EVENIMENT
O nouă PREMIERĂ la Spitalul Medicover Cluj, la final de an: Cancer gastric TRATAT prin chirurgie robotică

În luna decembrie 2023, echipa medicală condusă de Dr. Adrian Bartoș a efectuat o intervenție chirurgicală complexă, în premieră. Intervenția a fost efectuată integral cu ajutorul robotului DaVinci Xi și reprezintă un pas important în ceea ce privește tratarea cancerului gastric. În același timp, poate oferi o creștere semnificativă a speranței de viață pentru pacienții oncologici. Intervenția survine la scurt timp după o altă premieră chirurgicală, efectuată de aceeași echipă medicală, și anume excizia unei tumori pancreatice, realizată integral robotic.
Echipa condusă de Dr. Adrian Bartoș nu se află la prima intervenție realizată integral robotic, experiența profesională fiind relevantă în ceea ce privește acest abord inovativ, cu multiple beneficii pentru pacienți. De altfel, Dr. Adrian Bartoș are o experiență profesională amplă în tratarea patologiilor complexe, la pacienți oncologici, atât prin abord clasic, cât și laparoscopic.
O nouă PREMIERĂ la Spitalul Medicover Cluj, la final de an: Cancer gastric TRATAT prin chirurgie robotică
Dr. Adrian Bartoș, coordonatorul echipei medicale ce a efectuat intervenția este medic primar chirurgie generală cu supraspecializări în chirurgie oncologică, chirurgie hepato-bilio-pancreatică, chirurgie laparoscopică avansată și chirurgie robotică.
„Adoptarea acestei tehnologii avansate și realizarea unor premiere medicale nu doar că ne poziționează ca un centru de excelență în îngrijirea pacienților, dar subliniază și angajamentul nostru față de îmbunătățirea continuă a practicilor medicale.
Folosirea chirurgiei robotice ne permite să efectuăm proceduri mai precise și mai sigure, ceea ce îmbunătățește inclusiv recuperarea pacienților. Această tehnologie revoluționară, asigurată de echipa noastră de medici extrem de calificați și dedicați, ne permite să abordăm cazuri complexe cu un grad înalt de succes.
Dintre avantajele specifice chirurgiei robotice, mai ales atunci când vorbim de chirurgia cancerului gastric, amintim: augumentarea imaginii tridimensionale (asigurată de camera video de înaltă performanță), calitatea ridicată a disecției ganglionare și a reconstrucției digestive (asigurate de instrumentele articulate ale robotului). Toate permit un act chirurgical extrem de precis, ce garantează un rezultat oncologic optim”, menționează Dr. Adrian Bartoș.
„Evoluția postoperatorie a fost fără probleme”
Pacientul cu adenocarcinom gastric corporeal a beneficiat inițial de tratament neoadjuvant preoperator, urmat de intervenția chirurgicală minim invazivă oferită de echipa medicală alcătuită din Dr. Adrian Bartoș (medic operator consolă robotică), dr Ioana Iancu (medic asistent 1) și dr Sandu Brânzilă (medic asistent 2).
Pentru a trata cazul, echipa a efectuat gastrectomie totală cu limfadenectomie și anastomoză eso-jejunală (manuală, cu fir continuu), pe ansă în Y a la Roux, prin abord total robotic.
Evoluția postoperatorie a fost fără probleme, cu mobilizare activă și alimentație din ziua 0, precum și reluarea rapidă a tranzitului intestinal (în ziua 3 postoperator). Pacientul a fost externat în ziua 5 postoperator.
„Intervenția a fost foarte complexă și a necesitat excizia totală a stomacului, urmată de îndepărtarea ganglionilor limfatici din zonele adiacente stomacului. Această intervenție este necesară în cazurile de cancer pentru a asigura eliminarea și răspândirea celulelor canceroase.
După îndepărtarea stomacului, este necesar să se reconecteze esofagul cu intestinul subțire, pentru a menține continuitatea tractului digestiv. Anastomoza eso-jejunală este procesul de unire a esofagului cu partea de sus a intestinului subțire (jejunul).
„Acest procedeu chirurgical este un tratament complex, folosit în cazurile de cancer gastric”
Configurația „Y a la Roux” este utilizată pentru a preveni complicații precum refluxul biliar în esofag. Această reconstrucție digestivă este mult facilitată de asistarea robotică”, a menționat Dr. Adrian Bartoș.
