EVENIMENT
O stea a baschetului clujean a apus. Vizi Imre a murit la 84 de ani
Fostul mare baschetbalist clujean Emeric Vizi a murti, marţi seară, la vârsta de 84 de ani.
Vizi Imre s-a născut pe 17 octombrie 1936 în satul Leghia şi a început să joace fotbal, în 1952, la CFR Cluj, dar un an mai târziu a trecut la baschet, jucând pentru Metalul Roşu.
Federatia Romana de Baschet anunta cu multa tristete si profund regret trecerea in nefiinta a celui care a fost Vizi Emeric “Imre”. In varsta de 84 de ani, fostul international clujean a decedat, marti seara, astfel ca baschetul romanesc mai pierde o stea din constalatia performerilor sai.
Am copilărit lângă parc
Vizi Emeric “Imre” s-a nascut pe 17 octombrie 1936 in satul Leghia si si-a petrecut copilaria in municipiul Cluj-Napoca, unde s-a mutat in anii celui de-al doilea razboi mondial impreuna cu familia. A dovedit reale calitati sportive inca de mic, fiind atras ca orice copil de mirajul fotbalului iar ulterior de cel al baschetului.
Intr-un interviu realizat cu ocazia All Star Game – LNBM 2014, la dineul Legendelor Baschetului Romanesc, povestea cu nostalgie despre perioada copilariei si a momentului in care a ales sa se dedice baschetului: “Am copilarit langa parc, acolo unde sunt casele Bisericii Romano-Catolice. Aveau o gradina frumoasa iar baietii mai mari au construit niste panouri de lemn si un teren. Acolo am invatat sa arunc si sa joc baschet. Prin 1952 am jucat fotbal la CFR, dar prietenii mei jucau baschet la Metalul Rosu si m-au convins un an mai tarziu sa joc cu ei in echipa.”
Elev la Liceul “Bathory Istvan”
A fost elev al Liceului “Bathory Istvan” iar in 1954 a fost admis la Facultatea de Metematica-Fizica din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. Remarcat la meciurile regionale de baschet, Vizi Imre este cooptat un an mai tarziu la echipa Constructorul Cluj-Napoca iar dupa numai un sezon ajunge la nou infiintata Stiinta-UMF Cluj-Napoca si incepe din 1957 sa scrie istoria “U” alaturi de antrenorul Elemer Sarosi si de fostii mari baschetbalisti Mihai Albu, Horia Demian, Matei Ruhrig sau Nicolae Viciu.
A jucat sub culorile alb-negru pana in 1975, an in care s-a decis sa se retraga din baschet impreuna cu regretatul capitan Horia Demian.
Palmares de campion
“Jucam pentru Stiinta-UMF si am pus bazele viitoarei echipe Universitatea. Am reusit sa castigam trei medalii de argint si doua de bronz intr-o perioada in care CCA – Steaua, dar si Dinamo, faceau legea in campionat. Era greu sa te lupti cu ei pentru ca adunau tot ce era mai bun in tara”, isi aducea aminte cel care in 1959 a fost selectionat in nationala de seniori a Romaniei, participand la Campionatul European de la Istanbul alaturi de jucatori consacrati, precum Mihai Nedeff, Andrei Folbert, Armand Novacek, Alexandru Fodor, Emil Mimi Niculescu sau Grigore Costescu.
“In timpul turneului am avut si ghinion. Am trecut de grupe, invingand pe rand Ungaria, Iran si Austria, insa in faza urmatoare am pierdut toate meciurile, trei dintre acestea la 1-3 puncte si unul in prelungiri. Am ocupat pana la urma locul 8, dar am avut o nationala frumoasa si foarte puternica”, a rememorat acele momente fostul international, care a adunat de-a lungul carierei peste 200 de selectii sub tricolor (tineret, universitar, seniori).
S-a dedicat învăţământului
Un moment memorabil al carierei s-a petrecut in anii 1960, cand a evoluat in cadrul unui meci demonstrativ intre o selectionata clujeana si o selectionata americana, cu multe nume sonore din NBA, precum legendarii Bob Cousy, Oscar Robertson, Tom Heinsohn si Bill Russell. Un meci de referinta care s-a disputat in potcoava stadionului local in fata a peste 10.000 de spectatori si castigat de americani cu scorul de 117-75 iar Vizi Imre a marcat 24 de puncte, avand o evolutie foarte apreciata de oaspeti. Dupa ce si-a agatat ghetele-n cui in 1975, Vizi Imre s-a dedicat invatamantului si a fost profesor mai intai la Scoala Apáczai Csere János iar din 1980 la Liceul Báthory István.
Nu a renuntat, insa, niciodata la marea sa iubire baschetul, fiind prezent in tribune la mai toate marile evenimente baschetbalistice derulate in Cluj-Napoca, dar si in echipa clujeana de old-boys.
