podium. La proba Power, Cosma Roxana s-a clasat pe locul 4, la egalitate de puncte cu locul 3, iar Radu Militaru a încheiat competiția pe poziția a cincea.
Alisia a confirmat astfel statutul de campioană mondială en-titre, după ce a câștigat și ediția anterioară, demonstrând încă o dată că România, și Clujul în special, are un cuvânt greu de spus în acest sport urban aflat în plină ascensiune.
Ce este calisthenics-ul?
Calisthenics-ul, cunoscut și sub denumirea de street workout, a cunoscut o creștere semnificativă în România în ultimii ani, devenind un fenomen urban care promovează un stil de viață sănătos și accesibilitatea sportului pentru toți. Această participare la nivel mondial reflectă nu doar talentul individual al sportivilor noștri, ci și dezvoltarea unei comunități pasionate și dedicate acestui sport.
EVENIMENT
Atenție, șoferi. CNAIR anunță întreruperi temporare în emiterea de rovinietă și peaj, marți noaptea

Emiterea rovinietei și peajului prin SIEGMCR se va face cu întreruperi marți, 29 aprilie, anunță CNAIR.
Întreruperile vor fi temporare și sunt cauzate de lucrări de mentenanță.
CNAIR anunță întreruperi temporare în emiterea de rovinietă și peaj
”În intervalul orar 23:30 – 24:00, sunt programate unele lucrări de mentenanță ale SIEGMCR, motiv pentru care emiterea rovinietelor și peajelor poate fi îngreunată sau întreruptă pentru perioade scurte de timp”, a anunțat CNAIR.
Utilizatorii rețelei rutiere din administrarea companiei pot achiziționa rovinieta în avans, cu până la 30 de zile înainte de data de început a valabilității, iar peajul poate fi achitat până cel târziu la ora 24:00 a următoarei zile în care a fost efectuată trecerea.
sergiu
martie 30, 2025 la 10:17 am
Cu alte CUVINTE……VACCINUL a fost zero testat…iar noi am devenit COBAI..si acum TRAGEM CONSECINTELE……Cum este posibil sa vii sa spui ca se fac cefrecetari acum după 5 ani..si ca habar nu ai de efecte……..