În concluzie, acest procedeu chirurgical este un tratament complex, folosit în cazurile de cancer gastric și presupune îndepărtarea stomacului, a ganglionilor limfatici din apropiere, precum și reconectarea esofagului cu intestinul subțire într-un mod special, pentru a facilita digestia după operație.
„Sunt extrem de onorat că pot realiza astfel de intervenții chirurgicale complexe în cadrul Spitalului Medicover Cluj, care are dotări de ultimă generație și dispune de o echipă cu experiență vastă în domeniul chirurgiei oncologice digestive.
„Spitalul Medicover Cluj oferă tratament minim invaziv robotic, de înaltă performanță, pentru toate tumorile sistemului digestiv”
În această idee, vreau să sublinez că activitatea în Spitalul Medicover Cluj se bazează pe o abordare multidisciplinară, deosebit de importante fiind selecția pacienților, pregătirea preoperatorie, anestezia și îngrijirea postoperatorie, lucruri posibile prin prezența tuturor specialităților înrudite chirurgiei, reprezentate de medici cu înaltă pregătire profesională: medici oncologi, gastroenterologi, medici anestezie și terapie intensivă, imagistică medicală, psihologie, anatomie patologică”, completează Dr. Adrian Bartoș
La ora actuală, Spitalul Medicover Cluj oferă tratament minim invaziv robotic, de înaltă performanță, pentru toate tumorile sistemului digestiv, inclusiv localizările pancreatice și hepato-biliare, cu toate avantajele consecutive. De asemenea, existența unui program de chirurgie robotică la Spitalul Medicover Cluj asigură o standardizare a acestui tratament, de la indicații, tehnica chirurgicală până la îngrijirea perioperatorie.
Despre Medicover România
Din 1995, Medicover România a devenit unul dintre cei mai importanți furnizori de pe piața serviciilor de sănătate private, cu o rețea de 41 de clinici în București și în țară, patru spitale generaliste: în București, Cluj-Napoca, Oradea și Craiova, 28 de cabinete on-site și peste 250 de unități medicale partenere. Spitalele Medicover corespund celor mai înalte standarde medicale și deservesc o gamă largă de specialități medicale și chirurgicale. Pentru mai multe informații, vizitați: www.medicover.ro
Medicover România face parte din Medicover, companie internațională de servicii medicale și de diagnostic, înființată în 1995. Medicover operează o rețea extinsă de clinici, spitale, facilități de îngrijire specializată și laboratoare. Piețele principale ale Medicover sunt Polonia și Germania. În 2021, Medicover a avut venituri de 1.377 milioane de euro și peste 38.000 de angajați. Pentru mai multe informații, vizitați: www.medicover.com
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


CFR Cluj – Rapid este meciul care încheie etapa a 4-a a play-off-ului Superligii de fotbal. Cu o victorie, clujenii egalau la puncte liderul FCSB, în schimb, o victorie a rapidiștilor îi sălta până pe locul 4. Partida se încheie egal, 1-1, după două reprize diametral opuse. Au înscris Bolgado (min.7), respectiv Kait (min.52).
Echipele de start:
CFR Cluj (4-3-3): Hindrich – Rocha, Bolgado, M. Ilie, Camora – Emerllahu, Djokovic, Fică – Korenica, L. Munteanu, Kamara
Rezerve: M.Popa, Abeid, Țîrlea, Sinyan, Name, Tachtsidis, Păun, Gligor, Deac, Nkololo, Postolachi, Juric
Antrenor: Dan Petrescu
CFR Cluj – Rapid, 1-1. Clujenii RATEAZĂ șansa de a egala FCSB la puncte
Rapid (4-3-3): Stolz – Onea, D. Ciobotariu, Pașcanu, Borza – Ademo, Kait, Chistensen – Al. Dobre, Burmaz, Petrila
Rezerve: Aioani, Braun, Săpunaru, Ignat, Bădescu, Vulturar, Grameni, N’Jie, R. Pop, Ankeye, Gojkovic, Koljic
Antrenor: Marius Șumudică
Stadion: „Dr. Constantin Rădulescu”, Cluj-Napoca
Arbitru: Florin Andrei
Asistenți: Daniel Mitruți și Alexandru Vodă
Arbitru VAR: Ovidiu Hațegan / Arbitru AVAR: Viorel Flueran
Început lent de partidă, cu un studiu poate prea exagerat de ambele părți. În min.5, Rocha se scutură de letargie și are o incursiune pe partea dreaptă, încheiată cu un șut cu stângul respins în corner de Stolz. Korenica execută perfect și Bolgado înscrie cu capul, în min.7, pentru 1-0.