In 2014, la All Star Game, a fost inclus in galeria “Legendelor Baschetului Romanesc”, primind din partea FRB si o diploma de excelenta pentru intreaga sa activitate sportiva.
Pe aceasta cale, Federatia Romana de Baschet isi exprima compasiunea si profundul regret pentru disparitia prematura a celui care a fost Emeric Vizi, adresand totodata sincere condoleante familiei indurerate.
Dumnezeu sa-l odihneasca!
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
În seara asta, copiii își pregătesc ghetuțele iar cei mari bocancii și cizmele, pentru că e ajun de Moș Nicolae.
Se aduc în casă crengi de pomi fructiferi și se pun în apă, lângă icoane, ca să înflorească până de Anul Nou. Iar dacă aceste crenguțe vor înflori până când anul se sfârșește, anul care vine va fi unul roditor.
În seara asta, copiii își pregătesc GHETUȚELE. E ajun de Moș Nicolae
Pe lângă dulciuri, fructe și jucării, în ghetuțe își face prezența și nelipsita nuielușă. Nuiaua este și o amenințare pentru copiii care nu au fost cuminți peste an.
Tot Sfântul Nicolae este semnul începutului iernii grele, căci el ascunde soarele și-și scutură barba de ninsoare. De aceea, de te uiți pe cer, preț de o secundă, Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului.
În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii au ghetuțe lustruite, deoarece Moș Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri de au fost cuminti.
Lui Moș Nicolae îi este de ajuns o privire pe geam ca să vadă cine a fost cuminte.
Moș Nicolae apare pe un cal alb, ajută pe toți cei nevoiași, orfani și văduve, salvează corăbierii de la înec, protejează soldații pe timp de război.
Joi dimineața a izbucnit un incendiu la o casă din com. Bonțida, în județul Cluj. Din păcate, un bărbat a murit.
„Echipajele au ajuns la fața locului și au pătruns imediat în interiorul casei. Din păcate, a fost găsită o victimă carbonizată, mai exact un bărbat.
VIDEO FOTO. INCENDIU la o casă din Bonțida, Cluj. Un bărbat a murit
Incendiul este localizat, se manifestă pe o suprafață de aproximativ 60 de metri pătrați. Se lucrează pentru lichidare”, a transmis ISU Cluj.
Update:
Incendiul este lichidat. Pompierii înlătură efectele negative ale acestuia. Au intervenit la fața locului 3 autospeciale cu apă și spumă, două ambulanțe SMURD, precum și SVSU Bonțida. Pentru a sprijini partea medicală, a aterizat și elicopterul SMURD. În urmă cu puține momente, acesta s-a retras de la locul intervenției.
ADMINISTRAȚIE
Consilier local PSD: Administrația locală de la Turda este la cotă de avarie. Orașul nu poate fi administrat fără colaborare
Administrația locală de la Turda este la o cotă de avarie și e aproape ineficientă, din cauză că partidele politice nu au format o majoritate certă și stabilă, crede Horea Hudrea, consilier local PSD.
La mai mult de o lună de la investire, principalele partide din Consiliul Local Turda nu au reușit să negocieze funcția de viceprimar al municipiului Turda.
”Toate partidele vor funcția de viceprimar, fie din calcul pragmatic, fie pentru prestigiu politic. S-a închegat o majoritate aparentă formată din USR și AUR, o majoritate care și-a împărțit comisiile de specialitate ale Consiliului Local eliminând PNL și izolând PSD.
Maniera în care au procedat a fost inițial brutală, ne trimiteau pe noi consilierii celorlalte partide – PSD și PNL- cam pe unde doreau ei.
Am reușit să stopăm acest demers în ședința Consiliului Local. Ulterior, liderii de grup au negociat și fiecare partid și-a nominalizat oamenii în comisii. Cred însă că rezultatul nu e mulțumitor pentru toate formațiunile politice.
Turda nu poate fi administrată fără o colaborare cu primarul liberal Cristian Matei, care este ordonatorul principal de credite și care are autoritate asupra personalului executiv din administrație”, mai susține consilierul local.
Prima opțiune, colaborarea cu Matei
Potrivit acestuia, primarul este cel care deblochează legal plățile din bugetul local, iar cea mai bună expertiză în administrația locală o au funcționarii din Primărie.
”Dacă vrem ca Turda să fie bine administrată, prima opțiune trebuie să fie colaborarea cu primarul Cristian Matei și asta o spun eu care în ultimii 4 ani am fost un adversar al politicilor locale, adesea excesive, ale primarului Turzii. Nu este însă singura variantă.
Dacă nu e posibilă o colaborare, alternativa ar fi e o luptă politică. Aceasta e dificil de dus căci e precum o luptă la baionetă. O astfel de opțiune, desi posibilă, e dificilă căci implică costuri politice”, a precizat Hudrea.