În min.10, Kamara, poate unul dintre cei mai neinspirați jucători clujeni, interceptează o minge de la Ciubotariu însă șuteză slab.
Louis Munteanu încearcă și el poarta de două ori, însă șuturile lui trec de puțin peste bară. În min.32, Korenica prinde și el un șut bun peste poartă.
În min.42 apare și prima ocazie a rapidiștilor, însă Hindrich se opune șutului lui Onea.
Repriza a doua a avut o desfășurare total opusă. CFR a pierdut inițiativa, Rapid, în schimb, a devenit mai periculoasă. În min.52, Kait egalează după o fază lucrată de Petrila.
CFR nu se mai regăsește, se apără la disperare și contraatacă haotic. Kamara continuă să fie trompeta meciului, cu poziționări aiurea și finalizări hilare.
În min.70, Kait vede roșu pentru simulare, cartonaș anulat de arbitru după intervenția VAR, pe motiv de offside în faza premergătoare. În min.90, Hindrich salvează în fața lui Christensen. După două minute, vine rândul lui Stolz.
CFR ratează șansa de a face tandem în fruntea clasamentului cu FCSB, în timp ce Rapid smulge un punct care, practic, e ca apa sfințită, nici n-ajută, nici nu strică. Să fie primit…
Notele Cluj24:
Hindrich 8 – Rocha 7, Bolgado 7, M. Ilie 7, Camora 7 – Emerllahu 6, Djokovic 6, Fică 7 – Korenica 7, L. Munteanu 6, Kamara 5, Abeid 6, Tachtsidis, Păun 6, Nkololo, Postolachi

Pe 15 aprilie, între orele 12.00 – 18.00, centrul comercial VIVO! Cluj-Napoca va fi gazda unui Târg de lucrări hand-made organizat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj cu ocazia sărbătorilor pascale.
Vor fi expuse spre vânzare diferite obiecte realizate de copii și adulți cu dizbilități din centrele și unitățile rezidențiale administrate de DGASPC Cluj.
Târg de Paște cu vânzare la VIVO! Cluj-Napoca, în beneficiul persoanelor cu dizabilități
Ne dorim crearea unei atmosfere primitoare pentru copiii și adulții cu dizabilități astfel încât aceștia să se simtă admirați și integrați. Publicul are ocazia să cumpere obiecte inedite și să își manifeste astfel toleranța și aprecierea față de persoanele vulnerabile.
Este vorba despre copii de la casa de tip familial Perlino, casa Grigorescu, casa Târnavelor, casele de tip familial Mărăști, centrul de primire a copilului în regim de urgență Gavroche, din Cluj Napoca, copii de la casele de tip familial din Huedin, tineri cu dizabilități de la Centrele de abilitare și reabilitare din Gherla și Jucu, precum și adulți cu dizabilități fizice și neuropsihice de la Centrele de îngrijire și asistență din Luna de Jos și locuințele protejate din Catcău.
Vizitatorii VIVO! vor putea achiziționa icoane, tablouri, obiecte decorative, de pirogravură, ornamente destinate sărbătorilor pascale, autorii lucrărilor urmând a beneficia de fondurile strânse.
Vor fi prezenți și beneficiarii furnizorilor de servicii sociale private cu care DGASPC Cluj colaborează: asociația pentru protejarea și ajutorarea handicapaților neuro-psihici din Cluj- centrul de zi “Sf. Maria” , fundația “Bethesda & Floricica” Beclean, fundația „Estuar” și fundația „FEBE”.
Tineri voluntari, studenți la Asistență socială și Psihologie, vor contribui la buna desfășurare a evenimentului la care au fost invitați și reprezentanți ai autorităților locale.
Evenimentul are loc la intrarea numărul 2.