Turdenii vor avea de suferit
Consilierul social-democrat a avertizat că dacă partidele nu clarifică repede alianțele și alegerea viceprimarului, cei care vor avea de suferit sunt turdenii.
„Nu vreau să cred că vom ajunge să negociem sau să ne rugăm la nesfârșit de primar dacă e nevoie de rezolvarea unor lucruri mărunte, precum o bancă într-un parc sau un stâlp de iluminat pe o alee ori de pietruirea unei străzi mici”, crede Horea Hudrea.
La Turda, partidele politice stau și așteaptă turul II al alegerilor prezidențiale, iar fiecare formațiune politică are planuri administrative, unele pregătind proiecte de hotărâri prin care să pună presiune pe administrația primarului Cristian Matei.
Subiecte precum procesele municipiului Turda, concedierile abuzive din administrația locală ori prejudiciile de milioane din procesele cu Societatea de Transport Public Alba Iulia sunt toate pe agenda ascunsă a formațiunilor politice din Consiliul Local Turda.
O ordonanță de urgență adoptată prevede că utilizarea CNP va fi opțională de la 1 ianuarie 2025 la e-Factura. Aceasta mai cuprinde reglementarea înscrierii pe factură a unui cod format din 13 cifre de zero în locul codului de identificare fiscală a beneficiarului – persoană fizică, dacă acesta nu comunică niciun cod.
Tot la e-Factura se restrâng operațiunile pentru care este obligatorie utilizarea sistemului doar la operațiunile cu locul livrării/prestării din punct de vedere al TVA în România, scrie Hotnews.
De asemenea, Ordonanța mai prevede:
– eliminarea excepției de la obligația utilizării sistemului național RO e–Factura pentru facturile simplificate (altele decât bonurile fiscale);
– introducerea obligației referitoare la înscrierea în facturile emise pentru operațiunile realizate în baza unor contracte de achiziții publice/sectoriale etc. a codurilor CPV corespunzătoare din nomenclatorul de referinţă în domeniul achiziţiilor publice;
– abrogarea prevederilor referitoare la utilizarea sistemului RO e-Factura pentru facturile emise pentru vouchere de vacanţă titularilor acestora, din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009, având în vedere că toate facturile emise în relația B2C vor fi raportate în sistem de la 1 ianuarie 2025.
Prorogare de termen la e-TVA
În ceea ce privește sistemul RO e-TVA, se amână obligația persoanelor impozabile de transmitere a rezultatului verificărilor realizate asupra diferenţelor comunicate prin „Notificarea de conformare RO e-TVA” de către ANAF, și implicit a sancțiunii pentru neîndeplinirea acestei obligații, de la 1 ianuarie 2025 la 1 iulie 2025.
În plus, se clarifică evidențierea TVA colectată prin autofacturare, în cazul obiectivelor de investiții din cadrul unor programe de interes public sau social, finanțate din fonduri publice, care sunt predate gratuit beneficiarilor, în sensul că persoanele impozabile care implementează astfel de programe și au dedus TVA pentru achiziții, trebuie să emită o autofactură.
În domeniul impozitului pe profit sunt exceptați contribuabilii din domeniul bancar (instituții de credit) și din domeniul petrolier care plătesc impozite suplimentare pe cifra de afaceri, în același timp cu impozitul pe profit, de la plata impozitului minim pe cifra de afaceri (IMCA), pentru evitarea dublei impuneri, dar și în concordanță cu regulile fiscale aplicabile în prezent.
Totodată, pentru impozitele suplimentare pe cifra de afaceri, sunt aduse clarificări pentru plata acestora, în cazul în care contribuabilii sunt parte a unui grup fiscal.
Modificări fiscale la chirii
Guvernul a adoptat prin aceast act normativ o normă tranzitorie de clarificare a regimului fiscal aplicabil, precum și a obligațiilor de declarare, calcul și plată a impozitului pe venit în cazul chiriilor plătite de persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă, în situația în care chiria, aferentă unei perioade contractuale ulterioare datei de 1 ianuarie 2024, a fost plătită în avans până la data de 31 decembrie 2023 inclusiv.
În acest caz, obligația de declarare, calcul și plată a impozitului pe venit revine proprietarului, uzufructuarului sau altor deţinători legali pentru fiecare an fiscal corespunzător perioadei contractuale.
De asemenea, se reglementează regulile privind calculul și declararea impozitului pe venit în cazul veniturilor din chirii plătite de persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă, în situația în care venitul este plătit exclusiv în natură, precum și în cazul sumelor reprezentând garanție, utilizată pentru plata chiriei stabilită prin contract.
În aceste situații obligațiile de stabilire a venitului net anual, de calcul, declarare și plată a impozitului revin proprietarului, uzufructuarului sau altui deținător legal prin depunerea Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.
Măsura are în vedere faptul că în aceste situații plătitorul de venit se află în imposibilitatea reținerii la sursă a impozitului pe venit.