Săptămâna Patimilor, în care am intrat de astăzi, este una dintre cele mai încărcate perioade ale anului din punct de vedere spiritual și ritualic în satul tradițional clujean.
Trăită cu profundă reculegere, această săptămână este, în esență, o perioadă de doliu și de tristețe, orientată spre curățenie și pregătire atât trupească, cât mai ales sufletească, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.
Săptămâna Mare în tradiția populară clujeană
În satele de odinioară, munca la câmp era oprită. „E mare păcat să muncești când Domnul Hristos pătimește”, se spunea cu teamă și cu respect.
Așadar, arată specialiștii clujeni, oamenii posteau, iar întreaga săptămână era consacrată rânduielilor ce preced marea sărbătoare a Învierii.
Casele erau văruite proaspăt, semn al înnoirii și al luminii
Până miercuri, gospodăriile trebuiau să fie pe deplin pregătite pentru întâmpinarea praznicului. Casele erau văruite proaspăt, semn al înnoirii și al luminii.
“Zestrea, păstrată cu grijă în lăzi și lăițere, era scoasă la soare, împrospătată, primenită, iar hainele noi de sărbătoare – obligatorii pentru fiecare membru al familiei – trebuiau să fie gata. Femeile se îngrijeau cu migală de curățenie: scoteau hainele de sărbători, le puneau la soare, apoi le reașezau cu grijă, strecurând printre ele crenguțe de busuioc și alte plante frumos mirositoare”, arată cei de la CJCPCT Cluj.
Nu doar hainele, ci și obiectele din gospodărie erau supuse unei curățenii rituale. Blidele de lut dar și icoanele de glajă de pe pereți erau spălate și împodobite cu ștergare de sărbătoare. Până și fața casei, pavimentul din pământ bătut și muruit cu lut galben, era reîmprospătat.
Curățenia inimii era la fel de importantă ca cea a casei
În această săptămână „nu e bine ca femeia să coasă”, se spunea, pentru că „atunci împarte Sfântul Ilie trăsnetele” – un avertisment care ținea deopotrivă de rânduiala religioasă și de credințele populare legate de forțele cerești și pedeapsa divină.
Între Florii și Joia Mare, oamenii se spovedeau și se împărtășeau, dornici să intre în sărbătoarea Învierii cu sufletul curat și împăcați cu cei din jur. Era un timp al iertării și al împăcării, în care curățenia inimii era la fel de importantă ca cea a casei.
Foto: Casă pregătită de sărbătoare / Orman, jud. Cluj / Arhiva CJCPCT Cluj
EVENIMENT
Polițiștii clujeni au deschis ANCHETĂ în cazul femeii care a fost atacată de trei câini în Florești

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Cluj s-au sesizat din oficiu în cazul femeii care, duminică, a fost atacată de trei câini de talie mare în Florești.
Femeia este internată în spital.
Anchetă în cazul femeii care a fost atacată de câini în Florești
Polițiștii Secției 6 Rurală Florești au fost sesizați, prin apel la 112, duminică, în jurul orei 17.10, cu privire la faptul că o femeie a fost atacată de trei câini de talie mare, în apropierea unei zone împădurite, situate în apropierea străzii Cetății.
Din primele verificări a rezultat că femeia, aflată la plimbare în zonă, ar fi fost surprinsă de cei trei câini, care ar fi devenit agresivi și ar fi atacat-o. În sprijinul victimei au intervenit mai mulți oameni aflați în apropiere, care au anunțat imediat incidentul la 112.
Persoana vătămată a fost transportată la o unitate medicală pentru îngrijiri de specialitate.
Poliția încearcă să afle tot ce s-a întâmplat
În cauză, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor s-au sesizat din oficiu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de neluare a măsurilor de prevenire a atacului canin de către proprietarul ori deținătorul temporar al câinelui asupra unei persoane, în vederea stabilirii întregii situații de fapt, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.
Polițiștii recomandăm cetățenilor ca, în cazul în care intenționează să desfășoare plimbări sau drumeții în aer liber, să se asigure că nu pătrund în zone private sau în apropierea stânelor de animale.
Este important să aveți asupra dumneavoastră mijloace de protecție și avertizare și să evitați deplasările în locuri necunoscute sau izolate, mai ales dacă sunteți neînsoțiți.